Τετάρτη 18 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Εξαπλώνεται το κύκλωμα των δουλεμπόρων

Βιομηχανία έκδοσης φυλλαδίων Λιβερίας έχει στήσει στην Ακτή Μιαούλη ο εφοπλιστής γενικός πρόξενος της Λιβερίας! Συγκλονιστικές αποκαλύψεις έφερε στο φως η κινητοποίηση των ναυτεργατών, οι οποίοι κλιμακώνουν τους αγώνες τους

"Βιομηχανία" έκδοσης ναυτικών φυλλαδίων και διπλωμάτων... "μαϊμού" και μη, με σφραγίδα... Λιβερίας,που έχει στηθεί στην Ακτή Μιαούλη, ανακάλυψαν οι ναυτεργάτες με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που ξεδιπλώνουν αυτές τις μέρες ενάντια στα αντιναυτεργατικά μέτρα της κυβέρνησης και στο δουλεμπορικό κύκλωμα εφοπλιστών και ναυτιλιακών πρακτόρων. Τα ναυτικά φυλλάδια χορηγούνται σε ενδιαφερόμενους, ναυτεργάτες και μη, ανεξαρτήτου ηλικίας, αρκεί να καταβάλουν, όπως έχει καταγγελθεί από ναυτεργάτες, 2.500 με 3.000 δολάρια! Μάλιστα ο εξουσιοδοτημένος γενικός πρόξενος της Λιβερίας, ο οποίος σφραγίζει τα φυλλάδια, είναι ο εφοπλιστής Αλέξανδρος Σούτος και το γραφείο του Προξενείου είναι η εταιρία του, με την επωνυμία SAMOS ISLAND!

Τα νήματα του κυκλώματος ανακάλυψαν οι ναυτεργάτες, όταν προχτές Δευτέρα επισκέφτηκαν το ναυτιλιακό πρακτορείο με την επωνυμία ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ και βρήκαν δύο ναυτικά φυλλάδια που ανήκουν σε Ελληνες συνταξιούχους ναυτεργάτες και ένα δίπλωμα ανθυποπλοιάρχου, που ανήκει σε αλλοδαπό, με σφραγίδα Λιβερίας! Οι ναυτεργάτες χτες έδωσαν τα στοιχεία αυτά στην Ασφάλεια Πειραιά, ζητώντας να διαπιστωθεί η γνησιότητα του διπλώματος, αλλά και με ποια διαδικασία χορηγούνται αυτά τα φυλλάδια. Αστυνόμος της Ασφάλειας και συνδικαλιστές της ΠΕΜΕΝ, κατόπιν υποδείξεως του Προξενείου Λιβερίας, απευθύνθηκαν στην Υπηρεσία Μητρώου Λιβερίας,όπου διαπίστωσαν ότι το δίπλωμα ήταν πλαστό και ότι ενώ τα δύο φυλλάδια βρέθηκαν σε γραφείο ναυτιλιακού πράκτορα, τις αιτήσεις για την έκδοση των φυλλαδίων είχε υποβάλει η ναυτιλιακή εταιρία "Angel Shipping Maritime".Επίσης όπως αναφέρθηκε από αρμόδιο της Υπηρεσίας, φυλλάδιο μπορεί να βγάλει όποιος θέλει!

Κλιμακώνεται ο αγώνας

Οι ναυτεργάτες χτες για δεύτερη μέρα βρέθηκαν στους δρόμους της Ακτής Μιαούλη, συνεχίζοντας τον αγώνα τους ενάντια στο δουλεμπορικό κύκλωμα. Ενώ ανανεώνουν καθημερινά το αγωνιστικό τους ραντεβού για τις 10 το πρωί στα γραφεία των σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, που έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Ο αγώνας των ναυτεργατών θα κλιμακωθεί με πανναυτεργατική συγκέντρωση, που θα γίνει στις 5 του Μάρτη στις 11 το πρωί, στη συμβολή της Ακτής Μιαούλη και 2ας Μεραρχίας.

Με χτεσινή κοινή ανακοίνωσή τους τα δύο σωματεία επισημαίνουν: "Ολοι βρισκόμαστε απέναντι στα εξοντωτικά σχέδια που έχουν καταστρώσει και προωθούν μαζί η κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ενωση και το μεγάλο κεφάλαιο. Στόχος τους είναι η κατάργηση των εργατικών κατακτήσεων και η αύξηση των υπερκερδών των μεγαλοκαρχαριών. Τα πράγματα μιλάνε από μόνα τους. Η προοπτική βρίσκεται στην ανάπτυξη δυναμικών αγώνων και στο συντονισμό δράσης".

Επίσχεση στο ΙΑΛΥΣΟΣ

Αγώνα για να πληρωθούν αρχίζουν οι ναυτεργάτες που υπηρετούν στα πλοία της ακτοπλοϊκής εταιρίας ΔΑΝΕ,οι οποίοι δεν έχουν πάρει δραχμή εδώ και μισό χρόνο. Χτες οι ναυτεργάτες - πλήρωμα στο επιβατικό πλοίο ΙΑΛΥΣΟΣ συνέχισαν για δεύτερη μέρα την επίσχεση εργασίας, ενώ από σήμερα το πρωί επίσχεση εργασίας θα αρχίσουν και οι ναυτεργάτες που υπηρετούν στο πλοίο ΛΕΡΟΣ,μόλις αυτό καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά. Ανάλογες κινητοποιήσεις προγραμματίζουν τα πληρώματα και των υπόλοιπων πλοίων της εταιρίας.

Η ΔΑΝΕ, εκτός από τους μισθούς των ναυτεργατών, οφείλει υπέρογκα ποσά και στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο.Σύμφωνα με στοιχεία του Ταμείου μέχρι τον περασμένο Νοέμβρη η εταιρία όφειλε 406.195.949 δραχμές!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ