ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πλήρωσε και τα δικαστικά έξοδα

'Η όταν οι άνθρωποι κρατούν την ανθρωπιά τους

Μια ανθρώπινη ιστορία από αυτές που ξετυλίγονται συχνά στις δικαστικές αίθουσες, μα περνούν κατά κανόνα απαρατήρητες, γράφτηκε χτες στο 4ο Τριμελές Εφετείο της Αθήνας. Κατηγορούμενος για κλοπή μιας βέσπας, πριν από δυο χρόνια, ήταν ο 28χρονος Μ.Σ., ο οποίος έμπλεξε με τα ναρκωτικά στα 14 χρόνια του και σήμερα συμμετέχει σε "πρόγραμμα μεθαδόνης". Πρωτοδίκως του είχε επιβληθεί 10μηνη ποινή φυλάκισης.

Κάθισε στο εδώλιο έχοντας το ένα χέρι και το ένα πόδι του στο γύψο. Τα έσπασε πριν από τρεις μήνες όταν, υπό την επήρεια τοξικής ουσίας, έπεσε σε κάποιο χαντάκι. Η μητέρα του παρακάλεσε, κλαίγοντας, τους δικαστές να του δείξουν επιείκεια. "Το παιδί μου σβήνει. Το χάνω μέρα με τη μέρα...". Μάνα και γιος αγκαλιάστηκαν σφιχτά. "Ολα θα πάνε καλά. Μην ανησυχείς", την καθησύχασε.

Πράγματι, όλα πήγαν καλά. Ο ιδιοκτήτης της βέσπας, συγκινημένος από την περίπτωση του νεαρού τοξικομανή - που δεν έχει πατέρα, ούτε μπορεί να εργαστεί - ανακάλεσε τη μήνυση και η ποινική δίωξη για την κλοπή παύτηκε οριστικά. Ο ίδιος, μάλιστα, προθυμοποιήθηκε να πληρώσει κι ένα μέρος των δικαστικών εξόδων, που ανέρχονταν σε 85.000 δρχ. Το υπόλοιπο ποσό συγκεντρώθηκε από έρανο, που έγινε εκείνη την ώρα στο Εφετείο. Οταν οι άνθρωποι κρατούν την ανθρωπιά τους...

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Ασφάλιση σε συμβασιούχους με δελτίο

Σημαντική απόφαση για τους συμβασιούχους του δημοσίου που ασκούν εξαρτημένη εργασία

Οι συμβασιούχοι υπάλληλοι του δημοσίου, που ασκούν εξαρτημένη εργασία, δικαιούνται ασφάλισης του ΙΚΑ, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου και εφόσον αποδείξουν ότι εργάζονται με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας και όχι με μίσθωση έργου.

Τη σημαντική αυτή απόφαση πήρε το Β Πολιτικό Τμήμα του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, δικαιώνοντας υπαλλήλους της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ), οι οποίοι είχαν προσληφθεί στην υπηρεσία ως συνεργάτες, πληρώνονταν με δελτίο παροχής υπηρεσιών, ενώ στο δικαστήριο απέδειξαν ότι είχαν σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Συγκεκριμένα, η ΕΣΥΕ προσέλαβε σταδιακά 403 άτομα, για να καλύψει πρόσθετες ανάγκες της υπηρεσίας. Οι προσληφθέντες μετά την εκπαίδευσή τους απασχολούνταν με πλήρες ωράριο, καλύπτοντας μόνιμες και πάγιες ανάγκες, γεγονός που παραδέχτηκε στο δικαστήριο και η Στατιστική Υπηρεσία.

Ωστόσο, η ΕΣΥΕ αρνήθηκε την ασφαλιστική κάλυψη των συμβασιούχων με το επιχείρημα ότι πληρώνονταν με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Το ΙΚΑ εξέτασε τις συνθήκες εργασίας και υποχρέωσε τη Στατιστική Υπηρεσία στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, κρίνοντας ότι πρόκειται για εξαρτημένη εργασία και όχι για μίσθωση έργου.

Το θέμα έφτασε στο Εφετείο, όπου το δικαστήριο έκρινε ότι θα έπρεπε να ασφαλιστούν οι συμβασιούχοι στο ΙΚΑ. Στη συνέχεια το ελληνικό δημόσιο, για λογαριασμό της ΕΣΥΕ, υπέβαλε στον Αρειο Πάγο αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Εφετείου. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση του Εφετείου, κρίνοντας ότι έχει την απαραίτητη ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ
Προκήρυξη 1.300 θέσεων

Χρειάζονται επιπλέον 2.000 προσλήψεις για να καλυφθούν οι ανάγκες

Διαγωνισμό για την κάλυψη των 1.300 κενών οργανικών θέσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας θα προκηρύξει την ερχόμενη βδομάδα το υπουργείο Δημόσιας Τάξης μετά τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων της Δασικής Υπηρεσίας για τη δασοπυρόσβεση στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίος, μιλώντας χτες κατά την κοπή της πίτας του σωματείου των πυροσβεστών στο αρχηγείο, εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς την απόδοση των υπηρεσιών της Πυροσβεστικής και υποσχέθηκε ότι το υπουργείο θα την ενισχύσει με τα απαραίτητα μέσα για να ανταποκριθεί στις νέες της υποχρεώσεις. Αναφερόμενος στη λειτουργία του σωματείου, είπε ότι συζητά με τους συνδικαλιστές για τα προβλήματά τους και στα πλαίσια αυτά μέσα στις επόμενες μέρες θα υπάρξει νέα συνάντηση. Την αισιοδοξία του υπουργού πάντως δε συμμερίζονται αρκετοί συνδικαλιστές, οι οποίοι έσπευσαν να παρατηρήσουν ότι η ηγεσία του Σώματος είθισται να ωραιοποιεί τα πράγματα και να παρουσιάζει στα μάτια του υπουργού μια ωραιοποιημένη εικόνα, ειδικά ενόψει των επικείμενων κρίσεων του Μάρτη. Το σωματείο έχει υποβάλει υπομνήματα με τα προβλήματα του προσωπικού και τις άθλιες συνθήκες εργασίας τους, επισημαίνοντας ότι αυτά θα οξυνθούν τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της αναμενόμενης υπεραπασχόλησής τους στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών.

Για να ανταποκριθεί, όμως, η υπηρεσία στις αυξημένες της υποχρεώσεις το καλοκαίρι, έχει υπολογιστεί ότι πρέπει να προσληφθούν τουλάχιστον άλλοι 2.000 πυροσβέστες, αφού πρέπει να ιδρυθούν και νέες υπηρεσίες σε περιοχές, όπου σήμερα είναι καταφανής η έλλειψη πυροσβεστικής κάλυψης.

Καταζητείται πρώην αστυνομικός

Ενας πρώην αστυνομικός, ο Νικήτας Μαυρίκης, ο οποίος είχε αποταχτεί το 1985 για κλοπές, όχι μόνο κατηγορείται και πάλι από την αστυνομία για παρόμοια αδικήματα, αλλά βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών της Ασφάλειας για την πολύκροτη υπόθεση του συνδικάτου του εγκλήματος και τις πιθανολογούμενες σχέσεις του με άλλους εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικούς.

Επίσημα, ανακοινώθηκε ότι ο Ν. Μαυρίκης συνελήφθη, επειδή αποπειράθηκε να εισπράξει 1.200.000 δραχμές από την Σοφία Μελισσαροπούλου, ιδιοκτήτρια μιας Μερσεντές, την οποία είχε κλέψει ο ίδιος. Ο πρώην αστυνομικός απαιτούσε εκβιαστικά τα χρήματα αυτά για να επιστρέψει το κλεμμένο αυτοκίνητο, αλλά έπεσε στη φάκα της αστυνομίας, όταν η παθούσα δεν ενέδωσε στους εκβιασμούς του και ζήτησε την προστασία της Ασφάλειας. Από την έρευνα της Ασφάλειας, προέκυψε ότι ο Ν. Μαυρίκης είχε κλέψει το καλοκαίρι και το αυτοκίνητο ενός άλλου αστυνομικού, του αρχιφύλακα Μ. Χάιτα, ο ρόλος του οποίου είναι ιδιαίτερα σκοτεινός. Στο αυτοκίνητο, σύμφωνα με τις επίσημες τουλάχιστον ανακοινώσεις, υπήρχε το πιστόλι του αρχιφύλακα, που κατασχέθηκε τώρα στην κατοχή του Ν. Μαυρίκη.

Το όνομα του Μ. Χάιτα είδε πλατιά δημοσιότητα το καλοκαίρι, όταν απασχόλησε την αστυνομία η εμπλοκή του σε μια ληστεία σούπερ μάρκετ. Αργότερα, οι πληροφορίες τον έφεραν να έχει σχέσεις με το λεγόμενο συνδικάτο του εγκλήματος που έχει αφήσει πίσω του τουλάχιστον 16 νεκρούς.

Ο Μ. Χάιτας καταζητείται από την αστυνομία, επειδή έχουν ήδη εκδοθεί εις βάρος του εντάλματα από την Εισαγγελία.

ΚΑΒΑΛΑ
Ζητούν τους τίτλους ιδιοκτησίας

Ανακοινώσεις της "Προοδευτικής Δημοτικής Κίνησης" και της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας"

Να παραχωρήσουν τους τίτλους ιδιοκτησίας και να σταματήσουν τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε 400 οικογένειες, οι οποίες έχουν στην κατοχή τους πάνω από 50 χρόνια οικόπεδα γύρω από την Καβάλα, ζητούν με ανακοινώσεις τους η "Προοδευτική Δημοτική Κίνηση Καβάλας" και η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία". Στο πρώτο μισό του αιώνα μας, με την προσφυγιά και την καπνεργασία που έφερε την υπερσυγκέντρωση πληθυσμού στην Καβάλα, χιλιάδες καπνεργάτες "πήραν τα βουνά", στην κυριολεξία, καταλαμβάνοντας ένα κομμάτι βραχώδους γης στις πλαγιές που αποτελούν τη σύγχρονη πόλη, "ανοίγοντας με τα χέρια" ένα οικόπεδο για να βολέψουν την πολυμελή τους οικογένεια.

Από τότε ίσαμε σήμερα, το κράτος σε διάφορες φάσεις, μέσα από ένα επιλεκτικό "κοσκίνισμα", προχώρησε σταδιακά στην παραχώρηση "τίτλων ιδιοκτησίας", αφού προηγούμενα είχε εισπράξει "τσουχτερές", ετήσιες αποζημιώσεις χρήσης.

Ωστόσο, υπάρχουν 400 ακόμη οικογένειες που συνεχίζουν να περιμένουν και για τους οποίους οι υποσχέσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Η αλήθεια είναι ότι η περίπτωσή τους παρουσιάζει κάποιες δυσκολίες, μια και αυτοί που ήταν τελείως ακροβολισμένοι, σχεδόν απόβλητοι, στα υψηλότερα και πιο κρημνώδη μέρη, βρέθηκαν, τώρα που το κέντρο και το περίγραμμα πυκνοδομήθηκαν, να 'χουν τα πιο ελκυστικά οικόπεδα. Αυτό δε σημαίνει, βέβαια, ότι αξίζει να τα χάσουν ή ότι πρέπει να τιμωρούνται, όπως κάνει ουσιαστικά το υπουργείο Οικονομικών, διατάζοντας την Κτηματική Υπηρεσία της Καβάλας να τους βάζει υπέρογκα, εκδικητικά πρόστιμα (ή αποζημιώσεις χρήσης, όπως τις ονομάζουν, της τάξης των 2 εκατ. για 250 τ.μ.).

Αυτό έγινε αφορμή τον τελευταίο καρό να αναζωπυρωθεί το θέμα και να διαμορφώνεται ένα κίνημα διεκδίκησης των τίτλων και κατά των προστίμων.

Ο Σύλλογος Κατόχων Αυθαιρέτως Οικοπέδων του Δημοσίου στον Προφήτη Ηλία Καβάλας, με επιστολή του προς τον υφυπουργό Οικονομικών, ο οποίος τις μέρες αυτές επισκέφθηκε την Καβάλα, θεωρούν ότι ήρθε, επιτέλους, ο καιρός να επιλυθεί ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Συγκεκριμένα, ζητούν από τον υπουργό να δηλώσει ότι θα συμβάλει το ταχύτερο να δοθεί λύση στο κύριο θέμα, αυτό της δωρεάν ή φθηνής και με κοινωνικά κριτήρια παραχώρησης της κυριότητας των οικοπέδων, καθώς και να διαταχθεί η διαγραφή των βεβαιωμένων χρεών και - πάντως - η αναστολή της είσπραξής τους, για όλο το διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης, σ' όσους έχουν υποβάλει σχετικές αιτήσεις.

"Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης, είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, της ΚΕΔ, η οποία θα παραλάβει, για να διαχειριστεί και να μοσχοπουλήσει, τα αδιάθετα σήμερα οικόπεδα. Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει αμέσως στη διαγραφή όλων των χρεών και, αν μη τι άλλο, στην αναστολή της έκδοσης και της είσπραξης των προστίμων", τονίζεται στην ανακοίνωση της "Προοδευτικής Δημοτικής Κίνησης Καβάλας" και της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας".

Συνέλευση δικηγόρων

Τα προβλήματα που απασχολούν τους δικηγόρους της Αθήνας θα συζητήσει με τους φίλους και τα μέλη της η "Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση Δικηγόρων Αθήνας" (ΣΑΚΔΑ), αλλά και θα τους ενημερώσει για τις δραστηριότητες της Κίνησης.

Ετσι, τα θέματα που θα τεθούν στην ημερήσια διάταξη στην Ολομέλεια της ΣΑΚΔΑ είναι: Ενημέρωση για τις δραστηριότητες της Κίνησης, εκλογή νέας Γραμματείας και Πρόγραμμα Δράσης.

Η ολομέλεια της ΣΑΚΔΑ θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10 - 2 - 1998, στις 2 το μεσημέρι, Κάνιγγος 27, 5ος όροφος (αίθουσα λογιστών).

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελούμε την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 1998 και ώρα 10.20 π.μ. ετήσιο αρχιερατικό μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας Πειραιώς υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της λατρευτής μας μητέρας, αδελφής, γιαγιάς, ανιψιάς, εξαδέλφης και θείας

ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΑΣ Κ. ΜΠΟΦΟΥ

το γένος Νικολάου Γρηγοράκου

Παρακαλούμε όπως προσέλθετε και προσευχηθείτε μαζί μας

Τα τέκνα: Ματούλα και Θεόδωρος Σαλούφας, Παναγιώτης και Μαρία Μπόφου, Αργυρούλα Μπόφου και Δημήτρης Μακρίδης

Τα αδέλφια: Βασίλης και Αγγελική Γρηγοράκου, Ελένη Ιωάν. Γρηγοράκου

Τα εγγόνια: Μαρία Σαλούφα και Ιωάννης Ρόμπας, Ηλίας Θ. Σαλούφας, Νικήτας Μακρίδης, Αρχοντούλα Μπόφου, Κωνσταντίνος Π. Μπόφος, Νικόλαος Π. Μπόφος, Ελένη Π. Μπόφου, Σταματίνα Π. Μπόφου

Η δισέγγονη: Θεοδώρα Ρόμπα

Οι θείοι. Τα εξαδέλφια. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς

Σκότωσαν Αλβανό

To τρίτο μέσα σε λίγες μέρες έγκλημα με θύμα Αλβανό υπήκοο καλείται να εξιχνιάσει το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής.

Χτες τα ξημερώματα, μετά από ανώνυμο τηλεφώνημα στην Αστυνομία, βρέθηκε μαχαιρωμένος κοντά σε οικοδομή στον Κολωνό (Πανουριά 5) ο 28χρονος Καστρίτσι Σέχα, ο οποίος είχε καταδικαστεί παλιότερα ερήμην σε φυλάκιση οκτώ μηνών για κλοπή και σωματική βλάβη. Στις τσέπες του βρέθηκε αντίγραφο της δικαστικής απόφασης, το πορτοφόλι και το διαβατήριό του. Τις τελευταίες μέρες έχουν χάσει τη ζωή τους ένας 15χρονος Αλβανός, που είχε επίσης κατηγορηθεί για αρπαγή πορτοφολιών και μια Αλβανίδα, μητέρα δυο παιδιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ