Τρίτη 28 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΝΑΔΑΣ
Μαζική απεργία εκπαιδευτικών

ΤΟΡΟΝΤΟ .-

Μετά την οριστική αποτυχία των συνομιλιών της "τελευταίας στιγμής" την Κυριακή, όλα έδειχναν χτες ότι οι εκπαιδευτικοί επρόκειτο να αρχίσουν μαζική απεργία στα 126.000 δημόσια σχολεία του Οντάριο του Καναδά, όπου φοιτούν σχεδόν 2,1 εκατομ. μαθητές.

Οι δάσκαλοι προγραμμάτιζαν διαδηλώσεις και πικετοφορίες, ενώ οι γονείς είχαν αρχίσει να αναζητούν άλλους τρόπους "απασχόλησης" για τα παιδιά τους.Οι εκπαιδευτικοί απαίτησαν από τη συντηρητική κυβέρνηση του Οντάριο, η οποία πασχίζει να περικόψει τις κυβερνητικές δαπάνες της επαρχίας, να αποσύρει ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, το οποίο εκχωρεί στην κυβέρνηση, αντί για τα σχολικά συμβούλια, τον έλεγχο για ζητήματα όπως το μέγεθος κάθε τάξης, το χρόνο προετοιμασίας των διδασκάλων και τη διάρκεια της σχολικής ημέρας.

Ο πρωθυπουργός του Οντάριο, Μάικ Χάρις, επέμεινε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι "αναγκαίες", προκειμένου να σταματήσει η μείωση της απόδοσης των μαθητών. Και επιβεβαίωσε, επίσης, ότι στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων θα περικοπεί ένα σημαντικό ποσοστό του προϋπολογισμού που δίδεται για την παιδεία στην επαρχία.

Αν και τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών είχαν ορίσει τη Δευτέρα ως τελική προθεσμία για την έναρξη της απεργίας τους, δέχτηκαν την επίκληση της κυβέρνησης, να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις το Σαββατοκύριακο με τη μεσολάβηση ενός πρώην δικαστικού του Οντάριο, του Τσαρλς Ντάμπιν. Αλλά και οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα, και ο υπουργός Παιδείας του Οντάριο παραδέχτηκε ότι δεν έχουν προγραμματιστεί νέες συνομιλίες.

Η απεργία πιθανότατα θα χαρακτηριστεί "παράνομη". Ο υπουργός Παιδείας δεν απέκλεισε επιβολή προστίμων ή ακόμη και φυλακίσεων (!) στους ηγέτες των συνδικαλιστικών οργάνων των εκπαιδευτικών.

Είπε ακόμη ότι οι γονείς των μαθητών κάτω των 13 ετών θα επιδοτούνται ημερησίως με 13 δολάρια, για να καλύψουν το κόστος της "φύλαξης" των παιδιών τους. Τα χρήματα θα προέλθουν, κατά τον ίδιο, από τους μισθούς των απεργούντων εκπαιδευτικών που θα παρακρατηθούν. Αν η απεργία κρατήσει μεγάλο χρονικό διάστημα, κατέληξε ο υπουργός, οι γονείς θα πρέπει να "διδάξουν οι ίδιοι τα παιδιά τους". Μέρος της διδακτέας ύλης θα καταστεί προσβάσιμο μέσω του Internet...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ