ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούνη 1998
Σελ. /56
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πανσυνταξιουχική κινητοποίηση σήμερα

Παναττική συγκέντρωση στις 10πμ στην πλατεία Κάνιγγος και συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Αίτημα αιχμής, η έκτακτη ενίσχυση με μια σύνταξη. Συντονιστική Επιτροπή: "Δε θα σας επιτρέψουμε να μας αφανίσετε"

Στους δρόμους κατεβαίνουν και πάλι σήμερα οι συνταξιούχοι σε όλη τη χώρα- με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας - διαμαρτυρόμενοι για τις συντάξεις πείνας και αντιδρώντας στο πρώτο πακέτο αντιασφαλιστικών μέτρων που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι συνταξιούχοι της Αττικής πραγματοποιούν συγκέντρωση στις 10πμ στην πλατεία Κάνιγγος και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στις 10.30πμ στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.Στην Καβάλα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 10πμ στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Αίτημα αιχμής των συνταξιούχων είναι η έκτακτη οικονομική ενίσχυσή τους, ισόποση με μια σύνταξη και μέχρι του ποσού των 200.000 δραχμών,ώστε να αμβλυνθούν οι βαρύτατες απώλειες που υπήρξαν από την υποτίμηση της δραχμής. Απώλειες, που προστέθηκαν στη συνεχή δραματική συρρίκνωση των συντάξεων από τις πολιτικές λιτότητας και την αποσύνδεσή τους από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Παράλληλα, θα εκφράσουν την αντίθεσή τους στην προώθηση του πρώτου πακέτου αντιασφαλιστικών μέτρων, με το οποίο προωθείται η καταλήστευση των αποθεματικών των Ταμείων που ανέρχονται στα 5 - 6 τρισ. δρχ., η ενοποίηση ομοειδών Ταμείων με στόχο την εξομοίωση των παροχών που προσφέρουν προς τα κάτω και η δρομολόγηση της κατεδάφισης του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.

Σε ανακοίνωσή της η ΣΕΑ επισημαίνει πως ο δρόμος προς την ΟΝΕ δεν πρόκειται να αφήσει τίποτα όρθιο από δικαιώματα συνταξιούχων και εργαζομένων και τονίζει: "εμείς οι συνταξιούχοι δε θα επιτρέψουμε οι επιλογές των ευρωπαϊκών πολυεθνικών, των βιομηχάνων, των τραπεζιτών και των εφοπλιστών να μας αφανίσουν ως ανθρώπους".

Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας με ανακοίνωσή του, καλεί σε μαζική συμμετοχή στην παναττική συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος για "να διαδηλώσουμε - σημειώνει - ενάντια στην άγρια επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου κατά της πενιχρής μας σύνταξης και των κοινωνικοασφαλιστικών κατακτήσεων συνταξιούχων και εργαζομένων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα". Επίσης καλεί τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να εγκαταλείψουν τον "κοινωνικό διάλογο" και να οργανώσουν τον αγώνα κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Αγωνιστικός άνεμος στα λιμάνια

Μάχη κατά των ανασφάλιστων πλοίων σε Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα. Απεργία στις 15 - 16 Ιούνη, με προοπτική κλιμάκωσης

Σε αγωνιστικό αναβρασμό βρίσκονται οι ναυτεργάτες, για την πάταξη της "μαύρης εργασίας" και για την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Από χτες ο αγώνας ενάντια στα ανασφάλιστα πλοία, όπου απασχολούνται ανασφάλιστοι και χαμηλόμισθοι αλλοδαποί, έχει εξαπλωθεί στα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας,ενώ ήδη έχει αρχίσει και η μάχη για την προετοιμασία της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας που αναγκάστηκε να κηρύξει η ΠΝΟ για τις 15 και 16 Ιούνη, κάτω από τις πιέσεις που δέχτηκε από την καθημερινή αγωνιστική παρουσία των ναυτεργατών, με αίτημα για την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Από χτες στα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας βρίσκονται συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες ναυτεργατικών σωματείων για να μπλοκάρουν τα ανασφάλιστα πλοία που εκτελούν τη γραμμή Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα - Ιταλία. Το πρώτο πλοίο που θα μπλοκαριστεί είναι το CAPTEN ZAMAN,του οποίου το πλήρωμα αποτελείται από ανασφάλιστους και χαμηλόμισθους αλλοδαπούς.

Σε ό,τι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις, να σημειωθεί ότι εδώ και πέντε μήνες που άρχισαν οι διαπραγματεύσεις με τις εφοπλιστικές Ενώσεις το μόνο που έχει εισπράξει η ΠΝΟ είναι αδιαλλαξία και εμπαιγμός. Η πρόταση που διατύπωσε η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών κατά την τελευταία διαπραγματευτική συνάντηση με την ΠΝΟ, είναι να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση με ποσοστό αύξησης ...1%! Αυτά εισέπραξε η ΠΝΟ και κατά την προχτεσινή συνάντησή της με την Ενωση Εφοπλιστών Ακτοπλόων.Σήμερα αναμένεται συνάντηση της Ομοσπονδίας με την Ενωση Εφοπλιστών Πορθμείων.

Σε ανακοίνωσή της, η ΠΝΟ σημειώνει: "Υστερα από την τροπή που πήραν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις με την Ενωση Ακτοπλόων - τις οποίες τις χαρακτηρίζει ως ναυάγιο - ενεργοποιούμε την από 26 Μάη απόφαση, για κάθοδο των ναυτεργατών σε 48ωρη πανελλαδική απεργία με προοπτική κλιμάκωσης". Ωστόσο διευκρινίζει: "Η απεργία θα πραγματοποιηθεί στα πλοία όλων των κατηγοριών, που δε θα έχουν μέχρι τότε υπογράψει σχετικό Μνημόνιο συμφωνίας". Η Ομοσπονδία διεκδικεί επίσης την απορρόφηση των ανέργων και εξασφάλιση θέσεων εργασίας για όλους τους Ελληνες ναυτεργάτες, την αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ, τον επαναπροσδιορισμό της έννοιας του ανέργου και την πάταξη της μεσιτείας. Την επαναφορά του ειδικού τρόπου φορολογίας των Ελλήνων ναυτεργατών και τον καθορισμό των συντάξεων και του επιδόματος ανεργίας στο 80% των μισθών και αναβάθμιση τις ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Η ΠΕΜΕΝ και ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, με ανακοίνωσή τους, καλούν τους ναυτεργάτες να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία και υπογραμμίζουν: "Η αδιαλλαξία των εφοπλιστών αναδεικνύει την αναγκαιότητα να κλιμακωθούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη βάση ενός διεκδικητικού πλαισίου, που να ανταποκρίνεται στην τρομακτική όξυνση των προβλημάτων. Ο συντονισμένος αγώνας των ναυτεργατών θα κάμψει την εφοπλιστική αδιαλλαξία".

"Καμπάνα" στον Δεδέογλου

Σε φυλάκιση 11,5 χρόνων και πρόστιμο 6,4 εκατ. δρχ. καταδικάστηκε χτες ο βιομήχανος Δεδέογλου. Απλήρωτοι από το Γενάρη οι εργαζόμενοι!

Σε ποινή φυλάκισης 11,5 χρόνων καταδικάστηκε χτες ερήμην από το Μονομελές Πρωτοδικείο Κομοτηνής, ο γνωστός βιομήχανος Δεδέογλου,μετά από προσφυγή των 155 εργαζομένων στο εργοστάσιό του, οι οποίοι είναι απλήρωτοι από τον περασμένο Γενάρη. Επίσης του επιβλήθηκε πρόστιμο 6,4 εκατ. δραχμών. Οι 155 εργαζόμενοι βρίσκονται από τις 5 του Μάρτη σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τους μισθούς που τους οφείλονται. Στο μεταξύ οι τράπεζες Εθνική και Πίστεως - λόγω χρεών του Δεδέογλου - έχουν "σφραγίσει" τα μηχανήματα του εργοστασίου, ενώ προηγούμενα η ΕΤΒΑ για τον ίδιο λόγο πούλησε ορισμένα μηχανήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες ερευνούν το να δοθεί το εργοστάσιο σε άλλο ιδιώτη.

Να σημειώσουμε πως ο Δεδέογλου πριν ένα χρόνο έκλεισε το εργοστάσιο που είχε στη Θεσσαλονίκη,πετώντας στο δρόμο 160 εργαζόμενους και άνοιξε άλλο εργοστάσιο στην Κομοτηνή,παίρνοντας γι' αυτό το λόγο επιδότηση απ' το κράτος, ύψους 5,5 δισ. δραχμών!Παρά την "προίκα" που του δόθηκε, ο Δεδέογλου βύθισε στα χρέη το νέο εργοστάσιο, ενώ στους 155 εργαζόμενους έδωσε μόνο ένα μισθό και έκτοτε δεν κατέβαλε δραχμή!

Απλήρωτοι και στα "Πλεκτήρια Ροδόπης"

Απλήρωτοι απ' το Μάρτη είναι και οι 43 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο "Πλεκτήρια Ροδόπης" στην Κομοτηνή. Την περασμένη Δευτέρα πραγματοποίησαν στάση εργασίας και φέρονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, μέχρι να τους δοθούν οι μισθοί που τους οφείλονται και ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 15 εκατ. δραχμών περίπου.

Χτες το πρωί αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον Π. Ταξόπουλο,γεν. γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, ζητώντας την παρέμβασή του. Στη συνέχεια αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου, μαζί με την τοπική Επιθεώρηση Εργασίας, επισκέφτηκε το εργοστάσιο και συναντήθηκε με τον διευθυντή κ. Καράβα.Ο τελευταίος υποσχέθηκε αόριστα ότι θα προσπαθήσει να καταβάλει τους μισθούς σε δόσεις...

Στάση στο μέταλλο για το ΕΤΕΜ

Συγκέντρωση στις 12.30 μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος, καθώς οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην ένταξη του επικουρικού τους ταμείου στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ

Τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας από τις 11πμ μέχρι τις 3μμ έχει κηρύξει για σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Μετάλλου,διαμαρτυρόμενη για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη συγχώνευση του Επικουρικού Ταμείου Μετάλλου στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ. Στα πλαίσια της στάσης, οι μεταλλεργάτες της Αττικής θα κάνουν συγκέντρωση στις 12.30μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος.Σε προσυγκέντρωση, στις 11πμ στον ηλεκτρικό σταθμό Πειραιά, καλούν το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, το σωματείο των αμμοβολιστών και επιχειρησιακά σωματεία μετάλλου της περιοχής.

Στην ανακοίνωση της ΠΟΕΜ χαρακτηρίζεται "προβληματικό" το ΙΚΑ - ΤΕΑΜ και εκτιμάται ότι η συγχώνευση θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των επικουρικών συντάξεων και των παροχών. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις προτάσεις του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τους όρους ένταξης στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ, θα παγώσουν για κάποιες πενταετίες οι συντάξεις 40.000 συνταξιούχων μεταλλεργατών, όταν μάλιστα οι τελευταίοι έχουν να πάρουν αύξηση εδώ και τέσσερα χρόνια! Εκτιμάται ότι το ΕΤΕΜ δεν είναι προβληματικό Ταμείο και πως έχει οδηγηθεί σε οικονομική ασφυξία εξαιτίας της άρνησης της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει την υποχρεωτική ασφαλιστική ενημερότητα των επιχειρήσεων μετάλλου, διευκολύνοντας έτσι εισφοροδιαφυγή δεκάδων δισ. δραχμών.

ΠΔ για άδεια εργασίας σε πρόσφυγες

Μέτρα για τη χορήγηση άδειας εργασίας στους πρόσφυγες και σε όσους έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο ή διαμένουν προσωρινά για ανθρωπιστικούς λόγους στη χώρα μας, προβλέπονται σε Προεδρικό Διάταγμα, που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας.

Αναλυτικά, το ΠΔ προβλέπει τα εξής:

1) Στον αλλοδαπό που έχει αναγνωριστεί η προσφυγική ιδιότητα και είναι κάτοχος άδειας παραμονής, χορηγείται ισόχρονης διάρκειας άδεια εργασίας από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας στις κατά τόπους Νομαρχίες.

2) Με τις ίδιες προϋποθέσεις χορηγείται άδεια εργασίας και στον σύζυγο ή στη σύζυγο του πρόσφυγα που ήρθε στην Ελλάδα με στόχο τη συνένωση της οικογένειας. Αδεια εργασίας δίνεται και στον ή στην αλλοδαπό που έχει άδεια διαμονής και είναι παντρεμένος με αναγνωρισμένο πρόσφυγα.

3) Στους πρόσφυγες δίνεται επίσης η δυνατότητα να εγγραφούν στις εκπαιδευτικές μονάδες του ΟΑΕΔ με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν και για τους Ελληνες.

4) Σε όσους έχουν κάνει αίτηση να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες και σε όσους διαμένουν προσωρινά στη χώρας μας για λόγους ανθρωπιστικούς δίνεται προσωρινή άδεια να εργαστούν για την κάλυψη άμεσων βιοτικών αναγκών. Η άδεια λήγει 30 μέρες μετά τη λήξη των δελτίων παραμονής τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ