Παρασκευή 23 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Συμβάσεις - "μαϊμού" προωθεί η κυβέρνηση

Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου που συνέταξε μεικτή επιτροπή για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στο δημόσιο! Αρνείται προτάσεις για κινητοποιήσεις η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ

Σε νέα απάτη σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων προχωρά η κυβέρνηση, με σχέδιο νόμου που τιτλοφορείται "προώθηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων στη δημόσια διοίκηση". Πρόκειται για ένα ψευδεπίγραφο σχέδιο νόμου, αφού στην πραγματικότητα στερεί απ' τους δημόσιους υπάλληλους το δικαίωμα της υπογραφής ουσιαστικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, προωθώντας ένα σύστημα διαβουλεύσεων που θα καταλήγει σε.... συμφωνία, η εφαρμογή της οποίας θα εξαρτάται απ' τη θέληση της κυβέρνησης! Ακόμα, όμως, και αυτές οι... διαβουλεύσεις παραπέμπονται για το 1999!

Να σημειώσουμε ότι το σχέδιο νόμου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις έχει συντάξει η διορισμένη, από την κυβέρνηση, πλειοψηφία της μεικτής επιτροπής που είχε συσταθεί. Την ερχόμενη Τετάρτη η επιτροπή αυτή θα συνεδριάσει για τελευταία φορά και με μόνο αντικείμενο συζήτησης την αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου.

Με το άρθρο 4 του σχεδίου νόμου καθορίζεται ότι η συλλογική διαπραγμάτευση για ζητήματα μισθών, συντάξεων, σύστασης οργανικών θέσεων, προσόντων, τρόπου διορισμού κ.ά., "μπορεί να καταλήγει σε συλλογική συμφωνία. Η συμφωνία αυτή δεν αποτελεί συλλογική σύμβαση".Τα θέματα της "συμφωνίας" θα... προωθούνται με κανονιστικές πράξεις ή με νόμο.

Με το άρθρο 3 προβλέπεται η δυνατότητα υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας, για θέματα κινητικότητας του προσωπικού, εκπαίδευσης - επιμόρφωσης υπαλλήλων, μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, χρόνου απασχόλησης κ. ά., υπό την αίρεση του συντάγματος, των νόμων και του δημόσιου συμφέροντος. Με την παράγραφο 3 του άρθρου 3 ορίζεται ότι "στη συλλογική σύμβαση μπορεί να συνομολογείται ρήτρα ειρήνης"!

Στο άρθρο 5 καθορίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται μόνο με την ΑΔΕΔΥ, ενώ οι Ομοσπονδίες θα μπορούν να στέλνουν μόνο υπομνήματα (!).Για ειδικότερα θέματα θα μπορούν οι Ομοσπονδίες να κάνουν διαπραγματεύσεις, οι οποίες όμως θα κινούνται στα πλαίσια που έχει συμφωνήσει η ΑΔΕΔΥ!

Το άρθρο 6 αναφέρεται στη διαδικασία διαπραγματεύσεων και ορίζει ότι μέχρι την 1η Φλεβάρη κάθε έτους μπορεί η κάθε πλευρά να ζητήσει έγγραφα διαπραγματεύσεις και ότι αυτές ολοκληρώνονται μέχρι τις 15 Μαρτίου. Το άρθρο 7 καθορίζει τη διαδικασία για τη θέση σε ισχύ της συλλογικής σύμβασης εργασίας, για τα ζητήματα που επιτρέπεται και με την αίρεση της έκδοσης απόφασης του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης. Τα άρθρα 8, 9, 10 ρυθμίζουν τον χρόνο και την ισχύ των συλλογικών συμβάσεων και τις διαδικασίες καταγγελίας, ενώ το άρθρο 11 προβλέπει διαδικασία μεσολάβησης.

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα",κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, πρότεινε τη διεκδίκηση αυξήσεων 25%, επισήμανε ότι το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εξελίσσεται επικίνδυνα καιότι οι δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια συνολική επίθεση, όπως δείχνει η έκθεση Σπράου, οι δηλώσεις Παπαδόπουλου για κατάργηση - συγχώνευση δημοσίων υπηρεσιών, ο αντιδραστικός υπαλληλικός κώδικας, το φορολογικό νομοσχέδιο. Ζήτησε να υπάρξει πρόταση προς το Γενικό Συμβούλιο για κήρυξη 24ωρης απεργίας.

ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ, παραβιάζοντας απόφαση του προηγούμενου Γενικού Συμβουλίου, πρότειναν να πραγματοποιηθεί νέο ΓΣ στις 20 Φλεβάρη, ενώ μαζί με την"Αυτόνομη Παρέμβαση" τάχθηκαν κατά κάθε κινητοποίησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ