ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υφυπουργός προπηλακίζει παραπληγικούς

Το ανώτατο στάδιο του "εκσυγχρονισμού" εκφράστηκε με χαρακτηρισμούς περί "νονών" και "χαμένων εκμεταλλευτών του χώρου" από τον Θ. Κοτσώνη προς τους αγωνιζόμενους παραπληγικούς. Την απομάκρυνση του υφυπουργού ζητά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών

Σκηνές απείρου εκσυγχρονιστικού κάλλους εκτυλίχτηκαν προχτές το βράδυ μετά τα μεσάνυχτα στον προθάλαμο των γραφείων του υπουργού Υγείας, Κ. Γείτονα,τον οποίο είχαν καταλάβει συμβολικά οι παραπληγικοί διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική της κυβέρνησης στα επιδόματά τους. Η κατάληψη είχε αρχίσει προχτές το πρωί μετά την αρνητική απάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και συνεχίστηκε για δώδεκα και πλέον ώρες μέχρι τις πρωινές χτες, όταν και αποχώρησαν οι παραπληγικοί.

Οπως κατήγγειλε χτες ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών,την ώρα που είχε αποφασιστεί η προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεων, εμφανίστηκε ο υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης και στη συζήτηση που ακολούθησε "ήταν εξ αρχής επιθετικός, προκλητικός και εχθρικός", "προπηλακίζοντας καταξιωμένα και εκλεγμένα μέλη του Διοικητικού Συλλόγου και του αναπηρικού κινήματος με χαρακτηρισμούς, όπως "νονοί" του αναπηρικού κινήματος, ηλίθιοι, βλάκες, χαμένοι εκμεταλλευτές του χώρου".

Οι καταγγελίες αυτές περιέχονται σε χτεσινό δελτίο Τύπου του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών (ΠΣΠ) και συνέβησαν, όπως σημειώνει ο Σύλλογος, παρουσία του υπουργού Κ. Γείτονα,του υφυπουργού Μ. Σκουλάκη,της γενικής γραμματέα του υπουργείου Ιω. Πανοπούλου,του Γραμματέα Πρόνοιας Π. Αποσκίτη,του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Π. Κουρουπλή και μελών της ηγεσίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΜΕΑ). Ηταν η τρίτη, διαδοχικά, συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας που έγινε προχτές και είχε συμφωνηθεί η προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεων, οπότε εκδηλώθηκε η "πρωτόγνωρη και φασιστική συμπεριφορά που θύμιζε παλιότερες και αυταρχικές εποχές" όπως καταγγέλλει ο ΠΣΠ.

Εκτός από όσα αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΠΣΠ, τα μέλη της διοίκησής του ενημερώνοντας χτες τους δημοσιογράφους περιέγραψαν και τούτη την απαράδεκτη σκηνή, ενώ γινόταν συζήτηση για την ένταξη του Τεχνολογικού Κέντρου Αναπήρων στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων, που θα ασχολείται με την ενημέρωση των ατόμων με ειδικές ανάγκες και την παραγωγή τεχνικών βοηθημάτων για τους παραπληγικούς, τυφλούς και κωφούς:

Ο Θ. Κοτσώνης αντέδρασε στην υπόσχεση του υπουργού Κ. Γείτονα να συμμετάσχουν μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών στην επιτροπή που θα μελετήσει το θέμα... "Ποιοι είστε εσείς που θα έχετε λόγο στο πού θα πάει το Κέντρο. Δε θα πηγαίνω όπου μου σφυρίζετε", φώναξε ο Θ. Κοτσώνης κτυπώντας με δύναμη το χέρι του στο τραπέζι. Στη συνέχεια στράφηκε στον πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών Δ. Μαυροκέφαλο και τον αποκάλεσε "νονό του αναπηρικού κινήματος". Η αντίδραση των υπολοίπων - και των δύο πλευρών - ήταν άμεση. Οι μεν εκπρόσωποι των παραπληγικών φώναζαν "αίσχος" και "ντροπή" και αποκαλούσαν τον υφυπουργό "εχθρό του αναπηρικού κινήματος", η δε ηγεσία του υπουργείου προσπαθούσε να επαναφέρει στην... τάξη τον Θ. Κοτσώνη.

Το ΔΣ του ΠΣΠ συνεδρίασε χτες και ομόφωνα αποφάσισε να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις, ενώ ζητά την απομάκρυνση του Θ. Κοτσώνη απ' τη θέση του υφυπουργού.

Συζήτηση υπόσχεται το υπουργείο

Αργά χτες το απόγευμα το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία δεν κάνει ούτε μία αναφορά για τα μεσονύχτια γεγονότα, αλλά ούτε και ικανοποιεί τα αιτήματα των παραπληγικών.

  • Η καταβολή του επιδόματος εξόδων μετακίνησης, ύψους 35.000 δραχμών, θα ισχύει από 1/1/1998 για τα άτομα που πάσχουν από παράλυση ή ακρωτηριασμό και των δύο κάτω άκρων, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, που δεν είναι κάτοχοι αναπηρικού αυτοκινήτου, όπως αναφέρει το υπουργείο. Μ' άλλα λόγια αποκλείονται από αυτή τη ρύθμιση όσοι έχουν αναπηρία μικρότερη του 80% - παράλογα δηλαδή πράγματα.
  • Το εξωιδρυματικό επίδομα, ύψους 125.000 δραχμών, επεκτείνεται - χωρίς να αναφέρει και από πότε - στους ακρωτηριασμένους και στους πάσχοντες από ασθένειες που έχουν ίδια κλινική εικόνα με αυτή της παραπληγίας - τετραπληγίας, που είναι ανασφάλιστοι ή ασφαλισμένοι του δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ.
  • Οσον αφορά το αίτημα της αύξησης των επιδομάτων - που αφορά την καταβολή του εξωιδρυματικού επιδόματος σε 14μηνη βάση με τα δώρα Χριστουγέννων και του Πάσχα - το υπουργείο αναφέρει ότι αυτό "εντάσσεται στη γενικότερη επιδοματική πολιτική". Το υπουργείο, αναφέρει η ανακοίνωση θα φέρει το θέμα προς συζήτηση και εντός τριμήνου θα ανακοινωθούν οι κυβερνητικές θέσεις.
  • Τέλος, σχετικά με το Τεχνολογικό Κέντρο Αναπήρων το υπουργείο αναφέρει ότι εξετάζει την αποτελεσματικότερη λύση στην οποία θα καταλήξει μετά την πρόταση της ειδικής επιτροπής που συγκροτείται.
ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Κυβέρνηση και σύγκλιση συνθλίβουν τους παραπληγικούς

Με τον πιο δραματικό τρόπο οι παραπληγικοί, τετραπληγικοί και κινητικά ανάπηροι, που αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες(ΑΜΕΑ) στη χώρα μας, βιώνουν τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής και της λεγόμενης σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΕΣΚ) Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων.

Αναφερόμενη στην προχτεσινή κινητοποίηση των παραπληγικών - τετραπληγικών στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας και παρότι η ΕΣΚ ενημερώθηκε γι' αυτή από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, πήρε την πρωτοβουλία ενημέρωσης, καλώντας μέλη της να παραβρεθούν στο υπουργείο και να στηρίξουν τη δραστηριότητα του Συλλόγου Παραπληγικών. Ανταποκρίθηκαν και φάνηκε η αγωνιστική τους διάθεση. Ωστόσο, θεωρεί ότι τέτοιου είδους κινητοποιήσεις από τη μία πρέπει να οργανώνονται καλύτερα, να βασίζονται στην ενημέρωση και δραστηριοποίηση των μελών του Συλλόγου και από την άλλη, το πλαίσιο των διεκδικήσεων να είναι τέτοιο που να διευρύνει τα αιτήματα και όχι να περιορίζεται σε επίπεδο επιδομάτων.

Επισημαίνει ότι για μια ακόμη φορά φάνηκε η αδιαλλαξία της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας, "όπου όλη η "ευαισθησία" της για τα ΑΜΕΑ εξαντλείται σε υποσχέσεις και "θα"".

Η ΕΣΚ καταγγέλλει και καταδικάζει τη στάση του υφυπουργού Πρόνοιας, Θ. Κοτσώνη, για την απρόκλητη και αήθη επίθεση ενάντια στα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Παραπληγικών, που προσβάλλει συνολικά το αναπηρικό και συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας. Ακόμη, καταγγέλλει και καταδικάζει την αρνητική στάση του υπουργείου και της κυβερνητικής πολιτικής, που μειώνει συνεχώς τις κοινωνικές δαπάνες, που κτίζει το κοινωνικό της προφίλ και το κράτος πρόνοιας με τηλεμαραθώνιους "φιλανθρωπίας".

"Τα προβλήματα των παραπληγικών και κινητικά αναπήρων που έχουν σχέση, πέρα από την επιδοματική πολιτική, με την πρόσβαση, την αποκατάσταση - ιατρική και επαγγελματική - τα τεχνητά μέλη, την υγεία κ.ά. είναι χρόνια, οξυμένα και ζητούν λύσεις, όχι "θα", "συστάσεις επιτροπών" και "φιλανθρωπία"".

Η ΕΣΚ καλεί την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση στα προβλήματα, το ΔΣ να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις με διεύρυνση των αιτημάτων και τους παραπληγικούς σε αγωνιστική επαγρύπνηση.

Κάρτα για αναπηρία μεγαλύτερη του 67%

Εσπευσμένη τροπολογία χτες στη Βουλή για την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος

Σημαντικούς περιορισμούς στη χορήγηση της περίφημης κάρτας αναπηρίας στα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) επιβάλλει η κυβέρνηση, καθώς, στην επείγουσα τροπολογία που κατέθεσε χτες βράδυ στο νομοσχέδιο για την εισφοροδιαφυγή, προβλέπει ότι την κάρτα αναπηρίας - προσωρινή ή ισόβια - θα την παίρνουν οι ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο 67%. Μια σειρά δηλαδή ανάπηροι, όπως οι κωφοί, δε θα πάρουν κάρτα αναπηρίας, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, αφού "με κοινές αποφάσεις των υπουργών Υγείας και Οικονομικών ορίζεται η χρήση της προσωρινής ή ισόβιας κάρτας αναπηρίας".

Την προσωρινή ή ισόβια κάρτα αναπηρίας προβλέπει ο νόμος 2430/10.7.1996. Για το λόγο αυτό προέβλεπε την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) εντός τετραμήνου απ' τη δημοσίευση του νόμου 2430 - χρόνος που παρήλθε χωρίς την έκδοση του ΠΔ. Η χτεσινοβραδινή τροπολογία προβλέπει και πάλι την έκδοση ΠΔ- χωρίς χρονικό περιορισμό αυτή τη φορά - με το οποίο καθορίζονται, όπως και στον προηγούμενο νόμο, "κατά ενιαίο τρόπο οι προϋποθέσεις και η διαδικασία πιστοποίησης της αναπηρίας και ο τύπος αυτής, καθώς και η συγκρότηση, ο τόπος και ο τρόπος λειτουργίας των οικείων υγειονομικών επιτροπών αποτελουμένων από νοσοκομειακούς γιατρούς".

Επίσης η τροπολογία προβλέπει την επανεξέταση όλων των ΑΜΕΑ απ' τις επιτροπές αυτές, ενώ η διαδικασία επανεξέτασης και "κάθε σχετική λεπτομέρεια" ρυθμίζονται με απόφαση του υπουργού Υγείας - Πρόνοιας. Με άλλα λόγια, δηλαδή, δεν ορίζονται και πάλι με επιστημονικό τρόπο τα κριτήρια αναπηρίας, ενώ δε διασφαλίζεται η διαφάνεια στις επιτροπές κρίσης.

Ετσι, εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία των "αναπήρων - μαϊμού" θα βρεθούν και πάλι πίσω απ' τους μηχανισμούς που θα απονείμουν την κάρτα αναπηρίας.

Οι ανάπηροι έχουν δικαιώματα

Ανακοινώσεις του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Αγίας Βαρβάρας

Το διασυρμό των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) και τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, που έγινε αυτές τις μέρες μέσω της τηλεόρασης του "ΜΕΓΚΑ", καταγγέλλει με αγανάκτηση το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας με ψήφισμα που έβγαλε η γενική συνέλευση του Συνδικάτου.

Οι οικοδόμοι τονίζουν ότι τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και ιδιαίτερα τα προβλήματα των ΑΜΕΑ δεν αντιμετωπίζονται με φιλανθρωπία. Πολύ περισσότερο, από τα διάφορα "τηλεσόου" των τηλεοπτικών καναλιών που σε τελική ανάλυση χρησιμοποιούνται: Για την καλλιέργεια κοινωνικού προφίλ των εκπροσώπων της άρχουσας τάξης και της κυβέρνησης. Για να δημιουργήσουν την αντίληψη ότι όλοι είμαστε υπεύθυνοι για τα προβλήματα των διαφόρων κοινωνικών ομάδων, προσπαθώντας να πείσουν το λαό ότι δείκτης της κοινωνικής ευαισθησίας του καθενός μας είναι ο ψευτοοβολός της ελεημοσύνης που προσφέρεται μέσω των διάφορων τηλεσόου. Και τέλος καλλιεργούν την αντίληψη ότι σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχουν υποχρεώσεις της πολιτείας, αλλά τα πάντα εξαρτώνται από τη φιλανθρωπία κάποιων.

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες δεν είναι επαίτες, έχουν ίσα δικαιώματα με όλους τους άλλους πολίτες αυτής της χώρας, στη μόρφωση, στην εκπαίδευση, στη δουλιά, στην υγειονομική περίθαλψη στην ασφάλιση. Τονίζεται στην ανακοίνωση και συνεχίζει: ζητάμε από τα αρμόδια υπουργεία και από την κυβέρνηση συνολικά να παρέμβει, ώστε να μην ξανασυμβεί αυτή η απαράδεκτη προσβολή της προσωπικότητας και των αναγκών των ΑΜΕΑ.

Καταγγέλλουμε τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την κάλπικη ευαισθησία του για τα ΑΜΕΑ, που έδειξε μέσω του ΤΗΛΕΣΟΟΥ, προσφέροντας τα χρήματα του ΟΑΕΔ, τα οποία είναι χρήματα των εργαζομένων και μαζεύονται για την προστασία των ανέργων. Ο κ. υπουργός, υπογραμμίζεται, όπως και όλη η κυβέρνηση δεν έχουν καμιά ανθρώπινη ευαισθησία και αυτό φροντίζουν να το δείχνουν καθημερινά με την αντεργατική πολιτική που ακολουθούν. Μια πολιτική εξαιτίας της οποίας οι συνταξιούχοι και η πλειοψηφία της εργατικής τάξης, έχουν καταντήσει άνθρωποι με ειδικές οικονομικές ανάγκες.

Και καταλήγουν στην ανακοίνωση, οι κοινωνικοί φορείς έχουν ολοκληρωτικά την ευθύνη για την αντιμετώπιση των αναγκών όλων των πολιτών και ιδιαίτερα των ΑΜΕΑ. Οι οικοδόμοι θα σταθούμε αλληλέγγυοι στον αγώνα των ΑΜΕΑ για μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Οι γυναίκες της Αγίας Βαρβάρας

Την έντονη διαμαρτυρία τους για τις τηλεμαραθώνιες εκπομπές που παρουσιάζουν κατά καιρούς τα κανάλια, εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οι γυναίκες του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Αγίας Βαρβάρας, μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας. Οι γυναίκες υπογραμμίζουν ότι τα τηλεοπτικά κανάλια μέσα από αυτές τις προσπάθειες εκμεταλλεύονται την αναπηρία των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Και επισημαίνουν, σύσσωμος ο ελληνικός λαός και οι "καναλάρχες" θα έπρεπε να ζητήσουμε από την πολιτεία να ενδιαφερθεί άμεσα για τη λύση των προβλημάτων τους, βοηθώντας ουσιαστικά στην αποκατάστασή τους.

Ανακοίνωση του ΙΣΑ για την Αποστολοπούλου

"Απαιτείται πολύς χρόνος ακόμη για να διαπιστωθεί με βεβαιότητα η αποτελεσματικότητα της μεθόδου στην πρόληψη και θεραπεία της νόσου", καθώς μέχρι σήμερα υπάρχουν μόνο θετικές ενδείξεις, τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ) για το θέμα της έρευνας για τον καρκίνο του μαστού που διεξάγεται από την Ελληνίδα ερευνήτρια - βιολόγο Β. Αποστολοπούλου.

Οπως αναφέρει σε χτεσινή ανακοίνωσή του, θεωρεί επιβεβλημένη τη συνέχιση της έρευνας και επίσης θεωρεί σκόπιμο να υποστηριχτεί από το ελληνικό δημόσιο και να διεξαχθεί στη χώρα μας. Ο ΙΣΑ προτείνει τη συγκρότηση επιστημονικής επιτροπής υπό τον έλεγχο της οποίας να τεθεί το σχετικό ερευνητικό πρωτόκολλο. Κύριο έργο της επιτροπής θα είναι η τήρηση των κανόνων ηθικής και δεοντολογίας που ισχύουν. Σημειώνεται επίσης ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα προστασίας του κοινού από τυχόν κινήσεις μη έγκυρης πληροφόρησης, οικονομικών ή άλλων σκοπιμοτήτων. Προτείνεται να προβλεφτεί από το πρωτόκολλο έρευνας και ο τρόπος και χρόνος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της έρευνας με σχετικές ανακοινώσεις τόσο στο κοινό, όσο και σε επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά.

Οσον αφορά τους φορείς της έρευνας, τονίζεται ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη και η συμμετοχή του ερευνητικού κέντρου της Αυστραλίας όπου εργάζεται η Ελληνίδα ερευνήτρια.

Λεζάντες 16

Αυτούς αποκάλεσε "νονούς" ο υφυπουργός (Στη φωτογραφία οι παραπληγικοί μπροστά στο γραφείο του Κ. Γείτονα)

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Παραπληγικών

Επρεπε να έχει προσωπικό το "Μεταξά"

Επιστολή του Εργατικού Κέντρου Πειραιά προς τον υπουργό Υγείας Κ. Γείτονα

Αδικη και πρόχειρη χαρακτηρίζει το Εργατικό Κέντρο του Πειραιά (ΕΚΠ) την απόφαση του υπουργείου Υγείας για ένταξη σε γενική εφημερία του Νοσοκομείου "Μεταξά" σε χτεσινή επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Κ. Γείτονα.

Το ΕΚΠ επισημαίνει στην επιστολή του πως το "Μεταξά" θα μπορούσε να είναι σε καθημερινή 24ωρη ογκολογική εφημερία, όπως άλλωστε το απαιτούν και οι εργαζόμενοι, με την προϋπόθεση άμεσης πρόσληψης προσωπικού, και εκσυγχρονισμού του Νοσοκομείου με την απαραίτητη υποδομή. Δημιουργούνται εξάλλου, όπως τονίζεται στην επιστολή, πολλά ερωτηματικά για το πώς είναι δυνατόν να ενταχθεί ένα ειδικό νοσοκομείο σε γενική εφημερία χωρίς γιατρούς, χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό, χωρίς τη δημιουργία απαραίτητης υποδομής. Επίσης το ΕΚΠ ζητάει, τόσο από το υπουργείο, όσο και από την κυβέρνηση συνολικότερα, να σταματήσει την παραπέρα υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους εργαζομένους και τους πολίτες του Πειραιά και να προχωρήσει στην αναβάθμιση των νοσοκομείων του Πειραιά, με ταυτόχρονη αύξηση των κονδυλίων για την υγεία.

Τέλος, το ΕΚΠ εκφράζει την αντίθεσή του στη μετατροπή της υγείας από αγαθό που είναι σε εμπόρευμα και καλεί το υπουργείο να προχωρήσει σε διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων προκειμένου να σταματήσει και η ταλαιπωρία των ασθενών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ