ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
"Ανθυγιεινή μέγκενη" στα νοσοκομεία
  • Οι λύσεις που μελετά πρέπει "να χωράνε" στη λογική λιτότητας του προϋπολογισμού για το 1998
  • Εξάωρες στάσεις εργασίας (8π.μ.-2μ.μ.) της ΕΙΝΑΠ την Πέμπτη και την Παρασκευή

Μπορεί η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προχωρά σε αλλεπάλληλες ενημερωτικές συναντήσεις με φορείς των γιατρών, εν τούτοις όμως οι αποφάσεις που πρόκειται να πάρει θα κινούνται στο ίδιο πλαίσιο λιτότητας του προϋπολογισμού για το 1998. Αυτές οι αποφάσεις δεν μπορούν να μετακυληθούν ούτε και στον προϋπολογισμό του 1999, καθώς ο προϋπολογισμός έχει ήδη τυπωθεί και έχει συνταχθεί στο ίδιο πνεύμα λιτότητας.

Ηδη ο υπουργός Λ. Παπαδήμας και ο υφυπουργός Ν. Φαρμάκης συναντήθηκαν με το ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Η ηγεσία του ΠΙΣ - σύμφωνα με ανακοίνωσή του - επισήμανε στους υπουργούς την "ανάγκη να ρυθμιστεί άμεσα το θέμα των τακτικών αποδοχών των γιατρών του ΕΣΥ με βάση το νέο νόμο και την αναδρομικότητα που έχει από 1.1.1998, καθώς και να υπολογιστούν οι εφημερίες των γιατρών σε ρεαλιστική βάση". Ο υπουργός Υγείας, σύμφωνα με τον ΠΙΣ, υποστήριξε ότι "πέρα από τα 42 δισ. που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του 1998 για το νέο μισθολόγιο δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες αυξήσεις".

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μ. Καλοκαιρινός, αναφερόμενος στα νοσοκομεία, είπε ότι η κατάσταση "δεν πάει άλλο". Οι μισθοί των γιατρών, πρόσθεσε, είναι καθηλωμένοι ουσιαστικά από το 1993 και ζήτησε το θέμα αυτό, καθώς και οι εφημερίες πανελλαδικά των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, των αγροτικών ιατρείων να συζητηθούν σε νέα βάση και μάλιστα υπό τη μορφή του επείγοντος για το 1999.

Επίσης, ο Μ. Καλοκαιρινός έθεσε και το πρόβλημα των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών που εδώ και οχτώ χρόνια με ευθύνη του υπουργείου οι αμοιβές για ιατρικές επισκέψεις και πράξεις είναι καθηλωμένες στα ίδια επίπεδα.

"Ο υπουργός δεν άφησε κανένα περιθώριο για άμεση λύση των προβλημάτων του κλάδου. Υποσχέθηκε, όμως, ότι θα μελετήσει τα θέματα που του έθεσε ο ΠΙΣ και σύντομα θα δώσει λογικές λύσεις", καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΙΣ.

Συναντήσειςμε νοσοκομειακούς γιατρούς

Χτες, η ηγεσία του υπουργείου είχε διαδοχικές συναντήσεις με αντιπροσωπείες της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΙΝΙΘ) της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και την Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Η αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ επικέντρωσε - κυρίως - σε δύο θέματα:

  • Να δοθούν άμεσα όλα τα αναδρομικά των τακτικών αποδοχών και εφημεριών με εκκαθάριση των εφημεριών ανά γιατρό και ανά μήνα, με βάση το πρόγραμμα του κάθε μήνα.
  • Να γίνουν δεκτά τα προγράμματα εφημεριών όπως έχουν συνταχθεί από τα Επιστημονικά Τμήματα, τις Επιστημονικές Επιτροπές και τα Διοικητικά Συμβούλια των Νοσοκομείων.
  • Να εξασφαλιστούν οι αποδοχές της 31.12.1997 σε όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Απαντήσεις δε δόθηκαν στην αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ.

Ωστόσο, στη χτεσινή συνάντηση γνωριμίας με τους δημοσιογράφους ο Λ. Παπαδήμας μίλησε εμμέσως - πλην σαφώς - για νομοθετική παρέμβαση που θα επικεντρώνεται στα ποσοστά κάλυψης των εφημεριών - μέχρι 1/3 στη γενική και 1/5 στην εσωτερική εφημερία - που προβλέπει ο νόμος για το Ιατρικό Μισθολόγιο.

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ στην τελευταία συνεδρίασή του αποφάσισε ομόφωνα εξάωρες στάσεις εργασίας (8 π.μ. - 2 μ.μ.) στις 12 και 13 Νοέμβρη 1998 σε όλα τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του Λεκανοπεδίου.

  • Γιατροί του νοσοκομείου Καβάλας και των Κέντρων Υγείας του νομού αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας "για αόριστο χρονικό διάστημα", γιατί δεν πληρώθηκαν για τις εφημερίες από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα.
Αρμοδιότητες

Ολοκληρώθηκε η κατανομή των αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Υγείας.

Ο Λ. Παπαδήμας θα έχει υπό την εποπτεία του τα νοσοκομεία και τα κοινοτικά προγράμματα, ενώ ο υφυπουργός Υγείας Ν. Φαρμάκης θα έχει τα φάρμακα και τη δημόσια υγεία.

Ο υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης - εκτός απ' την Πρόνοια - αναλαμβάνει και τα ναρκωτικά που πριν είχε ο πρώην υφυπουργός Υγείας Μ. Σκουλάκης.

Τέλος θα παραμείνει στη θέση της η γενική γραμματέας Ιω. Πανοπούλου.

ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Κινητοποιήσεις εργαζομένων από μεθαύριο

Απεργιακές κινητοποιήσεις αρχίζουν από μεθαύριο Πέμπτη οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ (ΗΛΠΑΠ) και τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο (ΗΣΑΠ), αντιδρώντας στο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, μέσω του οποίου στρώνει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας και την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Οι διοικήσεις της Ενωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ και του Σωματείου Ηλεκτροδηγών ΗΣΑΠ, κήρυξαν για μεθαύριο Πέμπτη 5ωρη (11 π.μ. - 4 μ.μ. ) και 4ωρη (12 - 4 μ.μ. ) στάση εργασίας αντίστοιχα. Οι ηλεκτροδηγοί θα επαναλάβουν την απεργιακή τους κινητοποίηση και την Παρασκευή, ενώ και οι δύο κλάδοι έχουν προγραμματίσει για μεθαύριο γενικές συνελεύσεις, με σκοπό να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Η μέχρι τώρα θέση των δύο συνδικαλιστικών ηγεσιών σε ΗΛΠΑΠ και ΗΣΑΠ, είναι κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων από την ερχόμενη βδομάδα, με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου και των κανονισμών εργασίας.

Με χτεσινή της ανακοίνωση η διοίκηση της Ενωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, καταγγέλλει ότι παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, ότι το νομοσχέδιο και ο γενικός κανονισμός προσωπικού θα ήταν "προϊόν συνεργασίας", όχι μόνο δεν εμπεριέχουν τις τεκμηριωμένες προτάσεις που υπέβαλαν οι εργαζόμενοι, αλλά αντίθετα επιχειρείται η μονομερής κατάργηση όλου του εργασιακού πλέγματος. Καταλήγοντας, καλεί τον υπουργό Μεταφορών και τη διοίκηση του ΗΛΠΑΠ να εξαιρέσουν από το νομοσχέδιο τις επίμαχες διατάξεις που συνιστούν ανατροπή των εργασιακών, οικονομικών και υγειονομικών δικαιωμάτων, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη για την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων του κλάδου και κατ' επέκταση την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού.

Οσον αφορά την πλειοψηφία στην ηγεσία του συνδικάτου εργαζομένων ΟΑΣΑ, αφού διά του προέδρου Α. Κολλά... χαιρέτισε την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, τώρα... ασχολείται με τα σεμινάρια που έχει αποφασίσει από καιρό η διοίκηση του Οργανισμού για την "επιμόρφωση" των εργαζομένων, αλλά επέλεξε τη συγκεκριμένη περίοδο για την υλοποίησή τους, με προφανή στόχο τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ έχρισε τον Α. Κολλά, πρόεδρο της υπηρεσιακής επιτροπής που παρακολουθεί την τήρηση του προγράμματος σεμιναρίων!

Αλλαγές στην Ομόνοια

Με ηχηρές εξαγγελίες, σαν τη χτεσινή για την ανάπλαση της πλατείας Ομόνοιας, προσπαθεί η κυβέρνηση και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης να μετριάσουν τις εντυπώσεις από το τεράστιο σκάνδαλο του "μνημονίου συναντίληψης", με το οποίο δίνονται άλλα 70 δισ. δρχ. "πανωπροίκια" στους εργολάβους του μετρό, με αντάλλαγμα την ολοκλήρωση του έργου με ...δόσεις ως το 2002!

Αντί, λοιπόν, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ να δώσει εξηγήσεις για το σοβαρό αυτό θέμα, προτίμησε να παρουσιάσει την αρχιτεκτονική μελέτη που κέρδισε το πρώτο βραβείο για την ανάπλαση της Ομόνοιας, η οποία, όπως ανακοίνωσε, θα υλοποιηθεί μέχρι το Δεκέμβρη του 1999 και θα στοιχίσει 2 δισ. δρχ.

Η σημαντικότερη αλλαγή που θα γίνει στην Ομόνοια, είναι κυκλοφοριακή, αφού διακόπτεται η κυκλική πορεία γύρω από την πλατεία με τη δημιουργία δύο μονοδρομημένων αξόνων: Του άξονα Πανεπιστημίου - Αγίου Κωνσταντίνου, με κατεύθυνση την πλατεία Καραϊσκάκη και του άξονα Πειραιώς - Σταδίου, με κατεύθυνση το Σύνταγμα. Η κυκλοφορία, δηλαδή, γίνεται πλέον διαμπερής - άσχετα, βέβαια, αν θα μπλοκάρει στους παρακάτω κόμβους. Οι άλλοι δύο άξονες (Αθηνάς και 3ης Σεπτεμβρίου) διατηρούνται όπως έχουν από πλευράς κυκλοφορίας.

Κατά τα άλλα, προβλέπεται ένας μερικός εξωραϊσμός της Ομόνοιας με δύο συνδέσεις του κεντρικού τμήματος της πλατείας με τα απέναντι πεζοδρόμια (μεταξύ Σταδίου και Πανεπιστημίου και μεταξύ Αγίου Κωνσταντίνου και Πειραιώς), που, όπως ισχυρίζεται ο υπουργός, θα διπλασιάσουν το εμβαδόν της σε 6.000 τετραγωνικά. Στο πλαίσιο του ίδιου εξωραϊσμού - η "φάτσα" και πάλι της Αθήνας βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης κι όχι οι υποβαθμισμένες συνοικίες της - προβλέπεται η δημιουργία διαφόρων κεκλιμένων επιφανειών, στέγαστρα των εισόδων του μετρό από ημιδιαφανές υλικό κ. ά.

ΟΤΕ
Μετέωρο... άλμα σε ξένες αγορές

Απέκτησε σε "συνεργασία" με αμερικανική εταιρία το 35% και το μάνατζμεντ του τηλεπικοινωνιακού Οργανισμού της Ρουμανίας

Στο λαβύρινθο των αγοραπωλησιών έχει μπει για τα καλά ο ΟΤΕ και από τη μια μεριά πουλάει μετοχές στα ανά τον κόσμο χρηματιστήρια, ενώ παράλληλα σπεύδει ν' αποκτήσει μετοχές τηλεπικοινωνιακών οργανισμών που ιδιωτικοποιούνται. Τελευταία του "επιτυχία", μετά την τρίτη "στάση" του στη Σοφοκλέους και στη Ν. Υόρκη, η απόκτηση του 35% και του μάνατζμεντ της Romtelecom,τηλεπικοινωνιακού Οργανισμού της Ρουμανίας. Οι κινήσεις αυτές, όσο και αν περιβάλλονται με την καλλιεργούμενη αίγλη μεγάλων επιχειρηματικών επιτυχιών, δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι ο δημόσιος ΟΤΕ συρρικνώνεται και εκποιείται, γιατί έτσι επιβάλλουν τα χρηματιστηριακά συμφέροντα και τα διεθνή κέντρα των πολιτικών αποφάσεων.

Την ίδια στιγμή ο ΟΤΕ, σταδιακά και σταθερά, παραχωρεί τις θέσεις στην ελληνική αγορά σε ξένες και ντόπιες τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις, χάνοντας σημαντικά μερίδια, που ακόμα και με τους "νόμους της αγοράς", μπορεί να τα κρατήσει. Ετσι, το μετέωρο άλμα του προς τις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, μοιάζει περισσότερο με μια φυγή προς την "έξοδο κινδύνου", παρά με μια ζυγισμένη επενδυτική προσπάθεια που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα του ΟΤΕ.

Οσο μάλιστα μειώνεται η ισχύς του και η παρουσία του στον ελλαδικό χώρο, τόσο τα επενδυτικά σχέδια στο εξωτερικό θα γίνονται πιο ευάλωτα και ριψοκίνδυνα. Το μόνα, ίσως, σχέδια που υλοποιούν με μεγάλη επιτυχία, αυτά είναι τα οικονομικά σχέδια κάποιων τρίτων, αναπαράγοντας ταυτόχρονα τα πρότυπα του "μικρού ιμπεριαλιστή", με κεφάλαια που προήλθαν από την εκμετάλλευση εκατομμυρίων Ελλήνων συνδρομητών και των εργαζομένων του ΟΤΕ. Το γεγονός μάλιστα ότι η αμερικάνικη εταιρία GTE,αναλαμβάνει ουσιαστικά το μάνατζμεντ της εταιρίας, με την τοποθέτηση δικού της στελεχικού προσωπικού στη διοίκηση, ενώ σε συμφωνία με τον ΟΤΕ προβλέπεται η δυνατότητα απόκτησης από τους Αμερικάνους ενός ποσοστού μετοχών της Romtelecom στο μέλλον, δείχνει, όχι μόνο σε ποια κατεύθυνση πρέπει να αναζητήσουμε τους "τρίτους", αλλά και πόσο φτηνά και ψεύτικα αποδεικνύονται τα φληναφήματα περί "εθνικής βαλκανικής πολιτικής".

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΤΕ, η εξαγορά του 35% της Romtelecom και του δικαιώματος ψήφου για ένα ακόμα 16% της εταιρίας, θα κοστίσει 675 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 185 δισ. δραχμές), ενώ αν η επένδυση ξεπεράσει ένα προκαθορισμένο ποσοστό απόδοσης, η Ρουμανική κυβέρνηση θα μπορέσει να εισπράξει μέσα σε 3 - 5 χρόνια έως και 400 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον.

Πολιτική αποπροσανατολισμού των αγροτών

"Κουβεντολόι" με τους καρεκλοκένταυρους της ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ ανοίγει ο υπουργός Γεωργίας

Σκηνικό αποπροσανατολισμού των αγροτών, στο όνομα του διαλόγου ετοιμάζεται να στήσει ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης σε συνεργασία με τις υποτακτικές διοικήσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Γεωργίας δήλωσε χτες ότι θα επισκεφτεί τα προεδρεία της ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ στις 17 του Νοέμβρη. Το σίγουρο είναι ότι οι συναντήσεις αυτές θα χρησιμοποιηθούν σαν "Δούρειος Ιππος", σε μια "κοινή" προσπάθεια να μπουν στην αναμονή οι αγωνιστικές διαθέσεις των αγροτών και η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Κι αυτό γίνεται σε μια περίοδο, όπου η αγροτιά ετοιμάζεται για νέες δυναμικές αγωνιστικές διεκδικητικές κινητοποιήσεις. Η πρόθεση του υπουργού Γεωργίας, αλλά και της κυβέρνησης να μην ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, φάνηκε και από πρόσφατες δηλώσεις του Γ. Ανωμερίτη, όπου είχε αναφέρει σχετικά ότι θα εξεταστεί τι έχει υλοποιηθεί και τι όχι από τον προκάτοχό του, με βάση τα όσα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός και στη συνέχεια θα πράξει ανάλογα... Μόνο όμως που οι μέχρι τώρα εξαγγελίες και η πολιτική της κυβέρνησης σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιούν τα αιτήματα των αγροτών και δε λύνουν κανένα ουσιαστικό πρόβλημα, αφού όλα σκιάζονται από επιταγές της ΟΝΕ και της "Ατζέντας 2000".

  • Χτες ανακοινώθηκαν οι αρμοδιότητες των υφυπουργών Γεωργίας. Ο Ντ. Βρεττός αναλαμβάνει τις Διευθύνσεις Φυτικής Παραγωγής, Αλιείας, Εγγείων Βελτιώσεων - Διαρθρώσεων, Γεωργικών Εφαρμογών - Ερευνας. Ο Παρ. Φουντάς θα έχει την ευθύνη των Διευθύνσεων Δασών, Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής.
Διαμαρτυρία των νεφροπαθών

Σήμερα η συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας, στις 10 πμ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας θα κάνουν οι νεφροπαθείς σήμερα και ώρα 10 πμ.

Οι νεφροπαθείς ζητούν: Να χορηγηθεί στους νεφροπαθείς υπό αιμοκάθαρση, περιτοναϊκή κάθαρση και μεταμόσχευση, επίδομα πρόνοιας. Να αντικατασταθεί ο νόμος που ψηφίστηκε απ' την κυβέρνηση της ΝΔ και υποχρεώνει τους ανάπηρους συνταξιούχους να παίρνουν μειωμένη κατώτερη σύνταξη 32.310 δραχμές και πλήρη 43.080 δραχμές. Να επεκταθεί στις παραπάνω κατηγορίες νεφροπαθών το δικαίωμα της πλήρους συνταξιοδότησης στα 15 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας. Να γίνει σωστή κατανομή, σε μονάδες τεχνητού νεφρού, των απόρων νεφροπαθών που περιφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και δεν τους παρέχεται κανονική νοσηλεία.

"Ανώριμο" προσχέδιο

Μέχρι και η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) αποφάνθηκε ότι το προσχέδιο νόμου "Μεταμοσχεύσεις Ανθρωπίνων Ιστών και Οργάνων", που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρώην υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας στις 6.10.1998,"δεν είναι ώριμο για να λάβει τη μορφή Σχεδίου Νόμου".

Η ΟΚΕ συνήλθε χτες προκειμένου να εκφράσει γνώμη επί του προσχεδίου και παρά την αρνητική κρίση της ότι δεν πρέπει να λάβει τη μορφή νομοσχεδίου εντούτοις εκτιμά ότι το προσχέδιο "είναι ενδελεχώς επεξεργασμένο".

Επίσης η ΟΚΕ εκφράζει προβληματισμό "ως προς τη συνταγματική δυνατότητα δημιουργίας στο χώρο της υγείας ενός Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου", όπως είναι ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΟΕΜ) - ο οποίος θα αντικαταστήσει το Εθνικό Συμβούλιο Μεταμοσχεύσεων.

Τέλος, η ΟΚΕ κρίνει αρνητικά τον περιορισμό του αριθμού των γιατρών που πιστοποιούν το θάνατο του δυνητικού δότη, από τρεις σε έναν.

Οι κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών γίνονται για ασφαλή προγράμματα εφημεριών, τονίζει η ΕΙΝΑΠ στα ενημερωτικά της φυλλάδια προς τους πολίτες

Η μακέτα με τις αλλαγές στην Ομόνοια



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ