ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΑΜΟΣ - ΙΚΑΡΙΑ
Δε θα γίνουμε βραχονησίδες!

Με παλλαϊκές συγκεντρώσεις, κλείσιμο καταστημάτων και καταλήψεις κτιρίων απάντησαν οι κάτοικοι του νομού Σάμου στην κυβερνητική πολιτική που οδηγεί σε μαρασμό τα νησιά

"Αρνούμαστε να μετατραπούμε σε βραχονησίδες. Αγωνιζόμαστε, για να παραμείνουμε εμείς και τα παιδιά μας στα ακριτικά νησιά μας".Το μήνυμα αυτό έστειλαν χτες Σαμιώτες, Ικαριώτες, Φουρνιώτες, που συμμετείχαν μαζικά στην 24ωρη πανσαμιακή - πανικαριακή απεργιακή κινητοποίηση, που διοργάνωσαν οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα των δύο νησιών. Εργάτες, επαγγελματίες, αγρότες, κτηνοτρόφοι, ψαράδες, υπάλληλοι του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθηγητές, δάσκαλοι, μαθητές, νέοι και γυναίκες, ένωσαν τις φωνές τους ενάντια στην εγκατάλειψη του νομού τους και την κυβερνητική πολιτική που οδηγεί τον τόπο και τους ίδιους σε αδιέξοδο.

Δυναμική και μαζική ήταν η ανταπόκριση των Σαμιωτών στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του νομού ( απαρτίζεται από 35 και πλέον επαγγελματικές οργανώσεις), ρίχνοντας έτσι στο κενό την προσπάθεια του τοπικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ να αποτύχει η απεργιακή κινητοποίηση. Αυτό επιβεβαιώνει και η εικόνα που παρουσίαζε χτες το νησί: Τα καταστήματα κατέβασαν ρολά. Η τοπική ΕΛΜΕ πραγματοποίησε 3ωρη στάση εργασίας. Οι εργαζόμενοι και γιατροί στο νομαρχιακό νοσοκομείο 4ωρη στάση εργασίας, ενώ οι δικηγόροι απείχαν από τα καθήκοντά τους. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή και των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου.

Οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν από το πρωί στο λιμάνι της Σάμου, ενώ τοαπέκλεισαν συμβολικά, όπως και το αεροδρόμιο. Επεισόδιο απειλήθηκε, όταν ο καπετάνιος του "Γκόλντεν Βεργίνα" εξύβρισε χυδαία τους διαδηλωτές που εμπόδιζαν την προσέγγιση του πλοίου στο λιμάνι. Απειλές για συλλήψεις εξαπέλυσε και ο αντιεισαγγελέας Σάμου, προκειμένου να πείσει τους συγκεντρωμένους να αποχωρήσουν από το χώρο του λιμανιού. Την αγανάκτηση των συγκεντρωμένων προκάλεσε και η απόφαση της πλειοψηφίας (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) του Νομαρχιακού Συμβουλίου, να μη συμμετέχει στην κινητοποίηση, με τη δικαιολογία ότι... διαφωνεί με τον τρόπο διεκδίκησης!

Στις ομιλίες τους, στη συγκέντρωση, όλοι ανεξαιρέτως οι εκπρόσωποι φορέων της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, κατήγγειλαν την κυβερνητική πολιτική που οδηγεί σε μαρασμό την ελληνική ύπαιθρο. Απαίτησαν να παρθούν μέτρα για την ανάπτυξη του νομού και τόνισαν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Ο νομαρχιακός σύμβουλος της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Σάμου,Γ. Παπαγιάννης δήλωσε μετά την κινητοποίηση: "Η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, η επιβαλλόμενη από το διευθυντήριο των Βρυξελλών ανάγκασε Σαμιώτες- Ικαριώτες - Φουρνιώτες να βγουν στους δρόμους και να διεκδικήσουν την παραγωγική ανασυγκρότηση του νομού. Εκείνο που πρέπει να σημειωθεί είναι η αλληλεγγύη και μεγάλη συμμετοχή στο συλλαλητήριο, κάτι που αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για μελλοντικούς αγώνες". Ο ίδιος κατήγγειλε την πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου που δε συμπαραστάθηκε στον αγώνα των κατοίκων και σημείωσε πως, ενόψει εκλογών πρέπει το μέτωπο αυτό να ενωθεί με τις δημοτικές κινήσεις, ώστε να εκφραστεί η δυσαρέσκεια του λαού.

Στην Ικαρία

"Νέκρωσε" και η Ικαρία. Το σύνθημα "όλοι ενωμένοι στηρίζουμε τον αγώνα για να παραμείνουμε εμείς και τα παιδιά μας στον ακριτικό νομό", ήχησε χτες στην κεντρική πλατεία Αγ. Κήρυκα, όπου συγκεντρώθηκαν οι Ικαριώτες. Από το πρωί, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα έκαναν συμβολικές καταλήψεις σε τράπεζες, Εφορίες, στα γραφεία ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, ΟΤΕ, ΔΕΗ. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που μαθητές και καθηγητές του νησιού ενώθηκαν με τους απεργούς στο χώρο στης συγκέντρωσης, διεκδικώντας όλοι μαζί μέτρα για την ανάπτυξη του τόπου τους.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυναν ο δήμαρχος Αγίου Κήρυκου, ο έπαρχος, εκπρόσωποι του 15μελούς λυκείου Ραχών, της ΕΛΜΕ, κοινοτήτων και άλλων φορέων και συλλόγων. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ν. Λαρδάς, πρόεδρος του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων. Επίσης παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν οι κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΝΔ, ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ και επικεφαλής της "Αγωνιστικής Δημοτικής Κίνησης Εύδηλου,Στέλιος Σταμούλος.

Διεκδικούν ενωμένοι

Με ψήφισμά τους, οι κάτοικοι των νησιών καταγγέλλουν την κυβερνητική πολιτική εγκατάλειψης των νησιών τους. Μεταξύ άλλων, διεκδικούν: Αναπτυξιακά κίνητρα για όλους τους επαγγελματικούς και παραγωγικού τομείς του νομού Σάμου. Παραγωγική ανασυγκρότηση του νομού. Αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας. Ανθρώπινες συντάξεις. Τροποποίηση φορολογικού συστήματος προς όφελος του λαού. Αναβάθμιση συγκοινωνιών. Στήριξη αγροτικών, αλιευτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Επίσης, απαιτούν να σταματήσει η επιθετική φοροεισπρακτική πολιτική μέσω του ΣΔΟΕ. Να μην ανατραπούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, που με θυσίες έχουν κατακτηθεί.

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
Πανηγυρίζουν οι εργολάβοι...

Μικροέργα βιτρίνας, με κόστος όμως αρκετών εκατομμυρίων, αποφάσισε να υλοποιήσει η δημοτική αρχή της Ηλιούπολης, χωρίς καν να τηρήσει τις διαδικασίες που απαιτούνται και χωρίς να ενημερώσει το λαό. Την ίδια στιγμή έργα άμεσης προτεραιότητας για τους δημότες και το περιβάλλον μένουν στο περιθώριο. Η όλη υπόθεση αποκτά χαρακτηριστικά σκανδάλου και καθώς η διοίκηση του δήμου αξιοποιεί την πλειοψηφία που διαθέτει για να κάνει ό,τι θέλει, οι δημοτικοί σύμβουλοι της "Δημοκρατικής Ενότητας Ηλιούπολης" αναγκάστηκαν να προσφύγουν τελικά στην επιτροπή του άρθρου 18, καταγγέλλοντας τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στη σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της Δημοκρατικής Ενότητας,στη σχετική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η διοίκηση του δήμου και η δική της πλειοψηφία, προγραμμάτισε και αποφάσισε μικροέργα εκατοντάδων εκατομμυρίων, χωρίς να υπάρχουν ούτε οι απαραίτητες μελέτες και χωρίς καν να θελήσει να δικαιολογήσει τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα μιας τέτοιας κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος.

Η δημοτική αρχή, επισημαίνουν στην ανακοίνωση, καταργεί την Τεχνική Υπηρεσία, που αδυνατεί να παρακολουθήσει αυτή τη σπουδή διασποράς δραστηριότητας και καταφεύγει, χωρίς να ακολουθεί ούτε τις νόμιμες διαδικασίες, στην ανάθεση 15 μελετών σε ιδιωτικό γραφείο.

Οι μελέτες μάλιστα αυτές παρουσιάζουν έργα προϋπολογιζόμενου κόστους 9.400.000 δρχ. για κάθε ένα από αυτά.

Κόστος που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να τα αναθέσει για κατασκευή στη δημοτική επιχείρηση (η δημοτική επιχείρηση μπορεί να αναλαμβάνει έργα ύψους μέχρι δέκα εκατομμυρίων). Το κόστος αυτό όμως είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι θα ήταν αν γινόταν διαγωνισμός. Και βέβαια, η δημοτική επιχείρηση αφού δεν έχει προσωπικό τα αναθέτει στους ίδιους συνήθως υπεργολάβους χωρίς κανένα διαγωνισμό.

Κι ενώ στα έργα αυτά θα σπαταληθούν εκατοντάδες εκατομμύρια για να "περιφραχτούν" οι νησίδες στις κεντρικές λεωφόρους, για πλακοστρώσεις και τσιμεντοποίηση των τελευταίων χώρων πράσινου, την ίδια στιγμή βασικά έργα υποδομής παραμένουν οραματισμοί για το μακρινό μέλλον. Παράλληλα οι κίνδυνοι που πλανώνται πάνω από τα δημόσια οικόπεδα τον τελευταίο καιρό αφήνουν ασυγκίνητη τη σημερινή διοίκηση του δήμου, που αντί να περιφρουρήσει και να αξιοποιήσει τη δημόσια περιουσία, προτιμά να "περιφράσσει" τις νησίδες, τα πεζοδρόμια και τις πλατείες. "Δεν ξέρουμε, επισημαίνουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της "Δημοκρατικής Ενότητας", ποιος ωφελείται από αυτή τη νοοτροπία της διοίκησης, ξέρουμε όμως ότι ζημιώνεται και η Ηλιούπολη και οι δημότες, που συνεχώς και αδιαμαρτύρητα πληρώνουν και ξαναπληρώνουν φόρους, τέλη, επιχειρήσεις".

ΠΕΡΑΜΑ
Να γίνουν πράξη οι εξαγγελίες

Ανοιχτή συζήτηση με τη συμμετοχή φορέων και δημοτών έγινε χτες στο δημαρχείο του Περάματος, με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής και με μοναδικό θέμα τη μετεγκατάσταση των εταιριών πετρελαιοειδών και τη μη λειτουργία των εγκαταστάσεων της "Ελ Πετρόλ".

Ο δήμαρχος της πόλης, Γ. Πατσιλινάκος τόνισε ότι παρά το γεγονός πως έχει τελειώσει και η δεύτερη μελέτη μετεγκατάστασης και έχει καταληχτεί ο ένας και μοναδικός τόπος που θα δεχτεί τις εταιρίες, τα αρμόδια υπουργεία δεν προχωρούν στη μετεγκατάσταση παρά τις υποσχέσεις και τις εξαγγελίες για το αντίθετο. Πρόσθεσε ότι ο δήμος με το λαό της πόλης θα πρέπει να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις στα αρμόδια υπουργεία μετά το Πάσχα για την άμεση χωροθέτηση του τόπου μετεγκατάστασης, τη μη λειτουργία της "Ελ Πετρόλ" και τη διεκδίκηση των χώρων που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της ΒΡ και που η εταιρία εγκατέλειψε μετά τη συγχώνευσή της με τη "Μόμπιλ" και τη μεταφορά της στον Ασπρόπυργο. Να σημειωθεί ότι οι εγκαταστάσεις της ΒΡ αποτελούν το 40% των εγκαταστάσεων τέτοιου είδους στο Πέραμα.

Ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι το περιβαλλοντικό τέλος το οποίο είχε βάλει ο Δήμος από το '90 στις εταιρίες πετρελαιοειδών, τώρα οι τελευταίες θα αναγκαστούν να το πληρώσουν, γιατί αλλιώς δε θα μπορούν να παίρνουν φορολογική ενημερότητα, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς, κλπ. Το ποσό που χρωστούν οι εταιρίες στο δήμο ανέρχεται περίπου στα 300 εκατομμύρια.

Η Μαρία Ζύμαρη,δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας στο Δήμο, τόνισε ότι η ουσία του προβλήματος είναι πολιτική. Εκανε μια σύντομη ενημέρωση για τις ενέργειες του Δήμου, προς τα αρμόδια υπουργεία. Πρόσθεσε ότι οι εγκαταστάσεις της ΒΡ πρέπει να περάσουν άμεσα στο δήμο γιατί τις εποφθαλμιά και ο ΟΛΠ. Κατέληξε, λέγοντας ότι ο Δήμος πρότεινε στα υπουργεία πακέτο αντισταθμιστικών μέτρων για το χώρο που θα πάνε οι εταιρίες.

Στη συζήτηση συμμετείχε και ο Σήφης Κωτσαντής,μέλος της γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΚΟ Πειραιά, ο οποίος εξέφρασε την ολόψυχη συμπαράσταση του Κόμματος στο δίκαιο αίτημα του λαού του Περάματος "για να φύγουν τα καζάνια". Ο Σ. Κωτσαντής πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ έχει κάνει σχετικές επερωτήσεις στη Βουλή και όλες οι απαντήσεις των υπουργείων αποδέχονταν το αίτημα. "Φαίνεται όμως ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση από μέρους της κυβέρνησης. Αντίθετα, αυτή η πολιτική βούληση εκφράζεται άμεσα όταν έχουν να εξυπηρετήσουν μεγάλα συμφέροντα".

ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΩΤΙΟΥ
Θέλει τη βιομηχανική ζώνη χώρο περιπάτου!

Με μία φιέστα έντονα χολιγουντιανού χαρακτήρα, ξεκίνησε χτες τον προεκλογικό του αγώνα ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για το Δήμο Πειραιά, Χρ. Φωτίου. Κεντρικό του σύνθημα "Για τον Πειραιά γυρίζουμε σελίδα". Μόνο που αυτή η σελίδα είναι του ίδιου βιβλίου, που θέλει την Τοπική Αυτοδιοίκηση μακριά από τα πραγματικά προβλήματα των δημοτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και το υπ' αριθμόν 1 πρόβλημα του Πειραιά είναι η ανεργία, δεν είπε τίποτα ούτε γι' αυτή ούτε φυσικά για τις πολιτικές που την προκαλούν. Αντίθετα, η ομιλία του ήταν γεμάτη από αναφορές στην καλαισθησία της πόλης. Μία από τις προτάσεις του αφορούσε στη μετατροπή της βιομηχανικής ζώνης του Πειραιά σε χώρο πολιτισμού, αναψυχής και περιπάτου. Η μοναδική πρόταση του Χρ. Φωτίου για την ανεργία ήταν ενταγμένη στην υλοποίηση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης για τη δημιουργία από το δήμο θέσεων εργασίας "κοινωνικής και οικολογικής χρησιμότητας"!

Τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε ο "Πειραιάρχης" Κ. Λαλιώτης,ο οποίος φρόντισε να αποσυνδέσει το εκλογικό αποτέλεσμα από την κυβερνητική πολιτική, λέγοντας ότι τον Οκτώβρη δε θα κριθεί το μέλλον της κυβέρνησης, αλλά του Πειραιά. Ταυτόχρονα, προσπάθησε να διατηρήσει γέφυρα επικοινωνίας με τον σημερινό δήμαρχο Στέλιο Λογοθέτη, σημειώνοντας ότι κανείς δε θέλει να μηδενίσει την προσφορά του, που άλλωστε δεν ήταν τίποτε άλλο από την υλοποίηση της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Παρόντες στην "πρώτη" εμφάνιση του Χρ. Φωτίου όλοι όσοι στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γ. Μίχας και ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γ. Χαλάς,δίπλα δίπλα με τον πρόεδρο των εφοπλιστών ακτοπλοϊκών Π. Σφηνία.Ολοι οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά, ο Γ. Πανταγιάς, ο Θ. Τσουκάτος, ο Κ. Σκανδαλίδης και πολλοί άλλοι αστέρες του "εκσυγχρονισμού".

ΠΛΩΜΑΡΙ
Ζητάνε τελωνείο

Την επαναλειτουργία του παλιού τελωνείου ζητούν οι ποτοποιοί, οι αλιευτικοί σύλλογοι και οι βενζινοπώλες του Δήμου Πλωμαρίου, στη Μυτιλήνη, διεκδικώντας καλύτερες επαγγελματικές συνθήκες και ζητούν να εφαρμοστεί καινούριος Οργανισμός Λειτουργίας των Τελωνείων.

Οι ποτοποιοί του δήμου, οι οποίοι είναι οι παραγωγοί του "Ούζου Πλωμαρίου", αναγκάζονται να χρησιμοποιούν υπαλλήλους για φορτώσεις και συνοδείες του ούζου μέχρι το τελωνείο της Μυτιλήνης - που απέχει 40 χιλιόμετρα - ώστε να διεκπεραιώνονται οι τελωνειακές διαδικασίες και να διακινείται το προϊόν σε όλη την Ελλάδα.

Τόσο οι αλιευτικοί σύλλογοι, όσο και οι βενζινοπώλες, εκφράζουν με τη σειρά τους την επιθυμία και την αναγκαιότητα για την επαναλειτουργία τελωνείου στο Πλωμάρι και τονίζουν πως οι εφοδιασμοί των 95 επαγγελματικών σκαφών είναι αδύνατο να γίνονται καθημερινά και αρκούνται μόνο σε δύο μέρες την εβδομάδα (κάθε Δευτέρα και Παρασκευή).

Επισημαίνεται ότι το λιμάνι Πλωμαρίου είναι το δεύτερο σε μέγεθος στο νησί και ήδη βρίσκεται υπό κατασκευή μαρίνα, για την εξυπηρέτηση εκατοντάδων σκαφών αναψυχής που προσεγγίζουν στο λιμάνι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ