ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούνη 1998
Σελ. /56
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Σχέδια για τον "στρατηγικό επενδυτή"

Η κυβέρνηση αποφεύγει προκλητικά να ξεκαθαρίσει τη θέση της για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της "Ολυμπιακής Αεροπορίας", επιμένοντας υποκριτικά ότι το μόνο που την απασχολεί είναι η επιτυχία του "προγράμματος εξυγίανσης".

Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας,όσο και ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών, Τ. Μαντέλης,που ρωτήθηκαν επίμονα από τους δημοσιογράφους για τα παρασκηνιακά παιχνίδια ξεπουλήματος του εθνικού αερομεταφορέα, απέφυγαν ακόμα και να στηλιτεύσουν στα λόγια τις διαπραγματεύσεις εκπροσώπων των πιλότων με ιδιώτες, για την εξαγορά πακέτου μετοχών της ΟΑ. Είπαν μόνο ότι "δεν είναι πρακτικώς εφικτό να γίνει αυτό", ενώ επανέλαβαν τα ευχολόγια για "ανάκαμψη της ΟΑ με την εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης", αλλά και τους εκβιασμούς ότι, αν δεν υπάρξει "εργασιακή ειρήνη", η ΟΑ δε θα επιβιώσει. Ωστόσο, με δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη ο Τ. Μαντέλης επανέλαβε ότι "κλειδί" για την εξέλιξη της ΟΑ είναι η σύναψη διεθνών στρατηγικών συμμαχιών με ξένους αερομεταφορείς, όπως είναι η γερμανική "Λουφτχάνσα", η ολλανδική KLM, η ελβετική "Σουίς Αιρ" κλπ. Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν επαφές προς αυτή την κατεύθυνση, τόνισε ότι "όλοι ενδιαφέρονται, αλλά κανείς δεν έχει προχωρήσει στην κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει πριν αποκατασταθεί η αξιοπιστία της ΟΑ".

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδια για την εκχώρηση πλειοψηφικού ή μειοψηφικού πακέτου σε έναν ή και περισσότερους "στρατηγικούς επενδυτές", με παράλληλη εκχώρηση και της διοίκησης της εταιρίας, για να απαλλαγεί από την ευθύνη διαχείρισης του εθνικού αερομεταφορέα.

Με χτεσινή της ανακοίνωση η διοίκηση της ΟΑ καταγγέλλει το προεδρείο των πιλότων ότι εφαρμόζει σχέδιο απαξίωσης της εταιρίας και για "συνδιαλλαγή με σκοτεινά κέντρα για την πώληση της ΟΑ".

Επίσης, με ανακοινώσεις τους ο Σύλλογος Ηλεκτρονικών Μηχανικών και το Σωματείο Εργατικού Προσωπικού (ΣΕΠΟΑ), καταγγέλλουν το "ύποπτο παιχνίδι που έχει στηθεί σε βάρος του εθνικού αερομεταφορέα και των εργαζομένων" και προειδοποιούν ότι όσοι απεργάζονται τη διάλυση της εταιρίας, θα "βρουν μπροστά τους όλους τους εργαζόμενους, ενωμένους και αποφασισμένους να ανατρέψουν τα "βρώμικα" σχέδια και τις άνομες επιδιώξεις του ιδιωτικού κεφαλαίου".

Από την πλευρά τους οι πιλότοι και οι ιπτάμενοι μηχανικοί καταγγέλλουν κυβέρνηση, διοίκηση και ΟΣΠΑ για συντονισμένες προσπάθειες κατασυκοφάντησης του εθνικού αερομεταφορέα, με άμεσο στόχο τη συρρίκνωση και το ξεπούλημα "σε γνωστά - άγνωστα συμφέροντα".

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ
Οριστική απόφαση από την Ολομέλεια

Το ΣΤ' Τμήμα αποφάσισε χτες ότι το δικαιούνται και οι δύο γονείς

Το οικογενειακό επίδομα θα δίνεται και στους δύο συζύγους, ανεξάρτητα αν εργάζονται στον ιδιωτικό, το δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, σύμφωνα με χτεσινή απόφαση του διευρυμένου (υπό επταμελή σύνθεση) ΣΤ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Ανάλογη απόφαση είχε ληφθεί πριν 10 περίπου μέρες από το ίδιο τμήμα, αλλά υπό πενταμελή σύνθεση.

Παράλληλα, κατά τη χτεσινή διάσκεψη το ΣΤ Τμήμα παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια του ΣτΕ για οριστική κρίση και επειδή υπήρχε αντίθετη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (805/1994). Να υπενθυμίσουμε ότι και ο Αρειος Πάγος με αποφάσεις του τάχθηκε υπέρ της παροχής του οικογενειακού επιδόματος και στους δύο συζύγους και όταν ακόμη εργάζονται αμφότεροι στο δημόσιο.

Η χτεσινή απόφαση ελήφθη με οριακή πλειοψηφία (4 - 3). Υπέρ του οικογενειακού επιδόματος και στους δύο συζύγους τάχθηκαν οι σύμβουλοι επικρατείας Α. Μαρίνος, Π. Χριστόφορος, Ν. Σακελλαρίου και η εισηγήτρια πάρεδρος, Κ. Φιλοπούλου, ενώ μειοψήφησαν οι Εμ. Δαρζέντας, Κ. Κουσούλης και η Αικ. Συγγούνα.

Στο σκεπτικό της απόφασης του ΣΤ' Τμήματος του ΣτΕ αναφέρεται πως, σύμφωνα με τις συνταγματικές διατάξεις, θα πρέπει να προβλέπονται οικονομικά κίνητρα για κάθε εργαζόμενο Ελληνα ή Ελληνίδα, ώστε να τους διευκολύνει τη σύναψη του γάμου και τη δημιουργία της οικογένειας. Δηλαδή, το επίδομα έχει την έννοια της προσαύξησης του μισθού στο ζευγάρι, αμέσως μετά την τέλεση του γάμου. Στην ίδια απόφαση γίνεται λόγος και για την αρχή της ισότητας που θα πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Τέλος, το δικαστήριο έκρινε ότι αντίκειται στο άρθρο 21 του Συντάγματος η σχετική διάταξη του νόμου 1505/1984 και συνεπώς είναι ανίσχυρη και μη εφαρμοστέα, επειδή απαγορεύει την καταβολή του οικογενειακού επιδόματος και στους δύο γονείς που εργάζονται στο δημόσιο τομέα.

Πάντως, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι δημιουργείται πρόβλημα και με τον περσινό νόμο, που περιέκοψε τα οικογενειακά επιδόματα των εργαζομένων συζύγων.

ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ ΕΥΟΣΜΟΥ
Ερμαια προεκλογικών σκοπιμοτήτων

Οι Δήμοι Μενεμένης, Κορδελιού, Ιωνίας και Σίνδου και η Κοινότητα Καλοχωρίου αποφάσισαν να μην επιτρέψουν την εγκατάστασή τους στο στρατόπεδο Γκόνου

Θύμα του πολιτικού κόστους, στο πεδίο της προεκλογικής περιόδου, πέφτει όπως φαίνεται το ζήτημα της μετεγκατάστασης στο στρατόπεδο Γκόνου Ιωνίας στη Θεσσαλονίκη 1.200 Τσιγγάνων, από τους 3.000 συνολικά που ζουν στον Εύοσμο. Η νομαρχία καθυστερεί την εφαρμογή της απόφασης που έτσι κι αλλιώς δε δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα, με προφανή σκοπό να μεταθέσει το θέμα για μετά τις εκλογές, προκειμένου να μην υποστεί το πολιτικό κόστος. Σ' αυτή την προσπάθεια έχει αρωγούς τους δημάρχους των εμπλεκόμενων δήμων, που αντιδρούν στην εγκατάσταση των Τσιγγάνων στην επιλεγείσα θέση, για τους ίδιους λόγους.

Συγκεκριμένα, οι Δήμοι Μενεμένης, Κορδελιού, Ιωνίας και Σίνδου και η Κοινότητα Καλοχωρίου, μέσα από κοινή σύσκεψη που πραγματοποίησαν προχτές το βράδυ παρουσία του νομάρχη και βουλευτών του νομού, αποφάσισαν εκ νέου να μην επιτρέψουν την εγκατάσταση των Τσιγγάνων του Ευόσμου στο στρατόπεδο Γκόνου και προειδοποιούν πως θα κινητοποιήσουν τους δημότες.

Με βάση παλιότερες δεσμεύσεις της νομαρχίας, τα έργα υποδομής στο στρατόπεδο Γκόνου θα είχαν ολοκληρωθεί μέχρι το φετινό καλοκαίρι ώστε να έδιναν προσωρινή λύση στο πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζουν οι Τσιγγάνοι μετά την απόφαση του Δήμου Ευόσμου να τους απομακρύνει από την περιοχή του, για να μπορέσουν οι ιδιώτες στους οποίους ανήκει η έκταση να αξιοποιήσουν τη γη τους. Ο Ιούνης έφτασε και μόλις πριν τρεις μέρες έγινε η ανάθεση στον εργολάβο. Ενόψει λοιπόν αυτής της εξέλιξης οι δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια των παραπάνω δήμων επανήλθαν και με πρόσχημα πως η λύση που επιλέχθηκε θα οδηγήσει σε γκετοποίηση του πληθυσμού των Τσιγγάνων αντιδρούν και προτείνουν να υπάρξει σχέδιο για τη διασπορά τους σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας σχετικά στο "Ρ" ο νομαρχιακός σύμβουλος και υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης της ΝΑΣ, Μιχάλης Σπυριδάκης, δήλωσε: "Χρειάζεται ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος με στόχο την ομαλή ένταξη στην κοινωνία όλων των Τσιγγάνων της Θεσσαλονίκης. Οπως όμως φαίνεται, δεν υπάρχει θέληση ούτε κυβερνητική ούτε τοπική για κάτι τέτοιο. Η ΝΑΣ έχει προτείνει εδώ και τρία χρόνια την επίλυση του θέματος μέσα από δημόσια εθνικά προγράμματα, που θα αντιμετωπίζουν συνολικά το πρόβλημα στέγασης (όπως οι ίδιοι οι Τσιγγάνοι επιλέξουν), εκπαίδευσης, υγιεινής και επαγγελματικής ένταξής τους".

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΑΣΘ
ΟΧΙ στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων

Μεγάλη συγκέντρωση - συνέλευση πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο που ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις, ενώ για 7η κατά σειρά φορά έγιναν τετράωρες στάσεις εργασίας στον ΟΑΣΘ.

Μιλώντας ο πρόεδρος των εργαζομένων Βασ. Ελευθεριάδης κατήγγειλε την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας για την αναλγησία και την αδιαφορία που έδειξαν, τόσο για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, όσο και μπροστά στα δίκαια αιτήματα που αυτοί πρόβαλαν. Ωστόσο, δημιουργώντας αυταπάτες στους εργαζόμενους, ζήτησε την αναστολή των κινητοποιήσεων μέχρι να γίνει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι ο υφυπουργός Χρ. Πρωτόπαππας φαίνεται διατεθειμένος να προτείνει τη μη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στις αστικές συγκοινωνίες.

Ο Πασχάλης Τσαμπάζης, μέλος της διοίκησης της Ενωσης Εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, προειδοποίησε τους εργαζόμενους ότι κατά τη διάρκεια της αναστολής των κινητοποιήσεων οι εργαζόμενοι θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση και επιφυλακή, γιατί η κυβέρνηση "επάνω στο διάλογο θα προσπαθήσει να περάσει αυτά που θέλει". Πρόσθεσε ότι θα πρέπει οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ να συντονίσουν τον αγώνα τους με τους άλλους εργαζόμενους που πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική, προκειμένου να διαφυλαχτούν οι όποιες κατακτήσεις της εργατικής τάξης.

Εξάλλου σε σύντομο χαιρετισμό του ο γγ του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδης υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες δε θα πρέπει να έχουν καμία αυταπάτη και ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ψηφίσει το νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ωρου και όλων των δικαιωμάτων και κατακτήσεων. "Ο δικός σας αγώνας δείχνει το δρόμο ότι θα πρέπει να διαφυλάξουμε την ενότητα της εργατικής τάξης και να συντονίσουμε τον αγώνα μας με τα σύμμαχα λαϊκά στρώματα, με όλους τους εργαζόμενους για ένα μέτωπο πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική", σημείωσε.

Καταδικαστέα επίθεση σε βάρος ιχθυολόγου

Ανακοίνωση της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Ιχθυολόγων" του υπουργείου Γεωργίας

Την ενέργεια του διευθυντή της Διεύθυνσης Γεωργίας Λέσβου Π. Κυριακίδη, που επέβαλε τιμωρία χρηματικού προστίμου στον μοναδικό ιχθυολόγο του νησιού Θ. Καλογερογιάννη, επειδή επιβιβάστηκε σε αλιευτικό σκάφος, χωρίς να του έχει εγκρίνει άδεια, καταδικάζει σε ανακοίνωσή της η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Ιχθυολόγων" υπουργείου Γεωργίας.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, πρόκειται για εκδήλωση υπέρμετρου ζήλου, που σε τελευταία ανάλυση είναι ενέργεια αντισυναδελφική. Αναφέρεται συγκεκριμένα: "Αντί ο κύριος αυτός που τον έχουν ορίσει προϊστάμενο αλιευτικών θεμάτων Ν. Λέσβου "ελέω" Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, να φροντίσει να κατανοήσει τις ιδιαιτερότητες της αλιείας και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του συναδέλφου και την 18χρονη προσφορά του στον τόπο, προτίμησε να ταμπουρωθεί πίσω από τις διατάξεις του αντιδραστικού υπαλληλικού κώδικα, για να επιβεβαιώσει την εξουσία του, νομίζοντας ότι έτσι δικαιολογεί τις επιλογές εκείνων, οι οποίοι τον όρισαν προϊστάμενο του νομού επί αλιευτικών θεμάτων. Με τέτοιου είδους ενέργειες σε καμία περίπτωση δεν αναβαθμίζεται το κύρος της θέσης του διευθυντή".

Στην ανακοίνωση της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Ιχθυολόγων" υπουργείου Γεωργίας σημειώνεται ακόμα ότι το περιστατικό αυτό έχει βαθύτερα αίτια και δεν είναι άσχετο με τα τοπικά θέματα αλιείας στο Ν. Λέσβου. Σχετικά με το παραπάνω αναφέρεται: "Στο παρελθόν ο συνάδελφός μας Θ. Καλογερογιάννης είχε υποστεί τρομοκρατικές επιθέσεις (δίκες, επιθέσεις Τύπου, τραμπουκισμοί κλπ.), γιατί η στάση του δε διευκόλυνε την προώθηση ιδιωτικών συμφερόντων, τα οποία η σημερινή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου τα αγκάλιασε και τα υποστήριξε σαν "αναπτυξιακά"".

Τέλος, στην ανακοίνωση απευθύνεται έκκληση προς όλους τους επιστημονικούς φορείς του ΓΕΩΤΕΕ να πάρουν θέση σε αυτά τα φαινόμενα διοικητικής αυθαιρεσίας σε βάρος του ιχθυολόγου του Ν. Λέσβου.

ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Ανοίγει ο δρόμος...

Για οικολογική καταστροφή και ανεπανόρθωτη ζημιά του φυσικού τοπίου κατηγορεί η Συντονιστική Επιτροπή κατά της ίδρυσης φυλακών υψίστης ασφαλείας στην Αρκαδία τις αρμόδιες υπηρεσίες, αν ολοκληρωθεί η κατασκευή του δρόμου Συλίμνας - Αγιολιά.

Η Συντονιστική Επιτροπή σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η διάνοιξη του δρόμου θα αλλοιώσει το φυσικό τοπίο που έμεινε αλώβητο για χιλιάδες χρόνια, ενώ αμφισβητείται η χρησιμότητα του δρόμου. Ειδικότερα, η Συντονιστική Επιτροπή επισημαίνει ότι ο δρόμος αυτός δε χρησιμεύει σε τίποτα, εκτός από την επίσκεψη των προσκυνητών μια φορά το χρόνο στον Αγιο - Λιά, που αν δε γίνει ο δρόμος θα χρειαστεί να περπατήσουν περίπου 150 μέτρα!

Τέλος, η Συντονιστική Επιτροπή αναφέρει ότι η κατασκευή του δρόμου θα είναι το πρώτο βήμα για της δημιουργία νέων φυλακών στην Αρκαδία και θα αποτελέσει άλλοθι στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης για να προχωρήσει στην οικολογική καταστροφή του τοπίου, προκειμένου να λειτουργήσουν φυλακές υψίστης ασφαλείας.

ΚΗΔΕΙΑ

Την αγαπημένη μας μάνα, γιαγιά, αδελφή και θεία

ΜΟΣΧΑ ΓΚΡΑΤΖΙΟΥ

ετών 83

κηδεύουμε σήμερα Παρασκευή 5.6.98 και ώρα 5 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Βύρωνα.

Τα παιδιά της: Ολγα και Μάκης Ζαχαράτος.

Ο εγγονός: Αντρέας.

Τα αδέλφια: Ελλη Φόρτη, Αγγελική και Τάκης Φόρτης, Βιβή και Χρήστος Κανδήλας, Ευγενία Ιωαννίδου.

Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ