ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δεν υπάρχει αλλαγή στην απόφαση για τους "S - 300"

Για νέο κεφάλαιο στην ανάμειξη των ΗΠΑ κάνουν λόγο οι Αμερικανοί

ΛΥΚΩΣΙΑ.-

Ο Πρόεδρος Γλ. Κληρίδης δεν πρόκειται να θέσει το θέμα των "S-300" στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου την Παρασκευή, γιατί δεν υπάρχει καμία αλλαγή, η οποία να δικαιολογεί συζήτηση του θέματος από την πολιτική ηγεσία. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης,ύστερα από συνάντηση που είχε, χτες το πρωί, με δική του πρωτοβουλία, με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Ο Β. Λυσσαρίδης είπε ότι ο Πρόεδρος επαναβεβαίωσε πως δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου για τους "S-300" και πως αυτό που ισχύει είναι οι δυο προϋποθέσεις που τέθηκαν εξ αρχής για ματαίωση ή αναβολή της εγκατάστασης των πυραύλων.

Είπε επίσης ότι δε γνωρίζει να υπάρχει αλλαγή στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα και αναφέρθηκε σε ενδεχόμενο επιπτώσεων από τις δηλώσεις του συμβούλου Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελου Χωραφά, πως σύντομα θα συζητηθεί το ενδεχόμενο μεταφοράς των "S-300" στην Κρήτη.

Γλ. Κληρίδης: Ισχύει η γραπτή δήλωση του Σαββάτου

Με γραπτή δήλωσή του, εξάλλου, ο Γλ. Κληρίδης,που διάβασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, διέψευσε κατηγορηματικά δημοσιεύματα, που τον φέρουν να είναι έτοιμος να θέσει θέμα έλευσης των πυραύλων.

Ο Χρ. Στυλιανίδης τόνισε, επίσης, ότι όσον αφορά την πολιτική θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι αυτή που διατυπώθηκε στη γραπτή δήλωση του Σαββάτου και αφορούσε την αναφορά στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πως έχει αποφασιστεί νέα αναβολή στην εγκατάσταση για την άνοιξη του 1999.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως "ό,τι καταγράφεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι θέσεις και εκτιμήσεις της ίδιας της Επιτροπής" και σημείωσε ότι "η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει οποιαδήποτε υπευθυνότητα ή συνυπευθυνότητα για τη σύνταξη αυτής της έκθεσης", ούτε δεσμεύεται από την έκθεση αυτή.

"Αυτή η έκθεση δεν είναι ούτε για το Συμβούλιο Υπουργών δεσμευτική. Θα τη συζητήσει το Συμβούλιο Υπουργών", πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Χρ. Στυλιανίδης είπε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να συζητήσει το θέμα του χειρισμού που θα γίνει στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής των σχέσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, Γιώργο Βασιλείου. "Η κυβέρνηση επιμένει ότι η γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας το περασμένο Σάββατο είναι ολοκληρωμένη θέση σε ό,τι αφορά το θέμα και δεν επιθυμεί να σχολιάσει περαιτέρω το θέμα, γιατί πιστεύει ότι αυτό δεν εξυπηρετεί το καλώς νοούμενο συμφέρον της Κύπρου".

"Συνέχεια" στην αμερικανική ανάμειξη

Για νέο κεφάλαιο στο Κυπριακό και στην ανάμειξη των Ηνωμένων Πολιτειών μίλησε χτες ο Κένεθ Μπριλ ύστερα από συνάντηση το πρωί με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Ο Αμερικανός πρέσβης δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις, σημείωσε, όμως, ότι πρόκειται για συνέχιση των όσων έχουν κάνει οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Κυπριακό.

Είπε επίσης ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν μέσω των Ηνωμένων Εθνών και εξέφρασε τη σθεναρή υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες αυτές.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων, γιατί δε σημειώθηκε ενεργότερη αμερικανική εμπλοκή στο Κυπριακό, όπως έγινε στην περίπτωση του Κόλπου και της Γιουγκοσλαβίας, ο Κ. Μπριλ επανέλαβε τη στερεότυπη αμερικανική φράση ότι το Κυπριακό δεν είναι το ίδιο πρόβλημα.

Είπε επίσης ότι είναι καταθλιπτικό και λυπηρό το ότι για 24 χρόνια δεν υπήρξε καμία πρόοδος στο Κυπριακό. Ερωτηθείς για τους "S-300" είπε χαρακτηριστικά: "Πάλι τα ίδια", ενώ για τις πληροφορίες για μεταφορά των πυραύλων στην Κρήτη αντί στην Κύπρο, ο Κ. Μπριλ υποστήριξε ότι πρόκειται για εκμετάλλευση και σενάρια από πλευράς του Τύπου και ότι δεν επιθυμεί να τα σχολιάσει. Ο Κένεθ Μπριλ παρουσίασε στον Πρόεδρο Κληρίδη τον νέο υπεύθυνο για υποθέσεις Νότιας Ευρώπης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κ. Τζόργκεν,ο οποίος επισκέπτεται για πρώτη φορά την Κύπρο.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΟΠΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Κρατούνται και ανακρίνονται οι δύο Ισραηλινοί

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι θα φέρει τους δύο Ισραηλινούς, που συνελήφθησαν στην Κύπρο για κατασκοπία, πίσω στη χώρα τους, είτε είναι πράκτορες της Μοσάντ είτε όχι.

Σε δηλώσεις χτες το πρωί στο στρατιωτικό ραδιόφωνο του Ισραήλ, ο Μπ. Νετανιάχου είπε ότι κάθε Ισραηλινός πολίτης είναι πολύτιμος και θα φροντίσουμε να τους φέρουμε οπωσδήποτε στην πατρίδα τους.

Σε συνέντευξη, εξάλλου, αργά προχτές το βράδυ σε τηλεοπτικό σταθμό, ο Μπ. Νετανιάχου δε διέψευσε το ενδεχόμενο οι δυο Ισραηλινοί να εργάζονταν για τη Μοσάντ.

Διερευνούμε, είπε, και αυτή την πτυχή. Ακουσα, πρόσθεσε, τα όσα η κυπριακή κυβέρνηση ανέφερε επ' αυτού, αλλά πιστεύω ότι όσα λιγότερα λέγονται γι' αυτό, τόσο το καλύτερο.

Πρώην αξιωματούχος της Μοσάντ, κληθείς από το ισραηλινό ραδιόφωνο να σχολιάσει πληροφορίες, ότι οι δυο Ισραηλινοί εργάζονταν ως μισθοφόροι για λογαριασμό της Τουρκίας, στο πλαίσιο της τουρκο-ισραηλινής στρατιωτικής συνεργασίας, είπε ότι η Μοσάντ δεν εργάζεται μ' αυτόν τον τρόπο.

Ο τρόπος που εργάστηκαν, πρόσθεσε, χαρακτηρίζει ιδιωτικά γραφεία.

Δεν υπάρχει θέμα απόλυσης ή απέλασης

Δεν τίθεται θέμα απόλυσης ή απέλασης των δύο Ισραηλινών, που κρατούνται και ανακρίνονται για υπόθεση κατασκοπίας σε βάρος της Κύπρου, ούτε έχει μεσολαβήσει οποιοσδήποτε προς το υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για κάτι τέτοιο.

Αυτό τόνισε ο Νίκος Κόσης,αρνούμενος ωστόσο να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ, ότι θα φέρει πίσω τους δύο συμπατριώτες του.

Ο Ν. Κόσης είπε ότι στην Κύπρο υπάρχει και λειτουργεί Δικαιοσύνη, βρέθηκε εξοπλισμός νέας τεχνολογίας στην κατοχή των δύο υπόπτων, γίνονται έρευνες και ο νόμος θα εφαρμοστεί.

Αν κριθούν ένοχοι, πρόσθεσε, θα προσαχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Ο Ν. Κόσης διέψευσε δημοσιεύματα ότι καταβάλλονται προσπάθειες να πέσει στα μαλακά η υπόθεση των δύο Ισραηλινών, προσθέτοντας ότι δεν έχει εκδηλωθεί τέτοια πρόθεση από οποιαδήποτε πλευρά.

Ο νόμος, τόνισε, είναι υπεράνω όλων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Η κυβέρνηση δεν έχει επίσημη ενημέρωση για τη δήλωση Νετανιάχου, που έγινε προχτές βράδυ στην ισραηλινή τηλεόραση, ότι θα φέρει τους δύο Ισραηλινούς πίσω στη χώρα τους και γι' αυτό δε σχολιάζει.

Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης,ο οποίος απέφυγε να απαντήσει επίσης στο ερώτημα πού βασίζει τη βεβαιότητά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ο Χρ. Στυλιανίδης ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν προβαίνει σε σχόλια για το θέμα, όσο συνεχίζονται οι έρευνες των ανακριτικών αρχών.

ΑΚΕΛ: Μη φιλικές οι ενέργειες του Ισραήλ

Το ΑΚΕΛ χαρακτήρισε τις δηλώσεις Νεντανιάχου κυνικές, προκλητικές και απαράδεκτες. Είναι ενδεικτικές, τόνιζε σε σχετική ανακοίνωσή του, της νοοτροπίας που χαρακτηρίζει την ισραηλινή κυβέρνηση, νοοτροπία κατακτητή και κυρίαρχου.

Οι δύο Ισραηλινοί, αναφέρει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, κατηγορούνται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση κατασκοπίας, που δεν αποκλείεται να έχει σχέση και με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Είτε για λογαριασμό της Μοσάντ δούλευαν, είτε για λογαριασμό της τουρκικής ΜΙΤ, είτε για λογαριασμό και των δύο, πρόκειται για μια υπόθεση, που δεν μπορεί να αφεθεί να πέσει στα μαλακά. Το ΑΚΕΛ καλεί την κυβέρνηση να μην επιδείξει ολιγωρία, γιατί κάτι τέτοιο θα τραυμάτιζε την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το ΑΚΕΛ υποστηρίζει, επίσης, ότι η υπόθεση των δύο Ισραηλινών και οι δηλώσεις Νεντανιάχου δείχνουν πόσο εκτός πραγματικότητας ήταν οι δηλώσεις του Προέδρου Βάισμαν για τις προθέσεις του Ισραήλ έναντι της Κύπρου, αλλά και πόσο ανεδαφικές είναι οι προσδοκίες των κυβερνώντων για τις ισραηλινο-κυπριακές σχέσεις. Δυστυχώς, καταλήγει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, φαίνεται ότι το Ισραήλ, λόγω του ρόλου χωροφύλακα που διαδραματίζει στα πλαίσια της λεγόμενης νέας διεθνούς τάξης πραγμάτων, αλλά και λόγω της ισραηλινο-τουρκικής στρατιωτικής συνεργασίας, προβαίνει σε μη φιλικές ενέργειες έναντι της Κύπρου και αυτό πρέπει να προβληματίσει τους κυβερνώντες. Η βελτίωση των σχέσεών μας με το Ισραήλ δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος της κυριαρχίας, της ασφάλειας και των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο ισραηλινός Τύπος

Η εφημερίδα "Τζερούσαλεμ Ποστ" γράφει στο χτεσινό της φύλλο ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές διπλωματικές επαφές μεταξύ Ιεροσολύμων και Λευκωσίας.

Ισχυρίζεται, επίσης, ότι και οι δύο πλευρές επιθυμούν να κλείσει το θέμα αθόρυβα.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ακόμη και μετά την ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης ότι οι δύο ύποπτοι δεν εργάζονταν για την κυβέρνηση του Ισραήλ, δεν είναι ακόμη σαφές, αν είναι ή δεν είναι πράκτορες της Μοσάντ.

Στο κύριο άρθρο της, η "Τζερούσαλεμ Ποστ" επισημαίνει ότι όσο χρήσιμες και αν είναι οι σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία, δε θα πρέπει προς χάριν της Τουρκίας να βλάπτονται οι σχέσεις του Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα.

Οι δύο αυτές χώρες, καταλήγει, ως πραγματικοί φίλοι θα αντιληφθούν και θα αποδεχτούν τις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία, αρκεί να μη βλάπτονται τα δικά τους συμφέροντα.

Η τραγική κατάσταση απαιτεί λύσεις

Κατατέθηκε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα για τα συχνά ατυχήματα στην Πολεμική Αεροπορία

Τις βαριές ευθύνες του υπουργείου Αμυνας για τις πτώσεις μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας και τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, φέρνει στο προσκήνιο το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Στρατής Κόρακας προς τον αρμόδιο υπουργό.

Αναλυτικά, το κείμενο της Επερώτησης αναφέρει:

"Η Πολεμική Αεροπορία, μετά την πρόσφατη συντριβή ενός επιπλέον "ΜΙΡΑΖ 2000" στον Ωρωπό, θρηνεί έναν ακόμη νεκρό πιλότο, ο οποίος προτίμησε να χάσει τη ζωή του, παρά να αφήσει το αεροσκάφος να πέσει σε κατοικημένη περιοχή.

Είναι η 4η πτώση μαχητικού αεροσκάφους το 1998 και η 60ή από το έτος 1987, με 37 συνολικά νεκρούς (χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η πτώση δύο μεταγωγικών C - 130).

Καταλογίζονται βαριές ευθύνες στο υπουργείο Αμυνας, γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει καμιά πειστική απάντηση για το τι φταίει και έχουμε τόσο συχνά τραγωδίες με ανθρώπινα θύματα.

Μπροστά σ' αυτήν την τραγική κατάσταση, εύλογα τίθενται τα ερωτήματα τα οποία καλείται ο κ. υπουργός να απαντήσει:

  • Φταίει η πίεση που υφίστανται και ο φόρτος εργασίας που σηκώνουν οι πιλότοι, υπάρχει ανεπαρκής εκπαίδευση, υπάρχουν κατασκευαστικά προβλήματα με τα αεροπλάνα και προβλήματα συντήρησης;
  • Οι ευθύνες γίνονται μεγαλύτερες, αφού η αυξανόμενη συχνότητα των ατυχημάτων αποδεικνύει ότι δεν παίρνονται τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο αυτό πρόβλημα".
Το Κυπριακό στις "μυλόπετρες" της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Γαλλία, Ολλανδία, Γερμανία και Ιταλία, με κοινή δήλωσή τους, συσχετίζουν την ένταξη της Κύπρου με την "επίλυση" του Κυπριακού

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). -

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάσισε χτες στις Βρυξέλλες την επίσημη έναρξη των συνοπτικών διαδικασιών για την ντε γιούρε παράκαμψη των ελληνικών επιφυλάξεων στην κοινοτική χρηματοδότηση της Αγκυρας, ενώ για πρώτη φορά Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ολλανδία, με ξεχωριστή δήλωση, αμφισβήτησαν την τελική ένταξη της Κύπρου, έκαναν λόγο για "ιδιαίτερη κατάσταση" και "κρίνουν ότι πρέπει επειγόντως να βρεθεί πολιτική λύση". Η ντε γιούρε παράκαμψη των ελληνικών αντιρρήσεων και η ταυτόχρονη, ομαδική αμφισβήτηση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου ανοίγουν την αυλαία σε νέο γύρο αντιπαράθεσης των "εταίρων" με την Αθήνα εξαιτίας της Αγκυρας. Και ήδη από τις χτεσινές εξελίξεις έγινε φανερό ότι και αυτή τη φορά η ελληνική πλευρά, απομονωμένη και πανικόβλητη, θα υποχωρήσει κατά κράτος.

Ο ΑΝΥΠΕΞ, Γ. Παπανδρέου, απουσιάζοντος του Θ. Πάγκαλου, διαμαρτυρήθηκε τυπικά, αναγνωρίζοντας την κατίσχυση της Τουρκίας και των Ευρωπαίων συμμάχων της, τόσο για την κοινοτική χρηματοδότηση της Τελωνειακής Ενωσης (ΤΕ), λέγοντας πως "παραγνωρίζονται ζωτικά ελληνικά συμφέροντα",όσο και για την Κύπρο, αφού "η Τουρκία θέτει την κυπριακή ένταξη υπό την ομηρία της".Και ενώ για την κοινοτική χρηματοδότηση της ΤΕ, η κυβέρνηση απείλησε εκ νέου ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για την ομαδική αμφισβήτηση των προσυμφωνηθέντων για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου υπήρξε μόνο μια μονομερής δήλωση της κυβέρνησης και επίκληση για "σεβασμό των αποφάσεων". Δεν αποτελεί έκπληξη η προαναγγελθείσα διπλή υποχώρηση Αθήνας και Λευκωσίας, αλλά οπωσδήποτε προκαλεί εντύπωση η έναρξη των αψιμαχιών, αφού οι "εταίροι" δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αξιοπρεπούς οπισθοχώρησης στην ελληνική πλευρά. Η άρση του δεκάχρονου ελληνικού "βέτο" στις 6/3//1995, είχε τουλάχιστον ως επίσημο "αντάλλαγμα" τη συμμετοχή της Κύπρου στο "πρώτο κύμα" της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έστω και με την απειλή της νομιμοποίησης της διχοτόμησης. Αυτή τη φορά οι "εταίροι" δεν αφήνουν κανένα περιθώριο, δε δίνουν ούτε ξεροκόμματο.

Κοινοτική χρηματοδότηση της Αγκυρας

Με το χτεσινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών άρχισε και τυπικά η διαδικασία που προβλέπεται από το άρθρο 189 Γ για την κοινοτική χρηματοδότηση της ΤΕ με την Τουρκία αποφασίζοντας με ειδική πλειοψηφία. Με δεδομένη την απομόνωση της κυβέρνησης στο Συμβούλιο (14 - 1), οι προτάσεις της Κομισιόν παραπέμφθηκαν για γνωμοδότηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ελληνική πλευρά προσπαθεί να κωλυσιεργήσει,έτσι ώστε οι συνέπειες αυτής της εξέλιξης να απορροφηθούν με τους λιγότερους κραδασμούς από το "εσωτερικό μέτωπο". Ο ΑΝΥΠΕΞ, Γ. Παπανδρέου, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις προτάσεις της Κομισιόν, και δήλωσε ότι: "Παραβλέπονται οι όροι συνεργασίας της παραγράφου 35 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λουξεμβούργου" και με τον τρόπο αυτό "ενισχύεται η τουρκική αδιαλλαξία". "Παραγνωρίζονται ζωτικά ελληνικά συμφέροντα" παρότι η Ελλάδα είναι κράτος - μέλος και η Τουρκία μόνο μια συνεργαζόμενη με την Κοινότητα χώρα., Η Ελλάδα "θα καταψηφίσει" τις προτάσεις της Κομισιόν και "θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ως μέτρο αυτοπροστασίας". Μ' άλλα λόγια, η κυβέρνηση ομολογεί ανοιχτά ότι οι "εταίροι" καταπατούν "ζωτικά ελληνικά συμφέροντα", υπερασπιζόμενοι την Αγκυρα, και ζητά "προστασία" από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Δηλαδή, η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι είναι θύμα όχι μόνο της "τουρκικής αδιαλλαξίας" αλλά και των ευρωπαϊκών συμφερόντων.

Η Κύπρος

Με την "κοινή δήλωση" Γαλλίας, Γερμανίας και Ολλανδίας, που προσυπογράφει και η Ιταλία, αμφισβητείται για πρώτη φορά ομαδικά από τις "μεγάλες δυνάμεις" η κυπριακή προσχώρηση.Η "κοινή δήλωση" θα πρέπει να ήταν γνωστή στην Αθήνα εδώ και κάποιες μέρες, γεγονός που επιβαρύνει την απουσία του Θ. Πάγκαλου από το χτεσινό Συμβούλιο των Βρυξελλών. Οι "μεγάλες δυνάμεις" αμφισβητούν γραπτά τη μέχρι τώρα ενταξιακή διαπραγμάτευση με την Κύπρο και προειδοποιούν για ακόμη πιο σκοτεινό μέλλον. Επικαλούμενοι τις αποφάσεις του Λουξεμβούργου, ότι "η προσχώρηση της Κύπρου πρόκειται να ωφελήσει όλες τις κοινότητες", διαπιστώνουν ότι "δεν κατέστη δυνατό έως τώρα να σημειωθεί πρόοδος για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, η οποία θα επιτρέψει τον τερματισμό της συνεχιζόμενης διαίρεσης της Κύπρου". Γι' αυτό προαναγγέλλουν ότι "στη συνέχεια" θα προκύψουν και ορισμένα άλλα προβλήματα, που οφείλονται στην ιδιαίτερη κατάσταση της Κύπρου.Ετσι "κρίνουν ότι πρέπει επειγόντως να βρεθεί πολιτική λύση, διότι αυτή είναι η μόνη οδός για την επίλυση των εν λόγω προβλημάτων". Γίνεται φανερό ότι δεν υπάρχει άλλη "οδός" για προώθηση των πολύχρονων διαπραγματεύσεων ένταξης, παρά μόνο η "επείγουσα λύση" του Κυπριακού. Οι "μεγάλες δυνάμεις" αμφισβητούν και τη μέχρι τώρα πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ("ιδιαίτερες δυσκολίες") και μάλιστα "εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι η διχοτόμηση της Νήσου θέτει βασικά προβλήματα για τη λειτουργία και τη συνοχή της ΚΕΠΠΑ". Η δήλωση, λοιπόν, είναι σαφής. Πρέπει να προσεχτεί ότι για πρώτη φορά η γερμανική καγκελαρία των "κόκκινο-πράσινων" συμπλέει με το Παρίσι στην κλιμάκωση παντός είδους προσκομμάτων στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Παρατηρήθηκε ένας ελαφρός "διαδικαστικός δισταγμός" της Ιταλίας, που δε φαίνεται στην "κοινή δήλωση" και με δυσκολία,αργά το βράδυ, διαπιστώθηκε ότι προσυπογράφει και αυτή το κείμενο. Από βρετανικής πλευράς υπήρξε "σιγή ιχθύος". Η ελληνική κυβέρνηση αντείπε, ότι η "κοινή δήλωση" δεν έχει νομικό, δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά, βέβαια, δεν κατάφερε να εξασθενίσει τη σημαντική πολιτική βαρύτητα της πράξης. Η κυβέρνηση κατέθεσε μονομερή δήλωση, σύμφωνα με την οποία οι "άκαρπες προσπάθειες της Λευκωσίας, προκειμένου να συμμετάσχουν και οι Τουρκοκύπριοι στις διαδικασίες, οφείλονται στην "ομηρία της κυπριακής ένταξης" από την Τουρκία. Η Αθήνα επικαλείται "σεβασμό των αποφάσεων" και, γενικόλογα,προειδοποιεί ότι "ενέργειες και δηλώσεις που δεν είναι συνεπείς στο πνεύμα του Λουξεμβούργου απειλούν τη δυναμική της ενταξιακής διαδικασίας,

ΕΕΔΥΕ - "ΤΕΡΜΙΤΕΣ"
Συναυλία αφιερωμένη στην ειρήνη

Συναυλία αφιερωμένη στην ειρήνη,διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), σε συνεργασία με τους "ΤΕΡΜΙΤΕΣ",στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας τη Δευτέρα 16 Νοέμβρη στις 8.30 μ.μ.

Στη συναυλία αυτή, που πραγματοποιείται 10 χρόνια μετά τη δημιουργία του σημαντικού αυτού ροκ συγκροτήματος, που συναποτελούσαν οι Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Αντώνης Μίτζελος, Παύλος Κικριλής, Φίλιππος Σπυρόπουλος, Τάκης Βασιλάκης, θα ακουστούν οι πολύ αξιόλογες συνθέσεις του γκρουπ σε όλο το διάστημα της μουσικής τους παρουσίας.

Τη σκηνή μαζί με τους "ΤΕΡΜΙΤΕΣ" θα μοιραστούν επίσης οι:Β. Παπακωνσταντίνου, Γ. Κότσιρας, Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, Δ. Τσακνής και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Η τιμή του εισιτηρίου είναι 4.000 δρχ. και εισιτήρια προπωλούνται σε όλα τα καταστήματα METROPOLIS (Αθήνα - Πειραιά), ΜΕΛΩΔΙΑ FM 100 - ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ, στην ΠΕΔΥΕ: Θεμιστοκλέους 48 και Θεμιστοκλέους 56, τηλ. 38.27.303 και 38.44.853. (Πληροφορίες, επίσης, στο τηλ. 98.36.494).

Σεμινάριο ΝΑΤΟποίησης της πολιτικής προστασίας

Η πλήρης ΝΑΤΟποίηση και των μηχανισμών πολιτικής προστασίας, είναι το βασικό αντικείμενο του σεμιναρίου που διοργανώνεται στην Αθήνα, στα πλαίσια του λεγόμενου "Μεσογειακού Διαλόγου" του ΝΑΤΟ, με θέμα "Μείωση των Φυσικών Καταστροφών στη Λεκάνη της Μεσογείου".Διοργανωτές του σεμιναρίου, που θα γίνει στο "Κάραβελ" από τις 12 μέχρι τις 14 Νοέμβρη, είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του ελληνικού υπουργείου Εσωτερικών και η Διεύθυνση Πολιτικής Σχεδίασης (CEPD) του ΝΑΤΟ. Η λογική του σεμιναρίου ανταποκρίνεται πλήρως στη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ για διεύρυνση των ορίων του, αλλά και του ρόλου του. Είναι χαρακτηριστικό ότι δίνεται βάρος στη συμμετοχή χωρών που ανήκουν στην κατηγορία των "μη ΝΑΤΟικών μεσογειακών εταίρων", των τριών υπό ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρών (Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία), ενώ σημειώνεται με ιδιαίτερη έμφαση ότι για πρώτη φορά δίνεται η ευκαιρία να συναντηθούν οι επικεφαλής των Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας ή Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ με τις χώρες αυτές. Επίσης, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο του γγ Πολιτικής Προστασίας προς τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, "επιδιώκεται η προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τόσο μεταξύ των χωρών της Μεσογείου, όσο και μεταξύ των ΝΑΤΟικών χωρών και των μεσογειακών χωρών και των μεσογειακών εταίρων, που φαίνεται να μην προωθούνται ικανοποιητικά σε επίπεδο Πολιτικού Διαλόγου".

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
To "μπαλάκι" στην κυπριακή κυβέρνηση

Η ελληνική κυβέρνηση αφήνει σκόπιμα να αιωρείται το ενδεχόμενο εγκατάστασης στην Κρήτη των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων "S-300", που έχει αγοράσει για λογαριασμό της η Κύπρος. Τόσο ο γγ του υπουργείου Τύπου Ν. Αθανασάκης που εκτελεί χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, όσο και ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος απέφυγαν να πάρουν θέση, μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα και παρέπεμψαν στις αποφάσεις της κυπριακής ηγεσίας.

Ο Ν. Αθανασάκης, που ρωτήθηκε χτες κατά πόσον η κυβέρνηση έχει καταλήξει αν θα δεχτεί τους πυραύλους "S-300" στο έδαφός της, είπε χαρακτηριστικά "νομίζω ότι βιάζεστε". Και παρέπεμψε στις δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, που έγιναν το Σάββατο και στην προγραμματισμένη, για την ερχόμενη Παρασκευή, συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στην Κύπρο, όπου θα υπάρξει συζήτηση του θέματος. Επίσης πρόσθεσε ότι "αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει οποιαδήποτε νεότερη απόφαση", αλλά "για όλα τα θέματα υπάρχουν διαβουλεύσεις, συζητήσεις και συνεργασίες".

Ο Α. Τσοχατζόπουλος απέφυγε να μιλήσει επί της ουσίας, λέγοντας πως "εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να μπω σε συζητήσεις γι' αυτά τα σενάρια", σενάρια, που, όπως είπε, "έρχονται και επανέρχονται". Και πρόσθεσε: "Είναι, όμως, θέμα που αφορά την άμυνα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και είναι εκείνη, η οποία και θα δώσει κάθε πληροφορία, στο βαθμό που είναι απαραίτητο να τη δώσει, εάν χρειαστεί".

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Σήμερα η σύσκεψη για τα στρατηγεία

Σύσκεψη με τους μαζικούς φορείς του Νομού Λάρισας, όπου θα συζητηθούν οι τρόποι αντίδρασης στην εγκατάσταση των Στρατηγείων του ΝΑΤΟ,διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας,σήμερα Τρίτη 10 Νοέμβρη,στις 7.30 μ.μ στο ξενοδοχείο "ΓΚΡΑΝΤ".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ