ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μέτρα εξαπάτησης των πυρόπληκτων
  • "Ψίχουλα" για τις τεράστιες καταστροφές από τις πρόσφατες πυρκαγιές, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση
  • Οι ίδιες όπως κάθε φορά υποσχέσεις για αναδασώσεις και προστασία των δασών, αλλά λέξη για απόσυρση του δασοκτόνου "νομοσχέδιου Τζουμάκα"

Μέτρα "ανακούφισης" των πληγέντων από τις πρόσφατες πυρκαγιές, παρόμοια μ' αυτά που είχαν εξαγγελθεί για τους πλημμυροπαθείς και ελάχιστοι έλαβαν, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλος,μετά από σύσκεψη όπου συμμετείχαν οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας, Κ. Λαλιώτης και Στ. Τζουμάκας αντίστοιχα και οι υφυπουργοί Δημόσιας Διοίκησης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Στ. Μπένος,Χρ. Πάχτας και Ν. Χριστοδουλάκης,αντίστοιχα.

Τα μέτρα - ψίχουλα σε σχέση με το μέγεθος των καταστροφών, συνοδεύτηκαν από υποκριτικές δεσμεύσεις πως "η πολιτεία δε θα επιβραβεύσει όσους προχώρησαν σε παράνομες αυθαιρεσίες" ή "θα προχωρήσουμε στην άμεση αναδάσωση των καμένων εκτάσεων", καθώς η κυβέρνηση αρνείται την απόσυρση των νομοσχεδίων του υπουργείου Γεωργίας που νομιμοποιούν ουσιαστικά την καταπάτηση δημόσιων δασικών εκτάσεων και αποχαρακτηρίζουν δάση και δασικές εκτάσεις που κάηκαν ή καταπατήθηκαν πριν το 1975. Αρνείται την απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που δωρίζει 400.000 στρέμματα καταπατημένης δημόσιας γης. Επιμένει, έτσι, στην εμπρηστική της πολιτική και την τακτική παραπλάνησης του λαού με "μέτρα" που μένουν υποσχέσεις και "επιδόματα" - ψίχουλα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης οι νομοί που επλήγησαν περισσότερο από τις πυρκαγιές είναι: Αττική,Ηλεία,Βοιωτία,Κορινθία,Αχαϊα,Μεσσηνία,Φθιώτιδα,Αιτωλοακαρνανία,Κεφαλονιά,Θεσπρωτία,Εύβοια,Αρκαδία,Ζάκυνθος και Χαλκιδική.Επίσης τεράστια οικολογική καταστροφή έχει συντελεστεί σε ορεινούς όγκους, κυρίως σε Πεντέλη,Αυλώνα,Ταϋγετο και Κασσάνδρα Χαλκιδικής.Στα σημεία αυτά, όπως είπε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, έχει ξεκινήσει η εκπόνηση μελετών φυσικής και τεχνητής αναδάσωσης ενώ μέσα στις επόμενες μέρες θ' αρχίσουν αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα. Παρόμοιες υποσχέσεις είχαμε και πέρσι, οπότε κάηκαν 300.000 στρέμματα πανελλαδικά, αλλά τελικά αναδασώθηκαν μόλις τα 35.000.

Η κυβέρνηση υπολογίζει τη δαπάνη για την αναδάσωση και τα παραπάνω έργα στα 15,5 περίπου δισ. δραχμές και το συνολικό ποσό για τα μέτρα που ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εσωτερικών στα 20 δισ.

Για τις δενδροκαλλιέργειες που έπαθαν ζημιές θα δοθεί το ποσό των 4.000 δραχμών ανά ρίζα. Το ίδιο ποσό θα δοθεί για τρία χρόνια για απώλεια εισοδήματος. Ακόμα η κυβέρνηση υποσχέθηκε τη χορήγηση ζωοτροφών σε όσους κτηνοτρόφους επλήγησαν, αποζημιώσεις για ανασύσταση ζωικού και φυτικού κεφαλαίου, αποκατάσταση ζημιών σε δίκτυα άρδευσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων και άλλα.

Στους πληγέντες θα δοθεί το επίδομα των 200.000 δραχμών για την κάλυψη άμεσων αναγκών και 2 εκατ. δραχμές για την αντικατάσταση οικοσκευών. Θα δοθούν τέλος στεγαστικά και επαγγελματικά δάνεια. Σ' ό,τι αφορά τα πρώτα, το 1/3 του δανείου θα είναι δωρεάν και τα υπόλοιπα 2/3 άτοκα για 15 χρόνια. Το 1/3 των επαγγελματικών δανείων θα είναι επίσης άτοκο και τα υπόλοιπα 2/3 με επιδοτούμενο επιτόκιο. Στεγαστικό δάνειο δε θα δοθεί σε όσους διέμεναν σε αυθαίρετα κτίσματα.

Τέλος, ο Αλ. Παπαδόπουλος είπε, πως θα αυξηθεί το όριο πληρωμών από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Συλλογικής Απόφασης για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση προκειμένου Νομαρχίες και Δήμοι να αποκαταστήσουν ζημιές που υπέστησαν έργα τα οποία βρίσκονταν σε εξέλιξη ή καταστράφηκαν. Είπε ακόμα πως θα περιλάβει στο Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης - μέσα από το οποίο κατανέμονται στους Δήμους και τις κοινότητες τα κονδύλια των υπουργείων - πρόγραμμα έκτακτων επιχορηγήσεων. Δε διευκρίνισε, ωστόσο, αν το πρόγραμμα αυτό θα χρηματοδοτείται από τα ήδη υπάρχοντα, υπέρ του θεσμού, κονδύλια.

Σαν να μη γνώριζε απολύτως τίποτα για τη δραστηριότητα των οικοδομικών συνεταιρισμών μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1995 στην Πεντέλη, οπότε κατάφεραν - με τις ευλογίες της κυβέρνησης - να κάνουν δικά τους ουσιαστικά 3.000 στρέμματα καμένης γης, εμφανίστηκε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης μετά τη χθεσινή σύσκεψη. Ετσι, θέλοντας να φανεί αυστηρός απέναντι στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, δήλωσε: "δεν πρόκειται να επιτραπεί καμία οικιστική ανάπτυξη, ούτε επέκταση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, ούτε οικοπεδοποίηση ή αλλαγή χρήσης και χτίσιμο στα 53 χιλιάδες στρέμματα των ορεινών όγκων της Αττικής". Τα ίδια δηλαδή που είχαν ειπωθεί και πριν τρία χρόνια...

Αντιδράσεις κομμάτων

Για "έλλειψη γενικού πλαισίου στρατηγικής για μια δυναμική παρέμβαση προς αποκατάσταση αφ' ενός της βλάβης στο οικοσύστημα και αφ' ετέρου των ζημιών που υπέστησαν οι πολίτες από τις πυρκαγιές της περιόδου αυτής", έκανε λόγο χτες με ανακοίνωση η ΝΔ με αφορμή τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με τις πυρκαγιές. Την καλεί, έτσι, "να συναισθανθεί τις ευθύνες της συνειδητοποιώντας την τεράστια οικολογική καταστροφή και να πάρει την πρωτοβουλία για τη χάραξη συνολικής στρατηγικής στο πλαίσιο του πορίσματος της Διακομματικής (Κοινοβουλευτικής) Επιτροπής". Τέλος, με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου, η ΝΔ καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το δασοκτόνο και αντισυνταγματικό νομοσχέδιο του Τζουμάκα.

"Να αποσύρει αμέσως η κυβέρνηση το αντισυνταγματικό και εμπρηστικό νομοσχέδιο του υπουργού Γεωργίας" ζήτησε χτες και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος προσθέτοντας πως, "η σιωπή της κυβέρνησης και η εμμονή της στο διαβλητό αυτό νομοσχέδιο παρά τις βιβλικές καταστροφές και τις ανυπολόγιστες θυσίες σε ανθρώπινες ζωές και εθνικό πλούτο, αποτελεί δείγμα αυταρχισμού και προκλητικής ανευθυνότητας".

"Εμπρηστικά μέτρα στήριξης, μέτρα ανάλγητου τραπεζικού χαρακτήρα", χαρακτηρίζει η ΠΟΛ.ΑΝ. τις κυβερνητικές εξαγγελίες για βοήθεια στους πληγέντες, αντί της κρατικής βοήθειας, αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου του κόμματος.

Τεράστιες οι καταστροφές στην Ηλεία

Τις πυρόπληκτες περιοχές επισκέφτηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ. Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση διεκδίκησης ουσιαστικής αποκατάστασης των ζημιών

Αντιμέτωπη με την τραγική εικόνα της τεράστιας καταστροφής, αλλά και την αγανάκτηση των κατοίκων για τις εγκληματικές παραλείψεις των αρμόδιων φορέων βρέθηκε, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που επισκέφθηκε προχτές τις περιοχές της Ολυμπίας, που καταστράφηκαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Η αντιπροσωπεία που αποτελούνταν από τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και κλιμάκιο της ΝΕ Ηλείας, με επικεφαλής τον γραμματέα της ΝΕ Αγγελο Μπούση επισκέφθηκε τα χωριά Λάλα,Νεμούτα,Μηλιές και τις γύρω περιοχές. Η εικόνα που αντίκρισε ήταν εικόνα βιβλικής καταστροφής, καθώς μεγάλες δασικές εκτάσεις και καλλιεργήσιμες περιοχές είχαν μεταβληθεί σε "κρανίου τόπο". Οι φωτιές έχουν καταστρέψει ολοσχερώς την περιοχή, βυθίζοντας τους κατοίκους στην απόγνωση, καθώς καταστράφηκαν μεγάλες εκτάσεις πευκοδάσους από τις οποίες οι κάτοικοι των γύρω χωριών έπαιρναν το ρετσίνι, ελαιόδεντρα αλλά και βοσκότοποι. Αυτή την τεράστιας έκτασης καταστροφή περιέγραψαν στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τις ευθύνες της πολιτείας, η οποία όχι μόνο δεν πήρε μέτρα πρόληψης, αλλά ολιγώρησε, με αποτέλεσμα να καταστραφούν μεγάλες εκτάσεις, που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν υπήρχε έγκαιρη επέμβαση.

Οι κάτοικοι εξέφρασαν την οργή τους για την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου, το οποίο προσπάθησε να εκτονώσει την αγανάκτησή τους, εξαγγέλλοντας μέτρα - "ασπιρίνες" για το πρόβλημά τους. Εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις "προτάσεις" αποζημίωσης, αλλά και την αγανάκτησή τους, επειδή αρκετές μέρες μετά την καταστροφή δεν υπάρχει πόσιμο νερό και ρεύμα. Παράλληλα, κατήγγειλαν την κυβέρνηση, γιατί δεν απέστειλε ούτε τις ζωοτροφές που είχε υποσχεθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να χάσουν τα κοπάδια τους και απαίτησαν να γίνουν άμεσα έργα αποκατάστασης αλλά και πρόληψης πλημμυρών. Τέλος, εξέφρασαν την αγανάκτησή τους και για τη στάση των εκπροσώπων της ΤΑ και ιδιαίτερα του νομάρχη, ο οποίος μια τετραετία δεν πήρε μέτρα πρόληψης, χειροκρότησε τα "μέτρα" που εξήγγειλε το κυβερνητικό κλιμάκιο και, όπως έλεγαν, έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει τους κατοίκους ότι έβαλαν φωτιές με στόχο να επεκτείνουν τα χωράφια τους.

Από τη συζήτηση προέκυψε η ανάγκη να πάρουν οι ίδιοι οι κάτοικοι την τύχη τους στα χέρια τους, οργανώνοντας τη δράση τους μέσα από επιτροπές αγώνα και τιμωρώντας τους εκπροσώπους της ΤΑ που τους έφεραν σ' αυτή τη θέση. Εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη στήριξη του ΚΚΕ, συμφώνησαν με τις θέσεις του και ζήτησαν από το Κόμμα να συνεχίσει να αγωνίζεται για τα προβλήματα τους.

Από την πλευρά του, ο Δ. Αρβανιτάκης τόνισε πως το ΚΚΕ θα βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων και την ανατροπή της αντιδασικής πολιτικής της κυβέρνησης. Πρόσθεσε πως είναι απαραίτητη η συσπείρωση και η δράση των ίδιων των κατοίκων.

Το απόγευμα, σε συνέντευξη Τύπου στον Πύργο, ο Δημήτρης Αρβανιτάκης σημείωσε πως "η Ηλεία δέχτηκε ένα σοβαρό πλήγμα, δύσκολα αναστρέψιμο". Πρόσθεσε πως κύρια ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση έχει η κυβέρνηση, η οποία με τα νομοσχέδια του υπουργείου Γεωργίας και του υπουργείου Οικονομικών "στόχο έχει την αλλαγή χρήσης γης, τη νομιμοποίηση των καταπατήσεων και την παράδοση δασικών εκτάσεων στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Αυτή η πολιτική ανοίγει την όρεξη των καταπατητών για την καταστροφή του δάσους". Πρόσθεσε πως "παρότι οι θεομηνίες ήταν προβλέψιμες, η κυβέρνηση δεν πήρε μέτρα πρόληψης", αλλά αντίθετα, ανέθεσε την καταστολή των πυρκαγιών στην πυροσβεστική, η οποία αναγνωρίζεται πως δεν έχει ακόμα αποκτήσει την ανάλογη εμπειρία κατάσβεσης πυρκαγιών σε δάση, και συρρίκνωσε τις πυροσβεστικές δυνάμεις (δασικοί και πυροσβέστες) σε σχέση με το 1997.

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες του κυβερνητικού κλιμακίου που επισκέφθηκε την περιοχή, τόνισε πως "είναι μέτρα που αποσκοπούν να καθηλώσουν το λαό μέχρι τις δημοτικές εκλογές και τις πρώτες βροχές που θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Δε λύνουν τα προβλήματα των πυρόπληκτων και της καταστροφής του δάσους και θα συντελέσουν στην εγκατάλειψη της υπαίθρου".

Ο Δ. Αρβανιτάκης σχολίασε και τη στάση των υπολοίπων κομμάτων της "αντιπολίτευσης", τα οποία αποπροσανατολίζουν, λέγοντας πως "δεν υπάρχει κράτος" κι ότι η "πολιτεία είναι διαλυμένη". "Κράτος υπάρχει και η πολιτεία είναι οργανωμένη, αλλά με άξονα την εξυπηρέτηση του ιδιωτικού κεφαλαίου και όχι της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού", είπε. Αναφέρθηκε στη στάση των εκπροσώπων της ΤΑ, καταγγέλλοντας τον "κεντροαριστερό" νομάρχη και κάλεσε τους πολίτες της Ηλείας να "τιμωρήσουν" με την ψήφο τους τους χειροκροτητές της αντιλαϊκής και αντιδασικής πολιτικής, στηρίζοντας ψηφοδέλτια αγωνιστικά και εκλέγοντας εκπροσώπους που θα μπαίνουν μπροστά στους λαϊκούς αγώνες. "Φανταστείτε - σημείωσε - αν οι περίπου 1.000 εκλεγμένοι στα σημερινά Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια του νομού έμπαιναν μπροστά και οργάνωναν την πάλη του λαού, θα δυσκόλευαν σε μεγάλο βαθμό την προώθηση της αντιλαϊκής αντιδασικής πολιτικής της κυβέρνησης".

Ο Δ. Αρβανιτάκης αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΚΚΕ σημειώνοντας ότι πρέπει να αποζημιωθούν άμεσα οι παραγωγοί, όχι με "μέτρα - ασπρίνες", αλλά με άτοκα δάνεια από τον κρατικό προϋπολογισμό μέχρι να μπορούν και πάλι να συντηρηθούν από τις καλλιέργειές τους και υπογράμμισε την ανάγκη άμεσων μέτρων πρόληψης νέων καταστροφών ιδιαίτερα από πλημμύρες. Τόνισε, τέλος, πως πρέπει να πάρει ο ίδιος ο λαός την υπόθεση στα χέρια του, συμμετέχοντας στη σύσταση επιτροπών αγώνα, που θα αποτελούνται από όλους τους κατοίκους του νομού και όχι μόνο από εκείνους που υπέστησαν καταστροφές, σημειώνοντας ότι στη διάρκεια της περιοδείας έγινε φανερή η διάθεση των κατοίκων να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να παλέψουν. "Αυτές οι διαθέσεις πρέπει να εκφραστούν με πράξεις, με κινητοποιήσεις που θα στοχεύουν στην απόσυρση των αντιδασικών νομοσχεδίων και την ανατροπή της αντιδασικής και αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής", επισήμανε ο Δ. Αρβανιτάκης.

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
"Πληρώνουν" τη δασοκτόνο κυβερνητική πολιτική

Εργασιακός μεσαίωνας έχει επιβληθεί στο Πυροσβεστικό Σώμα τους θερινούς μήνες, λόγω της υπεραπασχόλησης του προσωπικού στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, κατάγγειλαν χτες οι εκπρόσωποι της Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος της Περιφέρειας Αττικής (ΕΥΠΣΠΑ). Και αυτό, όταν η πολιτεία αρνείται πεισματικά να τους χορηγήσει ακόμα και το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, όταν όλοι γνωρίζουν ότι οι πυροσβέστες δίνουν ακόμα και τη ζωή τους στην εκπλήρωση του καθήκοντος.

Στη συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν χτες το μεσημέρι παρουσίασαν τις θέσεις τους για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και προειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι πλησιάζει η ώρα των κινητοποιήσεων. Και σαν επιχείρημα ανέφεραν και την τοποθέτηση του ίδιου του αρχηγού τους του Ανδρέα Γκέκα,ο οποίος, όταν του ζητήθηκε η γνώμη, στη Βουλή είχε πει ότι το ΠΣ θα χρειαστεί τέσσερις μήνες, για να προετοιμαστεί στις νέες του υποχρεώσεις.

Ο γγ της Ενωσης Παναγιώτης Δρίτσας επισήμανε ότι έγινε χωρίς όρους η ανάθεση της δασοπυρόσβεσης και πολύ περισσότερο, χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Κατάγγειλαν ότι δεν υπήρξε διάλογος με την πολιτική ηγεσία, ούτε ελήφθησαν υπόψη οι προτάσεις της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΕΥΠΣ) για την απαιτούμενη δύναμη και τα τεχνικά μέσα. Στη συνέχεια, βέβαια, όπως επισήμανε, τρία μέλη του ΔΣ της ΠΕΥΠΣ διαφοροποιήθηκαν και δέχτηκαν το νομοσχέδιο του υπουργείου, παρά το γεγονός ότι απείχε πολύ από τις προσδοκίες των πυροσβεστών.

Ο αντιπρόεδρος του σωματείου Ιωάννης Λεόντειος επισήμανε για άλλη μια φορά ότι το προσωπικό διατρέχει θανάσιμους κινδύνους, εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί φέτος. Οι πυροσβέστες εργάζονται ακατάπαυστα 30, 40 και 50 ώρες, χωρίς τη στοιχειώδη ανάπαυση, χωρίς να υπάρχει στοιχειώδης μέριμνα(φαγητό, νερό) για όσους ξημεροβραδιάζονται στις πυρκαγιές.

Αναφερόμενος, ειδικότερα στα οικονομικά τους αιτήματα, εκτός από τη χορήγηση ανθυγιεινού και επιδόματος επικίνδυνης εργασίας, απαίτησε την καταβολή και του αντίστοιχου επιδόματος, που έπαιρναν οι δασικοί υπάλληλοι κατά την αντιπυρική περίοδο. Ζήτησε την εφαρμογή πλήρους πενθήμερης εργασίας, όπως προβλέπεται από την εργατική νομοθεσία και να δοθεί σε ρεπό ο χρόνος που εργάστηκαν στις δασικές πυρκαγιές.

Σχετικά με τα όσα ακούγονται περί μη εκπαίδευσης των πυροσβεστών είπε ότι οι πυροσβέστες έχουν πείρα και γνώσεις, όμως και η επιστημονική γνώση των δασολόγων και των δασοπόνων είναι πολύτιμες. Εμείς σβήναμε και παλαιότερα τις πυρκαγιές, η διαφορά ήταν στο συντονισμό, είπε ο Ι. Λεόντειος.

Ο πρόεδρος της ΕΥΠΣΠΑ Στάθης Βιτουλαδίτης αναφέρθηκε στις ελλείψεις της υπηρεσίας και ζήτησε να γίνει έρευνα σε βάθος για τις συνθήκες του χαμού των τριών πυροσβεστών και του εθελοντή πυροσβέστη στο δάσος του Βύρωνα και ζήτησαν να γίνει στη μνήμη τους κάποιο μνημείο και να μετονομαστεί ο χωματόδρομος σε οδό Τριών Πυροσβεστών και Εθελοντή Πυροσβέστη, ενώ, αναφερόμενος στις φετινές πυρκαγιές είπε ότι το κακό παράγινε. Κάναμε, είπε, ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, δε δεχόμαστε από κανέναν να αμφισβητεί την επαγγελματική μας επάρκεια.

Τεράστιες ελλείψεις

Με τα σημερινά δεδομένα απαιτείται τουλάχιστον αύξηση της οργανικής δύναμης κατά 50%. Οι κενές οργανικές θέσεις μέχρι και σήμερα είναι τουλάχιστον 1.350.Για το 1997 ο προϋπολογισμός του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για το ΠΣ προέβλεπε κονδύλι για προσλήψεις πυροσβεστών, οι οποίες, παρά τις μεγάλες ανάγκες δεν έγιναν. Τα υδροφόρα οχήματα του ΠΣ ανέρχονται σε 558 συνολικά, ενώ το ΠΣ πήρε από τη Δασική Υπηρεσία περίπου 700 οχήματα από τα οποία το 40% δεν είναι λειτουργικά και αξιόπιστα", επισήμανε ο Π. Δρίτσας, που αναφέρθηκε επίσης στα απαρχαιωμένα "καναντέρ", που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πιλότων τους.

Τα μέλη του ΔΣ της ΕΥΠΣΠΑ έκαναν έκκληση προς τους συναδέλφους τους της Δασικής Υπηρεσίας, για να αποφευχθούν οι στείρες αντιπαραθέσεις, γιατί "όλοι εκείνοι στους οποίους αναλογούν ευθύνες για να τις αποκρύψουν, χρησιμοποιούν τη γνωστή μέθοδο του αντεμπρησμού, ώστε το ένα μέτωπο να εξουδετερώνει το άλλο. Δηλαδή, ο ένας κλάδος εργαζομένων να συγκρούεται με τον άλλο και να αλληλοεξουδετερώνονται, κρύβοντας την αιτία και την αλήθεια".

Διαχρονική δασοκτόνα πολιτική

Ειδική μνεία έγινε στους λόγους για τους οποίους επέβαλε η κυβέρνηση στους πυροσβέστες τη δασοπυρόσβεση. Η κυβέρνηση, είπε ο Π. Δρίτσας δεν αποσκοπούσε στην προστασία των δασών. Εξοικονόμηση πόρων επιδιώκει στα πλαίσια της ευρωπαϊκής ενοποίησης για την επίτευξη των στόχων του Μάαστριχτ. Ηθελε την ανατροπή των εργασιακών μας σχέσεων και τον αποχαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων. Τέλος, τονίστηκε ότι βασικός εμπρηστής των δασών είναι η έλλειψη Εθνικού Κτηματολογίου και οι υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες νομιμοποιούνται καταπατημένες δασικές εκτάσεις. "Διαχρονικά, όλες οι πολιτικές ήταν δασοκτόνες, ουδέποτε νοιάστηκαν για τη δασοπροστασία, για τις εργασιακές μας σχέσεις και τους όρους διαβίωσης των πυροσβεστών", είπε ο Π. Δρίτσας.

Τη συνέντευξη παρακολούθησε ο Γιάννης Νάκης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος για τα Σώματα Ασφαλείας και εκπρόσωποι των δασοπόνων -- δασολόγων, οι οποίοι διαβεβαίωσαν τους πυροσβέστες ότι δεν είναι αντίπαλοι και ότι πρέπει να βρεθούν κοινοί τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Εμπρηστές έδρασαν στο Γραμματικό

Στο Γραμματικό έδρασαν απροκάλυπτα χτες οι εμπρηστές. Κάτοικοι της περιοχής αντιλήφθηκαν έγκαιρα ότι είχε ξεσπάσει πυρκαγιά στην περιοχή Σέσσι και ειδοποίησαν έγκαιρα την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία κινητοποίησε επίγεια και εναέρια μέσα για την αντιμετώπισή της. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, αφού έκαψε περίπου 30 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης, αλλά κάτοικοι της περιοχής, αστυνομικοί και δασοπυροσβέστες επιδόθηκαν σε ένα άγριο κυνηγητό για τη σύλληψη των εμπρηστών. Οπως έγινε γνωστό από την αστυνομία οι εμπρηστές "χτύπησαν" με δυο κλεμμένα ΙΧ αυτοκίνητα και μια μοτοσικλέτα. Τα οχήματα βρέθηκαν εγκαταλειμμένα στην περιοχή και ερευνώνται για τυχόν δακτυλικά αποτυπώματα. Τα δυο ΙΧ είχαν κλαπεί από τη Νέα Μάκρη και τα Γλυκά Νερά, ενώ η μοτοσικλέτα δεν είχε πινακίδες και είναι αγνώστου ιδιοκτήτη.

Στόχος εμπρηστών έγινε, όμως, και το άλσος της Αγίας Τριάδας στην Κηπούπολη στο δήμο Πετρούπολης. Η φωτιά σβήστηκε αμέσως από την ΠΥ.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκε και χτες από συνεργεία της Νομαρχίας Αθηνών, η καταγραφή των ζημιών σε σπίτια και καταστήματα της Παλιάς Πεντέλης. Μέχρι και το βράδυ της Κυριακής είχαν καταγραφεί 65 σπίτια και άλλες εγκαταστάσεις, καθώς και 4 μαγαζιά, το 65% των οποίων καταστράφηκαν ολοσχερώς. Στην Κοινότητα Πεντέλης εκκρεμούν άλλες 50 αιτήσεις κατοίκων σπιτιών που υπέστησαν ζημιές. Χτες και σήμερα τα συνεργεία της Νομαρχίας καταγράφουν τις ζημιές σε σπίτια της Νέας Πεντέλης. Οι δε περιπολίες στις δασικές εκτάσεις της Νέας και Παλιάς Πεντέλης, της Εκάλης, της Ερυθραίας, της Κηφισιάς και των Μελισσίων, θα συνεχιστούν μέχρι νεωτέρας. Στις ίδιες περιοχές εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 10 μ.μ.- 7 π.μ.

Υπόθεση του λαού η προστασία δασών - περιβάλλοντος

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

"Μπροστά στη λαϊκή κατακραυγή για την εμπρηστική της πολιτική, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξάγγειλε μέτρα εξαπάτησης των πληγέντων και του λαού, σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει τις εγκληματικές της ευθύνες για την πρωτοφανή καταστροφή των δασών και του περιβάλλοντος.

Σε μια προσπάθεια να καταλαγιάσει τη λαϊκή οργή για τη δασοκτόνα πολιτική της, η επικίνδυνη αυτή κυβέρνηση, για τα συμφέροντα του λαού και του τόπου, προχώρησε σε παροχές, που είναι ψίχουλα σε σχέση με το μέγεθος των καταστροφών. Θέτοντας, παράλληλα, όρους και προϋποθέσεις που τελικά ελάχιστους θα αφορούν. Αλλωστε, ο ελληνικός λαός έχει εμπειρία από παρόμοιες εξαγγελίες της κυβέρνησης, που είχε κάνει και στο παρελθόν για τους πλημμυροπαθείς, από τις οποίες ελάχιστοι έλαβαν τα κυβερνητικά ψίχουλα και μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για μια ακόμα φορά, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε συνειδητά την απόσυρση των δασοκτόνων νομοσχεδίων Τζουμάκα - Δρυ, αποδεικνύοντας ότι επιμένει στην εμπρηστική πολιτική της, που οπλίζει τα χέρια των καταπατητών - εμπρηστών και εξυπηρετεί μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, το λαό, με την πάλη του, να απαιτήσει την απόσυρση των δασοκτόνων νομοσχεδίων της κυβέρνησης, την άμεση αναδάσωση των καμένων εκτάσεων και τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων προστασίας των δασών.

Ο ελληνικός λαός να κάνει δική του υπόθεση την προστασία των δασικών εκτάσεων και του περιβάλλοντος. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση - Πρωτοβάθμια και Νομαρχιακή - οι οργανώσεις της νεολαίας, όλοι οι κοινωνικοί φορείς, να μετατρέψουν την οργή τους σε πάλη για μια άλλη πολιτική και στον τομέα της προστασίας των δασών".

Τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας, η μη εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, οι ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα θα οδηγήσουν και πάλι τους πυροσβέστες σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Αμετανόητη στην εμπρηστική πολιτική η κυβέρνηση...

Αντιστρόφως ανάλογα με το μέγεθος των καταστροφών είναι τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ