ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Απρίλη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Μήνυμα ανυπόταχτου αγώνα απέναντι στο σφαγέα των λαών

Νέο παλλαϊκό συλλαλητήριο διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ τη Δευτέρα, 13 Απρίλη, στις 6 μ.μ., στη μαρίνα του Φλοίσβου, στο "Τροκαντερό"

"Η σημερινή μας συγκέντρωση, το σημερινό φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο είναι η κραυγή διαμαρτυρίας του λαού μας. Είναι η φωνή της φιλειρηνικής, μα αδούλωτης συνείδησής του. Είναι ένα ακόμα μήνυμα του ανυπόταχτου αγώνα για την ανεξαρτησία του και την κοινωνική πρόοδο απέναντι στο διεθνή τρομοκράτη και σφαγέα των λαών, τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό".Ετσι ξεκίνησε την ομιλία του στη χτεσινή συγκέντρωση ο γενικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, Θανάσης Παφίλης.

Για την άφιξη του αμερικάνικου αντιτορπιλικού του 6ου Στόλου "Λαμπούν", ο γραμματέας της ΕΕΔΥΕ σημείωσε: "Η επίσημη εκδοχή από πλευράς της κυβέρνησης είναι η "ψυχαγωγία του πληρώματος", μια εκδοχή που υποτιμάει τη νοημοσύνη μας. Δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο γεγονός. Πριν δυο μήνες ανάλογη επίσκεψη έγινε στη Θεσσαλονίκη από τη Ναυαρχίδα του 6ου Στόλου "Lassale". Μόλις προχτές άλλο ένα αμφίβιο πλοίο επίθεσης πολλαπλών χρήσεων του Αμερικάνικου Ναυτικού έφτασε στη Θεσσαλονίκη με το χαρακτηριστικό και δηλητηριώδες όνομα "Σφήγκα". Και όλα αυτά - εντελώς τυχαία - γίνονται σε μια περίοδο που η προκλητική και κυνική δραστηριότητα του Αμερικανού πρεσβευτή Μπερνς έχει ξεπεράσει κάθε όριο".

Σχέδιο παραπλάνησης του λαού

"Η αλήθεια είναι πως, εκτός των άλλων στρατιωτικών σχεδίων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σχέδιο παραπλάνησης του λαού. Μπροστά σε ένα σχέδιο, που στόχο έχει να δημιουργήσει την εικόνα και την εντύπωση πως η πολιτική των ΗΠΑ είναι καλή και φιλική για τη χώρα μας. Μπροστά σ' ένα σχέδιο, που θέλει με οργανωμένο και προσεκτικό τρόπο να αμβλύνει τα αντιιμπεριαλιστικά και αντιαμερικανικά αισθήματα του λαού μας, να καλλιεργήσει την απάθεια και αδιαφορία στην πολιτική της βαρβαρότητας που ακολούθησαν και ακολουθούν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Θέλουν ακόμα να προετοιμάσουν το λαό να δεχτεί αδιαμαρτύρητα τις απαράδεκτες λύσεις που προωθούν με τη διχοτόμηση του Αιγαίου και τη ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου.

Γνωρίζουμε όμως και θυμούμαστε πως:

Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός μαζί με τον εγγλέζικο έσπρωξε τη χώρα μας στον Εμφύλιο. Γνωρίζουμε και θυμούμαστε πως χιλιάδες αγωνιστές της δημοκρατίας, της ειρήνης, της κοινωνικής προόδου εκτελέστηκαν από τα δολοφονικά όπλα σας. Γνωρίζουμε και θυμόμαστε πολύ καλά, σαν κίνημα ειρήνης, πως ο Νίκος Νικηφορίδης με τις εντολές των μυστικών σας υπηρεσιών, των Πιουριφόι και του μισαλλόδοξου δικού σας καθεστώτος εκτελέστηκε 23 χρονών με την κατηγορία "της συλλογής υπογραφών για την ειρήνη". Γνωρίζουμε και θυμούμαστε πως ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, ο μάρτυρας και αγωνιστής της ειρήνης, ο Γρηγόρης Λαμπράκης, με δικά σας σχέδια και των ντόπιων συνεργατών σας, δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Κύριοι ιμπεριαλιστές,ξέρουμε πολύ καλά πως η εφτάχρονη φασιστική δικτατορία ήταν δική σας δουλιά. Πως οι φυλακίσεις, τα βασανιστήρια, οι δολοφονίες στο Πολυτεχνείο έχουν και τη δική σας σφραγίδα. Θυμόμαστε πως εκείνη την εποχή στον Πειραιά ήταν αγκυροβολημένα τα πολεμικά πλοία του 6ου Στόλου. Πως η χούντα των συνταγματαρχών προσπαθούσε με υποχρεωτικές επισκέψεις σχολείων να σας ντύσει με φωτοστέφανο. Θυμούμαστε όλοι όμως την οργή και το μίσος που νιώθαμε, γιατί γνωρίζαμε πως εκείνη την εποχή δολοφονούσατε το λαό του ηρωικού Βιετνάμ.

Κύριοι της κυβέρνησης, κύριοι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ,ξέρουμε πολύ καλά πως εσείς και οι συνεργάτες σας βρισκόσαστε πίσω από την τούρκικη εισβολή στην Κύπρο. Ξέρουμε πως όλα τα μεταπολιτευτικά χρόνια προσπαθούσατε απεγνωσμένα να ματαιώσετε την πορεία του λαού μας προς την ειρήνη και την πρόοδο.

Γνωρίσαμε πολύ γρήγορα και άγρια το νέο κόσμο που μας διαφημίσατε μετά τις αλλαγές και τις ανατροπές του 1990 - '91. Σας είδαμε να διαμελίζετε τη Γιουγκοσλαβία. Να σπρώχνετε με επεμβάσεις τους λαούς στον πόλεμο. Είσαστε εκείνοι οι εγκληματίες, υπεύθυνοι για εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς στον Περσικό Κόλπο, στη Βοσνία. Είσαστε αυτοί, που, ενώ κόπτεστε για τα χημικά και βιολογικά όπλα, τα έχετε δοκιμάσει δολοφονώντας ολόκληρους λαούς.

Γνωρίζουμε επίσης πως πίσω από την ένταση στο Κοσσυφοπέδιο, που κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα τα Βαλκάνια, εκεί κρύβεστε. Διαισθανόμαστε και έχουμε δίκιο πως σε συνεργασία με άβουλες και υποταγμένες κυβερνήσεις σχεδιάζετε τη διχοτόμηση του Αιγαίου, τη ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου. Καταλαβαίνουμε πια πολύ καλά πως με το ΝΑΤΟ, τη νέα στρατηγική του, τη νέα δομή του, τις δολοφονικές δυνάμεις ταχείας επέμβασης, θέλετε να υποδουλώσετε τους λαούς, να τσακίσετε τα λαϊκά κινήματα, να επιβάλετε ένα σύγχρονο μεσαίωνα".

Σαν έπαρχος Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

Αναφερόμενος στις δραστηριότητες του Αμερικανού πρεσβευτή κ. Μπερνς, ο γραμματέας της ΕΕΔΥΕ τόνισε: "Ο νέος Πιουριφόι από την πρώτη στιγμή της άφιξής του, με απροκάλυπτο τρόπο, άρχισε να συμπεριφέρεται σαν έπαρχος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, να παρεμβαίνει ανοιχτά στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας μας. Στις πρώτες του κιόλας δηλώσεις για "γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο, για μη ύπαρξη παραβιάσεων από τα τουρκικά αεροπλάνα, προσδιόρισε τον επιδιαιτητικό ρόλο των ΗΠΑ, στηρίζοντας ουσιαστικά τις τουρκικές διεκδικήσεις.

Η κυβέρνηση σιώπησε.

Εκπληκτοι παρακολουθήσαμε τη μετέπειτα δραστηριότητά του. Επισκέψεις σε επιχειρήσεις, επιθεώρηση στο στρατό, επίσκεψη στην αστυνομία, σε νομαρχίες. Δηλώσεις επί παντός επιστητού. Τέτοια συμπεριφορά, που να αναρωτιέται κανείς αν πρόκειται για ξένο πρεσβευτή ή για υπουργό της κυβέρνησης. Εκπληκτοι και πάλι είδαμε τον υφυπουργό Εξωτερικών να αποχωρεί από τη Βουλή, διαμαρτυρόμενος γιατί κατηγορείται ο Μπερνς. Διαβάσαμε να δηλώνει πως "είναι από εκείνους τους πρέσβεις που έχουν εξαίρει και αναδείξει το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια", πως "έχει πει πολλά κολακευτικά λόγια για τη χώρα μας" και αναρωτηθήκαμε και πάλι τι άλλο πρέπει να συμβεί, ώστε να υπάρξει κάποια αντίδραση, αναρωτηθήκαμε αν πια υπάρχουν όρια στην υποταγή της κυβέρνησης. Και όμως δεν υπάρχουν όρια".

Οι αγώνες κατά της Νέας Τάξης φουντώνουν συνεχώς

"Ε, όχι λοιπόν! Θέλουμε να σας πληροφορήσουμε και από τούτη εδώ τη συγκέντρωση πως ο λαός μας δεν υποτάχθηκε ούτε πρόκειται να υποταχθεί. Πως οι αγώνες κατά της Νέας Τάξης φουντώνουν συνεχώς. Πως η φωνή μας σήμερα εδώ, σ' αυτό το αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό συλλαλητήριο, σμίγει με τις φωνές:

Των εργατών, που αντιστέκονται στον εργασιακό μεσαίωνα που ετοιμάζετε. Της εργαζόμενης και σπουδάζουσας νεολαίας, που αντιστέκεται στον απάνθρωπο κόσμο που θέλετε να εδραιώσετε. Των αγροτών, που θέλετε να ξεκληρίσετε. Των γυναικών, που θέλετε να τις γυρίσετε στις αρχές του αιώνα.

Θέλουμε να σας πληροφορήσουμε και σας και όλους τους συνεταίρους σας πως ο φιλειρηνικός λαός μας δε λυπήθηκε ούτε θα λυπηθεί αγώνες και θυσίες, αν χρειαστεί, για την ανεξαρτησία του, για την κοινωνική πρόοδο, για την ειρήνη.

Οσο και αν προσπαθείτε είτε με την τρομοκρατία, είτε με την πλύση εγκεφάλου, τα συνθήματα "Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός", "Εξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ", θα ακούγονται στις συνεχώς ογκούμενες λαϊκές διαδηλώσεις, θα φλογίζουν τις καρδιές της νεολαίας μας μέχρι να ανατρέψουν και να τσακίσουν τον κόσμο της ζούγκλας που σχεδιάζετε να οικοδομήσετε. Πως θα έχετε την τύχη όλων όσων ονειρεύτηκαν την παγκόσμια κυριαρχία, δηλαδή την ήττα.

Απευθυνόμαστε από αυτό το βήμα σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο. Τον καλούμε να συσπειρωθεί στο μαχόμενο κίνημα ειρήνης, να αντισταθεί με όλους τους τρόπους στη μετατροπή της χώρας μας σε ένα προτεκτοράτο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Να απαιτήσει μαζί μας να φύγει ο 6ος Στόλος από τον Πειραιά. Να απαντήσει δυναμικά πως ο Πειραιάς, που έχει ανακηρυχτεί σε λιμάνι της ειρήνης, δεν πρέπει να φιλοξενήσει τα δολοφονικά πολεμικά αμερικάνικα πλοία.

Καλούμε τις μαζικές οργανώσεις να εντείνουν τον αγώνα τους. Καλούμε το λαό του Πειραιά, τη νεολαία, να εντείνουν τη διαμαρτυρία τους. Τη Δευτέρα το απόγευμα, στις δεξιώσεις και στις φιέστες που ετοιμάζουν, να απαντήσουμε και πάλι πως ο λαός μας αρνείται να γίνει συνένοχος στα δολοφονικά σχέδια των ΗΠΑ. Να απαντήσουμε πως η χώρα μας είναι γνωστή μεν για τη φιλοξενία της, αλλά αφιλόξενη σε ανεπιθύμητους επισκέπτες, στους φονιάδες των λαών Αμερικάνους ιμπεριαλιστές".

"Μαζεύτε τα και φύγετε απ' το λιμάνι... "

"Αμερικάνοι, ακούστε το καλά, πόδι δε θα βάλετε στον Πειραιά", βροντοφώναξαν χιλιάδες αντιιμπεριαλιστές φιλειρηνιστές, που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο που διοργάνωσαν οι Επιτροπές Ειρήνης, χτες το απόγευμα, στην πλατεία Κοραή. Τον τόνο έδωσαν οι νέοι, που έφτασαν εκεί με πορεία από τον Ηλεκτρικό Σταθμό, όπου είχε οριστεί η προσυγκέντρωσή τους. Η συγκέντρωση αυτή άλλωστε, ήταν στην πραγματικότητα, συγκέντρωση νεολαίων που αρνούνται να υποταχθούν και να γίνουν τροφή για τα κανόνια του ΝΑΤΟ. "Οι νέοι δε "μασάνε" την κοροϊδία, να φύγουν οι βάσεις και τα πλοία", ήταν ένα από τα συνθήματα που κυριάρχησαν, χαρακτηριστικό των διαθέσεων της νεολαίας της πατρίδας μας. "Η νεολαία απαιτεί έξω οι ιμπεριαλιστές από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια", έγραφε το κεντρικό πανό με την υπογραφή "Νεανική Δράση" Πειραιά.

Ενώ η συγκέντρωση ήταν προγραμματισμένη για τις 6.30 το απόγευμα, ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται από τις 6 και στις 6.20 η πλατεία είχε σχεδόν γεμίσει. Εργαζόμενοι, γυναίκες, συνταξιούχοι, όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά, με την παρουσία τους, έδωσαν το μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση και στον "ανθύπατο" Μπερνς, ότι δεν ανέχονται προσβολές στην εθνική τους αξιοπρέπεια. Με το σύνθημα: "Μαζεύτε τον πρέσβη των Αμερικανών, δεν είμαστε τσιφλίκι των ιμπεριαλιστών" έκαναν σαφείς τις διαθέσεις τους.

Μεγαλειώδης πορεία

Επί δύο ώρες ο Πειραιάς δονήθηκε από τη μεγαλειώδη πορεία στους κεντρικούς του δρόμους. Επικεφαλής της πορείας, η ελληνική σημαία, που την κρατούσαν νεολαίοι της "Νεανικής Δράσης" και ο συνοδοιπόρος του Γρηγόρη Λαμπράκη Μπάμπης Παπαδόπουλος.

"Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι", "Δε σας θέλει ο λαός, πάρτε τις βάσεις σας και μπρος", "Εμπρός λαέ στην πρώτη τη γραμμή, να φύγει ο 6ος στόλος και οι Αμερικανοί", "Μαζεύτε τα και φύγετε απ' το λιμάνι, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι", "Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν" ήταν μερικά μόνο από τα συνθήματα που ακούστηκαν, ενώ οι πολίτες του Πειραιά δεν παρακολουθούσαν παθητικά, αλλά συμμετείχαν είτε με χειροκροτήματα από τα μπαλκόνια, είτε με την είσοδό τους στην πορεία.

Πρώτη στάση, στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.Αντιπροσωπεία των διοργανωτών της συγκέντρωσης θέλησε να επιδώσει ψήφισμα στον υπουργό. Ο Σταύρος Σουμάκης όμως... απουσίαζε. "Απών" ήταν και ο γενικός γραμματέας Θανάσης Τσουροπλής.Το ψήφισμα παρέλαβε ο β' υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος, ο οποίος στην επισήμανση ότι το φιλειρηνικό κίνημα, τα εργατικά σωματεία και οι άλλοι φορείς του Πειραιά και της Αθήνας, δε θα δεχτούν καμία είδους πρόκληση και θα αντιταχτούν σε όλες τις φιέστες που προετοιμάζονται από την αμερικάνικη πρεσβεία, αρκέστηκε να δηλώσει ότι θα τα μεταφέρει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Από τα μέλη της αντιπροσωπείας, μεταφέροντας το αποτέλεσμα της συνάντησης, υπογραμμίστηκε προς τους συγκεντρωμένους ότι: "Ολες αυτές οι λεγόμενες εκδηλώσεις υποδοχής, αποτελούν ωμή πρόκληση και θα απαντηθούν δυναμικά". "Εμείς δεν προσκυνάμε φονιάδες των λαών, πάρτε το χαμπάρι - γιάνκις go home" ήταν η απάντηση των συγκεντρωμένων.

Δεύτερη στάση, στην πλατεία Αλεξάνδρας, από όπου φαίνεται το αμερικανικό αντιτορπιλικό. "Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός", "θέλουμε να ζούμε ειρηνικά, έξω ο στόλος και τα πυρηνικά", ήταν τα συνθήματα που δονούσαν την ατμόσφαιρα και έφταναν μέχρι τα αυτιά του αμερικανικού πληρώματος.

Η πορεία συνεχίστηκε στους δρόμους του Πειραιά. Κατέληξε στην πλατεία Κοραή. Η αγωνιστική κινητοποίηση όμως δεν ολοκληρώθηκε με αυτή την πορεία. Οι πατριωτικές δυνάμεις θα είναι σε ετοιμότητα το Σαββατοκύριακο. Τη Δευτέρα θα ξανασυναντηθούν στο "Τροκαντερό" στις 6 το απόγευμα.

Πρώτα δώρα: τα... σκουπίδια τους!

Η αγωνιστική ετοιμότητα στην οποία βρίσκονται από χτες οι αντιιμπεριαλιστικές φιλειρηνικές δυνάμεις υποχρέωσε το αντιτορπιλικό "Λαμπούν" του 6ου Αμερικάνικου Στόλου να μην δέσει στο λιμάνι του Πειραιά, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, αλλά να παραμείνει ανοιχτά στον όρμο του Φαλήρου. Νωρίς το πρωί έκανε την εμφάνισή του το πλοίο. Αμέσως σήμανε συναγερμός στις δυνάμεις ασφαλείας του κράτους και δεκάδες ασφαλίτες με πολιτικά και άνδρες του λιμενικού και της αστυνομίας βρέθηκαν στο Τροκαντερό, μαζί με σκυλιά της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Η απάντηση των ελληνικών πατριωτικών δυνάμεων ήταν άμεση. Σε ελάχιστο χρόνο συγκεντρώθηκαν στο Τροκαντερό μέλη και φίλοι της Παμπειραϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη εκφράζοντας επί τόπου την απόφασή τους να μην επιτρέψουν ούτε σε ένα Αμερικανό ναύτη να πατήσει το πόδι του στη στεριά. Το πανό που αναρτήθηκε με το σύνθημα "Εξω ο 6ος στόλος" σηματοδοτεί τα αισθήματα όλου του ελληνικού λαού για τους δολοφόνους της ειρήνης.

Η πρώτη ενέργεια από το αμερικανικό πλοίο που υποτίθεται ότι ήρθε για να προωθήσει νέο πνεύμα σύσφιξης των σχέσεων του λαού μας με τους υποδαυλιστές του πολέμου, μπορεί να είναι και σημαδιακή των πραγματικών αισθημάτων που αυτοί τρέφουν για όλους τους λαούς του κόσμου. Φρόντισαν να μεταφέρουν και αποθέσουν στη στεριά τα σκουπίδια του πλοίου. Αμέσως μετά στο αντιτορπιλικό που στο μεταξύ είχε καθαριστεί, ανέβηκε ο ναυτικός ακόλουθος της πρεσβείας.

Ο κατάσκοπος του 6ου Στόλου

Ενα από τα πιο σύγχρονα πλοία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, είναι το αντιτορπιλικό "Λαμπούν" που από χτες έχει αγκυροβολήσει στον Φαληρικό Ορμο. Πρόκειται για πλοίο της τελευταίας δεκαετίας με πλήρωμα περίπου 300 ανδρών. Οι επιχειρησιακές του δυνατότητες δεν έχουν να κάνουν τόσο με τον όγκο του και τη δύναμη πυρός που έχει, αλλά με τα ηλεκτρονικά συστήματα που είναι εξοπλισμένο όπως και με τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου που διαθέτει. Μπορεί να εντοπίσει και να αποκρούσει αεροπλάνα, πλοία και υποβρύχια. Ενώ έχει δυνατότητες παρακολούθησης και παρεμβολών των επικοινωνιών.

Το ψήφισμα της συγκέντρωσης

Εμείς που συγκεντρωθήκαμε σήμερα Παρασκευή 10 Απριλίου του 1998 στην πλατεία Κοραή, εκφράζουμε την αντίθεση, την οργή και την αγανάκτησή μας για την παρουσία του αμερικάνικου αντιτορπιλικού του 6ου Στόλου, "Λαμπούν", στον Πειραιά.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που επέτρεψε τον ελλιμενισμό του 6ου Ατόλου στα λιμάνια της χώρας μας, που υποκλίνεται στους ιμπεριαλιστές. Ο πειραϊκός λαός έχει και μνήμη και γνώση για τους υποτιθέμενους επισκέπτες. Είναι αυτοί:

  • Που έφεραν την 7χρονη χούντα στη χώρα μας.
  • Που ενθάρρυναν και συγκάλυψαν την τουρκική κατοχή στην Κύπρο.
  • Που και σήμερα προωθούν τη ΝΑΤΟποίηση και το διαμελισμό του Αιγαίου.
  • Που με την πολιτική του "διαίρει και βασίλευε" άναψαν τη φωτιά του πολέμου στα Βαλκάνια, διαμέλισαν την πρώην Γιουγκοσλαβία και με στρατιωτική επέμβαση επέβαλαν στη Βοσνία την Ειρήνη με το όπλο στον κρόταφο.
  • Που γενικότερα παίζουν το ρόλο του ιμπεριαλιστή κατακτητή, επιβάλλουν την εξαθλίωση και τη γενοκτονία σε πολλούς λαούς.

Ερχονται στο πρώτο λιμάνι της χώρας στο "Λιμάνι της Ειρήνης" σαν επικυρίαρχοι. Είναι, όμως, γελασμένοι. Ο ελληνικός λαός, υπερήφανος και πατριώτης, ούτε ευχαριστεί, ούτε υποκλίνεται, αλλά αγωνίζεται, υψώνοντας το δικό του ανάστημα για Εθνική Ανεξαρτησία,που την έχει ποτίσει με πολύ αίμα.

Δηλώνουμε πως η χώρα μας δεν είναι αμερικάνικο προτεκτοράτο, ο Πειραιάς θα μείνει λιμάνι της Ειρήνης, της Φιλίας και Συνεργασίας των λαών.

Καλούμε τους Νομαρχιακούς και Δημοτικούς Αρχοντες της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, των συνδικαλιστικών φορέων, τους πνευματικούς ανθρώπους, όχι μόνο να μη συμμετάσχουν σε καμιά εκδήλωση που μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, αλλά να απαιτήσουν την άμεση απομάκρυνση του αμερικάνικου πλοίου.

Καλούμε τους φιλειρηνιστές, όλο το λαό της περιοχής να αντιταχθεί στην επίδειξη - πρόκληση.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΞΟΥΜΕ.

ΕΞΩ Ο 6ος ΣΤΟΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΝΑΥΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ.

Δε θα επιβάλουν τις επιθυμίες τους

"Εχουν την εντύπωση ότι μπορούν να επιβάλουν τη θέλησή τους. Ομως ο λαός του Πειραιά, μαζί με όλους τους λαούς, δείχνει ότι μπροστά στη δική του θέληση οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές δεν μπορούν να επιβάλουν τις δικές τους επιθυμίες. Η σημερινή μας εκδήλωση αποδεικνύει τη θέλησή μας. Οι Πειραιώτες αγωνίζονται για την Ειρήνη και βεβαίως θα την πετύχουν",τόνισε ο πρόεδρος της Παμπειραϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, Τάκης Παπανικολάου,στο χαιρετισμό του.

Παραβρέθηκαν

Στη μεγαλειώδη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας και τη μαχητική πορεία που ακολούθησε πήραν μέρος δεκάδες φορείς του Πειραιά, της ευρύτερης περιοχής, αλλά και φορείς από πολλές συνοικίες της Αθήνας.

Συγκεκριμένα παραβρέθηκαν: Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή,μέλος του ΠΓ, ο γραμματέας της ΚΟΠ Σήφης Κωτσαντής,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και η γραμματέας της Οργάνωσης Πειραιά της ΚΝΕ Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου.Επίσης, παραβρέθηκαν: Ο Παναγιώτης Σαλπέας υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, η Βέρα Νικολαϊδου,υποψήφια δήμαρχος Κοκκινιάς, ο Νίκος Θεμελής,υποψήφιος δήμαρχος Κορυδαλλού, η υποψήφια δήμαρχος Κερατσινίου της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης" Ελένη Παπαδοπούλου.

Από τους συνδικαλιστικούς φορείς συμμετείχαν, μεταξύ άλλων: Το Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά, το Συνδικάτο Μετάλλου, η ΠΕΜΕΝ, η Ναυτεργατική Ενωση "Ο Στέφενσων".Επίσης, το μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ Γιάννης Σταυρόπουλος.

Συμμετείχαν ακόμα αντιπροσωπείες των Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Πειραιά και νήσων, της ΟΓΕ,των Συνταξιούχων ΙΚΑ Βύρωνα, του Σωματείου Συνταξιούχων Μετάλλου Πειραιά "Ο Ηφαιστος".

Βεβαίως, πήραν μέρος οι Επιτροπές Ειρήνης Κοκκινιάς, Κερατσινίου, Περάματος, Δραπετσώνας, Καλλιθέας, Ν. Σμύρνης,από τις συνοικίες της Αθήνας, των Εξαρχείων,της Νεάπολης,του Βύρωνα,της Νέας Ιωνίας,Ζωγράφου, Κηφισιάς και πολλές άλλες. Τέλος, συμμετείχαν πολλά παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ από πολλές περιοχές ευρύτερα της Αθήνας και του Πειραιά.

Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ

Η πρόκληση των Αμερικανών ήταν μεγάλη. Ανάλογη όμως ήταν και η απάντηση του λαού του Πειραιά. Χτες το πρωί το αμερικάνικο αντιτορπιλικό "Λαμπούν" κατέπλευσε στο φαληρικό όρμο, αλλά κανείς Αμερικανός ναύτης δεν πάτησε το πόδι του στη στεριά. Η αγωνιστική ετοιμότητα των αντιιμπεριαλιστικών φιλειρηνικών δυνάμεων απέτρεψε τα σχέδια της αμερικάνικης πρεσβείας, να αποβιβαστούν από το πλοίο οι "Ράμπο" του 6ου Στόλου για να "ξεμουδιάσουν" στην πατρίδα μας, προκειμένου να συνεχίσουν το δολοφονικό τους έργο σε βάρος των λαών της περιοχής μας. Στο Τροκαντερό τους περίμεναν οι ελληνικές δυνάμεις καταστολής του λαϊκού κινήματος για να τους προστατεύσουν. Παρόντες όμως ήταν και οπαδοί της ειρήνης. Ετσι, αντί να κατέβει στο λιμάνι το πλήρωμα του πλοίου, ανέβηκε σ' αυτό ο ναυτικός ακόλουθος της πρεσβείας. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις και πορείες των τελευταίων χρόνων στο Πειραιά, που σίγουρα θα λάβουν σοβαρά υπόψη τους τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η αμερικανική πρεσβεία, για το αν θα τολμήσουν να πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους. Να μετατρέψουν το Λιμάνι της Ειρήνης σε αναψυκτήριο των αμερικανικών πληρωμάτων, όπως ήταν επί χούντας.

Η επιφυλακή των φιλειρηνικών δυνάμεων θα συνεχιστεί το Σαββατοκύριακο. Το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για τη Δευτέρα το απόγευμα στις 6, στο Τροκαντερό, όπου ο Αμερικανός πρέσβης ετοιμάζει δεξίωση στα πλαίσια της γενικότερης τακτικής "σύσφιξης" των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της εξουδετέρωσης των αντιαμερικανικών και αντιιμπεριαλιστικών αισθημάτων του λαού μας.

Τα σχέδια αυτά θα πέσουν στο κενό. Για τους Ελληνες εργαζόμενους οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές ήταν και θα παραμείνουν ανεπιθύμητοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ