ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΥΟΝΕΡΙ
Ξύλο και εκκαθάριση για τον πυλώνα

Μια πρωτοφανής σε έκταση και βιαιότητα αστυνομική επιχείρηση έγινε χτες το πρωί, με στόχο τους κατοίκους της Κοινότητας Κρυονερίου, που αντιδρούν στην εγκατάσταση των πυλώνων υψηλής τάσης της ΔΕΗ στην περιοχή.

Με ρίψεις χημικών αερίων, ξυλοδαρμούς, δύο τραυματίες και άλλες δύο συλλήψεις, απάντησε η κυβέρνηση και η αστυνομία στην αντίδραση των κατοίκων που θεωρούν επικίνδυνο για την υγεία τους να ζουν κάτω από τους πυλώνες υψηλής τάσης.

Η ώρα ήταν εφτά το πρωί. Κάτοικοι είναι συγκεντρωμένοι στο σημείο όπου πρόκειται να εγκατασταθεί ο πρώτος πυλώνας. Εκείνη την ώρα οι δυνάμεις της αστυνομίας (10 διμοιρίες ΜΑΤ, δηλαδή 250 αστυνομικοί) ακροβολίζονται στους γύρω δρόμους, δημιουργώντας κλοιό γύρω από τους συγκεντρωμένους.

Λίγο αργότερα, ο εισαγγελέας, με τη συνοδεία του αστυνομικού διευθυντή, απευθύνεται στους συγκεντρωμένους και τους ειδοποιεί να φύγουν για να ξεκινήσουν τα έργα. Τους δίνει διορία ενός τετάρτου για να αποχωρήσουν. Πριν όμως εκπνεύσει η διορία - όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι - τα ΜΑΤ κάνουν επίθεση.

Τα πρώτα χημικά αέρια "πέφτουν". Οι κάτοικοι, ανάμεσά τους παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι, προσπαθούν πανικόβλητοι να κρυφτούν. Αλλοι μπαίνουν στα σπίτια τους και στις αυλές γειτονικών σπιτιών. Ομως, οι δυνάμεις της αστυνομίας δε σταματούν. Ρίχνουν δακρυγόνα και χημικά αέρια, εκεί όπου και είναι εγκλωβισμένοι αρκετοί πολίτες.

Η Ελισ. Λινάρδου καταγγέλλει: "Ημασταν μέσα στην αυλή ενός γειτονικού σπιτιού. Μας έριξαν δακρυγόνα. Δεν ξέραμε από πού να φύγουμε. Μας αντιμετώπισαν σαν εγκληματίες".

Η επίθεση των ΜΑΤ όλο και εντείνεται απέναντι στους συγκεντρωμένους. Το αποτέλεσμα είναι να τραυματιστούν δύο κάτοικοι. Ο Νίκος Νούσης και ο Σταύρος Ζερμπίνης διακομίζονται στο νοσοκομείο με τραύματα στο πρόσωπο. Η επίθεση συνεχίζεται με υπερβολικό "ζήλο". Οι κάτοικοι δεν έχουν τη δυνατότητα, ούτε καν να περπατήσουν από τον ένα δρόμο στον άλλο.

Λίγο αργότερα, οι αξιωματικοί της αστυνομίας αποκλείουν όλους τους δρόμους γύρω από τους οποίους θα πραγματοποιηθούν τα έργα. Τα μηχανήματα αρχίζουν να σκάβουν. Η εκκαθάριση της περιοχής ολοκληρώθηκε...

Τι προηγήθηκε

Οι κάτοικοι είχαν ενημερωθεί για την έλευση των συνεργείων της ΔΕΗ, προχτές το βράδυ, από ένα ανώνυμο τηλεφώνημα από εργαζόμενο της ΔΕΗ, που σύμφωνα με πληροφορίες έγινε, στην πρόεδρο της κοινότητας, κ. Τασσοπούλου.Σύμφωνα με αυτό, τα συνεργεία θα έφταναν στο χώρο στις τέσσερις τα ξημερώματα.

Αμέσως σήμανε "συναγερμός". Στις 3.30 τα ξημερώματα, οι κάτοικοι κατεβαίνουν στην πλατεία του χωριού. Στις 5 το πρωί, συλλαμβάνονται σε ένα χωματόδρομο στο Βασιλικό Δάσος, από αστυνομικές δυνάμεις, ο Μιχ. Λινάρδος,αντιπρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου και ο Αχ. Λιάππης,κάτοικος της περιοχής, με την κατηγορία της ..."παρακώλυσης συγκοινωνίας". Στις 6.30 τα ξημερώματα καταφθάνουν οι πρώτες διμοιρίες των ΜΑΤ. Μία ώρα αργότερα θα αρχίσει η άγρια επίθεση.

Ο Αχ. Κανταρτζής

Στην περιοχή βρέθηκε από την πρώτη στιγμή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αχιλλέας Κανταρτζής.Ο βουλευτής μίλησε με τους κατοίκους και με μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου και καταδίκασε τον αυταρχισμό και τα πρωτοφανή γεγονότα που σημειώθηκαν στην περιοχή. Ταυτόχρονα, δήλωσε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στους κατοίκους της περιοχής.

"Είναι φανερό, επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ότι γυρνάμε σε καταστάσεις παλιότερες, όπου δεν επιτρεπόταν να μιλήσεις. Θυμηθείτε τι έγινε πριν από ένα χρόνο στην Ολυμπιάδα με την TVX - Gold, όταν είχαν απαγορέψει στους κατοίκους να κυκλοφορούν σε ομάδες άνω των τριών μετά τις 3 τα ξημερώματα". Ταυτόχρονα, επισήμανε και τις ευθύνες της κυβέρνησης που δε δίνει ουσιαστικές λύσεις και αρκείται στη βία.

Μιλώντας στους επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, ο Αχ. Κανταρτζής τόνισε ότι δεν αποτελεί ουσιαστική λύση η βίαιη απώθηση. Απαντώντας οι αστυνομικοί, μεταξύ άλλων ισχυρίστηκαν ότι "δε χτύπησαν πολίτες, απλά έριξαν δακρυγόνα" (!) και ότι "όλα έγιναν στα νόμιμα πλαίσια"...

Νέα προσφυγή

Με νέα προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας 32 κάτοικοι του Κρυονερίου και εκπρόσωπος της κοινότητας ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η δεύτερη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που εκπόνησε η ΔΕΗ για την εγκατάσταση τριών γραμμών μεταφοράς υψηλής τάσης μέσα από την Κοινότητα Κρυονερίου.

Με τη χτεσινή τους αίτηση υποστηρίζουν ότι η νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι αντισυνταγματική, γιατί οι συναρμόδιοι υπουργοί δε συμμορφώθηκαν με την απόφαση του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου. Επίσης, ισχυρίζονται ότι η ΔΕΗ αγνόησε πλήρως την προϋπόθεση που έβαζε το ΣτΕ, να γνωμοδοτούν ειδήμονες των επιστημόνων υγείας και όχι φυσικοί επιστήμονες που δε διαθέτουν την απαραίτητη ειδίκευση σε θέματα επίδρασης των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στη δημόσια υγεία.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Με "φαντασία" θα γεμίσουν τα άδεια ταμεία!

"Ποιος θα προλάβει να τρελάνει ποιον", ονομάζεται το νέο παιχνίδι, τους κανόνες του οποίου παρουσίασε χτες ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλος. Ενα "παιχνίδι", βέβαια, για το οποίο οι πολίτες αυτής της χώρας θα χρειαστεί να πληρώσουν πολύ ακριβά την ακούσια ή εκούσια συμμετοχή τους. Το παιχνίδι αφορά τη σχέση κυβέρνησης - Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το εναρκτήριο λάκτισμα δίνεται με το σύνθημα: "η φαντασία στη διοίκηση των δήμων". Χάνει όποιος δεν μπορέσει να κατανοήσει το βαθύτερο νόημα της συγκεκριμένης κυβερνητικής προτροπής και συνεχίσει να λειτουργεί ως αιρετός, που πιστός στην εντολή των ψηφοφόρων του ζητά από την κυβέρνηση να δώσει στους δήμους αυτά για τα οποία οι πολίτες έχουν ήδη πληρώσει αρκετά υπέρογκους φόρους.

Το σενάριο, με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να τρελάνει όσους στοιχειωδώς διατηρούν σώας τα φρένας και επιμένουν να διατηρούν στις βιβλιοθήκες τους υλικά που παραπέμπουν στην ιστορική ανάγκη ύπαρξης της αυτοδιοίκησης, προβλέπει:

Δεν υπήρξε ποτέ αυτοδιοίκηση. Η ιστορία της αυτοδιοίκησης αρχίζει με το σχέδιο "Καποδίστριας". Δεν υπάρχει κράτος που φορολογεί και άρα δεν υπάρχει και χρέος κάποιου κράτους προς τους φορολογουμένους του. Υπάρχει μόνο ένας περιφερειάρχης - υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τον οποίο οι δήμαρχοι οφείλουν να έχουν καλή σχέση αν θέλουν να τους εγκρίνει κάποια κονδύλια για έργα που η ΕΕ θα έχει επιλέξει πριν από αυτούς γι' αυτούς. Ικανός δήμαρχος, τελικά, είναι αυτός που αγνοεί την πραγματικότητα και εξαντλώντας όποια περιθώρια φαντασίας έχει κατορθώνει να διοικεί το δήμο.

Οσο κι αν όλα αυτά φαντάζουν παράλογα, αυτά ακριβώς είναι που "δίδαξε" χτες η κυβέρνηση στους νεοκλεγέντες δημάρχους από την περιφέρεια της Αττικής, του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και των Ιονίων Νήσων, τους οποίους συγκέντρωσε στην Αθήνα στη διάρκεια της πρώτης μιας σειράς ημερίδων που ακολουθούν.

Συγκεκριμένα: Ο υπουργός Αλ. Παπαδόπουλος, αφού πρόβαλε ως αξίωμα ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα "κατάρρευσης", ισχυρίστηκε στη συνέχεια ότι με τον "Καποδίστρια" η κυβέρνηση φτιάχνει "ισχυρούς δήμους" τους οποίους, όπως είπε, "θέλουμε να αποτελέσουν όχημα για να ανατρέψουμε μια πορεία κατάρρευσης της χώρας"!

Κατά τον υπουργό, βασική αποστολή των αιρετών είναι να συμβάλουν σ' αυτό που η κυβέρνησή του ονομάζει "ανασυγκρότηση του κράτους", ώστε "να προχωρήσουμε στη μετά ΟΝΕ εποχή"!

Βασικό στόχο, κατά τον υπουργό, οι δήμαρχοι πρέπει να έχουν την "αποτελεσματικότητα". "Κλειδί" στον στόχο αυτό, είπε ο Αλ. Παπαδόπουλος, αποτελεί η Περιφέρεια, η οποία θα ελέγχει τόσο τον πρώτο όσο και τον δεύτερο βαθμό Αυτοδιοίκησης. Θα διοχετεύει, δηλαδή, προς τα κάτω τις κυβερνητικές επιλογές, κάτι που εγγυάται ο διορισμένος από την κυβέρνηση γενικός γραμματέας της Περιφέρειας.

Τα οικονομικά αιτήματα των δήμων ο υπουργός τα απέδωσε σε "κακοδιαχείριση" και έφτασε στο σημείο να δηλώσει πως οι δήμαρχοι που ζητούν τα παρακρατημένα του 1998, από την κυβέρνηση, είναι περίπου υπόλογοι "γιατί βάλανε χέρι στους μισθούς"!

Τις αυθαιρεσίες του υπουργού ήρθε να συνδράμει ο υφυπουργός Γ. Φλωρίδης, βγάζοντας από το χρονοντούλαπο διάφορες θεωρίες περί κράτους για να καταλήξει στην πολύ "φρέσκια" διατύπωση πως "η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει αυτόνομη δράση. Ασκεί εξουσία κατά παραχώρηση"!

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στο ρόλο της Περιφέρειας, με την οποία, είπε, πρέπει να έχουν συνεργασία οι ΟΤΑ, για να προωθήσουν αναπτυξιακά έργα. Την επιλογή των έργων, όμως, που θα προωθηθούν θα την έχει η Περιφέρεια! Και με βάση αυτό το δεδομένο ο υφυπουργός άφησε να εννοηθεί πως τα μόνα υποψήφια για χρηματοδότηση από το Γ Κοινοτικό Πλαίσιο έργα θα είναι αυτά που θα προτείνει η περιφέρεια.

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Ντροπή η εγκατάλειψη των άστεγων Κούρδων

Σε νέα παρέμβαση, για την αντιμετώπιση των άθλιων συνθηκών ζωής των Κούρδων προσφύγων, που προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από χαρτόκουτες στην πλατεία Κουμουνδούρου, προχώρησε χτες η "Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα", μετά τη συνεχιζόμενη αδράνεια των αρμοδίων, παρά τις ρητές - υποτίθεται - δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει.

Και πρώτα από όλους ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος αν και δεν έχει την ευθύνη- αυτή ανήκει στο κράτος - να επιλύσει το πρόβλημα υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων που φτάνουν στη χώρα, αποφεύγει να φροντίσει έστω για το αυτονόητο: Να αφήνει, δηλαδή, τα υπάρχοντα στην πλατεία δημοτικά αποχωρητήρια ανοιχτά όλο το εικοσιτετράωρο, ώστε να εξυπηρετούνται οι πρόσφυγες, που προσπαθούν τόσους μήνες να επιβιώσουν στο πλακόστρωτο της πλατείας ή στα εγκαταλειμμένα κτίρια γύρω από αυτήν.

"Η κατάσταση των Κούρδων που συνεχίζουν να παραμένουν στην πλατεία Κουμουνδούρου αποτελεί ντροπή για το κράτος, το Δήμο Αθηναίων και για τους κατοίκους της Αθήνας", υπογραμμίζεται στη σχετική χτεσινή ανακοίνωση της "Συμπαράταξης", της οποίας έχουν προηγηθεί σειρά παρεμβάσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο του επικεφαλής της Λεων. Αυδή.Αλλά ενώ εκεί γίνεται αποδεκτό κάθε φορά το αίτημα αρωγής προς τους άστεγους Κούρδους, στην πράξη η όποια δέσμευση ακυρώνεται.

Ετσι μέχρι τώρα, όπως επισημαίνει ο Λεων. Αυδής, "η προσπάθεια για τη στέγασή τους φαίνεται ότι προσκρούει σε τεχνικές και άλλες δυσχέρειες με αποτέλεσμα να βραδύνει. Στο μεταξύ οι καιρικές συνθήκες χειροτερεύουν την κατάσταση". Και σα να μην έφταναν αυτά "έχουν σημειωθεί περιστατικά αστυνομικών εφόδων για την απομάκρυνση των Κούρδων από εγκαταλειμμένα σπίτια της περιοχής όπου καταφεύγουν τη νύχτα".

Η "Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα" μετά από αυτά καλεί τους αρμόδιους της κεντρικής εξουσίας και του Δήμου Αθηναίων να ευαισθητοποιηθούν ώστε:

  • Να δημιουργηθεί κατάλληλο Κέντρο Υποδοχής για όσους ζητούν πολιτικό άσυλο και να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες.
  • Να επισπευστεί η διαμόρφωση του χώρου για τη στέγαση των Κούρδων της Κουμουνδούρου.
  • Να γίνεται ανεκτή η διανυκτέρευση στα εγκαταλειμμένα σπίτια της περιοχής.
  • Να ληφθεί μέριμνα για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη σε συνεργασία με τις οργανώσεις που προσπαθούν να την καλύψουν, όπως μεταξύ άλλων οι "Γιατροί του Κόσμου".
  • Να εξασφαλιστεί η λειτουργία του δημοτικού αποχωρητηρίου της Πλατείας Κουμουνδούρου και μετά τις 9.00 το βράδυ.
Περιμένουν να πέσουν μόνα τους;

Μία κατάρρευση κτιρίου αυτές τις μέρες έρχεται να υπενθυμίσει τις ευθύνες των αρμοδίων για την εγκατάλειψη μιας γειτονιάς της πόλης και ενός ιερού της Αρτέμιδος, που παραμένει χρόνια τώρα κενό γράμμα σε μια σκουριασμένη πινακίδα.

Πρόκειται για το ναό της Αρτέμιδος Αγροτέρας και το οικοδομικό τετράγωνο Αρδηττού,Θωμοπούλου,Κεφάλου και Κούτουλα στο Μετς, όπου συγκεντρώνει σειρά ερειπωμένων και ετοιμόρροπων κτισμάτων τα οποία θα έπρεπε να είχαν γκρεμιστεί εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον. Μέχρι χτες όμως κανένας αρμόδιος και καμιά υπηρεσία - παρά τις αποφάσεις που υπάρχουν - δεν είχε προχωρήσει στην κατεδάφιση των επικίνδυνων κτιρίων. Ωσπου ένα από αυτά, στη γωνία Αρδηττού και Κούτουλα,... "κουράστηκε" και έπεσε μόνο του. Θύμα το αυτοκίνητο περιοίκου, το οποίο βρισκόταν σταθμευμένο μπροστά στο κτίριο και καταπλακώθηκε.

Ωστόσο, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος "Αρδηττός" με έγγραφό του τον Οκτώβρη του '94 και νεότερο το Νοέμβρη του '96 είχε ενημερώσει για την κατάσταση το Τμήμα Επικίνδυνων της Πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων και ζητούσε την άμεση κατεδάφιση όλων των επικίνδυνων κτισμάτων που βρίσκονται στην έκταση των 1.400 τ.μ. του οικοπέδου. Πέρυσι το Μάη το Τμήμα Επικίνδυνων της Πολεοδομίας διαπίστωσε τελικά ότι τα κτίσματα είναι πράγματι επικίνδυνα και πρέπει να κατεδαφιστούν. Στη συνέχεια εκδόθηκε σχετική γνωμοδότηση και από την αρμόδια τριμελή επιτροπή της Νομαρχίας Αθηνών, ενώ ενημερώθηκαν το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, το ΥΠΕΧΩΔΕ και η αρμόδια για τον αρχαιολογικό χώρο Γ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Αλλά έκτοτε ο Δήμος Αθηναίων δεν έκανε τίποτε.

Στο μεταξύ αν και στο επίμαχο οικοδομικό τετράγωνο - προκείμενου να διασωθεί και να αναδειχτεί ο αρχαίος ναός - έχει γίνει αναγκαστική απαλλοτρίωση με απόφαση των υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομικών από το '95, δεν έχει μέχρι σήμερα παρακατατεθεί από το ΥΠΠΟ η αποζημίωση ύψους 340.000 δραχμών ανά τ.μ., όπως ορίστηκε με σχετική απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών πριν δέκα μήνες. Απομένουν οκτώ μήνες για την καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους, μετά την πάροδο των οποίων η απαλλοτρίωση αίρεται αυτοδίκαια.

Να σημειώσουμε τέλος ότι η οδός Κούτουλα είναι ακόμα αδιαμόρφωτη, αν και έχει χαρακτηριστεί πεζόδρομος από το Δήμο Αθηναίων με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από το '93, αλλά το ΥΠΕΧΩΔΕ, πέντε χρόνια μετά, δεν έχει ακόμη εκδώσει το Προεδρικό Διάταγμα για να γίνει ο πεζόδρομος και να αναδειχτεί ο αρχαιολογικός χώρος. Θα περιμένουν οι αρμόδιοι να καταρρεύσουν και τα υπόλοιπα κτίσματα;

Τι λέει η ΔΕΗ

Η μη ολοκλήρωση της Τρίτης Γραμμής 400 KV Βορρά - Νότου στο Κρυονέρι έχει σοβαρότατες συνέπειες στην ομαλή ηλεκτροδότηση της Αττικής που απορροφά το 35% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας και εξυπηρετεί το 36% των καταναλωτών, αναφέρουν μεταξύ άλλων παράγοντες τόσο του υπουργείου Ανάπτυξης όσο και της ΔΕΗ.

Η γραμμή είχε από το 1982 προβλεφτεί να κατασκευαστεί παράλληλα και δίπλα στις δύο ήδη υπάρχουσες γραμμές, για λόγους ελαχιστοποίησης της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Ωστόσο, η ΔΕΗ το 1994 δήλωσε στην Κοινότητα ότι θα δεχόταν την εναλλακτική χάραξη που η τελευταία είχε υποδείξει, με τον όρο να ξεκινήσουν αμέσως οι διαδικασίες κατασκευής. Για τη νέα πρόταση όμως απαιτούνται, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, νέες απαλλοτριώσεις, που δεν μπορούν να γίνουν χωρίς τη συναίνεση των κατοίκων, αφού έχουν τελεσιδικήσει οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις, με βάση την πρώτη πρόταση.

Ενα από τα επιχειρήματα της ΔΕΗ είναι πως η πρόταση της υπογείωσης της υφιστάμενης γραμμής 150 KV, είναι δυνατή με βάση την υπάρχουσα τεχνολογία, πράγμα που δε συμβαίνει για γραμμές 400 ΚV. Το επιχείρημα όμως φαίνεται διάτρητο καθώς προσφάτως στην Ιταλία, μετά από αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής Λέτσε, αποφασίστηκε η υπογείωση γραμμής 400 ΚV.

Ε, όχι κι επεισόδια (!)

Τουλάχιστον προκλητικός ήταν χτες ο υπουργός Τύπου, Δημ. Ρέππας, κατά την ενημέρωση που πραγματοποίησε στους δημοσιογράφους αναφορικά με τα επεισόδια στο Κρυονέρι, τα οποία χαρακτήρισε "μικρά"! Παράλληλα, έκανε λόγο για "απωθήσεις (σ.σ. νέος όρος των χημικών;) στο πλαίσιο κάποιων επεισοδίων". Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν είδε πουθενά τραυματισμούς και "δικαιολόγησε τις δυνάμεις της τάξης" που προσπάθησαν "να περιφρουρήσουν την περιοχή" (σ.σ. χτυπώντας τους κατοίκους της).

Σε ερώτηση ποιος έδωσε την εντολή να χτυπήσουν τα ΜΑΤ, ο Δ. Ρέππας είπε: "Ουδεμία τέτοια εντολή έχει δοθεί και δεν πρόκειται να δοθεί τέτοια εντολή. Αλλά όταν βρίσκονται σε τόσο κοντινή απόσταση ή και σε επαφή οι δυνάμεις τάξης και ασφάλειας με κατοίκους που αντιδρούν, δε θα πρέπει η προσπάθεια που γίνεται για να περιφρουρηθεί ο χώρος, να μεταφράζεται αυτόματα σε επίθεση των ΜΑΤ και να καλλιεργούνται εντυπώσεις"... Μια απάντηση γεμάτη με το νόημα της πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Μόνο "παράδεισο" δε θυμίζει η παραπάνω εικόνα

Σε επιφυλακή τα ΜΑΤ, λίγο μετά τα βίαια επεισόδια

Οι εργασίες συνεχίζονται. Ακόμη και μέσα στις αυλές των σπιτιών

Αργά χτες βράδυ οι αστυνομικές δυνάμεις - που παρέμεναν ακόμη στο χώρο - δεν άφηναν τους κατοίκους της οδού Πάρνηθος (εκεί όπου γίνεται η εγκατάσταση των πυλώνων υψηλής τάσης) να πάνε στα σπίτια τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν η πρόεδρος της κοινότητας μαζί με κοινοτικούς συμβούλους, προσπάθησε να περάσει τον αστυνομικό κλοιό, την απώθησαν και υπήρξε κίνδυνος να γίνουν νέα επεισόδια.

O Εξωραϊστικός Σύλλογος Ανω Πετρούπολης "Προφήτης Ηλίας" σε συνεργασία με το Δήμο Πετρούπολης θα κάνει μέχρι και τις 20 του Δεκέμβρη περισυλλογή τροφίμων για τους Κούρδους που ζουν στους καταυλισμούς της Πεντέλης και στην πλατεία Κουμουνδούρου.

Η περισυλλογή των μη αλλοιώσιμων τροφίμων, όπως κονσέρβες, ζάχαρη, αλεύρι, γάλα, όσπρια, ζυμαρικά θα γίνεται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πετρούπολης (οδός Εθνικής Αντίστασης 61) από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από τις 10 π.μ. - 1 μ.μ. και στο γραφείο του Συλλόγου (οδός Κ. Παλαμά 2 και Αναγνωσταρά) καθημερινά από 5 μ.μ. - 7 μ.μ. και την Κυριακή από τις 11 π.μ. - 1 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ