ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Αντίδραση στη λαϊκή αποδοκιμασία η αναζήτηση ψήφου εμπιστοσύνης

Αποδείξεις εμμονής στην πορεία προς την ΟΝΕ επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ

Η αμφισβήτηση της - φερόμενης ως "μονόδρομος" - κυβερνητικής πολιτικής προσέγγισης των δεικτών της ΟΝΕ, που εκφράστηκε και με το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών, είναι αυτό που οδηγεί κυρίως την κυβέρνηση στην αναζήτηση ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή.Αυτό υπογράμμισε χτες στην παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ,σημειώνοντας πως ο πρωθυπουργός επιδιώκει να αποδείξει ότι "ελέγχει την κατάσταση" και θα εμμείνει στην ίδια πολιτική.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Ορέστης Κολοζώφ στο θέμα των πρόσφατων δημοτικών εκλογών λέγοντας πως "κατά την άποψή μας το αποτέλεσμα των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση έδειξε πως η δύναμη του ΠΑΣΟΚ μειώθηκε σε σημείο που να μπαίνει αντικειμενικά σε αμφισβήτηση το κύρος της κυβέρνησης και να αμφισβητείται η συναίνεση του λαού μας στην πολιτική που ακολουθείται από αυτή. Τα αριθμητικά στοιχεία μας λένε πως η εκλογική δύναμη του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε μια φθίνουσα πορεία. Ηδη μέσα στο λαό το 41 και μισό που διέθεται ήταν μειοψηφία, σήμερα βρίσκεται ακόμα πιο κάτω. Ακόμα, οι θέσεις στην ΤΑ που κατείχε το ΠΑΣΟΚ μειώθηκαν εντυπωσιακά με όλες τις συνέπειες που μια τέτοια εξασθένηση συνεπάγεται για την κυβέρνηση και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος πρέπει να υπενθυμίσουμε και εμείς, όπως έκαναν και άλλοι συνάδελφοι προηγουμένως, στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου ζήτησε το αποτέλεσμα των εκλογών να γίνει δημοψήφισμα στήριξης αυτής της πολιτικής ενσωμάτωσης της χώρας μας στην ΕΕ. Είναι, λοιπόν, φυσικό το αρνητικό αυτό αποτέλεσμα να παίρνει αυτό το χρώμα, δηλαδή της αποδοκιμασίας αυτής της πολιτικής". Πρόσθεσε δε ότι στόχος του Κ. Σημίτη είναι "να δώσει σε αποδείξεις σε όσους ανησυχούν, πως θα μπορούσε να ανακοπεί αυτή η πορεία ενσωμάτωσης στην ΕΕ και η ολοκλήρωση όλου του θεσμικού πλαισίου και του ξεπουλήματος με τις ιδιωτικοποιήσεις".

Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, τόνισε ότι η ακολουθούμενη πολιτική του ΠΑΣΟΚ οδηγεί σε έντονες αντιδράσεις, τονίζοντας ότι "αυτές τις απόλυτα δικαιολογημένες κινητοποιήσεις τις αντιμετωπίζετε σχεδόν πάντα με καταστολή, αντί να ακούσετε τη φωνή των εργαζομένων, αντί να προσπαθήσετε να τους προσεγγίσετε. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα όπου κάθε κινητοποίηση, κάθε απεργία αντιμετωπίζονται με τα ΜΑΤ και με την ποινικοποίηση. Οπου κάθε απεργία κηρύσσεται παράνομη και καταχρηστική. Είναι η μόνη κυβέρνηση που επίσημα παίρνει υπό την προστασία της μπράβους και προβοκάτορες που, σε διατεταγμένη υπηρεσία, χτυπάνε τους απεργούς και μάλιστα προβάλλει τη θεωρία του κοινωνικού αυτοματισμού". "Σύμφωνοι - σημείωσε ο Ορ. Κολοζώφ - θα συνεχίσετε αυτή την πολιτική. Αλλά τότε μπαίνει το ερώτημα: γιατί, αφού δε θα αλλάξετε τίποτε στην πολιτική σας, ζητάτε ψήφο εμπιστοσύνης;".

Σχολιάζοντας τις αντιπαραθέσεις ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία και κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης, ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε πως "στην κριτική της Δεξιάς, ότι δεν είστε πολύ τολμηροί, σπεύδετε να απαντήσετε απολογούμενοι ότι είστε παραγωγικοί στο ξεπούλημα του ελληνικού πλούτου. Ο υπουργός των Οικονομικών έδωσε έναν ολόκληρο κατάλογο από μέτρα που προωθούν την ιδιωτικοποίηση σε τράπεζες, επιχειρήσεις ΔΕΚΟ. Στον κατάλογο των επιτυχιών βρίσκει κανείς την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, την υποβάθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, την άρση της μονιμότητας". Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ συμφωνούν ότι πρέπει να ακολουθήσουμε το δρόμο της ΟΝΕ και πως "αυτός ο δρόμος είναι υποχρεωτικός, είναι μονόδρομος", κατέληξε ο Ορ. Κολοζώφ.

Στήριξαν Σημίτη οι "πρωτοκλασάτοι" υπουργοί

Στα "θετικά αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης", αναφέρθηκε στην ομιλία του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, ο οποίος, όπως είναι φυσικό, τάχθηκε σύμφωνος με την προοπτική της ΟΝΕ. Μάλιστα για την προώθηση αυτού του στόχου ζήτησε τη στήριξη και τη συνεργασία και άλλων κομμάτων που συμφωνούν με τον στόχο. Ο Α. Τσοχατζόπουλος, βέβαια, επιχείρησε να εμφανίσει"αποχρώσεις" στην ομιλία του, κάνοντας λόγο για την ανάγκη "δικαιότερης κατανομής των βαρών στην πορεία προς την ΟΝΕ". Μάλιστα, έκανε προσπάθεια να εμφανιστεί αυτός ως ο εκφραστής του "νέου ανέμου", που πνέει στην Ευρώπη με την κυριαρχία των διάφορων σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων, κάνοντας λόγο για τη "δική μας Ευρώπη των σοσιαλιστών".

  • Τόσο η Β. Παπανδρέου όσο και ο Κ. Λαλιώτης στις ομιλίες τους επιχείρησαν να συσπειρώσουν τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επιτιθέμενοι στον Κ. Καραμανλή και στο κόμμα της ΝΔ και μάλιστα η πρώτη θυμήθηκε ακόμα και το 1989, λέγοντας ότι η ΝΔ οδήγησε "τον Α. Παπανδρέου στο ειδικό δικαστήριο". Ο δε Κ. Λαλιώτης αναφέρθηκε στις διαγραφές που έκανε ο Κ. Καραμανλής, λέγοντας ότι με τέτοιες ενέργειες δε έχει μέλλον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
  • Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, αξιοποιώντας την προχτεσινή εξαγγελία του υπουργού Μεταφορών για ξεπούλημα της "Ολυμπιακής" με ανάθεση ακόμα και του μάναντζμεντ είπε ότι η ΝΔ με ευχαρίστηση άκουσε την εξαγγελία, γιατί η παραδοχή αυτή δείχνει ότι η κυβέρνηση σύρεται και αντιγράφει τις προτάσεις της ΝΔ. Ζήτησε δε αναθεώρηση (ουσιαστικά κατάργηση στα πρότυπα της Θεσσαλονίκης) του θεσμού του πανεπιστημιακού ασύλου, πριν το φετινό γιορτασμό του Πολυτεχνείου, ενώ απαίτησε και την εφαρμογή σκληρών μέτρων που να αποτρέπουν την είσοδο μεταναστών στη χώρα μας.
  • O Θ. Πάγκαλος στην τοποθέτησή του κάλεσε τις ΗΠΑ να σεβαστούν την εσωτερική τους νομοθεσία και να ζητήσουν από την Τουρκία να αποσύρει τα αμερικάνικα όπλα από την Κατεχόμενη Κύπρο. Αναφερόμενος δε στα Ελληνοτουρκικά κάλεσε την Τουρκία να αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
  • Ο Γ. Αρσένης υπεραμύνθηκε της "εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης" ισχυριζόμενος ότι αυτή, για να αποδώσει χρειάζεται πίστωση χρόνου. Κόντρα στην πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι μαθητές ιδιαίτερα των Λυκείων, ο υπουργός ισχυρίστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι όλα τα προβλήματα είναι λυμένα.
  • Ο νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης Φ. Πετσάλνικος στην ομιλία του είπε ότι τα κρούσματα διαφθοράς στην Αστυνομία προέρχονται από μια μειοψηφία και εξήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου για τη δημιουργία υπηρεσίας "εσωτερικών υποθέσεων της Αστυνομίας". Είπε ότι σύντομα θα ιδρυθεί Αρχηγείο της Αστυνομίας και θα ληφθούν μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η απασχόληση των αστυνομικών στα γραφεία και σε αλλότρια καθήκοντα, ευελπιστώντας να αποδεσμεύσει 5.000 περίπου αστυνομικούς.
  • Από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αρκετοί από τους οποίους παραιτήθηκαν από τις ομιλίες τους, ο Γ. Κατσιμπάρδης ζήτησε την καθιέρωση της απλής αναλογικής, για να πραγματοποιηθεί η σύγκλιση "των δημοκρατικών φορέων", ενώ ο Χ. Κηπουρός (διαγραμμένος του ΠΑΣΟΚ) ήταν ο μόνος που δήλωσε ότι θα ψηφίσει "παρών" αν ο Κ. Σημίτης δεν αναγνωρίσει το άδικο της διαγραφής του από την κοινοβουλευτική ομάδα. Ο Λ. Βερυβάκης είπε ότι θα ψηφίσει υπέρ αλλά κατηγόρησε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι δεν πήρε το μήνυμα των εκλογών για αλλαγή πολιτικής.
  • Κάλεσμα στην κυβέρνηση να συνεχίσει αταλάντευτα την αντιλαϊκή πολιτική της απηύθυνε ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι το μήνυμα των πρόσφατων εκλογών σε καμία περίπτωση δε στρέφεται ενάντια στην ΟΝΕ. Ζήτησε δε από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας να συνεχίσει απαρέγκλιτα τον περιορισμό των κοινωνικών δαπανών, γιατί με "δανεικά δε γίνεται κοινωνική πολιτική", ενώ είπε μετά την είσοδο στην ΟΝΕ τα πράγματα θα γίνουν "εκατό φορές χειρότερα", κατηγορώντας μάλιστα την κυβέρνηση γιατί δεν το παραδέχεται.
Κυβερνητική κρίση από την επιστολή των "11"

Μείζον πολιτικό θέμα δημιουργήθηκε αργά το βράδυ, με την κατάθεση στο προεδρείο της Βουλής επιστολής δέκα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, με την οποία ανακοίνωναν ότι ψηφίζουν την κυβέρνηση ουσιαστικά λόγω καταναγκασμού. Την επιστολή υπογράφουν ο Δ. Βαλυράκης,ο Ε. Βερυβάκης,ο Α. Δαμιανίδης,οΓ. Καψής,ο Π. Οικονόμου,ο Η. Παπαηλίας,ο Σ. Παπαθεμελής,ο Α. Πεπονής,ο Γ. Χαραλαμπόπουλος,η Ν. Κατσέλη και ο διαγραμμένος Β. Κεδίκογλου.

Στην επιστολή αναφέρουν ότι ψηφίζουν μεν την κυβέρνηση, αλλά, αιτιολογώντας τη στήριξη, λένε ότι η πρόταση εμπιστοσύνης "συνοδεύτηκε από δύο απειλές. Από την απειλή των εκλογών και από την απειλή της παραπομπής σε πειθαρχικά όργανα του ΠΑΣΟΚ, όσων δε θα έδιναν την ξαναζητούμενη ψήφο. Κυβέρνηση που στηρίζεται σε ψήφο υπό απειλή, ουσιαστικά συνομολογεί πως αμφιβάλλει η ίδια για την εμπιστοσύνη και καταφεύγει στον εξαναγκασμό".

Και συνεχίζουν: "Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δε δεχόμαστε την απειλή και δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποκύψουμε σε κανέναν εκβιασμό. Ψηφίζουμε με αίσθημα πολιτικής ευθύνης, συνεπείς στην εντολή του εκλογικού Σώματος, που διαμόρφωσε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ. Και ακόμα διότι εκτιμούμε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες κανένα από τα κρίσιμα ανοιχτά προβλήματα δεν πρόκειται να λυθεί με πρόωρες εκλογές".

Με τη γνωστοποίηση της επιστολής έπεσε πανικός στην κυβερνητική πλευρά και ο πρωθυπουργός αποσύρθηκε στο γραφείο του για διαβουλεύσεις με τους συνεργάτες του. Μάλιστα, ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας σε ανεπίσημη δήλωσή του έσπευσε να πει ότι η κυβέρνηση δε θεωρεί ψήφους εμπιστοσύνης τις ψήφους των βουλευτών που υπογράφουν το κείμενο. Επανέλαβε δε ότι ο πρωθυπουργός έθεσε το όριο των 151 ψήφων για την επιβίωση της κυβέρνησης.

Το ΠΑΣΟΚ έχει 160 βουλευτές, ενώ υπάρχουν και τρεις διαγραμμένοι (Κεδίκογλου που υπογράφει την επιστολή, Κηπουρός που δηλώνει "παρών", και ο Μ. Γικόνογλου που τελικά δήλωσε ότι στηρίζει την κυβέρνηση). Ετσι με βάση τα δεδομένα η κυβέρνηση διέθετε τους 151 απαραίτητους ψήφους.

Εκαναν πίσω τελικά

Αργά το βράδυ οι υπογράφοντες βουλευτές μετά από απειλή του Κ. Σημίτη ότι εάν επιμείνουν στην κατάθεση της επιστολής θα πάει σε πρόωρες εκλογές, απέσυραν την επιστολή τους δηλώνοντας ότι "δεν επιμένουν στην κατάθεση του κειμένου", επειδή η πρόθεσή τους δεν ήταν η προσφυγή στις εκλογές. Την εν λόγω μεσολαβητική προσπάθεια ανέλαβε ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος κάλεσε τους βουλευτές στο γραφείο του και τους είπε ότι ο Κ. Σημίτης του ανακοίνωσε ότι θα πάει σε πρόωρες εκλογές εάν επιμείνουν στην κατάθεση του εγγράφου.

ΜΠ. ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ
Υποταγμένοι στα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα

"Η κυβέρνηση ζητά ψήφο εμπιστοσύνης εφ' όλης της ύλης, αλλά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δε θεώρησε αναγκαίο να κάνει καμία αναφορά στην απαράδεκτη κατάσταση στην ΕΕ, στο Κυπριακό, στο Κόσσοβο, στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και στα άλλα διεθνή θέματα δείχνει, ότι οι εξελίξεις θα είναι χειρότερες στο μέλλον", τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι, ενώ οι πάντες γνωρίζουν πως οι Αμερικανοί κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να εξαφανιστεί κάθε αναφορά στο ενιαίο, κυρίαρχο και ανεξάρτητο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ το ίδιο κάνει και η ΕΕ, και ειδικότερα αυτή την περίοδο η Γαλλία και η Βρετανία, η κυβέρνηση δε νόμισε ότι αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί με τα ζητήματα αυτά.

Η κυβέρνηση, κατήγγειλε ο βουλευτής, ζητά ψήφο εμπιστοσύνης για να προχωρήσει ακόμα πιο απροκάλυπτα η ΕΕ στην πολιτική της απέναντι στο Κόσσοβο, για να επιβάλει, σε συνεργασία και σε συντονισμό με τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ, ένα νέο ιμπεριαλιστικό προτεκτοράτο στο έδαφος της Σερβίας. Θέλει την ψήφο εμπιστοσύνης για να μπορεί να ισχυρίζεται ότι την έχει εξουσιοδοτήσει ο ελληνικός λαός να συμμετάσχει στην αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια, για να πάρει ενεργό μέρος σε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή μας. Και τόνισε χαρακτηριστικά:

"Και μια και έγινε τόσος λόγος για το νέο άνεμο της "κεντροαριστεράς" στην Ευρώπη, που έφεραν οι εκλογές στη Γερμανία, αναρωτιέμαι τι έχουν να πουν όσοι ονειρεύονται ανάλογες κυβερνήσεις στη χώρα μας για το γεγονός ότι η πρώτη πράξη της νέας γερμανικής πλουραλιστικής αριστερής κυβέρνησης ήταν η σύγκληση εκτάκτως της Γερμανικής Βουλής για να έχει το πράσινο φως ο περιβόητος γερμανικός στρατός να επέμβει στο Κόσσοβο".

"Ζητάτε, είπε, ψήφο εμπιστοσύνης και γιατί θέλετε προφανώς να προχωρήσουν ακόμα πιο απρόσκοπτα τα σχέδια του ΝΑΤΟ όσον αφορά τη νέα δομή του, τον επιχειρησιακό έλεγχο στο Αιγαίο, τα λεγόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που προωθούν οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με τις ολέθριες πραγματικά συνέπειες για τα σύνορα και την ασφάλεια της περιοχής". Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των πρόσφατων νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών ο Μπ. Αγγουράκης είπε ότι μεταξύ άλλων η ψήφος ήταν και μία δυσαρέσκεια απέναντι στη δημαγωγία της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη στιγμή που όχι μόνο δεν ιδρώνει στην κυριολεξία το αυτί της για το τι γίνεται στην Τουρκία, αλλά θεωρεί τη χώρα αυτή δημοκρατική.

ΑΧ. ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ
Επιζήμια για το λαό αυτή η πολιτική

"Ακούγοντας τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας να απαριθμεί το τι δημόσια περιουσία έχει ξεπουλήσει η κυβέρνηση, έρχεται στο μυαλό, παραφρασμένο, ένα γνωστό λαϊκό τραγούδι που λέει "ο πιο καλός ο πωλητής ήμουν εγώ στην πιάτσα"", τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής, σχολιάζοντας το παραλήρημα ξεπουλήματος του Γ. Παπαντωνίου.

Είναι φανερό, είπε, ότι από τη συνέχιση αυτής της πολιτικής, είτε με μονοκομματικές κυβερνήσεις, είτε με αριστεροκεντροδεξιές κυβερνήσεις, που όλο και συζητιούνται, τίποτε το καλό δεν μπορεί να περιμένει ο λαός μας.

"Μίλησε ο πρωθυπουργός για μία ισχυρή Ελλάδα, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ. Αλήθεια, σε ποια Ελλάδα αναφερόταν; Στην Ελλάδα των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των μεγαλεμπόρων; Αυτοί, ναι, κέρδισαν, κερδίζουν και θα γίνουν ακόμα πιο ισχυροί με την πολιτική που ακολουθείτε. Ενώ η Ελλάδα των εργατών, η Ελλάδα της αγροτιάς, η Ελλάδα των μικρεμπόρων, των ελεύθερων επαγγελματιών, η Ελλάδα της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας, θα δουν για μία ακόμα φορά το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, τα προβλήματα να διογκώνονται και σπρώχνονται στο περιθώριο".

Λέει η κυβέρνηση ότι αυξήθηκε το ΑΕΠ, έπεσε ο πληθωρισμός, θα μειωθούν τα επιτόκια και ρωτάμε εμείς, είπε ο Α. Κανταρτζής: "Τι κέρδισαν οι εργαζόμενοι, τι κέρδισε ο λαός μας από αυτή την πολιτική; Ξεχνάμε μήπως ότι οι αυξήσεις του 1998 ήταν κάτω από τον πληθωρισμό; Βέβαια, όσα ψέματα και αν λέει η κυβέρνηση για να συγκαλύψει αυτή την αλήθεια, δεν πρόκειται κανέναν να πείσει, διότι δε χρειάζονται νούμερα, αφού ο καθένας γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει. 'Η μήπως είναι κρυφό ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στην ΕΕ να συνεχίσει την ίδια ακριβώς πολιτική και τα επόμενα χρόνια;".

Σχολιάζοντας τα όσα λέγονται για μείωση των έμμεσων φόρων, τόνισε ότι αυτές δε γίνονται για να ενισχύσουν το εισόδημα του λαού αλλά έχουν μοναδικό στόχο να πέσει ο πληθωρισμός και υπογράμμισε: "Οι εργαζόμενοι για μία ακόμα φορά θα κληθούν να πληρώσουν, αφού η κυβέρνηση διατηρεί τη δυσβάστακτη φορολογία, αρνείται να προχωρήσει στην τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και των αφορολόγητων ποσών. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την άρνησή της να προχωρήσει στην τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και τις αυξήσεις τουλάχιστον στο επίπεδο του πληθωρισμού, θα κερδίσει περισσότερα από αυτά που θα χάσει από τη μείωση των έμμεσων φόρων".

Σε αυτήν την πολιτική, κατέληξε ο Αχ. Κανταρτζής, "ο λαός μας δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, στην πολιτική που υπαγορεύεται από το μονόδρομο της ΟΝΕ και του ΝΑΤΟ. Ο λαός μας θα αντιτάξει το δικό του ενωμένο αγώνα ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές και άλλες διαφορές. Αλλη επιλογή δεν έχει".

Ν. ΓΚΑΤΖΗΣ
Η πολιτική σας ευθύνεται για τη φθορά σας

"Με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, μαθηματικά, θα παραδώσει την εξουσία στη Νέα Δημοκρατία. Μην ψάχνετε για άλλοθι και για άλλες δικαιολογίες. Βλέπετε ότι ο κόσμος πάντα προτιμά τα γνήσια από τα ιμιτασιόν"... Με αυτή την επισήμανση, έκλεισε τη χτεσινή του παρέμβαση ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στην πολιτική συμφωνία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την εκποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων.

Οπως ανέφερε, στόχος είναι "οι ιδιωτικοποιήσεις, οι αποκρατικοποιήσεις του δημόσιου τομέα. Μια πολιτική, που κινείται στη φιλελεύθερη, αντιδραστική πολιτική της ελεύθερης αγοράς με όλες τις συνέπειες και τις παραμέτρους στον κοινωνικό τομέα, στην πρόνοια και τον πολιτισμό". Αναφερόμενος στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναρωτήθηκε: "Αλήθεια, τι παραπάνω ζητά σήμερα η Νέα Δημοκρατία; Ζητά από την κυβέρνηση να μην παρεκκλίνει από τον εθνικό στόχο της ΟΝΕ και γι' αυτό συμπεριφέρεται σαν αξιωματική αντιπολίτευση και την παροτρύνει να υλοποιήσει τους στόχους που η ίδια καθορίζει, αλλά και που η ίδια η Νέα Δημοκρατία αποδέχεται".

Ειδικά για το δημόσιο τομέα, ο Νίκος Γκατζής σημείωσε ότι "όλα αυτά τα χρόνια, κύριοι βουλευτές, χρησιμοποιήθηκε και από τα δύο κόμματα, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, ως ρουσφετολογικό καταφύγιο της μικροπολιτικής τους πολιτικής. Ζημιογόνος και αντιπαραγωγικός, τονίζουν (σ.σ. για το δημόσιο τομέα) και τα δύο κόμματα. Αν όμως διαβάσει κανείς τα στοιχεία του προϋπολογισμού σελ. 204 κεφάλαιο 7, θα δείτε ότι ο δημόσιος τομέας είναι κερδοφόρος με τετρακόσια δέκα οχτώ δισεκατομμύρια δραχμές. Αυτές τις δημόσιες επιχειρήσεις θέλετε να τις αφανίσετε από τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού λαού και για να βουλώσετε τη "μαύρη τρύπα" και τα ελλείμματά σας, αλλά περισσότερο για να εκπληρώσετε τις προσταγές του μονοπωλιακού κεφαλαίου".

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στο θέμα της πρόνοιας, λέγοντας πως "μίλησε ο κ. πρωθυπουργός για κοινωνική πρόνοια. Αλλά ποια κοινωνική πρόνοια, όταν λέει ότι θα φορολογήσουμε το μεγάλο κεφάλαιο για να ανταποκριθούμε στους φορείς αυτούς και στις υποχρεώσεις προς την κοινωνική πολιτική; Στη χώρα μας, κύριοι βουλευτές, διατίθεται το μικρότερο ποσοστό από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Και αν πάρουμε συγκριτικά στοιχεία είναι το 50% του μέσου όρου αυτών των δαπανών".

Ιδιαίτερα, επίσης, στάθηκε στο θέμα της φορολογίας, παρατηρώντας πως "η μεγαλύτερη φθοροποιός δύναμη σήμερα ενάντια στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ είναι η ίδια η πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Δε θα σταθώ σε ορισμένα αλλα θα αναφερθώ μονάχα στη φορολογία επειδή ακούστηκαν πολλά. Οι μισθωτοί επιπλέον πληρώνουν φέτος από τον προηγούμενο χρόνο 27,3%! Οι συνταξιούχοι επιπλέον 14%, οι επαγγελματίες 14,7%, οι γεωργοί 22,7%. Πάλι τα υποζύγια της κυβερνητικής πολιτικής συνεχίζουν να είναι τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα".

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

Με τους προσκείμενους στον Κώστα Σημίτη υπουργούς και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να επιδιώκουν να δώσουν την εικόνα της αταλάντευτης εμμονής της κυβέρνησης στην εφαρμοζόμενη πολιτική, απαιτώντας ψήφο παραμονής στην εξουσία από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, συνεχίστηκε χτες στη Βουλή η συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Την ίδια ώρα στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου 11 κυβερνητικοί βουλευτές που χαρακτηρίζονται "εσωκομματική αντιπολίτευση" έβαλαν τις υπογραφές σε κείμενο με βάση το οποίο διαχώριζαν τη θέση τους από "τους εκβιασμούς και τα διλήμματα" που έθεσε ο πρωθυπουργός με την απαίτηση ψήφου εμπιστοσύνης, όπως εκφράστηκε στην ομιλία του στην έναρξη της διαδικασίας.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Ορέστης Κολοζώφ τόνισε ότι η αναζήτηση ψήφου εμπιστοσύνης χωρίς στοιχεία αλλαγής της κυβερνητικής πολιτικής δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια επιχείρηση επιβεβαίωσης (σε όσους βέβαια έχουν αυτή την ανησυχία) ότι θα συνεχιστεί η πολιτική εναρμόνισης με τις επιταγές της ΟΝΕ. Πρόσθεσε δε ότι σε αυτό πρέπει να συνυπολογιστεί το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών που καταδείχνει, μέσω της σαφούς μείωσης του εκλογικού ποσοστού του ΠΑΣΟΚ, την αποδοκιμασία από ευρύτερα τμήματα του ελληνικού λαού της κυβερνητικής πολιτικής.

Οι τοποθετήσεις τόσο του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή όσο και του επίτιμου προέδρου του κόμματος Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αποσαφήνισαν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα συνεχίσει να αποτελεί τον... ελεγκτή της σταθερής πορείας προς την ΟΝΕ. Αμφότεροι έσπευσαν να υπερτονίσουν ότι το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών δεν αποτέλεσε αμφισβήτηση των διαδικασιών που οδηγούν σε αυτό τον στόχο.

Αργά χτες το βράδυ, και λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, αναμενόταν να πάρει το λόγο η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και να κλείσει η συζήτηση με τη δευτερολογία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη.

---------------------------------- Ολοι συνένοχοι στο "Ναι" ----------

Ολοι συνένοχοι στο "ΝΑΙ"

Με 163 ψήφους, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚκαι οι τρεις διαγραμμένοι (Κεδίκογλου, Κηπουρός, Γικόνογλου) τελικά η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης. Κατά της κυβέρνησης ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΚΚΕ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, ενώ απουσίαζε ο βουλευτής της ΝΔ Παπαθανασίου λόγω πένθους και έτσι ψήφισαν 299 βουλευτές.

Μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι τρεις διαγραμμένοι της κοινοβουλευτικής ομάδας εντάσσονται πλέον στην κοινοβουλευτική ομάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ