ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Φλεβάρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σε πολλές περιοχές

Σε Λέσβο, Ιωάννινα, Αργολίδα, Λακωνία, Μεσσηνία, Κέρκυρα και Εύβοια, η σκυτάλη του αγώνα

Συνεχίζονται οι αγροτικοί αγώνες σε πολλούς νομούς της χώρας.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί παλλαϊκό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στη Λέσβο.Μαζί με τους αγρότες, οι εργάτες, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι άνεργοι του νησιού θα διαδηλώσουν ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, μια πολιτική που οδηγεί τους ελαιοπαραγωγούς στον αφανισμό και την οικονομία του νησιού στο μαρασμό. Οι κάτοικοι της Λέσβου θα συγκεντρωθούν στις 11 π.μ. στη νομαρχία, την οποία και θα αποκλείσουν. Την ημέρα του συλλαλητηρίου επιτροπή θα φτάσει στην Αθήνα, όπου το βράδυ θα επισκεφθεί τα κόμματα στη Βουλή. Ο αποκλεισμός της νομαρχίας θα συνεχιστεί ως την επόμενη μέρα, που θα επιστρέψει η επιτροπή στο νησί και αφού ενημερωθούν οι συγκεντρωμένοι θα αποφασιστεί η παραπέρα πορεία της κινητοποίησης.

Στη συγκέντρωση - που διοργανώνει η ΣΕΑ των αγροτών - θα συμμετάσχουν σε ένδειξη συμπαράστασης οι βασικότεροι μαζικοί φορείς του νησιού: Εργατικό Κέντρο,Σωματείο Οικοδόμων που έχει κηρύξει 24ωρη παλλεσβιακή πανοικοδομική απεργία την ίδια μέρα, Νομαρχιακό Τμήμα Λέσβου της ΑΔΕΔΥ που έχει κηρύξει 3ωρη στάση εργασίας 11 π.μ. - 2μ.μ. Επίσης, 3ωρες στάσεις τις ίδιες ώρες έχουν κηρύξει, ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης και η ΤΕΔΚ Λέσβου ενώ, κάποιες κοινότητες θα παραμείνουν κλειστές όλη τη μέρα. Η ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ καλεί όλα τα μέλη της να δώσουν αγωνιστικό "παρών" στην κινητοποίηση.

Γιάννενα

Τη σκυτάλη του αγώνα παίρνουν σήμερα οι αγρότες των Ιωαννίνων. Μετά από απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του νομού θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 11 π.μ. στον κόμβο Βουνοπλαγιάς, στην Εθνική οδό Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας. Στο σημείο του συλλαλητηρίου οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση, για να αποφασιστεί η παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα τους.

Λακωνία

Στη Λακωνία οι αγρότες παρέμεναν με τα τρακτέρ παραταγμένα δίπλα στη γέφυρα του Ευρώτα, έξω από τη Σπάρτη, στο δρόμο Σπάρτης - Τρίπολης, για 7η μέρα χτες. Μια ακόμα φορά, απέκλεισαν τη γέφυρα του Ευρώτα για μια ώρα, ενώ για σήμερα προγραμματίζουν να κάνουν συμβολική κατάληψη στην εφορία. Παράλληλα, οι αγρότες της Λακωνίας ετοιμάζονται να "υποδεχτούν" το Σάββατο τον υπουργό Γεωργίας Στ. Τζουμάκα στη Μονεμβασιά, με μεγάλο παλλακωνικό συλλαλητήριο, που οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα στη 1.30 το μεσημέρι. Θα προηγηθεί προσυγκέντρωση των αγροτών στο χωριό Συκιά και από κει με τα τρακτέρ θα πορευτούν στη Μονεμβασιά. Οι αγρότες - με την κινητοποίησή τους αυτή, τη σημαντικότερη των τελευταίων χρόνων - απαιτούν, εκτός των άλλων, μέτρα για τη διάθεση και στήριξη της παραγωγής εσπεριδοειδών και του ελαιολάδου του οποίου η τιμή έχει κατρακυλήσει.

Μεσσηνία

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνει σήμερα και η Μεσσηνία. Οι αγρότες του νομού θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αγροτικά μηχανήματα και αυτοκίνητα στις 11 π.μ. στη Νομαρχία, ενώ στις 10 π.μ. θα γίνει προσυγκέντρωση στη Μεσσήνη. Μετά τη λήξη της συγκέντρωσης οι αγρότες θα κατευθυνθούν στην εθνική οδό, όπου θα παρατάξουν τα αγροτικά τους μηχανήματα.

Κέρκυρα

Στο δρόμο του αγώνα θα μπει και η Κέρκυρα. Μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νησιού θα πραγματοποιηθεί παγκερκυραϊκό αγροτικό συλλαλητήριο στις 23 του Φλεβάρη. Για το σκοπό αυτό έχουν δημιουργηθεί Επιτροπές στήριξης του συλλαλητηρίου, μια στην κεντρική Κέρκυρα και δύο στη νότια, οι οποίες πραγματοποιούν περιοδείες με το ΔΣ της ΟΑΣ στα χωριά, καλώντας τον κόσμο να συμμετάσχει δυναμικά στην κινητοποίηση.

Εύβοια

Το δικό τους μήνυμα αντίστασης στην αντιαγροτική πολιτική ΕΕ - κυβέρνησης στέλνουν σήμερα από τη Βορειοκεντρική Εύβοια, οι αγρότες της περιοχής. Δίνουν σήμερα το "παρών" σε συλλαλητήριο που θα πραγματοποιήσουν με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα στο Μαντούδι,ενώ στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε συμβολική κατάληψη της εθνικής οδού Χαλκίδας - Λ. Αιδηψού, στο ύψος της γέφυρας Κυρίνθου. Παράλληλα, θα μοιράσουν στους διερχόμενους ανακοίνωση με τα αιτήματά τους εξηγώντας γιατί αγωνίζονται. Οι αγρότες της βορειοκεντρικής Εύβοιας διεκδικούν την επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τα προϊόντα που καλλιεργούν στην περιοχή (βαμβάκι, καλαμπόκι, στάρι, κτηνοτροφικά). Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής, οι αγρότες δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν τη χρεοκοπία και τον αφανισμό τους. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, τονίζει η ΣΕΑ μια απάντηση υπάρχει: ο ενωτικός, μαζικός, μαχητικός αγώνας της αγροτιάς, για να καταδικαστεί η αντιαγροτική πολιτική και όσοι τη στηρίζουν.

Αιτωλοακαρνανία

Η κυβερνητική τρομοκρατία έκανε έντονη την εμφάνισή της στο Αγρίνιο χτες. Από νωρίς το πρωί εκατοντάδες αστυνομικοί έκλεισαν τους δρόμους που ενώνουν την Εθνική οδό με τα χωριά κοντά στη διασταύρωση της Λεπενούς και Οχθίων, όπου είχε προγραμματιστεί να γίνει το συλλαλητήριο των αγροτών. Τελικά οι αγρότες έφτασαν στη συγκεκριμένη διασταύρωση όπου και έμειναν για δύο ώρες καθώς οι αστυνομικοί τους εμπόδισαν να πατήσουν έστω και με τα πόδια την εθνική οδό Αντιρίου - Ιωαννίνων.

ΚΡΗΤΗ
Προετοιμάζονται νέοι αγώνες

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (Του ανταποκριτή μας).-

Σε αποκλεισμό της Νομαρχίας Ηρακλείου, προχωρούν, μεθαύριο Παρασκευή, οι αγρότες του νομού που, όπως όλα δείχνουν, θα ανταποκριθούν μαζικά στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα.

Τη σχετική απόφαση πήραν προχτές το βράδυ, αγρότες και κτηνοτρόφοι που εκπροσωπούν δεκάδες αγροτικούς συλλόγους και συνεταιρισμούς των Νομών Ηρακλείου και Ρεθύμνου, στη διάρκεια πλατιάς συγκέντρωσης που έγινε στις Αρχάνες. Οπως δήλωσε στο "Ρ" ο επικεφαλής της διευρυμένης πλέον Συντονιστικής Επιτροπής, Μύρων Κοτσιφός,"ο αποκλεισμός της Νομαρχίας θα είναι μόνο η αρχή για νέες κινητοποιήσεις των αγροτών του τόπου μας".

Ηδη συγκροτήθηκαν ομάδες, που περιοδεύουν στα χωριά για την ενημέρωση του αγροτικού κόσμου και τη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις.

Την ίδια ώρα η νόθα διοίκηση της ΟΑΣ Ηρακλείου που, πρόσφατα, ξεπούλησε τον αγώνα των αγροτών, επιχειρεί ξανά να ξεγελάσει τους αγρότες, κατηγορώντας την Πανηρακλειώτικη Επιτροπή για "πολιτικές σκοπιμότητες"! Με τον τρόπο αυτό οι "καρεκλοκένταυροι" συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, δείχνουν καθαρά την ανησυχία τους για την αγωνιστική πορεία των αγροτικών συλλόγων που συσπειρώνονται διαρκώς γύρω από τη "Λαϊκή Αγροτική Ενότητα" και τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χτες η ΛΑΕ και οι αγροτικοί σύλλογοι του Δήμου Χανίων και Αρχανών κατέθεσαν στο Ειρηνοδικείο αγωγή, με την οποία ζητούν την ακύρωση των νόθων εκλογών που έγιναν στις 18 Ιανουαρίου στην ΟΑΣ Ηρακλείου, κάτι που συνέβη και με τις ΟΑΣ Χανίων και Λασιθίου.

Κινητοποιήσεις προγραμματίζονται και από τους αγρότες του Νομού Χανίων,που, αύριο Πέμπτη,θα αποκλείσουν το λιμάνι της Σούδας, με απόφαση της Πανχανιώτικης Συντονιστικής Επιτροπής.

"Ατζέντα 2000": Μαύρα μαντάτα για τους αγρότες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι μέσα στο Μάρτη θα φέρει τις προτάσεις - χαριστική βολή

Η Κομισιόν διαμήνυσε χτες στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, που συνεδρίαζε για δεύτερη συνεχή μέρα στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο το "μαύρο πακέτο" αγροτικών τιμών και συνοδευτικών μέτρων για την περίοδο 1998/99, ότι η "ουσιαστική συζήτηση" περί της αγροτικής πολιτικής θα γίνει εντός του Μάρτη στα πλαίσια του "μεγάλου πακέτου" της "Ατζέντας 2000".

Οπως δήλωσε ο αρμόδιος για τα αγροτικά Αυστριακός επίτροπος Φρανς Φίσλερ προς τους 15 υπουργούς Γεωργίας, η φετινή πρόταση της Κομισιόν για τις τιμές προβλέπει ελάχιστες μεταβολές, αφού "η ουσιαστική συζήτηση για τις μεταβολές της αγροτικής πολιτικής θα γίνει στα πλαίσια της "Ατζέντας 2000", όπου θα εξεταστούν όλες οι προτάσεις της Κομισιόν για την αναμόρφωση των περισσότερων Κοινών Οργανώσεων Αγοράς (ΚΟΑ), όπως και για τις μεταβολές στην ασκούμενη διαρθρωτική πολιτική και την πολιτική ανάπτυξης της υπαίθρου". Η Κομισιόν επιβάλλει τους κανόνες του παιχνιδιού για τη μεγαλύτερη αγροτική μεταρρύθμιση μετά το 1992 και το "μεγάλο πακέτο", που θα παρουσιαστεί μέσα στο Μάρτη, θα περιλαμβάνει τέτοιες και τόσες φαρμακερές προτάσεις, που θα 'ναι αδύνατον να γίνει διαπραγμάτευση για επιμέρους προϊόντα, ιδιαίτερα για χώρες, όπως η Ελλάδα, που στερούνται ανάλογων δυνατοτήτων.

Υπενθυμίζεται ότι το "μεγάλο πακέτο" θα περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, τις "φαρμακερές" προτάσεις για καπνά, λάδι, σιτηρά, βοοειδή, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Οπως τονίζει η χτεσινή ανακοίνωση του Στ. Τζουμάκα το Συμβούλιο Υπουργών "δέχτηκε τη βασική λογική της Κομισιόν και συμφώνησε για μια ουσιαστική συζήτηση στα πλαίσια της "Ατζέντας 2000"".

Οι "Συμπληγάδες Πέτρες" (Κομισιόν και κυβερνήσεις) ετοιμάζονται να συνθλίψουν ό,τι απέμεινε από την κοινοτική αγροτιά και να συρρικνώσουν ακόμη περισσότερο τους αγρότες του Νότου, αφού τα μεσογειακά προϊόντα αποτελούν τον διακηρυγμένο "εχθρό" των Βρυξελλών.

Πρώτη συζήτηση για το "μαύρο πακέτο" τιμών και στα καπνά

Στο διήμερο Συμβούλιο Υπουργών έγινε η πρώτη συζήτηση σχετικά με το "μαύρο πακέτο" τιμών της Κομισιόν, το οποίο, όπως κάθε χρόνο αναμένεται ότι θα υιοθετηθεί, χωρίς ουσιαστικές τροποποιήσεις, μέχρι τον προσεχή Ιούνη. Ο Στ. Τζουμάκας στην παρέμβασή του έκανε λόγο για "υπερβολικές και αδικαιολόγητες εξοικονομήσεις του κοινοτικού προϋπολογισμού", σε βάρος του εισοδήματος των παραγωγών αλλά, μετά, αναφέρθηκε σε ακίνδυνα και δευτερεύοντα αιτήματα (... ) ξεχνώντας εντελώς τα βασικά. Η ελληνική πλευρά, απέναντι σ' αυτό τον καταιγισμό καταστροφικών προτάσεων της Κομισιόν, προτείνει "ορισμένες βελτιώσεις", όπως "ενισχύσεις" για τα "ξερά φασόλια" και "αναλογικές ποινές για υπέρβαση βασικής έκτασης στα αρδευόμενα αροτριαία", επαναφέρει, χωρίς ελπίδα, "το αίτημα για καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων στα μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα απ' ευθείας στους παραγωγούς και όχι για καταβολή μέσω των μεταποιητών" και θεωρεί "υπερβολική" τη "διατήρηση απαγόρευσης νέων φυτεύσεων αμπελώνων, ιδίως όταν αυτοί οι αμπελώνες προορίζονται για την παραγωγή οίνων ποιότητας".

Επί της ουσίας, δηλαδή, η κυβέρνηση δεν έχει κανένα αγροτικό αίτημα από την Κομισιόν.Στο Συμβούλιο διατυπώθηκε"βέτο" από τη Δανία για το "πάγωμα" της διαχείρισης δικαιωμάτων για πριμοδότηση στα αρσενικά βοοειδή και στις θηλάζουσες αγελάδες, το οποίο "πάγωμα" ο Στ. Τζουμάκας χαρακτήρισε, απλά, "υπερβολικό", ενώ Ιταλία, Ισπανία και Βρετανία έδωσαν μια πρώτη μάχη για την αύξηση των ποσοστώσεων γάλακτος, όπου και η Ελλάδα έχει ζητήσει "να διορθωθεί το υφιστάμενο καθεστώς γαλακτοκομικών προϊόντων" και αύξηση της "ελληνικής ποσόστωσης κατά 150.000 τόνους".

Στην πρώτη συζήτηση των υπουργών Γεωργίας για τις "φαρμακερές" προτάσεις της Κομισιόν για τα καπνά, ο Στ. Τζουμάκας δήλωσε ότι "αυτή τη στιγμή, έτσι όπως έχει η πρόταση, δεν μπορώ να τη δεχτώ", αλλά είναι μια δήλωση απόρριψης (... ) εκ του ασφαλούς. Ο Στ. Τζουμάκας υπερασπίστηκε την αμφίβολη επιλογή της κυβέρνησης να ψηφίσει υπέρ στον περιορισμό της διαφήμισης τσιγάρων και τόνισε ότι "αυτοί που θέλουν να μειωθεί η κοινοτική παραγωγή ακατέργαστου καπνού χωρίς να μειωθεί η παραγωγή της κοινοτικής βιομηχανίας τσιγάρων, ουσιαστικά ζητάνε φτηνή πρώτη ύλη για τη βιομηχανία και εξαφάνιση των κοινοτικών καπνοπαραγωγών".

Σε εκκρεμότητα παρέμεινε, χθες, και η συμφωνία της Κομισιόν για χρήση του δικαιώματος ιδιωτικής αποθεματοποίησης ελαιολάδου μόνο από 5 οργανώσεις παραγωγών. Ο Στ. Τζουμάκας, επιμένει ότι η Κομισιόν έδωσε το "πράσινο φως", παρ' όλο που η οριστική απόφαση θα ληφθεί την 25/2/98.

Ανακούφιση σε κυβέρνηση και ΝΔ

Με φανερή ανακούφιση, προσωρινά τουλάχιστον, υποδέχτηκε η κυβερνητική πλευρά την αποχώρηση των τρακτέρ από τα μπλόκα των Τεμπών και άλλων περιοχών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας έσπευσε, χτες, υποκριτικά, να χαρακτηρίσει την απόφαση των αγροτών "απόφαση ευθύνης", ξεχνώντας τη συκοφαντική εκστρατεία της κυβέρνησης και των μηχανισμών της κατά των αγροτών όλες τις προηγούμενες μέρες... Ωστόσο, αντί η κυβέρνηση να συναισθανθεί τη δική της εγκληματική ανευθυνότητα, που επέδειξε με τη στείρα αδιαλλαξία, το τρομοκρατικό όργιο και την επέμβαση των κατασταλτικών μηχανισμών (ΜΑΤ κλπ.) επιδιώκοντας τη σύγκρουση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (θέλει να) πιστεύει πως... "οι αγρότες αντελήφθησαν πως δεν είναι η διαδικασία την οποία επέλεξαν η καλύτερη για να προωθήσουν, να προβάλουν τα αιτήματά τους". Κι αυτό, όταν είναι γνωστό ότι είναι η αδιαφορία της κυβέρνησης να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση των αγροτικών προβλημάτων και η στείρα αδιαλλαξία της οδήγησαν στον αγροτικό ξεσηκωμό.

Το χειρότερο είναι πως η κυβέρνηση καλεί,τα κόμματα που συμφωνούν, αλλά και τους αγρότες, να συζητήσουν πώς θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους στα όργανα της ΕΕ, ενώ αυτή η πολιτική έχει προκαλέσει τα τρομακτικά αδιέξοδα και γι' αυτό την αντιπαλεύουν με τον ηρωικό τους αγώνα οι αγρότες. Κατά τα άλλα, ο Δ. Ρέππας παραδέχεται ότι "υπάρχουν αδήριτες ανάγκες, τις οποίες δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Υπάρχουν προβλήματα στον αγροτικό χώρο... Αλλά η λύση για τα προβλήματα αυτά προκύπτει μέσα από τη συνεννόηση και τη συνεργασία, όχι με το κλείσιμο των δρόμων... " Γι' αυτό, συμπλήρωσε, "καλούμε και τους αγρότες να συμπαραταχτούν σ' αυτή την προσπάθεια, αντί να ξοδεύουμε τις δυνάμεις μας σε μια άγονη αντιπαράθεση, με ένταση, με σύγκρουση, που δεν οδηγεί πουθενά"!

ΝΔ: Δημαγωγική αντιπαράθεση

Την ίδια στιγμή, η ΝΔ - που μαζί με το ΣΥΝ και την ΠΟΛ. ΑΝ. έβαλαν πλάτη και στήριξαν την κυβερνητική αδιαλλαξία συντασσόμενοι κατά των αγροτών, σχετικά με το κλείσιμο των δρόμων, πέραν της γενικότερης συμφωνίας τους στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ - χτες επανήλθε σε ένα ανούσιο καυγά με την κυβέρνηση σχετικά με τις ευθύνες για το αγροτικό αδιέξοδο. Συγκεκριμένα, με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου Αρη Σπηλιωτόπουλου κατηγορεί την κυβέρνηση για "βαρύτατες και αποκλειστικές ευθύνες για το αδιέξοδο", ενώ στην ίδια κοιναγορίτικη πολιτική συμφωνεί και το κόμμα της ΝΔ. Τέλος, ενώ ο Κ. Καραμανλής αρνήθηκε τη σύσκεψη για τη συζήτηση και ικανοποίηση των αγροτικών αιτημάτων που πρότεινε η Πανθεσσαλική - δίνοντας και μ' αυτόν το τρόπο άλλοθι στην κυβερνητική αδιαλλαξία - χτες επανήλθε στην πρόταση για "εθνικό διάλογο και ειδική σύσκεψη πολιτικών αρχηγών", καλώντας τον πρωθυπουργό να τη συγκαλέσει... Κατά τα άλλα, για δημαγωγικούς λόγους επαναλαμβάνει, απλώς... το αίτημα για σταμάτημα των διώξεων αγροτών, μείωση της τιμής αγροτικών καυσίμων, αντιμετώπιση του ζητήματος των πανωτοκίων και των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ