ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Οχτώβρη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κουτοπόνηροι ψηφοθήρες

Λαλίστατος αλλά και πονηρούλης αποδεικνύεται ο εκλεκτός του κυβερνώντος κόμματος για τη νομαρχία της Αθήνας, όταν θέλει να αλιεύσει ψήφους από Δεξιά και - κυρίως - από Αριστερά.

Ετσι, μιλώντας χτες σε ραδιοφωνικό σταθμό, χρησιμοποίησε το κλασικό επιχείρημα της Χαριλάου Τρικούπη, ότι δηλαδή οι ψηφοφόροι την πρώτη Κυριακή θέλησαν να στείλουν κάποιο μήνυμα προς την κυβέρνηση και τώρα, που το έστειλαν και έγινε από τους κυβερνώντες κατανοητό, μπορούν ανεμπόδιστα να ρίξουν την ψήφο τους στους "προοδευτικούς συνδυασμούς".

Η διατύπωση του κ. Κουλουμπή προκάλεσε, όμως, τον συνομιλητή του δημοσιογράφο, ο οποίος του υπενθύμισε ότι είναι λάθος να γίνεται λόγος για λήψη μηνύματος, αφού τη μεθεπομένη των εκλογών της Κυριακής, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας έκανε δηλώσεις για να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται ν' αλλάξει η οικονομική πολιτική. Απτόητος, βέβαια, ο ψηφοθήρας νομάρχης προχώρησε στο δεύτερο επιχείρημα των "εκσυγχρονιστών".

Μπορεί, είπε, ο κ. Παπαντωνίου να διατύπωσε την άποψή του, όμως οι αποφάσεις δεν παίρνονται από τον ίδιο, αλλά από την κυβέρνηση συνολικά, για να προσθέσει ότι μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις, τις οποίες γνωρίζει ο πρωθυπουργός και τις οποίες θα αξιοποιήσει, βάσει των μηνυμάτων που στάλθηκαν από τις εκλογές.

Δε θέλει και πολλή φιλοσοφία για να κατανοήσει κανείς πως όταν το κυβερνητικό σύνθημα είναι "νυν υπέρ πάντων ο δεύτερος γύρος" - όπως αναφωνεί το χτεσινό ΕΘΝΟΣ - τότε οι υποψήφιοί του είναι ικανοί να σκαρφιστούν τα πάντα προκειμένου να λεηλατήσουν ψήφους, ώστε να μπορέσουν την Κυριακή το βράδυ να διατυμπανίζουν περί της εμπιστοσύνης που τους επέδειξε ο λαός.

Είναι φανερό πως λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, αλλά εν πάση περιπτώσει... Κυριακή κοντή γιορτή!

Αυξητικές μειώσεις...

ΕΙΔΑΝΕ ΦΑΙΝΕΤΑΙ τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών και κάνουν ό,τι μπορούν για να αντιστρέψουν το κλίμα οι κυβερνώντες, ως συνήθως βέβαια, μάταια.

***

Τούτη τη φορά επιστρατεύσανε την Βάσω Παπανδρέου που μιλά για μείωση τιμών λιανικής καιτα "διαρρέοντα" σενάρια του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, δηλαδή του Παπαντωνίου, για μειώσεις φόρων στα αυτοκίνητα...

***

Διαλέξανε δηλαδή τους... πλέον δημοφιλείς υπουργούς! Η συμπάθεια που τους έχει ο κόσμος είναι άλλο πράγμα.

***

Φυσικά για μια ακόμα φορά την πατήσανε, διότι αμέσως μετά βγήκανε οι χονδρέμποροι και οι εισαγωγείς και... το ξεκαθάρισαν το θέμα εφόσον αναμένεται αύξηση των εργοστασιακών τιμών, οπότε ο καταναλωτής μειώσεις θα ακούει και μειώσεις δε θα βλέπει.

***

AKOMA μαζεύουν τα νερά στη Δράμα, στη Γλυφάδα και άλλες περιοχές της χώρας, από τη νεροποντή των προηγούμενων ημερών. Σπίτια πλημμύρισαν, σχολικά πέσανε στα χαντάκια, αποχετεύσεις διαλύθηκαν...

***

Εν ολίγοις ήταν απλά κάποιες... συνηθισμένες φθινοπωρινές μέρες στην Ελλάδα του 1998, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Σημίτη του επονομαζόμενου Εκσυγχρονιστή!

***

Πάλι καλά, τουλάχιστον, διανύσαμε το μισό φθινόπωρο και μας μένει μόνο το άλλο μισό. Να προλάβουν τουλάχιστον οι κάτοικοι των... επικίνδυνων ζωνών, να προετοιμάσουν τα σωσίβια, τα φουσκωτά και ό,τι άλλο τέλος πάντων είναι απαραίτητο.

***

Εκτος πια αν είναι μερικοί, που ευελπιστούν ότι ο νεοεκλεχθείς νομάρχης το επόμενο Σαββατοκύριακο θα τους λύσει το πρόβλημα. Αν είναι έτσι... καλό ναυάγιο.

***

ΞΑΝΑ σε τουρκικό νοσοκομείο κατέληξε ένα κοριτσάκι από το Καστελόριζο χθες, αφού (για μια φορά ακόμα) δε βρέθηκε ελικόπτερο να το μεταφέρει σε ελληνικό νοσοκομείο... Γι' αυτά τα ελικόπτερα των ακριτικών νησιών που έχουν εξαγγελθεί εκατοντάδες φορές, μιλάμε. Γι' αυτά...

Να μην ξεχνιόμαστε

Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης αβαντάρουν την κυβέρνηση ενόψει του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών. Το παράδειγμα με τις τιμές είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά.

Εδώ και μια βδομάδα, λοιπόν, μας έχουν πιπιλίσει το μυαλό με τις υποτιθέμενες συμφωνίες κυρίων για τις τιμές των ειδών στα σούπερ μάρκετ και τη μείωση του Ειδικού Φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Κανείς, όμως, από τους ευτελείς αυτούς προπαγανδιστές της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης δεν έχει εξηγήσει στο κοινό του πόσο ακρίβυναν τα χιλιάδες είδη, που υπάρχουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ, τους τελευταίους μήνες, ελέω κερδών των επιχειρηματιών. Κανείς δεν αποτολμά να πει την αλήθεια ότι σε μια εποχή ακρίβειας και λιτότητας δεν είναι ούτε καν... "πράσινα άλογα" οι 10 δραχμές που φτήνυναν ορισμένες μουστάρδες και μαγιονέζες, οι 5 δραχμές του AZAX και του ARIEL ή οι 15 του RIO MARE. Και βέβαια, ενώ σε όλους τους τόνους εκθειάζουν τις 22 δραχμές μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, κανείς άθλιος δεν μπαίνει στον κόπο να πει ότι, ενώ τα τελευταία χρόνια οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν πέσει περίπου στο μισό, οι λιανικές τιμές στην Ελλάδα έχουν παγιωθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Προς γνώση...

Δεκαοχτώ

καρούμπαλα

έβγαλε

στο κεφάλι

απ' τις "κοτρόνες"

που 'φαγε

στων εκλογών

την πάλη.

Αλλά, παρότι

γέμισε

με γάζες

και τσιρότα

θα συνεχίσει

τη στραβή

και την αισχρή της

"ρότα".

Γι' αυτό, λοιπόν,

την Κυριακή

ας πάθει

νέα πλάκα,

προς... γνώση

και συμμόρφωση

για τη μεγάλη

τράκα!

Ο οίστρος

Πουλακίδας και ο έτερος...

Υπάρχει, όμως και ο έτερος Πουλακίδας, της "Αυγής" αυτός. Ο οποίος... ανακάλυψε αντιδράσεις στο ΚΚΕ, για τη γραμμή κατά του ΣΥΝ!

Μάλιστα, κατά μία... περίεργη σύμπτωση, τα ίδια με τον Κ. Πουλακίδα γράφει στη χτεσινή "Εξουσία" και ο Ν. Βοσδογάνης. Ο τελευταίος, μάλιστα, είδε μέχρι και "κυκλώνες στον Περισσό για συνεργασίες με τη Ρηγίλλης".

Αλλά το κακό είναι ότι παρεξηγούνται όταν τους γράφουμε για τη γραμμή που παίρνουν να χτυπήσουν το ΚΚΕ. Θα πει κανείς, βέβαια, ότι η γραμμή δεν τους χρειάζεται από τη στιγμή που από μόνοι τους λειτουργούν αυτόματα, συγχρονισμένα και το ίδιο... έξυπνα. Ισως. Αλλά κι όταν υπάρχει η γραμμή, τότε μπορεί η... εξυπνάδα να μην αναβαθμίζεται, όμως ο συγχρονισμός γίνεται πιο ακαριαίος. Οπότε κανείς... διαπρέπει. Οπως οι παραπάνω.

Πουλακίδας, ο ... εφευρέτης

Ο Ν. Πουλακίδας και η εφημερίδα "Εξουσία"... ανακάλυψαν ότι ο Π. Σαλπέας και η κίνηση της οποίας ηγείται αποφάσισαν να προτείνουν στους ψηφοφόρους τους ψήφο κατά συνείδηση!

Πού το βρήκαν αυτό γραμμένο; Πού είδαν ότι ο Π. Σαλπέας είπε αυτό, ενώ δεν άκουσαν και δεν είδαν ότι ο Π. Σαλπέας πρότεινε άκυρο, λευκό ή αποχή στο β γύρο;

Φαίνεται ότι ο Ν. Πουλακίδας και η "Εξουσία" δε θεωρούν απαραίτητο να γράφουν ό,τι συμβαίνει, αλλά ό,τι τους συμφέρει... Κι επειδή στη συγκεκριμένη περίπτωση του β γύρου ο ΣΥΝ πριμοδοτεί το ΠΑΣΟΚ, γινόμενος ρεζίλι, γιατί να μη δημιουργηθεί η εντύπωση ότι και οι υποψήφιοι που στήριξε το ΚΚΕ κάνουν το ίδιο;

Επομένως, κατά τον Ν. Πουλακίδα και οι κομμουνιστές ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ!

Σα δε ντρέπεται...

Προς κ. Γ. Μαύρον

Διαβάσαμε το άρθρο σας στο χτεσινό φύλλο της "Αυριανής". Ηταν τόσο... περισπούδαστο, που αποφασίσαμε να μην ασχοληθούμε περισσότερο μαζί του, αν και μας έκαναν... ιδιαίτερη εντύπωση οι περιπλανήσεις σας από τον Βοϊδονικόλα μέχρι τον Ζαχαριάδη! Ηταν ευφυέστατες...

Καλπιές υποψηφίων

Ο Μπαρτσώκας, υποψήφιος δήμαρχος Καισαριανής και οι μηχανισμοί του, έχουν αποδειχθεί μάστορες στις καλπιές, προκειμένου να χτυπήσουν με κάθε μέσο τον Γ. Κατημερτζή και γενικά τον συνδυασμό, που στηρίζει το ΚΚΕ στην Καισαριανή.

Διαδίδουν, λοιπόν, ευρέως, ότι ο Γ. Κατημερτζής, αν εκλεγεί δήμαρχος, θα κλείσει το κέντρο για παιδιά με ειδικές ανάγκες!!! Γιατί; Γιατί - λένε - ο Γ. Κατημερτζής τάσσεται κατά της φορολογίας των εργαζόμενων, του μόνου (!) οικονομικού πόρου, για να στηριχτεί το εν λόγω κέντρο.

Δεν καταλαβαίνουν, ίσως, ότι με αυτά που λένε δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο, ως εκφραστή και εφαρμοστή στο Δήμο της Καισαριανής της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Ομολογούν ότι έχουν στηρίξει την όποια "κοινωνική πολιτική" του δήμου πάνω στη φορολογία των μισθοσυντήρητων και όχι στη διεκδίκηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό, μάλιστα, το χρησιμοποιούν και ως δίλημμα για τους ανθρώπους που τους χτύπησε ο πόνος: Θέλετε υπηρεσίες; Πληρώστε. Αν δεν πληρώσετε εσείς, όπως ζητάει ο Γ. Κατημερτζής, δε θα έχετε φροντίδα!!!

Αξιος, επομένως, ο μισθός του νυν δημάρχου και οι έπαινοι, που εισπράττει από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αλλά λογαριάζει χωρίς τον λαό της Καισαριανής...

Μία και μόνη η επιλογή

"Μπορεί το ΚΚΕ πειστικά να εξηγήσει γιατί βάζει τον κόσμο του με το στανιό να ψηφίσει κάτοικο Αθηνών και τέως βουλευτή της ΝΔ; Με ποιο κριτήριο; Μήπως θα είναι καλύτερος νομάρχης! Μήπως ο κ. Καλλές δε θα υπηρετεί τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας, θα ενδιαφερθεί για την ανεργία, θα αντισταθεί στα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, με τα οποία διαφωνεί το ΚΚΕ;". Αυτά γράφει χθεσινό σχόλιο της "Αυγής", κατηγορώντας το ΚΚΕ ότι υποστηρίζει στη Μαγνησία τον υποψήφιο νομάρχη της ΝΔ, σε αντιπαράθεση με τον Π. Σκοτινιώτη.

Μα, στ' αλήθεια πιστεύετε κύριοι της "Αυγής", ότι μπορείτε να διαστρεβλώνετε με τόσο, ολοφάνερα βρόμικο τρόπο την ξεκάθαρη θέση του ΚΚΕ, για τον δεύτερο γύρο; Στ' αλήθεια, πιστεύετε ότι μπορείτε να παγιδέψετε ψήφους, με τις εκβιαστικές λογικές του τύπου "ή ψηφίζεις Σκοτινιώτη ή είσαι με τη Δεξιά"; Κι από πάνω, να ομολογείτε - εμμέσως πλην σαφώς - ότι τόσο ο κ. Καλλές όσο και ο Π. Σκοτινιώτης θα εξυπηρετούν, τουλάχιστον εξίσου καλά τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας, θα αδιαφορήσουν για την ανεργία και δε θα αντισταθούν στα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, τα οποία, σημειωτέον, ο κ. Σκοτινιώτης ήδη εφαρμόζει;

Οχι, κύριοι της "Αυγής". Ούτε ένας ψηφοφόρος του ΚΚΕ δε θα ψηφίσει την Κυριακή τον Π. Σκοτινιώτη. Και ανάλογα πρέπει να πράξουν όλοι οι αριστεροί και οι προοδευτικοί ψηφοφόροι, ανεξάρτητα τι επιλογή έκαναν την πρώτη Κυριακή. Να καταψηφίσουν τον εκλεκτό της κυβέρνησης στη Μαγνησία. Μία και μόνη η επιλογή: Λευκό, άκυρο ή αποχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ