ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Γενάρη 1998
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΕΚΟ - ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Προς κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Με μεγάλη συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία, απάντησαν οι εργαζόμενοι στην κυβερνητική πρόκληση για ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων. Προς νέες κινητοποιήσεις, μετά την άρνηση της κυβέρνησης να αποσύρει τη διάταξη

Μαζικά και αποφασιστικά οι εργαζόμενοι των ΔΕΚΟ και των τραπεζών συμμετείχαν χτες στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ,κάνοντας σαφές στην κυβέρνηση ότι δε θα δεχτούν τη βίαιη ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων, η οποία δρομολογείται με διάταξη που περιέχεται στο φορολογικό νομοσχέδιο και η οποία προβλέπει τη μονομερή διαμόρφωση των Γενικών Κανονισμών Προσωπικού,με νόμο που θα ψηφίζει η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.

Οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν χτες τη θέλησή τους να συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους, αν η κυβέρνηση εμμείνει στην αδιαλλαξία της και δεν αποδεχτεί τις προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος και ήδη, μετά και από την άρνηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας να αλλάξει τη διάταξη, ετοιμάζονται γι' αυτές. Σήμερα θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ και θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη Ομοσπονδιών με αυτό το θέμα.

Οι απεργοί συγκεντρώθηκαν χτες, στις 10 το πρωί έξω από το "ΠΕΡΟΚΕ",όπου υψώθηκαν πανό των Ομοσπονδιών του ΟΣΕ, των ΟΥΠΑΕ, ΟΣΠΑ, ΕΘΕΛ και άλλων. Λίγο αργότερα ξεκίνησε πορεία προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και τη Βουλή. Εκεί, αντιπροσωπεία συνδικαλιστών των Ομοσπονδιών και της ΓΣΕΕ συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και του ζήτησε, για άλλη μια φορά, την απόσυρση της επίμαχης διάταξης και την αποδοχή - έστω - της θέσης της ΓΣΕΕ για εμπλοκή της διαιτησίας στη διαμόρφωση των Γενικών Κανονισμών Προσωπικού.

Ο Γ. Παπαντωνίου αρνήθηκε να δεχτεί την πρόταση της ΓΣΕΕ και σε μια προσπάθεια τεχνικού, διασπαστικού, διαχωρισμού του συνδικαλιστικού κινήματος στις ΔΕΚΟ, σημείωσε ότι η διάταξη θα αφορά επιχειρήσεις που "μπάζουν μέσα το δημόσιο"!

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος δήλωσε ότι η Συνομοσπονδία θα προσφύγει στο Διεθνή Οργανισμό Εργασίας και ότι θα προχωρήσει σε νέες κινητοποιήσεις, ενώ επισήμανε στον υπουργό ότι τέτοια ζητήματα πρέπει να λύνονται μέσω του διαλόγου και όχι μέσω της ιδιότυπης "ομηρίας" της νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στις επιχειρήσεις. Οι συνδικαλιστές απέκρουσαν ως αποπροσανατολιστική τη δήλωση του υπουργού ότι δήθεν η διάταξη θα αφορά μόνο τις χρεωμένες ΔΕΚΟ. Χαρακτηριστική, πάντως, ήταν η αντίδραση του προέδρου του συνδικάτου εργαζομένων στον ΟΑΣΑ Α. Κολλά,ο οποίος είπε ότι θα "καεί το πελεκούδι" και τόνισε, μιλώντας στον υπουργό, ότι υπάρχει προοπτική κήρυξης απεργιών μεγάλης διάρκειας.

Η πρόταση που έχει κάνει η ΓΣΕΕ προβλέπει τη συλλογική διαπραγμάτευση, μέσα από τη διαδικασία της υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας, για την τροποποίηση των κανονισμών, καθώς και ότι: "Μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων και την παρέλευση εξαμήνου χωρίς αποτέλεσμα, ακολουθείται η διαδικασία της προσφυγής στη διαιτησία του άρθρου 16 του ν.1876/90".

Στη συνάντηση των συνδικαλιστών με τον υπουργό ήταν παρών και ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος.Μετά το τέλος της συνάντησης, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών Σ. Ραυτόπουλος δήλωσε στο "Ρ": "Η απεργία πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία. Είναι ένα μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν την κατάργηση των δικαιωμάτων τους και ιδιαίτερα των εργασιακών σχέσεων, του 8ώρου κ. ά. Μετά την άρνηση του κ. Παπαντωνίου, ένας δρόμος μένει για τα συνδικάτα. Αυτός της κλιμάκωσης του αγώνα, της καλύτερης οργάνωσης και προετοιμασίας του".

Κλιμάκωση και ένταση του αγώνα

Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος σημείωσε: "Θέλουν να δημιουργήσουν ένα νομοθετικό πλαίσιο, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις που έχουν πρόβλημα, αλλά σε όλες και στη συνέχεια να ανατρέψουν τις εργασιακές σχέσεις και στον ιδιωτικό τομέα" και πρόσθεσε: "Εμείς δεν επιδιώκουμε σύγκρουση και ρήξη, αλλά αν η κυβέρνηση επιμείνει, θα απαντήσουμε με σύγκρουση".

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει απόλυτα τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΣΕΒ και προσπαθεί να πείσει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι η μόνη επιλογή, όπως έκανε παλιότερα και η κυβέρνηση της ΝΔ.

"Προσπαθούν - σημείωσε - να πείσουν το λαό ότι για όλα φταίνε τα δήθεν προνόμια. Λες και αν καταργηθεί η μικρή απαλλαγή των εργαζομένων της ΔΕΗ στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος ή οι 300 δωρεάν μονάδες των εργαζομένων στον ΟΤΕ, θα λυθούν τα προβλήματα των επιχειρήσεων, για τα οποία δε φταίνε οι εργαζόμενοι".

Ο Γ. Μαυρίκος τόνισε ότι γίνονται προγραμματισμένες επιθέσεις στις ΔΕΚΟ, με σκοπό την εγκαθίδρυση καθεστώτος σύγχρονης αποικιοκρατίας και στόχο τα δικαιώματα των εργαζομένων και την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. "Τότε θα δει ο ελληνικός λαός αν θα έχει φως στο χωριό, πώς θα ταξιδεύει, πόσο θα του στοιχίζουν οι υπηρεσίες που σήμερα προσφέρουν οι ΔΕΚΟ. Να, γιατί ο αγώνας δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, αλλά όλο το λαό", τόνισε ο συνδικαλιστής. Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι χρειάζεται ένας σύγχρονος δημόσιος τομέας, αλλά γι' αυτό και για την απόκρουση της κυβερνητικής επίθεσης απαιτείται κλιμάκωση του αγώνα και συντονισμός όλων των εργαζομένων, ενάντια σε αυτή την πολιτική.

ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Περί "προνομίων" και ο στόχος

Του Χρήστου ΣΤΑΜΟΥΛΟΥ*

Είστε "προνομιούχοι" (!), φωνάζει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους των ΔΕΚΟ. Εχετε τόσα και τέτοια "προνόμια", που είστε πρόκληση για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και την κοινή γνώμη, γενικότερα..! Μπροστά, λοιπόν, σε μια τέτοια ...πρόκληση, που δεν την αντέχουν οι "σοσιαλιστικές ιδέες της", "αποφασίζει και διατάζει" οι εργαζόμενοι των ΔΕΚΟ να μην έχουν δικαίωμα συλλογικής διεκδίκησης - διαπραγμάτευσης! Να μην έχουν δικαιώματα και κατακτήσεις για οποιοδήποτε θέμα (οικονομικό, ασφαλιστικό, εργασιακό, ωραρίου, κανονιστικών διατάξεων κλπ.)! Να μην έχουν συνδικάτα ή, αν έχουν, να είναι διακοσμητικά όργανα. Η κυβέρνηση και μόνο αυτή θα αποφασίζει και θα νομοθετεί πώς θα δουλεύουν, πώς θα πληρώνονται, αφού πρώτα τους ...επιτρέψει να λένε τις αντιρρήσεις τους!

Θα το ξαναπούμε. Τα, δήθεν, προνόμια στις ΔΕΚΟ και η καραμέλα του "εκσυγχρονισμού" τους είναι το πρόσχημα. Είναι τα λόγια παραπλάνησης της κοινής γνώμης. Είναι το "όχημα", για να περάσει ο βασικός στόχος της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου, που δε θέλουν εμπόδια στην εφαρμογή της πολιτικής τους. Το κλίμα της ευρύτερης συναίνεσης που έχουν εξασφαλίσει σε πολιτικό - και όχι μόνο - επίπεδο πάνω σ' αυτόν το στόχο, το χαλάει η φωνή και η δράση, οι θέσεις του ΚΚΕ. Ηδη, η επίθεση εις βάρος του έχει αρχίσει. Αντικομμουνισμός, διώξεις στο "Ριζοσπάστη", παρακολουθήσεις συγκεντρώσεων της ΕΣΑΚ κλπ. Με φιμωμένο το ΚΚΕ, η πολιτική του κεφαλαίου θα προχωρά και ο λαός απλά θα καλείται να διαλέγει το "μικρότερο κακό" και όχι να δυναμώνει το μέτωπο, τη φωνή για μια άλλη πολιτική υπέρ του τόπου και του λαού.

Εμπόδιο, όμως, για την κυβέρνηση και το κεφάλαιο είναι και το συνδικαλιστικό κίνημα. Δυνάμεις, που σήμερα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είναι εγκλωβισμένες από τις ηγεσίες ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ, αργά ή γρήγορα, θα αντιταχθούν, θα δυναμώσουν τη φωνή των κομμουνιστών συνδικαλιστών, τη φωνή τίμιων αγωνιστών. Θα θεριέψει το ταξικό ρεύμα μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, θα δημιουργηθούν - κατ' αρχήν - ρωγμές στην πολιτική του κεφαλαίου, ανοίγοντας το δρόμο για ευρύτερες αλλαγές. Ερχονται, λοιπόν, και διά νόμου, όχι μόνο αναιρούν την κατάκτηση της διαπραγμάτευσης και υπογραφής συμβάσεων εργασίας, αλλά απαγορεύουν στην ουσία την ύπαρξη συνδικάτων με ταξικούς προσανατολισμούς και στόχους, θέλουν σωματεία - γλάστρες. Οταν, λοιπόν, δεν έχεις κίνημα, τότε και οι επιχειρήσεις θα ξεπουλιούνται και οι εργαζόμενοι θα είναι γυμνοί από δικαιώματα, έρμαια στις κάθε φορά επιθυμίες των εργοδοτών.

Βέβαια, το βιολί τους για να μην υπάρχει κίνημα το έχουν αρχίσει από παλιά. Τη νεολαία τη θέλουν με γλάστρα χασίς στο μπαλκόνι της ή να καίει γήπεδα, αντί να παλεύει ενάντια στην ανεργία, στις αντιεκπαιδευτικές επιλογές κλπ. Τους αγρότες τους έχουν στο σκαμνί του δικαστή... Τους εργάτες τους θέλουν υποταγμένους να προσκυνάνε το ρουσφέτι, το βόλεμα, τον ατομικισμό. Την κοινή γνώμη τη θέλουν αλυσοδεμένη στο ψέμα των δήθεν προνομίων των εργαζομένων στις δημόσιες επιχειρήσεις, γιατί έτσι κρύβονται εκείνοι που έχουν πράγματι τα προνόμια. Πίσω από τον κουρνιαχτό περί προνομίων εργαζομένων, κρύβει η κυβέρνηση την αντιλαϊκή της πολιτική, τις ευθύνες της. Για παράδειγμα, δεν επιδοτεί τις συγκοινωνίες, τις στέλνει στα δάνεια, φθάνοντάς τους τα ελλείμματα στα 600 δισεκατομμύρια δραχμές. Και αυτό, όταν χαρίζει δισ. στις ιδιωτικές συγκοινωνίες - επιχειρήσεις ΚΤΕΛ - ΟΑΣΘ κλπ., δεν αγοράζει λεωφορεία, δεν προσλαμβάνει οδηγούς και στον επιβάτη λέει ότι γι' αυτά φταίει ο μισθός του εργαζομένου!

Τι θα αντιτάξουμε απέναντι σ' αυτήν την πολιτική; Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ αποφεύγουν να συγκρουστούν με την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής, παρά τις καταγγελίες τους και κυρίως από στελέχη της ΠΑΣΚΕ. Το μόνο που έδειξαν ότι τους ενδιαφέρει σε σύσκεψη των Ομοσπονδιών των ΔΕΚΟ ήταν ποιος θα πλειοδοτήσει σε κορόνες. Στο "διά ταύτα", πάμε ή δεν πάμε για αγώνες, άρχισαν τα μισόλογα για διάλογο και διαιτησίες, για την εύρεση ομαλών δρόμων να περάσει με το λιγότερο κόστος γι' αυτούς και την κυβέρνηση το λουκέτο στα συνδικάτα.

Είναι χρέος των εργαζομένων να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να συσπειρωθούν και αποφασιστικά να χτυπήσουν την πολιτική της κυβέρνησης και τις τακτικές των συνδικαλιστικών ηγεσιών ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ στη ΓΣΕΕ και τις Ομοσπονδίες των ΔΕΚΟ. Τα κλειδιά των σωματείων πρέπει να απαιτήσουν να είναι στα χέρια των εργαζομένων και όχι στα χέρια της κυβέρνησης.

* Ο Χρήστος Σταμούλος είναι μέλος της διοίκησης του συνδικάτου του ΟΑΣΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δράση ενάντια στην ανεργία και την υποβάθμιση

Προς πανθεσσαλονικιώτικο συλλαλητήριο. Οργή για την κυβερνητική πολιτική, σε σύσκεψη σωματείων

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Πανθεσσαλονικιώτικο συλλαλητήριο, καθώς επίσης αποκλεισμό του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, περιλαμβάνει το τετράμηνο πρόγραμμα δράσης που αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης κατά της παραγωγικής συρρίκνωσης και της ανεργίας.

Για την προετοιμασία των κινητοποιήσεων, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του ΕΚΘ με τα εργοστασιακά σωματεία, οι εκπρόσωποι των οποίων αναφέρθηκαν στη συνεχή αποβιομηχάνιση του Νομού Θεσσαλονίκης που οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους στην απόγνωση και στην οικονομική εξαθλίωση.

Οι εκπρόσωποι των διοικήσεων των εργοστασιακών σωματείων - κυρίως αυτών που αντιμετωπίζουν άμεσα οξύτατα προβλήματα, όπως PEPSICO - ΗΒΗ, ΒΑΛΚΑΝ, ΕΛΛΕΝΙΤ κ.ά. - κατάγγειλαν την κυβερνητική πολιτική που οδηγεί σε κλείσιμο μια σειρά επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη. Οπως τόνισαν, οι εργοδότες βρήκαν τρόπους να κλείνουν ένα εργοστάσιο στο οποίο πληρώνουν το μήνα 240 χιλιάδες στον εργαζόμενο και να ανοίγουν άλλο στο οποίο προσλαμβάνουν τον εργαζόμενο με 120 χιλιάδες δρχ.

Επίσης οι εκπρόσωποι της ΒΑΛΚΑΝ κατήγγειλαν την κυβέρνηση που δεν παρεμβαίνει για να σωθεί η επιχείρηση, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να περάσουν στην ατέλειωτη στρατιά των ανέργων ακόμη 600 εργαζόμενοι που δουλεύουν στην επιχείρηση.

Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην PEPSICO - ΗΒΗ, Θ. Μαρκόπουλος, είπε ότι η εταιρία απροκάλυπτα και πραξικοπηματικά έκλεισε το εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη.

Ο γραμματέας του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδης, αναφέρθηκε στο συντονισμό των κινήσεων και στις μορφές που θα πρέπει να πάρει ο αγώνας των εργαζομένων. Πρότεινε το συντονισμό του αγώνα μαζί με όσους πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική, αγρότες, ΜΜΕ, εργαζόμενους στην Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης κλπ. και ζήτησε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στο πλαίσιο του τετράμηνου δράσης, με την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις αρχές του Μάρτη. "Με τον αγώνα μας αυτό είμαστε ήδη σε σύγκρουση με τις πολιτικές της ΕΕ και της κυβέρνησης, οι οποίες έχουν γίνει ένα μπλοκ. Καιρός και οι εργαζόμενοι να δημιουργήσουμε το δικό μας μπλοκ για ανατροπή αυτής της πολιτικής", τόνισε ο Θ. Κυριακίδης.

"Κάποιοι ίσως επέλεξαν να μετατρέψουν τη Θεσσαλονίκη σε εμπορικό κέντρο, χωρίς όμως τη δική μας συμμετοχή, χωρίς να μας ρωτήσουν, χωρίς να μας πουν πού θα στραφούν οι χιλιάδες άνεργοι", σημείωσε στην εισήγησή του ο πρόεδρος του ΕΚΘ Π. Αβραμόπουλος.

Τέλος, η διοίκηση του ΕΚΘ κάλεσε τους συνδικαλιστές σε συνεχή κινητοποίηση από σήμερα στις 11 το πρωί που θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στη Νομαρχία για το θέμα της ΗΒΗ μέχρι τις 17 Φλεβάρη που θα πραγματοποιηθεί το πρώτο πανθεσσαλονικιώτικο συλλαλητήριο.

ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ
Ηθικός αυτουργός η κυβέρνηση!

Την ένοχη σιωπή προτίμησε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κατά τη διάρκεια συζήτησης Ερώτησης βουλευτή του ΚΚΕ στη Βουλή. Και νέα στοιχεία για τις εγκληματικές ευθύνες του "Ελληνικού Νηογνώμονα"

Με την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης, εφοπλιστές και ιδιωτική εταιρία "Ελληνικός Νηογνώμονας ΑΕ" δε διστάζουν να στέλνουν στους ναυτεργάτες ακόμα και στο θάνατο, προκειμένου να αυξήσουν τα υπερκέρδη τους! Αυτό επιβεβαιώθηκε περίτρανα χτες και μέσα στη Βουλή, κατά τη διάρκεια συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης για την ανεργία στον κλάδο των ναυτεργατών, που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής.Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας δεν έβγαλε "άχνα" στην επισήμανση του βουλευτή του ΚΚΕ ότι έχει "την πολιτική και ηθική ευθύνη απέναντι στους ναυτικούς που πνίγονται", ότι απαιτείται να λάβει αμέσως μέτρα εναντίον της δράσης του "Ελληνικού Νηογνώμονα" και να εφαρμόσει τις προτάσεις των ναυτεργατών, ώστε να επανέλθει ο ΕΝ στον κρατικό έλεγχο! Και αυτό, όταν έχουν περάσει μόνο πέντε μέρες από το τραγικό ναυάγιο του ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ που βούλιαξε πνίγοντας 7 ναυτεργάτες, όταν ο ίδιος ο ΕΝ, με επιστολή του στο "Ρ", ομολογεί ότι εφοδίαζε αυτό το "κουρέλι" με πιστοποιητικά ασφαλείας μέχρι τον περασμένο Οκτώβρη, δηλαδή, τρεις μήνες πριν βουλιάξει!

Οι βαρύτατες κυβερνητικές ευθύνες αναδεικνύονται και από τα εξής στοιχεία: Από το 1994, η κυβέρνηση και όλοι οι αρμόδιοι παράγοντες είναι ενημερωμένοι για τη δράση του "Ελληνικού Νηογνώμονα" και θα είχαν γλιτώσει αρκετές ζωές ναυτεργατών αν λάμβαναν έγκαιρα μέτρα. Ειδικότερα, η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, με έγγραφό της στις 25 Ιούλη του 1994 προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, αναφέρει ότι υποβαθμισμένα πλοία που διαγράφονται από τους μεγάλους αναγνωρισμένους νηογνώμονες "βρίσκουν "στέγη" σε νηογνώμονες, των οποίων η αξιοπιστία αμφισβητείται. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΙΑCS (Διεθνής Οργανισμός Αναγνωρισμένων Νηογνωμόνων), εγγράφονται τέτοια πλοία στους καταλόγους του "Ελληνικού Νηογνώμονα"". Ειδικότερα, η ΠΕΜΕΝ καλεί το υπουργείο να ελέγξει τους καταλόγους του "Ελληνικού Νηογνώμονα" και ειδικά από τον 11.300 αύξοντα αριθμό του καταλόγου! Το υπουργείο "πνίγει" την επιστολή! Ετσι, ακριβώς 3 μήνες μετά, Σεπτέμβρη 1994, βουλιάζει το πλοίο ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ από ρωγμή στις σάπιες λαμαρίνες του, πνίγοντας 24 ναυτεργάτες! Το πλοίο είχε διωχτεί από τον Γαλλικό Νηογνώμονα λόγω υψηλής επικινδυνότητας και το ανέλαβε ο ΕΝ, το οποίο εγγράφει στους καταλόγους του με αύξοντα αριθμό 11.771!Το ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ είχε αύξοντα αριθμό στους καταλόγους του ΕΝ 11.869...

Ομως, ο "Ελληνικός Νηογνώμονας" είναι βεβαρημένος και με οικονομικές ατασθαλίες. Ειδικότερα, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς στις 13 Αυγούστου 1997, απαντώντας εγγράφως σε Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα και Νίκου Γκατζή για τους φορολογικούς ελέγχους του ΕΝ, αναφέρει:Από προληπτικό έλεγχο που έγινε στην εταιρία στις 28 Μάρτη 1995 από την ΥΠΕΔΑ Αθηνών και την Τελωνειακή Διεύθυνση Ελέγχου Οικονομικού Εγκλήματος, "προέκυψαν παραβάσεις ΚΒΣ, για τις οποίες, ήδη, έχουν επιβληθεί τα οικεία πρόστιμα από την αρμόδια ΔΟΥ, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν και διάφορα ανεπίσημα στοιχεία που στη συνέχεια διαβιβάστηκαν στη ΔΟΥ αυτή για επεξεργασία και περαιτέρω αξιοποίηση"! Ο υφυπουργός, ωστόσο, αρνείται να καταθέσει στη Βουλή αντίγραφα των πορισμάτων των ελέγχων, γιατί αυτό προσκρούει στις διατάξεις περί φορολογικού απορρήτου...

Α. Ζ.

Θυσία στην "εξυγίανση"

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν μπόρεσε να κρύψει ότι η "εξυγίανση" των ΔΕΚΟ θα περάσει από την ισοπέδωση δικαιωμάτων των εργαζομένων

Μέσα από την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, βλέπει η κυβέρνηση την "εξυγίανση" των δημόσιων επιχειρήσεων, σύμφωνα και με τις χτεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα,ο οποίος ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ επιβάλλει το "ξεκαθάρισμά" τους από εργασιακά δικαιώματα και συνδικαλισμό.

Ο υπουργός Τύπου, υπερασπιζόμενος τη διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου για τη μονομερή τροποποίηση των Γενικών Κανονισμών Προσωπικού,με τους εργαζόμενους έξω από τις σχετικές διαδικασίες, σημείωσε: "Η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής. Στόχος μας είναι να επιδιώξουμε και να επιτύχουμε την εξυγίανση επιχειρήσεων του δημοσίου που είναι ζημιογόνες, που παρουσιάζουν ελλείμματα πολλών δισεκατομμυρίων δραχμών".

Μετά από αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ζήτησε τη... "συμβολή" των εργαζομένων και παρακάτω πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση "έχει ευθύνη απέναντι στη χώρα, στο μέλλον του λαού μας, και γι' αυτό κινείται με αυτό τον τρόπο, προκειμένου να αντιμετωπίσει ένα μείζον πρόβλημα, όπως είναι οι ελλειμματικές επιχειρήσεις".

Σχετικά με τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος οι οποίοι έχουν ταχθεί κατά της διάταξης και την "κομματική πειθαρχία", ο Δ. Ρέππας σημείωσε ότι"θα πρυτανεύσει η ευθύνη, η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση επιβάλλει την ψήφιση του νομοσχεδίου, έτσι όπως ακριβώς το εισηγείται η κυβέρνηση. Και πιστεύουμε ότι αυτό θα γίνει".

Για αποπροσανατολισμό καταγγέλλει ΜΜΕ η ΓΣΕΕ

Η εικόνα της μαζικότητας της χτεσινής απεργιακής κινητοποίησης, αναδεικνύεται από τα στοιχεία της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με τα οποία οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες συμμετείχαν σχεδόν καθολικά σ' αυτή.

Επίσης, στον ΟΣΕ και την ΟΑ, εργάστηκε μόνο το προσωπικό ασφαλείας και καλύφθηκαν μόνο στοιχειώδεις ανάγκες που προβλέπονται από το νόμο. Υψηλά ποσοστά συμμετοχής δίνονται από τη ΓΣΕΕ και για τις ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ και άλλες ΔΕΚΟ, καθώς και για την ΕΡΤ.

Η ΓΣΕΕ, με άλλη ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι ορισμένα μέσα ενημέρωσης επιχειρούν "την υποβάθμιση της προβολής των αιτημάτων και διεκδικήσεων" και "αντί να σταθούν στην είδηση, που είναι η απεργία και τα αιτήματα των απεργών, προτάσσουν τις επιπτώσεις, που ούτως ή άλλως υπάρχουν σε κάθε απεργιακή κινητοποίηση. Ετσι, παρουσιάζουν πρώτα ρεπορτάζ του τύπου "έμφραγμα στους δρόμους της Αθήνας", "αφάνταστη ταλαιπωρία των οδηγών" κλπ. τα οποία και "επενδύουν" - στην περίπτωση της τηλεόρασης - με αντίστοιχο οπτικό υλικό, που σε μερικές περιπτώσεις είναι αρχειακό, από τα καθημερινά μποτιλιαρίσματα που παρατηρούνται στην πρωτεύουσα".

"Με λίγα λόγια, τονίζει η ΓΣΕΕ, ένας ξένος με την ελληνική πραγματικότητα της ενημέρωσης, αυτό που καταλαβαίνει είναι ότι υπάρχουν "απεργοί σαδιστές" και όχι εργαζόμενοι με αιτήματα και διεκδικήσεις!".

Ακόμα, επισημαίνει ότι για την απεργιακή κινητοποίηση "υπήρξε υπερβολική παρουσίαση των κυβερνητικών θέσεων γύρω από το θέμα της τροπολογίας και αποσιωπήθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά η θέση της ΓΣΕΕ και των συνδικάτων".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ