ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Ιούνη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η αμυντική βιομηχανία μπορεί να αναπτυχθεί!

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μπάμπη Αγγουράκη

Ιδιαίτερη αναφορά στο γενικότερο περιβάλλον, μέσα στο οποίο λειτουργεί η αμυντική βιομηχανία, έκανε ο κεντρικός εισηγητής και βουλευτής του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης,ενώ ταυτόχρονα επισήμανε την άμεση ανάγκη ουσιαστικής ανάπτυξης της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας.

Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε: "Οπωσδήποτε οι εξελίξεις στην αμυντική βιομηχανία της χώρας μας επηρεάζονται καθοριστικά αυτή τη στιγμή από το μεγάλο ανταγωνισμό των στρατιωτικοβιομηχανικών συγκροτημάτων των ΗΠΑ και της Δυτικής Ευρώπης και ορισμένων άλλων μικρότερων δυνάμεων σε μια παγκόσμια αγορά, όπου εντείνεται η αμερικανική παρουσία και ο ανταγωνισμός. Υπάρχουν σοβαρές εξελίξεις, όμως, όσον αφορά το μέλλον της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μας και στα πλαίσια της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης και ειδικότερα σχετικά με τις διεργασίες, που αποσκοπούν στη διευκόλυνση των πολεμικών βιομηχανιών της Δυτικής Ευρώπης. Και το λέω αυτό γιατί οι διεργασίες αυτές έχουν σχέση με τις εξελίξεις που έχουμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση στη βάση των Συνθηκών του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ, οι οποίες ως γνωστόν κινούνται στην κατεύθυνση της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας ορίζοντας ακόμα και την αμυντική πολιτική. Και φυσικά ο τομέας αυτός δεν μπορεί να μείνει στο απυρόβλητο της γενικότερης πολιτικής ξεπουλήματος του δημόσιου τομέα της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων της συρρίκνωσης της όποιας παραγωγικής βάσης της χώρας, που προωθείται μια πολιτική στο βωμό των τεσσάρων ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ".

Αναφερόμενος στο κόστος που έχουν για τον ελληνικό λαό τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στην αμυντική βιομηχανία ο Μπάμπης Αγγουράκης τόνισε πως "φυσικά τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στην αμυντική βιομηχανία έχουν την κύρια αιτία τους στα εμπόδια και στα προβλήματα που δημιουργούν η δράση των πολυεθνικών εταιριών, στα προβλήματα που απορρέουν από τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ από τα εξοπλιστικά προγράμματα, που επιβάλλονται στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και βεβαίως από τα συμφέροντα κυρίως των ΗΠΑ που χρησιμοποιούν το ΝΑΤΟ για την αύξηση του ποσοστού τους στους εξοπλισμούς. Τα προβλήματα που προκαλεί η κυβέρνηση στην αμυντική βιομηχανία γίνονται ακόμα περισσότερο οξυμένα αν αναλογιστεί κανείς τον τεράστιο φόρτο που καλείται να επωμιστεί ο εργαζόμενος και πάλι δίπλα στα δυσβάσταχτα βάρη της πολιτικής λιτότητας της υποβάθμισης της παιδείας, της υγείας και της κατεδάφισης του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων. Και, φυσικά, γίνονται ακόμα πιο σοβαρά αν σκεφτούμε τα ύψη, στα οποία θα εκτιναχτεί το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα των τεσσάρων δισεκατομμυρίων δραχμών περίπου συνέπεια βεβαίως και της πρόσφατης υποτίμησης της δραχμής".

Αντιμετώπιση μακράς πνοής και οράματος

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, παρέθεσε επίσης τις προτάσεις των εργαζομένων, τις οποίες, όπως επισήμανε, στηρίζει το ΚΚΕ, λέγοντας πως "η προοπτική και ο ρόλος των αμυντικών βιομηχανιών επιβάλλει μια άλλη μακράς πνοής και οράματος αντιμετώπιση και όχι μια μίζερη λογιστική τακτοποίηση. Οι επιχειρήσεις που αποτελούν τον κορμό της αμυντικής βιομηχανίας ΕΑΒ, ΠΥΡΚΑΛ, ΕΛΒΟ, ΕΒΟ, Ναυπηγεία, διαθέτουν τον τεχνολογικό εξοπλισμό και το έμψυχο δυναμικό να ικανοποιήσουν όλες τις ανάγκες που θα προκύψουν από την υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος, αλλά και επιπλέον τις καθημερινές ανάγκες για υλικά και υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι αμυντικές βιομηχανίες πρέπει να παραμείνουν υπό πλήρη δημόσιο ιδιοκτησιακό καθεστώς, γιατί οι ανάγκες των Ενοπλων Δυνάμεων θα συνεχίσουν να υπάρχουν και μετά την υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος, τότε που η μείωση του όγκου εργασιών και του άμεσου και εύκολου επιχειρηματικού κέρδους δε θα προσελκύει τους μνηστήρες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και θα είναι πιο συμφέρον γι' αυτούς να τις μετατρέψουν σε εμπορικά καταστήματα των ξένων πολυεθνικών εταιριών"

Παράλληλα, για τα Ερευνητικά Κέντρα Στρατού επισήμανε ότι έχει δημιουργηθεί σοβαρό θέμα, αφού "θεωρούμε απαράδεκτη την καθυστέρηση και την κωλυσιεργία που υπάρχει στο θέμα αυτό. Χρειάστηκε να περάσει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, για να πληροφορηθούμε ότι είναι υπό επεξεργασία ένα νόμιμο πλαίσιο για την ένταξη των ερευνητικών κέντρων του Στρατού στο ν.1514 ένα νόμο, δηλαδή, που υπάρχει από το 1985. Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει, επίσης, όσον αφορά τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών. Πέρα από το γεγονός ότι η κυβέρνηση χρειάστηκε αρκετό χρόνο να μας απαντήσει με το Προεδρικό Διάταγμα που καθορίζει τη λειτουργία της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών δεν έχουν επιλυθεί μια σειρά από προβλήματα όπως πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν την παρακολούθηση του προϋπολογισμού των εξοπλιστικών προγραμμάτων τον καθορισμό των προδιαγραφών τον ποιοτικό έλεγχο και μια σειρά από άλλα ζητήματα μεγάλης σημασίας για το εξοπλιστικό πρόγραμμα".

Καταλήγοντας ο Μπάμπης Αγγουράκης επισήμανε ότι "ο κλάδος της πολεμικής βιομηχανίας με το γενικό σύγχρονο εξοπλισμό του και το άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό του μπορεί να λειτουργήσει και να αναπτυχθεί προς όφελος της εθνικής άμυνας και οικονομίας, εφ' όσον ξεπεραστούν τα σοβαρά προβλήματα και η αντιαναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης που υποθηκεύουν το μέλλον του".

ΟΡ. ΚΟΛΟΖΩΦ
Δέσμιοι των επιδιώξεων του ΝΑΤΟ

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Επερώτησης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ υπογράμμισε ότι η αμυντική βιομηχανία της χώρας παρουσιάζει προβλήματα και αυτό τη στιγμή που ολοένα και αυξάνονται οι δαπάνες για την άμυνα.

Οι εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες, είπε, οδηγούνται σε μία συρρίκνωση και γι' αυτό ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις που δεν έδωσαν την απαιτούμενη προσοχή, αλλά και γιατί ο προσανατολισμός της άμυνας της χώρας είναι τέτοιος που κυρίως εξυπηρετεί και εναρμονίζεται με τις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών. Συνακόλουθα οδηγούμαστε λόγω της συρρίκνωσης και στη μείωση του προσωπικού των επιχειρήσεων αυτών, ένα προσωπικό άριστα εκπαιδευμένο και καταρτισμένο, ενώ θα παραδοθούν στους "στρατηγικούς επενδυτές" όλα εκείνα τα τμήματα που ενδιαφέρουν λόγω κέρδους το ντόπιο και το ξένο κεφάλαιο.

Ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε ότι το ΚΚΕ φυσικά και τάσσεται υπέρ της ουσιαστικής αμυντικής θωράκισης της χώρας και υπέρ της ελληνοποίησης των προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτές, είπε, πρέπει να βρίσκονται στον έλεγχο του κράτους, αλλά κάτι τέτοιο δε γίνεται, αφού υπάρχει έλλειψη αναπτυξιακής κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα αυτό. Σχολιάζοντας δε τη θέση του Α. Τσοχατζόπουλου ότι το 40% των προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων γίνεται από τις εγχώριες βιομηχανίες, είπε ότι έχουμε μία κλασική εφαρμογή της ρήσης ότι οι "αριθμοί ευημερούν".

Στη συνέχεια τόνισε ότι η κυβέρνηση δε δημιουργεί την απαραίτητη υποδομή, δε δίνει τα ανάλογα χρήματα ούτε έχει μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, αρκούμενη απλώς σε έναν βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Ανέφερε δε το παράδειγμα της ΠΥΡΚΑΛ, στην οποία ένα σημαντικό μέρος των μηχανημάτων δε λειτουργεί. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ είπε ότι οι αμυντικές βιομηχανίες έχουν να παίξουν ένα σοβαρό ρόλο και σε άλλες δραστηριότητες, όπως είναι η ειρηνική και εμπορική κατεύθυνση.

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι πρέπει να μπει ένα φρένο στις παραγγελίες από το εξωτερικό, οι οποίες πρέπει να αφορούν μόνο ό,τι δεν είναι δυνατόν να παραχθεί στην Ελλάδα. Εθεσε δε και το σοβαρό ζήτημα που αφορά τα αντισταθμιστικά οφέλη που πρέπει να υπάρχουν στα διάφορα εξοπλιστικά προγράμματα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει τα μέγιστα δυνατά αντισταθμιστικά οφέλη από το εξαγγελθέν εξοπλιστικό πρόγραμμα. Είπε ότι οι διάφορες συμπαραγωγές που γίνονται πρέπει να αυξάνουν την εγχώρια προστιθέμενη αξία και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί την πεπατημένη στο θέμα του αριθμού των εργαζομένων που απασχολούνται στις αμυντικές βιομηχανίες. Μιλάτε, είπε, για υπεράριθμους στην ΠΥΡΚΑΛ, την ΕΒΟ, την ΕΑΒ, την ΕΛΒΟ, αλλά αν υπήρχε σχεδιασμός με βάση την αύξηση της παραγωγής, τότε το πιθανότερο θα ήταν ότι θα υπήρχε έλλειψη προσωπικού. Τόνισε δε ότι το προσωπικό των αμυντικών βιομηχανιών θα έχει την τύχη που θα έχουν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στο πλαίσιο του χτυπήματος των εργασιακών σχέσεων που προωθεί η κυβέρνηση με το σχετικό νομοσχέδιο.

Αυτό που χρειάζεται η χώρα, είπε, είναι ένας ενιαίος φορέας αμυντικής βιομηχανίας που θα σχεδιάζει την αμυντική βιομηχανία με γνώμονα τα συμφέροντα της χώρας και όχι τα διάφορα σχέδια για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο και την είσοδο των ιδιωτών στο χώρο.

Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Επιχείρηση ωραιοποίησης της κατάστασης

Μία εικόνα ανθούσας ευημερίας παρουσίασε στην ομιλία του ο υπουργός Αμυνας για τις ελληνικές πολεμικές βιομηχανίες, παραθέτοντας διάφορα νούμερα σύμφωνα με τα οποία ισχυρίστηκε ότι το 40% των αναγκών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων καλύπτονται από τις ελληνικές βιομηχανίες και μάλιστα τις δημόσιες.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, τα τελευταία δύο χρόνια έγινε σημαντική αλλαγή, κάτι που επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι ξεκόλλησαν οι παραγγελίες του αμυντικού υλικού από το 4%, ενώ το 1998 αναμένεται εντυπωσιακή αλλαγή. Είπε δε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα ανατεθούν παραγγελίες ύψους 301 δισ. στις ελληνικές πολεμικές βιομηχανίες, ενώ από την 1/1/97 μέχρι τις 6/5/98 υπογράφτηκαν συμβάσεις ύψους 208,3 δισ. δρχ.

Από αυτές στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) πήγαν 104 δισ. στην ΠΥΡΚΑΛ 26,5 δισ., στην Ελληνική Βιομηχανία Οπλων (ΕΒΟ) 20,3 δισ., στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) 19,7 δισ., στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά 22,5 δισ., στον ΟΤΕ 500 εκατομμύρια και στις υπόλοιπες ιδιωτικές εταιρίες 14,5 δισ.

Οσον αφορά τα αντίστοιχα νούμερα για το 1998 ο Α. Τσοχατζόπουλος είπε ότι η ΕΛΒΟ θα πάρει παραγγελίες 18 δισ., η ΠΥΡΚΑΛ 39,8 δισ., η ΕΒΟ 11,8 δισ., η ΕΑΒ 51,7 δισ., τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά 50 δισ., για τέσσερις κανονιοφόρους, 75 δισ. για τρεις τορπιλακάτους και 20 δισ. για ένα πετρελαιοφόρο, ενώ διάφορες ιδιωτικές εταιρίες θα πάρουν παραγγελίες 35 δισ.

Ο υπουργός είπε ότι αυτή η αύξηση οφείλεται στο ότι εγκρίθηκε το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα με βάση το οποίο τους επόμενους μήνες αναμένονται μεγάλες αποφάσεις για την προμήθεια αεροσκαφών και συστημάτων αεράμυνας. Είπε δε ότι υπάρχει πολιτική απόφαση της κυβέρνησης για στήριξη της εργασίας στις δημόσιες επιχειρήσεις. Ισχυρίστηκε ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στις πολεμικές επιχειρήσεις κάτι που όπως είπε ισχύει και διεθνώς λόγω της μείωσης της ζήτησης που υπάρχει για οπλικά συστήματα.

Για την καλυτέρευση της λειτουργίας των αμυντικών επιχειρήσεων είπε ότι θα δημιουργηθεί ένα κοινό διυπουργικό όργανο, ενώ θα προσληφθεί και σύμβουλος αμυντικής βιομηχανίας,που θα στηρίζει αυτές τις εταιρίες. Ανακοίνωσε ότι προωθείται η ρύθμιση χρεών της ΠΥΡΚΑΛ, στην οποία υπάρχει εγγυημένη παραγωγή για τα επόμενα χρόνια και για το πλεονάζων προσωπικό είπε ότι θα αντιμετωπιστεί με τη διαδικασία των μετατάξεων.

Στα πλαίσια της ΔΕΕ, τόνισε, γίνεται συζήτηση για το συντονισμό των πολεμικών βιομηχανιών των κρατών - μελών και για κοινή παραγωγή πολεμικού υλικού. Είπε δε ότι οι πολεμικές βιομηχανίες έχουν και μία άλλη σημαντική συνεισφορά, που αφορά παραγωγές πολιτικού χαρακτήρα, όπως επιβατικά λεωφορεία.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος παρόλο που ισχυρίστηκε ότι δεν προτίθεται η κυβέρνηση να ιδιωτικοποιήσει καμία αμυντική βιομηχανία, εντούτοις είπε ότι αυτές θα αντλήσουν κεφάλαια από το Χρηματιστήριο, κάτι που εμμέσως τις οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση.

Στη δευτερολογία του είπε ότι το 40% κάλυψης των αναγκών από εγχώριες βιομηχανίες δε θα κρατηθεί όλα τα επόμενα χρόνια, αλλά θα σταθεροποιηθεί σε ένα μέσο όρο 15% τα πέντε προσεχή χρόνια.

Τις εγκαταλείπει στη μοίρα τους η κυβέρνηση

Παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ στη συζήτηση

Συγκεκριμένες παρεμβάσεις, με τις οποίες κατέδειξαν τις ευθύνες της κυβέρνησης στην απαξίωση των κρατικών αμυντικών βιομηχανιών, έκαναν οι βουλευτές του ΚΚΕ, που πήραν μέρος στη συζήτηση της Επερώτησης. Οι παρεμβάσεις αφορούσαν, τόσο το γενικότερο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, όσο και την εξειδίκευση κατά εταιρία.

Ο Στρ. Κόρακας ειδικότερα αναφέρθηκε στην ΠΥΡΚΑΛ, η οποία υπήρξε θύμα της "ιεράς ιδιωτικής πρωτοβουλίας", καθώς ο Μποδοσάκης την παρέδωσε στο δημόσιο το 1982 με 11 δισ. δρχ., χρέη που αναλογούν σήμερα σε 90 δισ. δρχ. Τα χρέη αυτά φορτώθηκαν στην ΠΥΡΚΑΛ, με αποτέλεσμα αυτή να μην μπορέσει να σηκώσει κεφάλι, παρόλο που είναι η μοναδική μονάδα με καθετοποιημένη παραγωγή πυρομαχικών και έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην άμυνα της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου κάλυπτε κατά 100% τις ανάγκες του ελληνικού στρατού σε πυρομαχικά.

Παρά την προσφορά της ΠΥΡΚΑΛ, οι κυβερνήσεις την άφησαν στη μοίρα της, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο δανεισμός της, φτάνοντας σήμερα τα χρέη της στα 138 δισ. Οι κυβερνώντες περιόρισαν τη συμμετοχή της και μείωσαν τις σχετικές παραγγελίες, την ίδια στιγμή που πραγματοποιούσαν εισαγωγές από το εξωτερικό.

Το μέλλον της, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, προοιωνίζεται δυσοίωνο και είναι χαρακτηριστικό ότι η μελέτη βιωσιμότητάς της δόθηκε σε ιδιώτη, ο οποίος, μάλιστα, έχει συμφέροντα σε ανταγωνιστική εταιρία. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι να έχει μειωθεί το προσωπικό της σε 1.700 άτομα, την ίδια στιγμή που το 1982 απασχολούσε 3.950, ενώ το 1998 προβλέπονται παραγγελίες 14 δισ. δρχ., την ίδια στιγμή που τα έξοδά της ανέρχονται στα 26 δισ.

Ο Στρ. Κόρακας τόνισε ότι το ΚΚΕ πιστεύει πως η ΠΥΡΚΑΛ έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί και ούτε να οδηγηθεί στη συρρίκνωση. Πρέπει να ρυθμιστούν τα χρέη της και να ενταχθεί στον ενιαίο φορέα αμυντικής βιομηχανίας.

Ο Μ. Κωστόπουλος, στην παρέμβασή του, υπογράμμισε ότι τα όπλα είναι τα πρώτα σε τζίρο διεθνώς, την ίδια στιγμή που 3 δισ. άνθρωποι λιμοκτονούν. Τόνισε ότι οι "σύμμαχοί μας" Γερμανοί και Αμερικανοί είναι αυτοί, που υποκινούν τους Τούρκους, καθώς μας βλέπουν σαν πελάτες για να πουλούν τα όπλα τους. Είπε δε ότι η αύξηση της συμμετοχής των Ελληνικών Αμυντικών Βιομηχανιών στις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων θα σήμαινε περιορισμό της εξάρτησης από το εξωτερικό και τόνισε ότι αυτό που προέκυψε από τις επισκέψεις που βουλευτές του ΚΚΕ έκαναν στους χώρους των βιομηχανιών είναι ότι οι αριθμοί ευημερούν, αλλά οι επιχειρήσεις δεν πάνε καλά. Διάβασε, μάλιστα, και σχετική ανακοίνωση των σωματείων της ΕΒΟ, με την οποία εκφραζόταν η αγωνία των εργαζομένων, καθώς δεν παίρνεται κανένα μέτρο και δεν προωθείται κανένα πρόγραμμα.

Στην ΕΑΒ αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο Ν. Γκατζής, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία αναπτυγμένη επιχείρηση, που διαθέτει άρτια εξοπλισμένο προσωπικό και πολύ καλές εγκαταστάσεις.

Οι κυβερνήσεις, όμως, υποθήκευσαν το μέλλον της, τη δυσφήμισαν και την υπονόμευσαν. Οι αλλαγές στις διοικήσεις ήταν συχνές, ενώ δεν έλειψαν και οι ρουσφετολογικές προσλήψεις. Ούτε οι αναγκαίες επενδύσεις έγιναν και είναι χαρακτηριστικό ότι από την πρώτη αγορά του αιώνα δεν εξασφαλίστηκε το απαραίτητο "κερδοφόρο φορτίο" και δεν καλύφθηκε από το υπουργείο Αμυνας το έξτρα κόστος για τα αεροσκάφη F-16. Η εταιρία οδηγήθηκε στα δάνεια, ενώ η μείωση του προσωπικού της έχει σαν αποτέλεσμα το στύψιμο και την υπερεκμετάλλευση αυτών που έχουν απομείνει. Ο βουλευτής αναφέρθηκε στα σενάρια που κυκλοφορούν για κλείσιμο ορισμένων τμημάτων της ΕΑΒ ή για ξεπούλημά τους, τονίζοντας ότι αυτά εντάσσονται στους γενικότερους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

Ο Στ. Παναγιώτου αναφέρθηκε στην ΕΒΟ, τονίζοντας ότι είναι η μοναδική βιομηχανία οχημάτων, η οποία διαθέτει ένα άρτια καταρτισμένο προσωπικό και είναι σε θέση να παράγει νέου τύπου άρματα βαρέως τύπου, ανταλλακτικά για οχήματα και μία σειρά άλλες δραστηριότητες. Υπενθύμισε δε ότι φέτος κλείνουν 20 χρόνια από την παραγωγή από την ΕΒΟ του πρώτου φορτηγού ΣΤΑΓΙΕΡ. Η επιχείρηση, είπε, έχει το χρόνο 25 δισ. δρχ. κύκλο εργασιών, ενώ αρκετά είναι και τα κέρδη της. Εχει δε ίδια συμμετοχή κατά 50% στα προγράμματα επενδύσεων, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι το δόγμα που λέει ότι όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις είναι προβληματικές καταρρέει στη συγκεκριμένη εταιρία.

Αναγκαίος ο δημόσιος φορέας της πολεμικής βιομηχανίας
  • Οι βουλευτές του ΚΚΕ με Επερώτησή τους κατήγγειλαν την κυβερνητική πολιτική που εγκαταλείπει τις πολεμικές βιομηχανίες
  • Ο Α. Τσοχατζόπουλος ισχυρίστηκε ότι έχει αυξηθεί η συμμετοχή τους στις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων

H κυβερνητική πολιτική που αφήνει τις δημόσιες πολεμικές βιομηχανίες να μαραζώνουν βρέθηκε χθες στο στόχαστρο της κριτικής των βουλευτών του ΚΚΕ, καθώς στη Βουλή συζητήθηκε Επερώτηση του Κόμματος για την κατάσταση της αμυντικής βιομηχανίας.

Οι βουλευτές κατήγγειλαν ότι τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στην αμυντική βιομηχανία έχουν την κύρια αιτία τους στα εμπόδια που δημιουργεί η δράση των πολυεθνικών εταιριών όπλων, στα προβλήματα που απορρέουν από τη συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, στα εξοπλιστικά προγράμματα που επιβάλλονται στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και βεβαίως στα συμφέροντα κυρίως των ΗΠΑ που χρησιμοποιούν το ΝΑΤΟ για την αύξηση του ποσοστού τους στους εξοπλισμούς.

Οι επιχειρήσεις που αποτελούν τον κορμό της αμυντικής βιομηχανίας ΕΑΒ, ΠΥΡΚΑΛ, ΕΛΒΟ, ΕΒΟ, Ναυπηγεία, υπογράμμισαν οι βουλευτές στις παρεμβάσεις τους, διαθέτουν τον τεχνολογικό εξοπλισμό και το έμψυχο δυναμικό να απορροφήσουν τις ανάγκες που θα προκύψουν από την υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος και τις καθημερινές ανάγκες για υλικά και υπηρεσίες στις Ενοπλες Δυνάμεις. Οι επιχειρήσεις αυτές, τόνισαν, πρέπει να μείνουν υπό πλήρη δημόσιο ιδιοκτησιακό καθεστώς και να δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας πολεμικής βιομηχανίας με κορμό τις υπό κρατικό έλεγχο επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Αμυνας που κλήθηκε να απαντήσει στην Επερώτηση, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση αναβαθμίζει τις κρατικές επιχειρήσεις της αμυντικής βιομηχανίας. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να πει ότι αυτές καλύπτουν ήδη το 40% των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων. Παρά το ότι στην ομιλία του απέκλεισε το ενδεχόμενο να ιδιωτικοποιηθούν οι επιχειρήσεις αυτές, εντούτοις είπε ότι πρέπει να αντλήσουν κεφάλαια από το Χρηματιστήριο, γεγονός που σημαίνει ότι έστω και με αυτόν τον τρόπο οι ιδιώτες θα εισέλθουν σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα.

Εγγύηση το ... ιδιωτικό κεφάλαιο

Παρεμβάσεις των εκπροσώπων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ - ΔΗΚΚΙ

Την πλατφόρμα της λογικής των μετοχοποιήσεων πρόβαλε με την τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κοσμάς Σφυρίου,αντιτιθέμενος στη λογική του ενιαίου φορέα Αμυντικής Βιομηχανίας. Οπως είπε, "δεν ξέρω τι νόημα θα είχε ο ενιαίος φορέας, όταν θα περιμένουμε από τα στενά περιθώρια του εθνικού γενικού κρατικού προϋπολογισμού του ενιαίου φορέα να αποκτήσουμε και όλους εκείνους τους πόρους που θα χρειάζονται. Φοβούμαι ότι οι ρυθμοί δεν πρόκειται να είναι οι αναμενόμενοι που θα παρακολουθήσουν τις διεθνείς εξελίξεις. Αρα η ανάγκη να αντληθεί κεφάλαιο από την ελληνική και τη διεθνή αγορά σε αυτό τον τομέα της χρηματιστηριακής αγοράς είναι αναγκαίο, αν θέλουμε να γίνουν επενδύσεις".

Χωρίς να διαφοροποιηθεί από την τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, ο Αλ. Παπαδόγγονας εκ μέρους της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για προχειρότητα και έλλειψη πρωτοβουλιών στην αμυντική βιομηχανία, ζητώντας την άμεση έναρξη προγράμματος συνενώσεων εργοστασίων, ειδικά της ΠΥΡΚΑΛ με την ΕΒΟ. Ζήτησε δε από την κυβέρνηση να επιδείξει "σοβαρότητα και προγραμματισμό".

Εκ μέρους του ΣΥΝ ο βουλευτής του κόμματος Ευάγγελος Αποστόλου σημείωσε ότι "αποτέλεσμα των κυβερνητικών επιλογών είναι η συρρίκνωση της αμυντικής βιομηχανίας και η υποβάθμιση του ρόλου της στην κάλυψη των αναγκών της χώρας. Κυριαρχεί ο ανορθολογισμός προς όφελος των εισαγωγών, η διοικητική κατάτμηση και οι τυφλοί ανταγωνισμοί μεταξύ κρατικών επιχειρήσεων".

Για έλλειψη ορθολογισμού μίλησε και ο βουλευτής του ΔΗΚΚΙ Γ. Ρόκος,τονίζοντας ότι η συνεχής απαξίωση της αμυντικής βιομηχανίας θα οδηγήσει στο ξεπούλημα. Μάλιστα απευθυνόμενος στον υπουργό Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλο, είπε ότι "έχουμε εμπιστοσύνη εμείς, κάποιοι, σε σας και δε θέλουμε να οδηγηθείτε στην ολοκληρωτική συρρίκνωση της αμυντικής βιομηχανίας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ