ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Αυγούστου 1998
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΓΚΟ
"Πλησιάζει" ο κίνδυνος επέκτασης του πολέμου

ΚΙΝΣΑΣΑ.-

Η απειλή ενός αφρικανικού πολέμου γύρω από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό πλησίαζε χτες στο να γίνει "εφιαλτική πραγματικότητα", καθώς χώρες από τις Μεγάλες Λίμνες στα ανατολικά έπαιρναν θέση μάχης εναντίον πολλών από τους νότιους γείτονες.

Η Ζιμπάμπουε άρχισε να αναπτύσσει δυνάμεις υπέρ του Προέδρου "υπό απειλή" Λοράν Καμπίλα, ενώ η Ρουάντα από τη μια καλούσε για ανακωχή και από την άλλη απειλούσε με απευθείας εμπλοκή, εκτός εάν η Ζιμπάμπουε "απέσυρε άμεσα" τους στρατιώτες της.

Στρατιώτες της Ανγκόλα επίσης άρχισαν να συρρέουν στην Κινσάσα προς βοήθεια του Λοράν Καμπίλα, σύμφωνα με το ραδιόφωνο της Μοζαμβίκης.

Οι ταραχές και ο συνεχιζόμενος εμφύλιος μεταξύ των δυνάμεων πιστών στον Καμπίλα και των "στασιαστών" στρατιωτικών του, που εκτείνεται σε μια περιοχή από την ανατολική ως τη δυτική Αφρική, "απειλεί", κατά αναλυτές, να σύρει όλες τις χώρες της περιοχής σε πόλεμο.

Η κυβέρνηση του Καμπίλα και ο ίδιος ο Κογκολέζος Πρόεδρος υποστηρίζουν ότι οι Ρουάντα και Ουγκάντα βρίσκονται πίσω από την "ανταρσία" των στρατιωτικών του, οι οποίοι προσπαθούν να τον ανατρέψουν. Οι δύο χώρες αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο ηγέτης της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, κάλεσε για ειρηνευτικές συνομιλίες στην Πρετόρια όλες τις εμπλεκόμενες χώρες: Κογκό, Ουγκάντα, Ζιμπάμπουε και Ρουάντα. "Παίρνουμε αυτήν την πρωτοβουλία για να αποφύγουμε ένα λουτρό αίματος", είπε εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής. Ο Καμπίλα, ο Πρόεδρος της Ρουάντα, Παστέρ Μπιζιμούνγκου, ο Πρόεδρος της Ουγκάντα, Γιούουερι Μουσεβένι, και ο Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, συμφώνησαν "κατ' αρχήν" στη συνάντηση και συζήτησή τους για την αποκατάσταση της "ηρεμίας" στην περιοχή.

Στυγνή κρατική τρομοκρατία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΧΑΡΤΟΥΜ.-

"Η αποστολή μας ήταν σαφής. Να χτυπήσουμε το δίκτυο των φανατικών οργανώσεων, που συνδέονται και χρηματοδοτούνται από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, ίσως τον πλέον γνωστό οργανωτή και χρηματοδότη της διεθνούς τρομοκρατίας στον κόσμο σήμερα".

Με αυτά τα λόγια, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον απευθύνθηκε χτες αργά το απόγευμα προς τον αμερικανικό λαό, προσπαθώντας να αιτιολογήσει τις πράξεις της στυγνής τρομοκρατίας και των επιδρομών, που παραβιάζουν κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου, αλλά και φανερώνουν με τον πιο έκδηλο τρόπο την ωμότητα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, να επιβάλλει το "δίκιο" τους τρομοκρατώντας, σκοτώνοντας και καταστρατηγώντας κάθε έννοια ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας άλλων χωρών. "Οι ομάδες αυτές έχουν κοινό μίσος για τη δημοκρατία, μια φανατική εξύψωση της βίας και μια τρομερή παραμόρφωση της θρησκείας τους για να δικαιολογήσουν τις δολοφονίες αθώων", δήλωνε ο Κλίντον, ορμώμενος, μάλλον, από το "ψυχογράφημα" της αμερικανικής πολιτικής.

Ο Πρόεδρος "εξηγούσε" ότι για τέσσερις λόγους διέταξε να προχωρήσουν οι βομβαρδισμοί, στηριζόμενος πάνω στο αμερικανικό δίκαιο πάντα:

  • Επειδή οι ομάδες του Μπεν Λάντεν έπαιξαν καίριο ρόλο στις επιθέσεις με στόχους τις αμερικάνικες πρεσβείες στην Κένυα και την Τανζανία.
  • Επειδή οι ομάδες αυτές έκαναν και στο απώτερο παρελθόν κι άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις σε διάφορες περιοχές του κόσμου.
  • Επειδή σχεδιάζονταν και άλλες επιθέσεις, που θα είχαν ως αποτέλεσμα αιματοχυσία ανάλογη του Νταρ ες Σαλάαμ και του Ναϊρόμπι.
  • Επειδή, τέλος, οι ομάδες επιδίωκαν να εξοπλιστούν με χημικά και άλλα επικίνδυνα όπλα.

Χτες όμως, από την πρωτεύουσα της Κένυας, Ναϊρόμπι, όπου βρίσκεται ο επικεφαλής του FBI, δήλωσε ότι η απόφαση της Ουάσιγκτον να εξαπολύσει αεροπορικές επιθέσεις εναντίον στόχων στο Αφγανιστάν και το Σουδάν δεν ήταν απαραιτήτως άμεσο αποτέλεσμα των ερευνών για τις βομβιστικές επιθέσεις σε αμερικανικές πρεσβείες στην ανατολική Αφρική. "Πρόκειται για μία έρευνα που προχωρεί σε πολλά μέτωπα", δήλωσε ο διευθυντής του FBI Λούις Φρι, "αδειάζοντας τον Κλίντον και πρόσθεσε: "Δεν μπορώ να αναφέρω λεπτομέρειες ούτε να χαρακτηρίσω το είδος των στοιχείων που έχουμε συλλέξει στο Ναϊρόμπι, αλλά είναι μία έρευνα που θα διαρκέσει πιθανώς μήνες".

Οι επιθέσεις

Εφτά στόχους σημάδεψαν οι αμερικανικοί πύραυλοι "Τόμαχοκ", που εξαπέλυσαν προχτές τα εφτά πλοία των ΗΠΑ που έπλεαν στην Αραβική και στην Ερυθρά Θάλασσα εναντίον του Σουδάν και του Αφγανιστάν και τουλάχιστον ο ένας "καταστράφηκε ολοσχερώς". Η επίθεση άρχισε στις 20.30 ώρα Ελλάδας προχτές, με σχεδόν διαδοχικές εκτοξεύσεις (από 50 έως 100) πυραύλων "Τόμαχοκ" - που είναι τύπου "Κρουζ" και πετούν οριζόντια στο έδαφος, αναζητώντας το στόχο τους, με βάση πληροφορίες που έχουν εισαχθεί στον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή - σημαδεύοντας έξι από τους στόχους που ήταν σε αφγανικό έδαφος, σε απόσταση περίπου 160 χιλιομέτρων νότια της πρωτεύουσας Καμπούλ και έναν όπου ήταν εργοστάσιο κατασκευής χημικών - σύμφωνα με τους Αμερικανούς - κοντά στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ.

Οι έξι εγκαταστάσεις που χτυπήθηκαν αποτελούν, σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, "το μεγαλύτερο μουσουλμανικό συγκρότημα εκπαίδευσης του κόσμου". Οι ίδιες υπηρεσίες εκτιμούν ότι, την ώρα της επίθεσης, περίπου 600 άτομα βρίσκονταν στο συγκρότημα, το οποίο περιλαμβάνει εγκαταστάσεις υποδομής του δικτύου του Οσάμα Μπιν Λάντεν,καθώς και αποθήκες όπλων και πυρομαχικών. ΟΙ ΗΠΑ θεωρούν "υπ' αριθμόν ένα" εχθρό τους τον Μπιν Λάντεν, που θεωρούν ότι διευθύνει και χρηματοδοτεί, από το Αφγανιστάν, δίκτυο έξι ισλαμικών τρομοκρατικών οργανώσεων. Ο ηγέτης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, πάντως, έσπευσε να δηλώσει ότι ο Λάντεν δεν έχει δικά του στρατόπεδα στη χώρα, ενώ είναι σώος ο ίδιος και οι σύντροφοί του μετά την επίθεση.

Ομως, πακιστανικές πηγές στο βόρειο τμήμα της χώρας ανέφεραν ότι αμερικανικά αεροπλάνα έπληξαν και το αεροδρόμιο στην περιοχή του Χοστ, μια εκδοχή, που αργά χτες το απόγευμα ανακατασκευάστηκε μετά από προσωπικό τηλεφώνημα του Κλίντον στον πρωθυπουργό του Πακιστάν Ναρουάζ Σαρίφ.Στην επίθεση στο Αφγανιστάν, τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ το αφγανικό πρακτορείο ειδήσεων, που εδρεύει στο Πακιστάν, έκανε λόγο για 21 νεκρούς στην περιοχή Χοστ.

Ενας "χημικός" στόχος

Στο Σουδάν, ήταν ο έβδομος στόχος, ένα εργοστάσιο στην περιοχή Σίφα, στη βιομηχανική ζώνη της πρωτεύουσας Χαρτούμ, περιοχή που οι Σουδανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δεν είναι στρατιωτική και κατά συνέπεια δεν είχε αντιαεροπορική άμυνα. Κατά τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, το εργοστάσιο κατασκεύαζε μία ουσία απαραίτητη για την κατασκευή του τοξικού αερίου νεύρων VX και αποτελεί τμήμα του στρατιωτικο-βιομηχανικού σουδανικού συγκροτήματος που χρηματοδοτεί ο Μπιν Λάντεν.

Οι σουδανικές αρχές επιμένουν από την πρώτη στιγμή ότι το εργοστάσιο που χτυπήθηκε είναι η μεγαλύτερη, και μάλιστα ιδιωτική, φαρμακοβιομηχανία της χώρας Αλ - Σιφάα,που παρασκευάζει μεταξύ άλλων και φάρμακα για την ελονοσία. Οι αντιδράσεις στην ίδια τη χώρα ήταν εξαιρετικά έντονες, ενώ λίγες ώρες μετά την επίθεση οργισμένοι κάτοικοι του Χαρτούμ διαδήλωσαν μπροστά στην πρεσβεία των ΗΠΑ, ενώ ορισμένοι προσπάθησαν να εισβάλουν στο χώρο και κατέβασαν την αστερόεσσα και την έκαψαν. Οσο για την πολιτική ηγεσία, χτες ο Πρόεδρος του Σουδάν, Ομάρ Χασάν αλ - Μπασίρ, δήλωσε ότι η χώρα του θα ζητήσει από τα Ηνωμένα Εθνη να διεξάγουν έρευνα για την αμερικανική επιδρομή και ανακοίνωσε ότι συνεδρίασε εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο Αμυνας για να εξετάσει την απάντηση που θα δώσει το Σουδάν στην αμερικανική επίθεση, ενώ το Σουδάν αποφάσισε να ανακαλέσει όλα τα μέλη της διπλωματικής αποστολής του στην Ουάσιγκτον.

Σε επιφυλακή

Οι αμερικανικές πρεσβείες σε όλο τον πλανήτη, αλλά κυρίως στις περιοχές της Ασίας και του Ειρηνικού, παίρνουν έκτακτα μέτρα ασφαλείας, περιμένοντας μια απάντηση από τους τρομοκράτες, όπως δηλώνουν Αμερικανοί αξιωματούχοι, συντονιζόμενοι πλήρως σ' αυτό που εξήγγειλε ο Κλίντον "ένα μακρόχρονο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας". Χτεσινό δημοσίευμα των "Τάιμς" αναφέρει ακόμη ότι διακόσιοι πεζοναύτες και άλλο αμερικανικό προσωπικό αποσπάστηκαν την Κυριακή από τη δύναμη, που συμμετέχει στα γυμνάσια του ΝΑΤΟ και στάλθηκαν στα Τίρανα για να προστατεύσουν την Αμερικανική Πρεσβεία. Ακόμα "επικίνδυνες περιοχές και χώρες" χαρακτηρίζονται και άλλες χώρες της Βαλκανικής, μιας περιοχής που μάλλον στρέφεται πλέον η προσοχή των Αμερικανών. Παράλληλα, το FBI εξέδωσε προειδοποιητική ανακοίνωση προς όλους τους Αμερικανούς πολίτες, που βρίσκονται στο εξωτερικό ή προετοιμάζονται για αναχώρηση, να είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί και προσεκτικοί.

Αντιδράσεις

Οι αιφνίδιες τρομοκρατικές επιθέσεις των ΗΠΑ προκάλεσαν πλήθος αντιδράσεων σε όλο τον πλανήτη.

Κατ' αρχάς, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προσπάθησε να κρατήσει ίσες αποστάσεις. Το γραφείο του εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία καταδικάζει την τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές και εκφράζει την ανησυχία του για τις αμερικανικές στρατιωτικές επιθέσεις.

Αναμενόμενες ήταν οι αντιδράσεις από τις "πολιτισμένες σύμμαχες χώρες" των ΗΠΑ. Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Βόλφανγκ Σούσελ, δήλωσε ότι οι αμερικανικές επιθέσεις εναντίον στόχων στο Αφγανιστάν και το Σουδάν είναι προφανές πως έγιναν σε απάντηση για τις βομβιστικές ενέργειες στην Κένυα και την Τανζανία. Ο Τόνι Μπλερ ήταν μεταξύ των πρώτων που είχε ενημερωθεί από πριν και έσπευσε να συνηγορήσει και να υποστηρίξει τις ΗΠΑ. "Υποστηρίζω με θέρμη την αμερικανική ενέργεια εναντίον των διεθνών τρομοκρατών. Οι τρομοκράτες στον κόσμο πρέπει να γνωρίζουν ότι οι δημοκρατικές κυβερνήσεις ενεργούν με αποφασιστικότητα για την αποτροπή εγκληματικών ενεργειών", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μπλερ. Σ' αυτό το κλίμα κινήθηκαν όλες περίπου οι δηλώσεις των ηγετών των χωρών της Ευρώπης, αλλά και της Ιαπωνίας.

Μοναδική παραφωνία στο κλίμα, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν, ο οποίος, ενώ αρχικά χαρακτήρισε την επίθεση "αναξιοπρεπή", σκλήρυνε λίγο αργότερα τη στάση του, καταδικάζοντάς την. Η Δούμα, στη συνεδρίασή της, υιοθέτησε χτες απόφαση, με την οποία καταδικάζει τις αμερικανικές επιθέσεις εναντίον του Αφγανιστάν και του Σουδάν και προειδοποιεί ότι οι ενέργειες αυτές θα βαρύνουν στην επικύρωση της συμφωνίας START - 2.

Ο αραβικός κόσμος

Αντίθετα, με οργή αντέδρασαν οι περισσότερες αραβικές χώρες, ενώ στη Δυτική Οχθη, στο Πακιστάν και στη Λιβύη πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις καταδίκης στις αμερικανικές επιθέσεις. Στην Τρίπολη, ο συνταγματάρχης Καντάφι ηγήθηκε σήμερα συγκέντρωσης για να καταδικάσει την πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του Σουδάν. Στη Βηρυτό, η φιλοϊρανική οργάνωση "Χεζμπολάχ", την οποία οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση, προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις θα προκαλέσουν περαιτέρω βία εναντίον αμερικανικών συμφερόντων ανά τον κόσμο.

Πιο βίαιες ήταν οι αντιδράσεις του Πακιστάν, το οποίο υποστηρίζει ότι οι αμερικανικές πυραυλικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν συνιστούν παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας μιας ισλαμικής χώρας, όπως δήλωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Σαρτάι Αζίζ.Ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε μάλιστα ότι οι αμερικανικές επιθέσεις στο γειτονικό Αφγανιστάν είναι "θέμα που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στο λαό του Πακιστάν".

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
"Μυστικές συνομιλίες" Βελιγραδίου - Πρίστινας;

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. -

Τόσο αλβανικές πηγές όσο και σερβικές διατείνονταν χτες πως πραγματοποίησαν μυστικές "απευθείας συνομιλίες" αυτήν τη βδομάδα για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου. Η είδηση ίσως αποτελεί το "πρελούδιο" μιας διαδικασίας "επίλυσης" του προβλήματος.

Την ώρα που ο Κρίστοφερ Χιλ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ και εντεταλμένος της αμερικανικής διπλωματίας για την κρίση στο Κόσσοβο, δήλωνε πως είναι "μάλλον απίθανο" να διεξαχθούν συνομιλίες στο παρόν στάδιο μεταξύ των δύο πλευρών, ο Φεχμί Αγκανι, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας των Κοσσοβάρων αυτονομιστών, δήλωνε στην αγγλόφωνη έκδοση της "Κόχα Ντιτόρε" ότι ήδη "συνομιλίες διεξάγονται ανάμεσα στην αλβανική και τη σερβική πλευρά".

Πηγές προσκείμενες στη σερβική αντιπροσωπεία επιβεβαίωσαν ότι άμεσες συνομιλίες διεξήχθησαν νωρίτερα αυτήν την βδομάδα: "Πραγματοποιήθηκαν μυστικά, την ίδια ημέρα που η αλβανική διαπραγματευτική ομάδα δεν εμφανίστηκε σε επίσημη συνάντηση", δήλωσε σερβική πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Στο μεταξύ, σε επίσημο επίπεδο, η "σκληρή" ρητορική του κυριότερου Κοσσοβάρου Αλβανού πολιτικού ηγέτη συνεχιζόταν. Ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα κάλεσε χτες για δημιουργία μιας ζώνης "απαγόρευσης πτήσεων" πάνω από το Κοσσυφοπέδιο, για να αποτραπεί η καταστολή των Αλβανών ανταρτών από τη "σερβική πολεμική μηχανή".

Η δήλωση Ρουγκόβα σημειώθηκε μία ημέρα μετά τη γαλλική "προειδοποίηση" προς τη Μόσχα να μεταβάλει τη στάση της διότι "θα χρειαστεί επέμβαση" αν η "διπλωματία" αποτύχει...

Στο ίδιο το Κόσσοβο, το γιουγκοσλαβικό κρατικό πρακτορείο "Τανγιούνγκ" και αλβανικές πηγές ανέφεραν μάχες μεταξύ ανδρών του "Απελευθερωτικού Στρατού" (UCK) και σερβικών αστυνομικών μονάδων. Δεν υπήρξαν πληροφορίες για θύματα.

Αντιδράσεις των μαζικών οργανώσεων

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις ελληνικών ειρηνιστικών κι εργατικών οργανώσεων εναντίον των αμερικανικών βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν και στο Σουδάν, με τις περισσότερες εξ αυτών να σημειώνουν τον "αποτροπιασμό τους", και την κάθετη αντίρρησή τους στη χρήση τρομοκρατικών μεθόδων από τους υποτιθέμενους..."διώκτες της τρομοκρατίας".

Πιο συγκεκριμένα:

Η ΕΕΔΥΕΘ

Μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας - πικετοφορία που οργάνωσε στις 7 χτες βράδυ η ΕΔΥΕΘ και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, κατέληξε στο αμερικανικό προξενείο της πόλης και διατράνωσε την απόφαση των αγωνιστών της ειρήνης και της νεολαίας ότι αυτή η τρομοκρατική ενέργεια δε θα βρει υποστηρικτές μέσα στους λαούς και θα καταδικαστεί στη συνείδηση όλων των ανθρώπων καλής θέλησης.

Σχετική ανακοίνωση της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη αναφέρει: "Αυτή η τρομοκρατική ενέργεια δείχνει το πραγματικό πρόσωπο της πολιτικής των ιμπεριαλιστών, που δε διστάζει ανά πάσα στιγμή να θυσιάσει γυναικόπαιδα στο βωμό της εξυπηρέτησης των συμφερόντων τους".

Εξω από το αμερικανικό προξενείο, οι διαδηλωτές κατήγγειλαν με τα συνθήματά τους την πολιτική βίας και τρομοκρατίας σε βάρος των λαών.

Η ΝΑΣΘ

H Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Θεσσαλονίκης, ο νομαρχιακός σύμβουλος και υποψήφιος Νομάρχης, Μιχάλης Σπυριδάκης, με ανακοίνωσή τους καταδίκασαν την τρομοκρατική ενέργεια των ΗΠΑ να βομβαρδίσουν περιοχές του Αφγανιστάν και Σουδάν με το πρόσχημα της καταστολής της τρομοκρατίας.

"Ο διεθνής τρομοκράτης - ΗΠΑ - με την ενέργεια αυτή", τονίζει η ανακοίνωση της ΝΑΣΘ, "επιδιώκει να τρομοκρατήσει τους λαούς για να περάσουν τα σχέδια της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Αλλωστε, γνωρίζουν πολύ καλά το ρόλο τους για την περιοχή των Βαλκανίων".

"Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση", επισημαίνει η ΝΑΣΘ, "Η Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αντί να σωπαίνει ένοχα και να συμφωνεί, πρέπει να καλέσει το λαό της περιοχής σε επαγρύπνηση και συναγερμό γιατί τα σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ μόνο δεινά και καταστροφές φέρνουν στους λαούς".

Καταδικάζοντας την κυβέρνηση και τα κόμματα που συμφωνούν με την υποτακτική στάση απέναντι στις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, η ΝΑΣΘ καλεί το λαό να βγάλει τα συμπεράσματά του για το:

"Ποιος ενδιαφέρεται και μάχεται για τα συμφέροντά του και για ειρηνική συνύπαρξη με τους άλλους λαούς και ποιος γίνεται μηχανισμός επιβολής της αντιλαϊκής βάρβαρης και τρομοκρατικής πολιτικής".

Η ανακοίνωση καλεί το λαό να δώσει μήνυμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές με τη στήριξη των συνδυασμών που αντιστέκονται με συνέπεια σ' αυτή την επικίνδυνη πολιτική.

Η ΕΕΔΔΑ

"Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης" τονίζει μεταξύ άλλων:

Οι ΗΠΑ δεν αντέδρασαν, όταν η καναδέζικη πετρελαϊκή εταιρία Arakis βοηθούσε το δικτατορικό καθεστώς του Σουδάν να παρασκευάσει χημικά και βιολογικά όπλα μαζικής καταστροφής, τα οποία χρησιμοποιεί ενάντια στον αντάρτικο στρατό και τον άμαχο πληθυσμό του Νοτίου Σουδάν και της Νούμπα στο Δυτικό Σουδάν. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις των Αφγανών Μουτζαχεντίν εκπαιδεύονταν και χρηματοδοτούνταν από τις ΗΠΑ για τον πόλεμο ενάντια στο λαό του Αφγανιστάν και στη συνέχεια ενάντια στη Βοσνία και την Αλγερία τους λαούς του κόσμου".

Οργανώσεις των εργαζομένων

Το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας (ΕΚΑ) με δελτίο Τύπου του "εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την τρομοκρατική επίθεση που εξαπέλυσαν οι "ράμπο" των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον αμάχων πολιτών, με το πρόσχημα της καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας που οι ίδιοι παράγουν και συντηρούν".

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά με επιστολή του προς την αμερικανική πρεσβεία ΜΜΕ αναφέρει "καταγγέλλουμε τις πειρατικές τρομοκρατικές επιδρομές οι οποίες εντάσσονται στην προσπάθεια των ΗΠΑ για επιβολή της Νέας Τάξης, αδιαφορώντας για ύπαρξη θυμάτων (... ) οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να αντιστέκονται στις προσπάθειες τρομοκράτησης των λαών, θα συνεχίσουν να αγωνίζονται ενώνοντας τις δυνάμεις τους για την ασφάλεια και την ειρήνη στον κόσμο".

Το Συνδικάτο Οικοδόμων του Ν. Θεσσαλονίκης, καταγγέλλοντας "την πρωτοφανή επίδειξη δύναμης και αυθαιρεσίας των αμερικανικών δυνάμεων", σημειώνει: "χωρίς να ενημερωθεί κανένας, ούτε ο ΟΗΕ, ούτε άλλος οργανισμός, σε ρόλο χωροφύλακα, οι αμερικανικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές (... ). Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αντισταθούμε, να συσπειρωθούμε και να ανατρέψουμε αυτήν την απάνθρωπη πολιτική".

Καταγγελίες για τις αμερικανικές επιθέσεις απέστειλαν, επίσης, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας,η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Πάτρας,η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων,το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος,κ. ά. εργατικές οργανώσεις.

Η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών

"Η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών (ΚΑΕ) διαμαρτύρεται έντονα στην κυβέρνηση, για την ευθυγράμμισή της στην εντολή Κλίντον για γκανγκστερικούς βομβαρδισμούς κατά των λαών Αφγανιστάν και Σουδάν, χωρίς καμία ειδοποίηση και έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας, πράγμα που εγκυμονεί κινδύνους για τις περιοχές των Βαλκανίων και του Αιγαίου πελάγους".

Τα ερείπια απο το εργοστασιο στο Χαρτούμ που βομβάρδισαν οι αμερικάνοι

Τα ερείπια από το εργοστάσιο στο Χαρτούμ, που βομβάρδισαν οι Αμερικανοί

Παραβιάζουν κάθε έννοια Δικαίου

Την καταδίκη των ΗΠΑ ζητά ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης με Ερώτησή του προς το Συμβούλιο της ΕΕ

Την καταδίκη των ΗΠΑ ζητά ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Εφραιμίδης για τους στυγνούς, εγκληματικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς που πραγματοποίησε εναντίον στόχων στο Σουδάν και το Αφγανιστάν. Οι βομβαρδισμοί αυτοί, που παραβιάζουν κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου, επιβεβαιώνουν την προσπάθεια των ΗΠΑ, να επιβάλουν και με τα όπλα, την κυριαρχία τους σε παγκόσμια κλίμακα και πολλαπλασιάζουν τις ανησυχίες για το ρόλο που καλούνται να παίξουν οι πολυεθνικές στρατιωτικές δυνάμεις άμεσης επέμβασης που δημιουργούνται στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ δε θεωρούν πλέον αναγκαία ούτε την τυπική κάλυψη του ΟΗΕ, ούτε τη συμμετοχή άλλων δυνάμεων, για να προχωρήσουν ανενδοίαστα σε στρατιωτικές επεμβάσεις, αδιαφορώντας για τη διεθνή νομιμότητα, τονίζει στην Ερώτηση του προς το Συμβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Ο Βασίλης Εφραιμίδης καλεί το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την καταδίκη των ΗΠΑ από τον ΟΗΕ και τα άλλα διεθνή Φόρουμ και να προχωρήσει στη λήψη άμεσων μέτρων που θα αποκλείουν την εμπλοκή και τη χρήση στρατιωτικών δυνάμεων των κρατών μελών σε τέτοιου είδους δολοφονικές ενέργειες και γκαγκστερικές επιδρομές.

Προσπάθεια επιβολής της "Νέας Τάξης"

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

"Το ΚΚΕ καταγγέλλει με όλες τις δυνάμεις του τη νέα ενέργεια κρατικής τρομοκρατίας του αμερικανικού ιμπεριαλισμού να βομβαρδίσει στόχους στο Σουδάν και το Αφγανιστάν.

Πρόκειται για πράξη ωμής και απροκάλυπτης βίας, απροσχημάτιστη επιδρομή, που αποδεικνύει ότι οι ιμπεριαλιστές δε διστάζουν να κουρελιάζουν και αυτό το διεθνές δίκαιο, στο όνομα του οποίου υποκριτικά ομνύουν. Πολύ περισσότερο που ήταν οι ίδιοι οι Αμερικανοί και άλλες αντιδραστικές κυβερνήσεις του Περσικού Κόλπου, που είχαν εξοπλίσει, χρηματοδοτήσει και εκπαιδεύσει τις τρομοκρατικές αυτές ομάδες από τη δεκαετία του '80.

Οι βομβαρδισμοί στο Σουδάν και στο Αφγανιστάν είναι μέρος της γενικής πολιτικής του ιμπεριαλισμού να επιβάλλει παντού τη θέλησή του, της "νέας τάξης πραγμάτων".

Αποτελεί μεγίστη πρόκληση, ο υπ' αριθμόν ένα τρομοκράτης και φονιάς των λαών, οι ΗΠΑ, να αυτοαναγορεύονται σε καταστολείς της τρομοκρατίας!

Επιβάλλεται επαγρύπνηση και ετοιμότητα μαζικής αντίδρασης του λαού, γιατί είναι άμεσος ο κίνδυνος να υπάρξουν ανάλογα ή και χειρότερα γεγονότα και στην περιοχή μας, στο Κόσσοβο.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σιωπά απέναντι σε αυτό το αίσχος. Είναι υποχρεωμένη να τοποθετηθεί, γιατί η σιωπή ισοδυναμεί με συνενοχή".

Η πρώτη αντίδραση των Σουδανών ήταν να βγουν διαμαρτυρόμενοι στους

Η πρώτη αντίδραση των Σουδανών ήταν να βγουν διαμαρτυρόμενοι στους δρόμους

ΡΩΣΙΑ
Ζητά παραίτηση Γιέλτσιν το ΚΚΡΟ

ΜΟΣΧΑ. - Την παραίτηση του Ρώσου Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν ζήτησε χτες ο αρχηγός του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, με αφορμή τον τρόπο με τον οποίον χειρίστηκε τη νομισματική κρίση που μαστίζει τη Ρωσία.

"Νομίζω ότι θα ήταν ευλογία εάν ο Γιέλτσιν και η ακολουθία του παραιτούνταν με τη θέλησή τους", είπε ο Ζιουγκάνοφ μιλώντας στη Δούμα, που συνεδρίασε εκτάκτως για να συζητήσει την οικονομική και νομισματική κατάσταση της χώρας.

"Η κυβέρνηση δεν είναι ικανή να λειτουργήσει, στην ουσία δεν υπάρχει κυβέρνηση", δήλωσε ο Ζιουγκάνοφ, προσθέτοντας ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα θα προσπαθήσει να ρίξει την κυβέρνηση.

Ο Ζιουγκάνοφ τόνισε εξάλλου την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης και απηύθυνε έκκληση για μαζικές διαδηλώσεις στις 7 Οκτωβρίου, όταν τα εργατικά συνδικάτα προγραμματίζουν μεγάλη απεργία με αίτημα την αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ