ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συγκεντρώσεις για το πανθεσσαλικό συλλαλητήριο

Με συγκεντρώσεις στην πλατεία Ελασσόνας το πρωί και στο χωριό Ελευθέριο το απόγευμα, συνεχίστηκαν χτες στο Νομό Λάρισας οι προειδοποιητικές κινητοποιήσεις των αγροτών, ενόψει του μεγάλου πανθεσσαλικού, παλλαϊκού συλλαλητηρίου,που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Δεκέμβρη, μέρα της νέας δίκης της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα στη Λάρισα.

Στις χτεσινές συγκεντρώσεις μίλησε ο Γ. Παττάκης,πρόεδρος της ΟΑΣ Λάρισας και μέλος της ΠΑΣΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και κατήγγειλε την κυνική, καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που προωθεί το ξεκλήρισμα της πλειοψηφίας της μικρομεσαίας αγροτιάς. Κατήγγειλε, επίσης, την τρομοκρατική επιχείρηση της κυβέρνησης, η οποία μέσω της Δικαιοσύνης, έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα απέραντο "αγροτοδικείο", με στόχο να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα της αγροτιάς.

Οι συγκεντρωμένοι Ελασσονίτες αγρότες και άλλοι εργαζόμενοι έδωσαν υπόσχεση ότι θα συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο, για να στείλουν το μήνυμα ότι οι "διαφορές" των αγροτών με την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ θα λυθούν τελικά στα "μπλόκα" του αγώνα.

Οι συγκεντρώσεις σε επαρχίες και χωριά της Λάρισας θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες μέχρι το συλλαλητήριο.

Σήμερα πραγματοποιείται συγκέντρωση στο Συκούριο", αύριο στην Αγιά και στην Κοιλάδα,το Σάββατο στα Διόδια Τεμπών,την Κυριακή στον Πλατύκαμπο,την ερχόμενη Τρίτη στη Φαλάνη και την Τετάρτη στο Ομορφοχώρι.

ΑΓΡΟΤΕΣ
Το "ζόρι" φέρνει αποτελέσματα
  • Κάτω από την πίεση των αγώνων, ο υπουργός Γεωργίας υποχώρησε και ανακοίνωσε χτες ότι διευρύνονται οι κατηγορίες δικαιούχων οικονομικών ενισχύσεων λόγω ζημιών
  • Συζήτηση χτες στη Βουλή μετά από παρέμβαση του ΚΚΕ

Κάτω από την πίεση των αγώνων των αγροτών και τις παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή, ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε χτες ότι διευρύνονται οι κατηγορίες των αγροτών που δικαιούνται οικονομικές ενισχύσεις για τις ζημιές που έπαθαν από θεομηνίες πέρσι και φέτος.

Ο υπουργός Γεωργίας σε σχετική απόφαση διορθώνει σε ένα βαθμό τις αδικίες που έγιναν στην καταβολή αποζημιώσεων από το κράτος στους πληγέντες αγρότες, χωρίς ωστόσο να λύνει εξ ολοκλήρου το πρόβλημα. Στην απόφαση του υπουργού Γεωργίας αναφέρεται ότι δικαιούχοι οικονομικών ενισχύσεων για τις ζημιές που έπαθαν κρίνονται:

  • Οι συνταξιούχοι οποιουδήποτε Ταμείου εφόσον το συνολικό οικογενειακό - εξωγεωργικό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το 1.500.000 δραχμές.
  • Οι μικροεπαγγελματίες (μικρο -καφεπώλες, παντοπώλες, κουρείς, λιανοπωλητές κλπ.), καθώς και οι μικροεισοδηματίες εφόσον το συνολικό οικογενειακό - εξωγεωργικό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το 1.500.000 δραχμές.
  • Οι περιστασιακοί εργάτες που πραγματοποιούν λιγότερα από 140 ημερομίσθια, καθώς και οι μερικής απασχόλησης μισθωτοί και εργαζόμενοι, που εργάζονται λιγότερο από έξι μήνες κατά μέσο όρο την τελευταία τριετία σε εξωγεωργικούς τομείς της οικονομίας και το συνολικό εξωγεωργικό -οικογενειακό τους εισόδημα είναι μικρότερο από 1.500.000 δραχμές.

Οσοι ανήκουν στις παραπάνω περιπτώσεις μπορούν να κάνουν αιτήσεις και θα πάρουν αποζημιώσεις με βάση τη μέση εκτίμηση των ζημιών στην περιοχή που ανήκουν.

Ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε χτες τη συγκεκριμένη απόφαση, λίγες ώρες πριν συζητηθεί στη Βουλή Ερώτηση του ΚΚΕ για τις αδικίες που έγιναν στην καταβολή αποζημιώσεων στους βαμβακοπαραγωγούς της Καρδίτσας, που έπαθαν ζημιές από την κακοκαιρία πέρσι.

Στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας,αναφερόμενος στο θέμα των αποζημιώσεων των βαμβακοπαραγωγών της Καρδίτσας, έκανε λόγο για υποχώρηση της κυβέρνησης κάτω από το βάρος και την πίεση των επίμονων αγροτικών αγώνων.

Από την πλευρά του ο υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας, προκειμένου να μην παραδεχτεί ότι έκανε ένα βήμα πίσω, κάτω από την πίεση, είπε ότι το υπουργείο Γεωργίας εκτίμησε ότι... υπάρχει εισοδηματικό πρόβλημα και γι' αυτό ενέταξε στο καθεστώς των οικονομικών ενισχύσεων κάποιες ακόμα κατηγορίες παραγωγών (συνταξιούχους, μικροεπαγγελματίες με εισόδημα έως 1,5 εκατ. δρχ). Δεν εξήγησε βέβαια γιατί δεν εκτιμούσε το ίδιο πέρσι...

Ανέφερε επίσης ότι το συγκεκριμένο θέμα θα τεθεί για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Παράλληλα, ο ίδιος υποστήριξε ότι το μητρώο των αγροτών, από όπου προκύπτει και ο αριθμός των παραγωγών που επιδοτούνται, είναι "μια σωστή απόφαση" και "αίτημα του αγροτικού κόσμου".

Ανταπαντώντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση είναι "κατάκτηση του αγώνα των αγροτών". "Φαίνεται πως "το ζόρι βγάζει λάδι"", είπε ο Βαγγ. Μπούτας και συνέχισε: "Οι αγώνες των αγροτών έφεραν αποτελέσματα, έστω κι αν δεν ικανοποιούν όλους τους παραγωγούς". Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επί έξι μήνες αρνούνταν να υποχωρήσει στο συγκεκριμένο θέμα, δηλώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν επιτρέπει τέτοιου είδους οικονομικές ενισχύσεις. "Τι άλλαξε;" αναρωτήθηκε ρητορικά ο Βαγγ. Μπούτας. Τέλος, όσον αφορά το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι οι αγρότες δε ζήτησαν ένα μητρώο σαν και αυτό που κατασκεύασε η κυβέρνηση, το οποίο οδηγεί στον αποκλεισμό και το ξεκλήρισμα τους μικρομεσαίους αγρότες, που αναγκάζονται να ετεροαπασχολούνται, προκειμένου να επιβιώσουν.

ΗΜΑΘΙΑ
Αγώνας για δίκαιες αποζημιώσεις

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη 2 Δεκέμβρη οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας στη Βέροια, απαιτώντας να τους καταβληθούν οι αποζημιώσεις με βάση τις πραγματικές ζημιές που υπέστη η φετινή παραγωγή τους από τους παγετούς της άνοιξης.

Η συγκέντρωση διοργανώνεται από τις δύο Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων του νομού και από τις Ενώσεις Βέροιας, Αλεξάνδρειας και Νάουσας. Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες συντονισμού με τους φορείς των εργαζομένων και των επαγγελματοβιοτεχνών, προκειμένου η κινητοποίηση να πάρει πανημαθιώτικο χαρακτήρα. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 10 το πρωί στον κινηματογράφο ΣΤΑΡ και στη συνέχεια θα γίνει πορεία στη νομαρχία. Οι αγρότες της Ημαθίας προειδοποιούν πως, αν ο ΕΛΓΑ δεν τους αποζημιώσει με βάση τις πραγματικές ζημιές, που ξεπερνούν το 70% της παραγωγής και δεν τους δώσει τιμές μεγαλύτερες από το '95, είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις διαρκείας.

Το θέμα συζητήθηκε και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Ημαθίας, όπου για άλλη μια φορά η πλειοψηφία αποφάσισε να παίξει ρόλο πυροσβέστη των αντιδράσεων και πρότεινε να πάρουν τα χρήματα και μετά να διεκδικήσουν τα υπόλοιπα με τεκμηριωμένες προτάσεις προς τον ΕΛΓΑ.

Εκτός από τους αγρότες της Ημαθίας, για το ίδιο πρόβλημα, ετοιμάζονται να κινητοποιηθούν και οι αγρότες της Πέλλας.

Για το πρόβλημα αυτό κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ. Οι βουλευτές του Κόμματος Μαρία Μπόσκου και Βαγγέλης Μπούτας ερωτούν τον υπουργό Γεωργίας: Ποια μέτρα σκοπεύει να πάρει στην κατεύθυνση της άμεσης πληρωμής των παραγωγών και γρήγορης επανεκτίμησης των ενστάσεων. Επίσης, ποιες θα είναι οι τιμές που θα πάρουν οι παραγωγοί και αν αυτές θα είναι αυξημένες σε σχέση με τις περσινές, όπως επιβάλλεται από τον πληθωρισμό και τις αυξημένες ανάγκες των αγροτών.

Επιμένει στην κλοπή ΦΠΑ η κυβέρνηση

Επιμένει η κυβέρνηση στην κλοπή του ΦΠΑ επί της συνυπευθυνότητας που παρακρατούσε παράνομα το κράτος από τους βαμβακοπαραγωγούς, στο διάστημα 1990-1996 και το ποσό αυτό φτάνει τα 10 δισ. δραχμές!

Μετά την αρχική άρνηση της κυβέρνησης στη Βουλή, σε σχετική Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ, να ικανοποιήσει το αίτημα των βαμβακοπαραγωγών για επιστροφή του κλεμμένου ΦΠΑ, ήρθε χτες το υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώσει ότι η ικανοποίηση του αιτήματος αυτού δεν μπορεί να γίνει για νομικούς και τεχνικούς λόγους. Στην ανακοίνωση, αναφέρονται οι απαντήσεις του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ στη Βουλή, όπου με μια σειρά αστείων επιχειρημάτων, αποπειράθηκε να δικαιολογήσει την κλοπή του ΦΠΑ, από τους βαμβακοπαραγωγούς. Σχετικά πάντως με τη χτεσινή ενέργεια του υφυπουργού Οικονομικών, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι έβγαλε την ανακοίνωση αυτή για να σταματήσει τη φημολογία, που έσπερναν βουλευτές και παράγοντες του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλία, ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο επιστροφής του ΦΠΑ στους βαμβακοπαραγωγούς. Και βέβαια όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί μερικές ακόμα εύλογες απορίες...

Η ουσία όμως είναι ότι το κράτος, που τόσα χρόνια έκλεβε παράνομα το ΦΠΑ επί της συνυπευθυνότητας, ζημίωνε τους βαμβακοπαραγωγούς, χωρίς να τρέχει ούτε γάτα ούτε ζημιά. Και το υπουργείο Οικονομικών το μόνο που κάνει είναι να ανακοινώνει χωρίς κανένα ίχνος ντροπής ότι το θέμα έχει κλείσει και πως δε γίνεται να επιστραφούν να κλεμμένα! Ωστόσο όμως, τα στοιχεία που τεκμηριώνουν το ποσά που δικαιούνται να πάρουν οι βαμβακοπαραγωγοί, από την επιστροφή του κλεμμένου ΦΠΑ για το διάστημα 1990-1996 υπάρχουν στις ΔΟΥ και στον Οργανισμό Βάμβακος, πράγμα που σημαίνει ότι η ικανοποίηση του αιτήματος των βαμβακοπαραγωγών έγκειται καθαρά στη θέληση της κυβέρνησης και όλα τα άλλα που επικαλείται το υπουργείο Οικονομικών είναι καθαρή κοροϊδία.

Ποινές ... σε εκκοκκιστήρια

Στο κλείσιμο του εκκοκκιστηρίου της ΕΑΣ Αλεξανδρείας στην Ημαθία για τη φετινή περίοδο, και στη διακοπή των παραλαβών βαμβακιού στα εκκοκκιστήρια "Εμπορική ΑΕ" στη Δράμα για 10 μέρες και "Σουλιώτης ΑΕ" στην Πρέβεζα για 5 μέρες προχώρησε χτες το υπουργείο Γεωργίας, σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι γίνονται κάποιοι έλεγχοι στο βαμβάκι. Ωστόσο, το θέμα των ελέγχων στα εκκοκκιστήρια παραμένει ανοιχτό και τα όποια επιλεκτικά μέτρα φαίνεται να παίρνει το υπουργείο Γεωργίας και η διοίκηση του Οργανισμού Βάμβακος δε λύνουν τα πρόβλημα που δημιουργείται από τις "κομπίνες" των μεγαλοεκκοκκιστών. Πράγμα, που καταγγέλλει, σε χτεσινή ανακοίνωσή της, η ΕΑΣ Σουφλίου.

ΒΟΙΩΤΙΑ
Αγωνιστική καταδίκη των "αγροτοδικείων"

Σαφές μήνυμα αντίστασης και αντεπίθεσης στην αντιαγροτική πολιτική ξεκληρίσματος των ξωμάχων της γης και καταδίκης των "αγροτοδικείων", που έστησε η κυβέρνηση σε όλη τη χώρα, έστειλαν χτες οι αγρότες της Βοιωτίας, πραγματοποιώντας μια μαζική και δυναμική συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της Θήβας.

Εκατοντάδες αγρότες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΟΑΣ Βοιωτίας και της ΕΑΣ Θηβών και συγκεντρώθηκαν έξω από τα δικαστήρια της Θήβας, εκφράζοντας έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στους 40 συναδέλφους τους που δικάζονταν για παρακώλυση συγκοινωνιών. Ανάμεσά τους, οι πρόεδροι των δύο αγροτικών οργανώσεων, Ξ. Μελισσάρης και Απ. Δελαβέκουρας,που κατηγορούνται ως πρωταίτιοι για το κλείσιμο του σιδηροδρομικού σταθμού της Θήβας κατά τη διάρκεια των μεγαλειωδών κινητοποιήσεων των αγροτών, το Μάρτη του 1995. Τελικά η δίκη αναβλήθηκε λόγω παρέλευσης χρόνου.

Στη συγκέντρωση οι αγρότες διατράνωσαν την απόφασή τους να ξαναβγούν στα μπλόκα, αν η κυβέρνηση δε δώσει λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους. Πράγμα που τονίστηκε και κατά τη διάρκεια των ομιλιών των προέδρων των ΟΑΣ Βοιωτίας και της ΕΑΣ Θήβας, του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καπαρελίου Π. Σίνη και του Γ. Γκικόπουλου,μέλους του ΔΣ της ΟΑΣ Βοιωτίας, που κάλεσαν τους αγρότες να μην εφησυχάζονται, αλλά να προετοιμάζονται για να αποκρούσουν τις αντιαγροτικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης - μεγάλου κεφαλαίου.

  • Χτες το Εφετείο Χανίων έκρινε αθώους, λόγω αμφιβολιών, 28 αγρότες που καταδικάστηκαν πρωτοδίκως πέρσι σε 5μηνη φυλάκιση, με την κατηγορία της "παρακώλυσης συγκοινωνιών" στη διάρκεια των γεγονότων του 1991 στο Ηράκλειο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ