Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΑΤΡΑΣ
Συστηματική παραβίαση των συμβάσεων

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).-

Σε κινητοποιήσεις για την εξασφάλιση βασικών τους δικαιωμάτων προχωρούν οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις μετάλλου στην Πάτρα. Ηδη χτες στο μηχανουργείο - ρεκτιφιέ "Λυκούδης Τσιμεράκης" πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία, η οποία θα επαναληφθεί και αύριο Πέμπτη, επειδή ο εργοδότης δεν εφαρμόζει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 1997.

Πρέπει να σημειωθεί πως στην Πάτρα και στον κλάδο του μετάλλου υπάρχει μεγάλη εκμετάλλευση τόσο των αλλοδαπών, όσο και των Ελλήνων εργαζομένων, λόγω της μεγάλης ανεργίας στην περιοχή. Ετσι, σχεδόν όλοι οι εργοδότες δεν εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, προβάλλοντας το πρόσχημα ότι "δεν πηγαίνουν καλά και θα κλείσουν".

Στο χώρο των συνεργείων αυτοκινήτων υπάρχουν πολλοί ανασφάλιστοι.Στο χυτήριο "Τόλης Γρηγοριάδης Εργοθερμική ΕΠΕ",στη βιομηχανική ζώνη, τα προβλήματα είναι πολλά: Δεν καθορίζονται ειδικότητες, δεν εφαρμόζεται η σύμβαση, δεν υπάρχουν μέτρα ασφαλείας, ενώ υπάρχουν καθυστερήσεις στην πληρωμή μισθών και επιδομάτων. Ο εργοδότης κλήθηκε να τακτοποιήσει τις οφειλές στους εργαζόμενους, χωρίς ωστόσο να υπάρξει λύση. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του εργοστασίου "ΒΙΟΣΕΝ Κ. Σ. Β.".

Αναφερόμενος στα προβλήματα του κλάδου, ο Σπύρος Βουκελάτος,πρόεδρος του Σωματείου Εργατών Μετάλλου Πάτρας και περιχώρων "Η ΕΝΩΣΗ", σημειώνει: "Κάναμε περιοδείες σε πολλούς χώρους δουλιάς. Εγινε διάλογος με τους εργοδότες και φάνηκε πως δεν είναι διατεθειμένοι να εφαρμόζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Είναι φανερό πως μόνος δρόμος για μας είναι ο αγώνας και δεν πρόκειται να σταματήσουμε. Μέσα από τον αγώνα μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των συναδέλφων της "Αλουκάνκο",οι οποίοι, με τον αγώνα τους, πέτυχαν την αντικατάσταση με μόνιμο προσωπικό όσων αποχωρούν από την επιχείρηση.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας. Αλλωστε κι εμείς συμπαραστεκόμαστε σε όλους τους χώρους που αγωνίζονται, όπως είμαστε στο πλευρό των δασκάλων - καθηγητών, γιατί όλα αυτά τα προβλήματα αφορούν όλους μας κι όχι τον καθένα ξεχωριστά. Πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ