Πέμπτη 29 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μοντέλο καταστροφής

Εγνατία, σύνδεση Ακτιου - Πρέβεζας, λιμάνι Ηγουμενίτσας και νοσοκομείο Αρτας. Ο,τι έχουν εξαγγείλει ή εγκαινιάσει ξανά και ξανά οι προηγούμενοι, θα εξαγγείλει και θα εγκαινιάσει, για μια ακόμα φορά, και ο σημερινός πρωθυπουργός με την αυριανή επίσκεψή του στην Ηπειρο, τηρώντας - ανάμεσα σ' άλλα - και μια παράδοση που θέλει κάθε δημόσιο έργο να υλοποιείται με τις προδιαγραφές του γεφυριού της Αρτας. Και το μόνο που φαίνεται να ταράζει κάπως την ευλαβικότητα, με την οποία τηρείται αυτή η παράδοση, είναι μια σκέψη που όλο και περισσότερο "σέρνεται" από στόμα σε στόμα: Μήπως είναι προτιμότερο να ριχτεί στα θέμελα ο ίδιος ο πρωτομάστορας; Προς το παρόν το μόνο σίγουρο είναι πως το καζάνι βράζει σε κάθε γωνιά της ταχύτατα ερημούμενης ηπειρώτικης γης. Η γάγγραινα που λέγεται ρουσφέτι και την οποία με τόση επιμέλεια καλλιεργούν στην περιοχή - με επιστημονικό, είναι αλήθεια, τρόπο - ο "Αλέκος μας" και ο "Αργύρης μας", δε φτάνει πια για να καλύψει γεγονότα όπως αυτά:

***

Δεκαπέντε απολυμένοι, από το εργοστάσιο που έκλεισαν στις Φιλιάτες σε αγαστή συνεργασία ο βιομήχανος Αργυρός και "ο Αλέκος μας", στην απόγνωσή τους πήγαν και έγιναν παπάδες, για να εξασφαλίσουν ένα κομμάτι ψωμί στα σπίτια τους. Αλλοι 30 πήραν ξανά το δρόμο για τη Γερμανία. Λίγο πιο πέρα, στον Παρακάλαμο, στο δρόμο για το Δελβινάκι, που θα επισκεφτεί αύριο ο πρωθυπουργός, ένας κτηνοτρόφος έσφαξε τα εφτά γελάδια του, όταν του ανακοινώθηκε το πρόστιμο που πρέπει να πληρώσει, γιατί τα ζώα έβγαλαν περισσότερο γάλα απ' όσο επιτρέπει η ποσόστωση που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ενωση και αποδέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση. Και σ' όλα σχεδόν τα χωριά της επαρχίας Πωγωνίου είναι όλο και πιο δύσκολο να συναντήσεις νέους ανθρώπους.***

Την ίδια ώρα τα 330 χοροπηδάδικα και συναφή μαγαζιά της πόλης των Ιωαννίνων, αν και αποτελούν τη βιτρίνα του μοντέλου ανάπτυξης που προωθούν οι εκσυγχρονισμένοι νταβατζήδες, δεν κατορθώνουν να εξασφαλίσουν τίποτα περισσότερο από ένα πεντοχίλιαρο της νύχτας για μερικές εκατοντάδες κοριτσόπουλα - που δύσκολα συναγωνίζονται τον "επαγγελματισμό" των δίμετρων Ρωσίδων του "Μαξίμ" - και σίγουρα δεν αντιμετωπίζουν τα ποσοστά ανεργίας, που στις μικρές ηλικίες φτάνουν στο 50%.

Μ' αυτά και άλλα ανάλογα δεδομένα, η "υποδοχή" που ετοιμάζουν στον πρωθυπουργό σήμερα το απόγευμα πρωτοβάθμια σωματεία των Εργατικών Κέντρων Ηπείρου, με την οργάνωση ενός πανηπειρωτικού συλλαλητηρίου στις 8 το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο Γιαννίνων, είναι, ίσως, το λιγότερο που επιβάλλεται να γίνει.

Θ. Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ