ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χαριστική βολή στα ιδρύματα πρόνοιας
  • Με τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών εγκρίθηκε η κατάργηση του ΠΙΚΠΑ, του ΕΟΠ και του κέντρου ΜΗΤΕΡΑ
  • Την Τρίτη ολοκληρώνεται η συζήτηση, ενώ η κυβέρνηση απέσυρε διάταξη που αφορούσε την πιστοποίηση της ιδιότητας του πολυτέκνου

Με την ψήφο 53 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ έναντι 43 της αντιπολίτευσης και ένα "παρών" (Χ. Κηπουρός) εγκρίθηκε χτες στη Βουλή το άρθρο του νομοσχεδίου για την "πρόνοια", με το οποίο καταργούνται τα προνοιακά ιδρύματα ΠΙΚΠΑ, ΕΟΠ, ΜΗΤΕΡΑ, ενώ ορίστηκε ότι η ολοκλήρωση της συζήτησης θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη.

Πριν τη λήξη της χτεσινής συνεδρίασης η κυβέρνηση απέσυρε τελικά το άρθρο, με το οποίο ζητούσε εξουσιοδότηση για Προεδρικό Διάταγμα για τον ορισμό και την πιστοποίηση της ιδιότητας του πολύτεκνου, η οποία μέχρι τώρα γινόταν από την ομοσπονδία των πολυτέκνων. Οπως είπε ο Κ. Γείτονας, η κυβέρνηση θα συζητήσει με τις αρμόδιες οργανώσεις και στη συνέχεια θα καταθέσει ολοκληρωμένη νομοθετική πρόταση.

Αναφερόμενος στα όσα περί "εθελοντισμού" προβλέπει το νομοσχέδιο, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας, αφού υπογράμμισε ότι ο εθελοντισμός δεν μπορεί να έχει σχέση με τα όσα το υπουργείο λέει για αμοιβές τους και χρηματοδοτήσεις τόνισε:

"Επιπλέον υπάρχει μία διάταξη που άμα τη διαβάσει κανένας θα αναρωτηθεί αν ζητάτε πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων από τους εθελοντές. Λέτε ότι προϋπόθεση, για να αναγνωριστεί ως εθελοντική μια οργάνωση είναι να μην αντιβαίνει η δραστηριότητά της τη δημόσια τάξη κλπ. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα. Εμείς για τον εθελοντισμό λέμε ότι δεν μπορείς να είσαι εθελοντής, να λυπάσαι και να αγαπάς τους συνανθρώπους σου, αλλά να μη βλέπεις τις βασικές αιτίες που προκαλούν τα προβλήματα και να μην τις αντιπαλεύεις με όλες σου τις δυνάμεις".

Από την πλευρά του υφυπουργού Θ. Κοστώνη έγινε προσπάθεια να εμφανιστούν οι εκπρόσωποι των χρηστών της πρόνοιας ως συμφωνούντες με το νομοσχέδιο, επικαλούμενος συμφωνία των οργανώσεων, αλλά και τη μικρή - όπως είπε - συμμετοχή στο χτεσινό συλλαλητήριο. Απαντώντας στους παραπάνω ισχυρισμούς ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας τόνισε:

"Ξέρετε πολύ καλά ότι οι χρήστες είναι αντίθετοι με αυτές τις ρυθμίσεις που κάνετε εδώ. Και αυτό είναι λογικό, αφού στην πλάτη τους φορτώνετε ένα πολύ μεγαλύτερο βάρος της δαπάνης για την όποια πρόνοια έχουν. Επικαλείσθε τη γνώμη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ), ξέροντας ότι αυτή η διοίκηση είναι δοτή, ότι εκκρεμεί μήνυση. Κατηγορείται και για κακή διαχείριση των οικονομικών της αλλά και για παράνομες, αν θέλετε συμμετοχές σωματείων σε αυτή. Εσείς όμως θέλετε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη διαβλητή, την υπό κατηγορία και για οικονομικά ζητήματα διοίκηση σαν στήριγμα για αυτό το έκτρωμα που φέρατε εδώ πέρα". Ο βουλευτής κατέθεσε στο σημείο αυτό το ψήφισμα της χτεσινής συγκέντρωσης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη στην οποία συμμετείχαν μαζικοί φορείς χρηστών και εργαζομένων που καταγγέλλουν το νομοσχέδιο.

Παρέμβαση στη χτεσινή συζήτηση έκανε και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος είδε ότι με το νομοσχέδιο "επεκτείνεται το κράτος", παρά τα όσα είπε στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός για τη μείωση του κράτους.

"Δε θα περάσει στη ζωή"

Αυτή ήταν η μαχητική απάντηση εργαζομένων και χρηστών υπηρεσιών Πρόνοιας που έκαναν συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή

Την απόσυρση, έστω και την τελευταία στιγμή, του αντικοινωνικού νομοσχεδίου με το οποίο διαλύεται ο δημόσιος τομέας πρόνοιας ζήτησαν χτες με συγκέντρωσή τους έξω απ' τη Βουλή εργαζόμενοι στην πρόνοια, καθώς και χρήστες των υπηρεσιών της. Εξω απ' Βουλή συναντήθηκαν όσοι πήραν μέρος στην πορεία της Συντονιστικής Επιτροπής, με τους εργαζόμενους στον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας (ΕΟΠ) που την ίδια ώρα έκαναν συγκέντρωση έξω από τη Βουλή.

Την ίδια ώρα μέσα στη Βουλή γινόταν η ονομαστική ψηφοφορία για την κατάργηση του ΠΙΚΠΑ, του ΕΟΠ και του Κέντρου Βρεφών η "Μητέρα". Στη συγκέντρωση εγκρίθηκε ψήφισμα στο οποίο μεταξύ των άλλων τονίζεται η αντίθεση "στην ιδιωτικοποίηση και στην επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Πρόνοιας", η οποία είναι "κατάκτηση των εργαζομένων και υποχρέωση του κράτους να την παρέχει σε όλους, δωρεάν". Σε άλλο σημείο το ψήφισμα αναφέρει: "Είμαστε ενάντια στον εθελοντισμό όπως αναδεικνύεται στο νομοσχέδιο, που τον αναγορεύει σε βασικό πυλώνα, δίνοντάς του οργανωτική διάσταση, που θα χρηματοδοτείται από το κράτος. Ο εθελοντισμός από κοινωνική αξία και ανιδιοτελή προσφορά, μετατρέπεται σε επάγγελμα, και πολιορκητικό κριό για την παραπέρα υποβάθμιση και συρρίκνωση των δημόσιων υπηρεσιών πρόνοιας, το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων στο χώρο. Είμαστε ενάντια στη "φιλανθρωπία" όταν χρησιμοποιείται και σαν μέσον πλουτισμού, προβολής και απόκτησης και άλλων προνομίων".

Και το ψήφισμα καταλήγει: "Θα παλέψουμε για να καταστήσουμε αυτό το νομοσχέδιο ανενεργό, έστω και αν τελικά ψηφιστεί. Θα αγωνιστούμε να μη γίνει συνείδηση η περικοπή των δικαιωμάτων, η παροχή κακής ποιότητας και υποβαθμισμένων υπηρεσιών πρόνοιας, η λογική της ανταποδοτικότητας. Ο αγώνας τώρα αρχίζει".

Στη συνέχεια κοινή αντιπροσωπεία των φορέων που εκπροσωπεί η Συντονιστική Επιτροπή και των εργαζομένων του ΕΟΠ μπήκε στη Βουλή για να επιδώσει το ψήφισμα στα κόμματα. Στο διάδρομο η αντιπροσωπεία συνάντησε τυχαία τον υπουργό Υγείας Κ. Γείτονα,ο οποίος αρνήθηκε να τους μιλήσει με τη δικαιολογία ότι... βιαζόταν.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ παρέλαβε το ψήφισμα ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Δ. Φούντας ο οποίος αναφέρθηκε στο διάλογο που έγινε πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ παρέκαμψε την ουσία του. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν στους συγκεντρωμένους τη συμπαράστασή τους και δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας παραβρέθηκε στη συγκέντρωση έξω απ' τη Βουλή, ενώ τόνισε ότι το ΚΚΕ και θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και θα συμπαρασταθεί στο δίκαιο αγώνα τους.

Συγκέντρωσηκαι πορεία

Χτες το πρωί έγινε η συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, την οποία "άνοιξε" η Χριστίνα Τσεντούρου,μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των Σωματείων Αθήνας, η οποία επισήμανε: "Ο αγώνας αυτός δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στην πρόνοια, αλλά όλους τους εργαζόμενους όλων των κλάδων, οι οποίοι και δέχονται τις υπηρεσίες της πρόνοιας".

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Χάρης Χουρδάκης,μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής ο οποίος τόνισε: "Ο αγώνας θα συνεχιστεί, για να μην περάσει - ακόμη κι αν ψηφιστεί - το νομοσχέδιο αυτό μέσα στη ζωή. Είναι ένας αγώνας δύσκολος και θα πρέπει να αγκαλιάσει όλους".

Τέλος μίλησε ο Κρ. Ορφανός,μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Εργαζομένων του ΠΙΚΠΑ, ο οποίος είπε: "Η πρόνοια πρέπει να αναβαθμιστεί και καλούμε τον λαό της Αθήνας να μας συμπαρασταθεί με όλες του τις δυνάμεις".Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πορεία στη Βουλή. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν: "Τα νομοσχέδιά σας τα αντιδραστικά, μ' αγώνες του λαού θα μείνουν στα χαρτιά", "Την Πρόνοια κανείς δεν τη χαρίζει, την πληρώνει ο λαός, το κράτος το γνωρίζει" και "Εθελοντές, εθελοντές, να πάνε πρώτα οι βουλευτές".Οταν οι εργαζόμενοι και χρήστες της πρόνοιας έφτασαν έξω από τη Βουλή, δέχτηκαν το θερμό χειροκρότημα των συναγωνιστών τους εργαζόμενων του ΕΟΠ - που βρίσκονταν εκεί από νωρίς το πρωί.

Στη συγκέντρωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Χρήστος Γεωργακόπουλος και η Κωστούλα Μπαλάσκα μέλη της διοίκησης του Πανελληνίου Συλλόγου Τυφλών, τα μέλη της Διοίκησης του ΕΚΑ Τέλης Γόντικας,Δημήτρης Κυπραίος και Αντρέας Αβραμίδης,ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας,αντιπροσωπεία της Οργάνωσης Γυναικών Ελλάδας, ο Γρηγόρης Πετρόπουλος πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών και αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αγωνιστική εκκίνηση των γιατρών

Σήμερα θα γίνει συγκέντρωση και πορεία στη Θεσσαλονίκη. Απεργία στη Μαγνησία και στάση εργασίας στην Ηπειρο

Διευρύνονται οι κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών ενάντια στις περικοπές των εφημεριών. Οι κινητοποιήσεις είτε αρχίζουν από σήμερα είτε κλιμακώνονται μέχρι και την Τετάρτη, όπως προβλέπει το πρόγραμμα που αποφάσισε η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης συμπληρώνουν σήμερα πέντε μέρες απεργία, ενώ τη Δευτέρα θα γίνει Γενική Συνέλευση της Ενωσής τους (ΕΝΙΘ) για να αποφασίσουν την παραπέρα κλιμάκωση.

Χτες η ΕΝΙΘ, με την παρουσία εκπροσώπων του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, του Συλλόγου ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης και του Συλλόγου Ειδικευομένων, έδωσαν συνέντευξη Τύπου, στην οποία ανακοίνωσαν ότι σήμερα το πρωί θα γίνει συγκέντρωση στο "Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς", ώρα 10 πμ, και θα ακολουθήσει πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, που θα καταλήξει στην Κάτω Πύλη της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (πλατεία της ΧΑΝΘ). Στη συνέντευξη Τύπου εκφράστηκε, για μια ακόμα φορά, η άρνηση των γιατρών να δεχτούν τις περικοπές και απαιτούν την εφαρμογή των προγραμμάτων που συνέταξαν οι διοικήσεις των νοσοκομείων.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσαν ότι συναντήθηκαν με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα και θα επιδιώξουν συναντήσειςκαι με τα άλλα κόμματα. Η Αλ. Παπαρήγα, στη διάρκεια της συνέντευξή της στα πλαίσια της ΔΕΘ, δήλωσε: "Το ΚΚΕ χαιρετίζει του νοσοκομειακούς γιατρούς που αγωνίζονται. Θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι η υπόθεση της υγείας και των νοσοκομείων είναι υπόθεση όλου του λαού".

Στάσεις εργασίας στην Ηπειρο

Στη χτεσινή συνέλευση της Ενωσης Ιατρών Νοσηλευτηρίων Ηπείρου (ΕΙΝΗ) αποφασίστηκε να γίνουν τετράωρες στάσεις εργασίας (8.30 πμ - 12.30) για σήμερα, τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Στη συνέλευση εκφράστηκε η αντίθεση των γιατρών απέναντι στη λογική της λογιστικής διαχείρισης και της προσαρμογής στα ψίχουλα που δίνει η κυβέρνηση με τη δεύτερη κοινή υπουργική απόφαση για τις εφημερίες. Οι γιατροί δήλωσαν ότι δε θα δεχτούν τη λειτουργία των νοσοκομείων στις εφημερίες σε συνθήκες κάτω απ' τα όρια ασφαλείας που προσδιορίζουν οι επιστημονικοί τους φορείς.

Επίσης, η Γενική Συνέλευση της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας (ΕΙΝΚΥΜ) που έγινε στις 8.9.1998 αποφάσισε την κήρυξη πενθήμερης απεργίας που αρχίζει από σήμερα. Η ΕΙΝΚΥΜ, σε ανακοίνωσή της προς τους κατοίκους της Μαγνησίας, επισημαίνει ότι η "ευθύνη για την ταλαιπωρία του κοινωνικού συνόλου βαρύνει αποκλειστικά τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας που ήρξαντο χειρών αδίκων" και τονίζει: "Είναι πρόδηλο πλέον ότι μεθοδεύεται συρρίκνωση του ΕΣΥ, με στόχο τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση ενός μέρους του Δημόσιου Τομέα Υγείας. Ετσι - ως άμεσο αποτέλεσμα αυτής της επιλογής - άρχισαν να πλήττονται κλάδοι εργαζομένων στη δημόσια υγεία κατά διάφορους τρόπους. Ειδικότερα, εμείς οι γιατροί, αφού υποστήκαμε πολλά επί έτη, τώρα υποβιβαζόμαστε, εμπαιζόμενοι και διασυρόμενοι στο κοινωνικό σύνολο".

Τριήμερηαπεργίατης ΕΙΝΑΠ

Από τη Δευτέρα αρχίζει η τριήμερη απεργία που αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Την Τετάρτη θα γίνει έκτακτη Γενική Συνέλευση στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου"Σωτηρία", ώρα 11 π.μ.

Η έκτακτη Γενική Συνέλευση των γιατρών του Οφθαλμιατρείου αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή της στην απεργία της ΕΙΝΑΠ. Η Επιστημονική Επιτροπή του "Αγίου Σάββα" με έγγραφό της προς την ΕΙΝΑΠ αναφέρει ότι "εμμένει στην παλιά απόφασή της ότι οι εφημερίες του νοσοκομείου έχουν καθοριστεί, βάσει των πραγματικών αναγκών των ασθενών και ότι το ποσό που απαιτείται για τις παραπάνω εφημερίες είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από το καθορισθέν του υπουργείου".

Το ΔΣ του Σωματείου των Εργαζομένων της "Πολυκλινικής", με ανακοίνωσή του, τονίζει ότι οι περικοπές των εφημεριών οδηγούν τα νοσοκομεία σε αδυναμία προσφοράς υπηρεσιών που έχουν ανάγκη οι ασθενείς.

Διήμερη απεργία για τη Δευτέρα και την Τρίτη αποφάσισαν οι γιατροί των νοσοκομείων στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Το σωματείο των εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου (ΠΕΠΑΝΓΗ) αποφάσισε την κήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας για την Τρίτη ως συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών, αλλά και για να διεκδικήσει τις υπερωρίες οχτώ μηνών για τους εργαζόμενους.

ΕΣΑΚ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
Αρνήθηκαν το ολοκληρωμένο πρόγραμμα

Στη χτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου (ΓΣ) της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η πλειοψηφία του ΓΣ αρνήθηκε να υιοθετήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης, που πρότειναν οι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ Υγειονομικών (ΕΣΑΚ - Υ).

Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ - Υ επισημαίνει ότι η "πλειοψηφία του ΓΣ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ) επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά το ρόλο τους, του χειροκροτητή της αντιλαϊκής πολιτικής και μοχλού υλοποίησής της". "Η δράση τους, συνεχίζει η ανακοίνωση, το προηγούμενο διάστημα, βοήθησε την κυβέρνηση να ψηφίσει το καλοκαίρι το νομοσχέδιο ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, καταργώντας και τη μονιμότητα, την έγκριση Προεδρικού Διατάγματος που συγχωνεύει τα θεραπευτήρια χρόνιων παθήσεων, την ψήφιση του νομοσχεδίου αποδιοργάνωσης και εμπορευματοποίησης της κοινωνικής πρόνοιας. Ουσιαστικά αυτές οι παρατάξεις τοποθετήθηκαν στο ότι είναι ανάγκη "να υιοθετηθεί αυτή η αντιλαϊκή πολιτική και μέτρα της κυβέρνησης". Αυτό φαίνεται από την προσήλωσή τους σε "υλοποιήσιμα" αιτήματα, όπως δηλαδή η εφαρμογή του νόμου 2519/97 που ιδιωτικοποιεί την υγεία, η "διεκδίκηση" ενός μισθολογικού κλιμακίου, δηλαδή 3.000 δραχμές (πρόταση του ΣΥΝ), να διοριστούν οι "μάνατζερς" στα νοσοκομεία, να ρωτήσει η ΠΟΕΔΗΝ τον υπουργό, τι θα προϋπολογίσει για την υγεία - πρόνοια για το 1999... ".

Η ΕΣΑΚ - Υ, μεταξύ των άλλων, ζητά την πλήρη χρηματοδότηση της υγείας - πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό και τη διεκδίκηση γνήσιων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Επίσης η ΕΣΑΚ - Υ ζήτησε να εκφράσει η ΠΟΕΔΗΝ τη συμπαράστασή της και την κοινή δράση με το συνδικαλιστικό κίνημα των γιατρών, για την ουσιαστική κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων και με επιστημονικό και με ιατρικό προσωπικό. Να γίνει ολόπλευρη προετοιμασία των υγειονομικών μέσα από γενικές συνελεύσεις και να κηρυχτεί 24ωρη προειδοποιητική απεργία με προοπτική την κλιμάκωση.

Τέλος, η ΕΣΑΚ - Υ καλεί τους εργαζόμενους, σε όποιο πολιτικό χώρο κι αν ανήκουν, να εκφράσουν την αντίθεσή τους με την κυβερνητική πολιτική και μέσα από τις επερχόμενες εκλογές στη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα επιχειρείται να περάσουν και μέσα απ' αυτόν τον θεσμό.

ΒΟΛΟΣ
"Ιός" λιτότητας στο νοσοκομείο

Επίσκεψη, στο νοσοκομείο, του Ν. Γκατζή, βουλευτή του ΚΚΕ και του Απ. Νάνου, υποψήφιου νομάρχη Μαγνησίας της ΝΑΣ

Το νοσοκομείο Βόλου επισκέφτηκαν ο Ν. Γκατζής,βουλευτής του ΚΚΕ και οΑπ. Νάνος,υποψήφιος νομάρχης Μαγνησίας της ΝΑΣ, όπου συναντήθηκαν και συζήτησαν με εκπροσώπους του σωματείου των εργαζομένων και του τοπικού συλλόγου των νοσοκομειακών γιατρών. Στις συζητήσεις αναδείχτηκαν τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και το νοσοκομείο, εξαιτίας, κυρίως, της πολιτικής διαρκούς λιτότητας και υποβάθμισης της δημόσιας υγείας που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Τα προβλήματα σχετίζονται με:

  • Τη μείωση των αποδοχών του ιατρικού και μέρους του νοσηλευτικούπροσωπικού, λόγω της περικοπής των εφημεριών μέχρι και 60%.
  • Τις σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό, μηχανοργάνωση και τηνανεπάρκεια χώρων.

Ο Ν. Γκατζής επισήμανε πως οι ευθύνες για τα προβλήματα βαρύνουν, κυρίως, την κυβέρνηση, η οποία εφαρμόζει πολιτική εμπορευματοποίησης της υγείας, στα πλαίσια της "ελεύθερης" αγοράς. Ευθύνες, όμως - είπε - και μάλιστα σοβαρές αναλογούν και στους τοπικούς διαχειριστές αυτής της πολιτικής - νομαρχία, δήμοι, Εργατικό Κέντρο Βόλου - και υπογράμμισε ότι η υπόθεση της υπεράσπισης του δικαιώματος στη δημόσια υγεία αφορά στους εργαζόμενους, στα φτωχά και μεσαία λαϊκά στρώματα, που πλήττονται και πληρώνουν τις επιπτώσεις μιας πολιτικής υποβάθμισης της υγείας. Υπενθυμίζοντας ότι οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελούν μια ευκαιρία, για να καταδικαστεί αυτή η πολιτική και οι κυβερνητικοί και άλλοι διαχειριστές της, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως το ΚΚΕ θα στηρίξει τους αγώνες των εργαζομένων στην υγεία με όλες τις δυνάμεις του.

Ο υποψήφιος νομάρχης της ΝΑΣ Απ. Νάνος κάλεσε τους εργαζόμενους να στηρίξουν τις θέσεις και τον αγώνα της ΝΑΣ για την υπεράσπιση και την αναβάθμιση του δημόσιου τομέα της υγείας και για τη λύση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Βόλου.

Ο Ν. Γκατζής είχε συνάντηση και με εκπροσώπους του συλλόγου των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας του Νομού, με τους οποίους συζήτησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ημερίδα για την τοξικοεξάρτηση

Ημερίδα με θέμα "Οικογένεια και Τοξικοεξάρτηση" διοργανώνουν για τη Δευτέρα 14 Σεπτέμβρη (από τις 10 πμ έως τις 5 μμ) το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (Σαν Ντιέγκο).

Η ημερίδα, που θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας και με τη συμμετοχή του Αθηναϊκού Κέντρου Μελέτης του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ) και του Εργαστηρίου Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων (ΕΔΑΣ), απευθύνεται σε επαγγελματίες που εξειδικεύονται στο θέμα της οικογενειακής θεραπείας. Κύριος ομιλητής θα είναι ο Δρ. Εντουαρντ Κάουφμαν, καθηγητής Κλινικής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

ΛΕΩΝ. ΑΥΔΗΣ
Η πρόνοια δεν είναι ελεημοσύνη

Στη συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της "Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα",με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων Λεων. Αυδή.

Ο Λεων. Αυδής δήλωσε στο "Ρ": "Η παράταξή μας τάσσεται σταθερά υπέρ της κοινωνικής πρόνοιας και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Αλλωστε, έχουμε τη θέση ότι ο άνθρωπος, και μόνο από το γεγονός ότι έχει γεννηθεί, δικαιούται ορισμένες παροχές κοινωνικής αλληλεγγύης, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο ανταποδοτικότητας ή να γίνουν αντικείμενο εμπορίου και χρηματικού ανταλλάγματος".

Και ο Λεων. Αυδής κατέληξε: "Πιστεύουμε ότι για το κοινωνικό σύνολο πρέπει να εξασφαλίζεται ένα αξιοπρεπές πρόγραμμα παροχών κοινωνικής πρόνοιας. Με την παρουσία μας σ' αυτή τη συγκέντρωση θέλουμε να δηλώσουμε και εμείς την αντίθεσή μας στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αλλά και την αντίθεσή μας στα γενικότερα σχέδια με τα οποία η κυβέρνηση υποβαθμίζει την κοινωνική πρόνοια και τη μεταβάλλει σε ένα είδος κοινωνικής ελεημοσύνης".

Η χτεσινή συγκέντρωση έξω απ' τη Βουλή



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ