ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εδεσαν στο λιμάνι τα αλιευτικά

Ιδιοκτήτες τους και ναυτεργάτες διαμαρτύρονται για την ανεξέλεγκτη πώληση εισαγόμενων ψαριών

Δεμένα στο λιμάνι του Πειραιά παραμένουν από χτες τα ξημερώματα τα αλιευτικά σκάφη, που τροφοδοτούν την Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου.Ιδιοκτήτες και ναυτεργάτες από νωρίς το πρωί βγήκαν στη στεριά, διώχνοντας από το χώρο της Ιχθυόσκαλας τις νταλίκες με τα εισαγόμενα προϊόντα, απαιτώντας να πωλούνται σε διαφορετικό χώρο από αυτόν που πωλούνται τα ντόπια και να γίνεται έλεγχος για την ποιότητά τους. Οι αλιείς διεκδικούν επίσης καλύτερες τιμές στο πετρέλαιο και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και προβλήτων της Ιχθυόσκαλας.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ειδικές εγκαταστάσεις στην Ιχθυόσκαλα για την πώληση των εισαγόμενων προϊόντων, με ευθύνη της Εταιρίας Αναπτύξεως Ναυτιλίας (ΕΤΑΝΑΛ) του υπουργείου Γεωργίας,οι εισαγωγείς εξακολουθούν να πωλούν τα προϊόντα τους στις εγκαταστάσεις όπου πωλούνται τα ελληνικά και μάλιστα χωρίς να έχουν ταμπέλες που να δηλώνουν την προέλευσή τους. Ομως, το σημαντικότερο είναι, όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του Σωματείου Ανεμοτρατών,Νίκος Μπουναφάτσος,ότι δεν ελέγχεται η ποιότητα των εισαγόμενων προϊόντων! Και επιπλέον "Οι εισαγωγείς - σύμφωνα με τον πρόεδρο - για να πουλήσουν τα βρώμικα ψάρια όπως όπως, ρίχνουν τις τιμές σε εξευτελιστικό επίπεδο και αλλάζοντας ταμπέλες παρουσιάζουν τα εισαγόμενα ψάρια σαν ντόπια"! Ο πρόεδρος του Σωματείου Γριγρί,Σπύρος Γαβριήλ,σημείωσε ότι σοβαρότατες ευθύνες γι' αυτή την κατάσταση φέρει και η Κτηνιατρική Υπηρεσία του υπουργείου Γεωργίας,που διενεργεί τους ελέγχους για την ποιότητα των προϊόντων: "Δε γίνεται σοβαρός έλεγχος. Μάλιστα με λίγα χρήματα οι κτηνίατροι κάνουν τα "στραβά μάτια", αδιαφορώντας αν κινδυνεύει η δημόσια υγεία".

Την ίδια ώρα που γινόταν αυτή η συζήτηση λιμενικοί και κτηνίατροι, μετά από παρέμβαση των συγκεντρωμένων, άνοιξαν τα ψυγεία δύο φορτηγών για να ελέγξουν το φορτίο τους. Η μπόχα που βγήκε από τα σάπια ψάρια ήταν κυριολεκτικά αφόρητη. Τα ψάρια κρίθηκαν ακατάλληλα και κατασχέθηκαν τα φορτηγά. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δύο φορτηγά βρίσκονταν στην Ιχθυόσκαλα πάνω από μία βδομάδα, ενώ όταν ρωτήθηκε η διευθύντρια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, γιατί δεν είχαν ελεγχθεί νωρίτερα τα φορτία αυτά, απάντησε: "Δε βρίσκαμε τα κλειδιά"...

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΤΡΥΜΟΝΙΚΟΥ
Συνεχίζουμε πιο δυναμικά τον αγώνα

Συγκέντρωση χτες στον Πολύγυρο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Νομαρχία Χαλκιδικής στον Πολύγυρο πραγματοποίησαν χτες το πρωί εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά των κοινοτήτων του Στρυμονικού Κόλπου, διαμαρτυρόμενοι για την αστυνομοκρατία που επικρατεί στην περιοχή τους.

Κατήγγειλαν την προκλητική συμπεριφορά της κυβέρνησης με τις συλλήψεις,τις διώξεις και την αστυνομοκρατία, προκειμένου να κάμψει τον αγώνα των κατοίκων της περιοχής κατά της εγκατάσταση της μεταλλουργίας χρυσού. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, τα οποία είχαν συνάντηση και με το Νομάρχη Χαλκιδικής. Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα τους μετέφερε στους συγκεντρωμένους εκπρόσωπος της ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ.

"Τέτοιες τακτικές δεν τρομάζουν κανέναν, δείχνουν μόνο τον τρόμο και την ανικανότητα της TVX", τονίζουν στο ψήφισμά τους οι συγκεντρωμένοι. "Στα δύο χρόνια που διαρκεί ο δίκαιος αγώνας μας δεχτήκαμε προκλήσεις, απειλές, εκφοβισμούς. Παρ' όλα αυτά, συνεχίζουμε με το ίδιο σθένος αποφασισμένοι και αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι δε θα διστάσουμε να θυσιάσουμε χρόνο, κόπο, ελευθερία και το δικαίωμά μας στην εργασία όταν αυτό χρειαστεί".

Επίσης, καταγγέλλουν τις αδικαιολόγητες και απαράδεκτες απολύσεις αγωνιστών συγχωριανών τους, οι οποίοι μετά από 25 χρόνια εργασίας απολύθηκαν με μόνη και αποκλειστική αιτία τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση. Και τονίζουν:"Τέτοιες τακτικές τρομοκρατίας και εκφοβισμού στην εποχή μας δε χαρακτηρίζουν επιχειρήσεις που θέλουν να εμφανίζονται υπεύθυνες, σοβαρές και αξιόπιστες και πολύ περισσότερο επιχειρήσεις που τάχα επιθυμούν και διατυμπανίζουν την κοινωνική συναίνεση".

ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ
Συσκοτίζει την αλήθεια η "Ολυμπιακή"

Για "συσκότιση της αλήθειας" και "παραπλάνηση της κοινής γνώμης" κατηγορούν τη διοίκηση της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" οι ιπτάμενοι μηχανικοί, αναφορικά με τις επιλογές της για την ανανέωση του στόλου.

Με χτεσινή της ανακοίνωση η Ενωση Ιπταμένων Μηχανικών (ΕΙΜ) σημειώνει πως μετά τις αποκαλύψεις του κλάδου για την αγορά "ακατάλληλων" αεροπλάνων, η διοίκηση της ΟΑ, στην προσπάθειά της να συσκοτίσει την αλήθεια και να παραπλανήσει την κοινή γνώμη, προβάλλει τη δικαιολογία ότι δήθεν οι ιπτάμενοι μηχανικοί αντιδρούν, επειδή διακυβεύεται η θέση τους. Σημειώνεται ότι στα "Αιρ Μπας 340 - 300", που αποφάσισε ν' αγοράσει η ΟΑ, δεν προβλέπεται θέση ιπτάμενου μηχανικού.

Υπενθυμίζεται ότι η θέση της ΕΙΜ, όπως έχει παρουσιαστεί με συγκεκριμένα στοιχεία σε συνέντευξη Τύπου, είναι ότι ο συγκεκριμένος τύπος αεροπλάνου είναι "ακατάλληλος" για τις υπερατλαντικές πτήσεις που το προορίζει η ΟΑ (μικρή χωρητικότητα, περιορισμένη δυνατότητα μεταφοράς εμπορευμάτων και μεγαλύτερο χρόνο πτήσης στα δρομολόγια Β. Αμερικής και Καναδά, τουλάχιστον κατά τρεις ώρες). Κατά την ΕΙΜ, η απόφαση της ΟΑ για την αγορά των "Αιρ Μπας 340 - 300" είναι "πρόχειρη, βεβιασμένη και καταστροφική" και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τον εθνικό αερομεταφορέα σε συρρίκνωση.

  • Στην απελευθέρωση της αγοράς της επίγειας εξυπηρέτησης (σύστημα Χάλντιγκ) στα αεροδρόμια της χώρας μας προχωράει σταδιακά η κυβέρνηση από την 1 Γενάρη του 1998, εναρμονιζόμενη με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ηδη, χτες το υπουργείο Μεταφορών κατέθεσε για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.

Από την παροχή υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης των αεροσκαφών, που μέχρι τώρα παρείχε κατ' αποκλειστικότητα, η "Ολυμπιακή" είχε ετήσια έσοδα πάνω από 35 δισ. δραχμές, και μάλιστα σε συνάλλαγμα.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ και το Πνευματικό Κέντρο του δήμου διοργανώνουν σήμερα στις 6 μμ,εκδήλωση που θα γίνει στην αίθουσα του Παλιού Δημαρχείου (Πλατεία Ηρώων), για τα 57 χρόνια του αλβανικού έπους και τα 56 χρόνια της ίδρυσης του ΕΑΜ. Επίσης θα λειτουργεί το τριήμερο 14 - 15 - 16/11/97,στον ίδιο χώρο, έκθεση ντοκουμέντων της Εθνικής Αντίστασης.
  • Το Παράρτημα ΔΑΦΝΗΣ της ΠΕΑΕΑ και ο δήμος καλούν τους αγωνιστές,

τους φίλους της Αντίστασης και το λαό του δήμου να πάρουν μέρος στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του μνημείου της Εθν. Αντίστασης, που θα γίνει στην πλατεία Δημαρχείου Δάφνης την Κυριακή 16 - 11 - 97 στις 12 το μεσημέρι.

  • Τα Παραρτήματα ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ και ΘΗΒΩΝ της ΠΕΑΕΑ σε συνεργασία με την Κοινότητα Πύλης Δερβενοχωρίων,την Κυριακή 16 - 11 - 97 στις 10.30 πμ διοργανώνουν εκδήλωση προς τιμήν της επετείου της ιστορικής Μάχης της Πύλης ενάντια στα χιτλεροναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Καλούνται τα Παραρτήματα Αττικής - Βοιωτίας, οι φίλοι της Αντίστασης, η νεολαία και όλοι οι κάτοικοι της περιοχής να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση.
Γενική Συνέλευση
  • Το ΔΣ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγωνιστών Μέσης Ανατολής (ΠΣΑΜΑ),καλεί τα μέλη του σε τακτική εκλογο-απολογιστική Γενική Συνέλευση, την Τετάρτη 19 - 11 - 97 στις 10 πμ στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΕΑΕΑ (Λυκούργου 10, 4ος όρ. είσοδος από τη στοά, πίσω από του "Λαμπρόπουλου"). Σε περίπτωση μη απαρτίας, η ΓΣ θα επαναληφθεί την επομένηΤετάρτη 26 - 11 - 97,στην ίδια αίθουσα και την ίδια ώρα.

Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων (που γίνεται στα γραφεία της ΠΣΑΜΑ) λήγει τη Δευτέρα 17 - 11 - 97.

Πανελλαδική συγκέντρωση αστυνομικών στη Θεσσαλονίκη

"Εφθασε η ώρα μηδέν για τους εργαζόμενους στα Σώματα Ασφαλείας, αλλά και για την ίδια την Αστυνομία και θα πρέπει να αντιδράσουμε", τόνισε σε συνέντευξη Τύπου χτες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Δημ. Κυριαζίδης, με αφορμή την πανελλαδική συγκέντρωση αστυνομικών σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Αστυνομικοί από όλη την Ελλάδα αναμένεται να συγκεντρωθούν στις 3 μμ στο Ιβανώφειο και στη συνέχεια να κάνουν πορεία προς το υπουργείο Βόρειας Ελλάδας. Οπως δήλωσε ο Δημ. Κυριαζίδης, οι εργαζόμενοι αστυνομικοί βιώνουν δεκαετίες τώρα ένα αναχρονιστικό σύστημα διοίκησης. "Θέλει η Πολιτεία ιδιωτική αστυνομία; Ας μας το πει. Ασχολούμαστε με παράδοση δικογράφων και με άλλα ξένα έργα. Ούτε δουλιά της Αστυνομίας είναι να προστατεύει τα συμφέροντα ιδιωτικών εταιριών", πρόσθεσε.

Οσον αφορά τα τελευταία γεγονότα με τη δράση χουντικών στην Αστυνομία, είπε ότι πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά σημείωσε ότι η δημοσιοποίηση των στοιχείων συνδέεται άμεσα και με τις κινητοποιήσεις των αστυνομικών. "Το περιεχόμενο της κασέτας ήταν γνωστό εδώ και δύο μήνες, τώρα όμως ενδιαφέρθηκαν να το βγάλουν" τόνισε. Είπε επίσης ότι κατά καιρούς υπήρχαν κι άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις διάφορων ακραίων στοιχείων. Η Πολιτεία, συνέχισε, παρόλο που τα γνωρίζει αυτά, δεν έχει θεσμοθετήσει την "υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων" που τη θέλουν οι ίδιοι οι αστυνομικοί και η οποία θα επιλαμβάνεται τέτοιων υποθέσεων, αλλά και υποθέσεων διαφθοράς.

Τέλος, επισήμανε ότι στη σημερινή συγκέντρωση και πορεία το ενδιαφέρον τους θα είναι στραμμένο στην αποφυγή προβοκατόρικων επεισοδίων.

Στη συνέντευξη μίλησαν και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Λιμενικό και την Πυροσβεστική, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα γενικότερα θεσμικά, εργασιακά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως και οι αστυνομικοί. Μίλησαν επίσης για το στεγανό τρόπο λειτουργίας των Οργανισμών, όπως για παράδειγμα το Λιμενικό, που αν και πρόκειται για πολιτικό οργανισμό, λειτουργεί σαν στρατιωτική υπηρεσία.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό και θείο

ΦΑΝΗ ΜΠΟΝΑΤΣΟ

Συνταγματάρχη ε. α.

ετών 78

κηδεύουμε αύριο Σάββατο 15.11.97 και ώρα 1 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Βλασίου Ξυλοκάστρου Κορινθίας.

Η σύζυγος: Πέγκυ.

Η κόρη: Νάσια.

Οι αδελφές: Μαριάννα, Λίλη, Ιωάννα.

Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Παράνομα παρκόμετρα σε 150 σημεία!

Σε περισσότερα από 150 σημεία κεντρικών οδών του Πειραιά έχουν τοποθετηθεί παράνομα παρκόμετρα, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Τα ίδια προβλήματα παρατηρούνται και στους Δήμους Ηρακλείου, Κηφισιάς και Καλλιθέας, όπου έχει εφαρμοστεί το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης από ιδιωτικές εταιρίες. Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι έχουν ενημερωθεί εγγράφως μοι υπηρεσίες των δήμων για να προβούν στις δέουσες ενέργειες. Τα παρκόμετρα έχουν τοποθετηθεί κατά παράβαση των διατάξεων του ΚΟΚ σε απόσταση μικρότερη των 20 μέτρων από φωτεινό σηματοδότη, σε απόσταση πέντε μέτρων από γωνία, κοντά σε πινακίδες στοπ κλπ.

Αθλιες συνθήκες για 800 Κούρδους πρόσφυγες

Τη μεταφορά των περίπου 800 Κούρδων προσφύγων, από την κατασκήνωση της Πεντέλης στην κατασκήνωση του Λαυρίου, η οποία ανήκει στο υπουργείο Γεωργίας ζητάει με επιστολή του ο επικεφαλής της Διακομματικής Επιτροπής του Δήμου Αθηναίων Ν. Πιερρουτσάκος.Η μεταστέγαση είναι και αίτημα των ίδιων των Κούρδων, οι οποίοι απέρριψαν πρόταση του Δήμου της Αθήνας για μεταφορά των παιδιών σε κάποιο ξενοδοχείο, επισημαίνοντας ότι αυτό θα αποτελούσε μια προσωρινή λύση, που δε θα κάλυπτε όλο τον πληθυσμό.

Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης κάτω από τις οποίες ζουν αυτή τη στιγμή οι πρόσφυγες, αλλά και οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν ενόψει του χειμώνα "γεννούν" την ανάγκη της άμεσης μεταστέγασής τους σε χώρους ανθρώπινους. Στην κατασκήνωση της Πεντέλης υπάρχει σήμερα τεράστιο πρόβλημα με την καθαριότητα του χώρου, η οποία εγκυμονεί κινδύνους για έκρηξη επιδημιών. Συγχρόνως η έλλειψη οικημάτων, τροφίμων και ρουχισμού δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα. Σ' αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί ότι οι κατασκηνώσεις του Λαυρίου πληρούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις - οικήματα, μαγειρεία κλπ. - που μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των προσφύγων. Εξάλλου στην ίδια κατασκήνωση οι πρόσφυγες είχαν διαμείνει και τον προηγούμενο χειμώνα.

Τέλος στην επιστολή του ο Ν. Πιερρουτσάκος ζητάει από τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς να προβούν στους αναγκαίους χειρισμούς, ώστε να υπάρξει μια μονιμότερη επίλυση του προβλήματος, μέχρι την άνοιξη, το οποίο έχει σχέση με την ευρύτερη πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα των μεταναστών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ