ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δε γίνεται παιδεία με σπόνσορες

Συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποίησαν χτες σπουδαστές και φοιτητές σε Αθήνα και Χαλκίδα

Την αντίθεσή τους στα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ) και στον αντιεκπαιδευτικό νόμο 2525/97 εξέφρασαν χτες το πρωί σπουδαστές και φοιτητές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και στη συνέχεια με μια μαχητική πορεία κατευθύνθηκαν στην Ερμού, όπου και βρίσκεται παράρτημα του υπουργείου Παιδείας που παρέχει... ενημέρωση για τα ΠΣΕ. Δήλωσαν για μια ακόμη φορά ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί ώστε κανένα ΠΣΕ να μη δημιουργηθεί στις σχολές τους.

Στη χτεσινή κινητοποίηση συμμετείχαν με απόφαση των Γενικών Συνελεύσεων οι Σύλλογοι Σπουδαστών ΣΕΥΠ, ΣΓΤΚΣ του ΤΕΙ Αθήνας, το τμήμα Η/Υ Συστημάτων ΣΤΕΦ Πειραιά, καθώς επίσης με αποφάσεις των ΔΣ οι Σύλλογοι Φοιτητών Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Αθήνας και Πανεπιστημίου Πειραιά. Καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας οι σπουδαστές και οι φοιτητές βροντοφώναζαν συνθήματα όπως: "Θέλουμε πτυχία, θέλουμε δουλιά, ο νόμος του Αρσένη να μείνει στα χαρτιά", "Μέχρι τις Βρυξέλλες να ακουστεί καλά, μόρφωση, ειδίκευση για όλους μας δουλιά", "ΠΣΕ σημαίνει παιδεία πουλημένη", δηλώνοντας συγχρόνως ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί σε συντονισμό με όλο το λαό.

Φτάνοντας έξω από τα γραφεία ενημέρωσης για τα ΠΣΕ, το σύνθημα "Με σπόνσορες και ΠΣΕ δε γίνεται παιδεία, μας θέλουνε αμόρφωτους για τσάμπα εργασία" ακούστηκε πολλές φορές. Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων ανέβηκε στα γραφεία για να δώσουν τα ψηφίσματα αντίθεσης για τα ΠΣΕ, όπου συνάντησαν μόνο τους υπαλλήλους, οι οποίοι και δήλωναν και οι ίδιοι "φοιτητές".

Στη Χαλκίδα

Αφετηρία νέων αγώνων για κατάργηση του νόμου 2525/97 και επίλυση των χρόνιων προβλημάτων σίτισης, στέγασης και συγκοινωνίας, αποτέλεσε το χτεσινό μαχητικό συλλαλητήριο των σπουδαστών των σχολών ΣΔΟ και ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Χαλκίδας.

Οι σπουδαστές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αγίου Νικολάου. Ακολούθησε μαχητική πορεία, όπου με τα συνθήματα "Το 7% είναι κοροϊδία, με ψίχουλα δε γίνεται δωρεάν παιδεία", "Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, μ' αγώνες κατακτιέται" και "Φοιτητές, εργάτες, αγρότες, μαθητές με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές", η σπουδάζουσα νεολαία έδωσε σαφή απάντηση προς την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας ότι η αντιμεταρρύθμιση και οι αποφάσεις του μεγάλου κεφαλαίου θα ανατραπούν στην πράξη. Οι σπουδαστές ακόμη πιο μαζικά και ενωτικά θα "χτίσουν" το μέτωπο παιδείας και μαζί με όλο το λαό θα αγωνιστούν για δημόσια δωρεάν παιδεία.

Αυτό το δικαίωμα όμως αρνήθηκε ο φιλοκυβερνητικός νομάρχης, στην αντιπροσωπεία των σπουδαστών, όταν ζήτησαν την έμπρακτη συμπαράστασή του στους αγώνες τους. Ακόμη αρνήθηκε να παρέμβει στους ιδιοκτήτες λεωφορείων του ΚΤΕΛ και στο υπουργείο Παιδείας για μείωση του εισιτηρίου που πληρώνουν οι σπουδαστές (440 δραχμές πήγαινε - έλα) για να τους μεταφέρουν στο ΤΕΙ που βρίσκεται 15 χιλιόμετρα έξω από τη Χαλκίδα, ενώ αναρμόδιος δήλωσε για το πρόβλημα της στέγασης, αφού η εστία καλύπτει πολύ μικρό αριθμό σπουδαστών και της σίτισης.

Οι σπουδαστές, αφού κατήγγειλαν την αρνητική στάση του νομάρχη, κατευθύνθηκαν προς το ΚΤΕΛ, όπου πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη μιας ώρας.

ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ
Επιστολή - "μάθημα" στον υπουργό Παιδείας

Μια επιστολή - μάθημα ωριμότητας και ευθύνης, αλλά και ράπισμα, στην αυταρχική αντιπαιδαγωγική πολιτική του υπουργείου Παιδείας, απευθύνουν προς τον υπουργό Γερ. Αρσένη, οι μαθητές του Γυμνασίου Μανταμάδου Λέσβου, με αφορμή την απόφαση για αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών. Παραθέτουμε ολόκληρη την επιστολή των μικρών μαθητών, γιατί αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όλους αυτούς που σπεύδουν να σπεκουλάρουν ενάντια στους μαθητές που δε συμβιβάζονται και τραβούν το δρόμο του αγώνα, αλλά και γιατί δεν μπορεί παρά να γεμίζει ελπίδα για το αύριο που κουβαλούν στις πλάτες τους αυτοί οι έφηβοι. Γράφουν συγκεκριμένα οι μαθητές:

"Ακόμα και στις μέρες μας, κοντά στο 2000, μια εποχή που θέλουμε να μιλάμε για σύγχρονο σχολείο και ανανεωτικά εκπαιδευτικά "ρεύματα", στα σχολεία η σχέση ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές βασίζεται πολλές φορές στην εξουσία που ο εκπαιδευτικός υποχρεωτικά αντλεί από τη διοικητική γραφειοκρατία. Ετσι καθετί παιδαγωγικά επιλήψιμο επιδέχεται κυρώσεις, με διαταγές και εγκυκλίους του υπουργείου Παιδείας.

Παιδαγωγικά επιλήψιμη κρίθηκε και η κατάληψη του σχολείου που πραγματοποιήθηκε μερικές βδομάδες πριν, με σκοπό να διαμαρτυρηθούμε για τα νέα εκπαιδευτικά μέτρα. Και όπως κάθε παραβάτης επιδέχεται κυρώσεις, για μας τους μαθητές, η υπουργική απόφαση προβλέπει αναπλήρωση των ωρών που χάθηκαν, περικόπτοντας πρώτα απ' όλα τις εκδρομές και κατόπιν όποιες άλλες μαθητικές εκδηλώσεις μας προσφέρουν μικρή ανάπαυλα από το φόρτο των μαθημάτων.

Να το θεωρήσουμε αυτό τιμωρία, επειδή θελήσαμε να πούμε τη γνώμη μας; Μήπως είναι ένα μέσο για να καταστέλλονται οι μαθητικοί αγώνες και οι καταλήψεις των σχολικών κοινοτήτων;

Ολα όμως όσα προηγήθηκαν μας δημιούργησαν την εξής απορία, που θέλουμε οπωσδήποτε απάντηση: Αν πρέπει να αναπληρωθούν οι 48 ώρες που χάθηκαν από την κατάληψη, γιατί η υπουργική απόφαση δεν επισημαίνει πώς και πότε θα καλυφθούν οι ώρες που κάθε χρόνο χάνονται στην αρχή του σχολικού έτους, επειδή δε διορίζονται έγκαιρα εκπαιδευτικοί; Για παράδειγμα το σχολικό έτος 1997 - '98 τα μαθήματα Αγγλικών ξεκίνησαν το Γενάρη. Τα μαθήματα της Μουσικής το Δεκέμβρη. Τα βιβλία Πληροφορικής ήρθαν το Νοέμβρη. Και άλλες ώρες που χάνονται είτε στην αρχή, είτε στο μέσο της σχολικής περιόδου κάθε χρόνο.

Θέλουμε μια απάντηση τώρα! Φανταζόμαστε πως αυτή θα είναι απορία όλων των μαθητικών κοινοτήτων. Για μας τουλάχιστον θεωρείται επιτακτική ανάγκη, η έγκυρη και έγκαιρη γνώση, γιατί ανήκουμε σ' έναν τόπο με παράδοση. Για πολλές δεκαετίες οι πανεπιστημιακές έδρες υπηρετήθηκαν από προσωπικότητες που κατάγονται από τούτο το νησί και άλλους που διέπρεψαν σε διάφορους τομείς της επιστήμης. Εμείς θέλουμε να βαδίσουμε στα χνάρια τους. Επιπλέον σαν παιδιά της παραμεθορίου έχουμε διπλή υποχρέωση στην πατρίδα. Μα χωρίς γράμματα, κανένας αγώνας δεν κατακτιέται".

"Πανσπουδαστικά"

Ζήλεψαν την ακτινοβολία του άρθρου 4

Ολο και περισσότερο η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ μετατρέπονται σε ανοιχτό απεργοσπαστικό μηχανισμό. Ολο και περισσότερο παίρνουν τις αποστάσεις τους από το φοιτητικό κίνημα και έχουν σαν κύριο σκοπό της ύπαρξής τους να εμποδίζουν με κάθε τρόπο τις συλλογικές και αγωνιστικές διαδικασίες. Ετσι τις είδαμε το προηγούμενο διάστημα να χρησιμοποιούν όλα τους τα επιχειρήματα, για να αποδείξουν ότι γενικές συνελεύσεις που αποφασίζονται με τις υπογραφές φοιτητών και όχι από τις ...γαλαζοπράσινες πλειοψηφίες είναι παράνομες. Τώρα τελευταία όμως, κάνουν πραγματικά άλματα σε αυτή την κατεύθυνση. Ετσι, η τελευταία τους "ανακάλυψη" είναι ότι οι φοιτητές των α και β εξαμήνων στα ΤΕΙ Αθήνας και Σερρών, δεν έχουν το δικαίωμα να υπογράφουν κείμενα σύγκλησης γενικής συνέλευσης, επειδή δεν ψήφισαν στις προηγούμενες σπουδαστικές εκλογές, άρα δεν είναι ταμειακώς εντάξει, άρα δε θεωρούνται μέλη του συλλόγου! Τύφλα να 'χει το άρθρο 4.

Φασιστική πρακτική

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινούνται και κάποια παιδιά στο Τμήμα Μεθοδολογίας Ιστορίας και Θεωρίας των Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών όπως και στο Θεατρολογικό τμήμα του ΑΠΘ. Σε αυτές τις σχολές κάποιες αναρχοφασίζουσες ομάδες θέλουν να απαγορέψουν στις ΠΚΣ να συμμετέχουν στις εκλογές, επειδή σ' αυτές υπάρχουν ενιαία ψηφοδέλτια, με τη φασιστική λογική του στιλ: "Εξω τα κόμματα από τη σχολή μας". Τι κι αν αυτή η λογική απαγορεύει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, τι κι αν είναι ωμή καταπάτηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, τι κι αν αποτελεί, στην ουσία της, καταπάτηση ακόμα και της έννοιας του ίδιου του Πανεπιστημιακού Ασύλου...

Ας το πάρουν όμως χαμπάρι τα φασιστάκια με τις αναρχοχαρούμενες αντιλήψεις, η Πανσπουδαστική ήταν εκτός νόμου μόνο την περίοδο της δικτατορίας.

Η δικτατορία των λογιστών...

Αντιγράφουμε από πρόσφατη προκήρυξη της ΕΑΑΚ που κυκλοφόρησε στο Γεωργικό Πανεπιστήμιο Αθήνας: "Αγώνες διαρκείας και ανυποχώρητους που είναι οι μόνοι ικανοί να σπάσουν την αδιαλλαξία της κυβέρνησης και της δικτατορίας των λογιστών". Ρε παιδιά, δε λέμε, ας μη μας μιλήσετε για δικτατορία των μονοπωλίων, ούτε για την πολιτική των Βρυξελλών, ούτε για το μεγάλο κεφάλαιο, ούτε για βιομηχάνους, αλλά οι κακόμοιροι οι λογιστές τι σας φταίξανε; Ασε που στην πλειοψηφία τους όχι μόνο εργάζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες, αλλά και μετά τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης για τους φοροτεχνικούς, δεν αναγνωρίζεται καν το δικαίωμα των αποφοίτων να ασκήσουν το επάγγελμά τους, ωςλογιστές.

Ανανεωτικές αναλύσεις

Βρίθει από "ανανεωτικές" και "αριστερές ριζοσπαστικές" αναλύσεις το περιοδικό "Ανασυνθέσεις" (του Δικτύου Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων - όπως ονομάζεται η παράταξη του Συνασπισμού). Αναλύοντας με βαθυστόχαστο τρόπο τις φετινές φοιτητικές - σπουδαστικές κινητοποιήσεις καταλήγουν: "... όλες οι αριστερές - πλην ΠΚΣ - αποχρώσεις του κινήματος, καθώς και ο κόσμος με εναλλακτική πολιτική στάση συγκρότησαν το συμπαγές μπλοκ κινητοποιήσεων". Πρώτα - πρώτα από πού και ως πού ο Συνασπισμός του Μάαστριχτ, της "κεντροαριστεράς" συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, του "κοινωνικού διαλόγου" αποτελεί "αριστερή απόχρωση". Επειτα, το αναφερόμενο "μπλοκ", που συγκροτήθηκε σε καμιά δεκαπενταριά σχολές της Αθήνας και της Πάτρας, πρέπει επιτέλους να λογοδοτήσει για την υπονομευτική στάση, του ξεφουσκώματος των αγωνιστικών διαθέσεων. Οσο για τη "συμπαγή" σούπα που προέκυψε από τη σύνθεση Συνασπισμού, ΕΑΑΚ, ΚΚΕ (μ-λ), ΕΣΟΦ και αναρχοαυτόνομων ομάδων, το ίδιο το άρθρο είναι αποκαλυπτικό στο πού κατέληξε... "συγκρουόταν με τη δεξιά φρασεολογία, που στηριζόταν στο να κινδυνολογεί και να παίζει με το ένστικτο αυτοσυντήρησης των φοιτητών". Ετσι είναι, συγκρούστηκε με τη δεξιά φρασεολογία, αφήνοντας αλώβητη τη δεξιά πολιτική, για να μην πούμε ότι επιπλέον της έδωσε ιδεολογική κάλυψη (βλ. ελεύθερη πρόσβαση, γενικές γνώσεις, διεπιστημονική κινητικότητα - πιστωτικές μονάδες).

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
"Τιμωρεί" τους μαθητές για τους αγώνες τους

Με μαθήματα τα Σάββατα και περικοπή των πενθήμερων εκδρομών, αλλά και παράταση του διδακτικού έτους "τιμωρεί" το υπουργείο Παιδείας τους μαθητές που "τόλμησαν" να συμμετάσχουν στις καταλήψεις που έγιναν σε Γυμνάσια και Λύκεια το περασμένο διάστημα. Αυτό προβλέπεται σε υπουργική απόφαση, η οποία "προωθείται προς δημοσίευση που αφορά την κάλυψη των απολεσθέντων διδακτικών ωρών λόγω καταλήψεων των σχολικών μονάδων".

Το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε οι διδακτικές ώρες που χάνονται λόγω καταλήψεων να καλύπτονται οπωσδήποτε με περιορισμό ή κατάργηση κατ' αρχήν των σχολικών περιπάτων και των πολυήμερων εκδρομών.

Προβλέπεται μάλιστα ότι σε περίπτωση που αυτό δεν αρκεί για την κάλυψη των ωρών, "αξιοποιούνται αργίες που μεσολαβούν μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους (Σάββατα, εορτές και διακοπές των Χριστουγέννων και του Πάσχα)". Τέλος, αναφέρεται ότι σε περιπτώσεις παρατεταμένης κατάληψης, το υπουργείο Παιδείας "εξετάζει και το ενδεχόμενο παράτασης του διδακτικού έτους στο συγκεκριμένο σχολείο". Μάλιστα, ο διευθυντής κάθε σχολείου είναι "υποχρεωμένος να συντάσσει και να υποβάλει για έγκριση συγκεκριμένο πρόγραμμα για την κάλυψη των διδακτικών ωρών που χάθηκαν στον προϊστάμενο της διεύθυνσης ή του γραφείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης".

Στην απόφαση γίνεται αναφορά στο "γεγονός ότι με το Νόμο 1566/85 η πολιτεία θεσμοθέτησε όργανα και εκχώρησε σ' αυτά αρμοδιότητες προκειμένου να διαμορφωθούν προϋποθέσεις και όροι αποτελεσματικής και ουσιαστικής παρέμβασης για διασφάλιση της ομαλής και εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων, τόσο στον τομέα της υποδομής όσο και στο καθαρά λειτουργικό μέρος", αλλά και το ότι καταλήψεις, "φαινόμενο εποχιακό και επαναλαμβανόμενο τα τελευταία χρόνια, έχει ως επακόλουθο την απώλεια πολλών διδακτικών ωρών, με σοβαρές συνέπειες για το σύνολο των μαθητών".

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μαγνησίας της ΚΝΕ

Την απαράδεκτη μορφή "τιμωρίας" προς τους μαθητές των ΤΕΛ του Βόλου που επέβαλε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δηλαδή το να γίνονται κανονικά μαθήματα τα Σάββατα, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μαγνησίας της ΚΝΕ.

Οπως αναφέρει, η ποινή "κάθε άλλο παρά να αναπληρώσει τις χαμένες ώρες έχει στόχο". Σημειώνει ότι οι κυβερνώντες, "επιλέγοντας μία πολύ έντεχνα επιχειρηματολογημένη ποινή, θέλουν όχι μόνο να περάσουν την αντίληψη ότι "αυτά παθαίνετε όταν αγωνίζεστε", αλλά και να οδηγήσουν τους μαθητές στην παθητικότητα και να στρέψουν και τους καθηγητές ενάντια στους μαθητικούς αγώνες".

Στην ανακοίνωση αναφέρεται συγκεκριμένα ότι η κυβέρνηση δείχνει το κατασταλτικό της πρόσωπο στους μαθητές μέσω των διευθύνσεων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. "Σαν κομμουνιστές καταγγέλλουμε αυτή τη συνεχιζόμενη αυταρχικότητα της κυβέρνησης, που μετά την ποινικοποίηση των αγώνων των αγροτών, στρέφεται τώρα, τη συγκεκριμένη περίοδο που οι μαθητές έχουν αποκτήσει μια πανελλήνια οργάνωση, και σ' αυτούς. Πιστεύουμε ότι τέτοιες ενέργειες, που δεν εφαρμόστηκαν ούτε στις μεγάλες καταλήψεις του '91, μας οδηγούν αρκετές δεκαετίες πίσω σε εποχές τρομοκρατίας, που σήμερα την περίοδο αυτή δεν πρέπει να την αφήσουμε να περάσει", τονίζεται στην ανακοίνωση.

Εκδηλώσεις των ΠΚΣ

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Στην Αθήνα
  • Σήμερα, Πέμπτη, γίνονται οι εξής εκδηλώσεις:

- Στη Φυσικομαθηματική, στις 12 μ. με θέμα: "Η Τέχνη μέσο χειραγώγησης ή αντίστασης και χειραφέτησης;". Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν οι: Στ. Παπαθανασίου,υπεύθυνος του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, Ν. Τσακίρογλου,ηθοποιός, Γ. Κατσαρός,μουσικοσυνθέτης, και Μ. Πασχαλίδης,τραγουδιστής.

- Στη ΣΕΥΠ (ΤΕΙ), στις 12 μ. με θέμα: "Αποποινικοποίηση: λύση ή εφιάλτης", με ομιλητή τον Γ. Μιχαλαρέα.

- Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στη 1 μ.μ. με θέμα τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και με ομιλητή τον γραμματέα της ΕΕΔΥΕ, Θ. Παφίλη.

- Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, στη 1 μ.μ. με θέμα τις επιπτώσεις από την υποτίμηση της δραχμής, με ομιλητή τον Κράτη Κυριαζή,στέλεχος του ΚΚΕ, ενώ θα συμμετάσχει ο πρόεδρος του Οικονομικού Τμήματος, καθηγητής Θ. Λιανός.

  • Αύριο, Παρασκευή στις 12 μ. στο ΤΕΙ Αθήνας (μεγάλο αμφιθέατρο) με θέμα: "ΠΣΕ και Τεχνολογική Εκπαίδευση", με ομιλητή τον Π. Γεωργιάδη,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με τον Μ. Πασχαλίδη.
Στη Θεσσαλονίκη
  • Το βιβλίο "Αλλαγές στην οικονομία και στην ταξική διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας" του ΚΜΕ θα παρουσιαστεί, σήμερα στις 11 π.μ., στο μικρό αμφιθέατρο των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, με ομιλητή τον Σωτήρη Κωστόπουλο,στέλεχος της ΚΟΘ του ΚΚΕ. Θα ανοίξει έτσι η αυλαία των εκδηλώσεων των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας της Θεσσαλονίκης.
  • Η προσπάθεια αντιμετώπισης της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), και κατ' επέκταση το επάγγελμα του γεωλόγου, θα είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνει σήμερα στις 12 μ. στην ΠΑΑ της Φυσικομαθηματικής Σχολής, οι ΠΚΣ Γεωλογικού. Ομιλητές της εκδήλωσης είναι οι: Ανέστης Φιλιππίδης,πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Κώστας Κατσιάβαλος,μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων του ΙΓΜΕ, διδάκτωρ μηχανικός Μεταλλείων, και Εφη Τάκου,εργαζόμενη στο παράρτημα της Θεσσαλονίκης του ΙΓΜΕ.
  • Σήμερα, επίσης, στις 7 μ.μ. οι ΠΚΣ Φιλοσοφικής διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: "Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η διασάλευση της ειρήνης στις μέρες μας. Η θέση της νεολαίας στο Μέτωπο Ειρήνης". Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα 112 της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, είναι ο καθηγητής Γιώργος Χουρμουζιάδης.
Γλέντι της ΔΕΕ

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" (ΔΕΕ) γλεντάει και καλεί όλους να περάσουν μια ζεστή βραδιά με χορό και τραγούδι "επειδή... η συνεύρεση μας δίνει δύναμη και η διασκέδαση αισιοδοξία...", υπενθυμίζοντας συγχρόνως ότι "γλεντώντας κάνετε τους "άλλους" ν' ανησυχούν". Το γλέντι θα γίνει την Παρασκευή 27 του Μάρτη, στις 9 το βράδυ, στη ρεμπέτικη γωνιά "Σεβντάς" (Αυγής 40, Ν. Ηράκλειο, τηλ. 2847.030 - 2830.025), με την "Ανώνυμη Κομπανία". Τιμή πρόσκλησης 5.000 δραχμές (για φαγητό και ποτό).

Εκδήλωση της ΚΝΕ στο Μεσολόγγι

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα "Μέτωπο παιδείας - απάντηση στην αντιεκπαιδευτική πολιτική" θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου,την οποία διοργανώνουν οι Οργανώσεις Βάσης ΤΕΙ και Μαθητών Μεσολογγίου. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Λαζ. Μυλωνάς,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ θα γίνουν παρεμβάσεις από εκπροσώπους συνδικαλιστικών φορέων μαθητών, εκπαιδευτικών και άλλων.

"Οχι" στο ραγιαδισμό

Εκδήλωση της ΠΚΣ Πολιτικού Νομικής

Συζήτηση με αντικείμενο τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις διοργάνωσε χτες στην αίθουσα Καββαδία της Νομικής, η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας του Πολιτικού Τμήματος της Νομικής.

Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Θαν. Παφίλης,γραμματέας της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, ο οποίος αναφέρθηκε στα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που - όπως τόνισε -πάντα έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην ιστορία της ανθρωπότητας και τώρα αποτελεί το χώρο όπου δοκιμάζεται η νέα δομή του ΝΑΤΟ. Ο Θ. Παφίλης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, τη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου και της Κύπρου και κάλεσε τους φοιτητές να αντισταθούν στο σύγχρονο ραγιαδισμό που επιχειρούν να καλλιεργήσουν στη νεολαία και να επιλέξουν το δρόμο της αντίστασης από το δρόμο της υποταγής.

Οι φοιτητές από την πλευρά τους μετέφεραν τους προβληματισμούς τους τόσο για τις εξελίξεις στην περιοχή μας, το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, αλλά και για τις θέσεις και το ρόλο του φιλειρηνικού κινήματος.

ΔΑΠ - ΠΑΣΠ
Σύμπλευση με την αντιεκπαιδευτική πολιτική

"Χρεοκοπημένο μοντέλο" είναι για τη ΔΑΠ - ΝΔΦΚ η δημόσια δωρεάν παιδεία, ενώ οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΠ δηλώνουν ότι συμφωνούν με τη φιλοσοφία και τους στόχους της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Αυτά δήλωσαν, ανάμεσα σε άλλα, χτες σε συνεντεύξεις Τύπου οι εκπρόσωποι των δύο παρατάξεων, παρουσιάζοντας τις θέσεις τους, ενόψει των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών.

Η ΔΑΠ παρουσίασε ένα πλαίσιο θέσεων για Πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς. "Το χρεοκοπημένο μοντέλο της δωρεάν παιδείας", να αντικατασταθεί με την καθιέρωση δανείων σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, τα οποία θα αποπληρώνει οι φοιτητής χαμηλότοκα με τη λήψη του πτυχίου, αναφέρεται στις προτάσεις της ΔΑΠ. Επίσης, ανάμεσα σε άλλα προτείνει "για την έλλειψη ανταγωνισμού από την Ανώτατη Εκπαίδευση που οδηγεί στη μετριότητα, στη γραφειοκρατία και στη μιζέρια, ζητώντας τον ανταγωνισμό μεταξύ των ΑΕΙ και την ταυτόχρονη λειτουργία Δημόσιων και Ιδιωτικών Πανεπιστημίων".

Η ΠΑΣΠ από την πλευρά της, αγνοώντας επιδεικτικά το βαθιά αντιλαϊκό χαρακτήρα των μέτρων, που προωθούνται με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, επισημαίνει μόνο την απουσία ουσιαστικού διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ δηλώνει ότι συμφωνεί με τη φιλοσοφία και τους στόχους της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΠ χτες επισήμαναν ιδιαίτερα τη θέση τους να γίνει καταστατικό πανσπουδαστικό συνέδριο και εξέφρασαν τη σιγουριά ότι τα πανσπουδαστικά συνέδρια θα πραγματοποιηθούν.

Oι σπουδαστές έξω από το παράρτημα του υπουργείου Παιδείας που παρέχει

Oι σπουδαστές έξω από το παράρτημα του υπουργείου Παιδείας, που παρέχει ενημέρωση για τα ΠΣΕ

Η οποιαδήποτε κινητοποίηση των μαθητών θεωρείται "...απώλεια διδακτικών ωρών" και τιμωρείται ανάλογα από το υπουργείο Παιδείας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ