Τετάρτη 18 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Υπό απόλυση 3.000 εργαζόμενοι

Η πολιτική διάλυσης των συνεταιριστικών οργανώσεων συνοδεύεται από ομαδικές απολύσεις και πλήττει τη μικρομεσαία αγροτιά, τονίστηκε σε χτεσινή πανελλαδική σύσκεψη της ΟΣΕΓΟ. Απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση

Με ορατό τον κίνδυνο να χάσουν στο άμεσο μέλλον τη δουλιά τους 13.000 εργαζόμενοι σε συνεταιριστικές οργανώσεις - σε πρώτη φάση αναμένονται περίπου 3.000 απολύσεις - πραγματοποιήθηκε χτες στην Αθήνα πανελλαδική σύσκεψη τηςΟμοσπονδίας Σωματείων Εργαζομένων Γεωργικών Οργανώσεων (ΟΣΕΓΟ) με τη συμμετοχή 50 σωματείων. Στη σύσκεψη, πάρθηκε απόφαση για κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 27 Μάρτη και συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν στη σύσκεψη, αυτή τη στιγμή στη χώρα υπάρχουν περίπου 120 συνεταιριστικές οργανώσεις και για τις 100 από αυτές έχουν εκπονηθεί, από την Αγροτική Τράπεζα, προγράμματα "εξυγίανσης". Ολα τα προγράμματα προβλέπουν σημαντική μείωση προσωπικού και αναμένεται να απολυθούν άμεσα 3.000 εργαζόμενοι. Ηδη, τα τελευταία χρόνια έχουν απολυθεί ή έχουν αποχωρήσει οικειοθελώς με "κίνητρα" 5.000 εργαζόμενοι. Αλλοι 5.000(από τις 13.000 συνολικά) εργαζόμενοι στις συνεταιριστικές οργανώσεις (ΑΓΝΟ, ΣΥΝΕΛ, Ενωση Σερρών, Ενωση Καρδίτσας κ.α.) παραμένουν για μήνες απλήρωτοι. Στα προγράμματα "εξυγίανσης", εκτός από τις απολύσεις, προβλέπεται και εκποίηση περιουσιακών στοιχείων των οργανώσεων και συρρίκνωση των δραστηριοτήτων τους. Πιθανή είναι επίσης και η μετατροπή των συνεταιρισμών σε ανώνυμες εταιρίες.

Στη σύσκεψη εκφράστηκε η έντονη ανησυχία των εργαζομένων και για την πορεία του ασφαλιστικού τους ταμείου (ΤΑΥΣΟ), το οποίο έχει αποθεματικά 56 δισεκατομμύρια δραχμές και η κυβέρνηση επιδιώκει να το συγχωνεύσει με το ΙΚΑ. Από πολλούς συνδικαλιστές καταγγέλθηκε και ο ρόλος της ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία, εκτός από την ανοχή της στα κυβερνητικά σχέδια διάλυσης των συνεταιριστικών οργανώσεων, ζητεί και την υπογραφή συλλογικής σύμβασης από μηδενική βάση.

Από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Σ. Στολίδη,αλλά και από άλλους συνδικαλιστές που τοποθετήθηκαν, χαρακτηρίστηκε επιτακτική ανάγκη η συνέχιση των κινητοποιήσεων και πέρα από την απεργία της 27ης Μάρτη. Ο Σ. Στολίδης κατήγγειλε την εφαρμοζόμενη πολιτική ως τη γενεσιουργό αιτία της κρίσης που μαστίζει τον κλάδο και τόνισε ότι "χρειάζεται ο συντονισμός του συνδικαλιστικού κινήματος για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, που στοχεύει στο αφανισμό της μικρομεσαίας αγροτιάς, με πρώτα θύματα εμάς, τους εργαζόμενους".

Ο Ν. Γλυνάτσης, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας, μεταξύ άλλων τόνισε ότι χρειάζεται άμεση συστράτευση στον αγώνα των αγροτών, γιατί το μέλλον των συνεταιριστικών οργανώσεων είναι συνυφασμένο με αυτό των αγροτών.

Στη σύσκεψη εγκρίθηκε ομόφωνο ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών, καθώς και οικονομική ενίσχυση ύψους 150.000 δραχμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ