ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Παρέμβαση", με ρουκέτα, της "17 Νοέμβρη"

Την "ετοιμότητά" της επέδειξε και πάλι η 17Ν χτυπώντας με δύο ρουκέτες το υποκατάστημα της Σίτι Μπανκ στην Κυψέλη (Δροσοπούλου και Χανίων), λίγο πριν από τα μεσάνυχτα προχτές το βράδυ. Τρεις ώρες νωρίτερα η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία είχε ανακοινώσει ότι ένας κοινός κακοποιός, ο 35χρονος Ζαχαρίας Βιβιλάκης κρυβόταν πίσω από τη βομβιστική επίθεση που είχε σημειωθεί στις 8 του Δεκέμβρη σε μια άλλη τράπεζα αμερικανικών συμφερόντων, στην Αμέρικαν Εξπρές στο Μαρούσι.

Σύμφωνα με την άποψη ανώτατου αξιωματικού της Αστυνομίας, πιθανολογείται ότι τα δυο συμβάντα δεν έχουν καμιά σχέση μεταξύ τους και ότι η εμφάνιση της 17Ν την ίδια βραδιά είναι σύμπτωση. Προβληματισμό δημιουργεί πάντως η επανεμφάνιση της 17Ν λίγες μόλις μέρες μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη Νίκολας Μπερνς, ο οποίος μίλησε για αναποτελεσματικότητα των ερευνών της Αστυνομίας στον τομέα της τρομοκρατίας και λίγο πριν εκδοθεί από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών η ετήσια έκθεση για την τρομοκρατία. Ο Αμερικανός πρέσβης όταν, πριν από ένα μήνα περίπου, είχε επισκεφτεί τις αστυνομικές υπηρεσίες της λεωφόρου Αλεξάνδρας, είχε μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για τη συνεργασία των δύο χωρών και είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες που καταβάλλονται και από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία...

Το τελευταίο χτύπημα της 17Ν προκάλεσε σύγχυση στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, αφού σημειώνεται λίγες μέρες πριν από τη δημοσιοποίηση της ετήσιας έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μια έκθεση με την οποία ασκείται πίεση για λήψη αυταρχικών μέτρων, όπως είναι ο αντιτρομοκρατικός νόμος, η ενίσχυση των μηχανισμών ασφαλείας και άλλα. Αστυνομικοί κύκλοι σημείωναν χτες ότι με την "παρέμβαση" της 17Ν επιβεβαιώνονται στην ουσία οι αιτιάσεις των Αμερικανών περί ανικανότητας της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ την ίδια στιγμή συσκοτίζεται η συνυπευθυνότητα των αμερικανικών διωκτικών υπηρεσιών, αφού είναι γνωστό ότι διεκδικούν πρωταρχικό ρόλο στην κατεύθυνση των ερευνών που διεξάγονται από την Ελληνική Αστυνομία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι με τη σύλληψη του Ζ. Βιβιλάκη, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχει στη διάθεσή της νέα δεδομένα που την κάνουν να διευρύνει τον κύκλο των υπόπτων και το κυριότερο, να ξεφεύγει από τη μέχρι τώρα πρακτική της παρακολούθησης των "συνήθων υπόπτων". Το γεγονός ότι ένας "κοινός κακοποιός", γνωστός από παλιά στην αστυνομία από υποθέσεις εκβιασμών και προστασίας, παραπέμπεται τώρα στη Δικαιοσύνη για μια βομβιστική ενέργεια, δίνει νέα διάσταση στις έρευνες. Η εμπλοκή ποινικών σε υποθέσεις τρομοκρατίας, άλλωστε, δεν είναι καινούρια. Το ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι διωκτικές αρχές είναι από πού ξεκινά και μέχρι πού φτάνει αυτή η διασύνδεση και το κυριότερο, οι μηχανισμοί που κρύβονται από πίσω.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΠΘ
ΟΧΙ στο σχέδιο Εσωτερικού Κανονισμού

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την πρυτανεία του ΑΠΘ πραγματοποίησαν χτες το πρωί δεκάδες φοιτητές, εμποδίζοντας τη Σύγκλητο να συνεδριάσει και να περάσει το νέο σχέδιο εσωτερικού κανονισμού, το οποίο όπως καταγγέλλουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι αποτελεί όχημα για την εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και θέτει υπό αίρεση ακόμη και την κατάκτηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Στην παράσταση διαμαρτυρίας συμμετείχαν, μετά από απόφαση των Συλλόγων τους, οι εκπρόσωποι των ΔΣ Οικονομικού,Κτηνιατρικής,Βιολογικού,Ιστορικού - Αρχαιολογικού και Γερμανικού μαζί με δεκάδες άλλους φοιτητές. Κατήγγειλαν ότι ο νέος κανονισμός που προωθεί η πρυτανεία, ουσιαστικά βάζει φραγμούς στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στο πανεπιστήμιο, και στα πλαίσια της δήθεν αυτοτέλειας των ΑΕΙ, προβλέπει περικοπή των δαπανών για σίτιση και στέγαση, ενώ προτείνει όριο στη διάρκεια σπουδών, πέρα από το οποίο ή θα χάνεται η φοιτητική ιδιότητα ή θα θεσμοθετούνται δίδακτρα. Τέλος, διασαφηνίζει και ζητά να νομοθετηθεί ότι "η ελεύθερη διακίνηση διαλόγου και ιδεών δε σημαίνει σε καμία περίπτωση παρεμπόδιση λειτουργίας νόμιμα εκλεγμένων οργάνων ή υπηρεσιών διοίκησης".

Ενα πρώτο δείγμα του τι επιδιώκει μέσα από τον εσωτερικό κανονισμό, έδωσε χτες η Σύγκλητος, η οποία με ανακοίνωσή της κατήγγειλε τους διαμαρτυρόμενους φοιτητές, ξεκαθαρίζοντας έτσι πως θα πρέπει να παραμένουν απλοί θεατές της επέλασης της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, αφού κάθε προσπάθεια δυναμικής παρέμβασης θα επισείει κυρώσεις...

Σε ανακοίνωσή τους οι "Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας" Θεσσαλονίκης, σχολιάζοντας τις απειλές που εκτοξεύονται μέσα από την ανακοίνωση της πρυτανείας για προσφυγή σε κάθε νόμιμο μέσο, σημειώνουν: "Αποδεικνύει την αντίληψη που επικρατεί στην πρυτανεία, του "αποφασίζουμε και διατάσσουμε"". Μάλιστα, οι ΠΚΣ τονίζουν ότι καμία διαδικασία δεν μπορεί να θεωρηθεί "δημοκρατική" στην πανεπιστημιακή κοινότητα χωρίς τη συμμετοχή των φοιτητικών συλλόγων και καταλήγουν: "Σε κάθε περίπτωση, "δημοκρατία" δεν μπορεί να είναι οτιδήποτε στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των φοιτητών. Τέτοια είναι η πολιτική της κυβέρνησης και του ΥΠΕΠΘ, η πολιτική που επιβάλλει τα Π.Σ.Εματα της κατάρτισης και στο ΑΠΘ. Οι ΠΚΣ θα παλέψουν μέσα από τους Συλλόγους για να μην επιτραπεί η ψήφιση και εφαρμογή αυταρχικών και αντιδημοκρατικών κανονισμών που σκοπό έχουν την υλοποίηση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ".

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Συζήτηση για τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης

Πρόταση για την επιλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων (Αρειος Πάγος, Συμβούλιο της Επικρατείας και Ελεγκτικό Συνέδριο) από τον... Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναμένεται να γίνει στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου από τους αρεοπαγίτες - εισηγητές Αν. Καραγεώργη και Αρχ. Ντόβα!Συγκεκριμένα, θα προτείνουν να γίνεται η τοποθέτηση των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων από τον Πρόεδρο, με επιλογή μεταξύ τριών προτεινόμενων από τους αρχαιότερους αντιπροέδρους και η προαγωγή στη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να γίνεται επίσης από τον Πρόεδρο μεταξύ των δύο αρχαιότερων αντιπροέδρων και των δύο αρχαιότερων αντεισαγγελέων του ίδιου δικαστηρίου.

Μέχρι τώρα οι προτάσεις συνέκλιναν στο να γίνεται με μυστική ψηφοφορία, από διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα, εκ περιτροπής από τον αρχαιότερο δικαστή και επιλογή από την κυβέρνηση ύστερα από υπόδειξη περιορισμένου αριθμού υποψηφίων.

Πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι η ουσιαστική θεσμοθέτηση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης είναι καίριο ζήτημα. Το ΚΚΕ θέτει ως απόλυτης προτεραιότητας θέμα να σταματήσει ο διορισμός της από την κυβέρνηση. Προτείνει η ηγεσία της Δικαιοσύνης να εκλέγεται από ένα ευρύ και αντιπροσωπευτικό εκλεκτορικό σώμα. Επίσης, προτείνει να κατοχυρωθεί συνταγματικά η αυτοδιοίκηση των δικαστηρίων και των εισαγγελιών.

Επίθεση στα γραφεία ΠΕΑΕΑ Πειραιά

Οι "γνωστοί - άγνωστοι" ξανακτύπησαν. Ο στόχος τους αυτή τη φορά, ήταν τα γραφεία του Παραρτήματος ΠΕΙΡΑΙΑ της ΠΕΑΕΑ, στην οδό Φίλωνος 41 (2ος ορ.), στο κέντρο δηλαδή της πόλης.

Την Παρασκευή 3 Απρίλη οι αντιστασιακοί βρήκαν την πόρτα των γραφείων τους σπασμένη και μουντζουρωμένη με τον αγκυλωτό σταυρό. Μέσα από τα γραφεία έλειπε και το κουτί με τα χρήματα που μάζευαν για το ενοίκιο και τα άλλα έξοδα του γραφείου.

Σε σχετική ανακοίνωση της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος, εκφράζεται η αγανάκτηση και παράλληλα καταγγέλλεται η μεθόδευση τρομοκράτησης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, που παρά την προχωρημένη ηλικία τους, συνεχίζουν να παλεύουν. Αγωνίζονται για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες στον τόπο μας, ξεσκεπάζοντας τους μηχανισμούς που καλλιεργούν το κλίμα της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

Για την τρομοκρατική αυτή ενέργεια ενημερώθηκε έγκαιρα η Ασφάλεια Πειραιά, χωρίς όμως να σταλεί αστυνομικός ούτε για αυτοψία, αλλά ούτε καν για επιβεβαίωση της καταγγελίας! Μάλιστα, ο αρμόδιος αξιωματικός μας είπε τηλεφωνικά: "Προφανώς σας πέρασαν για εφοπλιστικό γραφείο"!!!

Συνέλευση αξιωματικών Αστυνομίας

Την αδυναμία της Αστυνομίας να αναχαιτίσει το έγκλημα, τις κοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα, επισημαίνουν μεταξύ άλλων στο ψήφισμά τους μετά την ετήσια Γενική Συνέλευση οι αξιωματικοί της Ενωσης Αξιωματικών Αστυνομίας Αττικής.

Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συσκέψεων της ΓΑΔΑ παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Ι. Παπαδογιαννάκη, του υπαρχηγού Γ. Πλάκα και εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων. Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ μίλησε ο βουλευτής Μήτσος Κωστόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο συνδικαλιστικό κίνημα των αστυνομικών και στη στάση που τήρησαν οι συνδικαλιστές στις τελευταίες κινητοποιήσεις των αγροτών.

Εγκλημα - σοκ από 16χρονο!

Ενα αμούστακο παιδί, μόλις 16 χρόνων, σκότωσε έναν 63χρονο γείτονά του και φίλο του πατέρα του για να τον ληστέψει και μάλιστα απέδωσε την πράξη του στην τηλεόραση!

Οπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, προχτές το βράδυ, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, στα Ισθμια ένας 16χρονος φορώντας κουκούλα μπήκε από ανοιχτό παράθυρο στο σπίτι του 63χρονου γείτονά του Κοσμά Λάιου με πρόθεση να τον ληστέψει. Ο γείτονας δεν ενέδωσε στις απαιτήσεις του παιδιού, που ήταν οπλισμένο με μαχαίρι, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει συμπλοκή κατά την οποία το θύμα τραυματίστηκε θανάσιμα. Στη συνέχεια ο νεαρός πήγε στο σπίτι του και άλλαξε τα ματωμένα του ρούχα, ενώ όταν έσπευσε η αστυνομία στον τόπο του συμβάντος, προσποιήθηκε ότι είδε το δράστη να φεύγει τρέχοντας από το διπλανό σπίτι, κρατώντας το φονικό μαχαίρι. Κατά τη διάρκεια της προανάκρισης όμως ομολόγησε τελικά την πράξη του. Απαντώντας στο ερώτημα γιατί έκανε τη ληστεία, είπε ότι παρασύρθηκε από την τηλεόραση, βλέποντας την ευκολία με την οποία γίνονται σήμερα οι ληστείες. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι δεν περίμενε να φτάσει στο έγκλημα, διότι πίστευε ότι το θύμα θα του έδινε αβίαστα τα χρήματα που του ζητούσε.

"Ενοχλεί" το Ε' Τμήμα του ΣτΕ

Το θέμα της διέλευσης του δικτύου υψηλής τάσης της ΔΕΗ από το Κρυονέρι δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου και του προέδρου του Ε' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) Μ. Δεκλερή.

"Εξηγήσεις" από τον πρόεδρο του Ε' Τμήματος του ΣτΕ Μ. Δεκλερή,ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος,γιατί πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση της επίμαχης απόφασης (4503/97) για τους πυλώνες της ΔΕΗ στο Κρυονέρι. Η προσφυγή της Κοινότητας Κρυονερίου συζητήθηκε την 1η Νοέμβρη του 1995 και η απόφαση του ΣτΕ δημοσιεύτηκε στις 23 Οκτώβρη του 1997.

Η ενέργεια αυτή μπορεί να κρύβει ακόμη και προθέσεις για πειθαρχικές διώξεις κατά του Μ. Δεκλερή, καθώς είναι γνωστό ότι το Ε' Τμήμα του ΣτΕ στο οποίο προεδρεύει, έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια διάφορων υπουργείων και κυρίως του ΥΠΕΧΩΔΕ, για σειρά αποφάσεις με τις οποίες έκρινε αντισυνταγματικά Προεδρικά Διατάγματα με κατάφωρα αντιπεριβαλλοντικό περιεχόμενο.

Πάντως, στη μεγάλη καθυστέρηση για την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ για το Κρυονέρι συντέλεσαν και οι διιστάμενες διεθνώς επιστημονικές απόψεις για τις επιπτώσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων που αναπτύσσονται από τη διέλευση του δικτύου υψηλής τάσης της ΔΕΗ, τις οποίες πήρε υπόψη το δικαστήριο για την έκδοση της απόφασής του, ζητώντας μάλιστα και υγειονομική μελέτη για τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών. Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι ουδέποτε βγήκε απόφαση αναστολής εκτέλεσης των έργων του Κρυονερίου από το ΣτΕ και επομένως η κυβέρνηση μεταθέτει υποκριτικά τις δικές της ευθύνες για το "μπλακ άουτ" στο Ε' Τμήμα του ΣτΕ.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Τις Γενικές Απολογιστικές Συνελεύσεις τους πραγματοποιούν τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ:
  • Παρασκευή 10-4-98

- ΛΑΡΙΣΑΣ,στις 10 πμ,στην αίθουσα του Επιμελητηρίου των Επαγγελματοβιοτεχνών Λάρισας (Παπακυριαζή). Καλούνται μέλη, φίλοι και οπαδοί της Αντίστασης, να παρευρεθούν στη συνέλευση.

  • Κυριακή 12-4-98

- ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ (Αττικής), στις 10.30 πμ, στον κινηματογράφο "ΑΣΤΕΡΑ" (πίσω από τον ΟΤΕ στην οδό Ασκληπιού). Αν δεν υπάρξει απαρτία η ΓΣ θα πραγματοποιηθεί οριστικά χωρίς άλλη πρόσκληση, την Κυριακή 26-4-98 στις 10.30 πμ στην ίδια αίθουσα.

- ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ στις 10 πμ, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Θεοφράστου και 40 Εκκλησιών γωνία).

- ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ - ΓΕΡΑΚΑ,στις 10.30 πμ, στο Πνευματικό Κέντρο (Αγίου Ιωάννου 58 Β). Η παρουσία όλων είναι απαραίτητη.

- Το Παράρτημα ΓΟΥΒΑΣ καλεί όλους τους αντιστασιακούς που επιθυμούν να συμπεριληφθούν σε κοινό ψηφοδέλτιο για την ανάδειξη νέας Διοικούσας Επιτροπής, να υποβάλουν αίτηση προς το Παράρτημα μέχρι τις 10 Απρίλη 1998. Οι αιτήσεις γίνονται δεκτές κάθε μέρα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι και από 5 - 7 το απόγευμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ