Τετάρτη 4 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στήριξαν Σημίτη οι "πρωτοκλασάτοι" υπουργοί

Στα "θετικά αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης", αναφέρθηκε στην ομιλία του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, ο οποίος, όπως είναι φυσικό, τάχθηκε σύμφωνος με την προοπτική της ΟΝΕ. Μάλιστα για την προώθηση αυτού του στόχου ζήτησε τη στήριξη και τη συνεργασία και άλλων κομμάτων που συμφωνούν με τον στόχο. Ο Α. Τσοχατζόπουλος, βέβαια, επιχείρησε να εμφανίσει"αποχρώσεις" στην ομιλία του, κάνοντας λόγο για την ανάγκη "δικαιότερης κατανομής των βαρών στην πορεία προς την ΟΝΕ". Μάλιστα, έκανε προσπάθεια να εμφανιστεί αυτός ως ο εκφραστής του "νέου ανέμου", που πνέει στην Ευρώπη με την κυριαρχία των διάφορων σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων, κάνοντας λόγο για τη "δική μας Ευρώπη των σοσιαλιστών".

  • Τόσο η Β. Παπανδρέου όσο και ο Κ. Λαλιώτης στις ομιλίες τους επιχείρησαν να συσπειρώσουν τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επιτιθέμενοι στον Κ. Καραμανλή και στο κόμμα της ΝΔ και μάλιστα η πρώτη θυμήθηκε ακόμα και το 1989, λέγοντας ότι η ΝΔ οδήγησε "τον Α. Παπανδρέου στο ειδικό δικαστήριο". Ο δε Κ. Λαλιώτης αναφέρθηκε στις διαγραφές που έκανε ο Κ. Καραμανλής, λέγοντας ότι με τέτοιες ενέργειες δε έχει μέλλον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
  • Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, αξιοποιώντας την προχτεσινή εξαγγελία του υπουργού Μεταφορών για ξεπούλημα της "Ολυμπιακής" με ανάθεση ακόμα και του μάναντζμεντ είπε ότι η ΝΔ με ευχαρίστηση άκουσε την εξαγγελία, γιατί η παραδοχή αυτή δείχνει ότι η κυβέρνηση σύρεται και αντιγράφει τις προτάσεις της ΝΔ. Ζήτησε δε αναθεώρηση (ουσιαστικά κατάργηση στα πρότυπα της Θεσσαλονίκης) του θεσμού του πανεπιστημιακού ασύλου, πριν το φετινό γιορτασμό του Πολυτεχνείου, ενώ απαίτησε και την εφαρμογή σκληρών μέτρων που να αποτρέπουν την είσοδο μεταναστών στη χώρα μας.
  • O Θ. Πάγκαλος στην τοποθέτησή του κάλεσε τις ΗΠΑ να σεβαστούν την εσωτερική τους νομοθεσία και να ζητήσουν από την Τουρκία να αποσύρει τα αμερικάνικα όπλα από την Κατεχόμενη Κύπρο. Αναφερόμενος δε στα Ελληνοτουρκικά κάλεσε την Τουρκία να αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
  • Ο Γ. Αρσένης υπεραμύνθηκε της "εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης" ισχυριζόμενος ότι αυτή, για να αποδώσει χρειάζεται πίστωση χρόνου. Κόντρα στην πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι μαθητές ιδιαίτερα των Λυκείων, ο υπουργός ισχυρίστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι όλα τα προβλήματα είναι λυμένα.
  • Ο νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης Φ. Πετσάλνικος στην ομιλία του είπε ότι τα κρούσματα διαφθοράς στην Αστυνομία προέρχονται από μια μειοψηφία και εξήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου για τη δημιουργία υπηρεσίας "εσωτερικών υποθέσεων της Αστυνομίας". Είπε ότι σύντομα θα ιδρυθεί Αρχηγείο της Αστυνομίας και θα ληφθούν μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η απασχόληση των αστυνομικών στα γραφεία και σε αλλότρια καθήκοντα, ευελπιστώντας να αποδεσμεύσει 5.000 περίπου αστυνομικούς.
  • Από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αρκετοί από τους οποίους παραιτήθηκαν από τις ομιλίες τους, ο Γ. Κατσιμπάρδης ζήτησε την καθιέρωση της απλής αναλογικής, για να πραγματοποιηθεί η σύγκλιση "των δημοκρατικών φορέων", ενώ ο Χ. Κηπουρός (διαγραμμένος του ΠΑΣΟΚ) ήταν ο μόνος που δήλωσε ότι θα ψηφίσει "παρών" αν ο Κ. Σημίτης δεν αναγνωρίσει το άδικο της διαγραφής του από την κοινοβουλευτική ομάδα. Ο Λ. Βερυβάκης είπε ότι θα ψηφίσει υπέρ αλλά κατηγόρησε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι δεν πήρε το μήνυμα των εκλογών για αλλαγή πολιτικής.
  • Κάλεσμα στην κυβέρνηση να συνεχίσει αταλάντευτα την αντιλαϊκή πολιτική της απηύθυνε ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι το μήνυμα των πρόσφατων εκλογών σε καμία περίπτωση δε στρέφεται ενάντια στην ΟΝΕ. Ζήτησε δε από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας να συνεχίσει απαρέγκλιτα τον περιορισμό των κοινωνικών δαπανών, γιατί με "δανεικά δε γίνεται κοινωνική πολιτική", ενώ είπε μετά την είσοδο στην ΟΝΕ τα πράγματα θα γίνουν "εκατό φορές χειρότερα", κατηγορώντας μάλιστα την κυβέρνηση γιατί δεν το παραδέχεται.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ