ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στους δρόμους του αγώνα οι μαθητές

Συγκεντρώσεις και πορείες ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά κυβερνητικά μέτρα έγιναν χτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Συντονίζουν πανελλαδικά τη δράση τους οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων

Δυναμική παρουσία στους αγώνες ενάντια στα καταστροφικά για την παιδεία κυβερνητικά μέτρα έκαναν χτες οι μαθητές, με συγκεντρώσεις και πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ το Συντονιστικό Νυχτερινών Σχολείων της Αθήνας διοργανώνει παναθηναϊκή κινητοποίηση νυχτερινών μαθητών στις 16 Οκτώβρη.

Με το σύνθημα "τίποτα δε μας σταματά, τη μόρφωση θα πάρουμε αγωνιστικά" να κυριαρχεί, μαθητές σχολείων της Αθήνας συγκεντρώθηκαν στις 11.30 π.μ. στα Προπύλαια και έκαναν πορεία μέχρι το υπουργείο Παιδείας. Εντονη ήταν η παρουσία των μαθητών της Α' Λυκείου, που καλούνται να σηκώσουν το βάρος της "μεταρρύθμισης" με την κατάργηση της δεύτερης ευκαιρίας και την ύψωση νέων φραγμών στη μόρφωση.

"Μέχρι τις Βρυξέλλες να ακουστεί καλά, μόρφωση ειδίκευση για όλους μας δουλιά", "η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, μ' αγώνες κατακτιέται", "φτώχεια, υποβάθμιση, ταξικοί φραγμοί, αυτή είναι η παιδεία η ευρωπαϊκή", ήταν τα συνθήματα που φώναζαν οι μαθητές στη διάρκεια της πορείας, ενώ στα πανό ήταν αποτυπωμένα τα αιτήματα των μαθητών: "15% για την παιδεία, όχι στους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση και τη ζωή μας", έγραφε το πανό του Πολυκλαδικού Λυκείου του Αιγάλεω, ενώ "15% για την παιδεία, όχι στον αυταρχισμό. Οι μαθητές αγωνίζονται και θα νικήσουν" ήταν το σύνθημα στο πανό του 1ου και 3ου Λυκείου Χολαργού.

Οι μαθητές συναντήθηκαν με τον γενικό διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και υπέβαλαν τα αιτήματά τους για μη εφαρμογή του νόμου, αλλά και για διενέργεια των μαθητικών εκλογών ενιαία σε όλα τα λύκεια της χώρας.

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση στην Καμάρα και πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης έκαναν χτες βράδυ μαθητές και στη Θεσσαλονίκη, στην οποία συμμετείχαν και φοιτητές από τις Εστίες.

Σ' όλη τη διαδρομή φώναζαν συνθήματα, καταγγέλλοντας την εκπαιδευτική αντιμεταρρύθμιση, που ξεκίνησε στα πλαίσια των εντολών της ΕΕ και του ΟΑΣΑ. Μια αντιμεταρρύθμιση, που οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη ένταση των φραγμών στη μόρφωση και ενισχύει την παραπαιδεία. Ολοι μαζί ζήτησαν αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15%, τη δημιουργία ενιαίου βασικού,12χρονου σχολείου, δημόσιου και δωρεάν, υποχρεωτικού για όλους τους μαθητές. Διατράνωσαν την απόφασή τους να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους στη μόρφωση. Η πορεία κατέληξε στο ΥΜΑΘ όπου μαθητές και φοιτητές επέδωσαν τα ψηφίσματα, με τα οποία διεκδικούν να αποσυρθεί άμεσα ο νόμος.

Οι μαθητές Νυχτερινών

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν και οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων της Ελλάδας, οι οποίοι πραγματοποιούν σύσκεψη την ερχόμενη Κυριακή στις 11.00 στα γραφεία του Συντονιστικού Νυχτερινών Αθήνας, προκειμένου να συντονίσουν τη δράση τους ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα και να διεκδικήσουν την επίλυση των αιτημάτων τους για τη νυχτερινή εκπαίδευση και τους εργαζόμενους μαθητές. Οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν ενάντια στα νέα μέτρα, απόφαση που επιβεβαιώθηκε και κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Νυχτερινών Σχολείων Αθήνας, το οποίο έχει πάρει και την πρωτοβουλία για τις κινητοποιήσεις.

ΚΟΖΑΝΗ - ΓΡΕΒΕΝΑ
Θριαμβολογίες πάνω απ' τα συντρίμμια

Μπορεί πολλοί από τους σεισμόπληκτους των Νομών Κοζάνης και Γρεβενών να περάσουν και τρίτο χειμώνα έξω από τα σπίτια τους, ωστόσο ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Χρ. Βερελής έδωσε χτες εντολή προς τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν στην αποκατάσταση των ζημιών στις κατοικίες, που έχουν ήδη παραδοθεί μέχρι σήμερα στους σεισμόπληκτους...

Μάλιστα, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ θριαμβολογεί για "την άριστη ποιότητα κατασκευής των κατοικιών, την οποία - όπως υποστηρίζει - επιβεβαιώνουν οι 10.000 κάτοικοι της Κοζάνης και Γρεβενών, αλλά και οι νομάρχες, οι δήμαρχοι και οι κοινοτάρχες των δύο νομών που παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη του έργου"... Και η πρόκληση του υφυπουργού έρχεται, την ίδια στιγμή που οι δύο"Τομείς Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων" (ΤΑΣ) εδώ και τρεις περίπου μήνες δε λειτουργούν, μετά από απόφαση του ίδιου, με αποτέλεσμα να "παγώσει" η διαδικασία αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων!

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα δωρεάν κατοικιών στην περιοχή των Βετζίων δεν έχει ολοκληρωθεί, αφού περισσότερες από 100 οικογένειες που έχουν κριθεί δικαιούχοι και έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα δωρεάν κατοικίας, περιμένουν να γίνει η δημοπράτηση του έργου. Επίσης δεκάδες άνθρωποι που επέλεξαν τη λύση του δανείου για ανέγερση καινούριας κατοικίας ή επισκευή της ήδη υπάρχουσας, ακόμη περιμένουν την έγκριση και την καταβολή των χρημάτων. Ολα αυτά έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στους κατοίκους.

Μέτωπο για την παιδεία στην Πετρούπολη

Οτι θα αγωνιστούν για την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου, που υποβαθμίζει την παιδεία και αναβαθμίζει την παραπαιδεία, μέσα από ένα ενιαίο μέτωπο πάλης το οποίο θα υπερασπίζεται το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, τόνισαν κατά την προχτεσινή ενημερωτική σύσκεψη, που διοργάνωσε η Ενωση Γονέων Πετρούπολης στο 2ο - 5ο Γυμνάσιο Πετρούπολης, γονείς, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι.

Στις δυτικές συνοικίες ένας στους δύο μαθητές δεν κατορθώνει να τελειώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, ενώ αντίθετα στα βόρεια προάστια ένας στους τρεις είναι κάτοχος πτυχίου ΑΕΙ. Τα στοιχεία αυτά έδωσε η πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Μ. Τσιμπίδη,ενώ τόνισε ότι η υποχρεωτική εκπαίδευση για τα παιδιά των εργατών και των ανέργων θα μετατραπεί σε απαγορευτική.

"Με τις αλλεπάλληλες εξετάσεις, το υπουργείο Παιδείας έχει στόχο να αποτρέψει τους μαθητές να τελειώσουν το σχολείο", είπε στην εισήγησή του ο Κ. Βογιατζής,πρόεδρος της Γ' ΕΛΜΕ, τονίζοντας ότι η ελεύθερη πρόσβαση είναι ένας μύθος που σύντομα θα καταρρεύσει.

Ο Στ. Κορομπίλης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας είπε ότι τα σχολεία θα παρέχουν "γνώσεις μιας χρήσης" για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της αγοράς. Επίσης, τόνισε ότι οι γονείς θα παλέψουν για να μπορούν τα παιδιά τους να μορφώνονται, να κρίνουν και να αγωνίζονται γι' αυτά που τους ανήκουν.

Με τη σειρά του ο δήμαρχος Πετρούπολης, Γ. Γιώγος,κάλεσε όλους από κοινού να παλέψουν για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, γιατί, όπως είπε, "τίποτε δε χαρίζεται, αλλά όλα κατακτιούνται με διαρκή αγώνα".

Από τη συζήτηση προέκυψε σχετικό ψήφισμα όπου καταγγέλλεται ο αντιεκπαιδευτικός νόμος. Τονίζεται ότι ο νόμος αυτός υποβαθμίζει την παιδεία, με αποτέλεσμα να μειώνεται το ποσοστό των παιδιών που θα παρακολουθούν και αποφοιτούν από το σχολείο, ενώ σημειώνεται ότι η αιτία που θα οδηγεί τους μαθητές να εγκαταλείπουν το σχολείο θα είναι το σύστημα "των διαρκών εξετάσεων και βαθμοθηρίας", το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα να περάσουν αυτοί που θα έχουν το πιο ακριβοπληρωμένο φροντιστήριο. "Αυτό βέβαια δεν αφορά τα παιδιά των φτωχών, λαϊκών στρωμάτων, τα οποία είτε θα αναγκάζονται να εγκαταλείπουν το σχολείο, είτε θα περιορίζονται τελικά σε ένα χαμηλόβαθμο απολυτήριο, που θα περιορίζει και τις επιλογές τους", τονίζεται.

Στη σύσκεψη χαιρέτισε ο εκπρόσωπος της ΟΛΜΕ, Θ. Τσιριγώτης, ενώ ψήφισμα που καταγγέλλει τον αντιεκπαιδευτικό νόμο κατέθεσε και ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Πετρούπολης. Τέλος, αποφασίστηκε, όλοι όσοι συμμετείχαν στη συζήτηση να διοργανώσουν συσκέψεις για ενημέρωση της κοινής γνώμης.

"Καρατομήθηκαν" τρεις στην ΥΠΑ

Στην "καρατόμηση" των τριών από τους τέσσερις διευθυντές της ΥΠΑ (του τέταρτου επίκειται), προχώρησε τελικά χτες η κυβέρνηση, επιχειρώντας μ' αυτόν τον τρόπο να συγκαλύψει τις δικές της εγκληματικές ευθύνες για την περιπετειώδη προσγείωση του "Ντορνιέ" στην Τανάγρα, αντί του αεροδρομίου του Ελληνικού.

Το 5μελές υπηρεσιακό συμβούλιο της ΥΠΑ συνεδρίασε εκ νέου χτες με την προσθήκη του νέου μέλους, στη θέση του παραιτηθέντος, αλλά χωρίς τη συμμετοχή των δύο εκπροσώπων των εργαζομένων (που είναι τα μόνα αιρετά μέλη, έναντι των τριών που διορίζονται από την κυβέρνηση) και αποφάσισε να απαλλάξει από τα καθήκοντά τους τους τρεις διευθυντές της ΥΠΑ και να παραπέμψει τον τέταρτο στο αντίστοιχο συμβούλιο της υπηρεσίας του (έχει διοριστεί από το υπουργείο Προεδρίας και όχι από το Μεταφορών).

Με την απόφασή του αυτή, το υπηρεσιακό συμβούλιο της ΥΠΑ εκτέλεσε πειθήνια την υπουργική εντολή για "καρατόμηση" των "τεσσάρων", αν και το πόρισμα δεν καταλογίζει προσωπικές ευθύνες!

Οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων στο υπηρεσιακό συμβούλιο θεωρούν μη σύννομη την απόφαση για τις "καρατομήσεις", που πήραν οι τρεις διορισμένοι από την κυβέρνηση υπηρεσιακοί παράγοντες της ΥΠΑ και σημειώνουν ότι θα την προσβάλουν νομικά. Παράλληλα, την ερχόμενη Δευτέρα, έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΣΥΠΑ, για ν' αποφασιστούν απεργιακές κινητοποιήσεις.

ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Χιλιάδες χαμένες ώρες, "ημέτεροι" διευθυντές και ρουσφέτια

Αδιαφανείς διαδικασίες στην επιλογή διευθυντών για εξυπηρέτηση πολιτικών και κομματικών σκοπιμοτήτων, καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Πειραιά

Με τεράστιες ελλείψεις καθηγητών στα σχολεία του Πειραιά, όπου οι χαμένες διδακτικές ώρες ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 48.000, ξεκίνησε και η φετινή σχολική χρονιά. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και ένα όργιο ρουσφετιών στις αποσπάσεις των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, αλλά και αδιαφανείς διαδικασίες στην επιλογή διευθυντών Γυμνασίων και Λυκείων, ενώ ο προϊστάμενος δευτεροβάθμιας διεύθυνσης "δε βρίσκει χρόνο", για να συναντηθεί με το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά.

Στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του το ΔΣ της ΕΛΜΕ ασχολήθηκε με τη διαδικασία επιλογής διευθυντών και τις αποσπάσεις και αποφάσισε τα εξής:

  • Επισημαίνει την αναστάτωση και το χάσιμο χιλιάδων ωρών διδασκαλίας, με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας.
  • Καταγγέλλει ότι ο πίνακας μορίων των υποψηφίων διευθυντών είναι δημιούργημα αδιαφανών διαδικασιών που εξυπηρετούν πολιτικές, κομματικές και συνδικαλιστικές παραταξιακές σκοπιμότητες και ως τέτοιος δεν έχει καμία σχέση με αξιοκρατία.
  • Σημειώνει ότι με ομόφωνη απόφαση το Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΔΕ) Πειραιά αρνήθηκε να δώσει στο ΔΣ της ΕΛΜΕ κατάσταση με την αναλυτική βαθμολογία όλων των υποψηφίων ώστε να υπάρχει διαφάνεια.
  • Υπογραμμίζει τη στάση των αιρετών του κλάδου που συμμετέχουν στο ΠΥΣΔΕ, οι οποίοι συντάχθηκαν πλήρως με την παραπάνω απόφαση και δε συμμορφώθηκαν με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων της ΕΛΜΕ, για τη βαθμολόγηση όσων δε συμμετείχαν στην περσινή απεργία.
  • Καταγγέλλει την τροποποίηση της σύνθεσης των ΠΥΣΔΕ, που έγινε τον Αύγουστο, με την κατάργηση του "τρίτου αιρετού" δηλαδή του προτεινόμενου από τις πρωτοβάθμιες ενώσεις (ΕΛΜΕ).
  • Δηλώνει την αντίθεσή τους σε έξι αποσπάσεις νεοδιόριστων καθηγητών, από σχολεία της Β Πειραιά, σε Γραφεία Εκπαίδευσης για τις ανάγκες της υπηρεσίας και ζητά την ανάκλησή τους.

Εκτός από τις χιλιάδες χαμένες ώρες, το 60% των σχολείων του Πειραιά συνεχίζει να λειτουργεί σε διπλοβάρδια και το 20% σε ενοικιαζόμενα ακατάλληλα κτίρια. Ομως, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Φωρόπουλος αρνείται να συναντηθεί με το ΔΣ της ΕΛΜΕ, με το πρόσχημα ότι "δεν έχει χρόνο". Και όταν τελικά "ενέδωσε", και συμφώνησε να γίνει συνάντηση προχτές, φρόντισε να μην είναι στο γραφείο του.

"Κάθε προσπάθεια συνάντησης έχει πέσει στο κενό. Και αυτό γιατί τον διακατέχει μια νοοτροπία να μη συνεργάζεται με το συνδικαλιστικό κίνημα, ενώ δεν είναι διατεθειμένος να δώσει απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα σχολεία του Πειραιά", μας είπε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕΠ. Γιαννακόπουλος.Τα θέματα που η ΕΛΜΕ θα έθετε στον προϊστάμενο είναι ο αδιαφανής τρόπος επιλογής διευθυντών και των ρουσφετολογικών αποσπάσεων, αλλά και η ανάγκη άμεσης πρόσληψης αναπληρωτών για να σταματήσουν να χάνονται διδακτικές ώρες. "Μπροστά σε αυτή την κατάσταση ο κλάδος θα αντιδράσει και θα επιβάλει λύσεις. Ο προϊστάμενος πρέπει να συνεργαστεί ώστε να δοθούν άμεσα λύσεις στα προβλήματα για να υπάρχει στοιχειώδης λειτουργία των σχολείων", είπε ο Π. Γιαννακόπουλος.

ΔΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ
Ψάχνουν πλειοψηφική πρόταση

Με διαφορετικές προσεγγίσεις των παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο ΔΣ της ΟΛΜΕ στα θέματα της στάσης του κλάδου απέναντι στον αντιεκπαιδευτικό νόμο, τον οικονομικό στόχο και το πρόγραμμα δράσης, συνεχίζεται η συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, προκειμένου να διαμορφωθεί η εισήγησή του προς τον κλάδο. Χτες, αποφασίστηκε να αναβληθεί η ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ (Οργανωτική Ι) η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 9 Οκτώβρη.

Στην παραπάνω απόφαση διαφώνησε η ΔΕΕ, προτείνοντας η Ολομέλεια να γίνει στις 13 Οκτώβρη, προκειμένου να υπάρξει περιθώριο για τις γενικές συνελεύσεις του κλάδου, και όχι αργότερα καθώς η εφαρμογή του αντιεκπαιδευτικού νόμου προχωρά.

Η ΔΕΕ επιμένει ότι η εισήγηση προς τον κλάδο πρέπει να περιλαμβάνει την ανάγκη για ανατροπή του νόμου στην πράξη με αντίστοιχο πρόγραμμα δράσης που θα περιλαμβάνει και απεργιακές κινητοποιήσεις. Σε ό,τι αφορά τη στάση των άλλων παρατάξεων, η ΠΑΣΚ βλέπει θετικά στοιχεία (!) στο νόμο και κάνει λόγο για διορθωτικές παρεμβάσεις σε πλευρές του νομοσχεδίου. Η ΔΑΚΕ και η "Συνεργασία" κάνουν λόγο για αναστολή του νόμου και έναρξη διαλόγου για νέο θεσμικό πλαίσιο, ενώ σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα δράσης, η "Συνεργασία" προτείνει να συνεχιστούν οι συσκέψεις χωρίς να προτείνει απεργία και η ΔΑΚΕ "24ωρη κυλιόμενη ανά νομό κάθε εβδομάδα".

Σε ό,τι αφορά τον οικονομικό στόχο του κλάδου, η ΔΕΕ προτείνει (λαμβάνοντας υπόψη τις απώλειες από το 1990 με την κατάργηση της ΑΤΑ) αυξήσεις 25% με ταυτόχρονη διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων. Η ΠΑΣΚ προτείνει αυξήσεις 13%, η ΔΑΚΕ και η "Συνεργασία" αυξήσεις με στόχο το 80% του μισθού του λέκτορα, λογική που ακυρώνει ουσιαστικά τον αυτόνομο και διεκδικητικό ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος και υποδηλώνει συντεχνιακή λογική, ενώ οι Παρεμβάσεις προτείνουν 350.000 καθαρά στο νεοδιόριστο.

Η ΔΕΕ δηλώνει ότι δε συμφωνεί με λογικές που δεν προτάσσουν τις κινητοποιήσεις του κλάδου για την ανατροπή του νόμου και πιστεύει ότι ακόμα και αν δε διαμορφωθεί πλειοψηφική πρόταση στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, τη λύση για τον προσανατολισμό του κλάδου θα τη δώσει η βάση των εκπαιδευτικών.

Αποτελέσματα εξετάσεων ομογενών

Ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο Παιδείας τα ονόματα των 1.814 Ελλήνων του εξωτερικού που εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στις εξετάσεις είχαν δηλώσει συμμετοχή 2.301 υποψήφιοι που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Οι προθεσμίες εγγραφής των επιτυχόντων στις σχολές των ΑΕΙ και ΤΕΙ που εισάγονται θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας τις επόμενες μέρες.

ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο

Μόνη αρνητική ψήφος του ΚΚΕ

Με μόνη αρνητική ψήφο αυτή του ΚΚΕ, ολοκληρώθηκε χτες η ψήφιση των άρθρων του νομοσχεδίου που καταρτίζει το νέο μισθολόγιο των πανεπιστημιακών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο βουλευτής του ΚΚΕ Απόστολος Τασούλας, εστίασε την κριτική του στο θέμα της εξίσωσης των αμοιβών των ερευνητών με τους υπόλοιπους πανεπιστημιακούς καθηγητές τονίζοντας ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί η ισοτιμία των ερευνητικών κέντρων, όχι μόνο μισθολογικά αλλά συνολικά. Από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη, κατατέθηκαν διορθώσεις που προβλέπουν την αύξηση επιδομάτων στους πανεπιστημιακούς που κατέχουν διοικητικές θέσεις, χωρίς να αλλάζουν επί της ουσίας τις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Υπενθυμίζουμε πως επί της αρχής το νομοσχέδιο ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και το ΔΗΚΚΙ, ενώ ακόμα και χτες, τελευταία μέρα της συζήτησης, ο ΣΥΝ απέφυγε να τοποθετηθεί γι' αυτό, ενώ κατά τη διάρκεια της συζήτησης των άρθρων, καταψήφισε ορισμένα που αφορούν το καθεστώς της απασχόλησης των πανεπιστημιακών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ