Τρίτη 28 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΟΝΓΚ - ΚΟΝΓΚ
"Χρηματιστηριακή κρίση" και αλυσιδωτές επιδράσεις

Ανοδο της τιμής του χρυσού προβλέπουν οι αναλυτές, λόγω της ..."ασιατικής γρίπης" στις διεθνείς χρηματαγορές

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-Η Γουόλ Στριτ, έλεγε χτες ο Πιερ Μπέλεκ του Reuters, επηρεάζεται πάντοτε από τις διεθνείς κρίσεις - και το τελευταίο πλήγμα ήρθε από τον "πανικό" και τις μαζικές πωλήσεις μετοχών στο Χονγκ - Κονγκ. Η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών δέχτηκε "πλήγμα", αλλά, ταυτόχρονα, ο χρυσός δέχτηκε ανοδική ώθηση, ως "σταθερή" επένδυση.

Ηδη, από την αρχή της βδομάδας, χτες, τα ασιατικά Χρηματιστήρια συνέχιζαν την ελεύθερη πτώση τους, με αυτά του Τόκιο και του Χονγκ - Κονγκ σε πρώτο πλάνο. Αφορμή υπήρξαν οι ενδείξεις ότι το Χονγκ - Κονγκ χάνει τη νομισματική μάχη. Ο Χανγκ Σενγκ (ο δείκτης Πληροφορικής του Χονγκ - Κονγκ) έχασε 18,1% την περασμένη βδομάδα, επηρεαζόμενος από την τάση, που είναι γνωστή ως "ασιατική γρίπη" των χρηματαγορών. Η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία, η Μαλαισία και οι Φιλιππίνες έχουν υποστεί ανάλογες αναταράξεις από τα μέσα του καλοκαιριού.

Ο αμερικανικός χρηματιστηριακός δείκτης έδειξε να επηρεάζεται σοβαρά από την κρίση, η οποία κάθε άλλο παρά δείχνει να λήγει. Την περασμένη βδομάδα, έχασε 131,62 πόντους. Νωρίτερα, η κρίση είχε πλήξει και ευρωπαϊκές χρηματαγορές.

Το γεγονός εξώθησε πολλούς επενδυτές να στραφούν στο χρυσό. Ο Ντάγκλας Κοέν, αναλυτής της "Morgan Stanley", χαρακτήρισε αυτήν την τάση "αντίμετρο" στην ασιατική κρίση. Τα αμοιβαία κεφάλαια του χρυσού είχαν "την καλύτερή τους απόδοση" το τρίτο οικονομικό τρίμηνο του 1997. Ο Κοέν συμπλήρωσε πως, αν οι μετοχές συνεχίσουν να πέφτουν, δεν αποκλείεται ο χρυσός "να ξεπεράσει τον ιστορικό του ρόλο και να φτάσει σε υπεραπόδοση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ