ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Ο αγώνας συνεχίζεται
  • Μαζικό συλλαλητήριο ενάντια στα ""αγροτοδικεία"" έγινε χτες στην Αμαλιάδα
  • Αγωνιστική συνέχεια σήμερα στο Μεσολόγγι, όπου δικάζονται 13 καπνοπαραγωγοί
  • Σήμερα, επίσης, στην Κατερίνη οδηγούνται στο δικαστήριο 60 καπνοπαραγωγοί για τις κινητοποιήσεις του 1994

Αγωνιστική απάντηση στα "αγροτοδικεία" που έστησε πανελλαδικά η κυβέρνηση, έδωσαν χτες οι αγρότες αλλά και οι εργαζόμενοι της Ηλείας. Συμμετείχαν μαζικά στο συλλαλητήριο που έγινε έξω από το δικαστήριο της Αμαλιάδας, την ώρα που 24 αγρότες οδηγούνταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου επειδή συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του Μάρτη του 1995. Το δικαστήριο ανέβαλε τελικά την εκδίκαση της υπόθεσης και όρισε νέα δικάσιμο στις 7 του Απρίλη '98.

Οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν την οργή και την αγανάκτησή τους στην πρακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση απέναντι στους αγωνιζόμενους αγρότες. Μαζικό "παρών" στη χτεσινή συγκέντρωση στην Αμαλιάδα έδωσαν εργαζόμενοι και φορείς της περιοχής, εκφράζοντας έμπρακτα τη συμπαράστασή τους. Ηταν εκεί αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου Πύργου,του Σωματείου ΤΑΞΙ Αμαλιάδας,τα Συνδικάτα Οικοδόμων Πύργου, Γαστούνης, Βαρθολομιού και Ζαχάρως,αντιπρόσωπος της Κοινότητας Μίνθης,ο Αγροτικός Σύλλογος Φολόης,ο πρόεδρος των εργαζομένων της Ενωσης Αγροτικών Συλλόγων Ολυμπίας,αντιπροσωπείες του ΚΚΕ,του ΔΗΚΚΙ και της ΠΟΛΑΝ,αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ειρήνης Ηλείας κ.ά.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του νομαρχιακού συμβούλου Ηλείας Διον. Γιατρά,ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράστασή του "στον αγώνα των αγροτών ενάντια στην τρομοκρατία που τους ασκείται", προσθέτοντας πως "οι συνδικαλιστικοί αγώνες δεν ποινικοποιούνται". Μια κίνηση συμπαράστασης απρόσμενη - και για πολλούς εκ των πραγμάτων αναγκαστική - καθώς ο νομάρχης και πολλά στελέχη του ΝΣ Ηλείας στην περίοδο της αγροτικής κινητοποίησης διακρίθηκαν για την ανοιχτή εχθρότητά τους σ' αυτή. Τη συμπαράσταση των εργαζομένων του Πύργου στους δικαζόμενους αγρότες και την καταδίκη της πολιτικής της κυβέρνησης, εξέφρασαν, ακόμα, ο πρόεδρος του ΕΚΠ Γρ. Τρυφωνόπουλος και οι πρόεδροι των Συνδικάτων Οικοδόμων Πύργου Τ. Σταθάς,Γαστούνης Γ. Κάρδαρης,Βαρθολομιού και περιχώρων Θυμ. Μελισσαράτος.

Στη συγκέντρωση έξω από το δικαστήριο κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Γ. Γκρουμούτης,ο οποίος σημείωσε πως οι αγρότες κινητοποιήθηκαν και κινητοποιούνται εξαιτίας του ξεκληρίσματος που τους επιβάλλει η κυβέρνηση, υπακούοντας στις εντολές της ΕΕ. Ο ίδιος καυτηρίασε, επίσης, το κλίμα τρομοκρατίας και αυταρχισμού που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση με τα "αγροτοδικεία" και τις διώξεις συνδικαλιστών και πρόσθεσε - μέσα από τις επιδοκιμασίες των συγκεντρωμένων - πως οι αγρότες δεν κάμπτονται και πως θα συνεχίσουν να παλεύουν μέχρι να λυθούν τα προβλήματα.

Μετά την αναβολή της δίκης οι δικαζόμενοι αγρότες δήλωσαν πως δεν αισθάνονται όμηροι των "αγροτοδικείων" και όσο τα προβλήματά τους είναι άλυτα θα συνεχίσουν τον αγώνα τους. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του αντιπροέδρου της ΟΑΣ Ηλείας και πρώτου κατηγορούμενου στη δίκη, Σ. Αντωνάτου: "Οσοι ελπίζουν να μας δουν φοβισμένους στα σπίτια μας, θα απογοητευτούν. Πολύ σύντομα θα μας ξαναδούν στους δρόμους του αγώνα".

Σε Μεσολόγγι - Κατερίνη

Στο Μεσολόγγι και την Κατερίνη πιάνουν "δουλιά" σήμερα τα "αγροτοδικεία" της κυβέρνησης. Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο του Μεσολογγίου δικάζονται σήμερα 13 αγρότες επειδή συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν οι καπνοπαραγωγοί της περιοχής το 1994. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας καταγγέλλει την επιχείρηση δικαστικής εξόντωσης των αγωνιζομένων αγροτών, που έχει στήσει η κυβέρνηση και καλεί όλους τους αγρότες του νομού να δώσουν σήμερα το πρωί αγωνιστικό "παρών" στο "αγροτοδικείο" του Μεσολογγίου και να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων των αγροτών. Τη συμπαράστασή του στους αγωνιζόμενους αγρότες που σέρνονται στα δικαστήρια εκφράζει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.

Στην Κατερίνη, μετά την καταδική 20 αγροτών την περασμένη βδομάδα, οδηγούνται σήμερα στο δικαστήριο 60 αγρότες, οι οποίοι θα δικαστούν σε δύο δικάσιμους, με τη "γνωστή" κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Οι 60 αγρότες κατηγορούνται επειδή συμμετείχαν στον πολυήμερο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών στο ύψος της Κατερίνης, τον Απρίλη του 1994.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Εξι δευτερόλεπτα για κάθε άρθρο!

Εξι δευτερόλεπτα για τη συζήτηση κάθε άρθρου! Αυτό το χρόνο θεώρησε καλό να δώσει στους βουλευτές χτες το προεδρείο της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Γεωργίας, που ρυθμίζει σειρά σοβαρών θεμάτων αρμοδιότητάς του!

Με ευθύνη του προεδρεύοντος εκείνο το διάστημα Λουκά Αποστολίδη,αποφασίστηκε η ομαδοποίηση 55 άρθρων του νομοσχεδίου και η συζήτησή τους σε μόνο μία συνεδρίαση. Παράλληλα, την ίδια στιγμή αναμενόταν η κατάθεση τροποποιήσεων σε σειρά άρθρων από τον υπουργό Γεωργίας Στ. Τζουμάκα! Η τακτική αυτή επέφερε τις έντονες αντιδράσεις όλων των βουλευτών της αντιπολίτευσης που έκαναν λόγο για εμφανέστατη υποβάθμιση του κοινοβουλευτικού έργου. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας και Σταύρος Παναγιώτου ζήτησαν να διατεθεί για τη συζήτηση μια ακόμα συνεδρίαση, αίτημα που απορρίφθηκε από το προεδρείο χωρίς καμία ουσιαστικά δικαιολογία. Εντονες αντιδράσεις υπήρξαν και από την πλευρά του προέδρου του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλα,αφού το κόμμα του έμεινε χωρίς... ειδικό αγορητή αφού παράλληλα συνεδρίαζε και Διαρκής Επιτροπή της Βουλής. Ιδιαίτερα, πάντως, στηλιτεύτηκε η τακτική αυτή της κυβέρνησης να "ξεμπερδεύει" με τα νομοσχέδια που καταθέτει, υποβαθμίζοντας τη συζήτηση και τις θέσεις των άλλων κομμάτων στη Βουλή.

Στην παρέμβασή του - κάτω από το καθεστώς της προαναφερθείσας πίεσης - ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις που προωθεί το νομοσχέδιο, το οποίο και καταψηφίζει το ΚΚΕ. Εστιάζοντας σε συγκεκριμένα σημεία:

  • Για τις ρυθμίσεις που αφορούν το ΕΘΙΑΓΕ σημείωσε ότι υποβαθμίζεται η αγροτική έρευνα, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση στο αντικείμενο της αγροτικής έρευνας.
  • Για την αποπληρωμή των βαμβακοπαραγωγών κατήγγειλε το προκλητικό χάρισμα δισεκατομμυρίων προς τους εκκοκκιστές από χρήματα των ίδιων των βαμβακοπαραγωγών χωρίς παράλληλα να "δίνεται δεκάρα στο Οργανισμό Βάμβακος" από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Για την κτηνοτροφία σημείωσε ότι το πρόβλημα της κτηνοτροφικής παραγωγής δεν μπορεί να λυθεί μέσω των προγραμμάτων και την πολιτική της Ε Ε, όπως προβλέπει το σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου.
  • Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα άρθρα 39 και 55 του νομοσχεδίου, με τα οποία γίνεται παρακράτηση 2% του αγροτικού εισοδήματος ενώ παράλληλα αυξάνεται σε 3% η ειδική ασφαλιστική εισφορά των αγροτών, μέτρα που όπως επισήμανε ο Στ. Παναγιώτου αποτελούν μια ακόμα αφαίμαξη των αγροτών.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου ολοκληρώνεται σήμερα με τη συζήτηση των τροπολογιών των κομμάτων.

ΜΗΤΡΩΟ ΑΓΡΟΤΩΝ
Ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους αγρότες

Μητρώο ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών, που αναγκάζονται να ετεροαπασχολούνται, προκειμένου να επιβιώσουν, ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση στο τέλος του μήνα, αφού, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν περισσότεροι από 330.000 ενδιαφερόμενοι, πετιούνται εκτός Μητρώου Αγροτών.Οπως έχουν δηλώσει σχετικά ο υπουργός Γεωργίας και αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείο Γεωργίας, το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων θα ανακοινωθεί επίσημα στις 30 του Οκτώβρη - μια μέρα πριν από την τρίτη σύνοδο του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής - κι η κυβέρνηση θα δώσει πανηγυρικό τόνο στο γεγονός, επιχειρώντας να ρίξει στάχτη στα μάτια των αγροτών. Μάλιστα είναι τόση η βιασύνη τους, που μετά την ανάρτηση των σχετικών πινάκων - δεν έχει γίνει ανάρτηση ακόμα στους νομούς Μαγνησίας και Ηρακλείου - δεν περιμένουν ούτε την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εντάσεων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του Νοέμβρη αρχές Δεκέμβρη.

Με τους όρους και τα κριτήρια που θέτει το υπουργείο Γεωργίας και τα οποία εναρμονίζονται με τις εντολές της ΕΕ, δε θα ενταχθούν στο Μητρώο περισσότεροι από 330.000 ενδιαφερόμενοι, στην πλειοψηφία μικρομεσαίοι αγρότες που αναγκάζονται να ετεροαπασχολούνται. Στο Μητρώο Αγροτών θα μπουν τελικά γύρω στις 480.000 με 500.000 άτομα τα οποία θα χαρακτηριστούν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Η εξέλιξη αυτή, εκτός των άλλων, δείχνει ότι η κυβέρνηση θα πετύχει να περιορίσει τον αριθμό των αγροτών, όπως επιτάσσει η ΕΕ και η Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, αφού, μέσω της κατάρτισης του πολυδιαφημισμένου Μητρώου Αγροτών, το ποσοστό των αγροτών θα πέσει έτσι στο 12% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Οσο για τους αγρότες που θα ενταχθούν στο Μητρώο, η κυβέρνηση σκοπεύει να τους δώσει ειδικές ταυτότητες και μετά... ο Θεός βοηθός, αφού δεν προβλέπεται να ληφθεί κανένα μέτρο στήριξής τους, όπως π.χ. η χορήγηση φτηνού πετρελαίου.

"Παγώνουν" τις αποζημιώσεις

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ροδακινοπαραγωγών της Σκύδρας

Σε μέγιστη κοροϊδία εξελίσσεται η υπόθεση της καταβολής αποζημιώσεων στους αγρότες που οι καλλιέργειες έπαθαν μεγάλες ζημιές από τους παγετούς της περασμένης άνοιξης. Παρά το γεγονός ότι έχουμε φτάσει στα μέσα του Οκτώβρη, δε φαίνεται ακόμα φως για την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων, παρά τις σχετικές υποσχέσεις του υπουργού Γεωργίας, ότι οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν μέχρι τέλος τους μήνα. Ακόμα, όπως καταγγέλλουν πολλοί παραγωγοί και αγροτικές οργανώσεις οι αποζημιώσεις που πρόκειται να δοθούν με βάση τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ, θα καλύψουν ένα μικρό μέρος των ζημιών και όχι τις πραγματικές καταστροφές από τους παγετούς της άνοιξης.

Μπρος στην κατάσταση αυτή εκατοντάδες αγανακτισμένοι αγρότες της περιοχής Σκύδρας στην Πέλλα, στην πλειοψηφία τους ροδακινοπαραγωγοί, πραγματοποίησαν προχτές συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Δημοκρατίας απέναντι από το δημαρχείο της Σκύδρας. Στη συγκέντρωση που διοργάνωσε η Οργανωτική Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν ο Δήμος Σκύδρας, ο Αγροτικός Σύλλογος και ο Συνεταιρισμός Σκύδρας, ο Αγροτικός Σύλλογος Λιποχωρίου και άλλοι φορείς της περιοχής, οι πληγέντες αγρότες απαίτησαν δίκαιες, αντικειμενικές και έγκαιρες αποζημιώσεις, τονίζοντας ότι έχουν φτάσει στο χείλος του γκρεμού, αφού πολλοί από αυτούς αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις του χειμώνα που έρχεται.

Στη συγκέντρωση των πληγέντων αγροτών της περιοχής της Σκύδρας παραβρέθηκε και η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Μπόσκου,η οποία στην ομιλία αναφέρθηκε στη δεδομένη υποστήριξη του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματα των παραγωγών της Κεντρικής Μακεδονίας και τόνισε ότι η συνολική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης στοχεύει στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.

Μίλησαν επίσης ο δήμαρχος Σκύδρας Ιορδ. Τζαμτζής και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας Θ. Κασαμπαλίδης.Ο πρώτος επισήμανε πως η φετινή παραγωγή ροδάκινων στους νομούς Πέλλας - Ημαθίας και Πιερίας έπαθε μεγάλες ζημιές και σε πολλές περιπτώσεις στο 100% της παραγωγής και ότι οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ σε περιπτώσεις όπως τα χωριά Πετριά, Αρσένι και Προφήτης Ηλίας και της περιοχής της Σκύδρας, κάνουν λόγο για ζημιές της τάξης του 40 - 50%.

Ο δεύτερος αναφέρθηκε στον πέρα για πέρα άδικο κανονισμό του ΕΛΓΑ και τόνισε ότι η τροποποίηση που επιχειρεί η κυβέρνηση δε λύνει το πρόβλημα, παρά μόνο αυξάνει τις εισφορές των αγροτών και ανοίγει το δρόμο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

Σε απόγνωση οι παραγωγοί οινοστάφυλων

Αλλο ένα χτύπημα, στα τόσα άλλα των τελευταίων χρόνων, δέχτηκαν πρόσφατα οι αμπελουργοί πολλών περιοχών της επαρχίας Μαλεβυζίου στο Ηράκλειο, αφού τα οινοποιεία έκλεισαν και τα οινοστάφυλά τους έμειναν απούλητα.

Ετσι, εκατοντάδες αμπελουργοί της περιοχής αναζητούν τώρα απεγνωσμένα τρόπους, να διαθέσουν τα σταφύλια τους, συνολικής ποσότητας που υπερβαίνει τους 2.000 τόνους. Εντονότερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Δαμάστας, του Θραψάνου και της Βόνης, οι εκπρόσωποι των οποίων ζήτησαν από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του Νομού Ηρακλείου, να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες πριν το προϊόν σαπίσει στα αμπέλια. Οι αγροτοσυνδικαλιστές ζήτησαν από τον περιφερειάρχη να ενημερώσει τον υπουργό Γεωργίας και να ζητήσει χρηματοδότηση για την απορρόφηση του προϊόντος με τη μέθοδο της απόσταξης ή με άλλους τρόπους.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΠΝΟΥ
Συνεχίζουν την αποχή οι εργαζόμενοι

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους με αποχή από κάθε εργασία εκτός γραφείου, είναι οι εργαζόμενοι του Εθνικού Οργανισμού Καπνού, μέχρι να επιλυθούν τα οικονομικά προβλήματα του οργανισμού και να τους καταβληθούν τα οδοιπορικά και οι υπερωρίες τους.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθνικού Οργανισμού Καπνού (ΠΟΣ - ΕΟΚ) και του Πανελλήνιου Συλλόγου Γεωπόνων(ΠΣΓ - ΕΟΚ): "Παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Εθνικού Οργανισμού και του υπουργού Γεωργίας για άμεση και οριστική επίλυση του οικονομικού προβλήματος του ΕΟΚ, ο οργανισμός εξακολουθεί να παραμένει σε οικονομικό αδιέξοδο. Γι' αυτό συνεχίζουμε την πλήρη επ' αόριστο αποχή από κάθε είδους κίνηση εκτός γραφείου για εκτέλεση υπηρεσίας".

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι διεκδικούν την άμεση έγκριση και χορήγηση του υπόλοιπου ποσού της αναγκαίας επιχορήγησης του ΕΟΚ για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του, μέχρι τέλους του έτους 1997, καθώς και την άμεση εξόφληση από τον ΕΟΚ των οφειλόμενων πάσης φύσεως αποδοχών στους εργαζόμενους (υπερωρίες, οδοιπορικά, εξαιρέσιμα). Ακόμα ζητούν, την πρόβλεψη επαρκούς επιχορήγησης στον προϋπολογισμό του υπουργείου Γεωργίας έτους 1998 για τον ΕΟΚ.

Τέλος, οι εργαζόμενοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και καθιστούν υπεύθυνους την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Γεωργίας και Οικονομικών, καθώς και τη διοίκηση του ΕΟΚ, για τις συνέπειες που θα προκύψουν από την απεργία. Συνέπειες που αφορούν τις εξαγωγές των καπνών, την καταβολή των προκαταβολών στους παραγωγούς, την αναβολή των αγορών των καπνών, τους στρεμματικούς ελέγχους και την εκτίμηση των καταστροφών από τις ιώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ