ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τελεσίγραφο εφοπλιστών

Με μια απαράδεκτη επιστολή - τελεσίγραφο προς την ΠΝΟ για το καμποτάζ, η Ενωση Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων απειλεί με την υποστολή της ελληνικής σημαίας, αν οι αξιώσεις των εφοπλιστών δεν ικανοποιηθούν! Η επιστολή, που κοινοποιείται στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "...η μόνη διέξοδος για τα ελληνικά περιηγητικά επιβατηγά πλοία, είναι να στραφούν σε σημαίες άλλων ευρωπαϊκών κρατών"! Στο μεταξύ, χτες η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, στη συνεδρίασή της, απέρριψε την πρόταση για απεργιακές κινητοποιήσεις που κατέθεσε η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και υποστήριξε η Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ".

Με κοινή τους ανακοίνωση, οι δυο ναυτεργατικές ενώσεις ΠΕΜΕΝ και "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" τονίζουν: "Με ιδιαίτερη προσοχή εξετάσαμε την προκλητική επιστολή - τελεσίγραφο των εφοπλιστών για το καμποτάζ, που αναζητεί να κατασκευάσει συνενόχους, παρουσιάζοντας το θύμα ως θύτη, ταυτίζοντας τους ναυτεργάτες και τα συμφέροντά τους με τη νόθα πλειοψηφία στην ΠΝΟ, την οποία διατηρούν και έχουν τοποθετήσει στο σβέρκο των ναυτεργατών, υπουργείο και εφοπλιστές".

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση των δυο ενώσεων, "η νόθα πλειοψηφία της ΠΝΟ, σε αντίθεση με τη θέληση των ναυτεργατών, συνεχίζοντας το δρόμο της υποταγής στις εφοπλιστικές αξιώσεις, αποφάσισε νέο κύκλο διαβουλεύσεων με τους εφοπλιστές και το ΥΕΝ και ταξίδια αναψυχής στην Ευρώπη, δρόμο που οδήγησε σήμερα σ' αυτήν την προκλητική ανακοίνωση των εφοπλιστών".

"Οι ναυτεργάτες - υπογραμμίζεται, τέλος - το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα απαιτούν την ανάκληση του 3577/92, το τσάκισμα της εφοπλιστικής ασυδοσίας και παλεύουν για την υπεράσπιση και διεύρυνση του δικαιώματος της εργασίας, των όρων αμοιβής, των συνθηκών εργασίας και των κοινωνικών ασφαλιστικών κατακτήσεων σε συντονισμό και κοινή δράση με το συνδικαλιστικό κίνημα".

ΙΚΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Ταλαιπωρία ασφαλισμένων

Την έλλειψη μικροβιολογικού και ακτινολογικού τμήματος επισημαίνουν βουλευτές του ΚΚΕ

Στην καθημερινή ταλαιπωρία χιλιάδων ασφαλισμένων του ΙΚΑ Γαλατσίου,επειδή η τοπική μονάδα υγείας του ΙΚΑ βρίσκεται εδώ και χρόνια χωρίς ακτινολογικό και μικροβιολογικό εργαστήριο, καθώς και χωρίς ένα απλό αιματολογικό τμήμα, αναφέρεται η Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλου και Μπ. Αγγουράκη,προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στην Ερώτηση τονίζεται ότι "οι ασφαλισμένοι και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, αναγκάζονται για να κάνουν τις αντίστοιχες εξετάσεις, τις οποίες ζητούν οι γιατροί, να πηγαίνουν στο ΙΚΑ Πατησίων ή ακόμα και σε ιδιωτικά ιατρεία".

Επισημαίνεται ακόμα ότι "την ταλαιπωρία των ηλικιωμένων μετέφερε στον διοικητή του ΙΚΑ με υπόμνημά του (19.5.98) το Παράρτημα της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, αναφέροντας ότι λόγω αυτής της ανυπαρξίας, για να κάνει κανείς αιματολογικές εξετάσεις χρειάζεται να επιμείνει πολλές φορές στο τηλέφωνο, ή να αναγκάζονται πολλοί ασθενείς να ξενυχτούν στο ακτινολογικό του ΙΚΑ Πατησίων για να πάρουν σειρά και αρκετοί να αγανακτούν και να καταφεύγουν σε ιδιωτικά ιατρεία για να μη χάσουν το μεροκάματο".

Σημειώνεται επίσης στην Ερώτηση, ότι "σε απάντηση του διοικητή του ΙΚΑ (7.7.98), αναγνωρίζεται το πρόβλημα και αναφέρεται ότι από το 1992 έχουν ξεκινήσει προσπάθειες για την ανεύρεση οικοπέδου όπου θα κτιστεί ιδιόκτητο κτίριο, αλλά και για τη μίσθωση κατάλληλου χώρου και σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα οι προσπάθειες αυτές δεν απέδωσαν και ότι θα προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό".

Ο υπουργός ερωτάται:

"Πώς είναι δυνατόν επί 6 χρόνια να μην έχει βρεθεί οικόπεδο ή άλλος χώρος για να στεγάσει τα απολύτως αναγκαία εργαστήρια στο ΙΚΑ Γαλατσίου και τι επιπλέον μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να λυθεί επιτέλους το πρόβλημα; Στην υπάρχουσα τοπική μονάδα του ΙΚΑ Γαλατσίου είναι δυνατή η εγκατάσταση των παραπάνω εργαστηρίων και αν ναι, θα ληφθούν μέτρα ώστε να λειτουργήσουν εκεί έστω μέχρι να λυθεί οριστικά το πρόβλημα της στέγασής τους;

Σε ποια άλλη λύση προτίθεται να προχωρήσει ώστε να σταματήσει το γρηγορότερο η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ Γαλατσίου";

ΣΟΦΤΕΞ
Μια βδομάδα ζωής και ... βλέπουμε!

Μετά την παρατεταμένη υπονόμευσή της από την κυβέρνηση, η υφυπουργός Ανάπτυξης προαναγγέλλει, ουσιαστικά, το κλείσιμο της επιχείρησης σαν το πιο πιθανό σενάριο

Σε βάθος χρόνου ...μιας βδομάδας (!), "βλέπει" το μέλλον της ΣΟΦΤΕΞ η υφυπουργός Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου,η οποία χτες, σε ενημέρωση δημοσιογράφων, ανέφερε ότι η λειτουργία της επιχείρησης, στην κατάσταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή, μπορεί να συνεχιστεί για τόσο διάστημα, μια βδομάδα! Συνεπώς, αν δε βρεθούν άμεσα κονδύλια για τη χρηματοδότηση της εταιρίας, οδηγείται στο κλείσιμο, ακόμα και πριν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία "Λόκριτς" (λήγουν στις 25 Σεπτέμβρη), το ενδιαφέρον της οποίας ("Λόκριτς"), αμφισβήτησε εμμέσως η υφυπουργός. Μέσα σ' αυτό το κλίμα, πηγές του υπουργείου δεν απέκλειαν παρέμβαση της υπουργού, Β. Παπανδρέου,για προσωρινή αναστολή των διαδικασιών κλεισίματος της ΣΟΦΤΕΞ, με στόχο τη δημιουργία προεκλογικών εντυπώσεων.

Λίγο πριν, η Α. Διαμαντοπούλου, σε συνάντησή της με το σωματείο των εργαζομένων, αν και δε δεσμεύτηκε σε τίποτα, "διαβεβαίωνε" ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε την επόμενη βδομάδα να χρηματοδοτηθεί η επιχείρηση... Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το θέμα της χρηματοδότησης είναι πολύ δύσκολο, αφού θα μπορούσε να γίνει μόνο από δανεισμό από τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων. Την περασμένη, όμως, βδομάδα, σε συνάντηση των συνδικαλιστών της ΣΟΦΤΕΞ με τον πρόεδρο του ΟΑΕ κ. Τσουδερό,ο τελευταίος ανακοίνωσε ότι δεν έχει δραχμή να διαθέσει για τη ΣΟΦΤΕΞ,επειδή δε χρηματοδοτείται ούτε ο Οργανισμός!

Χτες οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ πραγματοποίησαν, για δεύτερη συνεχή μέρα, δυναμική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης και απαίτησαν "Να δοθεί λύση, η ΣΟΦΤΕΞ για να ζήσει" και βροντοφώναξαν ότι "Δεν υποχωρούμε αν δε δικαιωθούμε". Μετά το τέλος της συνάντησης του σωματείου με την κ. Διαμαντοπούλου, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ανακοίνωσαν ότι η υπουργός "δε δεσμεύτηκε για τίποτα", καθώς και ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι τέλους. Την ερχόμενη Δευτέρα, θα πραγματοποιήσουν 4ωρη στάση εργασίας (12 - 4) και πορεία στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Σύμφωνα με συνδικαλιστές, αν μέχρι το τέλος της επόμενης βδομάδας συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν ποικιλόμορφα.

Αυτή τη στιγμή, στην επιχείρηση δε λειτουργούν οι μονάδες παραγωγής,επειδή δεν υπάρχουν πρώτες ύλες, ενώ πολλές παραγγελίες μένουν ανεκτέλεστες, λόγω έλλειψης εμπορευμάτων. Ζήτημα ημερών είναι να τελειώσουν και τα τελευταία στοκ εμπορευμάτων. Ολα αυτά είναι αποτέλεσμα της παρατεταμένης υπονόμευσης της επιχείρησης από την κυβέρνηση, που εδώ και δύο χρόνια επιδιώκει το ξεπούλημα ή και το κλείσιμό της σε όφελος των ανταγωνιστών. Η υπονόμευση αυτή κόστισε πέρυσι την τρίμηνη διακοπή της λειτουργίας της ΣΟΦΤΕΞ, που είδε το μερίδιό της στην αγορά να μειώνεται δραματικά.

Αγωνιστικό προσκλητήριο στους ναύτες

Ενα μέλος στην τριμελή Εφορευτική Επιτροπή που θα διεξαγάγει τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Πανελλήνια Ενωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού εξέλεξε ο "Αγωνιστικός Συνδυασμός Ναυτών", που εκφράζει τις ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις. Η Εφορευτική Επιτροπή εκλέχτηκε χτες μετά τη Γενική Συνέλευση του σωματείου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του "Αγωνιστικού Συνδυασμού Ναυτών",στις εκλογές υπήρξε μια πρωτοφανής πριμοδότηση της ομάδας του Αντώνη Νταλακογιώργου και της πλειοψηφίας της διοίκησης από πολλές εφοπλιστικές εταιρίες. "Ωστόσο -σημειώνεται - παρά την εφοπλιστική πριμοδότηση και τη δράση ενός ολόκληρου ψηφοθηρικού - εργατοπατερίστικου μηχανισμού, ο συνδυασμός μας εξέλεξε ένα μέλος στην Εφορευτική Επιτροπή. Οι εκλογές στο σωματείο των ναυτών μπαίνουν στην τελική ευθεία".

"Οι ναύτες - υπογραμμίζεται τέλος στην ανακοίνωση - έχουν ιερή υποχρέωση να πάρουν την υπόθεση του σωματείου στα χέρια τους και να το επαναφέρουν στον ταξικό αγωνιστικό δρόμο, ενισχύοντας τον "Αγωνιστικό Συνδυασμό Ναυτών", που πάλεψε και παλεύει αταλάντευτα ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης - εφοπλιστών, υπερασπίζοντας τα συμφέροντα του κλάδου μας".

Από τη χθεσινή κινητοποίηση των εργατών της ΣΟΦΤΕ

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργατών της ΣΟΦΤΕΞ

Απολύθηκαν 145 από την "Τροφοπηγή"

"Χιονοστιβάδα" οι αντεργατικές προκλήσεις, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Στο "δρόμο" βρέθηκαν οι 145 εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ "Τροφοπηγή",μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της διοίκησης, να πωληθεί η αλυσίδα σε άλλη επιχείρηση. Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι εργαζόμενοι πιέζονται να δεχτούν να λάβουν μόνο το 1/4 της αποζημίωσης που τους οφείλεται, ενώ εκπρόσωποι της"Τροφοπηγής" τούς δήλωσαν ότι αν τους κάνουν αυτή την "εξυπηρέτηση", τότε έχουν αυξημένες πιθανότητες πρόσληψης στον νέο ιδιοκτήτη!

Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη ζητήσει την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας, ωστόσο η επιχείρηση προκλητικά αρνήθηκε να στείλει εκπρόσωπό της στην τριμερή συνάντηση που είχε οριστεί για τις 9/9 και έτσι ορίστηκε νέα για τις 17 του μήνα.

Τα σοβαρά κρούσματα αυθαιρεσίας και κατάφωρης παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας έχουν πάρει το τελευταίο διάστημα μορφή χιονοστιβάδας στο χώρο του εμπορίου. Το γεγονός αυτό καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων,τονίζοντας: "Με την πρόσφατη ψήφιση του αντεργατικού νόμου για τις εργασιακές σχέσεις, φούντωσαν οι απολύσεις και οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες και γενικότερα έχει αρχίσει μια εκτεταμένη καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων".

Η ΟΙΥΕ επισημαίνει ανάλογα κρούσματα που σημειώθηκαν μόνο τον τελευταίο μήνα, όπως στον "ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ",στην "Γκρουπ 4",στον "Ζαχαριά",στο "BAZAAR" κ.ά., ενώ σημειώνει ότι "η ίδια και τα σωματεία - μέλη της θα περιφρουρήσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και θα παλέψουν, για να ανατρέψουν τις πολιτικές που απορυθμίζουν τις εργασιακές σχέσεις και ακυρώνουν δικαιώματα και κατακτήσεις του εργατικού κινήματος".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ