ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Μπουλντόζα κατά της παράδοσης
  • Τον παλιό κινηματογράφο "Ορφέα" και το παραδοσιακό καφενείο επιχείρησε να κατεδαφίσει χτες ιδιώτης
  • Η επιχείρηση κατεδάφισης σταμάτησε με παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ στο νομό, Απ. Τασούλα

Μπουλντόζες έστειλε η κυβέρνηση σε διατηρητέο χώρο στο κέντρο των Ιωαννίνων. Εχοντας φροντίσει προηγούμενα για το ξεπούλημα του χώρου σε ιδιώτη επιχειρηματία της πόλης, άναψε - με τις ενέργειές της - το "πράσινο φως" για την κατεδάφιση του παλιού κινηματογράφου "Ορφέα" και του παραδοσιακού καφενείου που βρισκόταν εκεί. Χτες το απόγευμα, την ώρα που όλες οι υπηρεσίες της πόλης ήταν κλειστές - προνοώντας έτσι για την αποφυγή αντιδράσεων - ο επιχειρηματίας Σιούτης έβαλε σε λειτουργία μπουλντόζα στον εν λόγω χώρο. Χρειάστηκε η παρέμβαση του βουλευτή Ιωαννίνων του ΚΚΕ, Απ. Τασούλα,ο οποίος προέβη αμέσως σε τηλεφωνικό διάβημα στον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας και ακολούθως η παρέμβαση του δημάρχου για να σταματήσει η κατεδάφιση.

Ομως, πίσω από την ενέργεια αυτή κρύβεται μια ολόκληρη συμπαιγνία μεταξύ αρχαιολογικών υπηρεσιών, της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου, του πρώην περιφερειάρχη Ιωαννίνων και κυρίως του υπουργείου Οικονομικών, σε βάρος του γιαννιώτικου λαού και της πόλης, και υπέρ του ιδιώτη επιχειρηματία.

Συγκεκριμένα, ο χώρος αυτός ήταν κατά 33% δημόσια περιουσία και το υπόλοιπο ανήκε στον επιχειρηματία Σιούτη. Πριν ένα μήνα περίπου η Κτηματική Εταιρία Δημοσίου, με αδιαφανείς διαδικασίες και τη "συνδρομή" του περιφερειάρχη, πούλησε το μερίδιο του Δημοσίου στον ιδιώτη, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τις ξενοδοχειακές βλέψεις του Σιούτη στο χώρο... Κατά περίεργο τρόπο, την ίδια περίοδο, ο χώρος αποχαρακτηρίστηκε - άγνωστο από ποια υπηρεσία - από διατηρητέος.

Ευθύνη στο ξεπούλημα του χώρου έχει και ο Δήμος Ιωαννίνων, που δεν παρενέβη έγκαιρα ώστε να πάρει την κυριότητα του κομματιού που ανήκε στο Δημόσιο και να αποτρέψει την κατεδάφιση του κινηματογράφου και του καφενείου. Ωστόσο, μετά την πώληση του χώρου στον ιδιώτη, το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε στο χαρακτηρισμό του ως διατηρητέου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν ένα μήνα περίπου ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας κατέθεσε σχετική Ερώτηση στη Βουλή. Στην απάντησή του ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Δρυς, κάλυψε τις ενέργειες της προκλητικής πώλησης του μεριδίου του Δημοσίου στον ιδιώτη επιχειρηματία και του αποχαρακτηρισμού του οικοπέδου, καθώς και όλες τις παράνομες πράξεις της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Φεύγουν τα τσιμεντόκουτα

Από την τσέπη του θα πληρώσει ο Δήμος Αθηναίων την απομάκρυνση των αντιαισθητικών κουβουκλίων που ανήγειρε στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης η κατασκευαστική εταιρία ως εξόδους του υπόγειου πάρκινγκ. Τα πέντε ογκώδη τσιμεντόκουτα, που αλλοιώνουν την ιστορική πλατεία διασπώντας τη συνέχειά της, αποφασίστηκε τελικά - μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν - να κατεδαφιστούν και να δοθούν άλλες λύσεις για την πρόσβαση στο πάρκινγκ. Το θέμα είχε φέρει επανειλημμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδής,ζητώντας όπως και άλλοι σύμβουλοι της μειοψηφίας να αποκατασταθεί η κακοτεχνία με επιβάρυνση του εργολάβου.

Ωστόσο, παρά και τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του δημάρχου ότι τα σχετικά έξοδα θα βαρύνουν την εταιρία που κατασκεύασε το έργο, χτες η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου ενέκρινε πίστωση 10.000.000 δραχμών για την κατεδάφισή τους. Ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" υπενθύμισε ότι ανάλογη ...αβρότητα είχε επιδειχτεί και προς τον εργολάβο που είχε κατασκευάσει το πάρκινγκ της Βαρβακείου Αγοράς, το οποίο ο Δήμος έσπευσε να παραλάβει παρά τις σημαντικές του κακοτεχνίες.

  • Παράλληλα χτες η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου αποφάσισε την αγορά φανοστατών και τη δαπεδόστρωση με τις ...γνωστές πια ροζ πλάκες της πλατείας, χωρίς ωστόσο να παρουσιαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και η σχετική αρχιτεκτονική μελέτη!
Εγκλωβισμός στη λογική της συνδιαχείρισης

Εγκλωβισμένοι στην κυρίαρχη λογική και επιλογή, που θέλει τους αιρετούς, εκτελεστές άνωθεν εντολών, και την Αυτοδιοίκηση μέσο διοχέτευσης αυτών, εμφανίστηκαν χτες οι νομάρχες της χώρας. Σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), με θέμα τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα υπουργεία στις Περιφέρειες, τις Νομαρχίες και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), οι νομάρχες εξάντλησαν τις ανησυχίες τους στη συγκεντρωτική νοοτροπία διαφόρων υπουργείων, που αρνούνται να παραχωρήσουν αρμοδιότητές τους, "υπονομεύοντας, έτσι, την πορεία προς την αποκέντρωση".

Ανέδειξαν, ουσιαστικά, ως κυρίαρχη ανησυχία τη συνδιαχείριση με την κυβέρνηση στην προοπτική που χαράζει για το θεσμό της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης, την εδραίωση, δηλαδή, του αντιλαϊκού πλαισίου λειτουργίας του, με κύριους άξονες δράσης την ανταποδοτικότητα, τις ιδιωτικοποιήσεις και την πρόσθετη φορολογία. Αποδέχτηκαν, τελικά, τον κυβερνητικό μηχανισμό που "χτίζει" η κυβέρνηση με μια σειρά νόμων, την προώθηση της συγκεντρωτικής εξουσίας προς τα κάτω, που σκοπό έχει να περιορίσει το πεδίο δράσης της πρωτοβάθμιας και κολοβής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης από τη μια, να τους κάνει "συνένοχους" στην αντιλαϊκή της πολιτική, από την άλλη.

Την ίδια στιγμή, άφησαν στο περιθώριο τον αποκλεισμό της Αυτοδιοίκησης από πρωτοβουλίες σε αναπτυξιακά έργα και δράση, με γνώμονα τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού. Προσπέρασαν την ανάγκη για επαρκή χρηματοδότηση του θεσμού από το κράτος και τη χειραφέτησή του, έτσι, από την κεντρική διοίκηση και εξουσία. Αντίθετα, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος της Ενωσης, Ευ. Κουλουμπής, το παράπονο των νομαρχών είναι ο ρυθμός των βημάτων προς την "αποκέντρωση". "Εμείς λέμε ότι πρέπει να είναι πιο γρήγοροι αυτοί οι ρυθμοί", είπε.

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τεχνητές ελλείψεις απαρτίας

"Κορυφαίες οι ευθύνες του δημάρχου και της διοίκησης του δήμου, γιατί με τη μεταφορά των εσωπαραταξιακών τους προβλημάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο, το εμποδίζουν να ασχοληθεί με τα σοβαρά προβλήματα της πόλης", τονίζει η Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση

Το γνώριμο φαινόμενο των απουσιών και της τεχνητής έλλειψης απαρτίας παρατηρήθηκε για μια ακόμη φορά στο προχτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ), μια κατάσταση που συμβαίνει τελευταία και στις διάφορες επιτροπές του δήμου. Το αποτέλεσμα ήταν να μη συζητηθούν και πάλι σοβαρά προβλήματα που αφορούν την πόλη και το νομό της Θεσσαλονίκης, όπως για παράδειγμα τα προβλήματα της αγροτιάς, θέμα για το οποίο η Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Θεσσαλονίκης (ΔΑΚΘ) κατέθεσε ανακοίνωση στο Προεδρείο του ΔΣΘ.

Σχετικά με τα τεκταινόμενα στο Δημοτικό Συμβούλιο και στο Δήμο Θεσσαλονίκης γενικότερα, η ΔΑΚΘ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: "Κορυφαίες είναι οι ευθύνες του δημάρχου και της διοίκησης του Δήμου, γιατί με τη μεταφορά των εσωπαραταξιακών τους προβλημάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο, το εμποδίζουν να ασχοληθεί με τη συζήτηση επί της ουσίας των σοβαρών προβλημάτων της πόλης. Ταυτόχρονα, σοβαρές ευθύνες έχουν και όλοι όσοι επιχειρούν να επενδύσουν εκλογικά, αξιοποιώντας τις εσωτερικές διενέξεις της διοίκησης, για να καταγραφούν ως διαφορετική πολιτική δύναμη, μακριά και έξω από θέσεις και λύσεις για τα οξυμένα προβλήματα που ταλανίζουν την πόλη".

"Η πρακτική αυτή, υπογραμμίζει η ΔΑΚΘ, μας βρίσκει αντίθετους, σε μια περίοδο, μάλιστα, που τα προβλήματα της πόλης μας οξύνονται και χρειάζεται η συζήτηση και η παρέμβαση του Δήμου Θεσσαλονίκης για την επίλυσή τους. Καλούμε τους δημότες της πόλης μας να καταδικάσουν τέτοιες πρακτικές που οδηγούν στη διαιώνιση και μη επίλυση των σοβαρών προβλημάτων της πόλης".

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Η Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση θα συνεχίσει την προσπάθειά της, παρά τη στάση των άλλων παρατάξεων, να αναδεικνύει τα προβλήματα, να τα φέρνει στο Δημοτικό Συμβούλιο και να συμβάλλει για τη λύση τους, προς όφελος του λαού της πόλης".

Εκδήλωση της ΔΑΚΘ

H ΔΑΚ του Δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη 18 Φλεβάρη, ώρα 7μ.μ., στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, όπου θα καθοριστούν οι στόχοι της Κίνησης για τις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές και θα γίνει η ανακήρυξη του επικεφαλής της Κίνησης και υποψήφιου Δημάρχου.

  • Την Τετάρτη 18 Φλεβάρη 1998, ώρα 6.30μ.μ., στην αίθουσα πολιτιστικών δραστηριοτήτων της Πλατείας Σκρα στην Αρετσού η Αγωνιστική Δημοτική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς θα κάνει τον απολογισμό της για τα τρία χρόνια παρουσίας στα δημοτικά πράγματα της Καλαμαριάς. Επίσης, θα καθοριστούν οι στόχοι και το πρόγραμμα δράσης της Κίνησης για τις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές.
Καταρτίζουν το ΕΠΤΑ

Στην προετοιμασία κατάρτισης του Ειδικού Προγράμματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΠΤΑ), όπου - σύμφωνα με το νόμο για τη Συγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης - συγκεντρώνονται και κατανέμονται τα κονδύλια προς το θεσμό, προχωρά το υπουργείο Εσωτερικών. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει πενταετή διάρκεια (1998 - 2002), με ενδεχόμενη παράταση δύο χρόνων, και με βάση αυτό θα χρηματοδοτούνται οι νέοι δήμοι που προέκυψαν με τον "Καποδίστρια".

Ωστόσο, σύγχυση υπάρχει σχετικά με τον τρόπο και τα κριτήρια κατανομής των κονδυλίων του ΕΠΤΑ, όπου θα περιλαμβάνονται όλοι οι λογαριασμοί των υπουργείων που δίνονταν, με αδιαφανή επίσης κριτήρια, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Πάντως η εμπειρία - η παρακράτηση από την κεντρική διοίκηση, από το 1990 μέχρι σήμερα, 1,5 περίπου τρισ. δραχμών, θεσμοθετημένων υπέρ του θεσμού πόρων - δείχνει το δρόμο που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση σ' ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των νέων δήμων και κοινοτήτων.

Κατεδαφίσεις

Συνεχίστηκαν και χτες οι κατεδαφίσεις των αυθαίρετων κτισμάτων στην παραλιακή ζώνη, που είχε εξαγγείλει πριν ένα μήνα περίπου η Νομαρχία Αθήνας. Ετσι, μετά το "ΒΙΟ - ΒΙΟ" και το "Ζέφυρο", σειρά είχαν το κέντρο "Θέατρο" στον Αλιμο και εστιατόριο στο Φλοίσβο. Οι μπουλντόζες της Νομαρχίας Αθήνας κατεδάφισαν παράνομη επέκταση του πρώτου κέντρου και ολόκληρο το εστιατόριο. Οι κατεδαφίσεις έγιναν παρουσία εισαγγελέα και αστυνομικής δύναμης, ενώ θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες. Οι κατεδαφίσεις αφορούν αυθαίρετα κτίσματα ή τμήματα αυτών, για τα οποία υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις.

Εκδηλώσεις Δημοτικών Κινήσεων
  • Η "Προοδευτική Συνεργασία Ασπροπύργου" διοργανώνει συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα: "Δημοτικές εκλογές - Διακήρυξη της Παράταξης - Πρόγραμμα δράσης". Η συγκέντρωση θα γίνει σήμερα στις 7.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ασπροπύργου.
  • "Δημοτικές εκλογές - Διακήρυξη της παράταξης - Πρόγραμμα δράσης" είναι το θέμα της συγκέντρωσης - συζήτησης που διοργανώνει η "Πανδημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση Μενιδίου".Η συγκέντρωση θα γίνει αύριο, ώρα 10.30 π.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων Μενιδίου (Δεκελείας 42 στο Μενίδι).
  • Στην Ελευσίνα η "Προοδευτική Αγωνιστική Κίνηση Ελευσίνας" οργανώνει συγκέντρωση με θέμα "Δημοτικές Εκλογές - Διακήρυξη της Κίνησης - Πρόγραμμα Δράσης". Η συγκέντρωση θα γίνει αύριο, ώρα 10.30 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ελευσίνας.
  • Η Δημοκρατική Ενότητα Ιλίου θα κόψει την πίτα της την ερχόμενη Δευτέρα 16 Φλεβάρη 1998. Η εκδήλωση θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο Ιλίου, ώρα 7μ.μ., και παράλληλα θα γίνει και απολογισμός δράσης της παράταξης για το προηγούμενο διάστημα.
  • Στο Κερατσίνι η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση" οργανώνει εκδήλωση, με θέμα τα προβλήματα που δημιουργεί ο νόμος για την παιδεία. Η εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη 17 του Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμφιάλης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ