ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΖΑΝΕΙΟ
"Εγκαίνια" κινητοποιήσεων

Με συγκέντρωση υποδέχτηκαν οι εργαζόμενοι τους υπουργούς της κυβέρνησης στην εκδήλωση για τη μετονομασία των χειρουργείων του νοσοκομείου σε "Π. Κόκκαλης"

Τη βιτρίνα της χτεσινής επίδειξης της κυβέρνησης στο Τζάνειο νοσοκομείο, για τη μετονομασία των χειρουργείων του Νοσοκομείου σε "Πέτρος Κόκκαλης",χάλασαν οι εργαζόμενοι του "Τζανείου" και του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας (ΓΚΝΝ) με την κινητοποίησή τους.

Οι εργαζόμενοι είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το μεσημέρι στην είσοδο του "Τζανείου" και ανέμεναν να καταφτάσουν οι υπουργοί Υγείας Κ. Γείτονας και Εμπορικής Ναυτιλίας Στ. Σουμάκης,καθώς και ο πρόεδρος της "Ιντρακόμ" Σωκράτης Κόκκαλης - γιος του αγωνιστή γιατρού, που πέθανε στις 15 Γενάρη 1962 στο Βερολίνο, σε ηλικία 60 ετών. Με την κινητοποίησή τους οι εργαζόμενοι δε διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στη μετονομασία των χειρουργείων. Ισα ίσα που θεωρούν τιμή τους να δοθεί το όνομα ενός επιστήμονα, του αναστήματος του Πέτρου Κόκκαλη, σε τμήμα του Νοσοκομείου τους. Οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν για τη διοργάνωση εκδήλωσης, τη στιγμή που δε γίνονται προσλήψεις στα Νοσοκομεία και για να καλυφθούν οι ανάγκες οι εργαζόμενοι κάνουν υπερωρίες, τις οποίες όμως δεν πληρώνονται από την αρχή του χρόνου.

Τους υπουργούς Υγείας και Εμπορικής Ναυτιλίας οι εργαζόμενοι τους υποδέχτηκαν με συνθήματα "Δώστε τώρα τα δεδουλευμένα", "Δωρεάν υγεία για το λαό", "Δώστε λεφτά για την υγεία. Την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία" και "Δεν υποχωρούμε, αν δεν πληρωθούμε".Αντιπροσωπεία των εργαζομένων επέδωσε υπόμνημα στον υπουργό Υγείας και περιγράφουν την άσχημη κατάσταση που βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς και τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι που δουλεύουν υπερωριακά - λόγω των ελλείψεων προσωπικού - χωρίς να πληρώνονται. "Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, τονίζουν στο υπόμνημα, οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας δε θα μείνουν απαθείς. Η παρουσία μας σε αυτή τη συγκέντρωση έχει την έννοια της συνολικής αντίθεσης με αυτή την πολιτική και αποτελεί μόνο την απαρχή μιας σειράς κινητοποιήσεων που θα προχωρήσουν μετά το Πάσχα".

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Υγείας Δ. Κρεμαστινός,ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Λιάνης και οι βουλευτές της ΝΔ Αλ. Μπρατάκος και Β. Μιχαλολιάκος.Ο δήμαρχος Πειραιά Στ. Λογοθέτης αποχώρησε απ' την εκδήλωση, όταν είδε τη διαμαρτυρία των εργαζομένων.

Δυναμική πορεία των τυφλών στη Βουλή

"Η κινητοποίηση δίνει ένα ποιοτικό άλμα στο κίνημα των αναπήρων, καθώς αντάμωσε με τη διαδήλωση των εργατών"

"Με άδεια χέρια φύγαμε από την επίσκεψη που είχαμε στο κυβερνητικό κόμμα, αφού δεν πήραμε θετική απάντηση στα χρόνια προβλήματά μας. Οι τυφλοί, ωστόσο, δηλώνουν την απόφασή τους για συνέχιση του δυναμικού αγώνα τους".

Τα παραπάνω τόνισε χτες ο Β. Μπαρέκας, μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, μετά τις συναντήσεις που είχε τριμελής αντιπροσωπεία τους με εκπροσώπους των κομμάτων στη Βουλή. Παρόμοια άποψη εξέφρασαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ηλ. Μαργιόλας και ο γενικός γραμματέας Γ. Λεωτσάκος.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Π. Φουντά και του ζήτησε να εξασφαλίσει μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Ωστόσο, ο Π. Φουντάς δήλωσε ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει αυτή τη συνάντηση.

Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι των τυφλών συναντήθηκαν με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκο,με την Μ. Γιαννάκου - Κουτσίκου,από τη ΝΔ, την Ν. Λουλέ από τον Συνασπισμό και την Β. Αράπη - Καραγιάννη,βουλευτίνα του ΔΗΚΚΙ.

Μετά τη συνάντηση ο Ηλ. Μαργιόλας δήλωσε: "Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την υποστήριξή τους και υποσχέθηκαν να βοηθήσουν για να υπάρξει συνάντηση του Συνδέσμου με τους αρχηγούς των κομμάτων τους".

Νωρίτερα, οι τυφλοί έκαναν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του Συνδέσμου τους και δυναμική πορεία με προορισμό τη Βουλή. Εκεί οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ τους υποδέχτηκαν με παρατεταμένα χειροκροτήματα. "Δώστε λεφτά για πρόνοια, παιδεία. Λέμε όχι στη φιλανθρωπία", "Τζόγος, καζίνα και απάτες και από τους τυφλούς κόβετε τις κάρτες", ήταν δύο από τα κύρια συνθήματα των τυφλών που έκαναν αίσθηση στους περαστικούς.

Στην πορεία παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής.

Ο Χ. Χουρδάκης,μέλος του ΔΣ της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκε,ς δήλωσε στο "Ρ": "Η κινητοποίηση δίνει ένα ποιοτικό άλμα στο κίνημα των αναπήρων. Το αντάμωμα μέσα από τη διαδήλωση με τους εργάτες - τους φυσικούς συμμάχους των αναπήρων και των τυφλών - δείχνει το δρόμο του παλλαϊκού μετώπου που πρέπει να βαδίσουμε, αν θέλουμε να συγκρουστούμε και να ανατρέψουμε την πολιτική μιας χούφτας μεγαλοεπιχειρηματιών".

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Λιγοστεύουν τα κονδύλια

Περιοδεία της ΚΟ Θεσσαλονίκης στο Ιδρυμα

Οι οικονομικές δυσκολίες αρχίζουν και πάλι στους επόμενους μήνες για το Ψυχολογικό Κέντρο Βόρειας Ελλάδας,καθώς τα κονδύλια για τη λειτουργία του εξαντλούνται. Το ίδρυμα έχει το χρόνο πάνω από 700 εκατ. δρχ. έξοδα, ο προϋπολογισμός όμως που εγκρίνει το υπουργείο είναι 450 εκατ. δραχμές. Τα υπόλοιπα χρήματα ψάχνει να τα συμπληρώσει η διοίκηση με παραστάσεις και επισκέψεις σε υπουργεία, νομαρχίες κτλ. και κάθε άλλου είδους πίεση που θα πρέπει να ασκηθεί. Το αποτέλεσμα συνήθως είναι σοβαρή καθυστέρηση στη μισθοδοσία και ελλείψεις των απαραίτητων υλικών για τη λειτουργία των προγραμμάτων.

Τα παραπάνω τονίστηκαν σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Γ. Χαβατζάς,μέλος της ΝΕ της ΚΟΘ, με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση του Κέντρου.

Σημειώνεται ότι επικρατεί μία σκόπιμη ασάφεια κατά πόσο το ψυχολογικό κέντρο είναι ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου και κανείς δε γνωρίζει όπως δηλώθηκε χαρακτηριστικά πού ανήκει η ακίνητη περιουσία του. Επίσης ενώ το Φιλανθρωπικό Σωματείο που καταλαμβάνει τις 3 από τις 7 θέσεις στο ΔΣ του Ιδρύματος θα έπρεπε να εξασφαλίζει το 25% του προϋπολογισμού, δεν έχει συνεισφέρει ούτε με το ελάχιστο ποσό στα έξοδα του Κέντρου.

Η επίσκεψη στο Ιδρυμα αυτό ήταν η τελευταία μιας σειράς περιοδειών που οργανώθηκαν από την ΚΟΘ του ΚΚΕ σε Προνοιακά Ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, με αφορμή το νέο νομοσχέδιο για την Πρόνοια.

Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας της ΚΟΘ του ΚΚΕ, ο Γιώργος Ξανθόπουλος,γραμματέας της ΚΟΒ Νοσοκομείων, δήλωσε στο "Ρ":

"Διαπιστώσαμε στα περισσότερα ιδρύματα σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Επίσης ασάφεια του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ιδρυμάτων και σε ορισμένα απ' αυτά διαπιστώθηκε έλλειψη προσωπικού, όπως για παράδειγμα στο Παπάφειο. Από όλες σχεδόν τις διοικήσεις εκφράστηκε παράπονο, γιατί η πολιτεία δεν καλύπτει εξ ολοκλήρου τις δαπάνες των ιδρυμάτων, πράγμα που αναγκάζει τις διοικήσεις να καταφεύγουν στην επαιτεία. Σε ορισμένα ιδρύματα τα φιλανθρωπικά σωματεία αποδείχτηκε ότι δεν είναι ο θεσμός εκείνος που θα μπορούσε να αναλάβει τα έξοδα των ιδρυμάτων, καθώς πολλοί από αυτούς το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η προβολή κι όχι η ουσιαστική βοήθεια στο έργο και τη λειτουργία των ιδρυμάτων. Μια τέτοια περίπτωση είναι το Ψυχολογικό Κέντρο Βόρειας Ελλάδας".

Χωρίς αναδρομικά οι πολύτεκνοι

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα και Στ. Παναγιώτου

Σε απόγνωση έχουν έρθει πολλές πολύτεκνες οικογένειες από την καθυστέρηση καταβολής των αναδρομικών των επιδομάτων. Τα ποσά ξεκινούν από 200.000 δραχμές και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τις 600.000 δραχμές. Στην Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, προς τους υπουργούς Υγείας - Πρόνοιας και Οικονομικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας και Στ. Παναγιώτου,αναφέρονται τα εξής: Τα Χριστούγεννα του 1997 το υπουργείο Οικονομικών έκοψε τα αναδρομικά του 1997 από τα πολυτεκνικά επιδόματα 60.000 οικογενειών, ύψους 12,6 δισ. δραχμών. Το Φλεβάρη του 1998 για να πληρώσει τα χρήματα αυτά, έκοψε τα αναδρομικά του 1997 από άλλους 15.000 δικαιούχους, που έπρεπε να πάρουν τα χρήματα αυτά (περίπου 4,5 δισ. δραχμές) μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη και τους πληροφόρησε ότι θα πάρουν τα αναδρομικά 6-15 του Απρίλη 1998.

"Οπως είναι φανερό η πολιτική αναβολής της κυβέρνηση δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις - σημειώνουν οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ. Αφού δεν πληρώθηκαν οι δικαιούχοι του Φλεβάρη, αναμένεται να γίνει το ίδιο τώρα και με τους δικαιούχους του Απρίλη. Και το χειρότερο τα 12,6 δισ. δραχμές το Δεκέμβρη δε δόθηκαν από τον προϋπολογισμό του 1997 (όπως θα 'πρεπε), αλλά από τον προϋπολογισμό του 1998, στον οποίο έχει προβλεφτεί μικρότερο κονδύλι σε σχέση με πέρσι. Ετσι, είναι μεγάλος ο κίνδυνος να μη φτάσουν τα χρήματα για να πληρωθούν τα πολυτεκνικά επιδόματα στο τέλος του χρόνου". Οι βουλευτές Στρ. Κόρακας και Στ. Παναγιώτου ερωτούν τους υπουργούς Κ. Γείτονα και Γ. Παπαντωνίου για τους λόγους που δεν καταβλήθηκαν κανονικά τα αναδρομικά του 1997 στις πολύτεκνες οικογένειες. Επίσης ερωτούν τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσει αυτό το απαράδεκτο καθεστώς και να καταβληθούν άμεσα τα χρήματα στους δικαιούχους, καθώς και για να μην υπάρξει στο μέλλον καμία καθυστέρηση στην καταβολή των πολυτεκνικών επιδομάτων.

Θάνατος ασθενή

Τραυματισμένος θανάσιμα βρέθηκε, χτες το μεσημέρι, στο πεζοδρόμιο της Πτέρυγας "Ι. Κυριακού" του 417 ΝΙΜΤΣ ο 68χρονος Γεώργιος Μπαμιατζής που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Νοσοκομείου, οι πρώτες ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για αυτοκτονία. Οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές διενεργούν προανάκριση για την εξακρίβωση των συνθηκών θανάτου.

Απλήρωτοι τέσσερις μήνες

Απλήρωτοι για τέσσερις μήνες είναι έξι εργαζόμενοι στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι αν και κατατάχθηκαν σε θέσεις ιδιωτικού δικαίου, με συμβάσεις αορίστου χρόνου μετά από προσπάθειες σχεδόν τεσσάρων ετών, δεν έχουν πληρωθεί ακόμη, ενώ είναι αμφίβολο πότε θα αρχίσει η μισθοδοσία τους.

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να εργάζονται στο νοσοκομείο από το Δεκέμβρη του 1997, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Αρνητικός ο Χριστοδουλάκης

Οχι μόνο ήταν αρνητικός στα οικονομικά αιτήματα των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά βρήκε και υπεράριθμους υπαλλήλους σε ορισμένα νοσοκομεία ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, κατά τη χτεσινή του συνάντηση με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Η επωδός της συνάντησης μπορεί να συμπυκνωθεί στην άποψη ότι αυτή είναι η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, δεν υπάρχει φράγκο και ότι οι εργαζόμενοι έχουν καλούς μισθούς μετά την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.

  • Η ΠΟΕΔΗΝ με ανακοίνωσή της που αναφέρεται στη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα Υγείας, τονίζει ότι είναι ελάχιστη η υποδομή και οι υπηρεσίες στο Δημόσιο Τομέα Υγείας για την εξυπηρέτηση της μητρότητας. "Οι υγειονομικοί, υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ, στρέφουν την προσοχή τους στη διεκδίκηση αναβάθμισης των υπηρεσιών δημόσιας υγείας και πρόνοιας, την αύξηση των δαπανών για την υγεία με καλύτερη αξιοποίηση των πόρων, τη δωρεάν και υψηλού επιπέδου περίθαλψη και πολιτικές ενημέρωσης, πρόληψης και προγεννητικού ελέγχου προστασίας μητέρας και παιδιού".
Τα καθοδηγητικά

Το σωματείο των εργαζομένων στο "Ωνάσειο" Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ) με υπόμνημά του (23.3.1998) προς τον υπουργό Υγείας Κ. Γείτονα, επισήμανε ότι τα προβλήματα στο Κέντρο έχουν οξυνθεί και πολλαπλασιαστεί. Μεταξύ των άλλων υπογράμμιζε ότι η λεγόμενη αναβάθμιση της θέσης αποτελεί μοντέλο πλουτισμού. Ενας δηλαδή ασθενής για να μην περιμένει στη λίστα υποχρεώνεται να πληρώσει από 1,3 - 2,5 εκατ. δραχμές για να χειρουργεί γρήγορα.

Ερχεται ο διευθυντής του ΩΚΚ Θ. Χαραμής και με υπηρεσιακό σημείωμα (2.4.1998) προς όλο το προσωπικό βεβαιώνει ότι αν δεν υπήρχαν οι αναβαθμίσεις το ΩΚΚ θα είχε κλείσει για οικονομικούς λόγους, λόγω του μεγάλου ελλείμματος, αφού τα 1,7 δισ. δραχμές της επιχορήγησης θα έφταναν για μισθούς 3,5 μηνών. "Κοινωνική πολιτική, αναφέρει ο διευθυντής, δωρεάν δε γίνεται. Αν ο στόχος είναι να κλείσει το ΩΚΚ ή να ενταχθεί στο ΕΣΥ, ας μας το δηλώσουν". Και το σημείωμα καταλήγει: "Το όλο περιεχόμενο και ύφος του υπομνήματος θυμίζει καθοδηγούμενο συνδικαλισμό που δεν ενδιαφέρεται για τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων, αλλά επιδιώκει κάποια άλλα συμφέροντα".

Απόψεις και πρακτικές ότι "κοινωνική πολιτική δε γίνεται δωρεάν", απομακρύνουν ακόμα πιο πολύ το ΩΚΚ απ' τον "κοινωνικό του ρόλο". Από μια τέτοια οπτική φαίνονται ως ξένα προς το γενικό συμφέρον και τα συμφέροντα των εργαζομένων στο ΩΚΚ.

Αρα ορθώς το σωματείο ενδιαφέρεται, επισημαίνει τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων, κι ας δέχεται επιθέσεις από ορισμένους. Είναι πιο πολλοί εκείνοι που θα το υπερασπιστούν.

ΣΠ. ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Πραγματική τιμή με την κινητοποίηση

Παρών στο Τζάνειο ήταν και ο Σπ. Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Δεν πήγε όμως στην εκδήλωση - παρά το ότι αναγγέλθηκε από τα μεγάφωνα - αλλά έμεινε στη συγκέντρωση των εργαζομένων, συμπαραστεκόμενος σε αυτούς. Ο Σπ. Χαλβατζής έκανε στους δημοσιογράφους την εξής δήλωση: "Το ΚΚΕ τίμησε και τιμά τον αγωνιστή, κομμουνιστή γιατρό Πέτρο Κόκκαλη. Οι εκπρόσωποι του Κόμματος στο Τζάνειο Νοσοκομείο όχι μόνο συμφώνησαν για τη μετονομασία αυτή, αλλά τόνισαν την ανάγκη, το βιογραφικό του σημείωμα, η τεράστια επιστημονική, ανθρωπιστική και αγωνιστική του δράση, να γίνουν γνωστά στους γιατρούς, τους υγειονομικούς και γενικότερα σε όλο το λαό. Ο Πέτρος Κόκκαλης είναι από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα επιστημόνων γιατρών, που έθεσε την επιστημονική του γνώση προς όφελος του λαού. Το ΚΚΕ θεωρεί, ωστόσο, ότι δεν επιτρέπεται σε κανέναν να εκμεταλλεύεται αυτή την κοινωνική προσφορά του Πέτρου Κόκκαλη για μικροκομματικά και άλλα οφέλη. Οι εργαζόμενοι, στους οποίους συμπαρασταθήκαμε σήμερα, στο Τζάνειο, διεκδικούσαν δίκαια αιτήματα και αντιμετώπιση των γενικότερων προβλημάτων της υγείας, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση που υποβαθμίζει τη δημόσια υγεία και προωθεί την ιδιωτικοποίησή της. Η σημερινή (σ. σ. χτεσινή) κινητοποίηση των εργαζομένων ήταν η πραγματική τιμή και δικαίωση της δράσης του αγωνιστή, κομμουνιστή γιατρού Πέτρου Κόκκαλη για τη λαϊκή υγεία και για το εργατικό και λαϊκό κίνημα".

Μηνιγγίτιδα σε μαθήτρια

Από μηνιγγίτιδα προσβλήθηκε και νοσηλεύεται στο "Λοιμωδών" Θεσσαλονίκης μαθήτρια της Γ' Τάξης του 10ου Λυκείου Λάρισας.

Η μαθήτρια παρουσίασε τα πρώτα συμπτώματα έντονης αδιαθεσίας μετά την επιστροφή της από τριήμερη εκδρομή του σχολείου της στο Ναύπλιο. Ο Νομίατρος Λάρισας, καθησυχάζοντας τους γονείς του λυκείου, έκανε λόγο για μεμονωμένο κρούσμα, το οποίο δεν έχει μορφή επιδημίας, αλλά προκειμένου να ηρεμήσουν (γονείς και μαθητές) και για προληπτικούς λόγους το σχολείο έκλεισε για δύο μέρες για να απολυμανθούν οι χώροι.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνάντηση ΔΑΚΘ με Επιμελητήριο

Συνάντηση της Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης (ΔΑΚΘ) με τη ΔΕ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στα γραφεία του Επιμελητηρίου.

Ο πρόεδρος της ΔΕ του ΕΕΘ Ν. Τσαρούχας αναφέρθηκε στα προβλήματα της πόλης και των επαγγελματιών, το οποία - όπως τόνισε - διευρύνονται και οξύνονται ακόμη περισσότερο και αναγνώρισε την ύπαρξη και την ανάγκη ανάπτυξης κοινών αγώνων για την αντιμετώπισή τους. Ακόμη δέχτηκε ότι η ΔΑΚΘ επιτέλεσε θετικό έργο με τις παρεμβάσεις και προτάσεις της και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο για μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν η πόλη, οι επαγγελματίες, οι εργαζόμενοι και γενικότερα ο λαός της Θεσσαλονίκης. Από την πλευρά της ΔΑΚΘ ο επικεφαλής της Αγ. Σαχίνης του επέδωσε πρόσκληση για την εκδήλωση της Κίνησης που πραγματοποιείται στις 13/4 με θέμα "Δημοτικές εκλογές και το παραγωγικό μοντέλο της Θεσσαλονίκης", τονίζοντας πως δεν είναι τυχαία η επιλογή και η έναρξη των εκδηλώσεων με αυτό το θέμα, γιατί "πιστεύουμε πως όλες οι παρατάξεις πρέπει να απαντήσουν και να κριθούν για το πώς βλέπουν το αύριο αυτής της πόλης".

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
Υπό δίωξη ο συνδικαλισμός

Τη συνδικαλιστική σιωπή φαίνεται ότι είναι αποφασισμένος να επιβάλει στους εργαζομένους του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Γιαννιτσών και του Κέντρου Υγείας Κρύας Βρύσης ο πρόεδρος του ΔΣ του Νοσοκομείου Αθ. Σιταράς, ο οποίος, παρά τις προσπάθειες των συνδικαλιστών, συνεχίζει να εκτελεί την πολιτική που ακολουθεί, απαγορεύοντας την άδεια για συνδικαλιστικούς λόγους, μποϊκοτάροντας έτσι τις συνελεύσεις του προσωπικού.

Το ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κεντρικής Μακεδονίας (ΕΝΙΚΕΜ) είχε καταγγείλει την πρωτοφανή, κατ' εξακολούθηση, παραβίαση των συνδικαλιστικών ελευθεριών από μέρους του Αθ. Σιταρά, ο οποίος, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συνδικαλιστική σιωπή των εργαζομένων, δε δίστασε ακόμη και να διώξει συνδικαλιστές, όπως ο Χ. Αποστολίδης και ο Θ. Θεοδοσίου, επειδή υπερασπίστηκαν τους απεργιακούς αγώνες των νοσοκομειακών γιατρών.

Η τακτική αυτή του εν λόγω προέδρου είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του Κ. Νάτσιου, διευθυντή του Κέντρου Υγείας Κρύας Βρύσης, την τιμωρία του Θ. Θεοδοσίου, στελέχους του ΔΣ της ΕΝΙΚΕΜ, με πενθήμερη παρακράτηση του μισθού του, ενώ ο πρόεδρος της Νοσοκομειακής Επιτροπής Χ. Αποστολίδης χωρίς περιστροφές και με κανένα πρόσχημα καταγράφηκε ως ανεπιθύμητος!

Παρά τις προσπάθειες της ΕΝΙΚΕΜ ο Αθ. Σιταράς παραμένει ακλόνητος στη θέση του και εξακολουθεί την άσκηση αυταρχικού και πειθαρχικού τύπου διοίκησης, εγκαλώντας και τιμωρώντας τους εργαζομένους που δεν υποτάσσονται στη θέλησή του.

Απ' έξω οι εργαζόμενοι...

... Και μέσα τα εγκαίνια

Ο Σπ. Χαλβατζής παρέμεινε κοντά στους εργαζόμενους

Η πορεία των τυφλών έσμιξε με τους εργαζόμενους έξω από τη Βουλή



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ