ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Φλεβάρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μια μάχη ολοκληρώθηκε, ο αγώνας συνεχίζεται
  • Με το κεφάλι ψηλά οι αγρότες της Θεσσαλίας ολοκλήρωσαν χτες με επιτυχία μια μάχη του μεγάλου αγώνα για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ
  • Ομόφωνη απόφαση για συνέχιση του αγώνα. Το επόμενο ραντεβού, στις 16 του Μάρτη, στο Κιλελέρ
  • Οργή για την αδιαλλαξία της κυβέρνησης αλλά και για την υποκριτική και υπονομευτική στάση της ΝΔ

Νέο αγωνιστικό ραντεβού στις 15 του Μάρτη στο γιορτασμό του Κιλελέρ,που θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα,έδωσαν οι Θεσσαλοί αγρότες, αναστέλλοντας χτες την κινητοποίησή τους που κράτησε 16 μερόνυχτα κι αποχωρώντας συντεταγμένα και με ψηλά το κεφάλι από το μπλόκο των Τεμπών.

Μια μάχη ολοκληρώθηκε, ο αγώνας συνεχίζεται,αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕ και καλεί τους αγρότες να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο την ενότητά τους να μαζικοποιήσουν τους αγροτικούς συλλόγους και με την καθημερινή πολύμορφη δράση τους να μεταδώσουν το μήνυμα του αγώνα σε ολόκληρη τη Θεσσαλία. Μια μάχη που δόθηκε με επιτυχία και έδωσε μεγάλη ώθηση στο αγροτικό κίνημα της χώρας μας, ώστε να συνεχίσει από καλύτερες θέσεις τον αγώνα για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ.

Οι αγρότες έφευγαν με τα τρακτέρ τους - με τα φώτα αναμμένα, κορνάροντας και δείχνοντας το σήμα της νίκης - από το μπλόκο των Τεμπών πιο ώριμοι, ήρεμοι, αφού έκαναν το χρέος τους. Εβλεπες όμως την οργή στα μάτια τους. Οργή για την αδιαλλαξία μιας κυβέρνησης που βάλθηκε να ξεκληρίσει μαζικά τη μικρομεσαία αγροτιά της πατρίδας μας και δε δέχτηκε να ικανοποιήσει ούτε ένα από τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού ξεσηκωμού. Οργή και για την υποκριτική και υπονομευτική στάση της ΝΔ που τάχθηκε πλήρως και απροκάλυπτα με το μέρος της κυβέρνησης, "ξεπουλώντας" ακόμα και τα δικά της αγροτικά στελέχη που πρωταγωνίστησαν στο αγώνα των Θεσσαλών αγροτών.

"Φρουροί" του μπλόκου - ψηφοφόροι και οπαδοί του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης - είχαν πολλά να καταλογίσουν στον Κ. Καραμανλή. Οχι βεβαίως γιατί δε συναισθανόταν ότι η ΝΔ στη δύσκολη καμπή θα συντάσσονταν με την κυβέρνηση και θα τους "άδειαζε", αφού πάντα υποστήριζε και υποστηρίζει την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, αλλά διότι, όπως έλεγαν "μέσα μας θέλαμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει λίγη μπέσα". "Αν ο Καραμανλής έτσι θέλει να κυβερνήσει την Ελλάδα μάλλον τα 'χει χαμένα", έλεγε ένας Καρδιτσιώτης που δήλωνε "δεξιός" και δίπλα του, ένας που δήλωνε "ΠΑΣΟΚτζής" κουνώντας το κεφάλι συμπλήρωνε: "Τα ίδιας σκ... είναι και και οι δύο και ο δικός μας και ο δικός σας...".

Ενα από τα χαρακτηριστικά αυτής της κινητοποίησης είναι ότι αποδείχτηκε πιο καθαρά ποιοι στήνουν το αντιαγροτικό μέτωπο και ποιοι τάσσονται με τους αγρότες. Κι αυτό αποτελεί μέγιστο πολιτικό όφελος για το αγροτικό κίνημα, αφού τώρα ο αγροτικός κόσμος συνειδητοποιεί καλύτερα πως μόνο με τη συμπαράταξη της εργατικής τάξης, των εργαζομένων της πόλης και του χωριού και άλλων μεσαίων στρωμάτων μπορούν οι αγρότες να ανατρέψουν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ. Αυτή η διαπίστωση αποτελεί "ένα το κρατούμενο" για τους νέους αγώνες που έρχονται.

"Εμείς είμαστε οι νικητές"

Οπως ακριβώς όλες οι προηγούμενες αποφάσεις κλιμάκωσης του αγώνα πάρθηκαν στις γενικές συνελεύσεις των αγωνιζομένων αγροτών της Θεσσαλίας, στα μπλόκα της εθνικής οδού, έτσι έγινε και με την τελευταία απόφαση αυτής της κινητοποίησης, στα Τέμπη. Εκεί χτες στις 11 το πρωί οι αγρότες της Καρδίτσας, των Τρικάλων, της Λάρισας και των Φαρσάλων, αφού εκτίμησαν την κατάσταση, συνειδητά και πειθαρχημένα αποφάσισαν να κλείσει αυτός ο κύκλος κινητοποιήσεων. Σε όλη τη διάρκεια της συνέλευσης το σύνθημα που αντηχούσε στην κοιλάδα των Τεμπών ήταν: "Η αγροτιά παλεύει και θα νικήσει".

Μέσα σε θερμά χειροκροτήματα, το λόγο πήρε ο Βαγγέλης Μπούτας και ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφαση των Νομαρχιακών Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα για αναστολή αυτής της κινητοποίησης και συντεταγμένη αποχώρηση. "Θα αποχωρήσουμε συντεταγμένα όπως ακριβώς ήρθαμε", είπε στους συγκεντρωμένους αγρότες ο Βαγγέλης Μπούτας και συνέχισε: "Βεβαίως η κοινή απόφασή μας είναι ότι ο αγώνας συνεχίζεται. Κλείνει μόνο αυτός ο κύκλος κι ανοίγει ένας νέος κύκλος. Αυτός ο αγώνας ήταν ανώτερος από τον προηγούμενο. Βγήκαμε εμείς πιο δυναμωμένοι σαν αγρότες και πιο έμπειροι. Βέβαια για ορισμένους συναδέλφους που εύλογα αγανακτούν με τη στάση της κυβέρνησης και όσους στηρίζουν την πολιτική της, τους κατανοούμε. Και μεις αγανακτούμε. Ομως βγάζουμε συμπεράσματα ότι πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας κι αυτή είναι η θέληση όλων μας. Και θα συνεχιστεί".

"Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους μας συμπαραστάθηκαν", τόνισε ακολούθως ο Βαγγέλης Μπούτας: "Ολα τα σωματεία, τους μαθητές, τους φοιτητές, τους συνταξιούχους. Ταυτόχρονα θέλουμε να καταγγείλουμε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της περιοχής μας που δε στάθηκε στο πλευρό μας αλλά στο πλευρό της πολιτικής της κυβέρνησης. Να καταγγείλουμε και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που στήριξαν αυτή την πολιτική και να ευχαριστήσουμε όσους μας συμπαραστάθηκαν".

"Μαζί μας η κοινή γνώμη"

"Συναντήσαμε ένα τείχος αδιαλλαξίας από τη μεριά της κυβέρνησης αλλά και του κόμματος που τη στηρίζει", είπε επίσης ο Βαγγέλης Μπούτας και συνέχισε: "Συναντήσαμε σχέδια ύπουλα που σε συνεργασία με άλλες δυνάμεις που στηρίζουν αυτή την πολιτική, καθώς και με τα αφεντικά των ΜΜΕ, είχαν σκοπό να συκοφαντήσουν, να υπονομεύσουν και διασπάσουν τον αγώνα μας. Ομως χωρίς να το κατορθώσουν. Ούτε κατόρθωσαν να στρέψουν την κοινή γνώμη εναντίον μας. Βεβαίως αυτό που θα σας ρωτάνε τώρα και το λέγανε απ' την αρχή είναι: "Σας πούλησε η Συντονιστική Επιτροπή;", "Θα ξαναβγείτε;". Θέλουμε να τους πούμε το εξής και θα κλείσουμε με αυτό. Οτι, όσο θα συνεχίζεται αυτή η αντιαγροτική, αντιλαϊκή πολιτική από όποιον κι αν εφαρμόζεται, οι αγρότες θα είναι πάντα μπροστά. Για να αντιστέκονται, να αντιμάχονται με όποια μορφή κινητοποιήσεων επιλέξουν. Αλλωστε όλα αυτά τα χρόνια έχουμε κατανοήσει ότι ο αγώνας μας είναι σκληρός, δύσκολος και μακρύς. Αλλά τελικά θα είναι νικηφόρος, για εμάς, για τα παιδιά μας και τις οικογένειές μας. Συντεταγμένα, με το κεφάλι ψηλά φεύγουμε γιατί εμείς είμαστε νικητές, γυρίζουμε στα χωριά και από κει συνεχίζουμε τον αγώνα".

"Δεν ξέμπλεξαν μαζί μας"

Αμέσως μετά, μίλησε ο Γιάννης Πατάκης που τόνισε: "Οι αγώνες μας και όλοι οι αγώνες του λαού ενάντια σ' αυτούς που μας εκμεταλλεύονται, πάντα φέρνουν μικρά ή μεγάλα αποτελέσματα. Ξέρουμε ότι θα αρχίσουν να λένε για να μας κάμψουν το αγωνιστικό μας ηθικό ότι οι αγρότες έφυγαν απογοητευμένοι, χωρίς να πάρουν τίποτα. Τους λέμε ότι αυτό που πήραμε είναι το ηθικό μας ανάστημα και η πίστη μας ότι χωρίς αγώνα δεν μπορεί να γίνει απολύτως τίποτα. Και τους βεβαιώνουμε ότι με την πολιτική που ακολουθούν και μας λένε ότι θα τη συνεχίσουν, τα προβλήματα θα είναι περισσότερα και ακόμα μεγαλύτερα. Να είναι βέβαιοι ότι με τους αγρότες δεν ξέμπλεξαν και ότι θα είναι πολύ περισσότεροι στις επόμενες κινητοποιήσεις. Που δε θα είναι μακριά χρονικά. Στέλνουμε ένα μήνυμα στον Τζουμάκα: "Δεν είναι επετειακές οι κινητοποιήσεις μας". Οι αγρότες παλεύουν 12 μήνες το χρόνο κι αυτό θα κάνουμε και στη συνέχεια. Δεν ξέμπλεξαν μαζί μας. Δεν παρατάει ο αγρότης το χωράφι ή το σπίτι του, το χωριό του για να ακολουθήσει την πολιτική του ξεκληρίσματος. Αυτό πρέπει να καταλάβουνε. Ολοι λοιπόν συντεταγμένα φεύγουμε και ξανά πάλι με το νέο σύνθημα, ξανακατεβαίνουμε στα μπλόκα".

Ομόφωνη η απόφαση

Προχτές το βράδυ, μετά το τέλος της συνεδρίασης της ΠΑΣΕ στα Τέμπη, συνεδρίασαν ξεχωριστά οι τρεις Νομαρχιακές Συντονιστικές Επιτροπές, στις οποίες συμμετέχουν εκατοντάδες αγρότες των τριών νομών της Θεσσαλίας, προκειμένου ν' αποφασίσουν την πορεία του αγώνα και τον τρόπο δράσης τους από δω και μπρος.

Τα μέλη της ΠΑΣΕ Β. Μπούτας,Β. Αναγνωστόπουλος και Δ. Τσέλιος ενημέρωσαν τη Νομαρχιακή Καρδίτσας για τα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχαν προχτές στην Αθήνα, για την πορεία του αγώνα μέχρι σήμερα και για το τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια.

Την ίδια ενημέρωση έκαναν τα μέλη της ΠΑΣΕ Γ. Παττάκης,Γ. Νταφούλης,Θ. Τσαλόπουλος και Θ. Κοκκινούλης στη Νομαρχιακή Λάρισας και οι Σπ. Τσιοτινός και Φ. Σαλταγιάννης στη Νομαρχιακή Τρικάλων.

Και στις τρεις συνεδριάσεις επισημάνθηκε πως ο αγώνας των αγροτών έχει ήδη δικαιωθεί, αφού μέσα απ' αυτόν αναδείχτηκε το αγροτικό πρόβλημα, οι αιτίες που το δημιουργούν, αλλά και ποιοι σε πολιτικό επίπεδο ευθύνονται γι' αυτό - η Ευρωπαϊκή Ενωση, η κυβέρνηση, αλλά και τα κόμματα που στηρίζουν αυτή την αντιαγροτική και αντιλαϊκή πολιτική.

Στη συνέχεια τονίστηκαν οι κατακτήσεις του αγροτικού κινήματος, αφού - όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά - και οι φετινές και οι περσινές κινητοποιήσεις ένωσαν τους αγρότες του θεσσαλικού κάμπου. Κι αυτή ακριβώς η ενότητα είναι η καλύτερη υποθήκη για το μέλλον. Επίσης επισημάνθηκε πως οι φετινές κινητοποιήσεις έφεραν κοντά στους αγρότες εκατοντάδες συλλόγους, φορείς, ομοσπονδίες, ενώσεις, μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς και άλλους από τη Θεσσαλία, την Αθήνα, απ' όλη την Ελλάδα.

Η πίστη και η αισιοδοξία πως οι αγώνες θα συνεχιστούν πιο δυναμικά, πιο μαζικά - γιατί τα ίδια τα προβλήματα θα είναι πιο έντονα - επικρατούσε και στις τρεις συνεδριάσεις των Νομαρχιακών Συντονιστικών Επιτροπών. Με βάση αυτή την πίστη, την αισιοδοξία, αλλά και την κατακτημένη - πλέον - εμπειρία, μετά από τις κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων, ομόφωνα αποφασίστηκε σε αυτή τη φάση να ολοκληρωθούν οι κινητοποιήσεις. Ομόφωνη, επίσης, ήταν και η δέσμευση που δόθηκε απ' όλους τους αγρότες των Νομαρχιακών Επιτροπών πως από την επόμενη κιόλας μέρα θα ξεχυθούν στα χωριά των τριών νομών της Θεσσαλίας, ώστε να μιλήσουν με τον κόσμο για τα κέρδη αυτού του αγώνα και για τις προοπτικές του νέου...

Αρχή νέων αγώνων

Ανακοίνωση της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής

"Συμπληρώθηκαν 16 μέρες ηρωικού αγώνα της αγροτιάς της Θεσσαλίας στα μπλόκα της Εθνικής οδού. Είναι μεγάλοι κρίκοι στην αλυσίδα των αγώνων, που έγιναν χτες και θα συνεχιστούν πολύμορφα αύριο. Κάθε μέρα η κυβέρνηση θα μας βρίσκει μπροστά της.

Συντονισμένα με τους άλλους συναδέλφους από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη αναδείξαμε τα προβλήματά μας και δείξαμε τις πραγματικές τους διαστάσεις.

Φάνηκε πιο καθαρά και όχι μόνο στους αγρότες, πού οδηγεί η πολιτική των πολυεθνικών που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση και η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση και ο κ. Σημίτης αντί να σκύψουν στα προβλήματα και να δώσουν ουσιαστικές λύσεις προχώρησαν ακόμη πιο πολύ στον αντιλαϊκό, αυταρχικό, αντιδημοκρατικό κατήφορό τους.

Τα δικαστήρια, τις απειλές και τη λασπολογία ακολούθησαν η απειλή της επέμβασης κατασταλτικών μηχανισμών και η προώθηση στρατιωτικών σχεδίων χτυπήματος του "εχθρού λαού", ταυτόχρονα με την άσκηση ψυχολογικής πίεσης από τους μεγαλοκαναλάρχες και μεγάλα συγκροτήματα του Τύπου. Επιστρατεύτηκε, άλλη μια φορά, η αισχρή επιχειρηματολογία για μεγαλοαγρότες και τσιφλικάδες, με στόχο να μας φέρουν αντιμέτωπους με άλλες κοινωνικές ομάδες και να λειτουργήσει ο "κοινωνικός αυτοματισμός".

Ομως και αυτή η προσπάθεια έπεσε στο κενό.

Αυτή την αδιαλλαξία της κυβέρνησης βοήθησε και η στάση εκείνων, που στα λόγια μάς συμπαραστέκονταν, αλλά ήθελαν να μας υπαγορεύσουν και τις μορφές πάλης. Στην ουσία μάς έλεγαν να μην παλεύουμε, αλλά να υποταχθούμε στην ηττοπάθεια και το συμβιβασμό.

Σ' αυτόν τον αγώνα γνωρίσαμε τους πραγματικούς φίλους και συμπαραστάτες μας, αλλά και αυτούς που δε θέλουν τους αγώνες.

Η πολύμορφη συμπαράσταση που εκφράζεται καθημερινά είναι συγκλονιστική. Εκατοντάδες αποφάσεις - ψηφίσματα μαζικών φορέων, μαζικά - μαχητικά συλλαλητήρια στις πόλεις, αλλά και οι χιλιάδες επισκέψεις στα μπλόκα του αγώνα είναι η καλύτερη απόδειξη ότι ο εργαζόμενος λαός είναι στο πλευρό μας. Αυτό μας γεμίζει δύναμη και αποφασιστικότητα και ταυτόχρονα επιβεβαιώνει ότι ο αγώνας μας είναι δίκαιος. Μπροστά στον κίνδυνο του αφανισμού διαλέξαμε το δρόμο του αγώνα.

Εναν αγώνα που τον δώσαμε με αίσθημα ευθύνης, με συνέπεια και σταθερότητα και με μοναδικό σκοπό την προώθηση ουσιαστικών λύσεων στα προβλήματά μας.

Με την ωριμότητα και τη συνέπεια που δείξαμε αφαιρέσαμε κάθε επιχείρημα από την κυβέρνηση και απ' όσους, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, τη στηρίζουν, τους εμποδίσαμε να δημαγωγούν και να διαστρεβλώνουν τις θέσεις μας, επιχειρώντας τη διάσπαση των αγροτών και την υπονόμευση του αγώνα μας. Ομως πρέπει να ξέρουν όλοι αυτοί που συγκροτούν το αντιαγροτικό μέτωπο ότι σήμερα - μέσα από την εμπειρία μας - μπορούμε να διακρίνουμε πιο καθαρά τους πραγματικούς και ειλικρινείς συμπαραστάτες μας. Κανένας πια δεν μπορεί να μας κοροϊδέψει.

Οι αγρότες όλης της χώρας πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Αυτό μπορεί και πρέπει να αποτελέσει σημαντικό δίδαγμα και ουσιαστικό άμεσο κέρδος του αγώνα, χωρίς να υποτιμούμε και τα όσα θα ακολουθήσουν.

Θέλουμε να δηλώσουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι ο αγώνας της μικρής και μεσαίας αγροτιάς θα συνεχιστεί πολύμορφα όσο τα προβλήματα παραμένουν άλυτα.

Είναι βέβαιο ότι στο μέλλον πιο μαζικά, πιο αγωνιστικά, πιο μαχητικά θα βρισκόμαστε καθημερινά στους δρόμους του αγώνα και θα συντονίζουμε τη δράση μας με τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους επαγγελματοβιοτέχνες και μικροεμπόρους των πόλεων και των χωριών ενάντια σ' αυτή την καταστροφική πολιτική.

Οι αγωνιστικοί δεσμοί που σφυρηλατήσαμε όλα αυτά τα χρόνια αποτελούν τα θεμέλια πάνω στα οποία θα στηθεί ο συντονισμός και η κοινή δράση μέχρι την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής - αντιαγροτικής πολιτικής και τη ριζική αντιμετώπιση των καυτών και οξυμένων προβλημάτων.

Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω. Σήμερα γνωρίζουμε πολύ καλύτερα όχι μόνο τα προβλήματα, αλλά και τις πραγματικές αιτίες που τα γεννούν.

Με τη σημερινή (σ.σ. χτεσινή) ΟΜΟΦΩΝΗ απόφασή μας ολοκληρώνουμε αυτή την κινητοποίηση.

Η ΠΑΣΕ, αφού συζήτησε πλατιά και δημοκρατικά με τους αγρότες που συμμετείχαν στα μπλόκα των ΤΕΜΠΩΝ και τις υπόλοιπες Συντονιστικές Επιτροπές των μπλόκων κατέληξε σ' αυτή την απόφαση.

Η επιστροφή στα χωριά μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την αρχή νέων αγώνων. Μέσα από το δυνάμωμα της ενότητάς μας, τη μαζικοποίηση των Αγροτικών Συλλόγων, την καθημερινή πολύμορφη δράση μας μπορούμε να μεταδώσουμε το μήνυμα του αγώνα σε όλη τη Θεσσαλία.

Ταυτόχρονα, να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία, ώστε να πάρουν και το δικό τους μήνυμα όσοι απεργάζονται, προωθούν ή στηρίζουν το ξεκλήρισμα της μικρής και μεσαίας αγροτιάς.

Το επόμενο αγωνιστικό μας ραντεβού θα γίνει στο γιορτασμό του ΚΙΛΕΛΕΡ, που με ευθύνη της ΠΑΣΕ θα τιμηθεί φέτος στις 15 Μάρτη.

ΤΗ ΝΙΚΗ ΘΑ ΦΕΡΕΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ".

Επανόρθωση

Το χτεσινό μας ρεπορτάζ από τη Βουλή, με τίτλο: "Γεύονται τα "καλά" των ιδιωτικοποιήσεων" αναφερόταν, όπως προκύπτει και από το ρεπορτάζ, στην Τράπεζα Αθηνών και όχι στην Τράπεζα Αττικής, όπως από παραδρομή αναφερόταν στο "καπέλο" του τίτλου.

Σήμερα η συνέντευξη της Αλ. Παπαρήγα

Συνέντευξη Τύπου για τα προβλήματα της αγροτιάς δίνει σήμερα Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Τη συνέντευξη θα μεταδώσει απ' ευθείας η τηλεόραση της ΝΕΤ και ο "902 Αριστερά στα FM". Ο "902 ΤV" θα τη μεταδώσει στην εκπομπή "Πολιτική Επικαιρότητα" στις 9.30 μ.μ. αμέσως μετά τις ειδήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ