Παρασκευή 23 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΕΚΟ - ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Προς κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Με μεγάλη συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία, απάντησαν οι εργαζόμενοι στην κυβερνητική πρόκληση για ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων. Προς νέες κινητοποιήσεις, μετά την άρνηση της κυβέρνησης να αποσύρει τη διάταξη

Μαζικά και αποφασιστικά οι εργαζόμενοι των ΔΕΚΟ και των τραπεζών συμμετείχαν χτες στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ,κάνοντας σαφές στην κυβέρνηση ότι δε θα δεχτούν τη βίαιη ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων, η οποία δρομολογείται με διάταξη που περιέχεται στο φορολογικό νομοσχέδιο και η οποία προβλέπει τη μονομερή διαμόρφωση των Γενικών Κανονισμών Προσωπικού,με νόμο που θα ψηφίζει η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.

Οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν χτες τη θέλησή τους να συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους, αν η κυβέρνηση εμμείνει στην αδιαλλαξία της και δεν αποδεχτεί τις προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος και ήδη, μετά και από την άρνηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας να αλλάξει τη διάταξη, ετοιμάζονται γι' αυτές. Σήμερα θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ και θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη Ομοσπονδιών με αυτό το θέμα.

Οι απεργοί συγκεντρώθηκαν χτες, στις 10 το πρωί έξω από το "ΠΕΡΟΚΕ",όπου υψώθηκαν πανό των Ομοσπονδιών του ΟΣΕ, των ΟΥΠΑΕ, ΟΣΠΑ, ΕΘΕΛ και άλλων. Λίγο αργότερα ξεκίνησε πορεία προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και τη Βουλή. Εκεί, αντιπροσωπεία συνδικαλιστών των Ομοσπονδιών και της ΓΣΕΕ συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και του ζήτησε, για άλλη μια φορά, την απόσυρση της επίμαχης διάταξης και την αποδοχή - έστω - της θέσης της ΓΣΕΕ για εμπλοκή της διαιτησίας στη διαμόρφωση των Γενικών Κανονισμών Προσωπικού.

Ο Γ. Παπαντωνίου αρνήθηκε να δεχτεί την πρόταση της ΓΣΕΕ και σε μια προσπάθεια τεχνικού, διασπαστικού, διαχωρισμού του συνδικαλιστικού κινήματος στις ΔΕΚΟ, σημείωσε ότι η διάταξη θα αφορά επιχειρήσεις που "μπάζουν μέσα το δημόσιο"!

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος δήλωσε ότι η Συνομοσπονδία θα προσφύγει στο Διεθνή Οργανισμό Εργασίας και ότι θα προχωρήσει σε νέες κινητοποιήσεις, ενώ επισήμανε στον υπουργό ότι τέτοια ζητήματα πρέπει να λύνονται μέσω του διαλόγου και όχι μέσω της ιδιότυπης "ομηρίας" της νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στις επιχειρήσεις. Οι συνδικαλιστές απέκρουσαν ως αποπροσανατολιστική τη δήλωση του υπουργού ότι δήθεν η διάταξη θα αφορά μόνο τις χρεωμένες ΔΕΚΟ. Χαρακτηριστική, πάντως, ήταν η αντίδραση του προέδρου του συνδικάτου εργαζομένων στον ΟΑΣΑ Α. Κολλά,ο οποίος είπε ότι θα "καεί το πελεκούδι" και τόνισε, μιλώντας στον υπουργό, ότι υπάρχει προοπτική κήρυξης απεργιών μεγάλης διάρκειας.

Η πρόταση που έχει κάνει η ΓΣΕΕ προβλέπει τη συλλογική διαπραγμάτευση, μέσα από τη διαδικασία της υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας, για την τροποποίηση των κανονισμών, καθώς και ότι: "Μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων και την παρέλευση εξαμήνου χωρίς αποτέλεσμα, ακολουθείται η διαδικασία της προσφυγής στη διαιτησία του άρθρου 16 του ν.1876/90".

Στη συνάντηση των συνδικαλιστών με τον υπουργό ήταν παρών και ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος.Μετά το τέλος της συνάντησης, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών Σ. Ραυτόπουλος δήλωσε στο "Ρ": "Η απεργία πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία. Είναι ένα μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν την κατάργηση των δικαιωμάτων τους και ιδιαίτερα των εργασιακών σχέσεων, του 8ώρου κ. ά. Μετά την άρνηση του κ. Παπαντωνίου, ένας δρόμος μένει για τα συνδικάτα. Αυτός της κλιμάκωσης του αγώνα, της καλύτερης οργάνωσης και προετοιμασίας του".

Κλιμάκωση και ένταση του αγώνα

Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος σημείωσε: "Θέλουν να δημιουργήσουν ένα νομοθετικό πλαίσιο, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις που έχουν πρόβλημα, αλλά σε όλες και στη συνέχεια να ανατρέψουν τις εργασιακές σχέσεις και στον ιδιωτικό τομέα" και πρόσθεσε: "Εμείς δεν επιδιώκουμε σύγκρουση και ρήξη, αλλά αν η κυβέρνηση επιμείνει, θα απαντήσουμε με σύγκρουση".

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει απόλυτα τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΣΕΒ και προσπαθεί να πείσει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι η μόνη επιλογή, όπως έκανε παλιότερα και η κυβέρνηση της ΝΔ.

"Προσπαθούν - σημείωσε - να πείσουν το λαό ότι για όλα φταίνε τα δήθεν προνόμια. Λες και αν καταργηθεί η μικρή απαλλαγή των εργαζομένων της ΔΕΗ στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος ή οι 300 δωρεάν μονάδες των εργαζομένων στον ΟΤΕ, θα λυθούν τα προβλήματα των επιχειρήσεων, για τα οποία δε φταίνε οι εργαζόμενοι".

Ο Γ. Μαυρίκος τόνισε ότι γίνονται προγραμματισμένες επιθέσεις στις ΔΕΚΟ, με σκοπό την εγκαθίδρυση καθεστώτος σύγχρονης αποικιοκρατίας και στόχο τα δικαιώματα των εργαζομένων και την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. "Τότε θα δει ο ελληνικός λαός αν θα έχει φως στο χωριό, πώς θα ταξιδεύει, πόσο θα του στοιχίζουν οι υπηρεσίες που σήμερα προσφέρουν οι ΔΕΚΟ. Να, γιατί ο αγώνας δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, αλλά όλο το λαό", τόνισε ο συνδικαλιστής. Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι χρειάζεται ένας σύγχρονος δημόσιος τομέας, αλλά γι' αυτό και για την απόκρουση της κυβερνητικής επίθεσης απαιτείται κλιμάκωση του αγώνα και συντονισμός όλων των εργαζομένων, ενάντια σε αυτή την πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ