ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Απρίλη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Μήνυμα Πανσπουδαστικής αντεπίθεσης

Ψηφίζουν από το πρωί σήμερα οι φοιτητές και οι σπουδαστές όλης της χώρας, για να αναδείξουν νέα διοικητικά συμβούλια στους φοιτητικούς και σπουδαστικούς τους συλλόγους και αντιπροσώπους για τα Συνέδρια της ΕΦΕΕ και ΕΣΕΕ που θα γίνουν 4 - 7 Μάη και 30 Απρίλη - 3 Μάη, αντίστοιχα. Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας κατεβαίνουν στις φετινές εκλογές με ψηφοδέλτια σε όλες τις σχολές, με αισιοδοξία για το αποτέλεσμα, αφού απ' όλη τη χώρα τα μηνύματα που έρχονται από τη σπουδάζουσα νεολαία είναι θετικά και ελπιδοφόρα.

Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας απευθύνουν σε όλους τους φοιτητές και τους σπουδαστές πλατύ, ενωτικό, αγωνιστικό κάλεσμα: με την ψήφο τους, να δώσουν ένα γερό μάθημα, στις δυνάμεις που υπονομεύουν τους αγώνες και τα δικαιώματα του φοιτητικού κινήματος και των εργαζομένων και στηρίζουν την πολιτική των "Λευκών" και "Πράσινων Βιβλίων", και του ΟΟΣΑ, ενισχύοντας το Μέτωπο Παιδείας.

Συγκεκριμένα, οι ΠΚΣ καλούν φοιτητές και σπουδαστές:

  • Με τη στάση τους, να αντισταθούν στην επίθεση απέναντι στα μορφωτικά και εργασιακά τους δικαιώματα. Ενάντια στην πολιτική της αποσύνδεσης πτυχίου- επαγγέλματος, της έντασης των ταξικών φραγμών, του κατακερματισμού των σπουδών, της παροχής "καταρτίσεων". Της μετατροπής των ΑΕΙ - ΤΕΙ σε παραμάγαζα των επιχειρήσεων, στη λειτουργία τους με τους νόμους της αγοράς, με κριτήρια "ανταγωνιστικότητας".
  • Να αντισταθούν στην προοπτική του απασχολήσιμου, του μισομορφωμένου, μισοειδικευμένου, φτηνού, "ευέλικτου" εργατικού δυναμικού. Να αντισταθούν στην πολιτική που χαράζουν τα "Λευκά" και "Πράσινα Βιβλία" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Συνθήκη του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ, οι εκθέσεις του ΟΟΣΑ.
  • Να δυναμώσουν την αντεπίθεση του φοιτητικού κινήματος, κάνοντας ένα μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση της αλλαγής του συσχετισμού δύναμης στους συλλόγους.
  • Να ενισχύσουν το Μέτωπο Παιδείας. Να απομονώσουν τις δυνάμεις της υποταγής και της συναίνεσης, τις δυνάμεις της υπονόμευσης και του αποπροσανατολισμού.
  • Με τη σημερινή τους ψήφο να στείλουν ένα ακόμα μήνυμα ανυπακοής στην κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, στους πολιτικούς της καθοδηγητές, στην ΕΕ και τους βιομηχάνους.
  • Να στείλουν μήνυμα αντεπίθεσης σε όλο τον ελληνικό λαό, που βλέπει καθημερινά να συρρικνώνονται το εισόδημα, τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις του.
Ψήφος
- απάντηση

Οι φετινές εκλογές γίνονται μέσα σε ένα κλίμα υποβάθμισης που παγίως καλλιεργείται τα τελευταία χρόνια. Χωρίς να υπάρχουν αυταπάτες όσον αφορά τους γενικούς συσχετισμούς, τα μηνύματα που υπάρχουν απ' όλες τις σχολές δείχνουν ότι σήμερα θα καταγραφεί με το αποτέλεσμα, η θέληση ακόμη περισσότερων φοιτητών και σπουδαστών να πάρουν θέση αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή - αντιεκπαιδευτική λαίλαπα.

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές καλούνται σήμερα με την ψήφο τους να δώσουν ηχηρή απάντηση στους υπονομευτές του κινήματος, σε εκείνους που σιγοντάρουν και καλύπτουν τη συντηρητική και αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθείται και στην παιδεία. Να αποκαλύψουν τις πραγματικές αιτίες που γεννούν την αντιεκπαιδευτική πολιτική, κρίνοντας τους πραγματικούς ενόχους. Και η ψήφος στις ΠΚΣ είναι ψήφος αντίστασης, αντεπίθεσης για την εξασφάλιση όλων όσων ανήκουν στη σπουδάζουσα νεολαία. Για να μπορέσει το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα να συγκρουστεί με το μονόδρομο της πολιτικής του Μάαστριχτ - Αμστερνταμ, και όλοι μαζί να συγκροτήσουν ένα δυνατό, ενωτικό, οργανωμένο κίνημα που θα συναντιέται με τους αγώνες του εργατικού, λαϊκού κινήματος, για να ανατραπεί το συντηρητικό μπλοκ στην κοινωνία και στην εκπαίδευση.

Η ενίσχυση της μόνης συνεπούς παράταξης που δρα όλη τη χρονιά στο χώρο των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, αγγίζοντας τα μικρά και μεγάλα προβλήματα των συμφοιτητών τους, θα σημάνει αγώνες για να μην περάσει η διάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, για να μην ενταθούν οι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση, για να μην υποβαθμιστούν οι σπουδές τους.

Ψήφος στις ΠΚΣ σημαίνει γύρισμα της πλάτης σε όλους αυτούς που θέλουν τους φοιτητές και σπουδαστές υποταγμένους, ανίσχυρους να αντιδράσουν, έρμαια της αντιλαϊκής αυτής πολιτικής.

Η ψηφοφορία στις σχολές αρχίζει με την ανατολή του ήλιου και οι κάλπες θα κλείσουν με τη δύση. Απαραίτητα για την ψηφοφορία είναι το τρίπτυχο ή το πάσο και αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή εκλογικό βιβλιάριο ή οποιοδήποτε δημόσιο έγγραφο που να πιστοποιεί την ταυτότητα του ψηφοφόρου.

Φοιτητικό κίνημα αναπόσπαστο κομμάτι του λαϊκού μετώπου

Εκδήλωση των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας πραγματοποιήθηκε χτες στο Πανεπιστήμιο Πειραιά

"Οπως η υποτίμηση της δραχμής γίνεται ένα ακόμα μέσο για τον πλουτισμό των λίγων σε βάρος των πολλών έτσι και η παιδεία γίνεται στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου μέσον για την ενίσχυση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Οπως το μεγάλο κεφάλαιο έχει την τάση να συγκεντρώνει τον πλούτο και την παραγωγή για λογαριασμό του, έτσι επιδιώκει να μονοπωλεί και τη γνώση για όφελός του". Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, απευθυνόμενη στους φοιτητές, η Ελένη Μηλιαρονικολάκη,επικεφαλής του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, σε εκδήλωση των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας που έγινε χτες στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

"Στην περίφημη κοινωνία της γνώσης, όπως την αποκαλούν, παρά τη σημαντική πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας η ζωή μας διαρκώς χειροτερεύει. Οχι μόνο δεν υπηρετούνται οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, αλλά πισωγυρίζουμε", σημείωσε η Ελ. Μηλιαρονικολάκη, για να συνεχίσει, λέγοντας: "Βαδίζουμε στην εποχή, που, σύμφωνα με τα κείμενα του ΟΟΣΑ για την εκπαίδευση τα δικαιώματα και η σταθερότητα στην εργασία και γενικότερα την κοινωνική ζωή αποτελούν παρεκκλίνοντα φαινόμενα. Μια και απομακρυνόμαστε από το χαμένο παράδεισο θα πρέπει να μάθουμε να μπαλώνουμε τη ζωή μας". "Ενας από τους βασικούς στόχους της εκπαιδευτικής αντιμεταρρύθμισης - τόνισε - είναι να προετοιμάσει την ενσωμάτωση και την υποταγή στη νέα εργασιακή και κοινωνική πραγματικότητα του απασχολήσιμου, που δε θα έχει το χρόνο ούτε να σκεφτεί ούτε να ζήσει, γιατί ο νους και το σώμα του θα πρέπει να είναι δοσμένα στον αγώνα της επιβίωσης. Η προετοιμασία ενός επιστημονικού δυναμικού που θα συγκεντρώνει αποσπασματικές γνώσεις έτσι που να μην μπορεί να συνθέτει άποψη για τον κόσμο για τη φυσική και κοινωνική πραγματικότητα που πρέπει να αλλάξει".

Αναφέρθηκε, επίσης, στη σύνδεση των αλλαγών που προωθούνται στην ανώτατη εκπαίδευση με τη γενικότερη πολιτική των μονοπωλίων, με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις (κατάργηση δικαιωμάτων, ιδιωτικοποιήσεις κλπ.). Είπε μάλιστα, ότι επειδή έτσι άρρηκτα συνδέεται η πολιτική στην παιδεία με τους γενικότερους οικονομικοπολιτικούς στόχους του κεφαλαίου η μόνη διέξοδος είναι η πάλη των φοιτητών να μην περιοριστεί στους τέσσερις τοίχους του πανεπιστημίου, αλλά να συνδεθεί με τη διεκδίκηση συνολικής ανατροπής αυτής της πολιτικής. "Το φοιτητικό κίνημα να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι ενός παλλαϊκού μετώπου με πυρήνα του την εργατική τάξη ενάντια στην υποτίμηση της μόρφωσης, της εργασίας και της ζωής για μια άλλη κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα στα μέτρα των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων", κατέληξε.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δυναμική παρέμβαση

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μέχρι και χτες, στους συλλόγους που οι ΠΚΣ είχαν δυναμική παρέμβαση, πραγματοποιούνταν μαζικές εκλογοαπολογιστικές γενικές συνελεύσεις, ενώ την ίδια ώρα οι "υπερασπιστές" των θεσμών προσπαθούσαν να τις διαλύσουν, οργανώνοντας συναυλίες και πολιτικές φιέστες. Ο προεκλογικός αγώνας τελείωσε. Οι ΠΚΣ Θεσσαλονίκης σε ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ΤΕΙ αισιοδοξούν ότι θα παραμείνουν ο μόνος σταθερά ανερχόμενος πόλος συσπείρωσης, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο πως και φέτος θα αναδειχτούν πρώτη δύναμη στο Φυσικό και δεν αποκλείεται και σε άλλες σχολές. Ανοδο των δυνάμεών τους περιμένουν οι ΠΚΣ και στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, όπου διεκδικούν την ψήφο των σπουδαστών με συγκροτημένα ψηφοδέλτια και στις πέντε σχολές. Σε σημαντική άνοδο ελπίζουν και οι ΠΚΣ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, όπου τον περασμένο χρόνο άνοιξαν πολλά μέτωπα σε σχέση με τις εξελίξεις στο χώρο της παιδείας και βρέθηκαν δίπλα στα πραγματικά προβλήματα και τις ανησυχίες των φοιτητών.

Οι ΠΚΣ όπως και πέρσι έτσι και φέτος με όλες τους τις δυνάμεις θα δώσουν τη μάχη για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών σε όλες τις σχολές. Ομως δε φαίνεται να έχουν την ίδια διάθεση και οι άλλες παρατάξεις. Ιδιαίτερα χτες έδειξαν και δείγματα των προθέσεών τους (Γεωλογικό), ξεκαθαρίζοντας πως θα προσπαθήσουν να αλλοιώσουν την πραγματική βούληση των φοιτητών, ακόμη και με αποκλεισμούς από το δικαίωμα ψήφου.

"Πανσπουδαστικά"

Υποταγή άνευ όρων

Κριτική στο νόμο 2525/97 επιχειρεί να κάνει η παράταξη του Συνασπισμού στο Οικονομικό. Και τι λέει;

Οτι έγινε "ευρύτατος διάλογος", ότι "η κυβέρνηση δε συγκάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας" και ότι "οι υποσχέσεις για ελεύθερη πρόσβαση αποδεικνύονται απατηλές, με δεδομένο πως τα ΠΣΕ αδυνατούν να απορροφήσουν παρά ένα μικρό αριθμό υποψηφίων".

Εκτός από την επίφαση διαλόγου την οποία επικαλούνται και την οποία κυβέρνηση και Συνασπισμός θεωρούν τακτική τους για το πέρασμα κάθε αντιδραστικού μέτρου (βλέπε "κοινωνικό διάλογο" - "Ολυμπιακή"), στο νόμο Αρσένη, τα παιδιά του "ΑΣυνασπισμού" λένε ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ.

Στην άνευ όρων υποταγή που προτείνει το "Δίκτυο" του Συνασπισμού οι φοιτητές και οι σπουδαστές σήμερα απαντούν με ανυπόταχτη ψήφο, ψήφο αγώνα, ψήφο αντίστασης και αντεπίθεσης. Ψηφίζουν ΠΚΣ.

Οι υπονομευτές του φοιτητικού κινήματος και της ΕΦΕΕ

Από την ίδρυσή της η ΕΦΕΕ βρέθηκε στο στόχαστρο της άρχουσας τάξης στην προσπάθειά της να χτυπήσει το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα, να τσακίσει τις αντιστάσεις του. Στην αρχή με τη δράση της ΕΚΟΦ, στη συνέχεια με πιο εκλεπτυσμένο τρόπο επιχείρησε με κάθε μέσο τη διάλυσή της. Ετσι ακούμε συχνά για την ανάγκη αναπροσανατολισμού του φοιτητικού κινήματος, καταστατικά συνέδρια κλπ. (ΔΑΠ - ΠΑΣΠ), φωνές που πάντα συνοδεύονται από την προσπάθεια διάλυσης με κάθε τρόπο των Πανσπουδαστικών Συνεδρίων και την υπονόμευση της ΕΦΕΕ και του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος.

Στην επιχείρηση αυτή δεν είναι μόνοι τους. Εχουν και "αριστερούς μαϊντανούς". Αυτούς τους μικρομεγάλους που με πρόσχημα τις "αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες", υπονομεύουν, διαλύουν και υποκαθιστούν τα ΔΣ των συλλόγων, ακόμη και τις ίδιες τις Γενικές Συνελεύσεις.

Πέρυσι μετά τη διάλυση του Πανσπουδαστικού Συνεδρίου, τα ΕΑΑΚ φώναζαν ότι "η ΕΦΕΕ πέθανε", φέτος σε προκηρύξεις τους μιλάνε για κόψιμο "του ομφάλιου λώρου με το κουφάρι της ΕΦΕΕ", αποτελώντας τον καλύτερο σύμμαχο της άρχουσας τάξης στην προσπάθειά της για διάλυση του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος.

Η ψήφος στις ΠΚΣ σήμερα είναι ταυτόχρονα και ψήφος υπέρ της ενότητας, της αποτελεσματικότητας και της προοπτικής του φοιτητικού κινήματος.

ΕΙΝΑΙ ΨΗΦΟΣ ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ

Ολα τα μέσα...

Οταν πια δεν πιάνουν τα CD - ROM, όταν τα "αλεξίπτωτα" δεν πείθουν, αρχίζουν τα "μεγάλα" μέσα. Ετσι η ΠΑΣΠ "πείθει" τους φοιτητές να την ψηφίσουν και τους φρονηματίζει να "μην κάνουν παρέες με Πανσπουδαστικάριους", χρησιμοποιώντας πιο προσφιλή σ' αυτή μέσα. Απειλεί στην ΠΑΝΤΕΙΟ (για παράδειγμα) ότι θα διώξει "από την εστία της" φοιτητές, ότι δε θα μεσολαβήσει για μεταγραφή κ.ά. Σε παρόμοιο μήκος κύματος και με παρόμοιες απειλές η ΔΑΠ στη Χαλκίδα προσπαθεί να "κλείσει" τα ψηφοδέλτιά της. Ο,τι όμως και να κάνουν, δεν πρόκειται να σταματήσουν τον κατήφορό τους και αυτό θα το διαπιστώσουν καλά σήμερα.

Απλή αριθμητική...

Η δύναμη που έχει 114 ψήφους και 15%, δε δικαιούται έδρα στην Εφορευτική Επιτροπή, ενώ αντίθετα δικαιούνται όλες οι άλλες, ακόμα και οι "Νέοι Ορίζοντες", οι οποίοι είχαν 6 ψήφους. Ετσι ΔΑΠ και ΠΑΣΠ στα ΤΕΦΑΑ Αθήνας, αποφάσισαν να αποκλείσουν την "Πανσπουδαστική" από την Εφορευτική Επιτροπή προκειμένου να προχωρήσουν σε όργιο νοθείας με στόχο τη διατήρηση της αυτοδυναμίας της ΔΑΠ και τη διατήρηση της ΠΑΣΠ στη 2η θέση. Την απάντηση θα την πάρουν από τους ίδιους τους φοιτητές.

Αυτοκριτική...

Κάνουμε την αυτοκριτική μας επειδή ξεχάσαμε "κάθε ηθική στον κόσμο της Αριστεράς", όπως διαβάσαμε σε προκήρυξη των ΕΑΑΚ στο Γεωργικό Πανεπιστήμιο. Αναζητώντας έτσι τη χαμένη ηθική μας, βρήκαμε κάπου στο "ΠΡΙΝ" της περασμένης Κυριακής, να γράφει για τις ΠΚΣ: "Η Αριστερά της ήττας, της εξαργύρωσης των αγώνων σε ψήφους, του μπρεσνιεφικού οράματος για την εκπαίδευση, η αριστερά των "ανοιχτών δρόμων" και του συμβιβασμού, το αγαπημένο κουταβάκι του Μεταξόπουλου, είναι κομμάτι του οραματικού χρηματικού σκηνικού της συναίνεσης και της υποταγής...".

Ευχαριστούμε για τα μαθήματα ηθικής "στον κόσμο της Αριστεράς", αλλά μη σφίγγεστε και πολύ ρε παιδιά, γιατί... κάτι μυρίζει!

Σχέση πτυχίου - επαγγέλματος

Να τι δήλωσαν στη χθεσινή "Καθημερινή" οι εκπρόσωποι του "Δικτύου" (Συνασπισμός) για την αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος: "Το Πανεπιστήμιο, όπως και κάθε πτυχίο, θα πρέπει να αποσυνδεθούν από κάθε μορφή αγοράς εργασίας. Είναι χώρος γνώσης και μόρφωσης, όχι σίγουρης επαγγελματικής αποκατάστασης". Οι αριστερούτσικοί μας ξεσπαθώνουν και παρουσιάζουν το πραγματικό τους πρόσωπο όταν έχουν απέναντί τους τα ΜΜΕ, αλλά αλλάζουν τροπάρι όταν μιλάνε στους φοιτητές. Μη ντρέπεστε παιδιά, να μας τα λέτε αυτά τα ωραία και στις Γενικές Συνελεύσεις.

ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Αγωνιστική, ενωτική στάση

Τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της παιδείας και το αδιέξοδο, που δημιουργεί η νεοσυντηρητικής κατεύθυνσης αντιεκπαιδευτική πολιτική, δεν οδηγούν στον "αναχωρητισμό" από τα προβλήματα τους σπουδαστές, αλλά στην αναζήτηση της ριζοσπαστικής λύσης, της άλλης πρότασης για την εκπαίδευση, που η επιβολή της περνάει μέσα από την αγωνιστική ενωτική στάση της σπουδάζουσας νεολαίας.

Τα τελευταία χρόνια, τα μέλη και οι φίλοι των "Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας" στο ΤΕΙ Χαλκίδας αυτό το δρόμο τράβηξαν. Το δύσκολο, αλλά ωραίο δρόμο της σύγκρουσης με το "μονόδρομο" της πολιτικής του Μάαστριχτ - Αμστερνταμ που ακολουθούν οι άλλες παρατάξεις. Οι ΠΚΣ, με την αγωνιστική τους στάση απέναντι στα προβλήματα, με τις παρεμβάσεις τους, με σειρά πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων, ενάντια στην ανεργία και τη ναρκοϋποταγή των συνειδήσεων, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, δίνοντας μάχες σε όλα τα μέτωπα για να απολαμβάνει η νεολαία όλα τα δικαιώματά της, ήταν μέσα στα προβλήματα των σπουδαστών και της νεολαίας.

Εκ μέρους των ΠΚΣ, ο Γιώργος Δρέττας,μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών της ΣΤΕΦ ΤΕΙ Χαλκίδας, είπε στο "Ρ": "Με ιδιαίτερη αισιοδοξία οι ΠΚΣ στο ΤΕΙ δίνουν τη μάχη των σπουδαστικών εκλογών, έχοντας ως παρακαταθήκη τη δουλιά όλης της χρονιάς, την καθημερινή παρουσία στις σχολές, την ενασχόληση με τα πραγματικά και οξυμένα προβλήματα των σπουδαστών. Οι ΠΚΣ ήταν η μόνη σπουδαστική παράταξη, που επιδίωξε να ενημερώσει για τον αντιεκπαιδευτικό χαρακτήρα του ν. 2525/97. Ηταν η παράταξη που όλο το χρόνο με συνέπεια καλούσε σε υπεράσπιση και αξιοποίηση των συλλογικών διαδικασιών (ΓΣ, ΔΣ, Επιτροπές Εξαμήνων), ενάντια στη διαλυτική τακτική των άλλων δυνάμεων, που εμφανίστηκαν να "ενδιαφέρονται" για τα προβλήματα των σπουδαστών μια βδομάδα πριν τις εκλογές, για να εξαφανιστούν αμέσως μετά. Οι σπουδαστές, όμως, δεν τρώνε "κουτόχορτο". Και σ' αυτές τις εκλογές θα στηρίξουν και θα ενισχύσουν με την ψήφο τους τις ΠΚΣ, ως τη μόνη δύναμη - αντίβαρο στην αντιεκπαιδευτική λαίλαπα κυβέρνησης και ΕΕ. Ως τη μόνη αριστερή, προοδευτική φωνή αντεπίθεσης, κόντρα στο μπλοκ της συντήρησης των γαλαζοπράσινων αποχρώσεων".

ΔΑΣΚΑΛΟΙ - ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Απεργούν και διαδηλώνουν την Παρασκευή

Στο δρόμο βγαίνουν οι καθηγητές και οι δάσκαλοι οι οποίοι πραγματοποιούν μεθαύριο, Παρασκευή, 24ωρη απεργία. Στην Αθήνα, οι εκπαιδευτικοί έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κάνιγγος, ενώ την ίδια ώρα οι συνάδελφοί τους στη Θεσσαλονίκη θα συγκεντρωθούν στην Καμάρα. Δάσκαλοι και καθηγητές έχουν ήδη αποφασίσει και την πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων τις ημέρες που θα γίνεται ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών.

Οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν στην εφαρμογή του νόμου 2525/97 και διεκδικούν επαναφορά της επετηρίδας, μαζικούς διορισμούς και άλλα θεσμικά και οικονομικά αιτήματα. Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" καλεί τους εκπαιδευτικούς με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία να δυναμώσουν τη συλλογική δράση και να δώσουν στον αγώνα προσανατολισμό τέτοιο που να χτυπά στην ουσία της αντιεκπαιδευτικής και αντιλαϊκής πολιτικής.

"Υποχρεωτική" η ιδιωτικοποίηση για τη ΝΔ

Τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για παιδεία στην υπηρεσία της αγοράς επανέλαβε χτες ο πρόεδρός της Κ. Καραμανλής, μιλώντας σε κεντρική εκδήλωση της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ στη Νομική. Ως φορέας των συντηρητικών αντιδραστικών ιδεών στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ έδωσε χτες βήμα στον πρόεδρο της ΝΔ για να κάνει λόγο για την "υποχρέωση" της πολιτείας "να ανοίξει το δρόμο στη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα" στην παιδεία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, αφού επιχείρησε να παρουσιάσει τις ιδιωτικοποιήσεις ως πανάκεια για όλα τα προβλήματα, χαρακτήρισε "αστειότητες" τις μεταρρυθμίσεις που επιχειρεί η κυβέρνηση στην παιδεία, χωρίς να εκφράζει διαφωνία με τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, αλλά καλώντας, ουσιαστικά, την κυβέρνηση να προχωρήσει πιο δυναμικά στην ισοπέδωση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των πανεπιστημίων, "με την έννοια του να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να αξιολογούνται, να βαθμολογούνται και τα ιδρύματα", όπως είπε χαρακτηριστικά. Περιγράφοντας τις προτεραιότητες της ΝΔ, έκανε λόγο για σύσταση στην Ελλάδα μη κρατικών πανεπιστημίων και αξιολόγηση όλων των διδασκόντων κάθε βαθμίδας, μέσα στα πανεπιστήμια.

Η αντιεκπαιδευτική πολιτική συνοδεύεται με αυταρχισμό

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε προχθές στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας,σχετικά με πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που ορίζει ρητά και κατηγορηματικά την απόλυση αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε περίπτωση που απεργήσουν. Ο κομμουνιστής βουλευτής αναφέρεται επίσης στην ασυδοσία των επιχειρηματιών που έχουν ΙΕΚ, Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, που με την κάλυψη της Αστυνομίας, παραβιάζουν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των σπουδαστών.

Στην Ερώτηση ο Απ. Τασούλας τονίζει: "Η κατακραυγή του λαού και της νεολαίας για την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική οδηγεί την κυβέρνηση, η οποία επιμένει στις αντιλαϊκές της επιλογές, ολοένα και πιο πολύ στον αυταρχικό της κατήφορο. Ετσι, τώρα στον τομέα της Παιδείας, είτε προχωρά σε ανοιχτή αμφισβήτηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, οι οποίοι απειλούνται με εγκύκλιο του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΕΘ) ότι θα απολυθούν αν απεργήσουν (!), είτε με την παθητική στάση που κρατά, αφήνει ασύδοτους τους επιχειρηματίες που έχουν ιδιωτικά ΙΕΚ, ΤΕΛ, ΤΕΣ, ή Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών να παρεμποδίζουν - ακόμα και με τη βοήθεια της Αστυνομίας - την άσκηση του στοιχειώδους συνδικαλιστικού δικαιώματος των σπουδαστών να πραγματοποιήσουν τις εκλογές για το σύλλογό τους".

Ο βουλευτής ρωτά τον υπουργό Παιδείας, ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε:

  • Να αποσυρθεί άμεσα η απαράδεκτη εγκύκλιος του ΥΠΕΘ που απειλεί τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς με απόλυση, αν απεργήσουν και να διασφαλιστούν πλήρως τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα.
  • Να υποχρεωθούν οι σχολάρχες να σέβονται τις συνδικαλιστικές ελευθερίες των σπουδαστών, οι οποίες πρέπει να κατοχυρωθούν από κάθε άποψη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ