Τετάρτη 18 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κραυγή αγωνίας και οργής

Ιδιαίτερα μαχητική η παρουσία των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που βρίσκονται στο "μάτι του κυκλώνα". Ψήφισμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής και συμπαράστασης στους αγρότες

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Την ακλόνητη θέλησή τους, να αγωνιστούν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που οδηγεί στη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης και στην ανεργία, εξέφρασαν με τη δυναμική τους παρουσία χθες, στο συλλαλητήριο στην πλατεία Αριστοτέλους εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι της Θεσσαλονίκης.

Ιδιαίτερα μαχητική ήταν η παρουσία των εργαζομένων της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ, ΑΓΝΟ, GOOD YAER, ΔΕΔΕΟΓΛΟΥ, ΕΛΛΕΝΙΤ και της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης.

"ΟΧΙ στο ξεπούλημα της Μακεδονίας - Θράκης", "Δώστε λύση τώρα, η ΑΓΝΟ πρέπει να ζήσει", "Οι εργαζόμενοι στην GOOD YAER θέλουν δουλιά και δικαιοσύνη", "Γιατί κλείνετε τη ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ", έγραφαν μερικά από τα πανό, ενώ κυρίαρχο σύνθημα ήταν το "Εργάτες ενωμένοι, ποτέ νικημένοι". "Οχι στην πολιτική της ανεργίας και της αποβιομηχάνισης", έγραφε το πανό του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Κραυγή αγωνίας και οργής για την ανεργία που εξαπλώνεται διαρκώς, ήταν οι ομιλίες των εκπροσώπων των εργαζομένων στην επιχείρηση ΔΕΔΕΟΓΛΟΥ και τη ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ.

"Η διαρκής συρρίκνωση της μεταποίησης στην περιοχή μας (από 30% στο 25%) οδηγεί στην ανεργία εκατοντάδες οικογένειες, με αβέβαιη ή μάλλον απίθανη την επανένταξή τους στην παραγωγική διαδικασία", τόνισε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΕΚΘ, Π. Αβραμόπουλος.

Στο ψήφισμα του πανεργατικού συλλαλητηρίου καταδικάζεται η πολιτική που έχει στόχο την ανάπτυξη και την αύξηση των κερδών του ντόπιου και πολυεθνικού κεφαλαίου και θυσιάζει στο βωμό αυτών των υπερκερδών τις θέσεις εργασίας, τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, όπως καταδικάζεται η κυβερνητική πολιτική και οι επιδιώξεις του κεφαλαίου που κινούνται στη λογική της λεγόμενης διείσδυσης στα Βαλκάνια.

"Καταδικάζουμε τις συγκεκριμένες εντολές της ΕΕ, που στο όνομα της Οικονομικής Νομισματικής Ενωσης, υλοποιούνται μέσα από την κυβερνητική πολιτική και διαμορφώνουν μια πόλη και ένα νομό ως τόπο υπηρεσιών και διαμετακομιστικού εμπορίου", αναφέρεται ακόμη στο ψήφισμα, ενώ δηλώνεται η αλληλεγγύη των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης στους αγρότες και η συμπαράσταση στους αγωνιζόμενους ανέργους της Ευρώπης.

Μετά τη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης που κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης όπου και επιδόθηκε το ψήφισμα.

Στους συγκεντρωμένους διαβάστηκε το παρακάτω κείμενο των εργαζομένων της ΑΤΤΙΚ και ΓΚΡΕΪΤ, που συνεχίζουν για έκτη συνεχή ημέρα την επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους, τα οποία χρονολογούνται από το 1996.

"Η συμμετοχή στην επίσχεση εργασίας ανέρχεται σε ποσοστό 100%, ενώ οι καπνέμποροι Βιδάλης και Χαρδαλιάς καταφεύγουν σε μεθοδεύσεις και απειλές προκειμένου να πείσουν τους εργαζόμενους να συνεχίσουν την εργασία τους, χωρίς βέβαια να δεσμεύονται για την καταβολή των μέχρι τώρα δεδουλευμένων. Οι εργαζόμενοι με τη συμπαράσταση του κλαδικού τους σωματείου περιφρουρούν το χώρο εργασίας σε 24ωρη βάση και, κλιμακώνοντας την προσπάθεια δικαίωσης των αιτημάτων τους, προχώρησαν σε συμβολικό δίωρο αποκλεισμό της οδού Γεωργικής Σχολής". Να σημειωθεί ότι και οι εργαζόμενοι της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ έκαναν χτες το μεσημέρι δίωρο συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου Θεσσαλονίκης - Γιαννιτσών στο ύψος του Αγ. Αθανασίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ