ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Οχτώβρη 1997
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΟΝΓΚ - ΚΟΝΓΚ
"Χρηματιστηριακή κρίση" και αλυσιδωτές επιδράσεις

Ανοδο της τιμής του χρυσού προβλέπουν οι αναλυτές, λόγω της ..."ασιατικής γρίπης" στις διεθνείς χρηματαγορές

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-Η Γουόλ Στριτ, έλεγε χτες ο Πιερ Μπέλεκ του Reuters, επηρεάζεται πάντοτε από τις διεθνείς κρίσεις - και το τελευταίο πλήγμα ήρθε από τον "πανικό" και τις μαζικές πωλήσεις μετοχών στο Χονγκ - Κονγκ. Η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών δέχτηκε "πλήγμα", αλλά, ταυτόχρονα, ο χρυσός δέχτηκε ανοδική ώθηση, ως "σταθερή" επένδυση.

Ηδη, από την αρχή της βδομάδας, χτες, τα ασιατικά Χρηματιστήρια συνέχιζαν την ελεύθερη πτώση τους, με αυτά του Τόκιο και του Χονγκ - Κονγκ σε πρώτο πλάνο. Αφορμή υπήρξαν οι ενδείξεις ότι το Χονγκ - Κονγκ χάνει τη νομισματική μάχη. Ο Χανγκ Σενγκ (ο δείκτης Πληροφορικής του Χονγκ - Κονγκ) έχασε 18,1% την περασμένη βδομάδα, επηρεαζόμενος από την τάση, που είναι γνωστή ως "ασιατική γρίπη" των χρηματαγορών. Η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία, η Μαλαισία και οι Φιλιππίνες έχουν υποστεί ανάλογες αναταράξεις από τα μέσα του καλοκαιριού.

Ο αμερικανικός χρηματιστηριακός δείκτης έδειξε να επηρεάζεται σοβαρά από την κρίση, η οποία κάθε άλλο παρά δείχνει να λήγει. Την περασμένη βδομάδα, έχασε 131,62 πόντους. Νωρίτερα, η κρίση είχε πλήξει και ευρωπαϊκές χρηματαγορές.

Το γεγονός εξώθησε πολλούς επενδυτές να στραφούν στο χρυσό. Ο Ντάγκλας Κοέν, αναλυτής της "Morgan Stanley", χαρακτήρισε αυτήν την τάση "αντίμετρο" στην ασιατική κρίση. Τα αμοιβαία κεφάλαια του χρυσού είχαν "την καλύτερή τους απόδοση" το τρίτο οικονομικό τρίμηνο του 1997. Ο Κοέν συμπλήρωσε πως, αν οι μετοχές συνεχίσουν να πέφτουν, δεν αποκλείεται ο χρυσός "να ξεπεράσει τον ιστορικό του ρόλο και να φτάσει σε υπεραπόδοση".

ΗΠΑ
Μεγάλη συγκέντρωση μαύρων γυναικών

ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ .-

Σχεδόν ένα εκατομμύριο Αφροαμερικάνες κατέκλυσαν τη Φιλαδέλφεια το περασμένο Σάββατο, παρακολουθώντας παθιασμένες ομιλίες που τις καλούσαν να δημιουργήσουν πολιτική, οικονομική και κοινωνική ενότητα στις κοινότητές τους.

Μιλώντας στο πλήθος, μια από τις οργανώτριες της εκδήλωσης, η Φίλι Σιονέσου, φάνηκε σχεδόν να χάνει τα λόγια της, μπροστά στην ανταπόκριση: "Είναι μια από τις πιο περήφανες μέρες της ζωής μου", είπε.

Η κυριότερη ομιλήτρια, η πρώην σύζυγος του Νέλσον Μαντέλα, Ουίνι Μαντέλα, χαιρέτισε τις "ακούραστες μαχήτριες" Αφροαμερικάνες, οι οποίες πολέμησαν κατά της σκλαβιάς και της αδικίας για αιώνες. "Θα διαδηλώσουμε στον 21ο αιώνα με όλη μας τη δύναμη", είπε.

Η εκδήλωση, που βασίστηκε στο μοντέλο της Διαδήλωσης του Ενός Εκατομμυρίου που έφερε εκατοντάδες χιλιάδες μαύρων ανδρών στην Ουάσιγκτον πριν δυο χρόνια, είχε στόχο να επιδείξει την αλληλεγγύη και ενότητα των γυναικών έναντι προβλημάτων, όπως η ανεπαρκής ιατρική περίθαλψη, η ελλιπής μόρφωση, τα ναρκωτικά και η ανεργία.

Η συγκέντρωση, επίσης, περιέλαβε ένα φόρουμ για θέματα, τα οποία οι μαύροι θεωρούν ότι δεν τυγχάνουν της προσοχής που αξίζουν, όπως οι καταγγελθείσες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η απαίτηση να ερευνηθούν οι κατηγορίες προς τη CIA ότι εμπλέκεται στο εμπόριο ναρκωτικών στις συνοικίες των μαύρων.

Η Χαντιτζά Φάραχαν, σύζυγος του ηγέτη του Ισλάμ Λούις Φάραχαν, η οποία ήταν επίσης ομιλήτρια στην εκδήλωση, σημείωσε πως "ένα έθνος δεν μπορεί να σταθεί πάνω από τις γυναίκες του"...

ΚΑΝΑΔΑΣ
Μαζική απεργία εκπαιδευτικών

ΤΟΡΟΝΤΟ .-

Μετά την οριστική αποτυχία των συνομιλιών της "τελευταίας στιγμής" την Κυριακή, όλα έδειχναν χτες ότι οι εκπαιδευτικοί επρόκειτο να αρχίσουν μαζική απεργία στα 126.000 δημόσια σχολεία του Οντάριο του Καναδά, όπου φοιτούν σχεδόν 2,1 εκατομ. μαθητές.

Οι δάσκαλοι προγραμμάτιζαν διαδηλώσεις και πικετοφορίες, ενώ οι γονείς είχαν αρχίσει να αναζητούν άλλους τρόπους "απασχόλησης" για τα παιδιά τους.Οι εκπαιδευτικοί απαίτησαν από τη συντηρητική κυβέρνηση του Οντάριο, η οποία πασχίζει να περικόψει τις κυβερνητικές δαπάνες της επαρχίας, να αποσύρει ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, το οποίο εκχωρεί στην κυβέρνηση, αντί για τα σχολικά συμβούλια, τον έλεγχο για ζητήματα όπως το μέγεθος κάθε τάξης, το χρόνο προετοιμασίας των διδασκάλων και τη διάρκεια της σχολικής ημέρας.

Ο πρωθυπουργός του Οντάριο, Μάικ Χάρις, επέμεινε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι "αναγκαίες", προκειμένου να σταματήσει η μείωση της απόδοσης των μαθητών. Και επιβεβαίωσε, επίσης, ότι στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων θα περικοπεί ένα σημαντικό ποσοστό του προϋπολογισμού που δίδεται για την παιδεία στην επαρχία.

Αν και τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών είχαν ορίσει τη Δευτέρα ως τελική προθεσμία για την έναρξη της απεργίας τους, δέχτηκαν την επίκληση της κυβέρνησης, να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις το Σαββατοκύριακο με τη μεσολάβηση ενός πρώην δικαστικού του Οντάριο, του Τσαρλς Ντάμπιν. Αλλά και οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα, και ο υπουργός Παιδείας του Οντάριο παραδέχτηκε ότι δεν έχουν προγραμματιστεί νέες συνομιλίες.

Η απεργία πιθανότατα θα χαρακτηριστεί "παράνομη". Ο υπουργός Παιδείας δεν απέκλεισε επιβολή προστίμων ή ακόμη και φυλακίσεων (!) στους ηγέτες των συνδικαλιστικών οργάνων των εκπαιδευτικών.

Είπε ακόμη ότι οι γονείς των μαθητών κάτω των 13 ετών θα επιδοτούνται ημερησίως με 13 δολάρια, για να καλύψουν το κόστος της "φύλαξης" των παιδιών τους. Τα χρήματα θα προέλθουν, κατά τον ίδιο, από τους μισθούς των απεργούντων εκπαιδευτικών που θα παρακρατηθούν. Αν η απεργία κρατήσει μεγάλο χρονικό διάστημα, κατέληξε ο υπουργός, οι γονείς θα πρέπει να "διδάξουν οι ίδιοι τα παιδιά τους". Μέρος της διδακτέας ύλης θα καταστεί προσβάσιμο μέσω του Internet...

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Νίκη της αντιπολίτευσης...

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.- Το κυβερνών κόμμα των "Περονιστών" της Αργεντινής υπέστη την πρώτη του εκλογική ήττα σε δέκα χρόνια την Κυριακή, από ένα νέο συνασπισμό της αντιπολίτευσης, ο οποίος συγκέντρωσε το μεγαλύτερο μέρος των "ψήφων διαμαρτυρίας" των πολιτών για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στον τομέα της εργασίας και της διαφθοράς.

Οπως μετέδωσε, χτες, το CNN, ο Πρόεδρος Κάρλος Μένεμ παραδέχτηκε την ήττα, αφού οι δημοσκοπήσεις κατά την έξοδο των εκλογέων (exit polls) έδωσαν στο κόμμα του μόλις 35% των ψήφων, έναντι του 51% που έλαβε ο Συνασπισμός, μια συμμαχία δυο "κεντροαριστερών" κομμάτων. Τα πρώτα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν τις αρχικές προβλέψεις: Με 33% των ψήφων καταμετρημένο, τα κόμματα του Συνασπισμού κατείχαν το 48% έναντι 35% των Περονιστών. Το αποτέλεσμα αφαιρεί από την κυβέρνηση την πλειοψηφία της στο Κογκρέσο. Πάντως, οι Περονιστές ελέγχουν ακόμη τη Γερουσία, για τις έδρες της οποίας δεν υπήρξαν εκλογές.

Τα αποτελέσματα ήταν χειρότερα από ό,τι αναμενόταν βάσει των δημοσκοπήσεων για την κυβέρνηση των Περονιστών. Ο υπουργός Εσωτερικών Κάρλος Κόρατς παραδέχτηκε σε συνέντευξη Τύπου ότι "οι εκλογείς ενίσχυσαν μαζικά την αντιπολίτευση, κι αυτό αποτελεί ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση".

Να γίνει η Μεσόγειος θάλασσα ειρήνης

Ανακοίνωση του Λαϊκού Γραφείου της Λιβύης

Μέρα πένθους είναι για τη Λιβύη και το λαό της η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, καθώς θυμίζει τα γεγονότα του 1911, όταν ο ιταλικός φασιστικός στόλος επιτέθηκε κατά των λιβυκών ακτών, με στόχο την κατάληψή τους. Η επίθεση αυτή οδήγησε στην εξορία χιλιάδες Λίβυους, ενώ, ταυτόχρονα, έδωσε τροφή στην ένοπλη αντίσταση του λιβυκού λαού. Σήμερα, το Λαϊκό Γραφείο της Λιβύης, η διπλωματική της αποστολή στην Αθήνα, καλεί τον ελληνικό λαό να συμπαρασταθεί στο αίτημα του λιβυκού λαού προς την Ιταλία:

- Για άμεση γνωστοποίηση της τύχης των Λιβύων εξορισθέντων.

- Για άμεση γνωστοποίηση των αγνοουμένων Λιβύων που είναι νεκροί, καθώς και τον τόπο ταφής τους.

- Για την παροχή αδείας στους εναπομείναντες ζωντανούς να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

- Για παροχή αποζημίωσης προς τον Αραβικό Λιβυκό λαό για τις ζημιές που υπέστη.

Οπως τονίζει στην ανακοίνωσή του το Λαϊκό Γραφείο της Λιβύης στην Αθήνα, η ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών από την Ιταλία "θα ενισχύσει την κοινή επιθυμία για την εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου, ώστε η θάλασσα αυτή να μετατραπεί σε λίμνη ειρήνης, ασφάλειας και γαλήνης για τους λαούς της".

Μεγάλη πτώση παρουσίαζε ο δείκτης των συναλλαγών χτες το πρωί και στο Χρηματιστήριο του Τόκιο

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Προσπάθειες "εξομάλυνσης" των διμερών σχέσεων

ΣΟΦΙΑ .-

Η Βουλγαρία του Πέταρ Στογιάνοφ και του Ιβάν Κοστόφ αλλάζει πολιτική έναντι της Ρωσίας του Μπορίς Γιέλτσιν και του Βίκτορ Τσερνομίρντιν. Σε πρόσφατη συνεδρίασή του, το κοινοβούλιο της Σόφιας υιοθέτησε ομόφωνα μια"δήλωση συμφιλίωσης" με τη Μόσχα, επιχειρώντας να κατευνάσει την ένταση στις σχέσεις των δύο άλλοτε στενών συμμάχων.

Η δήλωση θέτει τις διμερείς σχέσεις στη βάση του "σεβασμού των εθνικών συμφερόντων". Θέλει σχέσεις "σε πνεύμα φιλίας, αμοιβαίου συμφέροντος και ισότητας", υπενθυμίζοντας, πάντως, τη στροφή προς τη Δύση: "βασικός στόχος" της Βουλγαρίας του Κοστόφ είναι "η ένταξή της στις ευρωπαϊκές και ευρωατλαντικές δομές". Ο Πρόεδρος Στογιάνοφ χρησιμοποίησε, για να τεκμηριώσει τη νέα πολιτική, έναν αφορισμό: "Η δουλοπρέπεια" απέναντι στη Ρωσία αναιρείται, είπε.

Οι βουλγαρορωσικές σχέσεις διαταράχτηκαν σοβαρά τον τελευταίο μήνα. Η Ρωσία διαμαρτυρήθηκε έντονα, γιατί δεν προσκλήθηκε σε μια διάσκεψη των Νοτιοευρωπαίων υπουργών Αμυνας, στις 3 Οκτωβρίου στη Σόφια, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των ΗΠΑ. Κι από την άλλη, η βουλγαρική κυβέρνηση κατηγόρησε τη ρωσική εταιρία Γκαζπρόμ ότι θέλει να επιβάλει για τις παραδόσεις αερίου στη Βουλγαρία τιμές υψηλότερες απ' ό,τι στους δυτικούς πελάτες της. Η Σόφια εξαρτάται πλήρως από το αέριο και το πετρέλαιο της Ρωσίας, καθώς και από τα ρωσικά καύσιμα για τον πυρηνικό σταθμό της...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ