ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Σαφές πολιτικό μήνυμα πρέπει να δοθεί στην κυβερνητική πολιτική

Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ είναι πρόταση που βγάζει από την απομόνωση το λαό,τις ζωντανές λαϊκές δυνάμεις

Σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις, με βάση το αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και, επίσης, αναφορικά με τη θέση του ΚΚΕ στο δεύτερο γύρο, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε τα παρακάτω:

"Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές έχουν πολιτική σημασία. Οχι μόνο γιατί εμμέσως κρίνονται και κόμματα και πολιτικές, από τη στιγμή που τα κόμματα υποστηρίζουν τον άλφα ή το βήτα συνδυασμό, αλλά και γιατί ο ίδιος ο θεσμός παίζει ρόλο στο πολιτικό σύστημα και στην υλοποίηση ή στην αντίθεση σε μια συγκεκριμένη πολιτική.

Είναι πια ένας θεσμός ενσωματωμένος μέσα και στην όλη διαχείριση του συστήματος. Και νομίζω ότι λέει ψέματα όποιος θέλει να αποδυναμώσει τις εκλογές και τον πολιτικό χαρακτήρα. Βεβαίως, έχουν και διαφορές από τις γενικές εκλογές, όπου εκεί βγαίνει η κυβέρνηση.

Μπολιάζονται και από ορισμένα τοπικά χαρακτηριστικά. Αλλά περικλείουν πολιτικό μήνυμα κι εμείς παλεύουμε για να δοθεί ένα σαφές πολιτικό μήνυμα απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, τόσο τη γενικότερη όσο και απέναντι στο θεσμό και στα λαϊκά προβλήματα, αλλά, επίσης, πρέπει να δοθεί κι ένα ευρύτερο μήνυμα.

Π.χ., υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι ριζικά αντίθετοι με την κυβερνητική πολιτική. Την ίδια ώρα, όμως, υιοθετούν απόψεις, που λένε "ναι στην ΟΝΕ", "όχι στον τρόπο που την πραγματοποιεί η κυβέρνηση". "Ναι στην ΟΝΕ αλλά με κοινωνικό πρόσωπο η ΟΝΕ"...

Βεβαίως, αυτά ακούγονται πολύ όμορφα. Που σημαίνει, τα έχω καλά και με τους πάνω, τα έχω καλά και με τους κάτω. Αλλά δε γίνεται έτσι, δεν παντρεύεται. Η ΟΝΕ, όλη αυτή η βάση πάνω στην οποία είναι χτισμένη η Ενωμένη Ευρώπη, δεν παντρεύεται με το κοινωνικό πρόσωπο, δεν παντρεύεται με τίποτα. Είναι δύο πράγματα που το ένα πάει στο βορρά και το άλλο στο νότο. Για να πετύχει η ΟΝΕ πρέπει να συντριβούν τα λαϊκά δικαιώματα.

Επομένως, το μήνυμα που θα δοθεί μέσω δημοτικών εκλογών δεν πρέπει και να παρερμηνεύεται και να επιτρέπει να έχουμε πρίμο σεκόντο την κυβερνητική πολιτική από άλλο δρόμο".

Ενιαία κριτήρια για τους δύο γύρους

"Δεύτερον, για τους δύο γύρους, το ΚΚΕ έχει ενιαία κριτήρια. Δεν μπορεί δηλαδή στον πρώτο γύρο να έχεις άλφα και στο δεύτερο γύρο να έχεις βήτα.

Τα κριτήριά μας θα είναι ενιαία. Και αυτό το έχουμε αποδείξει. Θέλω, επίσης, να προσθέσω και το εξής: Για το ΚΚΕ, και το λέω προκαταβολικά, ένα από τα βασικά κριτήρια του ρόλου που μπορεί να παίξουν οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές στις εξελίξεις είναι το θέμα της συσπείρωσης δυνάμεων και είναι και το ζήτημα "συμμαχία", αλλά με ποιον και για ποιο σκοπό.

Η να το πάρω ανάποδα, συμμαχία για ποιο σκοπό, άρα και με ποιον. Αρκετό λαθρεμπόριο έγινε γύρω από τα θέματα των συνεργασιών και των συμμαχιών στη διαδρομή προς αυτή τη μάχη που έρχεται. Γιατί εδώ ακούμε, υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις, π.χ., ο Συνασπισμός, λέει καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά πάμε και με το κυβερνητικό κόμμα σε πολλούς δήμους. Και για να καμουφλάρουμε την κύρια γραμμή μας, που είναι η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκουμε και τίποτε άλλες συνεργασίες με άλλα κόμματα για να πούμε, δεν πάμε μόνο με το ΠΑΣΟΚ, πάμε και με κάποιους άλλους. Αυτό δεν είναι ενιαία σταθερή πολιτική γραμμή, φέρνω ένα παράδειγμα.

Και, τέλος, πρέπει να σας πω ότι δεν είμαι έτοιμη να μιλήσω ολοκληρωμένα, γιατί πολλά πράγματα είναι σε εξέλιξη και γιατί πολλά πράγματα τα χειρίζονται οι Οργανώσεις μας, αλλά επιβεβαιώνεται αυτό που πιστεύουμε και ελπίζουμε. Οτι, δηλαδή, όσο πας κάτω στη βάση η δυνατότητα κοινής δράσης ανθρώπων που ανήκουν σε διαφορετικά κόμματα και σκέφτονται διαφορετικά είναι μεγάλη, χωρίς τεχνητές διαχωριστικές γραμμές, πάνω στα κοινά προβλήματα και στη σύμπτωση, στον ένα ή στον άλλο βαθμό, απόψεων τού πώς θα λυθούν.

Επομένως, εμείς συνδυάσαμε το μέτωπο από τα πάνω, το πολιτικό, με πολιτικά βεβαίως επιχειρήματα, με το μέτωπο το ενωτικό από τα κάτω. Τα τελικά μας συμπεράσματα, πόσο καλά το κάναμε, θα βγουν ελπίζω μετά τις δημοτικές εκλογές. Πάντως, είμαστε σε καλό δρόμο".

Η κοινή δράση γεννά ενωτικά ψηφοδέλτια

Σε ερώτηση για τις περιπτώσεις που το ΚΚΕ στηρίζει υποψηφίους που ανήκουν σ' άλλα κόμματα και, πιο ειδικά, για την περίπτωση της Καρδίτσας, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

"Ωραίο παράδειγμα! Νομίζω ότι πολιτική του ΚΚΕ είναι σαφής. Και απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και απέναντι στα άλλα κόμματα. Κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για ασάφειες, ότι άλλα λέμε, άλλα κάνουμε και για υπόγειες διαδρομές.

Επομένως, δε νομίζω ότι έχω να προσθέσω τίποτε άλλο. Αλλά πραγματικά το παράδειγμα της Καρδίτσας είναι πολύ σημαντικό και πάρα πολύ θετικό. Κι αν θέλετε να το γενικεύσουμε, στη Θεσσαλία συμβαίνει αυτό το πράγμα. Δηλαδή, το ΚΚΕ όχι μόνο να στηρίζει αλλά να έχει κάνει και πρόταση να στηριχτούν οι υποψήφιοι δήμαρχοι που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Δημοκρατία.

Οταν λέω ανήκουν, ψηφίζουν, έχουν κάποια σχέση. Δεν πήραμε και την κομματική τους ταυτότητα. Δεν είναι μόνο η Καρδίτσα. Σε όλη τη Θεσσαλία, μπορώ να σας φέρω παραδείγματα, που υποστηρίζουμε τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ανθρώπους της Νέας Δημοκρατίας και έχουμε και την περίπτωση στα ψηφοδέλτια που είναι επικεφαλής κομμουνιστής να μπαίνουν μέσα άνθρωποι που ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ και στα άλλα κόμματα και έχουμε και αυτή την περίπτωση, τοπικά να μην κατεβάζει υποψήφιο η Νέα Δημοκρατία - τουλάχιστον μέχρι τώρα έτσι είναι - και η τοπική της Οργάνωση να έχει πει ότι καλό είναι να εκλεγεί το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο που είναι πλατύ. Συμμετέχουν άνθρωποι απ' όλους τους χώρους και επικεφαλής έχει κομμουνιστή, που ήταν και χρόνια δημοτικός σύμβουλος.

Γιατί συνέβη αυτό στη Θεσσαλία; Γιατί έχουμε μία τέτοια ευρύτερη συσπείρωση; Τους Θεσσαλούς δεν τους παραξενεύει, είναι οι αγροτικοί αγώνες, εκεί που σμίξαμε με ανθρώπους που ανήκουν σε άλλα κόμματα και παλέψαμε μαζί, είναι η δοκιμασία μιας κοινής δράσης δύο και τριών χρόνων και γέννησε τέτοια ενωτικά ψηφοδέλτια, και αν θέλετε, και τέτοια παράξενα που δεν είναι παράξενα.

Η αγροτιά ήταν αυτή που ενωμένη από τα κάτω πρωτοστάτησε στη δημιουργία τέτοιων πλατιών και αγωνιστικών ψηφοδελτίων. Δεν είναι παράξενα αυτά τα πράγματα. Σε άλλες περιοχές δεν υπάρχουν τέτοιας ευρύτερης έκτασης συσπειρώσεις, γιατί ακριβώς δεν έγιναν για διάφορους λόγους οι απαιτούμενοι αγώνες.

Βλέπετε, λοιπόν, ότι η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ είναι πρόταση που βγάζει από την απομόνωση το λαό, τις ζωντανές λαϊκές δυνάμεις τις βγάζει από την απομόνωση. Και πραγματικά, η Θεσσαλία είναι αρκετά πρωτοπόρα σ' αυτά τα ζητήματα.

Εχουμε, λοιπόν, καθαρή πολιτική και με αυτή την καθαρή πολιτική πρωτοστατήσαμε στη διαμόρφωση ευρύτερων ψηφοδελτίων και η ψήφος μας, η δική μας ψήφος είναι ψήφος που στηρίζεται σε πολιτικά και κοινωνικά κριτήρια. Δε χρειάζεται να πω τίποτε άλλο, νομίζω ο νοών νοείτω, μιλάω καθαρά".

ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ
Είναι επικίνδυνες

Η υπεράσπιση της εδαφικής μας ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μόνο με το μεγαλοϊδεατισμό δεν πρόκειται να γίνει

Αναφερόμενη στη "δραστηριότητα" του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

"Εμείς κάναμε ορισμένες τοποθετήσεις συγκεκριμένες. Ξέρετε, εμείς δε βγαίνουμε κάθε μέρα να λέμε. Θα πούμε μια - δυο φορές τη γνώμη μας και αν τα Μέσα Ενημέρωσης κάνουν σωστά τη δουλιά τους μπορούν να ενημερώσουν το λαό και να μη χρειάζεται κάθε μέρα να σας φωνάζουμε για να βγάζουμε λόγους και να κάνουμε δηλώσεις και δημόσιες σχέσεις.

Το λέω, επειδή τοποθετηθήκαμε στο ζήτημα και δεν είδε το φως της δημοσιότητας. Δε λέω ότι φταίτε εσείς οι δημοσιογράφοι. Κοιτάξτε να δείτε, μας ανησυχεί πολύ σοβαρά το περιεχόμενο των δηλώσεων του αρχιεπισκόπου. Εμείς δε θα του πούμε, μη βγαίνεις να κάνεις δηλώσεις ή να χαράζουμε τα όρια ως εκεί μπορείς, εκεί είναι το κράτος, εκεί είναι η Εκκλησία, άλλωστε είναι μπερδεμένα μεταξύ τους αυτά.

Ας τα ξεμπερδέψουμε με το διαχωρισμό, να μπορεί ο καθένας να ξέρει και τα όρια που κινείται. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, δε θα μπούμε σ' αυτή τη λογική, σου απαγορεύουμε να μιλάς.

Τι μας ανησυχεί; Μας ανησυχεί το γεγονός ότι προβάλλει ορισμένες ιδέες, θα έλεγα, οι οποίες μας γυρνάνε πάρα πολλά χρόνια πίσω. Δε θα έλεγα ότι δεν απαντάνε σε σύγχρονα προβλήματα. Εγώ θα έλεγα, αναπαράγουν προβλήματα, τα οποία έχουν ταλαιπωρήσει το λαό.

Και συγκεκριμένα λέει, π.χ., "η μεγάλη Ελλάδα", "η μεγάλη ιδέα", σιγοντάρει απόψεις να πάμε στην Πόλη να πάρουμε την Αγία Σοφία. Δε θέλω εγώ να μπω σε ένα τέτοιο σχόλιο. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, όπως ξέρετε, είναι αδιάλλακτο απέναντι στην αμφισβήτηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, είναι αδιάλλακτο γι' αυτό που έγινε στο Αιγαίο, η διανομή και ο διαμελισμός, είναι αδιάλλακτο για τη διχοτόμηση της Κύπρου.

Αλλά η υπεράσπιση της εδαφικής μας ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μόνο μ' αυτόν τον μεγαλοϊδεατισμό δεν πρόκειται να γίνει. Είναι, λοιπόν, επικίνδυνο.

Δεύτερον, δημιουργεί το εξής πρόβλημα. Θεωρεί ότι ο ελληνικός λαός θα λύσει τα προβλήματά του, καταφεύγοντας στο όπλο της θρησκείας. Αυτό αντίκειται στην πείρα και στην πραγματικότητα. Εμείς, όπως ξέρετε, σεβόμαστε απόλυτα τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των ανθρώπων ή τις μη θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Αν θέλετε, από μια άποψη, η θρησκεία είναι και μέρος του πολιτισμού, εκφράζει μία φιλοσοφία. Δεν έχει σημασία, αν συμφωνεί ένας ή όχι, είναι μέρος του πολιτισμού. Μακριά από εμάς να πούμε ότι δεν έχει θέση μέσα στη ζωή, ανεξάρτητα της γνώμης που μπορεί να έχουμε ή της κριτικής διάθεσης σε φιλοσοφικό επίπεδο που έχουμε.

Αλλά δεν μπορεί σήμερα να απευθύνεται στη νεολαία που έχει την ανεργία, που έχει τέτοια τεράστια προβλήματα και να λέει ότι η Ορθοδοξία θα σε σώσει. Εμείς θα περιμέναμε από την ηγεσία της Εκκλησίας να μιλήσει πιο πολιτικά και κοινωνικά, όχι πιο κομματικά, αλλά πιο πολιτικά και κοινωνικά για τις πραγματικές πηγές των κακών.

Και εν πάση περιπτώσει κοιτάξτε, δε θα διαχωριστεί ο λαός σ' αυτούς που είναι με τη θρησκεία ή σ' αυτούς που δεν είναι ή σ' αυτούς που είναι με την Ορθοδοξία, είτε δεν είναι. Εδώ μπορεί να κάνουμε πολύ πλατιά συζήτηση, ενωμένοι, όμως, όλοι να παλέψουμε για τα κοινά μας συμφέροντα.

Και ένα τελευταίο. Η ιστορία της Ελλάδας έχει δείξει ότι η θρησκεία δεν αποτελούσε, ακόμα και στα πλαίσια του Κλήρου, το στοιχείο της ενιαίας δράσης. Υπήρχαν ηγετικοί εκκλησιαστικοί παράγοντες, οι οποίοι εγκατέλειψαν και πρόδωσαν το λαό. Και υπήρχαν και εκκλησιαστικοί παράγοντες, που είναι, πραγματικά, παράδειγμα πατριωτισμού και λαϊκής δράσης.

Επομένως, δεν μπορεί η θρησκεία να αποτελεί ούτε το συνεκτικό, ούτε, αν θέλετε, το διαχωριστικό κρίκο. Γι' αυτό θεωρούμε ότι οι απόψεις του είναι επικίνδυνες".

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
Δημιουργούν θέσεις ελεημοσύνης

Λύση στο πρόβλημα της ανεργίας δίχως πάλη με τη γενικότερη πολιτική και με αποτελέσματα σ' αυτή την πάλη, δε θα υπάρξει

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το πρόβλημα της ανεργίας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε:

"Το πρόβλημα της ανεργίας δεν είναι τοπικό. Δεν μπορούμε να το εντάξουμε στην ίδια κατηγορία με τα προβλήματα του βιολογικού καθαρισμού ή άλλα τοπικά περιβαλλοντικά προβλήματα. Δεν είναι τοπικό το θέμα της ανεργίας. Επομένως, δεν υπάρχουν τοπικές λύσεις.

Δεύτερον, τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης είναι μια από τις μορφές εκείνες ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, μοιράσματος της ανεργίας, διασκέδασης για κανένα χρόνο των ανέργων, μέσα από τα διάφορα σεμινάρια ή τις προσωρινές απασχολήσεις, να εκτονωθεί η αντίδραση και να υποταχθεί στο τέλος να σκύψει το κεφάλι του. Αυτή είναι η ιστορία.

Τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης, έλεγε η κυβέρνηση, ότι θα τα εφαρμόσει σε 7 περιοχές. Η ΓΣΕΕ μάλιστα έλεγε ότι είναι μόνο σε 7 περιοχές και όλες οι άλλες περιοχές θα έχουν την κανονική απασχόληση. Ηδη στη Βουλή έχει έρθει νομοσχέδιο όπου προβλέπει την επέκταση περίπου σε όλη την Ελλάδα. Τη δυνατότητα δηλαδή γενίκευσης του σύγχρονου δουλεμπορίου και της σύγχρονης εξαγοράς.

Θέλω να σας πω, επιβεβαιωθήκαμε ακόμα και σ' εκείνα τα μέτρα που φαίνονταν σαν πολύ ειδικά, πολύ μερικά, ενώ στην πραγματικότητα ξεκινάνε σαν ειδικά και μερικά, αλλά ξεκινάνε για να γενικευτούν. Είμαστε ριζικά αντίθετοι.

Και τέλος, εμείς δεν περιοριζόμαστε να λέμε η κυβέρνηση να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης, που δυστυχώς λένε τα άλλα κόμματα. Είναι ανοησία. Δηλαδή πώς θα τις δημιουργήσει τις θέσεις απασχόλησης η κυβέρνηση; Οταν ακολουθεί αυτή την πολιτική, δεν είναι πρόταση να δημιουργήσεις θέσεις απασχόλησης.

Για να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης σημαίνει ότι αρνούμαστε και συγκρουόμαστε με το συγκεκριμένο καταμερισμό εργασίας, που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση στην Ελλάδα. Διότι στον καταμερισμό εργασίας η Ελλάδα πρέπει να συρρικνώσει την παραγωγική της βάση και, στο μέτρο που την αναπτύξει και την εκσυγχρονίσει, αυτή να περάσει στα χέρια των λίγων και κριτήριο για τις επενδύσεις είναι να γίνονται εκεί που χρειάζεται η λιγότερη ζωντανή εργασία.

Δηλαδή, ο παράγοντας "ανεργία" είναι αναπόσπαστα δεμένος με αυτή την πολιτική. Δε λύνονται αλλιώς τα προβλήματα. Από εκεί και πέρα, μπορούμε να συζητήσουμε πώς θα δημιουργηθούν οι θέσεις απασχόλησης. Αλλά να μη συγκρούεσαι με τη γενική κατεύθυνση της πολιτικής και να λες δημιουργήστε θέσεις απασχόλησης... αυτές οι θέσεις θα είναι θέσεις ελεημοσύνης, προσωρινές.

Εμείς δεν υπεκφεύγουμε. Λύση στο πρόβλημα της ανεργίας δίχως πάλη με τη γενικότερη πολιτική και με αποτελέσματα σ' αυτή την πάλη, δε θα υπάρξει. Τελείωσε, δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε τον κόσμο.

Και τέλος, να πω ενδεικτικά, για πάρτε την περίπτωση του τομέα - ας αφήσουμε τον παραγωγικό, που κι αυτός αν αναπτυχθεί θα απαιτήσει εργατικό δυναμικό καινούριο και αξιοποίηση και του επιστημονικού δυναμικού - πάρτε τον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών. Οι σύγχρονες απαιτήσεις της ζωής δίνουν βαρύνουσα σημασία σ' αυτό τον τομέα. Αν για να λειτουργήσει σωστά ένα σχολείο θέλει το γιατρό του σχολείου, θέλει το σύμβουλο του σχολείου, θέλει μια σειρά ειδικότητες καινούριες, που δεν υπάρχουν στα σχολεία, εγώ πιστεύω ότι με μια πραγματικά φιλολαϊκή αναπτυξιακή πολιτική πιθανόν να έχουμε έλλειψη σε ορισμένους τομείς εργατικών χεριών, έλλειψη και όχι υπερπληθυσμό".

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Η ελληνική κυβέρνηση δουλώνει και υπογράφει

Στην ουσία έχουν αμφισβητηθεί σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και έχουν αμφισβητηθεί επισήμως

Σε ερώτηση για την ένταση που παρατηρείται τελευταία στις σχέσεις μας με την Τουρκία, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε:

"Κατ' αρχήν ένταση στην περιοχή υπάρχει, ιδιαίτερα οξυμένη τα τελευταία χρόνια και περνάμε από ένα σκοτσέζικο ντους. Και στην ουσία έχουν αμφισβητηθεί σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και έχουν αμφισβητηθεί επισήμως.

Αμφισβήτηση είναι όταν βγαίνουν οι διεθνείς οργανισμοί και λένε βρείτε τα με την Τουρκία μεταξύ σας, ή πηγαίνετε να σας τα λύσουν οι νομικοί του Δικαστηρίου της Χάγης. Στην ουσία δηλαδή, υπάρχει αμφισβήτηση, ιδιαίτερα μετά τα Ιμια. Επομένως, αυτό ήδη συνιστά για μας ένταση.

Από εκεί και πέρα, ξέρουμε πολύ καλά, όταν οι ΗΠΑ - και όχι μόνο - θέλουν να περάσουν ένα σχέδιο υποταγής των λαών, το περνάνε, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά, με μια ένταση. Δηλαδή να υπάρχει ακόμη και μια στρατιωτική αναμέτρηση, να μπει το δίλημμα είτε υποταγή, είτε πόλεμος και να λύσουν αυτά τα ζητήματα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις φτιάχνουν μια ψευτοσύγκρουση, αλλά τους ξεφεύγει από τα χέρια τους και γίνεται πραγματική σύγκρουση. Επομένως, είτε πρόκειται για τεχνητή σύγκρουση, μεθοδευμένη να κρατήσει 1 - 2 μέρες, είτε πρόκειται για μια διαρκή ένταση, είτε τους ξεφύγει από τα χέρια, είτε όχι, τα πράγματα θα είναι πολύ άσχημα.

Το πρόβλημα, όμως, έχει μεγάλη σχέση με το τι στάση κρατάει η ελληνική κυβέρνηση. Η ελληνική κυβέρνηση δουλώνει και υπογράφει. Καθαρά πράγματα. Από εκεί και πέρα παίζει το παιχνίδι των διπλωματικών εντυπώσεων. Και μόνο το γεγονός ότι καθησυχάζει τον ελληνικό λαό για την άλφα ή τη βήτα αμερικάνικη πρωτοβουλία, για το ότι η συμφωνία στο ΝΑΤΟ με την Τουρκία ήταν καλή, φτάνει για να φοβούμαστε αυτό που ετοιμάζεται.

Ηδη, όμως, το Αιγαίο έχει μοιραστεί, η Κύπρος έχει διχοτομηθεί, τα σύνορα αμφισβητούνται, στα Βαλκάνια υπάρχουν σοβαρές εντάσεις. Δηλαδή, γιατί πρέπει να σκεφτόμαστε τι μπορεί να γίνει μετά από 5 και 10 χρόνια και να μην ανησυχούμε γι' αυτό που ήδη υπάρχει σήμερα;".

ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ετοιμοι ανά πάσα στιγμή

Θα καλέσουμε το λαό, αν είναι πρόωρες οι εκλογές, μια ώρα αρχύτερα να τις χρησιμοποιήσει για να κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τα μπρος

Σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, απαντώντας σε ανάλογη ερώτηση, τόνισε χαρακτηριστικά:

"Κατ' αρχήν τώρα δεν μπορώ εγώ να δεσμευτώ πώς θα είναι ακριβώς τα πράγματα μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και τι θα πει η Κεντρική Επιτροπή και όλο το Κόμμα σε διάφορους χειρισμούς τακτικής. Να ξεκαθαρίσουμε το εξής: μέσα στους λογαριασμούς της κυβέρνησης, είναι και η διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών, ανάλογα.

Εγώ όμως βάζω το εξής ερώτημα: Από μόνες τους οι εκλογές μπορούν να δώσουν λύση; Βεβαίως οι εκλογές μπορεί να βοηθήσουν. Αλλά όταν τα άλλα κόμματα, η Νέα Δημοκρατία ή ο Συνασπισμός λένε με τις εκλογές επέρχεται η λύση, είναι ακριβώς διότι δεν επιδιώκουν αλλαγή πολιτικής, αλλά αλλαγή του φορέα διαχείρισης.

Επομένως όντως οι εκλογές είναι μια λύση γι' αυτά τα κόμματα. Διότι μπορεί να έχουμε "κεντροδεξιά" "κεντροαριστερά", να έχουμε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - Συνασπισμού, μπορεί να έχουμε μια φτερούγα της Νέας Δημοκρατίας και μια φτερούγα του ΠΑΣΟΚ και ο Συνασπισμός, δεν ξέρω αν θα τραβήξουν και το ΔΗΚΚΙ, πολύ γυροφέρνει... δεν ξέρω, δεν μπορώ να πω προκαταβολικά, εν πάση περιπτώσει μπορεί να κάνουν μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Και επομένως τι να πετύχουν; Να κερδίσουν χρόνο, όσον αφορά τη στάση του ελληνικού λαού. Να διασκεδάσουν τις ανησυχίες του ελληνικού λαού, να πουν δεν έχουμε μονοκομματική κυβέρνηση, έχουμε κυβέρνηση συνεργασίας, θα πάει καλύτερα και να κερδίσουν χρόνο να περάσουν τα μέτρα.

Γι' αυτά λοιπόν τα κόμματα, οι εκλογές είναι μονόδρομος. Για μας οι εκλογές είναι μια μάχη πολύ σημαντική, αλλά φέρνει αποτελέσματα όταν συνδυάζεται με καθημερινή δράση και χειραφέτηση. Γιατί από εκλογές δόξα τω Θεώ έχουμε κάθε 2-3 χρόνια. Η εκλογική δημοκρατία λειτουργεί πολύ καλά. Αλλά δεν έχει αλλάξει και τίποτα, πάμε από το κακό στο χειρότερο.

Επομένως, εμείς θα καλέσουμε το λαό, αν είναι πρόωρες οι εκλογές, μια ώρα αρχύτερα να τις χρησιμοποιήσει για να κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τα μπρος, προς την άλλη εναλλακτική λύση, μαζί με τα άλλα όπλα που έχει στα χέρια του.

Λογικά, επίσης - δεν είμαι μάντης, δεν ξέρω τίποτα και να μη θεωρηθεί ότι έχω κάποια πληροφορία - μπορούν να συνδυαστούν οι εθνικές εκλογές με τις ευρωεκλογές, ούτως ώστε να γίνουν οι εκλογές αυτές κάτω από ένα καθεστώς ιδεολογικής και πολιτικής τρομοκρατίας, ότι "μην αμφισβητείτε την πορεία προς την ΟΝΕ, γιατί χανόμαστε".

Καλύτερα Ευρωπαίοι, πλην όμως φτωχοί και άνεργοι, αλλά να είμαστε Ευρωπαίοι. Ετσι, όπως το εννοούν αυτό το "Ευρωπαίοι". Κάτω από αυτό το σύνθημα θα γίνουν οι εκλογές. Είναι λοιπόν πολύ πιθανόν.

Είναι πιθανόν η κυβέρνηση να περάσει και από τη δοκιμασία των ευρωεκλογών και να περιμένει να μας δείξει με τα μαγικά νούμερα ότι πιάσαμε τους στόχους της σύγκλισης και να πάει σε εκλογές χωριστά.

Αλλά εγώ σας λέω κι αν πιάσουμε τους στόχους της σύγκλισης, τότε έχουμε αφήσει πολύ μακριά τους στόχους υπηρέτησης των λαϊκών συμφερόντων. Δεν είναι το κριτήριο για μας αυτό. Εμείς είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή ν' αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα. Δεν μπορούμε όμως από το πρωί μέχρι το βράδυ ν' ασχολιόμαστε με την ημερομηνία των εκλογών".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ