ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Φλεβάρη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ
"Εκτός νόμου" θέλει την απεργία!

Κραδαίνοντας δικαστική απόφαση του 1988 (!) εμφανίστηκαν στα δικαστήρια οι εκπρόσωποι της οικογένειας Αγγελόπουλου να απαιτούν την ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων που έχει αποφασίσει το σωματείο

Την κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας στην... επικράτειά της επιδιώκει ουσιαστικά η "Χαλυβουργική",εκπρόσωποι της οποίας κατά τη χτεσινή εκδίκαση της αγωγής που έχει κάνει, ζητώντας να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η προγραμματισμένη για σήμερα δίωρη στάση εργασίας του σωματείου, ζήτησαν στην ουσία απ' το προεδρείο του σωματείου να δηλώσει ότι δε θα προκηρύξει κινητοποιήσεις. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί σήμερα το πρωί.

Στην αγωγή της, η εταιρία επικαλείται προηγούμενη δικαστική απόφαση του 1988 (!), με την οποία είχαν χαρακτηριστεί παράνομες και καταχρηστικές οι τρίωρες στάσεις εργασίας που είχε κάνει το σωματείο τότε. Ο νομικός εκπρόσωπος της εταιρίας Δ. Παπασταύρου ζήτησε από το δικαστήριο να αναγνωριστεί η ισχύς αυτής της προ δεκαετίας δικαστικής απόφασης! Μάλιστα σε μια προσπάθεια του δικαστηρίου να υπάρξει συμβιβασμός και να μην εκδικαστεί η αγωγή, ο Δ. Παπασταύρου δήλωσε: "Δε δεχόμαστε καμιά συμφωνία, να δηλώσετε τώρα ότι δε θα κάνετε στάσεις εργασίας"! Επιπλέον, εκτόξευσε απειλές προς πρώην μέλη του ΔΣ του σωματείου ότι θα διωχτούν ποινικά - με βάση την προηγούμενη δικαστική απόφαση - επειδή στη συνέλευση του σωματείου "συνέπραξαν στην κήρυξη δίωρης στάσης εργασίας"!

Από πλευράς εργαζομένων τονίστηκε πως κύριος στόχος της εταιρίας είναι να καταργήσει το αναφαίρετο δικαίωμα της απεργίας και να ανατρέψει τις εργασιακές σχέσεις στο εργοστάσιο.

Ο Δ. Κουμπούρης,πρόεδρος του σωματείου, δήλωσε σχετικά πως "όσες φορές έχουμε επιχειρήσει να κάνουμε κινητοποιήσεις, η "Χαλυβουργική" καταφεύγει στα δικαστήρια. Καταγγέλλουμε αυτή τη στάση της εταιρίας. Τα αιτήματά μας είναι συγκεκριμένα. Αφορούν πρόσληψη προσωπικού, γιατί υπάρχουν κίνδυνοι από την υπερεντατικοποίηση της δουλιάς. Οι περίπου 40 συμβασιούχοι εργαζόμενοι που υπάρχουν σήμερα - είναι παλιοί εργαζόμενοι που απολύθηκαν και επαναπροσλήφθηκαν με χαμηλότερα μεροκάματα - να γίνουν οι συμβάσεις τους αορίστου χρόνου. Επίσης διεκδικούμε αυξήσεις, που έχουμε να πάρουμε εδώ και τρία χρόνια. Γι' αυτά τα αιτήματα η "Χαλυβουργική" σήμερα μας σέρνει στα δικαστήρια. Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει θέση απέναντι στην καταστρατήγηση του δικαιώματος της απεργίας και καλούμε το συνδικαλιστικό κίνημα να εκφράσει την αλληλεγγύη του, γιατί ο αγώνας μας είναι αγώνας όλων ενάντια στην επίθεση εργοδοτών στο δικαίωμα της απεργίας".

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Υπό απόλυση 3.000 εργαζόμενοι

Η πολιτική διάλυσης των συνεταιριστικών οργανώσεων συνοδεύεται από ομαδικές απολύσεις και πλήττει τη μικρομεσαία αγροτιά, τονίστηκε σε χτεσινή πανελλαδική σύσκεψη της ΟΣΕΓΟ. Απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση

Με ορατό τον κίνδυνο να χάσουν στο άμεσο μέλλον τη δουλιά τους 13.000 εργαζόμενοι σε συνεταιριστικές οργανώσεις - σε πρώτη φάση αναμένονται περίπου 3.000 απολύσεις - πραγματοποιήθηκε χτες στην Αθήνα πανελλαδική σύσκεψη τηςΟμοσπονδίας Σωματείων Εργαζομένων Γεωργικών Οργανώσεων (ΟΣΕΓΟ) με τη συμμετοχή 50 σωματείων. Στη σύσκεψη, πάρθηκε απόφαση για κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 27 Μάρτη και συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν στη σύσκεψη, αυτή τη στιγμή στη χώρα υπάρχουν περίπου 120 συνεταιριστικές οργανώσεις και για τις 100 από αυτές έχουν εκπονηθεί, από την Αγροτική Τράπεζα, προγράμματα "εξυγίανσης". Ολα τα προγράμματα προβλέπουν σημαντική μείωση προσωπικού και αναμένεται να απολυθούν άμεσα 3.000 εργαζόμενοι. Ηδη, τα τελευταία χρόνια έχουν απολυθεί ή έχουν αποχωρήσει οικειοθελώς με "κίνητρα" 5.000 εργαζόμενοι. Αλλοι 5.000(από τις 13.000 συνολικά) εργαζόμενοι στις συνεταιριστικές οργανώσεις (ΑΓΝΟ, ΣΥΝΕΛ, Ενωση Σερρών, Ενωση Καρδίτσας κ.α.) παραμένουν για μήνες απλήρωτοι. Στα προγράμματα "εξυγίανσης", εκτός από τις απολύσεις, προβλέπεται και εκποίηση περιουσιακών στοιχείων των οργανώσεων και συρρίκνωση των δραστηριοτήτων τους. Πιθανή είναι επίσης και η μετατροπή των συνεταιρισμών σε ανώνυμες εταιρίες.

Στη σύσκεψη εκφράστηκε η έντονη ανησυχία των εργαζομένων και για την πορεία του ασφαλιστικού τους ταμείου (ΤΑΥΣΟ), το οποίο έχει αποθεματικά 56 δισεκατομμύρια δραχμές και η κυβέρνηση επιδιώκει να το συγχωνεύσει με το ΙΚΑ. Από πολλούς συνδικαλιστές καταγγέλθηκε και ο ρόλος της ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία, εκτός από την ανοχή της στα κυβερνητικά σχέδια διάλυσης των συνεταιριστικών οργανώσεων, ζητεί και την υπογραφή συλλογικής σύμβασης από μηδενική βάση.

Από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Σ. Στολίδη,αλλά και από άλλους συνδικαλιστές που τοποθετήθηκαν, χαρακτηρίστηκε επιτακτική ανάγκη η συνέχιση των κινητοποιήσεων και πέρα από την απεργία της 27ης Μάρτη. Ο Σ. Στολίδης κατήγγειλε την εφαρμοζόμενη πολιτική ως τη γενεσιουργό αιτία της κρίσης που μαστίζει τον κλάδο και τόνισε ότι "χρειάζεται ο συντονισμός του συνδικαλιστικού κινήματος για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, που στοχεύει στο αφανισμό της μικρομεσαίας αγροτιάς, με πρώτα θύματα εμάς, τους εργαζόμενους".

Ο Ν. Γλυνάτσης, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας, μεταξύ άλλων τόνισε ότι χρειάζεται άμεση συστράτευση στον αγώνα των αγροτών, γιατί το μέλλον των συνεταιριστικών οργανώσεων είναι συνυφασμένο με αυτό των αγροτών.

Στη σύσκεψη εγκρίθηκε ομόφωνο ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών, καθώς και οικονομική ενίσχυση ύψους 150.000 δραχμών.

Πανοικοδομική απάντηση στον εμπαιγμό

Την κήρυξη πανελλαδικής απεργίας στις 10 του Μάρτη αποφάσισε η Ομοσπονδία οικοδόμων

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 10 του Μάρτη προχωρούν οι οικοδόμοι, απαντώντας έτσι στον εμπαιγμό της κυβέρνησης, που παρά τις δεσμεύσεις της, αρνείται να συζητήσει ασφαλιστικά τους προβλήματα, αλλά και στα σχέδιά της για διάλυση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.

Σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας επισημαίνεται ότι ομόφωνα στο 18ο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, αποφασίστηκε ότι η ανάπτυξη των αγώνων για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων του κλάδου είναι μονόδρομος. Στα πλαίσια αυτά η διοίκηση της Ομοσπονδίας καλεί "τους εργαζόμενους του κλάδου να δώσουν αποφασιστικά τη μάχη για την ανατροπή των σχεδίων κυβέρνησης - κεφαλαίου, που μέσω του "κοινωνικού διαλόγου" προετοιμάζουν τη διάλυση κάθε κυττάρου κοινωνικής ασφάλισης, για την υπεράσπιση των εργασιακών κατακτήσεων, για την προώθηση και ικανοποίηση των καυτών και πολύχρονων αιτημάτων μας".

Σημειώνεται ότι στα πλαίσια της τελευταίας απεργιακής κινητοποίησης του κλάδου, ο υπουργός δεσμεύτηκε να συζητήσει με την Ομοσπονδία το αίτημα για αναγνώριση και διανομή των υπέρ αγνώστων ενσήμων, καθώς και για το άρθρο 26 του ν.2520 που μειώνει στο 50% τις ελάχιστα υποχρεωτικές εισφορές που καταβάλλονται σε οικοδομικοτεχνικά έργα στις αγροτικές περιοχές. Ο υπουργός παρά τις επίμονες προσπάθειες της Ομοσπονδίας, αρνείται να συναντηθεί μαζί τους, με πρόσχημα τη μεγάλη απασχόλησή του.

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι "ο νέος εμπαιγμός και η νέα πρόκληση της κυβέρνησης δεν πρέπει να μείνουν χωρίς απάντηση" και καλεί τους οικοδόμους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία και να απαιτήσουν: Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και για την επιβίωση των ανέργων. Να σταματήσει η ληστεία σε βάρος των οικοδόμων και τα δισεκατομμύρια που έχουν συσσωρευτεί στο ΙΚΑ από το λογαριασμό των υπέρ αγνώστων ενσήμων, να μετατραπούν σε ένσημα και να δοθούν στους οικοδόμους. Κατάργηση του άρθρου 26 του ν.2520. Σύνταξη στα 55 για τα βαρέα και 60 γενικά. Αύξηση των συντάξεων. Νομοθέτηση του 7ωρου - 35ωρου - 5ήμερου. Ικανοποιητικές Συλλογικές Συμβάσεις.

ΒΟΡΕΙΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΒΟΙΑ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα

Σήμερα αναμένονται οι απαντήσεις του υπουργείου Εργασίας στα αιτήματά τους

ΧΑΛΚΙΔΑ (Του ανταποκριτή μας). -

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τους αγώνες τους είναι οι άνεργοι της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, ενώ σήμερα αναμένουν την απάντηση του υπουργείου Εργασίας στα αιτήματά τους.

Την απόφασή τους διατράνωσαν και την περασμένη Κυριακή στη συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων και Ανέργων στις Μεταλλευτικές Επιχειρήσεις της Βορειοκεντρικής Εύβοιας,στην οποία εξήγγειλαν και νέες κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δε γίνουν δεκτά τα άμεσα αιτήματα που έθεσαν πριν λίγες μέρες στον γγ του υπουργείου Εργασίας. Αιτήματα, που αφορούν μέτρα ανακούφισης των ανέργων, όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το δικαίωμα εγγραφής στο Ταμείο Ανεργίας με 60 ένσημα αντί 125, που είναι σήμερα, έκτακτη επιδότηση 200.000 δραχμών, επιδότηση από τον ΟΑΕΔ στο 80% του ΗΑΕ και για όσο χρόνο είναι άνεργοι, επιδότηση νέων ανέργων κ.ά.

"Είμαστε προετοιμασμένοι για αγώνα", δήλωσε ο Γ. Γεωργίου από τους Παπάδες που δούλευε 23 χρόνια στου "Σκαλιστήρη" και από το 1991 είναι άνεργος και συνεχίζει: "Αυτά που ζητάμε είναι απλώς για να επιβιώσουμε, από κει και πέρα πρέπει η κυβέρνηση και αν δε θέλει θα την αναγκάσουμε με τον αγώνα μας, να υιοθετήσει τις μακροπρόθεσμες προτάσεις του σωματείου".

Ο Γ. Νταλιάνης είναι 22 χρονών και ακόμα δεν ξέρει τι θα πει δουλιά, όχι γιατί δε θέλει, αλλά γιατί δε βρίσκει. "Τελείωσα - αναφέρει - το σχολείο το 1993 και από τότε... κάθομαι. Εχω πτυχίο Αγγλικών, τελείωσα το Τεχνικό Λύκειο Μαντουδίου, έχω τελειώσει κομπιούτερ στο ΚΕΤΕΚ Βασιλικού, έχω κάνει αιτήσεις, αλλά δουλιά δε βρήκα. Νομίζω, λοιπόν, ότι μόνο συλλογικά μπορούμε να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στην εργασία".

Ο Σύνδεσμος ιδιωτικών υπαλλήλων διοργανώνει αύριο Πέμπτη, στις 6μμ, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πετρούπολης (Εθνικής Αντιστάσεως 61), σύσκεψη για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους των περιοχών Αγ. Αναργύρων, Καματερού, Ν. Λιοσίων, Πετρούπολης,όπου θα συζητηθούν τα προβλήματα του κλάδου, η οργάνωση των εργαζομένων στο Σωματείο και οι εκλογές που θα διεξαχθούν από τις 5 έως τις 8 του Μάρτη.

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας Επισιτισμού

Συνήλθε χτες σε σώμα η νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού που εκλέχτηκε στο 33ο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριό της, στις 5 και 6 Φλεβάρη. Το νέο προεδρείο της Ομοσπονδίας έχει ως εξής: πρόεδρος ο Στ. Κωλέτσης,αντιπρόεδρος ο Ν. Μελισσάρης,γγ ο Χ. Κατσώτης,αναπληρωτής γγ ο Μ. Λαζαρίδης,ταμίας ο Λ. Καραθανάσης,οργανωτική γραμματέας η Νίτσα Χρηστίδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ