ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο εργαζόμενος λαός θα πληρώσει το λογαριασμό της κρίσης
  • Τα μόνα μέτρα που θα παρθούν και στην Ελλάδα και σ' όλη την Ευρώπη είναι μέτρα που θα οδηγήσουν στο μεγάλωμα του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων και στην αύξηση των κερδών
  • Η εξαγορά και η τρομοκρατία γίνονται αναπόσπαστα στοιχεία της καθημερινής ζωής μας. Εχουν επιπτώσεις στους χώρους δουλιάς, στην ανάπτυξη του κινήματος

"Τα μόνα μέτρα που θα παρθούν και στην Ελλάδα και σ' όλη της Ευρώπη είναι μέτρα που θα οδηγήσουν στο μεγάλωμα του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων και στην αύξηση των κερδών. Εδώ, αν θέλετε, υπάρχει πλήρης συμφωνία, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων, βέβαια με πρώτο βιολί και βιολιστή την κυβέρνηση και το κύριο Σημίτη. Εδώ συμφωνούν όλοι, κι αυτοί που είναι με τη μια διαχείριση και αυτοί που είναι με την άλλη διαχείριση. Τέτοια μέτρα θα παρθούν". Τα παραπάνω τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,αναφερόμενη στα μέτρα που προτίθενται να πάρουν οι κυβερνώντες για την αντιμετώπιση της κρίσης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες το μεσημέρι στα τοπικά ΜΜΕ, στην Καλαμάτα, κατά τη διάρκεια περιοδείας της στη Μεσσηνία. Μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, στην αρχή της Συνέντευξης η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε τα παρακάτω:

"Βεβαίως μια περιοδεία έχει τοπικό στόχο την καλύτερη επικοινωνία με τα προβλήματα της περιοχής. Ομως, μπορώ να πω προκαταβολικά ότι η μεγάλη πλειοψηφία των προβλημάτων της Μεσσηνίας, ο βασικός πυρήνας, δεν είναι τοπικά προβλήματα. Απορρέουν από τη γενικότερη πορεία της οικονομίας, από τη γενικότερη κατάσταση, από την πολιτική της κυβέρνησης και όλων των παραγόντων που επιδεινώνουν καθημερινά τη ζωή του ελληνικού λαού και δυσκολεύουν αυτό που εμείς εννοούμε πραγματική φιλολαϊκή ανάπτυξη της χώρας. Μπορεί να υπάρχουν αποχρώσεις από νομό σε νομό, και υπάρχουν. Αλλά τα προβλήματα είναι πανελλαδικά.

Ο,τι περνάει, βεβαίως, από το χέρι μας - και σε τοπικό επίπεδο - εμείς το κάναμε και θα το κάνουμε και προσπαθούμε να γίνουμε όσο το δυνατόνκαλύτεροι, πιο μαχητικοί. Ιδιαίτερα για το θέμα των συνεπειών από τις πυρκαγιές, καθώς μπαίνουμε στο χειμώνα και τα προβλήματα είναι ίσως χειρότερα. Φυσικά δεν πρέπει να τα δούμε μόνο σαν "πυρκαγιές" αλλά κύρια σαν κοινωνικά στρώματα που πλήττονται. Και για το θέμα του ΟΣΕ που, βεβαίως δεν είναι στενά Μεσσηνιακό, θα παρέμβουμε, γνωρίζοντας ότι υπάρχει προεπιλογή ο σιδηρόδρομος στην Πελοπόννησο να σβήσει και να μείνει μόνο ένας κορμός Πάτρα - Κόρινθος - Θεσσαλονίκη - Ειδομένη, ένας δηλαδή βασικός κορμός που εξασφαλίζει τα εμπορεύματα και όχι τον ελληνικό λαό, ανεξάρτητα πού κατοικεί".

Ακόμα πιο επώδυνα τα νέα μέτρα

"Επιτρέψτε μου να κάνω ορισμένα σχόλια γενικότερης σημασίας που αφορούν όμως - τρόπος του λέγειν - και τον τελευταίο κάτοικο της περιοχής σας. Δεν το λέω υποτιμητικά αυτό το "τελευταίο", είναι τρόπος του λέγειν.

Αυτές τις μέρες ακούμε σ' όλες τις πτώσεις και σ' όλους τους αριθμούς για κρίση, χρηματιστήρια, μετοχές, τζόγος, κλπ. Και γίνονται και διάφορες προβλέψεις.

Για το Κόμμα μας δεν ήταν έκπληξη. Ημασταν απόλυτα προετοιμασμένοι, είχαμε προβλέψει αυτή την κρίση, αυτό τον κύκλο της κρίσης και τις επόμενες που θα 'ρθουν, στην Ευρώπη και παγκόσμια, καθώς και τις ιδιαίτερα τραγικές συνέπειες στην Ελλάδα. Και από αυτή την άποψη δε συμμεριζόμαστε τη σκόπιμη πολιτική αισιοδοξία που δείχνει η κυβέρνηση, ότι τα πράγματα θα πάνε καλά.Βεβαίως, είναι πολύ μεγάλο θέμα, δεν μπορούμε να κάνουμε ανάλυση εδώ, θα σας πω όμως ορισμένες βασικές επισημάνσεις του Κόμματός μας.

Κοιτάξτε, η κρίση έχει και μια καλή πλευρά μέσα στην τραγωδία. Μπορεί να βοηθήσει ένα πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, το πιο έμπειρο, αν θέλετε, κομμάτι του, το εργατικό, τα λαϊκά στρώματα να συνειδητοποιήσουν ότι ήρθε η ώρα να παρέμβουν, να ξεσηκωθούν, βεβαίως προγραμματισμένα, συντονισμένα με πολιτικό σχέδιο. Γιατί από δω και μπρος τα μέτρα θα είναι ακόμα πιο επώδυνα. Το λογαριασμό της κρίσης θα τον πληρώσει, πριν απ' όλα, η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι που παράγουν αξίες, εμπορεύματα, αγαθά. Αυτό να 'ναι καθαρό. Κι αυτό θα γίνει σ' όλη την Ευρώπη και σ' όλο τον κόσμο. Το λογαριασμό θα τον πληρώσει ο εργαζόμενος λαός και τα πιο λαϊκά στρώματα. Επομένως, θα έχουμε νέα επιταχυνόμενα μέτρα, το έχει, ήδη, αναγγείλει η κυβέρνηση και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

Ακούμε για διάφορα γιατροσόφια. Εμείς μπορούμε με την πιο μεγάλη βεβαιότητα να κάνουμε την εξής πρόβλεψη: Τα γιατροσόφια θα είναι σε βάρος του λαού και - το κυριότερο - ειδικά για την Ελλάδα, δεν έχουν πέραση και τα κλασικά γιατροσόφια της προηγούμενης δεκαετίας. Η ελληνική κυβέρνηση και οι συμπαίχτες της σ' αυτό το παιχνίδι, που βρίσκονται μέσα στην αντιπολίτευση - και συμπαίχτες είναι όλα τα κόμματα που, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, σιγοντάρουν την πολιτική της κυβέρνησης, μιλώντας για μονόδρομο της ΟΝΕ, ανεξάρτητα αν κάνουν κριτική στην κυβέρνηση - σκέφτονται και προτείνουν μέτρα που, για την Ελλάδα, δεν πρόκειται να λειτουργήσουν. Αυτά τα μέτρα μπορεί να λειτουργήσουν προς όφελος του γερμανικού κεφαλαίου, μπορεί να τα πάρει η Γερμανία, μπορεί σ' ένα βαθμό να τα πάρει η Γαλλία, μπορεί να τα πάρει, ενδεχόμενα, και η Μεγάλη Βρετανία, αλλά, στα πλαίσια της ΟΝΕ, δεν μπορεί και απαγορεύεται να τα πάρει η Ελλάδα. Αυτό είναι καθαρό.

Τα μόνα μέτρα που θα παρθούν και στην Ελλάδα και σ' όλη της Ευρώπη είναι μέτρα που θα οδηγήσουν στο μεγάλωμα του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων και στην αύξηση των κερδών. Εδώ, αν θέλετε, υπάρχει πλήρης συμφωνία, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων, βέβαια με πρώτο βιολί και βιολιστή την κυβέρνηση και το κύριο Σημίτη. Εδώ συμφωνούν όλοι, κι αυτοί που είναι με τη μια διαχείριση και αυτοί που είναι με την άλλη διαχείριση. Τέτοια μέτρα θα παρθούν.

Εμείς προβλέπουμε: Η δραχμή θα περάσει από νέο κύκλο υποτίμησης. Και, ακόμη και αν είναι τεχνητά υπερτιμημένη, στην πορεία θα είναι υποτιμημένη σε σχέση με το ΕΥΡΩ, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η άλλη όψη του γερμανικού μάρκου. Και, ακριβώς, μέσω του συστήματος των ευρωπαϊκών ισοτιμιών, των συναλλαγματικών ισοτιμιών και μέσω του ΕΥΡΩ, η Ελλάδα θα πληγεί από νέους κύκλους κρίσης και - εμείς τολμάμε να πούμε για άλλη μια φορά - θα είναι ένας από τους πιο αδύνατους κρίκους σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Ελλάδα.

Η δική μας πρόταση είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει ένας από τους δυνατούς κρίκους στην Ευρώπη, όσον αφορά την ανάπτυξη της λαϊκής αντίστασης και αντεπίθεσης, όσον αφορά την πολιτική των κοινωνικών, αλλά και με πολιτική σημασία, συμμαχιών. Μπορεί να γίνει ένας ισχυρός κρίκος στην αντίδραση και σε αποτελέσματα στην πορεία σε αυτή την πολιτική. Σ' αυτή την κατεύθυνση κινείται το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Σε μια κατεύθυνση ευρύτερης σημασίας, πέρα από τους πάγιους στόχους που έχει το Κομμουνιστικό Κόμμα".

Η κρίση είναι του καπιταλιστικού συστήματος

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την κρίση στις διεθνείς αγορές και τα όσα υποστήριξε στην ομιλία του στην Αθήνα ο Γάλλος πρωθυπουργός Λ. Ζοσπέν, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

"Σας Θυμίζω ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχουμε 13 σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις. Μπορεί να γίνουν και 14 αν ο Κολ ύστερα από τόσα χρόνια χάσει τη διακυβέρνηση. Η πολιτική που ακολουθείται είναι φιλελεύθερη αστική, καπιταλιστική, είναι αντεργατική και αντιλαϊκή.

Πρώτον. Εμείς μετράμε τα αποτελέσματα. Δεύτερον. Ολα αυτά τα περί διαχωρισμού του τομέα της πολιτικής από την πολιτική της αγοράς είναι, θα έλεγα, ανοησίες. Και συνήθως τα λένε αυτά οι πολιτικοί, οι κυβερνήσεις, οι πολιτικοί παράγοντες που είναι στο προσκήνιο, αλλά οι πραγματικοί επιστήμονες, ακόμα και αν είναι απολογητές αυτής της πολιτικής, οι οικονομολόγοι, δεν τα λένε. Διότι οικονομία και πολιτική είναι πράγματα συνδεδεμένα. Οι νόμοι της αγοράς δεν μπορούν να υλοποιηθούν αν, σε πολιτικό επίπεδο, δεν υπάρχουν κυβερνήσεις, κράτη, εξουσίες που τους προωθούν. Αυτά, αν μου επιτρέπεται, είναι σαχλαμάρες και τα λένε για τον κόσμο, για να πούνε οι κυβερνήσεις ότι φταίει η αγορά. Αλλά η αγορά λειτουργεί μέσω των κυβερνήσεων.

Οσον αφορά τον κ. Ζοσπέν, προβάλλει την προοδευτική διαχείριση του καπιταλισμού. Ας πάρουμε το έργο της κυβέρνησης Ζοσπέν. Κι άλλοι πολιτικοί προβάλλουν την ίδια πολιτική που προβάλλει η Γερμανία του Κολ και η Ισπανία του κ. Αθνάρ και η Μ. Βρετανία του Μπλερ. Επιμέρους διαφορές και αποχρώσεις υπάρχουν πάντα γιατί κάθε χώρα έχει τη δική της φυσιογνωμία.

Αυτό που προβάλλει ο κ. Σημίτης και ορισμένα κόμματα σαν τον Συνασπισμό, είναι να μας πείσουν ότι υπάρχει αριστερή διαχείριση στον καπιταλισμό και αριστερός καπιταλισμός. Λένε έκανε το 35ωρο. Ποιο 35ωρο; Το επιλεκτικό 35ωρο σε κείνες τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να βγάζουν κέρδη και να αποσπούν εκμετάλλευση γατί έχουν μια τέτοια οργάνωση, που μπορούν να βγάζουν περισσότερα κέρδη και με το 35ωρο. Και μάλιστα για να εφαρμοστεί το 35ωρο, πριμοδοτούνται οι εργοδότες. Παίρνουν λεφτά. Είναι η βιτρίνα μιας πολιτικής και τίποτα παραπάνω. Δεν υπάρχει καμία διαφορά. Και τέλος, όσον αφορά τα μέτρα που πρότειναν σ' αυτό το περίφημο σεμινάριο. Είπαν το εξής: Εμείς αφήνουμε την οικονομία της αγοράς να προχωράει, όπως άλλωστε, έχουν δεσμευτεί με το σύμφωνο σταθερότητας και διάφορα ντοκουμέντα και θα προσπαθήσουμε λέει να πάρουμε μέτρα στον κοινωνικό τομέα".

Σκόπιμες ανοησίες

"Ο κ. Σημίτης, μάλιστα, τα είπε πιο ολοκληρωμένα τα πράγματα. Είπε, θα περάσουμε από τις καθολικές άδικες παροχές στις δίκαιες, επιλεκτικές! Αυτό ξέρετε τι είναι; Κατ' αρχήν καθολικές παροχές δεν είχαμε στην Ελλάδα. Οι παροχές δίνονταν στην πλουτοκρατία και τις παροχές που έπαιρναν οι εργαζόμενοι, τις έπαιρναν πληρώνοντας και υπερπληρώνοντας τα ασφαλιστικά ταμεία και με την υπερεκμετάλλευσή τους. Και με τον αγώνα τους μείωναν σε κάποιες οξείες γωνίες την αδικία. Τίποτα δεν πήραν οι εργαζόμενοι σαν κοινωνική παροχή χωρίς να το έχουν διπλοπληρώσει. Και τώρα τι λέει ο κύριος Σημίτης; Καταργώ τις παροχές στους εργαζόμενους που τις έδινα κάτω από πίεση και θα περάσω στις παροχές στους λίγους.

Δηλαδή στους πιο φτωχούς και εξαθλιωμένους θα δίνω ένα ξεροκόμματο. Ετσι συσκοτίζει το πραγματικό πρόβλημα στην Ελλάδα. Λέει ότι στην Ελλάδα τα 2/3 ζουν καλά - βάζει δηλαδή τον μικρομεσαίο αγρότη, τον σχετικά υψηλότερα αμειβόμενο εργάτη και που είναι, πάλι κάτω απ' τις ανάγκες του, στο ίδιο τσουβάλι με το Λάτση, το Βαρδινογιάννη και όλους τους άλλους πλουτοκράτες. Κι από την άλλη μεριά είναι αυτοί που ζητάνε ελεημοσύνη στους δρόμους, αυτοί που πεθαίνουν άστεγοι κλπ. Δηλαδή ξεχωρίζει το πιο εξαθλιωμένο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και σ' αυτό θα ασκεί κοινωνική πολιτική και οι άλλοι θα πληρώνουν. Νομίζω ότι υπάρχουν μια σειρά οικονομικά στοιχεία που προέρχονται από τις ήδη αλλοιωμένες πηγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των άλλων διεθνών ινστιτούτων κλπ. Αυτά τα στοιχεία δεν μπορούν να κρύψουν ότι η κρίση είναι κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. Και, βεβαίως, και όλων των μορφών και των αποχρώσεων διαχείρισής του.Επομένως η λύση πρέπει να αναζητηθεί πολύ βαθύτερα και όχι στην επιφάνεια των προβλημάτων. Ολα τα άλλα που λέγονται, από εκεί αγορά και από εδώ πολιτική, είναι σκόπιμες ανοησίες".

Να αποκτήσει η συνείδηση ευρύτερα κριτήρια

Σε ερώτηση σχετική με τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και ειδικότερα στο γιατί η κυβέρνηση φοβάται τις εκλογές αυτές, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε:

"Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι ένα κομμάτι του ελληνικού λαού και των οπαδών της θα εκφράσει τη δυσαρέσκειά του και μέσα από τη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Και αυτά για τα τοπικολαϊκά προβλήματα, που λέγονται από την κυβέρνηση και από το ΣΥΝ, είναι για να συγκαλυφτούν οι κυβερνητικές ευθύνες ή οι ευθύνες ΣΥΝπράξεων. Γνωρίζει η κυβέρνηση ότι θα πάρει μήνυμα και προσπαθεί να συγκρατήσει τον κατήφορο, και χρησιμοποιεί διάφορα μέσα. Η προπαγάνδα της κυβέρνησης κυρίως απευθύνεται στο δικό της κόσμο. Προσπαθεί να τον τρομοκρατήσει, να τον βάλει σε ένα δίλημμα: Αν στις εκλογές έχω πτώση, μπορεί να οδηγήσει σε πτώση της κυβέρνησης.

Εμείς σεβόμαστε τις πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός. Αλλά λέμε. Η συνείδηση πρέπει να αποκτήσει ευρύτερα κριτήρια. Τι συμφέρει το λαό. Αυτό είναι το συνειδησιακό ζήτημα.Και γι' αυτό, λέμε, εμείς είμαστε βέβαιοι ότι οι άνθρωποι, που θα ψηφίσουν τους συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ και που δεν είναι κομμουνιστές, δε θα ψηφίσουν γιατί θέλουν να πειθαρχήσουν στο ΚΚΕ ή γιατί συμφωνούν σε όλα μαζί του, αλλά με τη συνείδηση ότι αυτή η πράξη τους συμφέρει ευρύτερα".

Πακτωλός χρημάτων στους κυβερνητικούς υποψήφιους

"Η μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών αποκτά βαρύνουσα σημασία. Παίρνει νέα πολιτική σημασία από την εξής πλευρά: αφού το λογαριασμό της κρίσης θα τον πληρώσει ο λαός, αφού η Ελλάδα θα γίνει και παράγοντας και μεγαλύτερη αποθήκη της κρίσης, οι δήμοι και οι νομαρχίες θα χρησιμοποιηθούν ως ένα κανάλι διοχέτευσης της κρίσης στα λαϊκά στρώματα. Επομένως έχει σημασία, τι δήμαρχος και τι νομάρχης θα προκύψει απ' τις εκλογές. Σε ποιο μετερίζι θα είναι αυτός; Αν θα είναι στο μετερίζι των υποστηρικτών της ΟΝΕ και του ΕΥΡΩ, ή των μοιρολατρών, τότε, ανεξάρτητα από προθέσεις και ικανότητες θα χρησιμοποιηθεί. Εάν είναι στο μέτωπο της αντίστασης, θα βοηθήσει. Γι' αυτό καλούμε το λαό να πάρει μια γενναία απόφαση και να δοκιμάσει την αξία της ψήφου στις ερχόμενες εκλογές. Για τον πρόσθετο λόγο της κρίσης.

Με την ευκαιρία, θέλω να κάνω και μια καταγγελία: Δεν είναι η πρώτη φορά, αλλά είμαστε αποφασισμένοι πιο οργανωμένα να βάλουμε το εξής ζήτημα στο λαό: Εχουμε μια σειρά στοιχεία, που στην πορεία θα τα κάνουμε πιο συγκεκριμένα, που δείχνουν ότι η κυβέρνηση, επειδή τρέμει το εκλογικό αποτέλεσμα, χρησιμοποιεί πιο έντονα παλιά της όπλα, προκειμένου να κλέψει ψήφους και να συσπειρώσει τις δυνάμεις της: Πακτωλός χρημάτων ρίχνεται. Κρατικών χρημάτων για τη στήριξη κυβερνητικών υποψηφίων. Ενα μέρος αυτών των χρημάτων προέρχεται και από Κοινοτικά Προγράμματα Στήριξης. Βεβαίως, έχει τη συνδρομή και των επιχειρηματιών, που στηρίζουν και τους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Βεβαίως, αυτοί στηρίζουν όποιον κάνει τη δουλιά τους. Και της ΝΔ, αν είναι κατάλληλος γι' αυτούς, τον στηρίζουν.

Εχουμε, λοιπόν, ένα τέτοιο πρόβλημα. Και με την ευκαιρία, για παράδειγμα:Στο Δήμο της Αθήνας πέφτει πολύ χρήμα. Δισεκατομμύρια. Για τη στήριξη, π.χ., της κυρίας Δαμανάκη. Ποιος πληρώνει το μάρμαρο; Ξέρουμε ότι όλα τα κόμματα, έχουμε ελλείμματα. Πού βρίσκονται τα χρήματα; Κι επιπλέον υπάρχει ένα όργιο τρομοκρατίας και εξαγοράς. Κι αυτός, το γνωρίζετε που έχει τη δυνατότητα να οργανώσει καλύτερα την τρομοκρατία και την εξαγορά, είναι αυτός που έχει την κυβερνητική εξουσία.

Δεν τα λέμε αυτά, για να προδιαγράψουμε το εκλογικό αποτέλεσμα. Εμείς είμαστε πολύ αισιόδοξοι, ότι οι συνδυασμοί που υποστηρίζει το ΚΚΕ θα βγουν νικητές και στον τομέα της συσπείρωσης των δυνάμεων και σε ψήφους και σε θέσεις. Αυτό που μας απασχολεί είναι άλλο: Η εξαγορά και η τρομοκρατία γίνεται αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινής ζωής μας. Και δεν είναι ότι μπορεί να έχει επιπτώσεις στις εκλογές. Εχει επιπτώσεις στους χώρους δουλιάς, στην καθημερινή ζωή, στην ανάπτυξη του κινήματος. Και πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα παρεμπόδισης του ΚΚΕ να επικοινωνεί με τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα στα εργοστάσια όπου η τρομοκρατία είναι στο απόγειο. Και οι εργοδότες μάς απαγορεύουν. Και εδώ δεν έδειξε διάθεση η επιχείρηση "ΚΑΡΕΛΙΑ", να ασκήσουμε το κοινοβουλευτικό μας έργο στο εργοστάσιο. Και ρωτάμε τον υπουργό Εργασίας: Πώς θα ασκήσει το έργο του ένα κόμμα; Ενας τρόπος άσκησης δεν είναι η επικοινωνία με τους εργαζόμενους στους τόπους δουλιάς; Εμείς βέβαια θα βρούμε τρόπους. Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε στην επικοινωνία με τους εργαζόμενους. Αλλά δυσκολεύεται και το κοινοβουλευτικό έργο. Και αποδεικνύεται ότι το Κοινοβούλιο μετατρέπεται σε βιτρίνα όλο και περισσότερο, γίνεται ένα είδος νεκροθάφτη των λαϊκών προβλημάτων.

Η διάσταση - και της κρίσης - είναι πολύπλευρη. Η λύση όμως είναι μία: Πολιτική. Η ανατροπή αυτής της πολιτικής και των κύριων φορέων που είναι στη διακυβέρνηση και αυτών που κινούνται μέσα στο όλο σύστημα εξουσίας.Μπορεί να χρειάζεται κάποιος χρόνος γι' αυτή τη λύση, αλλά κάθε μέρα μετράει στο αν αυτή θα έρθει γρηγορότερα".

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΝΕΑ (Α) ΤΑΞΙΑ
Λουντισμός και τεχνολογία

Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Οταν οι πρώτες μηχανές μπήκαν στις αγγλικές φάμπρικες, ξέσπασε άγρια κοινωνική έκρηξη. Εργάτες που δούλευαν, ή ούτως ή άλλως, κάτω από άθλιες συνθήκες έβλεπαν, τώρα, να εκτοπίζονται από τα "διαβολικά εργαλεία", έμπαιναν μέσα στις "μανιφακτούρες" κατά ομάδες και τα έκαναν γυαλιά - καρφιά. "Σπάστε τις μηχανές", ήταν το σύνθημα που επικρατούσε από το 1769 - 1812 και μετέπειτα, με εκφραστή τον Νεντ Λουντ από τον οποίο η κίνηση αυτή, πήρε το όνομα λουντισμός.

Στο Νότινχαμ, οι λουντιστές κατέστρεψαν εργοστάσιο και στη συνέχεια μεγάλος αριθμός εξεγερμένων κατέστρεψε πολλές μηχανικές εγκαταστάσεις στο Λανγκασάιρ και σε άλλες αγγλικές περιοχές. Τότε ήταν που η αναδυόμενη βιομηχανική τάξη, σε πρόδρομο στάδιο, έτριξε τα δόντια. Κάτω από την πίεσή της η τότε κυβέρνηση, ψήφισε κατεπείγοντα νόμο, με βάση τον οποίο τιμωρούσε με θάνατο την καταστροφή των μηχανών. Αξιοσημείωτο είναι, ότι ο λόρδος Βύρων, μιλώντας στη Βουλή των λόρδων, είχε υπερασπιστεί τότε με πάθος τους εργάτες και είχε καταφερθεί με δριμύτητα εναντίον του τρομοκρατικού νόμου, με βάση τον οποίο ακολούθησαν αθρόες θανατικές καταδίκες. Ο λουντισμός ήταν μια βίαιη κοινωνική έκρηξη χωρίς εμβάθυνση κατά τα πρώιμα εκείνα χρόνια.

Η θεμελίωση, αργότερα, του επιστημονικού σοσιαλισμού, από τους Μαρξ, Εγκελς, Λένιν, με όσα η εξέλιξη και η εμπειρία πρόσφεραν, δεν έχασε τίποτε από τη δυναμική της, όπως θα ήθελαν, ή, πιστεύουν μερικοί "θεωρητικοί" του αναθεωρητισμού και της ηττοπάθειας.

Ακόμη όμως και αυτοί οι "θεωρητικοί" και άλλοι επώνυμοι αστοί οικονομολόγοι, αλλά και αντιμαρξιστές του σημερινού άγριου καπιταλισμού ομολογούν ότι η σημερινή φρενιτιώδης τεχνολογική έκρηξη, η παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου και των αγορών, η γενική έφοδος κατά του τομέα εργασίας οδηγούν σε νέους κύκλους κρίσεων, ταξικών αντιθέσεων, όπως αυτές που ζούμε στις μέρες μας και των συνακόλουθων συγκρούσεων.

Η αυτοματοποίηση - ρομποτοποίηση της παραγωγής, οι νανομηχανές, οι ακτίνες λέιζερ, η πυρηνική ενέργεια, οι υπεραγωγοί, οι οπτικές ίνες, η τηλεματική των δικτύων, η γενετική βιοτεχνολογία, η κλωνοποίηση, το θεωρητικό ενδεχόμενο της ελεγχόμενης πυρηνικής σύντηξης και η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ, ως κρίσιμο πια στοιχείο της παραγωγικής διαδικασίας, αλλά και ως προϊόν της, πρέπει να εμπλουτίσουν το θεωρητικό υπόβαθρο της εργατικής τάξης, σ' αυτήν την ολομέτωπη επίθεση που δέχεται σ' αυτό το στάδιο της διεθνούς του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού της νέας τάξης - αταξίας.

Μια άμεση, ουσιαστική ενημέρωση για τα σοβαρά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι αγρότες και οι υπάλληλοι στο Νομό Μεσσηνίας, είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,στη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε στο νομό, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, στην οποία συμμετείχαν και οι: Μήτσος Αρβανιτάκης,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, Μάκης Μαϊλης,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και του Γραφείου Τύπου, Λουίζα Ράζου,γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Αν. Πελοποννήσου, και Δημήτρης Τζαβάρας,γραμματέας της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ.

Η Αλ. Παπαρήγα επισκέφτηκε το πρωί το Μηχανοστάσιο του ΟΣΕ, όπου ενημερώθηκε από τους εργαζόμενους για τα προβλήματα του Οργανισμού και τους ενημέρωσε για τις θέσεις του Κόμματος.

Το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε για τα τοπικά ΜΜΕ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Καλαμάτας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στα γενικότερα ζητήματα, σχετικά με την κρίση που έχει ξεσπάσει και, μάλιστα, προειδοποίησε πως όχι μόνο θα πληρώσει ακριβά η Ελλάδα την κρίση, αλλά και ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβάλει ακόμα πιο σκληρά μέτρα, στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης.

Αναφερόμενη ειδικότερα στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι, στις σημερινές συνθήκες, προσλαμβάνουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Ενώ κατήγγειλε επιχείρηση ρουσφετολογίας και τρομοκράτησης, που επιχειρεί η κυβέρνηση για να εμποδίσει το λαό να εκφράσει την καταδίκη του στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Το απόγευμα η Αλ. Παπαρήγα περιόδευσε στα Φιλιατρά, στην Αρσινόη και το Μαυρομάτι Ιθώμης, όπου έγινε σύσκεψη με τους κοινοτάρχες της περιοχής σχετικά με τις καταστροφές από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Αργά το βράδυ μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία των Γαργαλιάνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ