ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Η πρόληψη αρχίζει απ' την παιδική ηλικία

"Η ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού και η ομαλή ένταξή του στο κοινωνικό σύνολο έχουν σαν αποτέλεσμα την έλλειψη κινδύνου να πέσει αυτό το παιδί στα ναρκωτικά", τονίστηκε χτες σε ημερίδα

Το θεραπευτικό πρόγραμμα που θα πρέπει να ακολουθεί η κάθε Θεραπευτική Κοινότητα, εξαρτάται από τον τοξικοεξαρτημένο που αντιμετωπίζει κάθε φορά, εφόσον στο πρόβλημα των τοξικομανών είναι αδύνατο να υπάρξει μία και μόνο απάντηση.

Οι παραπάνω επισημάνσεις ανήκουν στον καθηγητή Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Ρώμης Λουίτζι Κανκρίνι,ο οποίος ήταν ο κύριος εισηγητής στη χτεσινή ημερίδα, με θέμα τη Συστηματική προσέγγιση στις ουσιοεξαρτήσεις,που οργάνωσαν χτες το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ), η μονάδα απεξάρτησης "18 Ανω" και το Ελληνικό Τμήμα του Σωματείου των Ευρωπαίων Επαγγελματιών - Λειτουργών για την Αντιμετώπιση της Ουσιοεξάρτησης (ITACA).

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν η πρόεδρος του ΔΣ του ΨΝΑ Κατερίνα Αποστόλου,ο πρόεδρος του ITACA Γιάννης Λιάππας και η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑΜένη Μαλλιώρη.

Αναφορικά με το διαχωρισμό της εξάρτησης από την τοξικομανία, ο Λ. Κανκρίνι υπογράμμισε ότι στην εξάρτηση ο νέος παίρνει μεν ναρκωτικά, ωστόσο δε "ζει" γι' αυτά, ενώ στην τοξικομανία όλη του η ζωή στρέφεται γύρω από αυτά. "Η κατάσταση όμως της εξάρτησης, μπορεί να καταλήξει και σε τοξικομανία, όταν το άτομο που κάνει μία "συμβατή" χρήση ναρκωτικών αντιμετωπίσει μία ισχυρή σύγκρουση στην οποία δε θα μπορέσει να αντιδράσει", είπε ο Ιταλός καθηγητής.

Πάντως ο Ιταλός καθηγητής, με βάση τα αποτελέσματα μιας έρευνας στη χώρα του, έδωσε και ένα αισιόδοξο μήνυμα: "Η ομαλή, είπε, ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού και η ομαλή ένταξή του στο κοινωνικό σύνολο έχουν σαν αποτέλεσμα την έλλειψη κινδύνου να πέσει αυτό το παιδί στα ναρκωτικά".

ΠΡΕΒΕΖΑ
Πρωτοβουλία πλατιάς συσπείρωσης

Κάλεσμα στους δημότες της Πρέβεζας να συμβάλουν στη δημιουργία μιας πλατιάς συσπείρωσης γύρω από συγκεκριμένες προγραμματικές αρχές και θέσεις, που θα διεκδικήσει το δήμο, απευθύνουν είκοσι πέντε πολίτες. Η πρωτοβουλία αυτή "για να εντοπίσουμε τα προβλήματα του δήμου, αλλά και να αναδείξουμε την άμεση σύνδεση του πιο μικρού προβλήματος με την πολιτική που ακολουθείται γενικότερα", ως πρώτο βήμα, θα λάβει χώρα την Κυριακή, 8 Μάρτη, στη "Θεοφάνειο" Αίθουσα.

Σε σχετική ανακοίνωση της πρωτοβουλίας αυτής, σημειώνεται: "Μπορούμε μαζί να αποτρέψουμε την προσπάθεια αυτών που θέλουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση εκφραστή των επιλογών υπερεθνικών κέντρων και της εκάστοτε κυβέρνησης, που τη θέλουν έναν ακόμη φοροεισπράκτορα, έναν ακόμη μεσάζοντα για ξεπούλημα υπηρεσιών (ιδιωτικοποιήσεις), αλλά και διάλυση θεσμών, όπως φάνηκε και στο σχέδιο "Καποδίστριας", που συνάντησε ευρύτατη λαϊκή αντίδραση. Μπορούμε μαζί να υψώσουμε φραγμό στην πολιτική διάλυσης της παραγωγικής βάσης, αφανισμού των μικρομεσαίων, ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, συρρίκνωσης της κοινωνικής πρόνοιας, της παιδείας, αλλοτρίωσης του πολιτισμού μας".

Συνεχίζοντας στην ανακοίνωση της πρωτοβουλίας σημειώνεται: "Να πούμε "όχι" στην απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και στην εμπλοκή σε τυχοδιωκτισμούς, όπως επιτάσσει η "νέα τάξη πραγμάτων". Να πούμε "ναι" στην ειρήνη και στην ανάπτυξη φιλικών σχέσεων με όλους τους γειτονικούς λαούς και όχι μόνο". Τέλος, καλεί όλους τους δημότες της Πρέβεζας "να αγωνιστούμε ισότιμα για έναν δήμο που θα είναι σύμμαχος με τους πολίτες και μαζί τους θ' αγωνίζεται για λύσεις στα προβλήματά τους".

Εξετάσεις...

Αίφνης προχτές το βράδυ ακούστηκε απ' το "Μέγκα", η καταγγελία παρασκευάστριας στο ΙΚΑ ότι χρησιμοποιούνται ληξιπρόθεσμα αντιδραστήρια στα υποκαταστήματα του Ιδρύματος στην οδό Πειραιώς και στον Αγιο Ιερόθεο Περιστερίου.

Η αρχική αίσθηση απ' τις καταγγελίες ήταν ότι όλα αυτά "κάπου μπάζουν". Για πολλά μπορεί να κατηγορηθεί το ΙΚΑ. Οχι όμως και για τέτοια πράγματα ή για την ευσυνειδησία των υπαλλήλων του σε κάποιους τομείς όπως είναι οι εργαστηριακές εξετάσεις.

Εξ αρχής ο "Ρ" δηλώνει - όπως έκανε πάντα - ότι δε συντάσσεται με την ασκούμενη πολιτική των κυβερνήσεων απέναντι στο ΙΚΑ - και πολύ περισσότερο αντιτίθεται στη χρησιμοποίηση του ΙΚΑ απ' τις κυβερνήσεις για την άσκηση μικροκομματικής πολιτικής. Ταυτόχρονα όμως δηλώνει ότι θα υπερασπίζεται το ΙΚΑ ως το μεγαλύτερο οργανισμό της Κοινωνικής Ασφάλισης στη χώρα μας, που προσφέρει κάλυψη σε 5,5 εκατομμύρια ανθρώπους.

***

Ε

τσι ο "Ρ" έχει την τόλμη να πει ότι πίσω απ' τις καταγγελίες κρύβονται κάποιοι άλλοι μικροκομματικοί ανταγωνισμοί, που καταλήγουν σε καταγγελία του ίδιου του Ιδρύματος, που κάνει τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες να τρίβουν τα χέρια τους.

Είναι καταγγελίες δυσανάλογες της κοινωνικής προσφοράς του ΙΚΑ, οι οποίες αφ' ενός μεν δυναμιτίζουν τον κοινωνικό χαρακτήρα του ΙΚΑ και αφ' ετέρου ευτελίζουν όσους αναλαμβάνουν το κόστος τέτοιου είδους καταγγελιών και εκείνους που γίνονται πομποί αυτών των καταγγελιών.

Το ΙΚΑ - μετά από επίσκεψη του διοικητή του Γρ. Σολωμού στα υποκαταστήματα - διαβεβαίωσε τους ασφαλισμένους ότι "οι εξετάσεις γίνονται σε σύγχρονης τεχνολογίας αναλυτές και μέσα στο πλαίσιο των κανόνων και οδηγιών, που υπαγορεύει η ιατρική επιστήμη" και ότι "σε κανένα από τα Εργαστήριά μας δε χρησιμοποιήθηκαν ή χρησιμοποιούνται ληξιπρόθεσμα αντιδραστήρια".

***

Ε

πίσης ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαστηριακών Υπαλλήλων ΙΚΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι τα αντιδραστήρια που χρησιμοποιούνται στα μικροβιολογικά, βιοχημικά και ανοσοβιολογικά εργαστήρια δεν προλαβαίνουν να λήξουν, καθώς διενεργούνται πολλές εργαστηριακές εξετάσεις. Επίσης, τονίζει ότι το ΙΚΑ είναι εξοπλισμένο με τελευταίου τύπου αναλυτές και παρέχει υψηλού επιπέδου εξετάσεις.

Και η ανακοίνωσή του καταλήγει με το ερώτημα: "Δεν κατανοούμε τους λόγους που οδήγησαν τη συγκεκριμένη υπάλληλο στα ΜΜΕ χωρίς να περιμένει το πόρισμα του εισαγγελέα στον οποίο η ίδια προσέφυγε".

Συμμεριζόμαστε τα ερωτήματα αυτά.

Μ.

ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ
Υποσχέσεις στο φόντο άλλων υποσχέσεων

Οι μισές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού στο "Δρομοκαϊτειο" είναι ακάλυπτες, τραυματιοφορείς δεν υπάρχουν, αλλά ούτε και άλλες ειδικότητες γιατρών, εκτός από ψυχιάτρους.

Για τους παραπάνω λόγους οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο - όπου νοσηλεύονται 700 ασθενείς - έκαναν χτες δίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας.

Επιτροπή των εργαζομένων συναντήθηκε με τη γενική γραμματέα του υπουργείου, Ι. Πανοπούλου, η οποία δεσμεύτηκε να απαντήσει σε ορισμένα αιτήματα τον επόμενο μήνα. Υποσχέθηκε στους εργαζόμενους ότι θα προσπαθήσει να δοθεί στο "Δρομοκαϊτειο" σημαντικό μέρος των 4.000 προσλήψεων που αναμένονται, μετά από έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Για τα άλλα ζητήματα, όπως είναι η έλλειψη ασθενοφόρου τη νύχτα και προσωπικού καθαριότητας, η Ι. Πανοπούλου είπε ότι θα τα εξετάσει σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Νοσοκομείου.

Εμπιστοσύνη ζητά ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αθήνας

"Μεμονωμένο χαρακτήρα" έχει, κατά τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αττικής (ΟΣΑ), η υπόθεση του οδοντιάτρου Θ. Βασιλειάδη,σε βάρος του οποίου έχουν διατυπωθεί πέντε καταγγελίες - από το 1980 - για κακοτεχνία κατά την τοποθέτηση στοματικών εμφυτευμάτων. Ο Σύλλογος τονίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κλονιστεί η εμπιστοσύνη του κόσμου στους Ελληνες οδοντιάτρους, εξαιτίας της μεγάλης σε έκταση δημοσιότητας που πήρε η υπόθεση.

Χτες, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Π. Αλεξίου σημείωσε ότι συνολικά, από το 1980 μέχρι σήμερα, έχουν γίνει λιγότερες από οχτώ καταγγελίες για κακοτεχνία. Επισήμανε, δε, ότι τα ποσοστά επιτυχίας των εμφυτευμάτων ξεπερνούν το 95%, για λειτουργία στο στόμα των ασθενών, περισσότερο από 20 χρόνια.

Αναφορικά με την υπόθεση του Θ. Βασιλειάδη, ο πρόεδρος του Συλλόγου είπε ότι αμέσως μετά την πρώτη καταγγελία και τις γνωματεύσεις καθηγητών της Οδοντιατρικής Σχολής, ο οδοντίατρος παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Συλλόγου. Του επιβλήθηκε ποινή προσωρινής (μέχρι τρεις μήνες) αφαίρεσης αδείας ασκήσεως επαγγέλματος. Διευκρίνισε ότι το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Συλλόγου δεν μπορεί να επιβάλει ποινές μεγαλύτερες απ' αυτήν και κάλεσε την πολιτεία να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των Οδοντιατρικών Συλλόγων.

Λεζάντα 1ου

Τα ναρκωτικά δεν αποτελούν τρόπο ζωής, αλλά άρνηση της ίδιας της ζωής

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΥΜΗΤΤΟΥ
Φράγμα στα έργα από τους κατοίκους!

Αποφασισμένοι να παρεμποδίσουν τα έργα διάνοιξης της Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού, όταν αυτά ξεκινήσουν, είναι οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής. Αυτό ξεκαθάρισαν προχτές το βράδυ πολίτες και σύλλογοι της περιοχής σε συγκέντρωση που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για τη Διάσωση του Υμηττού, ενώ δήλωσαν πως είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, προκειμένου να ακυρώσουν την απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ για επιφανειακή χάραξη της Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού.

Στη συγκέντρωση αποφασίστηκε ακόμα να γίνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω απ' το ΥΠΕΧΩΔΕ και να ξεκινήσει ενημερωτική εκστρατεία των πολιτών για τις καταστροφικές επιπτώσεις από την κατασκευή της λεωφόρου.

Ο δήμαρχος Αγ. Παρασκευής, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, με την οποία επανέρχεται στην επικαιρότητα η πρόταση του δήμου για την κατασκευή της λεωφόρου με σήραγγα και όχι με επιφανειακή χάραξη. Ο νομικός σύμβουλος του δήμου ανέφερε ότι η απόφαση του ΣτΕ καθιστά δυνατή την προσβολή κάθε νέας διοικητικής πράξης, ενώ τόνισε πως είναι δυνατή και η προσφυγή των πολιτών, που θίγονται από την καταστροφή του Υμηττού, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

"Τρέχουν" για την Ολυμπιάδα

Το τρένο της Ολυμπιάδας του 2004 τρέχουν να προλάβουν 21 δήμοι και κοινότητες της Βορειοανατολικής Αττικής.

Ετσι, χτες ανακοίνωσαν την ίδρυση ενός "Συνδέσμου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη", στον οποίο συμμετέχουν οι Δήμοι Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ν. Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης, Μελισσίων, Μεταμόρφωσης, Νέας Ερυθραίας, Νέας Ιωνίας, Νέου Ψυχικού, Παπάγου, Πεύκης, Φιλοθέης, Χαλανδρίου, Χολαργού, Ψυχικού και οι Κοινότητες Εκάλης, Νέας Πεντέλης και Πεντέλης.

Εκτός από τις περιβαλλοντικές κορόνες και τη βιώσιμη ανάπτυξη, στην οποία αναφέρθηκαν οι εισηγητές, έγινε λόγος για την προετοιμασία της πρωτεύουσας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, στην οποία ο Σύνδεσμος θέλει να έχει λόγο, αφού αφορά άμεσα αυτές τις περιοχές. Κατά τα άλλα σύντομα πρόκειται να εκλεγεί η διοίκηση του Συνδέσμου, ενώ σε ό,τι αφορά τους οικονομικούς πόρους, τόνισαν ότι θα προέρχονται από το 2 τοις χιλίοις του τακτικού προϋπολογισμού των Δήμων και Κοινοτήτων και από Ευρωπαϊκά Προγράμματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ