ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Οχτώβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΣΕΛΕΤΕ
Αθλιες οι συνθήκες πίσω από τη "βιτρίνα"

Κατάληψη της Γραμματείας της Εστίας χτες από τους οικότροφους, ενάντια στις προσπάθειες του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας να επιβάλει ενοίκιο

"Κανένας σπουδαστής δε θα πληρώσει ενοίκιο! " Αυτό δήλωσαν χτες οι οικότροφοι σπουδαστές της Εστίας ΣΕΛΕΤΕ που έκαναν κατάληψη της Γραμματείας της Εστίας, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (ΕΙΝ) να πληρώσουν 18.000 ενοίκιο. Οι σπουδαστές διεκδικούν και την καλυτέρευση των όρων διαβίωσής τους στην Εστία, καθώς δεν τηρούνται ούτε καν οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής. Η διοίκηση της Εστίας, από την πλευρά της, περιορίζεται σε έργα βιτρίνας, όπως βάψιμο της εισόδου και κατασκευή υποστέγου για τα μηχανάκια (!).

Στην αντίδραση του Συλλόγου Οικοτρόφων Σπουδαστικής Εστίας ΣΕΛΕΤΕ να μην περάσει η εκβιαστική επιβολή του ενοικίου, το ΕΙΝ απαντά με "τιμωρία" των οικοτρόφων. Χτες, μέρα της κινητοποίησης, η διοίκηση της Εστίας, τους στέρησε τη σίτιση. Μάλιστα, ο προϊστάμενος της Εστίας Π. Χωραφόπουλος δε δίστασε να πει ότι "παίρνει εντολές και τις εκτελεί" και ότι δεν κάνει τίποτε παραπάνω από το "να ακολουθεί την πολιτική του ΕΙΝ" και όταν το Ιδρυμα λέει σήμερα θα παραμείνει κλειστή η τραπεζαρία, επειδή έχει κατάληψη, αυτός οφείλει να υπακούσει.

"Θα μπορούσαν όλα να είναι καλύτερα εδώ και οι τουαλέτες και τα δωμάτια, αν βέβαια έκαναν κάτι", μας λέει η Σοφία, που τη συναντήσαμε στην περιήγηση που είχαμε στους χώρους της Εστίας. "Είναι όλα παλιά. Πρέπει κάτι να κάνουν. Ολοι οι χώροι χρειάζονται καθαρισμό. Δεν είμαστε ζώα", τόνισε η Σοφία, για να εκφράσει συγχρόνως και την απορία: "Γιατί θέλουν να πληρώσουμε αυτές τις 18.000 δραχμές; Σε τι θα ωφελήσουν; Τι θα πρωτοκάνουν; Τίποτα. Αντε να αλλάξουν καμία πόρτα. Αν δε δώσει το κράτος χρήματα, αυτή η κατάσταση θα υπάρχει. Δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα".

Οι οικότροφοι σπουδαστές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την καθαριότητα. Οπως χαρακτηριστικά έλεγαν, η Εστία βρίσκεται στο "έλεος του θεού" και ανέφεραν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Μέσα σ' ένα χρόνο έσπασαν δύο ντουζιέρες, οι οποίες βέβαια δεν επισκευάστηκαν, και είχαν σαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο σπουδαστές.

Επίσης, οι οικότροφοι σπουδαστές απαιτούν επιτέλους να βαφτεί η Εστία. Το μόνο που έχει γίνει εδώ και τέσσερα χρόνια ήταν να βαφτεί μόνο η είσοδος για να έχουν "μια ωραία βιτρίνα", όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν, ενώ η υπόλοιπη είναι σε άθλια κατάσταση. "Αντί να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα που δόθηκαν για τους νιπτήρες και τις ντουζιέρες, που είναι κατεστραμμένοι, έφτιαξαν σκέπαστρο για τα μηχανάκια", μας είπε ο Θωμάς Δάλλας,πρόεδρος του Συλλόγου.

Προκλητικό θεωρούν επίσης οι οικότροφοι σπουδαστές το γεγονός ότι η διοίκηση της Εστίας δεν ικανοποιεί αιτήματά τους. Για παράδειγμα, η συντήρηση του γυμναστηρίου, κόστους 30.000 - 40.000 δραχμών, δε γίνεται. Μέχρι πέρσι έπαιρναν από το ΕΙΝ 400.000 το χρόνο για πολιτιστικές εκδηλώσεις. "Φέτος το κονδύλι αυτό το έκοψαν και λένε εκβιαστικά πληρώστε το ενοίκιο και τα χρήματα θα περάσουν σε σας για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις", τόνισε ο Θ. Δάλλας. "Το ΕΙΝ με κάθε τρόπο προσπαθεί να επιβάλει το ενοίκιο, συνέχισε. Διαφωνούμε με τη λογική της επιβολής ενοικίου και με τη γενική πολιτική του ΕΙΝ, που θέλει να εφαρμόσει στις Εστίες. Η επιβολή του ενοικίου στους πρωτοετής είναι πράγμα απαράδεκτο και εκβιαστικό. Δεν μπορούν να ζητάνε από αυτά τα παιδιά που έχουν μεγάλη ανάγκη, να πληρώσουν για να μπουν μέσα στα δωμάτια. Εμείς δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να πληρώσει κανείς σπουδαστής ενοίκιο".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Φουντώνουν οι κινητοποιήσεις στα σχολεία

Απαράδεκτη χαρακτηρίζουν γονείς και μαθητές της Θεσσαλονίκης - που αυτές τις μέρες βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις - την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε σύμπτυξη τμημάτων, προκειμένου να "εξοικονομήσει" δασκάλους και να καλύψει τα κενά στα σχολεία χωρίς την πρόσληψη των απαραίτητων αναπληρωτών. Μόνο στα δημοτικά σχολεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης υπάρχουν 240 κενά σε διδακτικό προσωπικό, γεγονός που κάνει αδύνατη την κατά τα άλλα επιθυμητή εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.Και αυτό το υπουργείο το βάπτισε "ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης". Μάλιστα, παράγοντες του υπουργείου δηλώνουν πως μέσα από τη σύμπτυξη και τη δημιουργία τμημάτων με περισσότερους από 30 μαθητές, θα αυξηθεί η κοινωνικότητά τους!!!

Στην πραγματικότητα, στο όνομα της σύγκλισης και της επίτευξης του "εθνικού στόχου" της εισόδου στην ΟΝΕ, το υπουργείο προχωρά σε περικοπές δαπανών που αφορούν την παιδεία. Ενεργοποιεί νόμο του '74, που λέει ότι στην Α/θμια τα τμήματα μπορεί να φθάνουν τα 30 άτομα και στη Β/θμια τα 34 - 35 άτομα και ζητά από διευθυντές και γονείς ν' αναλάβουν αυτοί την ευθύνη, προκειμένου να συγχωνευτούν κάποια τμήματα. Και σαν να μη φτάνει αυτό, δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ακόμη δεν έχουν δοθεί στους δήμους τα κονδύλια για τις συντηρήσεις και τις επισκευές των σχολικών μονάδων, οι οποίες, όπου έγιναν, έγιναν με χρήματα των δήμων.

Κινητοποιήσεις

Χτες στο χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν γονείς και μαθητές σχολείων του Ελευθέριου - Κορδελιού,των Συκεών και της Περαίας,ενώ συνεχίζουν τις καταλήψεις οι μαθητές του 2ου Λυκείου Καλαμαριάς και του ΤΕΕ Σταυρούπολης.

  • Στο Ελευθέριο - Κορδελιό χτες το πρωί οι μαθητές των 1ου, 2ου, 3ου, 4ου, 6ου και 7ου Δημοτικών Σχολείων, μαζί με τους γονείς τους, πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη της Οδού Μοναστηρίου, κεντρικής αρτηρίας της Δυτικής Θεσσαλονίκης, ενώ στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν στην αυλή του 6ου Δημοτικού, όπου στεγάζεται η Β Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Εκεί διαδήλωσαν ότι ο αγώνας τους θα είναι διαρκής μέχρι να λυθούν τα προβλήματα.

Στα παραπάνω σχολεία λείπουν 12 δάσκαλοι. Μόνο στο 2ο Δημοτικό Σχολείο υπάρχουν 4 οργανικά κενά. Ετσι, παρατηρείται το φαινόμενο από 12/θέσιο να γίνεται 10/θέσιο, γιατί οι δύο τάξεις Β και Γ συγχωνεύτηκαν με τις αντίστοιχες του 3ου Δημοτικού.

  • Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο 1ο Δημοτικό της Περαίας, όπου χτες οι μαθητές απείχαν από τα μαθήματα και μαζί με τους γονείς και τους δασκάλους τους έκλεισαν για μια ώρα το δρόμο Θεσσαλονίκης - Περαίας.
  • Κατάληψη πραγματοποίησαν χτες οι μαθητές των 2ου, 3ου και 6ου Δημοτικών στις Συκιές. Ενώ στο χορό των κινητοποιήσεων προσανατολίζονται να ενταχθούν και οι γονείς και οι μαθητές των 4ου, 10ου και 11ου Δημοτικών Σχολείων. Σήμερα το πρωί, οι Σύλλογοι Γονέων οργανώνουν συγκέντρωση στο 3ο Δημοτικό Σχολείο στην περιοχή Δενδροφυτεία, όπου αναμένεται να συζητήσουν την παραπέρα πορεία του αγώνα τους.
Αγανακτισμένοι οι γονείς

Μιλώντας στο "Ρ", η Δ. Τσομπανίδου, εκπρόσωπος της "Δημοτικής Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Ελευθέριου - Κορδελιού", που βρέθηκε συμπαραστάτης στην κινητοποίηση, σχολίασε: "Οι γονείς είναι αγανακτισμένοι, γιατί μέχρι τώρα τους διαβεβαίωναν ότι θα καλυφθούν τα κενά και τώρα τους ζητούν να συναινέσουν στη χειρότερη μορφή υποβάθμισης της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Και μάλιστα σε μια περιοχή, που φιλοξενεί παλιννοστούντες, Τσιγγάνους, αλλοδαπούς, που έχουν ανάγκη ειδικής μέριμνας. Ως εργαζόμενοι και φορολογούμενοι, διαπιστώνουμε πως η κυβέρνηση μάς εμπαίζει. Γονείς, εκπαιδευτικοί, φορείς εργαζομένων είναι αποφασισμένοι ν' αγωνιστούν και να διεκδικήσουν ολιγομελή τμήματα και τάξεις με μόνιμο διορισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό".

Στο μεταξύ, η Νομαρχία Θεσσαλονίκης ζήτησε από τον υπουργό Παιδείας την έγκριση συμπληρωματικής πίστωσης για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών και την ολοκλήρωση των αποσπάσεων. Σε ειδική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία των προϊσταμένων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, διαπιστώθηκε ότι πραγματικά υπάρχει έλλειψη διδακτικού προσωπικού, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς του υπουργού Παιδείας. Πάντως, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χτες, αφήνεται να εννοηθεί πως ο νομάρχης Κ. Παπαδόπουλος συμφωνεί με την πολιτική συμπτύξεων τμημάτων.

Την αντίθεση στην πολιτική συμπτύξεων, δηλώνει ο δήμαρχος Συκεών Σ. Δανιηλίδης, ενώ στο πλευρό των αγωνιζόμενων μαθητών και γονιών αναγκάζονται να ταχθούν και άλλοι δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, δεδομένου ότι το κύμα αγανάκτησης μεγαλώνει.

Παμφοιτητική συγκέντρωση και πορεία για το άσυλο

Συγκέντρωση σήμερα στις 11 π.μ. στην Πλατεία Χημείου της Θεσσαλονίκης

Να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση που διοργανώνουν σήμερα στις 11 το πρωί στην Πλατεία Χημείου του ΑΠΘ οι φοιτητικοί Σύλλογοι, ενάντια στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου αλλά και γενικότερα στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, καλούν τους φοιτητές οι ΠΚΣ Θεσσαλονίκης.

Η σημερινή κινητοποίηση έρχεται ως συνέχεια των μαζικών κινητοποιήσεων που οργανώθηκαν το προηγούμενο διάστημα από τους φοιτητικούς Συλλόγους που άμεσα αντέδρασαν στην απαράδεκτη απόφαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ να άρει το πανεπιστημιακό άσυλο και να επιτρέψει την ψύλαξη των υπαίθριων χώρων από την αστυνομία. Οι φοιτητικοί Σύλλογοι που οργανώνουν τη συγκέντρωση έχουν ανακοινώσει πως αμέσως μετά θα αποκλείσουν συμβολικά το δρόμο έξω από τη δυτική πλευρά του Πανεπιστημίου ενώ θα πραγματοποιήσουν και πορεία προς το κτίριο όπου στεγάζεται η Πρυτανεία.

Με ανακοίνωσή τους οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Θεσσαλονίκης καλούν τους φοιτητές να συσπειρωθούν στους Συλλόγους τους και παραμερίζοντας τις φωνές της μοιρολατρίας και του συμβιβασμού, να χτίσουν το παλλαϊκό μέτωπο παιδείας για το δικαίωμα στη μόρφωση και τη δουλιά, ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της ΟΝΕ και του Μάαστριχτ. Επίσης αναφέρουν: "Η συγκεκριμένη κινητοποίηση έρχεται ως απάντηση σε όλους αυτούς που πίστεψαν ότι ξεμπέρδεψαν με την "ενοχλητική" δράση του φοιτητικού κινήματος. Ερχεται ακόμα σαν αποκρυστάλλωμα του αγωνιστικού κλίματος που υπάρχει στις σχολές αλλά και σαν προανάκρουσμα των νέων μαζικών αγώνων που θα ακολουθήσουν.

Οι ΠΚΣ εκτιμούν ότι ο αγώνας ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική θα είναι νικηφόρος στο βαθμό που το φοιτητικό κίνημα θα καταφέρει να συναντήσει στους δρόμους του αγώνα το ευρύτερο λαϊκό κίνημα σε μια πορεία σύγκρουσης συνολικά με την αντιλαϊκή πολιτική των ευρωπαϊκών "μονόδρομων", της λιτότητας, της ανεργίας, του διογκούμενου αυταρχισμού. Αυτός είναι ο δικός μας μονόδρομος. Ο μονόδρομος της υπονόμευσης της πολιτικής, που υπονομεύει το δικαίωμα του εργαζόμενου λαού στη μόρφωση και τη δουλιά".

Στο μεταξύ περίπου 100 παλιοί συνδικαλιστές, απόφοιτοι του ΑΠΘ, από την περίοδο της χούντας μέχρι και το 1990, υπέγραψαν κείμενο με το οποίο καταγγέλλουν την απόφαση της Πρυτανείας. Μεταξύ άλλων στο κείμενο αναφέρεται:"Η παρουσία της αστυνομίας μέσα στο πανεπιστήμιο γίνεται όχι για λόγους προστασίας από την εγκληματικότητα, αλλά για λόγους προστασίας απ' τη δύναμη των ιδεών των κινημάτων, για να εμποδιστούν τώρα ή στο μέλλον οι φοιτητικοί αγώνες και αυτό προωθείται αναβιώνοντας το "φοιτητικό της ασφάλειας"".

Αυτοαναγορεύτηκαν "Κεντρικό Συμβούλιο" της ΕΣΕΕ!

Οι παρατάξεις ΔΑΠ - ΠΑΣΠ - "Νέοι Ορίζοντες", που διέλυσαν (μαζί με ΕΑΑΚ και Συνασπισμό) το Πανσπουδαστικό Συνέδριο και το ΚΣ της ΕΣΕΕ παίρνουν "αποφάσεις". Ανακοίνωση - καταγγελία των ΠΚΣ ΤΕΙ

Οι ίδιες παρατάξεις ΔΑΠ - ΠΑΣΠ - "Νέοι Ορίζοντες", που διέλυσαν (μαζί με ΕΑΑΚ και Συνασπισμό) εδώ και τρία χρόνια το ανώτατο όργανο του σπουδαστικού κινήματος, το Πανσπουδαστικό Συνέδριο και το ΚΣ της ΕΣΕΕ, ήταν αυτές που αναγόρευσαν τους εαυτούς τους σε... ΚΣ της ΕΣΕΕ. "Είναι προκλητικοί! Αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους σπουδαστές, για το γεγονός ότι έχουν διαλύσει δύο Πανσπουδαστικά Συνέδρια. Αντί να δεσμευτούν σε άμεση σύγκληση Πανσπουδαστικού Συνεδρίου στη βάση της εκφρασμένης θέλησης των σπουδαστών στις πρόσφατες σπουδαστικές εκλογές, θεωρούν όλα αυτά λεπτομέρειες και βγάζουν "αποφάσεις" του "ΚΣ της ΕΣΕΕ"", καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας - ΤΕΙ.

"Η φούρια τους δεν είναι αδικαιολόγητη" τονίζουν οι ΠΚΣ, αφού "στα ΤΕΙ επικρατεί εκρηκτική κατάσταση και οι σπουδαστές βγαίνουν στους δρόμους ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης που οι συγκεκριμένες παρατάξεις με θέρμη υποστηρίζουν. Με τη συγκεκριμένη "απόφαση" (που θέλουν να κατέβει στις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων), η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ θέλουν να αποπροσανατολίσουν και να χειραγωγήσουν "από τα πάνω" το σπουδαστικό κίνημα".

"Η συγκεκριμένη "απόφαση", συνεχίζουν οι ΠΚΣ - ΤΕΙ, είναι επιπλέον κατάπτυστη, καθώς δεν ασκεί ουσιαστική κριτική στην κυβερνητική πολιτική. Εξ απαλών ονύχων θίγει τη λειτουργία των Προγραμμάτων Σπουδών και την ίδρυση νέων τμημάτων, αποδεχόμενη την ίδρυσή τους με τους όρους της θέσπισης μεταπτυχιακών σπουδών στα ΤΕΙ και της αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων".

Και αυτό, όπως επισημαίνουν οι ΠΚΣ - ΤΕΙ γιατί είναι προφανές ότι οι εκπρόσωποι της πολιτικής της ΕΕ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στα ΤΕΙ, επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν τους σπουδαστές, στρέφοντάς τους σε συντεχνιακές αντιπαραθέσεις και στο κυνήγι αυταπατών "αναβάθμισης". "Λέμε ξεκάθαρα: Η μόνη αναβάθμιση είναι η κατάργηση του κατακερματισμού στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε τους σπουδαστές να παλέψουν ενωμένοι, μαζί με το λαό, στέλνοντας τους υπερασπιστές της πολιτικής της ΕΕ εκεί που τους αξίζει: στη γωνία", καταλήγουν οι ΠΚΣ.

ΒΟΛΟΣ
Χάνονται πολύτιμες ώρες διδασκαλίας

Ερωτήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ Ν. Γκατζή και Αχ. Κανταρτζή για τα προβλήματα των 1ου ΤΕΛ και του 2ου Γυμνασίου Βόλου

Ανάστατοι είναι οι μαθητές της τρίτης τάξης του 1ου ΤΕΛ Βόλου, οι οποίοι προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου τους (Καρτάλειο διδακτήριο), διεκδικώντας να αρχίσουν επιτέλους να γίνονται κανονικά τα μαθήματά τους. Για το θέμα κατέθεσαν Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Αχ. Κανταρτζής.Οπως τονίζουν οι μαθητές, λόγω έλλειψης αιθουσών (στο ίδιο σχολικό κτίριο συστεγάζονται το 5ο Γυμνάσιο και το 8ο Λύκειο) μέχρι σήμερα έχασαν πολύτιμες ώρες διδασκαλίας, δεν έχουν ξεκινήσει εργαστήρια και όλα αυτά, όπως υπενθυμίζουν, ενώ ετοιμάζονται φέτος να δώσουν εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

"Είναι γνωστό στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου το αίτημα για μεταφορά του 5ου Γυμνασίου στο σχολικό κτίριο της οδού Δεληγιώργη και Γαλλίας, όμως καθ' όλη τη θερινή περίοδο δεν έγιναν οι απαραίτητες παρεμβάσεις, ώστε να είναι κατάλληλο για τη στέγαση των μαθητών", τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και ρωτούν τον υπουργό Παιδείας τι μέτρα θα πάρει άμεσα, ώστε να λυθεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα.

Σε αναστάτωση βρίσκονται και οι γονείς, μαθητές και καθηγητές του 2ου Γυμνασίου Βόλου,από την επιμονή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για σύμπτυξη των τμημάτων της Γ τάξης με 35 μαθητές. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Αχ. Κανταρτζής, με άλλη Ερώτηση στον υπουργό Παιδείας ζητούν να ικανοποιηθεί το αίτημα να λειτουργήσουν αντί τρία, τέσσερα τμήματα(υπάρχει αίθουσα και διδακτικό προσωπικό) και το οποίο, παρά τη σύμφωνη γνώμη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δε γίνεται δεκτό.

Πορεία φοιτητών στην Πάτρα

Διεκδικώντας "Μόρφωση, ειδίκευση, δουλιά για όλους" οι φοιτητές της Φοιτητικής Εστίας και του Συλλόγου Βιολογικού Πάτρας πραγματοποίησαν πορεία χθες το απόγευμα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Οι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν για την τρομοκρατία που ασκεί ο διευθυντής της Εστίας Κ. Αθανασόπουλος με στόχο να υπογράψουν δηλώσεις αποδοχής του εσωτερικού κανονισμού του ΕΙΝ και διαδήλωσαν τις θέσεις τους για την κατάργηση του Ν. 2525/97, την αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του προϋπολογισμού, την άμεση ενοικίαση ξενοδοχείων για την κάλυψη των αναγκών στέγης για τους φοιτητές και την ανέγερση νέων Εστιών. Οι δρόμοι της Πάτρας δονήθηκαν από τα συνθήματα "Μέχρι τις Βρυξέλλες να ακουστεί καλά: Μόρφωση, Ειδίκευση, για όλους μας Δουλιά" ενώ οι φοιτητές της Εστίας πρόσθεταν πως "3 και 60 κοστίζει το φαϊ μας. Ελα υπουργέ να φας κι εσύ μαζί μας". Η πορεία κατέληξε στη Νομαρχία Αχαϊας, όπου θυροκολλήθηκε ψήφισμα με τα αιτήματα των συγκεντρωθέντων.

Η εγκατάλειψη είναι εμφανής παντού. Τα λίγα χρήματα που διατίθενται από το ΕΙΝ δαπανώνται σε έργα βιτρίνας

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την επιβολή ενοικίου στις Εστίες δηλώνουν οι σπουδαστές

Ενα χρόνο παραμένουν σπασμένες δυο ντουζιέρες. Για το ΕΙΝ φαίνεται ότι η καθαριότητα των οικοτρόφων είναι πολυτέλεια...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ