Πέμπτη 29 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΩΞΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ
Καταδικάζεται η κυβερνητική πρακτική

Αποκαλυπτική ομολογία χτες του κυβερνητικού εκπροσώπου, που φανερώνει ότι η κυβέρνηση είναι ο ηθικός αυτουργός της ποινικοποίησης των αγώνων και ο δικαστής των αγροτών

Με έντονο τρόπο καταδικάζεται η κυβερνητική επιχείρηση ποινικοποίησης των αγώνων και τρομοκράτησης των αγωνιζόμενων αγροτών, τόσο από πολιτικά κόμματα όσο και από μαζικούς φορείς και συνδικαλιστικές οργανώσεις, με αφορμή τη μεθοδευμένη καταδίκη των αγροτών και των μελών της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα. Από την άλλη, η κυβέρνηση συνεχίζει να δείχνει το αυταρχικό και αλαζονικό πρόσωπό της. Χτες από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου αποδείχτηκε περίτρανα ότι η κυβέρνηση είναι ο ηθικός αυτουργός της ποινικοποίησης των αγώνων και, ουσιαστικά, ο δικαστής των αγροτών.

Ο Δ. Ρέππας χτες, όταν κλήθηκε από το "Ρ" να απαντήσει στο ερώτημα, γιατί η κυβέρνηση, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συναινούν, δεν προχωρά σε πολιτική - νομοθετική ρύθμιση για απαλλαγή των αγροτών από τις διώξεις και τις καταδίκες, όπως είχε πράξει το 1993 για τους εργαζόμενους της ΕΑΣ, που ήθελε να καταδικάσει η ΝΔ, επιχείρησε να αποφύγει τη "σκόπελο". Υποστήριξε ότι, "βεβαίως, οι πολιτικοί αγώνες έχουν τη θέση τους και είναι παραδεκτοί, αλλά και η Δικαιοσύνη πρέπει να μείνει ανεπηρέαστη... " για να καταλήξει πως "δεν είναι στην πολιτική της κυβέρνησής μας οποιαδήποτε πρωτοβουλία, η οποία θα δημιουργεί παρεμβάσεις"!

Οταν αμέσως μετά ο "Ρ" έθεσε το ερώτημα, "δηλαδή καταδικάζετε την προηγούμενη απόφαση του ΠΑΣΟΚ, όσον αφορά την ΕΑΣ;", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπήρξε αποκαλυπτικός για την κυβερνητική στάση: "Πρέπει κάθε πράγμα να το σταθμίζεις και με το περιεχόμενο της πολιτικής...",ήταν η απάντησή του. Το στάθμισε η κυβέρνηση και αποφάσισε να τους καταδικάσει, δηλαδή...

Καταγγέλλουν την κυβέρνηση

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η Γραμματεία Αγροτικού της ΝΔ αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα: "Η κυβέρνηση, αδύναμη να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα της γεωργίας και να δώσει λύσεις σε αυτά, προτίμησε το δρόμο του εκφοβισμού των αγροτών, με στόχο να αποφύγει μελλοντικές κινητοποιήσεις τους". Στην ίδια ανακοίνωση επίσης καταγγέλλονται οι προκλητικές δηλώσεις του υφυπουργού Γεωργίας, Δ. Σωτηρλή, την περασμένη Κυριακή στη Λάρισα και καλείται η κυβέρνηση να επανεξετάσει τη θέση στο θέμα των δικαστικών διώξεων των αγροτών.

Η ΕΣΑΚ τονίζει πως τον αποπροσανατολισμό μέσα από το διαβόητο "κοινωνικό διάλογο", την ιδεολογική και πολιτική τρομοκρατία και το φασιστικό "κοινωνικό αυτοματισμό" με την κρατική βία και καταστολή των αγώνων, έρχεται τούτο το διάστημα να συμπληρώσει, στο "καρέ του εκσυγχρονιστικού" κατάμαυρου μεσαιωνικού αντίποδα στο λαϊκό κίνημα, η καλοστημένη από την κυβέρνηση προσπάθεια τρομοκράτησης των αγροτών με χιλιάδες δίκες και καταδίκες. Η ΕΣΑΚ καλεί όλους τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους να καταδικάσουν την πολιτική της ποινικοποίησης των αγώνων, την κρατική βία και καταστολή.

Τα Σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ επισημαίνουν: "Η καταδικαστική αυτή απόφαση είναι ένας ακόμα κρίκος της αλυσίδας του αυταρχικού κατήφορου της κυβέρνησης και της ποινικοποίησης των αγώνων, που η εργατική τάξη, οι ναυτεργάτες και η αγροτιά έχουν βρει μπροστά τους κατ' επανάληψη. Η καταδίκη των αγωνιζομένων αγροτών συνιστά ωμή παραβίαση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και τονίζει τον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα του αστικού κράτους και τα αδιέξοδα της αντιλαϊκής πολιτικής". Τέλος, προειδοποιούν πως "είναι γελασμένοι και ανιστόρητοι αν πιστεύουν ότι μπορούν να εκβιάσουν τους εργαζόμενους και να σταματήσουν τους εργατικούς και αγροτικούς αγώνες".

Και οι διώξεις συνεχίζονται

Οι δίκες των αγροτών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Χτες οδηγήθηκαν στα δικαστήρια της Κατερίνης 36 αγρότες της Πιερίας (τελικά η δίκη αναβλήθηκε για τον Οκτώβρη), από τους οποίους 16 είναι τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του νομού. Σειρά σήμερα έχουν οι αγρότες στο Αγρίνιο και τη Θήβα. Στην πρώτη περίπτωση σύρονται στα δικαστήρια 14 αγρότες - μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας, ως υποκινητές κινητοποιήσεων, ενώ στη Θήβα δικάζονται 30 αγρότες της επαρχίας Θηβών για τις κινητοποιήσεις του 1995.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ