Παρασκευή 23 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δράση ενάντια στην ανεργία και την υποβάθμιση

Προς πανθεσσαλονικιώτικο συλλαλητήριο. Οργή για την κυβερνητική πολιτική, σε σύσκεψη σωματείων

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Πανθεσσαλονικιώτικο συλλαλητήριο, καθώς επίσης αποκλεισμό του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, περιλαμβάνει το τετράμηνο πρόγραμμα δράσης που αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης κατά της παραγωγικής συρρίκνωσης και της ανεργίας.

Για την προετοιμασία των κινητοποιήσεων, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του ΕΚΘ με τα εργοστασιακά σωματεία, οι εκπρόσωποι των οποίων αναφέρθηκαν στη συνεχή αποβιομηχάνιση του Νομού Θεσσαλονίκης που οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους στην απόγνωση και στην οικονομική εξαθλίωση.

Οι εκπρόσωποι των διοικήσεων των εργοστασιακών σωματείων - κυρίως αυτών που αντιμετωπίζουν άμεσα οξύτατα προβλήματα, όπως PEPSICO - ΗΒΗ, ΒΑΛΚΑΝ, ΕΛΛΕΝΙΤ κ.ά. - κατάγγειλαν την κυβερνητική πολιτική που οδηγεί σε κλείσιμο μια σειρά επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη. Οπως τόνισαν, οι εργοδότες βρήκαν τρόπους να κλείνουν ένα εργοστάσιο στο οποίο πληρώνουν το μήνα 240 χιλιάδες στον εργαζόμενο και να ανοίγουν άλλο στο οποίο προσλαμβάνουν τον εργαζόμενο με 120 χιλιάδες δρχ.

Επίσης οι εκπρόσωποι της ΒΑΛΚΑΝ κατήγγειλαν την κυβέρνηση που δεν παρεμβαίνει για να σωθεί η επιχείρηση, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να περάσουν στην ατέλειωτη στρατιά των ανέργων ακόμη 600 εργαζόμενοι που δουλεύουν στην επιχείρηση.

Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην PEPSICO - ΗΒΗ, Θ. Μαρκόπουλος, είπε ότι η εταιρία απροκάλυπτα και πραξικοπηματικά έκλεισε το εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη.

Ο γραμματέας του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδης, αναφέρθηκε στο συντονισμό των κινήσεων και στις μορφές που θα πρέπει να πάρει ο αγώνας των εργαζομένων. Πρότεινε το συντονισμό του αγώνα μαζί με όσους πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική, αγρότες, ΜΜΕ, εργαζόμενους στην Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης κλπ. και ζήτησε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στο πλαίσιο του τετράμηνου δράσης, με την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις αρχές του Μάρτη. "Με τον αγώνα μας αυτό είμαστε ήδη σε σύγκρουση με τις πολιτικές της ΕΕ και της κυβέρνησης, οι οποίες έχουν γίνει ένα μπλοκ. Καιρός και οι εργαζόμενοι να δημιουργήσουμε το δικό μας μπλοκ για ανατροπή αυτής της πολιτικής", τόνισε ο Θ. Κυριακίδης.

"Κάποιοι ίσως επέλεξαν να μετατρέψουν τη Θεσσαλονίκη σε εμπορικό κέντρο, χωρίς όμως τη δική μας συμμετοχή, χωρίς να μας ρωτήσουν, χωρίς να μας πουν πού θα στραφούν οι χιλιάδες άνεργοι", σημείωσε στην εισήγησή του ο πρόεδρος του ΕΚΘ Π. Αβραμόπουλος.

Τέλος, η διοίκηση του ΕΚΘ κάλεσε τους συνδικαλιστές σε συνεχή κινητοποίηση από σήμερα στις 11 το πρωί που θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στη Νομαρχία για το θέμα της ΗΒΗ μέχρι τις 17 Φλεβάρη που θα πραγματοποιηθεί το πρώτο πανθεσσαλονικιώτικο συλλαλητήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ