ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Κάτω τα χέρια από τη ΔΕΗ"!

Μαζική συμμετοχή στη χτεσινή 24ωρη απεργία. Δυναμικό "παρών" στη συγκέντρωση που οργάνωσε η "Αγωνιστική Πρωτοβουλία για τη σωτηρία της ΔΕΗ και το ασφαλιστικό"

Μήνυμα αντίστασης στην κυβερνητική πολιτική ιδιωτικοποίησης - μετοχοποίησης της ΔΕΗ και αφαίρεσης των ασφαλιστικών - εργασιακών δικαιωμάτων τους, έστειλαν χτες οι εργαζόμενοι της Επιχείρησης, με την αυξημένη συμμετοχή τους στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ,αλλά και στη συγκέντρωση που πραγματοποίησε η Αγωνιστική Πρωτοβουλία για τη σωτηρία της ΔΕΗ και του ασφαλιστικού,έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ.Η συμμετοχή στην απεργία ξεπέρασε το 80% στα Ορυχεία, στους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς, στη Μεταφορά και στη Διανομή.

"Συνδικάτα ταξικά και όχι κυβερνητικά",ήταν ένα από τα συνθήματα που κυριάρχησε στη συγκέντρωση της Πρωτοβουλίας. Τη συγκέντρωση "άνοιξε" ο Α. Βερναδάκης εργαζόμενος στη ΔΕΗ και μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, τονίζοντας: "Είμαστε πάλι εδώ για να ακυρώσουμε στην πράξη τις οδηγίες της Κομισιόν, του Μάαστριχτ και της "Λευκής Βίβλου". Θα υπερασπιστούμε την ενότητα και αλληλεγγύη μας, δε θα επιτρέψουμε το ξεπούλημα της Επιχείρησης".

Ο Π. Πάλμος αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ,τόνισε ότι οι εργαζόμενοι δε θα επιτρέψουν την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ με οποιονδήποτε τρόπο και ότι ταυτόχρονα με την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης - μετοχοποίησης της ΔΕΗ και το ασφαλιστικό βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. "Για όλα αυτά - συνέχισε - δεν είναι άμοιρη των ευθυνών της η πλειοψηφία στη ΓΕΝΟΠ και τα πρωτοβάθμια σωματεία",αναφερόμενος στην αλλαγή στάσης στο ασφαλιστικό. "Από μας - κατέληξε ο Π. Πάλμος - τους εργαζόμενους εξαρτάται αν θα επιτρέψουμε στις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΕΝΟΠ να συναινέσουν". Στη συνέχεια διαβάστηκε και εγκρίθηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης, το οποίο επιδόθηκε στη διοίκηση της ΔΕΗ.

Οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν αμέσως μετά με πορεία στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Χαρακτηριστικό ήταν το πανό των εργαζομένων με 4ωρη απασχόληση το οποίο έγραφε: "... το 4ωρο βλάπτει σοβαρά στην υγεία". Αντιπροσωπεία εργαζομένων συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Β. Μπρακατσούλα,ο οποίος, όμως, όπως καταγγέλθηκε, δήλωσε "αναρμόδιος"!

Η ΕΣΚ - ΔΕΗ επισημαίνει, σε ανακοίνωσή της, τη μαζική συμμετοχή στην απεργία "παρά την παθητική στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και των πρωτοβάθμιων σωματείων της" και τονίζει πως "αποδείχτηκε περίτρανα ότι οι εργαζόμενοι έχουν κατανοήσει τη σοβαρότητα των προβλημάτων και φάνηκε η διάθεσή τους να αγωνιστούν". Η ΕΣΚ - ΔΕΗ καταγγέλλει την πλειοψηφία του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ "για την άρνησή της να πραγματοποιήσει συγκέντρωση τη μέρα της απεργίας" και για το ότι απέφυγε να συναντηθεί με τα αρμόδια υπουργεία και τη Διοίκηση της ΔΕΗ. Επίσης, καλεί τη διοίκηση της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Ψήφος συνέχισης του αγώνα στην ΠΕΣΙΝΕ

ΑΣΠΡΑ ΣΠΙΤΙΑ (του απεσταλμένου μας Σταμάτη ΖΗΣΙΜΟΥ).-

Με 933 ψήφους "υπέρ" και μόλις 39 "κατά", οι εργαζόμενοι στην ΠΕΣΙΝΕ αποφάσισαν χτες, σε μια μαζική - μαχητική Γενική Συνέλευση, τη συνέχιση του αγώνα, κόντρα στις μεθοδεύσεις της πολυεθνικής και την ποινικοποίηση των πρόσφατων κινητοποιήσεών τους, εξουσιοδοτώντας σχετικά το ΔΣ του σωματείου. Αμέσως μετά την απόφαση της συνέλευσης, το ΔΣ του σωματείου έστειλε επιστολή στην εταιρία ζητώντας συνάντηση και θέτοντας τα εξής αιτήματα: Να μη μειωθούν οι θέσεις εργασίας σύμφωνα με το σχέδιο "ΠΡΟΚΛΗΣΗ" και να εξασφαλιστούν οι εργαζόμενοι από κάθε κίνδυνο απ' την προτεινόμενη "οικειοθελή" αποχώρηση. Επίσης να μη δοθούν σε εργολάβους δραστηριότητες του μόνιμου προσωπικού της εταιρίας και να μην τεθούν εργαζόμενοι εκτός οργανογράμματος. Να μην εντατικοποιηθεί η εργασία με την προσθήκη ή την αλλαγή ειδικότητας. Οσον αφορά το θέμα του οικισμού, να παρέχεται στέγη με τους όρους που ισχύουν σήμερα σε όλους τους εργαζόμενους που απασχολεί τώρα η εταιρία ή θα προσληφθούν στο μέλλον.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του σωματείου Γ. Μίχος,αναφέρθηκε στην ανάγκη ενότητας των εργαζομένων για να αντιπαλέψουν αποφασιστικά το σχέδιο "ΠΡΟΚΛΗΣΗ", ενώ χαρακτήρισε "στημένη" την απόφαση του Πρωτοδικείου, λέγοντας πως έχει στόχο να σπείρει την ανασφάλεια στους εργαζόμενους.

Ο Β. Ζιάρας,μέλος του ΔΣ του σωματείου, τόνισε ότι οι αγώνες των εργαζομένων δεν πρόκειται να σταματήσουν μέχρι την τελική τους δικαίωση. Επισήμανε επίσης ότι ο αγώνας τους πρέπει να βγει έξω απ' το εργοστάσιο, προγραμματίζοντας πορείες, συλλαλητήρια και παραστάσεις, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να ζητηθεί η συμπαράσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του συνδικαλιστικού κινήματος συνολικότερα.

Στη συνέλευση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος, που εξέφρασε τη συμπαράσταση της Συνομοσπονδίας, ενώ σχετικά με την καταδικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, σημείωσε πως "είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι με καταδικαστικές αποφάσεις θα φιμώσουν το συνδικαλιστικό κίνημα".

Σύσκεψη ενόψει συνεδρίου ΕΚΑ

Πρόσκληση της ΤΕ Αθήνας της ΕΣΑΚ προς τους αντιπροσώπους, τα μέλη και τους φίλους της παράταξης

Πλατιά σύσκεψη στην οποία καλούνται να συμμετέχουν οι αντιπρόσωποι, τα μέλη, και οι φίλοι της παράταξης στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας,προγραμματίζει η Τοπική Επιτροπή Αθήνας της ΕΣΑΚ για την Τετάρτη 1 του Οκτώβρη. Η σύσκεψη θα γίνει στην αίθουσα Ηπειρωτών (Κλεισθένους 15) στις 6 το απόγευμα και έχει στόχο την ενημέρωση και την καλύτερη προετοιμασία των αντιπροσώπων, ενόψει του απολογιστικού 22ου Συνεδρίου του ΕΚΑ που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 του Οκτώβρη.

Οπως επισημαίνεται απ' την παράταξη, τόσο στο ίδιο το συνέδριο, όσο και με αφορμή αυτό, θα γίνουν προσπάθειες να εξωραϊστεί η πολιτική Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυβέρνησης, να προωθηθεί η άποψη της δήθεν προσωρινότητας των αντιλαϊκών μέτρων, της αναγκαιότητας τάχα του "κοινωνικού διαλόγου".

Στον αντίποδα των παραπάνω αντιλήψεων - τονίζεται - πρέπει να κινηθούν οι ΕΣΑΚίτικες δυνάμεις, επιμένοντας το συνέδριο αυτό να αποτελέσει κρίκο της προσπάθειας για οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων. Στο συνέδριο - σημειώνεται - αλλά κυρίως στη δουλιά στα εργοστάσια, στα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις, πρέπει να αποκαλυφθεί η απάτη του "κοινωνικού διαλόγου", να αναδειχτούν οι ευθύνες των άλλων παρατάξεων για τη συμμετοχή τους σε αυτόν, αλλά και για τη συνολική στάση αποπροσανατολισμού και συμβιβασμού που ακολουθούν. Να αναδειχτεί η ανάγκη για αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ της ΕΣΑΚ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συλλαλητήριο καταδίκης

(Του ανταποκριτή μας).-

Συλλαλητήριο κόντρα στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων που έχει αποφασίσει το ΕΚΘ ενόψει της πανελλαδικής 24ωρης απεργίας στις 23 Οκτώβρη.

Στις 5.30 μμ αρκετοί εργαζόμενοι, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της "Εργατικής Ενότητας", πήραν μέρος στην προσυγκέντρωση στο Αγαλμα του Βενιζέλου και στη συνέχεια, με πορεία, κατευθύνθηκαν στο χώρο του συλλαλητηρίου. Με κυρίαρχα συνθήματα "ΓΣΕΕ ταξική όχι συναινετική", "Με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και διάλυση", "Είναι απάτη και ντροπή οι πράσινοι διάλογοι οι "κοινωνικοί"", οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι πορεύτηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και έστειλαν μήνυμα αντίστασης στις επιλογές των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών της ΓΣΕΕ και του ΕΚΘ. Διεκδίκησαν μέτρα τώρα για την ανεργία και προειδοποίησαν την κυβέρνηση πως θα αντικρούσουν με τον αγώνα τους τη λαίλαπα των αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο αντιπρόεδρος του ΕΚΘ Μπάμπης Ανδρεάδης και ο γραμματέας του ΕΚΘ Βασίλης Ρέβας,ο οποίος σημείωσε πως μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, το μόνο σίγουρο είναι ότι η ανεργία θα αυξηθεί, η λιτότητα θα παραταθεί, οι εργασιακές σχέσεις θα "ελαστικοποιηθούν" περισσότερο και ο αυταρχισμός θα ενταθεί.

"Σε αυτή την επίθεση, σημείωσε ο Β. Ρέβας, πρέπει να απαντήσουμε με ενωτικό αγώνα". Τέλος κάλεσε όσους επέλεξαν το δρόμο της συναίνεσης και του "κοινωνικού διαλόγου" να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, γιατί στην ουσία με τη στάση τους υποβοηθούν την επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση και το κεφάλαιο εναντίον των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Συνέλευση καθαριστριών

Να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση που θα γίνει την Κυριακή, στις 10.30 πμ, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, καθώς και στην πορεία από το ΕΚΑ προς το υπουργείο Παιδείας στις 3 του Οκτώβρη, καλεί τις καθαρίστριες δημόσιων σχολείων το σωματείο τους, με ανακοίνωσή του.

Από πορεία απεργών της ΔΕΗ

Στο "γύψο" οι μισθοί με τη βούλα του ΣτΕ!

Για εφτά συνεχή χρόνια το Συμβούλιο της Επικρατείας,με προσωρινές αποφάσεις του, θέτει εκτός κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις "φασόν"! Το "πάγωμα" των μισθών που ισχύει απ' το '91 θα συνεχιστεί για έναν - τουλάχιστον - ακόμα χρόνο, καθώς αναβλήθηκε και πάλι η εκδίκαση της υπόθεσης και η έκδοση οριστικής απόφασης!

Η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος,με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την εκ νέου αναβολή της εκδίκασης από το ΣτΕ και καλεί την κυβέρνηση να παρέμβει.

Οι "φασονατζήδες - εξαγωγείς" της ένδυσης - επισημαίνει - πάλι θα μπορούν να πληρώνουν τους εργαζόμενους με το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, παρακάμπτοντας και καταπατώντας τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τις Διαιτητικές Αποφάσεις του ΟΜΕΔ. "Πιστεύουμε - τονίζει - ότι το ζήτημα είναι πολιτικό, άρα επιβάλλεται να δοθεί πολιτική λύση με νομοθετική ρύθμιση". Η κυβέρνηση - σημειώνεται - έχει την ευθύνη να εφαρμόζονται οι συμβάσεις, "εκτός αν τα όργανα της πολιτείας επιλέγουν σκόπιμα να καταστρατηγείται ο νόμος χάρη στα ευκαιριακά συμφέροντα ορισμένων".

Ασφαιρα "πυρά" για την αμυντική βιομηχανία

Με ημερίδα και επιδίωξη συναντήσεων με τους αρμόδιους υπουργούς... αποφασίστηκε - σε χτεσινή σύσκεψη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μετάλλου με σωματεία του χώρου - να διεκδικηθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει συνολικά η αμυντική βιομηχανία. Επίσης, συζητήθηκε να προχωρήσει η Ομοσπονδία σε κινητοποίηση αγνώστου μορφής που θα... αποφασιστεί μετά την 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ στις 23 Οκτώβρη.

Στη σύσκεψη εκτός από το προεδρείο της ΠΟΕΜ, συμμετείχαν εκπρόσωποι των σωματείων της ΕΑΒ, ΕΒΟ, ΠΥΡΚΑΛ, "Ναυπηγείων Σκαραμαγκά" και "Ναυπηγείων Ελευσίνας".

Στην παρέμβασή του ο Δ. Τσιουμπρής,υπογραμμίζοντας την ανάγκη αγωνιστικής και συντονισμένης αντίδρασης, πρότεινε: Την ερχόμενη Τετάρτη που οι εργαζόμενοι της ΠΥΡΚΑΛ πραγματοποιούν στάση εργασίας και πορεία στο μέγαρο Μαξίμου, να γίνουν στάσεις εργασίας και συνελεύσεις ενημέρωσης σε όλα τα εργοστάσια των αμυντικών βιομηχανιών. Πραγματοποίηση νέας στάσης εργασίας και κοινής συγκέντρωσης των εργαζομένων όλων των αμυντικών βιομηχανιών. Επίσης την κήρυξη από την ΠΟΕΜ, 24ωρης απεργίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ