ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Οχτώβρη 1998
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αδιάλλακτη η "Χαλυβουργική"

Την εμμονή της επιχείρησης σε αυθαίρετες αλλαγές στο ωράριο εργασίας, επανέλαβαν χτες οι εκπρόσωποί της, σε τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας

Ανένδοτη εμφανίζεται η "Χαλυβουργική" στην απόφασή της για μονομερείς και αυθαίρετες αλλαγές στο ωράριο εργασίας. Οι εκπρόσωποί της, κατά τη χτεσινή τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, μετά από πρωτοβουλία του επιχειρησιακού σωματείου, επαναλάμβαναν μονότονα και στερεότυπα ότι η εταιρία εμμένει στις αποφάσεις της.

Στην τριμερή συνάντηση, εκτός από τη διοίκηση του σωματείου, συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, καθώς και ο υφυπουργός Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαππας.Από πλευράς υπουργείου, υπήρξε κάλεσμα προς την εταιρία να επανέλθει με νέες προτάσεις και οι εκπρόσωποι της τελευταίας, παρότι επαναλάμβαναν την επιμονή στην αρχική απόφαση, άφησαν να αιωρείται η πιθανότητα μιας νέας τριμερούς διαπραγμάτευσης.

Να σημειώσουμε ότι η "Χαλυβουργική" την περασμένη Δευτέρα είχε στείλει προσωπικά σε κάθε εργαζόμενο εξώδικα - τελεσίγραφα, με τα οποία τους καλούσε να αποδεχτούν την αλλαγή ωραρίου εντός τριών ημερών, αλλιώς θα απολυθούν!

Από πλευράς τους, οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να αποδεχτούν τα τελεσίγραφα και εξακολουθούν καθημερινά να εργάζονται με βάση τα ωράρια που ισχύουν εδώ και χρόνια. Οπως θα πει ο Δ. Κουμπούρης, πρόεδρος του σωματείου, "βρισκόμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα. Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε το δικαίωμα μας στη δουλιά, με κάθε μέσο".

Τη νέα απροκάλυπτη επίθεση της "Χαλυβουργικής" ενάντια στους εργαζόμενους, καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής, σε επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας και επισημαίνει ότι η εταιρία, με απειλές για απολύσεις, εξώδικα και με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο επιδιώκει να εξαναγκάσει τους εργαζόμενους σε εξαντλητικούς ρυθμούς απασχόλησης. Τονίζει ότι "σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι δε θα είναι τα θύματα των επιλογών της εταιρίας και ούτε θα εργάζονται σαν είλωτες για να επιβιώσουν".

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΟΑΕΔ
Αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση

Καταγγέλλουν την πολιτική ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού και τη μη λύση των προβλημάτων τους, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις

Την άμεση υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης για έγκριση 300 ωρών υπερωριακής απασχόλησης το δεύτερο εξάμηνο του 1998, λόγω του υπερβολικού φόρτου εργασίας, ζητά η Ομοσπονδία Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ,καλώντας παράλληλα τους εργαζόμενους να αρνηθούν να κάνουν υπερωρίες, αν δε συμφωνηθούν οι όροι πραγματοποίησής τους, μεταξύ της Ομοσπονδίας και της διοίκησης του Οργανισμού.

Ταυτόχρονα, καταγγέλλει "την πολιτική ιδιωτικοποίησης του έργου του ΟΑΕΔ, με αναθέσεις διοικητικού και βοηθητικού έργου σε ιδιώτες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις και Οργανισμούς, όπως καθαρισμός και φύλαξη κτιρίων, ίδρυση ιδιωτικών γραφείων εργασίας και γραφείων "εξυπηρέτησης" ανέργων και εργοδοτών, προκλητικές συμβάσεις έργου,πολιτική που εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα, αφού δεν προσφέρεται καμία ουσιαστική υπηρεσία".

Ζητά ακόμη τη διατήρηση ενιαίου εργασιακού καθεστώτος στον ΟΑΕΔ, χωρίς συμβάσεις έργου, ορισμένου χρόνου και μερικής απασχόλησης, ενώ απαιτεί τη διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του ΟΑΕΔ.

Η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους να μην κάνουν εξωτερικούς ελέγχους για τα προγράμματα απασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης, επειδή δε χορηγούνται έξοδα κίνησης, όπως παλιότερα. Διαμαρτύρεται επίσης για την απόφαση του υπουργού Εργασίας και του διοικητή του ΟΑΕΔ, οι οποίοι "ρύθμισαν με προκλητικά συντεχνιακό τρόπο τη συγκρότηση των εκπαιδευτικών μονάδων" και ζητά την έγκριση του νέου κανονισμού λειτουργίας του Οργανισμού.

Ακόμη, καταγγέλλει "τη διαδικασία προμήθειας των διδακτικών βιβλίων για τις Σχολές Μαθητείας έτους 1998 - 1999" και απαιτεί από τον διοικητή του Οργανισμού "να λάβει τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να απαλειφθούν οι παρανομίες και να προστατευτούν τα οικονομικά συμφέροντα του Οργανισμού". Στα πλαίσια αυτά, καταγγέλλει και την αντικατάσταση του διευθυντή προμηθειώνΓ. Μαυραϊδή,"ο οποίος με τις ενέργειές του προστάτευσε τα συμφέροντα του οργανισμού".

Παράλληλα, με όλα τα παραπάνω, η Ομοσπονδία ζητά τη νομιμοποίηση των υπηρεσιακών μεταβολών των υπαλλήλων, μια και τώρα είναι στην ευχέρεια του διοικητή να κάνει τοποθετήσεις, χωρίς να δεσμεύεται από κάποιους κανόνες.

Ερώτηση στη Βουλή για τον Σκαραμαγκά

Στις απαιτήσεις της πολυεθνικής "Μπράουν εντ Ρουτ",διαχειρίστριας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά,για απόλυση 500 εργαζομένων και επιβολή διπλής ειδικότητας, αναφέρεται Ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας, Ανάπτυξης, Μεταφορών και Εθνικής Αμυνας, που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος και Μπ. Αγγουράκης.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι η πολυεθνική από καιρό έχει εκφράσει τις προθέσεις της για νέα συρρίκνωση του προσωπικού, όμως - σύμφωνα με πληροφορίες - τις τελευταίες μέρες στο συνεταιρισμό των εργαζομένων, που διαχειρίζεται το 49% των μετοχών του ναυπηγείου που τους ανήκει, συζητήθηκε το αίτημα της πολυεθνικής για 500 απολύσεις. Επιπλέον - συνεχίζει - τελευταία η πολυεθνική συγκεντρώνει σε τρία τμήματα τους εργαζόμενους που αυτή κρίνει ως αποδεσμευόμενους από την εργασία τους και δεκάδες εργαζόμενους εγγράφως, τους στέλνει να απασχοληθούν σε άλλη ειδικότητα και κυρίως να καθαρίζουν διάφορους χώρους, ενώ όσοι αντέδρασαν κλήθηκαν σε απολογία και σε αρκετούς επιβλήθηκαν πρόστιμα.

Σημειώνεται η έντονη ανησυχία των εργαζομένων για το μέλλον της επιχείρησης και για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους. Υπογραμμίζονται οι μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση στα ναυπηγεία, αφού εκτός των άλλων, μέχρι σήμερα δεν έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις σχετικά με την ανάθεση εργασιών στο ναυπηγείο και μάλιστα "πάγωσε" και τις συμβάσεις που ήδη έχουν υπογραφεί (ΟΣΕ).

Οι βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς: "Γιατί μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στην υλοποίηση δεσμεύσεων για την ανάθεση εργασιών στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά; Για ποιους λόγους έχουν "παγώσει" οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί και τι μέτρα θα παρθούν για την άμεση υλοποίησή τους; Τι μέτρα θα παρθούν για να μη γίνουν απολύσεις και να προστατευτούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στα Ναυπηγεία;".

Σε συνέλευση αύριο οι ναύτες

Ο "Αγωνιστικός Συνδυασμός" καλεί τους ναύτες να αποκρούσουν τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις των εξαρτημένων από τους εφοπλιστές συνδυασμών

Οι ναύτες καλούνται να συσπειρωθούν γύρω από τις ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις για να "μπλοκάρουν" τους μηχανισμούς που έχουν "στήσει" οι συνδικαλιστές - "δεκανίκια" των εφοπλιστών και της κυβέρνησης για να αποσπάσουν ψήφους ενόψει των εκλογών, για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Πανελλήνια Ενωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, που αρχίζουν στις 26 Οκτώβρη. Το κάλεσμα απευθύνει με ανακοίνωσή του ο "Αγωνιστικός Συνδυασμός Ναυτών" (ΑΣΝ) (υποστηρίζεται από τη "Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση"), καταγγέλλοντας παράλληλα τους εκβιασμούς, τις απειλές, τις παράνομες και αντικαταστατικές πράξεις και τα διάφορα άλλα τεχνάσματα, σε βάρος ακόμα και υποψηφίων, που έχουν επιστρατεύσει "η ομάδα του σημερινού προέδρου Αντώνη Νταλακογιώργου και άλλοι χειραγωγημένοι από το ΥΕΝ και τους εφοπλιστές συνδυασμοί".

Αλλωστε χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι "χειραγωγημένοι", όπως χαρακτηρίζονται, συνδυασμοί, επέλεξαν να γίνει η απολογιστική συνέλευση της ΠΕΝΕΝ αύριο, Σάββατο, παραμονή των εκλογών, ενώ υπήρχε αρκετό χρονικό περιθώριο!

Ο ΑΣΝ επισημαίνει ότι θα πατάξει κάθε είδους εκβιασμούς και απειλές και καλεί τους ναύτες να δώσουν περήφανη απάντηση. Επιπλέον, καταγγέλλει ότι το προεδρείο αντιδημοκρατικά διαχωρίζει τους ναύτες που διαμένουν στους νομούς της Θράκης από το υπόλοιπο εκλογικό σώμα. "Η προσπάθεια διαχωρισμού - τονίζεται - των συναδέλφων αυτών από το υπόλοιπο εκλογικό σώμα και ο καθορισμός "δύο μέτρων και δύο σταθμών" στην αποστολή ψηφοδελτίων, είναι πράξη παράνομη και αντικαταστατική. Εφιστούμε την προσοχή στο δικαστικό αντιπρόσωπο και στην εφορευτική επιτροπή και τονίζουμε ότι θα αντιπαλέψουμε με κάθε μέσο τέτοιου είδους ενέργειες".

Ο ΑΣΝ καλεί όλους τους ναύτες να πάρουν μέρος στην αυριανή γενική συνέλευση που θα γίνει στις 10 το πρωί "καταδικάζοντας την "ομάδα Νταλακογιώργου" που επέλεξε σκόπιμα την ημερομηνία αυτή, παραμονή των εκλογών, για να την υποβαθμίσει".

Καταδικάζουν την πρόκληση

Ψήφισμα του συνεδρίου της Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών κατά της απόφασης των προκαθήμενων της ΓΣΕΕ να ζητήσουν διαιώνιση του ταμείου εργατοπατέρων

"Πρόκληση σε βάρος των εργαζομένων",χαρακτηρίζει, σε ψήφισμά του, το 28ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών την ενέργεια του προέδρου και του γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ, να ζητήσουν με έγγραφό τους προς το υπουργείο Εργασίας τη διαιώνιση και την αναβάθμιση του αμαρτωλού ταμείου εργατοπατέρων (ταμείο επικουρικής ασφάλισης εργατικών στελεχών).

Στο ψήφισμα καυτηριάζεται ιδιαίτερα το γεγονός ότι αυτή η πρόκληση σημειώνεται σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι της χώρας μας δέχονται ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους. "Εκφράζουμε - τονίζεται - την αντίθεσή μας σ' αυτή την ενέργεια, που θα έχει αποτέλεσμα τον παραπέρα εκμαυλισμό της συνείδησης των συνδικαλιστών, την πλήρη ενσωμάτωσή τους στη λογική της διαχείρισης".

"Καλούμε - καταλήγει το ψήφισμα - την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να σεβαστεί τις ομόφωνες αποφάσεις των συνεδρίων, τόσο της ίδιας της Γενικής Συνομοσπονδίας, όσο και πλήθους άλλων δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, που χρόνια τώρα ζητούν την κατάργηση του ταμείου εργατοπατέρων. Η πρόκληση σε βάρος των εργαζομένων δε θα περάσει. Ο εργατοπατερισμός δε θα διαιωνιστεί".

Στάσεις στον ΟΔΔΥ

Σε τρίωρες στάσεις εργασίας, από τις 9πμ ως τις 12 το μεσημέρι, προχωρούν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού τις μέρες Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη (13, 14, 15 του Οκτώβρη αντίστοιχα), με απόφαση του Συλλόγου τους. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού. Στα πλαίσια των στάσεων εργασίας θα γίνονται συγκεντρώσεις κάτω από τα γραφεία του ΟΔΔΥ στην Ομόνοια.

Θάνατος μηχανικού

Στη θάλασσα έπεσε χτες τα ξημερώματα ο 34χρονος μηχανικός Παναγιώτης Διακάκης από τη φορτηγίδα μεταφοράς υγρών καυσίμων "ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ", κατά τον απόπλου της από τις εγκαταστάσεις των Διυλιστηρίων Ασπροπύργου.

Η φορτηγίδα, η οποία ήταν ρυμουλκούμενη από το ρυμουλκό "ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑ", είχε προορισμό τις εγκαταστάσεις της ΠΕΤΡΟΛΑ.Ο Π. Διακάκης ανασύρθηκε από επιβαίνοντες στη λάντζα "ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ" και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο των ΕΛΔΑ στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά,όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.Οι αιτίες του ναυτεργατικού δυστυχήματος, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας,δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο μηχανικός δεν ήταν στο ναυτολόγιο και ήταν ασφαλισμένος στο ΙΚΑ. Προανάκριση διενεργεί το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ελευσίνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ