ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάη 1998
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α' ΕΘΝΙΚΗ
Ο χορός των καταραμένων

Στα παιχνίδια των εφτά ομάδων που παλεύουν για τη σωτηρία, το ενδιαφέρον της σημερινής προτελευταίας αγωνιστικής

Ο χορός των... καταραμένων καλά κρατεί στη σημερινή 33η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α Εθνικής. Μια... στροφή πριν από το τέλος και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ουρά της βαθμολογίας, αφού 7 ομάδες είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Οσον αφορά την κορυφή οι αγώνες αποτελούν διαδικαστικό χαραχτήρα, αφού τα εισιτήρια για την Ευρώπη "καπαρώθηκαν" οριστικά την περασμένη Κυριακή.

Ας δούμε, όμως, αναλυτικά τα ζευγάρια:

Στο ΟΑΚΑ ο πρωταθλητής Ολυμπιακός θα υποδεχτεί την Παναχαϊκή. Οι ερυθρόλευκοι θέλουν τη νίκη για λόγους γοήτρου, αλλά και γιατί κυνηγάνε ρεκόρ. Βαθμών, τερμάτων, καλύτερης άμυνας. Στην αντίπερα όχθη οι Πατρινοί είναι σε δεινή θέση μετά την ισοπαλία στην έδρα τους και θα τα δώσουν όλα τουλάχιστον για το βαθμό. Κομματάκι δύσκολο βέβαια.

Στην Καλαμάτα η τοπική ομάδα δίνει τον "υπέρ πάντων αγώνα", ώστε να παραμείνει στην κατηγορία, όμως σήμερα απέναντι του θα έχει τον Παναθηναϊκό που είναι καλύτερος και διόλου αδιάφορος, αφού μετά το στραπάτσο στο κύπελλο, οι πράσινοι θέλουν να τελειώσουν το πρωτάθλημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα θα υποδεχτεί τον Εθνικό. Οι Πειραιώτες ψάχνουν το θαύμα μέσα στην Τούμπα όμως ακόμη και αν το πετύχουν δε σημαίνει ότι σώθηκαν...

Η Καβάλα θα αγωνιστεί μακριά από την έδρα της. Το συγκρότημα του Νίκου Γκουλή θα κοντραριστεί στη Ριζούπολη με τον "αδιάφορο" βαθμολογικά Απόλλωνα. Τα προγνωστικά, ωστόσο, είναι παρακινδυνευμένα.

Τα ίδια ισχύουν και για την αναμέτρηση της Ξάνθης. Η Σκόντα θα υποδεχτεί τον "αγχωμένο" Αθηναϊκό που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.

Καλύτερα είναι τα πράγματα για Πανιώνιο και Προοδευτική που επίσης είναι μέσα στο "κόλπο" την πτώσης. Οι κυπελλούχοι Ελλάδας θα αντιμετωπίσουν στη Νέα Σμύρνη τον Ηρακλή που δίνει από καιρό ματς ρουτίνας.

Μια από τα ίδια και για το παιχνίδι του Κορυδαλλού, όπου η Προοδευτική θα φιλοξενήσει τη Βέροια.

Τέλος, έχουμε και δυο ακόμη συναντήσεις που θα γίνουν για να... γίνουν. Στο Ηράκλειο (19.00 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ) ο ΟΦΗ θα αντιμετωπίσει την ΑΕΚ και αναμένεται να προσφέρουν καλό θέαμα, αφού η σκοπιμότητα δεν έχει καμία θέση στην αναμέτρηση της Κρήτης.

Στον Πύργο άλλο ένα ματς - ρουτίνα, αφού ο Πανηλειακός θα φιλοξενήσει τον Ιωνικό.

Ολοι οι αγώνες αρχίσουν στις 17.00.

Ο Κριστόφ Βαζέχα, επιθετική αιχμή του ΠΑΟ σήμερα στην Καλαμάτα
ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΩΝ
Αγγλογερμανική μονομαχία

Τσέλσι εναντίον Στουτγκάρδης σήμερα στη Στοκχόλμη

Στη Στοκχόλμη πέφτουν σήμερα τα φώτα της ποδοσφαιρικής Ευρώπης, όπου η αγγλική Τσέλσι και η γερμανική Στουτγκάρδη συμμετέχουν στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων της Ευρώπης (21.45 ΕΤ1) διεκδικώντας με αξιώσεις το τρόπαιο.

Η Τσέλσι θα προσπαθήσει σήμερα να κατακτήσει για δεύτερη φορά το ίδιο τρόπαια, αφού το 1971 στο Στάδιο Καραϊσκάκη είχε στεφθεί τροπαιούχος για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Ο παίκτης - προπονητής της αγγλικής ομάδας Τζιαλούκα Βιάλι, ο οποίος είχε στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης με τη Γιουβέντους πριν από δυο χρόνια, δήλωσε ότι η ομάδα του είναι πανέτοιμη για μια τέτοια σπουδαίας σημασίας διάκριση αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, αφού οι Γερμανοί είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη ομάδα. Στο αγωνιστικό τομέα ο Ιταλός τεχνικός προβληματίζεται για μια θέση στην επιθετική γραμμή ανάμεσα στο Νορβηγό Τόρε Αντρέ Φλο και τον Μαρκ Χιούζ.

Με πλειάδα αστεριών στο ενεργητικό, όπως ο Γερμανός Μπόμπιτς, ο Νιγηριανός Ακρομπόριε ο Βούλγαρος Μπαλάκοφ, ο Αυστριακός Βόλχφαρτ, η Στουτγκάρδη θα προσπαθήσει σήμερα να κατακτήσει το Κύπελλο Κυπελλούχων για πρώτη φορά στην ιστορία της. Από τη Στουτγκάρδη θα λείψει ο αμυντικός μέσος Φρανκ Βέρλαατ ο οποίος συμπλήρωσε δυο κίτρινες κάρτες στα ημιτελικά με τη Λοκομοτίβ Μόσχας. Στις τάξεις της γερμανικής ομάδας επικρατεί η αισιοδοξία ότι σήμερα θα καταφέρουν να κατακτήσουν τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο τους.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Η πιθανή 22άδα

Στα ΜΜΕ διέρρευσε η 22άδα που θα εκπροσωπήσει την Ολλανδία. Σύντομα όμως αναμένεται και η επίσημη ανακοίνωση του ομοσπονδιακού εκλέκτορα, Γκας Χίντινγκ. Την αποστολή των "οράνιε" απαρτίζουν: Εντβιν Βαν Ντερ Σαρ, Ρουντ Χεσπ, Εντ ντε Γκι (τερματοφύλακες), Μίκαελ Ρεϊζίνγκερ, Φέρντι Βίερκλεφ, Φρανκ ντε Μπουρ, Γιαπ Σταμ, Αρουρ Νούμαν, Γουίνστον Μπογκάρντε (αμυντικοί), Κλάρενς Σίντορφ, Αρον Βίντερ, Ρόναλντ ντε Μπουρ, Φιλίπ Κοκού, Εντγκαρ Ντάβιντς, Τζιοβάνι βαν Μπρόντσκχορστ (μέσοι), Πιερ Βαν Χούιντονκ, Πάτρικ Κλάιφερτ, Μαρκ Οβερμαρς, Τζίμι Φλόιντ Χασελμπάινκ, Ντένις Μπέργκαμπ, Μπουντεβίν Ζέντεν (επιθετικοί).

Με Εστάι η Χιλή

Ο Χιλιανός ομοσπονδιακός τεχνικός, Νέλσον Ακόστα, ανακοίνωσε τα ονόματα 25 ποδοσφαιριστών που προεπέλεξε για τους αγώνες του Μουντιάλ '98 στη Γαλλία. Οπως είπε κάλεσε τρεις ποδοσφαιριστές περισσότερους, για ν' αντικαταστήσει κάποιον ή κάποιους σε περίπτωση τραυματισμού, πριν τις 29 του Μάη, που θ' αναχωρήσει η αποστολή για τη Γαλλία. Στις επιλογές του βρίσκεται και ο παλιός μέσος του Ολυμπιακού, Φαμπιάν Εστάι, ο οποίος αγωνίζεται στην ομάδα Τολούκα του Μεξικού, που κατέκτησε και το φετινό πρωτάθλημα.

Η 25άδα είναι: Νέλσον Ταπία, Μαρτσέλο Ράμρεζ, Κάρλος Τέγιας (τερματοφύλακες), Φρανσίσκο Ρόγιας, Πέντρο Ρέγιες, Ρόναλντ Φουέντες, Κριστιάν Καστανέντα, Ρικάρντο Ρόγιας, Μαουρίτσιο Αρος, Μιγκέλ Ραμίρεζ, Χαβιέρ Μάργκας, Μοϊσίς Βιγιαροέλ, Χόρχε Γκόμεζ (αμυντικοί), Λουίς Μούσρι, Κλάρενς Ακούνα, Νέλσον Παράγκουζ, Φερνάντο Κορνέγιο, Χοσέ Λουίς Σιέρα, Φαμπιάν Εστάι, Μαρτσέλο Βέγκα (μέσοι), Ιβάν Ζαμοράνο, Μαρτσέλο Σάλας, Χουάν Καρένο, Μανουέλ Νέιρα, Ροντρίγκο Μπαρέρα (επιθετικοί).

"Ειρηνικό" τουρνουά σκακιού

Η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς, στα πλαίσια των φετινών εκδηλώσεων του 20ού Δεκαήμερου Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ, διοργανώνει Σκακιστικό Τουρνουά Μπλιτς - Οπεν, με συνδιοργανωτή τον "Ορειβατικό Φυσιολατρικό Ομιλο Νίκαιας", την Παρασκευή 15/5,από τις 5 μμ στην Πλατεία Αγ. Νικολάου Νίκαιας.

ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΠΙΔΩΝ
Χωρίς Πουρσαϊτίδη στα τελικά

Ανακοινώθηκε από τον Γ. Κόλλια η 20άδα για τη Ρουμανία

Εκπληξη δημιουργήθηκε στα γραφεία της ΕΠΟ, όταν ανακοινώθηκε η 20άδα της Εθνικής ελπίδων που θα λάβει μέρος στην τελική φάση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, το οποίο θα γίνει στη Ρουμανία (23 - 31/5). Δε συμπεριλαμβανόταν σ' αυτή ο Σάββας Πουρσαϊτίδης και κάποιοι συσχέτισαν το θέμα με τη σχετική μεταγραφολογία γύρω από το πρόσωπό του.

Ο ομοσπονδιακός εκλέκτορας Γ. Κόλλιας, αντέδρασε με χαμόγελο στην αντιμετώπιση αυτή και είπε στο "Ρ": "Εγώ δεν ασχολούμαι μ' αυτά. Μοναδικό μου ενδιαφέρον είναι η ομάδα και η επιτυχία της. Γιατί δηλαδή δεν αναρωτήθηκαν για το Βιλανάκη, το Λιολίδη και άλλους. Ο παίχτης είναι στην 30άδα και εν γένει τον υπολογίζω. Επειδή όμως οι αντίπαλοί μας είναι ψηλές ομάδες, π.χ., Νορβηγία ή Γερμανία, έκρινα πως ο Λαμπριάκος ήταν πιο απαραίτητος".

Ο Γ. Κόλλιας επισήμανε ακόμα πως η αποστολή των Ελλήνων διεθνών είναι αρκετά δύσκολη, όμως οι δυνατότητες για διάκριση πολλές. "Εύχομαι και ελπίζω τραυματισμοί ή άλλες απρόβλεπτες καταστάσεις να μη μας δημιουργήσουν προβλήματα. Τότε πιστεύω πως μπορούμε να πετύχουμε αρκετά".

Στη βαλκανική πρωτεύουσα θα ταξιδέψουν στις 22/5 οι: Ελευθερόπουλος, Λάκης, Π. Κωνσταντινίδης, Γκούμας, Αντζας, Δέλλας, Καραγκούνης, Κωστούλας, Σ. Κωνσταντινίδης, Ν. Λυμπερόπουλος, Στολτίδης, Κουλακιώτης, Κόλτζος, Μαυρογενίδης, Σ. Λυμπερόπουλος, Αλεξόπουλος, Μπασινάς, Σφακιανάκης, Λαμπριάκος, Δερμιτζάκης.

Γ' ΕΘΝΙΚΗ
Ντέρμπι στην Κατερίνη

Σε Ρέθυμνο και Κατερίνη θα γίνουν τα σπουδαιότερα παιχνίδια της 24ης αγωνιστικής στο πρωτάθλημα της Γ Εθνικής. Εν αρχή στο νότιο όμιλο όπου η ΕΑΡ του Κώστα Αντωνίου υποδέχεται τον δεύτερο της βαθμολογίας Ιάλυσο, που με νίκη θα περάσει μπροστά από τον πρωτοπόρο Αγ. Νικόλαο που έχει ρεπό. Αναμφίβολα το έργο της ομάδας της Ρόδου είναι πολύ δύσκολο, αφού το γήπεδο του Γάλλου είναι μια σκληρή έδρα.

Στο βορρά ο Πιερικός, που είναι στην κορυφή του πίνακα, θα φιλοξενήσει τον τρίτο Ολυμπιακό Βόλου, που όμως έχει περιορισμένες ελπίδες ανόδου. Ο ΠΑΣ Γιάννενα που καραδοκεί έχει θεωρητικά εύκολο έργο στο σπίτι του απέναντι στην Κοζάνη.

Αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα στους δυο ομίλους: ΝΟΤΟΣ: Ναυπακτιακός - Εργοτέλης (16.00), ΕΑΡ - Ιάλυσος, Μαρκό - Κερατσίνι, Αίγιο - Αιολικός (16.00), Αιγάλεω - Αγ. Ελεούσα, Κόρινθος - Πύργος, Πάμισος - Κέρκυρα (ρεπό ο Αγ. Νικόλαος).

ΒΟΡΡΑΣ: Τύρναβος - Μηχανιώνα, Πρέβεζα - Ορέστης Ορεστιάδας, Πιερικός - Ολυμπιακός Βόλου, Αετός Σκύδρας - Αρτα, Αγρ. Αστέρας - Αμπελόκηποι, Γιάννενα - Κοζάνη, Νάουσα - Απόλλωνας Λάρισας θα παίξουν την Κυριακή. Ρεπό ο Ορφέας Αλεξ. Ωρα έναρξης των αγώνων 17.00.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εκπληξη από Φογκτς

Την έκπληξη έκανε τελικά ο Μπέρτι Φογκτς και κάλεσε στην εθνική ομάδα της Γερμανίας για τους αγώνες του μουντιάλ τον Λόταρ Ματέους. Ο Γερμανός ομοσπονδιακός προπονητής, μετά τους τραυματισμούς βασικών του παικτών, την επάνοδο του 37χρονου λίμπερο, ο οποίος δεν πήρε μέρος στο Εύρω '96, κυρίως λόγω της φραστικής επίθεσης που είχε εξαπολύσει κατά του Γιούργκεν Κλίνσμαν.

Ο Ματέους έχει να αγωνιστεί στην εθνική ομάδα της Γερμανίας από τις 18 Δεκεμβρίου 1994. Ομως εξακολουθεί να κατέχει το ρεκόρ συμμετοχών στην εθνική ομάδα, αφού έχει φορέσει τη φανέλα της 122 φορές, ενώ θα συμμετάσχει στο 5ο Μουντιάλ της καριέρας του, μετά από αυτά του 1982, 1986, 1990 και 1994.

Την αποστολή πλαισιώνουν ακόμα: Αντρέας Κέπκε, Ολιβερ Καν, Γενς Λέμαν (τερματοφύλακες), Τόμας Χέλμερ, Μάρκους Μπάμπελ, Γιούργκεν Κόλερ, Στέφαν Ρόιτερ, Ολαφ Τον, Κρίστιαν Βερνς (αμυντικοί), Τόμας Χέσλερ, Ανδρέας Μέλερ, Γεργκ Χέινριχ, Στέφεν Φρόιντ, Κρίστιαν Τζίγκε, Μίκαελ Τάρνατ, Ντίτμαρ Χάμαν, Γενς Γέρεμιτς (μέσοι), Γιούργκεν Κλίνσμαν, Ολιβερ Μπίερχοφ, Ουλφ Κίρστεν, Ολαφ Μάρσαλ (επιθετικοί).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ