Τρίτη 28 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Προσπάθειες "εξομάλυνσης" των διμερών σχέσεων

ΣΟΦΙΑ .-

Η Βουλγαρία του Πέταρ Στογιάνοφ και του Ιβάν Κοστόφ αλλάζει πολιτική έναντι της Ρωσίας του Μπορίς Γιέλτσιν και του Βίκτορ Τσερνομίρντιν. Σε πρόσφατη συνεδρίασή του, το κοινοβούλιο της Σόφιας υιοθέτησε ομόφωνα μια"δήλωση συμφιλίωσης" με τη Μόσχα, επιχειρώντας να κατευνάσει την ένταση στις σχέσεις των δύο άλλοτε στενών συμμάχων.

Η δήλωση θέτει τις διμερείς σχέσεις στη βάση του "σεβασμού των εθνικών συμφερόντων". Θέλει σχέσεις "σε πνεύμα φιλίας, αμοιβαίου συμφέροντος και ισότητας", υπενθυμίζοντας, πάντως, τη στροφή προς τη Δύση: "βασικός στόχος" της Βουλγαρίας του Κοστόφ είναι "η ένταξή της στις ευρωπαϊκές και ευρωατλαντικές δομές". Ο Πρόεδρος Στογιάνοφ χρησιμοποίησε, για να τεκμηριώσει τη νέα πολιτική, έναν αφορισμό: "Η δουλοπρέπεια" απέναντι στη Ρωσία αναιρείται, είπε.

Οι βουλγαρορωσικές σχέσεις διαταράχτηκαν σοβαρά τον τελευταίο μήνα. Η Ρωσία διαμαρτυρήθηκε έντονα, γιατί δεν προσκλήθηκε σε μια διάσκεψη των Νοτιοευρωπαίων υπουργών Αμυνας, στις 3 Οκτωβρίου στη Σόφια, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των ΗΠΑ. Κι από την άλλη, η βουλγαρική κυβέρνηση κατηγόρησε τη ρωσική εταιρία Γκαζπρόμ ότι θέλει να επιβάλει για τις παραδόσεις αερίου στη Βουλγαρία τιμές υψηλότερες απ' ό,τι στους δυτικούς πελάτες της. Η Σόφια εξαρτάται πλήρως από το αέριο και το πετρέλαιο της Ρωσίας, καθώς και από τα ρωσικά καύσιμα για τον πυρηνικό σταθμό της...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ